2011-04-06 29 瀏覽
食過幾次,不過每次都情有獨鐘,一模一樣係大杯,組合仍然係blueberry + brownie + green tea mochi (這個叫$32 大杯裝送的)。這裡的乳酪不太酸,比較creamy,香滑。店員落配料都好重手,blueberry 有十幾粒,清爽鮮甜。brownie 當然是皇牌,美中不足是切得好大粒,好難連埋乳酪一起送進口裡。送的green tea mochi 好彈口,淡淡綠茶味,希望會無限期繼續送啦。店員服務好好,印象最深當然是(疑似)老板娘,她有甜美的笑容,又會主動介紹各種味道的Roll!

外賣自取
$32 (其他)
2011-03-31 30 瀏覽
等人未夠鐘...無聊同朋友入黎試下d roll,之前都見雜誌呀,上網都有講...因為就食飯,所以揀左mini roll黎食,都10蚊件....大件35蚊...好貴喎...我地揀左一件楓糖香蕉,味道唔錯,入面仲有d糖o既物體,仲有香蕉,味道幾夾,lei個配撘幾好,好味,唔太甜唔太漏仲有揀左年竹炭芝麻,聽聞係最出名o既..當然要試下,我本身都鍾意食芝麻味o既野,成舊黑蚊蚊,有冇竹炭就唔知,但都幾香濃芝麻味,唔錯!!個卷蛋都幾軟熟! 但...都係覺得貴左d...

個卷蛋都幾軟熟! 但...都係覺得貴左d...
2011-03-31 9 瀏覽
因為友人遲到的關係,專登去了Roll想試她的Froyo with Brownies!一入去時全間舖都沒有人的,所以決定堂食等友人!埋到Counter店員姐姐就已經好親切問要食咩我第一件事當然是問她還有沒有brownie topppings,她立即熟手的從枱面拿起一大樽的brownies給我看!"一個small size with brownies丫!" 毫不猶疑的下了單看見她唧完Froyo後立即用靚靚的粉紅色羹把一粒粒的Brownies放左Froyo上! 很多Brownies做toppings啊!!吃下去的第一個感覺好像在吃雪糕!軟滑得來卻是酸溜溜的!而吃得出這本Froyo是下了很多cream去整的除了因為很thick很軟滑外,吃到杯底時剩下的並不是水,而是像融了的雪糕般但帶有點點的酸味!Brownies有很濃的朱古力味,而且一粒粒的很的骰!外脆內軟,脆脆的外皮加上內裡的軟綿綿的蛋糕,但中間又偶爾有果仁粒,令整杯Froyo都錦上添花變了很多層次的變化而且服務也很好,我一邊吃Froyo一邊溫書坐了很久都沒有姐姐趕我走!一定會再回來光顧的
一入去時全間舖都沒有人的,所以決定堂食等友人!

埋到Counter店員姐姐就已經好親切問要食咩

很多Brownies做toppings啊!!
吃下去的第一個感覺好像在吃雪糕!
軟滑得來卻是酸溜溜的!
而吃得出這本Froyo是下了很多cream去整的

Brownies有很濃的朱古力味,而且一粒粒的很的骰!
令整杯Froyo都錦上添花變了很多層次的變化

一定會再回來光顧的

2011-03-23
  • Original Froyo with Brownies
2011-03-27 37 瀏覽
第1次去The one睇戲, 睇戲後就黎試下啦~~~2個人買了2個卷蛋~~~綠茶咖啡mochi卷蛋~ 有咬口, 口感好, 綠茶味重!!藍莓檸檬芝士卷蛋~ 好香, 味濃!!好食, 不過都唔值$26一件, 價格遠高成本我知尖沙咀鋪租貴, 但仍屬謀取暴利之舉!總結:不會再俾錢幫襯, 除非有朋友請我食! 哈哈!
$26一件
好似叫"綠茶咖啡奶凍(mochi)卷蛋"
藍莓檸檬芝士卷蛋
第1次去The one睇戲, 睇戲後就黎試下啦~~~
2個人買了2個卷蛋~~~
綠茶咖啡mochi卷蛋~ 有咬口, 口感好, 綠茶味重!!
藍莓檸檬芝士卷蛋~ 好香, 味濃!!

好食, 不過都唔值$26一件, 價格遠高成本
我知尖沙咀鋪租貴, 但仍屬謀取暴利之舉!

總結:不會再俾錢幫襯, 除非有朋友請我食! 哈哈!
2011-03-04
3 分鐘 (堂食)
藍莓檸檬芝士卷蛋
好似叫"綠茶咖啡奶凍(mochi)卷蛋"
2011-03-20 17 瀏覽
今天吃很真多…先到豚王,再到Yoppi,之後還到roll。Order了一個細Froyo,配料選芒果、棉花糖和Chocolate Waffle。全都要大少爺愛吃的。入口第一個感覺,這麼細滑?﹗我是在吃軟雪糕吧?加上這裡的froyo奶味較重,酸度不高,入口溫度剛好,感覺就更加似軟雪糕。雖然我是酸系乳酪的支持者,但我想我還會再來roll吃Froyo。臨行前看見蛋糕櫃放著一個個彩色的菲林。大少爺嚷著說下次要來吃。我也樂得下星期不用想去哪吃下午茶。他吃蛋卷,我吃Froyo吧﹗不過,想是上一位顧客沒有清理好桌面,我們坐下的時候見到整個桌子都是朱古力餅碎…
今天吃很真多…
先到豚王,再到Yoppi,之後還到roll。
全都要大少爺愛吃的。
很綿滑的Froyo
入口第一個感覺,這麼細滑?﹗
我是在吃軟雪糕吧?
很多「菲林」呀﹗
臨行前看見蛋糕櫃放著一個個彩色的菲林。
大少爺嚷著說下次要來吃。
我也樂得下星期不用想去哪吃下午茶。
他吃蛋卷,我吃Froyo吧﹗

2011-03-18
很綿滑的Froyo
2011-03-17 21 瀏覽
一件卷蛋價錢約20多元比起連鎖餅店貴一倍而體積細三分一雖然如此看見一件件卷蛋整齊排著實在吸引 忍不住選了宇治綠茶卷蛋($23) 及 士多啤梨卷蛋($26)宇治綠茶卷蛋: 茶味濃,cream更帶有一點綠茶特有的澀; 可惜蓋過了蛋香士多啤梨卷蛋: 被卷蛋內有大粒士多啤梨吸引而選這件的...卷蛋鬆軟,有蛋香,士多啤梨微酸,cream不會過甜,很好的配合!!卷蛋質素不錯,不過價錢真的偏貴但間中買件卷蛋獎勵自己也不過份吧
一件卷蛋價錢約20多元
比起連鎖餅店貴一倍
而體積細三分一

雖然如此
看見一件件卷蛋整齊排著實在吸引

卷蛋質素不錯,不過價錢真的偏貴
但間中買件卷蛋獎勵自己也不過份吧
綠茶卷蛋
士多啤梨卷蛋
士多啤梨卷蛋
2011-03-10 10 瀏覽
吃完多美意難吃的巧克力蛋糕,決定要吃一吃良久沒吃過的roll brownie,其實一件超細的都盛惠$8,一d都唔平,但一杯$26乳酪送的brownie卻差不多有三件brownie,所以我就轉攻乳酪雪糕喇。個杯好靚,比較以前的骰左,而且枝透明叉好靚,是她們專用的粉紅色透明叉。今天店員擠的乳酪唔算太多太高,但確實很滑。她小心地將配料放好,但心急的我就覺得她動作太慢啦!乳酪味道唔會好像以前那樣奶,留有少許的酸味,口感極似麥記的新地,配上好味鬆軟的巧克力蛋糕,味道很是不錯。雪白的乳酪今天質感不夠挺,所以形狀不能保持美麗,停一停拍一下照它已經有點溶。細滑的乳酪算很有水準,好吃!brownie的朱古力味濃郁,而且好大粒,比較硬身,味道好好! 它無記憶中那麼乾,今天的還有點過軟,我吃到裡面有杏仁,加強了香脆感及果仁的香味,為濃重的朱古力味平衡一下。中間部份雖然有點中空,但因為小妹已經打左底,所以份量對我來說超足夠,吃完一杯後也就乖乖回家補chem喇。但是這次完全改變了我對他們的印象,一定有下次的!
正new item的骰$10green tea mochi roll cake, next target~!:P
以我就轉攻乳酪雪糕喇。
正細滑的乳酪算很有水準,好吃!
天店員擠的乳酪唔算太多太高,但確實很滑。
她們專用的粉紅色透明叉
她小心地將配料放好,但心急的我就覺得她動作太慢啦!
鬆軟的巧克力蛋糕,味道很是不錯。
這次完全改變了我對他們的印象,一定有下次的
溶。細滑的乳酪算很有水準,好吃!
正brownie的朱古力味濃郁,而且好大粒,比較硬身
古力味平衡一下。
正我吃到裡面有杏仁,加強了香脆感及果仁的香味,為濃重的朱古力味平衡一下。
一杯後也就乖乖回家補chem喇。
但是這次完全改變了我對他們的印象,一定有下次的!
2011-03-10
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
正細滑的乳酪算很有水準,好吃!
正brownie的朱古力味濃郁,而且好大粒,比較硬身
  • brownie
2011-03-06 7 瀏覽
今晚來到已經9:30pm左右,一心想買多款不同味道的Roll,但見餅櫃只剩下兩款及一款拿破崙同布朗尼,不過一場來到,所以每款都買下一件回去,留待明天同弟弟做早餐.竹炭芝麻$26~~都好有芝麻味,蛋糕也幾軟熟芒果布甸$10~~這款好味好多,芒果清甜,而且蛋糕非常鬆軟拿破崙$32~~多層薄薄的酥皮,雖然脆口,但少了酥化,香口感布朗尼$8~~硬實的朱古力,好有質感

竹炭芝麻$26~~都好有芝麻味,蛋糕也幾軟熟
芒果布甸$10~~這款好味好多,芒果清甜,而且蛋糕非常鬆軟

布朗尼$8~~硬實的朱古力,好有質感

2011-02-27
5 分鐘 (外賣自取)
$38 (早餐)
2011-03-06 4 瀏覽
去尖咀行街,行吓行吓無意中發現roll。想試咗好耐,不過一直都無特登去揾。既然經過,無理由唔試吓架,於是就入去看看款式。店員好有禮貌。揀咗double choco & mango pudding。一件盛惠$26,一d都唔平。個盒好靚,的的骰骰,仲有2枝好靚嘅透明叉。Mango pudding Roll個賣相好吸引,真係有一舊mango pudding 喺中間。cream 唔算太多,也很滑。除咗mango pudding, 仲有鮮mango,好甜。蛋糕都幾鬆軟,味道不錯。double choco 味道非常普通,同maxim 嗰d差唔多。只係上面灑咗coco powder。呢個cream 比較多,麻麻地。整體黎計,味道不過不失,同價錢唔成正比。
去尖咀行街,行吓行吓無意中發現roll。
想試咗好耐,不過一直都無特登去揾。
既然經過,無理由唔試吓架,於是就入去看看款式。
店員好有禮貌。
一件盛惠$26,一d都唔平。
個盒好靚,的的骰骰,仲有2枝好靚嘅透明叉。
靚叉
Mango pudding Roll
cream 唔算太多,也很滑。
除咗mango pudding, 仲有鮮mango,好甜。
蛋糕都幾鬆軟,味道不錯。
mango pudding
double choco
double choco
整體黎計,味道不過不失,同價錢唔成正比。
mango pudding
2011-03-06 2 瀏覽
在太平館食完豐富的晚餐, 就過對面食甜品作結以前路過以為呢間淨係買ROLL的, 朋友話有好味YOGURT我先知有得食其實YOGURT風都吹咗一排, 但係我都未試過, 呢次算係第一次食味道唔會話好酸, 口感好似軟雪糕, 加埋兩種生果配料: 荔枝&芒果, 好味其實仲有好多配料SAMPLE放咗响COUNTER俾人客揀, 不過花多眼亂, 最終都係揀生果店內得幾張高椅, 因為都夜了, 人不太多, 所以可以坐低品嚐
在太平館食完豐富的晚餐, 就過對面食甜品作結

2011-02-24
$29 (宵夜)
2011-03-04 12 瀏覽
去到叫froyo with granola and mochi, 收哂錢之後, 佢竟然同我講呢兩隻toppings都冇我真係想問下佢點解可以冇貨都收我錢跟住我話要corn flakes, 佢又無啦啦話要加3蚊我講granola, 佢又唔知我講乜個牌全部都係英文, 佢點解會唔知我講乜究竟間公司點請人?!froyo既味道普通,green tea mochi 唔夠煙韌pistachio maracon 好甜, 冇乜pistachio味真係唔知好唔好再試佢其他野...
我真係想問下佢點解可以冇貨都收我錢
跟住我話要corn flakes, 佢又無啦啦話要加3蚊
我講granola, 佢又唔知我講乜
個牌全部都係英文, 佢點解會唔知我講乜
究竟間公司點請人?!

froyo既味道普通,
green tea mochi 唔夠煙韌

真係唔知好唔好再試佢其他野...
2011-02-28
5 分鐘 (外賣自取)
$40 (其他)
2011-03-03 17 瀏覽
上次專程到訪卻是草莓味乳酪,看看今次是否仍跟她沒緣份,幸好終於是原味了,是日食運比上次好得多。兩位小妹主動說大杯裝送綠茶mochi, 另選了另一名物brownie, 本想加早餐粟米片,小妹慧黠的說還有鮮果可選,而且有芒果! 那又來個自己認為最讚的mochi+brownie+芒果無敵組合。小妹由桌面小玻璃罐中取出配料,我還以為只是display而已,真大鄉里!小妹把乳酪擠得又高又漂亮,小心翼翼的將三款配料放好,外觀好吸引!! 借用其桌面一小角拍照,小妹即時的拿開2個玻璃罐讓出更多位置給我拍照,還說幫我拍一張,那一刻真的很感動,不但不會阻止還為客人行方便,跟某些禁止拍照的店舖是兩種態度,個人就很欣賞這方面了。雪白乳酪質感夠挺,像軟雪糕的形狀也能保持一點時間,當然在稍長時間仍有點微溶,這是很正常的。不單外觀如軟雪糕,其細滑感覺也如雪糕,乳酸味卻不過輕,真能啖出微酸的乳酪味,隱約中又有點奶香,兩者平衡得很不錯,每一口乳酪兩種味道相間的出現,的確很有水準的乳酪,好吃!! 免費的綠茶mochi 柔軟中有點Q,絕不是像未熟清心丸之流,粉粉外層下的糯米糰真有著淡淡的綠茶香,味道不太明顯但仍感到有茶味,
謝謝小妹收拾桌面
大頭照

免費的綠茶mochi 柔軟中有點Q,絕不是像未熟清心丸之流,粉粉外層下的糯米糰真有著淡淡的綠茶香,味道不太明顯但仍感到有茶味,跟乳酪配合就是好吃!

brownie 沒想像中如菲絲太太般帶點煙韌,反而有點餅乾感覺,乾乾中有點點軟,加了果仁後加重香脆感及果仁香味,朱古力味不太重,單吃就似乎過乾了,配合濕潤的乳酪較好。

芒果金黃熟透,每粒切得丁方非常仔細,最重要是夠甜美,一點也不酸,貨源挑得真好。

大杯裝真的很大,重量又相當,中間部份雖然是中空,但碗底卻填得滿滿的,份量超足夠,吃罷一碗空虛的肚子即時充實了,十二個大滿足!!推介~~

乳酪水準已是高水平,服務更加滿分就是因為小妹妹的甜美笑容及貼心舉動,要讚!!唯一缺點只是店舖太小座位不足,要是能夠提供更多座位讓顧客堂食的話更佳。
謝謝小妹收拾桌面
大頭照
2011-02-11 11 瀏覽
好耐無食乳酪雪糕,本來想去,標榜準值含量特別高活性乳酸菌的乳酪店RazzleBerry,但「做過功課」後,也打退堂豉。轉投同事大讚的Roll─Fro yogurt。不知是有幸還是「不幸」。鎖定topping─ Brownie似乎只淨下一份份量,碎碎很多。但我不介意,請店員把淨餘的碎碎也倒光給我。(不用浪費之餘,也變相多了topping拌乳酪)乳酪酸度啱啱好,軟硬度適中。而且很足磅,要細size也夠食。唯獨質感未夠滑。Crumbs仍然是No.1; Roll可是No.2喇。Brownie朱古力味不甜,有脆感,不像其他品牌,brownie俾出朱古力蛋糕來!Roll是做卷蛋蛋糕「起家」,所以連Brownie也做得好好!唔怪之得,我入來後,不時都有見捧場客。
轉投同事大讚的Roll─Fro yogurt。
乳酪酸度啱啱好,軟硬度適中。而且很足磅
唔怪之得,我入來後,不時都有見捧場客。

Brownie yogurt
2011-02-10
1 分鐘 (堂食)
Brownie yogurt
2011-02-09 17 瀏覽
行街食少少野...試了roll的frozenyogurt...hm....其實expectation頗為大...因為呢間店好像好勁咁...(??)係喇...咁佢其實都係好勁既...每次經過都係好多人!!! (所以可能只係我自己既問題...)要一杯regular原味配朱古力餅....都幾大杯但....好唔夠yogurt....就好似...一杯嚴重冇味既普通雪糕咁..(寫得有點恨但...的確係真實感受黎...)我諗下次都係試番佢蛋糕會比較好....

要一杯regular原味配朱古力餅....
(寫得有點恨但...的確係真實感受黎...)

我諗下次都係試番佢蛋糕會比較好....
2011-02-05
2011-02-07 12 瀏覽
吃過飯後,總覺還差小小。想起尖沙咀很多新開店。腦中閃過K11上某間自助式Yogurt店,立刻否決。貴不說,就是討厭他易溶的特點。於是想起熱門的Roll 。點了大杯後,漂亮的柜台姐姐很有禮的問我要什麼TOPPING,服務分當然是加了!目前去的大多數,感覺態度較為隨便,是因為小小生意,而不重視嗎?綠茶MOCHI是只要買大杯就會送的,軟軟的,很有彈性。另外選了chocolate brownie,很喜歡他的咬感,朱古力味倒是不強。還有一款好像是棉花糖?不太記得。Yogurt第一口吃下,有種怪怪的感覺。那不是難吃,是因為他比起其他店較為酸,口感結實,每一口都很有滿足感。這正是我喜歡這裡的原因!價錢也很恰當,32元有3款TOPPING
吃過飯後,總覺還差小小。
想起尖沙咀很多新開店。
腦中閃過K11上某間自助式Yogurt店,立刻否決。
貴不說,就是討厭他易溶的特點。
於是想起熱門的Roll 。
服務分當然是加了!
綠茶MOCHI是只要買大杯就會送的,軟軟的,很有彈性。
還有一款好像是棉花糖?不太記得。
Yogurt第一口吃下,有種怪怪的感覺。
那不是難吃,是因為他比起其他店較為酸,
口感結實,每一口都很有滿足感。
這正是我喜歡這裡的原因!
價錢也很恰當,32元有3款TOPPING
外賣自取
$32 (其他)
  • brownie