2020-05-11 14709 瀏覽
第一次去以後都唔會再去。為慶祝母親節訂咗自助晚餐,我與媽咪排隊攞生蠔時,因媽咪行路唔太方便,落樓梯需要用手扶住,我原本諗住幫媽咪拎住個碟,於是要求將兩份生蠔放在一個碟,但負責開蠔的工作人員堅持唔肯,話係公司規矩,最後都係俾咗兩碟我,我喺佢面前將兩碟歸為一碟,佢仲話你哋自己倒埋一齊就冇問題,我哋唔可以咁做。是什麼公司規矩?永久不會再去
第一次去以後都唔會再去。

是什麼公司規矩?永久不會再去
2020-04-03 17307 瀏覽
在這個敏感時刻,仍然有外出用餐,網上見到eshop 有75折,一個月內去吃了兩次自助餐。而家每當有人進入酒店都有量體溫的檢查,也有消毒洗手液供應。不知道之前服務是如何,待應很快洗埋桌上已做完的碟子,坐在窗邊的我有少許曬,餐廳更有人自動落了窗簾了,感覺都不錯,有回頭再食的感覺。餐廳環境坐得非常舒適,而且向海邊,是有海景的吃了兩次都是自助午餐,食物普遍都還可以,長腳排都唔錯,但係生蠔就唔算好鮮味,魚生類別都唔算新鮮感覺。
而家每當有人進入酒店都有量體溫的檢查,也有消毒洗手液供應。

餐廳環境坐得非常舒適,而且向海邊,是有海景的

2019-12-14 11036 瀏覽
突然想食自助餐,6點幾打去問都仲有位,訂左8點鐘。一入到去見到人山人海,排生蠔候隊好長,所以先拎凍海鮮類。龍蝦有膏又大隻,蟹腳比其他酒店大隻,麵包蟹我唔識欣賞😅😅。中式湯(蓮藕湯)比要搶既燉花膠湯還要好飲。其他熱食都比另外幾間同集團既好。刺身中規中矩。特別鍾意佢個沙律吧,好多唔同既菜選擇,有我喜歡既牛油生菜同火箭菜。今晚得一款美國蠔質素還可以,每人限取兩隻,但我較喜歡法國蠔,其實收呢個價錢應該俾好少少既蠔。今晚最愛既係鵝肝多士,多士整到好脆,可惜我太晏先去,想再食但佢已經無再refill。甜品有我最鍾意既榴槤酥😋😋,仲有燕窩。但因為8點先去到,唔夠時間食,仲有好多野未試,如果下次再去,真係要6:30準時去到,好多食物都要排隊,有啲限量的食物一拎出黎就被秒殺。食得太急,無影到相🤦🏻‍♀️可加$120任飲紅白啤酒汽水,侍應見到我差不多飲完便會幫我refill,之前去另外幾間都要叫人加先會加,呢點值得加分。
2019-12-12
2019-12-13 8503 瀏覽
已經好幾年沒有來過這間自助餐,想不到,這次竟然有人請食飯來這邊。但是下午茶的緣故,好像食品選擇沒有以往那麼多雖然食品選擇也是不少,但絕對找不到太多矜貴的食品。至少沒有見到什麼海鮮,門口仍有那些菜葉的沙律;其餘,有些咖喱、有些中式熟食。即使看到有一大盤竹炭漢堡包,但是漢堡包,就是兩塊竹炭麵包皮,中間只有一小塊豬柳,其實都挺飽肚而又不會特別矜貴。下午茶時段,都仍然會有刺身,但看上來食水不是太好,亦都沒有人大排長龍。亦都因為看到甜品那邊的成本不是太過吸引,結果我都拿了一碗撈麵,就兒可以選擇撈拉麵或是烏冬,亦都可以放湯,然之後加點蔥、蒜、蝦米粒等等調味。飲品選擇都不太多,雖然有冷熱咖啡,但是自己調校,咖啡不算太濃,因此味道普通;另外就有些特色飲料,但又不是果汁,食水看上來不算太差,但味道似乎相當淡味。甜品那一邊,亦都有各式榴槤食品,例如小型榴槤撻、榴槤心太軟等等。
雖然食品選擇也是不少,但絕對找不到太多矜貴的食品。

至少沒有見到什麼海鮮,門口仍有那些
菜葉的沙律;其餘,有些
咖喱、有些中式熟食。即使看到有一大盤

下午茶時段,都仍然會有
刺身,但看上來食水不是太好,亦都沒有人大排長龍。

亦都因為看到甜品那邊的成本不是太過吸引,結果我都拿了一碗

飲品選擇都不太多,雖然有

下午茶
2019-11-17 6820 瀏覽
儘管交通不便,今天晚上也來到了。為的是慶祝一下特別的日子。11月份主題是海鮮。比平常多了熟食龍蝦翡翠螺不錯生蠔不大,但新鮮刺身方面劍魚腩,帶子,赤貝,象拔蚌幾好。虎蝦ok。吞拿魚,三文魚麻麻,可以不吃鴨肝多士必吃,師傅用心煎煮,火喉剛剛好這裡才吃到蟹黃粥。今天蟹黃少了點。個人喜歡加蟹肉同燕窩。配料方面油炸鬼太硬,加豬肉鬆咸咸哋,可以提味。近年減少了甜食,貴精不貴多。梳乎里是必吃的。一拿了就要快步回坐,以免塌了甜品師傅推介鮮榴槤斑蘭班戟。儘管榴槤味濃,還嘗到淡淡斑蘭味。可惜榴槤太生,如果熟一點會更好。這裡菜式很多,從沒有一次可以全都吃。下次再來嚐嚐其他
儘管交通不便,今天晚上也來到了。為的是慶祝一下特別的日子。

11月份主題是海鮮。比平常多了熟食龍蝦

翡翠螺不錯

生蠔不大,但新鮮

鴨肝多士必吃,師傅用心煎煮,火喉剛剛好

,可以提味。

這裡菜式很多,從沒有一次可以全都吃。下次再來嚐嚐其他

對唔食蠔同紅肉嘅我黎講,如果去到一間食物選擇超級多嘅buffet,已經覺得係回本嫁喇。一來選擇多嘅有啱我食嘅款式都會多啲啦,二來就係可以每次拎完食物返埋位時同朋友講「原來果邊仲有嫁」,都總比好過講「撒莉亞仲多嘢揀啦」😎所以見到好多食評話呢間選擇好多,我就趁生日時試下🙃但可能之前見識過普慶示範咩叫多款式(仲係lunch buffet),去到呢間真係有啲失望😅感覺朗豪酒店The Place或佐敦品坊都比較多。凍食嘅有:刺身,約6款:三文魚、帶子、希靈魚、吞拿魚、八爪魚、赤貝。試左三文魚,新鮮肥厚😋朋友試左帶子,問佢好唔好味,佢話豉油好鹹😀可能要問佢豉油鹹唔鹹先會知道帶子好唔好味👍🏻壽司:約4款,一盤盤疊高放喺拎刺身個counter,仲有玉子、蟹籽、蟹柳放喺度。壽司冇試到,試左隔離兜薑片,幾好味。海鮮:凍蝦、雪場蟹、龍蝦、青口、螺。試左凍蝦,有啲痴殼。回本蠔就有獨立專區同兩個職員幫手開殼沖水,經常見到人排隊,但我冇試唔知味道點🙃沙律:有唔少菜類同配料、醬俾人自己撈,亦有啲撈好其他:有火腿片、鷹嘴豆泥、蝦片、墨西哥玉米片、麵包等熱葷方面,餐廳冇特別將食物按地方咁放,好似中東烤雞果度會有炸天婦羅

凍食嘅有:

沙律:有唔少菜類同配料、醬俾人自己撈,亦有啲撈好

其他:有火腿片、鷹嘴豆泥、蝦片、墨西哥玉米片、麵包等
冷盤區

熱葷方面,餐廳冇特別將食物按地方咁放,好似中東烤雞果度會有炸天婦羅。食火腿、芝士果度又會見到一盤烤蕃薯。

我食過又覺得ok嘅就有🍕素薄餅好味,可能熱,麵包好鬆軟同🦞焗龍蝦。

多人排隊就有鵝肝多士。即製生滾粥就間唔時見到人龍,佢好似係餐廳嘅悉尼牆添,朋友試左一碗話幾好味,有蟹味🦀
歐陸及中東風味熱葷區
中式熱葷區

反而我今次食甜品多,除左一般切餅、奶凍杯外,果度有幾款榴槤嘅甜品,鍾意榴槤嘅可以試吓。即場整嘅有pancakes、梳乎厘。仲有啲燉布甸、豆腐花、紅棗桂圓茶等。雪糕就係盒裝果種,有杯仔雪糕或雪條,隔離擺左啲topping 俾你加,但其實我想要嘅係個筒,所以冇食到。

我食左好多件嘅係芒果拿破崙,試左窩夫,佢比格仔餅細但厚,味道一般。

甜品區
鮮果、湯及飲品
2019-10-31
15 分鐘 (堂食)
生日
用餐優惠
優惠券
2019-11-04 26477 瀏覽
雖然紅磡「都會海逸酒店」裡面的自助餐餐廳「Promenade 西餐廳」,午餐出現了一些例如「蝦餃」、「燒賣」、「叉燒包」等等,有點像自助早餐的中式點心,供享用自助餐的食客選擇。後來我跟其他網絡朋友,在網絡裡面閒談過之後,發現原來現在香港很多酒店裡面的自助餐餐廳,都會在自助午餐,甚至在自助晚餐的中式食品裡面,加入蝦餃、燒賣、叉燒包等等中式點心食品。我在看到網友的解釋過後,終於都發現到原來香港的酒店自助餐中式食品部裡面,經常都會提供像「蝦餃」、「燒賣」、「叉燒包」等等的中式點心食品,不是什麼天方夜譚的事。或許真的是我始終未能,未能完全累積足夠享用酒店自助餐的經驗,所以一直以為酒店自助午餐或者晚餐裡面,按道理應該是沒有可能會食到中式點心食品。我始終覺得,在「Promenade 西餐廳」裡面享用午餐或者晚餐自助餐,首選的「Promenade 西餐廳」熟食食品,非燒烤類的食品莫屬,相反地儘量不會去取例如「蝦餃」、「燒賣」的中式點心。位於「Promenade 西餐廳」裡面的燒烤食品餐區裡面,除了有很多酒店自助餐餐廳必備的「燒牛肉肉眼」之外,還有燒雞全翼跟燒鯖魚,「Promenade 西餐廳」總有一

位於「Promenade 西餐廳」裡面的燒烤食品餐區裡面,除了有很多酒店自助餐餐廳必備的「燒牛肉肉眼」之外,還有燒雞全翼跟燒鯖魚,「Promenade 西餐廳」總有一款燒烤食品,能滿足好燒烤食品食客的歡心。

結果我第一時間,選擇了要一塊切燒烤牛肉肉眼,再加一串燒雞全翼。後來我發現原來「Promenade 西餐廳」裡面的燒牛肉不像其他酒店自助餐,可以隨便讓食客選擇燒牛肉肉眼的成熟度。

至少當時「Promenade 西餐廳」裡面,負責切燒牛肉肉眼的職員,就沒有容許我這樣做了。不過我回頭一想,覺得「Promenade 西餐廳」切牛肉職員這樣做,其實都不是不合情理的。

畢竟「Promenade 西餐廳」的燒烤牛肉肉眼,是一大塊沒有連骨頭一起上的牛肉,或許是「Promenade 西餐廳」切牛肉的人,都不願意看到好好一大塊燒牛肉肉眼,被人切到支離破碎的,所以才刻意拒絕食客選擇熟度吧。

不過「Promenade 西餐廳」裡面切燒烤牛肉眼的職員,直接拒絕讓我選擇牛肉的成熟程度,只能要一塊最就近的燒烤牛肉,這店員令我對今次「Promenade 西餐廳」的服務質素感覺稍為扣分。

雖然今次「Promenade 西餐廳」裡面負責切燒烤牛肉眼的職員,服務態度並非我遇到最好的人,但是「Promenade 西餐廳」的燒烤牛肉眼肉質口感還未至很韌,牛肉尚算容易切開,只是牛肉眼的肉味不是我食過最好而已。

反而我今次最欣賞的「Promebade 西餐廳」熟食食品,不是燒牛肉肉眼,也不是咖喱雞,反而是西餐廳的熟食食品「焗巴馬臣芝士鱈魚柳」,因為「焗巴馬臣芝士鱈魚柳」裡面的芝士味道真的很香。

「Promenade 西餐廳」裡面的廚房,還在已經醃了濃味醃料,而且完全去除骨頭的鱈魚魚柳表面上,鋪了一層綠色,有點像香蔥的調味料,綠色調味料除了令鱈魚魚柳口感無骨啖啖肉之外,還有一陣來自芝士的香鹹味。

除此之外,「Promenade 西餐廳」廚房的人,在預先準備「焗巴馬臣芝士鱈魚柳」本身原材料鱈魚的時候,很明顯先把鱈魚魚柳肉質揼鬆,然後再加入醃料調味料,令鱈魚魚柳的味道有足夠的鹹甜味道,口感又變得彈牙。

至於「Promenade 西餐廳」另一款香烤的熟食食品「蜜汁烤煙鴨胸」,實際製成品其實不只只有「鴨胸」,甚至其他鴨的部位也一一兼備,我就成功食到其中的一隻「鴨腿」。

「蜜汁烤煙鴨胸」裡面的「鴨腿」,「鴨腿」肉質感覺不算韌,很容易用牙齒去撕下鴨肉和咀嚼。不過最重要的地方,應該就是「蜜汁烤煙鴨胸」鴨肉味道充滿了蜜汁的甜味,鴨肉味道很甜和有香味。

結果我跟阿媽、阿姨等等的親戚,在「Promenade 西餐廳」裡面食自助餐,除了食很多燒烤食品、燒牛肉肉眼,跟焗巴馬臣芝士鱈魚魚柳之外,最後還食了很多件烤鴨肉,不只有鴨胸那麼單純。

至於我平日必需要食的「雞肉」,「Promenade 西餐廳」當日自助午餐提供至的雞肉菜式,反而沒有牛肉,魚肉那麼多選擇,最好食還是辣味的「印度咖喱雞」而已。

「Promenade 西餐廳」有很多印度咖喱食品提供,就連「印度咖喱雞」的情況也都一模一樣,「印度咖喱雞」裡面的咖喱汁味道很重香料的氣味,咖喱汁的色澤偏向深黃。

至於「Promenade 西餐廳」裡面的咖喱汁味道,味道則偏向比較辣,比較適合配白飯或者油餅享用多一點,亦都能夠符合我對咖喱汁和咖喱食品的要求。

說回「Promenade 西餐廳」裡面的燒烤食品,有一款長期都有製作,長期放在燒烤食品餐區的燒烤食品「燒雞全翼」。「燒雞全翼」一早預先被「Promenade 西餐廳」的廚房燒好備用。

所以「燒雞全翼」裡面的味道是很濃,而且「燒雞全翼」被「Promenade 西餐廳」廚房師傅一早安排,用竹籤把雞全翼逐隻串起,然後燒熟備用。
焗巴馬臣芝士鱈魚柳

享用「Promenade 西餐廳」燒烤部食品「燒雞全翼」過程其實可以很簡單,只須用手直接拿起用竹籤串着的「雞全翼」,就可以直接享用了。

「燒雞全翼」雖然擁有來自燒烤醬裡面的香烤甜味和鹹味,但是口感相對就比較冰涼,所以我一直都覺得「燒雞全翼」是「Promenade 西餐廳」燒烤師傅預先燒好,欠缺即場燒烤新鮮感的食品。

至於「Promenade 西餐廳」裡面的中式熟食食品,相對之下就沒有燒烤食品和西餐熟食食品那麼有吸收力,例如「Promenade 西餐廳」的蒸海鮮鹹水魚,魚骨相對比「焗巴馬臣芝士鱈魚柳」多。

而且「Promenade 西餐廳」的中式蒸海鮮,味道主要來自蒸海鮮使用的「薑蔥」和「豉油」,味道相對就沒有「焗巴馬臣芝士鱈魚柳」那麼給我有強烈新鮮感了。
蜜汁烤煙鴨胸

至於當日「Promenade 西餐廳」裡面的飯,主要以炒飯或焗飯為主,很多夾雜了豬肉豚肉在裡面,反而沒有我今次在印度菜餐區拿到的印度米飯那麼有吸引力。

至於「Promenade 西餐廳」當日午餐裡面的甜品,除了慣常一定會有大量提供的「哈根大師」雪糕杯跟雪糕批可以享用之外,蛋糕反而只是一般程度。

可能是因為「Promenade 西餐廳」近期在午餐自助餐裡面,加入了很多「榴槤系」的甜品,偏偏我就是非常討厭食榴槤的人,所以我一到「Promenade 西餐廳」裡面的甜品區,發現有大量榴槤系甜品,就大感不妙。

結果我只是純粹跟隨自己一向比較喜歡食的口味,只是拿了「Promenade 西餐廳」裡面的「芝士蛋糕」,跟有很多甜味奶油忌廉在裡面的「天使蛋糕」。
印度咖喱雞

至於「Promenade 西餐廳」裡面的烤焗甜品裡面,我還是只取了平日必食的甜味法式焗「梳乎厘」,很可惜「Promenade 西餐廳」沒有製作和供應「梳乎厘班㦸」,如果有的話就好了。

上次媽想打電話向「Promenade 西餐廳」訂座的時候,餐廳偏偏說已經滿座,結果今次終於訂到位了,但是「Promenade 西餐廳」只剩下入口位置的餐檯,所以環境感覺有點嘈吵。
2019-10-08
午餐
焗巴馬臣芝士鱈魚柳
蜜汁烤煙鴨胸
印度咖喱雞
朋友話想試下都會海逸個buffet,聽講係超高質。今個月係以中東菜式為主題。👍🏻中東烤雞,外脆內juicy,仲熱辣辣👍🏻香料慢烤原隻羊脾,冇膻味,外酥內嫩孜然香。👍🏻香料羊肉薄餅配紅洋蔥沙律,好特別,值得試吓。海鮮都好新鮮。長腳蟹,麵包蟹,即開生蠔,龍蝦呢啲一定要食!仲要食返個夠!晚餐buffet原價係618加1。係官方e shop提早預約有75折。openrice都有8折。煎鴨肝點都要試吓!Häagen-Dazs雪糕😍,仲有多款甜品,鍾意食榴槤嘅更加要過嚟試吓榴槤pancake同榴槤蛋糕!
朋友話想試下都會海逸個buffet,聽講係超高質。

今個月係以中東菜式為主題。
👍🏻中東烤雞,外脆內juicy,仲熱辣辣
👍🏻香料慢烤原隻羊脾,冇膻味,外酥內嫩孜然香。
👍🏻香料羊肉薄餅配紅洋蔥沙律,好特別,值得試吓。

煎鴨肝點都要試吓!

2076 瀏覽

2019-10-17
10 分鐘 (堂食)
紀念日
  • 生蠔
  • 甜品
  • dinner buffet
  • Haagen-Dazs
  • 長腳蟹
  • 鵝肝多士
2019-10-10 2962 瀏覽
同事升職請食自助餐自助餐範圍有啲細不過都朝有齊海鮮 刺身 鴨肝之類比較高檔既食物反而最驚喜係甜品竟然有榴連味既甜品仲有新鮮出爐梳乎厘,燕窩等等Hagen Dazs 雪糕雪條任食整體不過不失吧!
同事升職請食自助餐
自助餐範圍有啲細
不過都朝有齊海鮮 刺身 鴨肝之類比較高檔既食物

反而最驚喜係甜品
竟然有榴連味既甜品
仲有新鮮出爐梳乎厘,燕窩等等
Hagen Dazs 雪糕雪條任食

整體不過不失吧!
我哋四金花約咗好耐,終於可以約到時間食自助午餐,姊妹網上訂位所以我哋可以有八折嘅優惠,Promenade西餐廳我都係第一次來食,感覺非常好呀!酒店環境好寬敞,窗外陽光充足,地方大,侍應生細心,笑容又好喎!美食琳瑯種種真係感覺香港真係美食天堂,食物款式非常多啊!首選食海鮮類~~有長腳蟹,凍蝦,青口,凍螺仲有生蠔呀!生蠔係美國同法國,而且仲係即開即食添,每次排隊每人只係可以攞兩隻,我總共排咗三次,不過都非常之滿足,因為生蠔其實我都分唔清楚美國定法國,只係覺得好鮮甜肥美,開始愛上食生蠔啦!人流雖然多,但係廚師和佢嘅助手非常之合作,我哋唔會覺得有種有排等嘅感覺!👍👍跟住就係長腳蟹,長腳蟹好新鮮大大隻,而且不停保級,唔會覺得好似食淨咁,今次大滿足啦!食咗好多隻長腳蟹呀。甜品~~如果你鍾意食榴槤,真係好似食緊榴槤自助餐咁,我首選就係榴槤pancake嘅!pancake鋪滿厚厚嘅榴槤,淨係好似食咗成兩楷榴槤落口咁,大滿足呀。其實仲有好多熟食嘅食物,刺身,又有中式不過我嗰肚裝唔到咁多!姊妹們最後食埋Haagen雪糕同雪條添,飽到呢~
首選食海鮮類~~有長腳蟹,凍蝦,青口,凍螺仲有生蠔呀!

姊妹們最後食埋Haagen雪糕同雪條添,飽到呢~

2019-09-16 4722 瀏覽
咁啱得閒出開紅磡,就嚟食個自助午餐,因為喺度食午餐好抵,匯豐信用卡有八折,1個都係300頭,食物款式又多選擇,中式美食有燒鴨,叉燒,燒肉,點心,粥品,粉麵,炒飯等等,西式食物有意粉,牛肉,羊肉,豬肋骨,pizza等等,凍盤有蝦,長腳蟹,生蠔,青口,小龍蝦等等,甜品區最吸引係有榴槤撻,榴槤pancake,仲有 Haagen dazs雪糕,雪條,每次都食4,5支雪條,值回票價,真係超級抵食,已經食過7,8次
2019-09-03
用餐優惠
信用卡優惠
  • 長腳蟹
2019-09-15 31687 瀏覽
屋企人生日今年決定到都會海逸酒店慶祝, 第一次在這裏吃自助餐, 食物款式非常多, 冷盤,日式刺身,壽司, 沙律, 巴馬火腿。海鮮有長腳蟹,麵包蟹,凍蝦, 龍蝦 ,螺, 青口, 生蠔。熟食和熱葷有薄餅, 天婦羅, 叉燒,燒鴨,牛扒, 煎鴨肝,滷水食物, 中式菜, 即煮生滾粥。甜品有西式蛋糕, 梳乎厘, pancake, Haagen dazs雪糕和雪條。因為款式種類多元化,冇辦法一次可以試曬所有食物, 咁多款食物入面我比較欣賞有幾款食物:長腳蟹, 啖啖肉又冇雪味,肉質非常新鮮。麵包蟹, 非常多蟹膏, 入口甘香無比。龍蝦, 肉質爽嫩, 口感鮮甜。生蠔 , 每次排隊可以每人拎兩隻(美國& 法國各一款), 即開即食, 好新鮮又肥美。煎鴨肝, 雖然唔夠鵝肝咁甘香, 但是一樣肥美煎得又香又 juicy。牛扒, 粉嫩肉色,牛味濃郁。生滾粥, 我點了瑤柱和龍脷柳粥, 平時食自助餐好少食粥, 但呢度配料選擇很多, 煮得又綿又入味。甜品方面, 如果喜歡食榴槤一定好開心, 這裏除了有榴槤蛋糕之外,還可以叫師父即整榴槤pancake。今次一行九人食得好開心又滿足, 因為是屋企人訂枱的關係,我大約知道好似每位六
屋企人生日今年決定到都會海逸酒店慶祝, 第一次在這裏吃自助餐, 食物款式非常多, 冷盤,日式刺身壽司, 沙律, 巴馬火腿。海鮮有長腳蟹,麵包蟹,凍蝦, 龍蝦 ,螺, 青口, 生蠔。熟食和熱葷有薄餅, 天婦羅, 叉燒,燒鴨,牛扒, 煎鴨肝,滷水食物, 中式菜, 即煮生滾粥。甜品有西式蛋糕, 梳乎厘, pancake, Haagen dazs雪糕和雪條。

長腳蟹, 啖啖肉又冇雪味,肉質非常新鮮。

麵包蟹, 非常多蟹膏, 入口甘香無比。

龍蝦, 肉質爽嫩, 口感鮮甜。

牛扒, 粉嫩肉色,牛味濃郁。

今次一行九人食得好開心又滿足
, 因為是屋企人訂枱的關係,我大約知道好似每位六百幾一個 , 長者好似有優惠是免費的
,大家一致認為都會海逸是一間高質酒店自助餐
長腳蟹,龍蝦,麵包蟹

瑤柱龍脷柳粥
熱葷
榴槤班戟
2019-09-15 3468 瀏覽
又係家庭午餐聚餐嘅日子,紅磡都會海逸promenade 必選,價錢同食物質素亦成正比,今日係假期,如果預先係網上落訂,可以有85折優惠。呢度食物區域選擇多,生蠔即開,魚生即切,海鮮區有長腳蟹,青口,蝦,青口等等,沙律🥗區,沙律菜好新鮮,配搭好豐富。熱食區,每次種類都唔同,牛扒、炸物等等,各式各樣都好好味。呢度仲有即滾燕窩蟹肉粥,同自選粉麵。甜品區就出名係芒果拿破倫同埋榴槤批,每次都食半打先夠皮🤣最後雪糕區域全部都係Haagen-Dazs,有杯裝同雪糕批。以四百鬆d價錢食倒咁高質食物,個人認為呢度冇得輸🤨
2019-09-14
2019-09-09 19648 瀏覽
還記得,一年前,得到公關V小姐的幫助,在這裡搞左個公司gathering,那一刻,大約是近年工作較順暢的一段時間,當時我選這餐廳,也因為想大部人吃得高興,選一間人所共知的餐廳,一定無錯。不過上次經驗有點失望,可能期望太高,這個號稱全港最多選擇的自助餐,好像有點落差。一年前和我一起來的同事說這裡自助餐更來了點改革,主題係西班牙美食,因喜歡西班牙的Tapas,的確令我蠢蠢欲動再試一次。當然,一年後,工作有變,心境也變,今次來,不是來搞什麼活動,可以吃得安樂。是工作的關係令我覺一年前後的改變嗎?大約是真正餐廳的進步吧。一來看看有什麼吃,看看今晚Tapas主題。色彩豔麗多姿多彩的Tapas係主題的重點,先看看有乜好食,西班牙凍湯、羊奶芝士雜菜、八爪魚配紅新薯,蒜味蝦仁配多士等等都非常適合夏日炎炎的口味,特別係凍湯,外面的自助餐,比較少見。西班牙海鮮燴飯不錯是必然的,海鮮精華集中,蕃菇汁更添上其他西班牙臘腸和雞肉的助攻,每啖都吃到西班牙的風情,不時你以為海鮮飯搶鏡?西班牙雞肉田螺燴飯加入田螺、雞肉,相信新鮮感更多,砵酒蜜糖燴豬面頰亦是美味的西班牙主菜之一,豬面頰煎得勁香,又腍又入味,香料味道重,

一來看看有什麼吃,看看今晚Tapas主題。

砵酒蜜糖燴豬面頰亦是美味的西班牙主菜之一,豬面頰煎得勁香,又腍又入味,香料味道重,好此道一流。其他如西班牙玉桂蜜糖多士,紅酒牛尾,西班牙馬鈴薯奄列等也會適合熱愛西班牙tapas的你。

除了西班牙主題特式美食外,即開生蠔也是這裡的名物,排隊攞,密密食,是重點。

海鮮檔是決定一間自助餐好不好嘅光環,冰鎮熟龍蝦豐腴之前冇出現,竟然龍蝦也有供應,增加左呢度嘅自助餐競爭力。

其他多款人有我有的凍海鮮,看樣子都知道有氣勢,最好嘅係勁正的麵包蟹同新鮮無沙嘅翡翠螺。

刺身款式當然多,蟹柳、赤貝、希靈魚和北寄貝都係我非常欣賞的,另外大大隻的帶子也是不要錯過。

熱葷千萬不要錯過粥檔,可能你會問粥檔有乜特別?係唔係傻左呀?但用上蟹黃,魚肉,燕窩來煲的生滾粥,夠照冇?

其他的熱葷如前菜凍肉,燒味,即煎澳洲M5和牛肉眼也是焦點,還有鴨肝,配上多士,唔怕膩的話更容易吃多幾件。

燒烤檔的燒雞翼也不錯,吃左幾隻,皮脆肉嫩。

甜品方面更提供5款Häagen-Dazs 當中新口味可以一試。其他即場製作多款現場炮製的精緻甜品像梳乎厘、各式流心撻、法式薄餅、生果及朱古力噴泉等都不錯,最正應該係有榴槤的幾種甜品榴槤班蘭蛋糕榴槤天使蛋糕榴槤脆酥榴槤木糠布甸班蘭榴槤班戟等等,我雖不是勁愛榴槤之人,我不可以說勁興奮,但我有朋友愛死榴槤,佢食個幾樣甜品也吃得滿足。

燕窩燉蛋好到不得了

的確,今次黎左之後,我更加之確定呢到自助餐再次回勇,在我快樂的時候,在這裡吃過不好的經驗,正好叫我忘記過去,就算現在幾難捱,吃下去的都是自己選擇的好東西,晚飯如是,工作如是。

Promenade 西餐廳
紅磡都會道7號都會海逸酒店7樓
2019-09-01
對Promenade 西餐廳的印象是... 挺想吃的,原因是上次出現都會海逸酒店就是要為婚宴擔當在旁邊的大草地上擔任cocktail reception司儀,最重要的是活動順利和賓客吃得好,有機會再吃便好,誰知人生就是這樣,開心的機會便到了,還是在一個星期五的晚上。全場爆滿,很熱鬧的一個晚上,目測是以家庭為主,在此推薦自助餐中的必吃項目吧!避風塘龍蝦鉗 沒記錯它在自助餐中的熱盤項目,一盤滿滿的龍蝦鉗就在眼前,還是已經剝掉了半殼的,用叉子便可以拆出啖啖龍蝦肉了,很夠爽口。 香煎鴨肝配葡萄香醋 由師傅即煎的鴨肝,煎時已經香氣四溢,入口更是金香,吃過一件後會想馬上enchore,墊底的是小多士,正正有吸收鴨肝多出油分的作用。 西班牙乳豬 剛巧遇上以西班牙菜作主題的自助餐,隆重推薦西班牙乳豬,就在鴨肝的旁邊,擺盤是原隻連豬頭的姿態,肉腍而皮是走脆韌的路線,好吃!同場也有很多西班牙的美食,例如是炒餅、薯仔餅和火腿,等等。 粥 曾有聽說過吃自助餐最好減少澱粉類食物,然而為什麼會推薦粥呢?原因是這不是一般的粥,除了是即製外,配料是大亮點,有蟹黃、瑤柱、蟹肉、皮蛋~ 配料豐富外,粥底也做得不錯。

避風塘龍蝦鉗

香煎鴨肝配葡萄香醋

西班牙乳豬

甜品
來到少女們都想尖叫的環節,甜品! 榴槤控的話,特別給您們推薦一系列榴槤甜品,包括造型100分的蛋糕,還有班㦸,內有滿滿的榴槤肉,還可選斑蘭味㦸皮喔!

雪糕批
當Haagen Daz雪糕杯在自助餐好像已成為標準,Haagen Daz雪糕批又怎樣?在Promenade 西餐廳便有了! 口味還有很多款,選了個人喜歡的曲奇,場內近乎每人都在吃,好像看見還有吃三條的呢! 就是可能要注意位置上雪糕櫃在旁邊一點的位置呢~

圓了想吃這兒自助餐的小小希望,來過便明白爆場的原因了,嘻~

Promenade 西餐廳
網址: https://s.openrice.com/QrbS05YW000~uGE4CAA
地址: 紅磡都會道7號都會海逸酒店7樓
電話: 31606880