2011-09-28 32 瀏覽
Roll,是其中一間喜愛的乳酪店。每次到加連威老道都抵擋不住誘惑要入來吃一杯,滿足甜胃。今天來到附近亦不例外,雖然一個人,但亦是要大杯裝,$32。每天只有一種味道,今天供應的是最愛的原味,真開心!乳酪很挺身,很滑溜,帶微酸,又不會快溶,好味。配料每次都必點的藍莓,Browine及贈送的Green Tea Mochi。藍莓新鮮,Browine味濃外脆內軟, Mochi軟身口感夠煙韌,獨自完成一杯,很飽,很滿足!店員還給曲奇試食,最後買了三包回去,作飯後小食也好。買了蝴蝶酥,咖啡曲奇,及較健康的燕麥紅莓曲奇。蝴蝶酥牛油味香,鬆脆可口,甜度剛好,都不錯。咖啡曲奇,是硬身的曲奇,咖啡味是濃,但口感普通。燕麥紅莓曲奇,紅莓粒加上粒粒燕麥,令曲奇口感大增,挺喜歡。除了曲奇,還多買四粒Macarons,買四粒有盒子裝。四款味道分別是芝麻,海鹽焦糖,柚子及朱古力。Macarons夠濕潤,芝麻及朱古力味夠濃,柚子味微酸,非常清新。而海鹽焦糖味跟想像的有點分別,只吃到微微的焦糖甜味。Roll還有售卷蛋,而且看食評的評價也不錯,很想試所有味道。但今次先被曲奇吸引,加上之後還要工作,拿著凍凍的卷蛋不太方便。唯
Roll還有售卷蛋,而且看食評的評價也不錯,很想試所有味道。但今次先被曲奇吸引,加上之後還要工作,拿著凍凍的卷蛋不太方便。唯有留待下一次,希望一次過吃盡所以味道!

2011-09-17 14 瀏覽
在附近食了米線做午飯, 本只是路過隔壁買茶解渴, 等茶期間見到這一家roll cake 小店, 其實已經很飽, 抱著隨便看看就會走的心態下進入小店, 店鋪面積一眼睇晒, 牆上的架放上很多不同種類的曲奇, 有牛油曲奇, 榛子曲奇, 芝士脆條, 蝴蝶酥等等, 小店雖小, 不過還有數張高腳椅及桌子, 給客人即席品嚐蛋糕或者很流行大熱的froyo. 多走幾步就是蛋糕櫃了, 有各種的roll cake, 可愛造型的macaroon, 不過我第一眼卻看上...特濃朱古力蛋糕. 阿妹就有一股roll cake癮, 常常想去台北的piece of cake.鏡面的朱古力面, 在面上看到自己的倒影, 上面一條朱古力圖案好像對我招手似的, 在很飽的情況下, 跟阿妹二人也點了它, 還有一件迷你焦糖香蕉roll cake, 果然女人是有另一個甜品胃, 哈哈.拮了鏡面的朱古力一下, 入面是香香濃濃, 慕思口感的朱古力, 但它又不太似一般慕思這麼的輕飄飄, 我第一次接觸這款蛋糕, 就是兩年前在金鐘某酒店的自助餐, 但之後就很少機會可再次品嚐了. (因每次路經九龍城名店, 入面總是圍著一團人, 我只是想買一件
拮了鏡面的朱古力一下, 入面是香香濃濃, 慕思口感的朱古力, 但它又不太似一般慕思這麼的輕飄飄, 我第一次接觸這款蛋糕, 就是兩年前在金鐘某酒店的自助餐, 但之後就很少機會可再次品嚐了. (因每次路經九龍城名店, 入面總是圍著一團人, 我只是想買一件兩件的客人, 多是會打退堂鼓了) 食多幾啖, 就是脆脆的朱古力脆米了, 由面至底也是朱古力, 滿口也是朱古力香, 實在太滿足了, 朱古力迷的必試之選.

而妹妹的roll cake, 這個是佢的感覺是: 蛋糕不夠鬆軟, 但入面的cream都夠細滑, 上面有焦糖薄脆, 總括來說有八十五分.
2011-09-17
2011-09-15 12 瀏覽
成日留意到ROLL 係 OPENRICE 長期在好評榜內,心諗一定有原因! 見呢日行開TST, 專登去買幾件試下最後買了MANGO, 芝麻 同STAWBERRY~還有Sakura macaron !卷蛋雖不是傳統的海綿蛋糕, 感覺反是像的蛋白CAKE.不過感覺反而沒那麼膩. 另涵料十足最LOVE 芝麻味道!!macaron 造型可愛, 味道亦比一般的沒那麼甜. 總括這TEA 不錯
成日留意到ROLL 係 OPENRICE 長期在好評榜內,
心諗一定有原因!
見呢日行開TST, 專登去買幾件試下

最後買了MANGO, 芝麻 同STAWBERRY~
還有Sakura macaron !

卷蛋雖不是傳統的海綿蛋糕, 感覺反是像的蛋白CAKE.
不過感覺反而沒那麼膩. 另涵料十足

最LOVE 芝麻味道!!

2011-09-11
  • 竹炭芝麻味卷蛋
2011-09-02 18 瀏覽
路過Roll,有點肚餓,想食卷疍,於是入去選了一款小卷疍試下。芒果布甸小卷疍: 小卷疍size啱啱好,表層的蛋榚有鬆軟的質感和香味,中間的芒果布甸質感滑溜,帶有淡淡的芒果香味。店子雖小,但從店名、店的logo、裝修陳設、食物等等,都可以見到店主的心思,下次再試下froyo。
芒果布甸小卷疍
牆上的小圓點
各款口味的曲奇餅
精緻的包裝
2011-08-01
牆上的小圓點
2011-09-01 8 瀏覽
朋友介紹我食呢間既froyo,佢話佢食過最好食係呢間,所以佢帶左我去食我叫左$32大yogurt,有兩款toppings,再送多green tea mochi,姐係夾埋有3款toppings食toppings:brownie,mango,green tea mochi朋友果然冇介紹錯,堅係好食!我第一次食yogurt用brownie黎做topping,好好食,好濃朱古力至於mochi就in in un un如果以後黎開尖沙咀都幫襯呢間先下次試埋佢既卷蛋,個樣好吸引

朋友果然冇介紹錯,堅係好食!
至於mochi就in in un un
如果以後黎開尖沙咀都幫襯呢間先

下次試埋佢既卷蛋,個樣好吸引
2011-08-31
3 分鐘 (堂食)
  • brownie
2011-08-31 7 瀏覽
呢度既卷蛋有好多隻味道......最好食我覺得係古古力脆脆......其實佢隻隻都好好食....唔乾唔濕...軟軟的.....加埋中間既CREAM......正丫....不過呢度最好食既......我覺得係乳酪.....食過咁多間......最好味係呢間....有大同小既SIZE.....我多數選大SIZE...同男友一齊食....因為大SIZE會送green tea monchi~另外可以要選兩款配料....我而家食....會要求唔要MONCHI~三款都要哂朱古力CAKE(布朗尼)因為真係super match.......如果食完正餐...肚仔好脹....只可以選一樣....我一定會食乳酪>V<
呢度既卷蛋有好多隻味道......
最好食我覺得係古古力脆脆......
其實佢隻隻都好好食....唔乾唔濕...

不過呢度最好食既......我覺得係乳酪.....
食過咁多間......最好味係呢間....
有大同小既SIZE.....我多數選大SIZE...
另外可以要選兩款配料....
因為真係super match.......

如果食完正餐...肚仔好脹....只可以選一樣....
我一定會食乳酪>V<
2011-08-27 7 瀏覽
吃過一風堂,當然要照顧一下我們的甜胃。其實本來想到K11的Smile,因為老婆的同事在九龍城吃過超讚,但可惜我把K11和The ONE攪錯了,尖沙咀的幾個新地標,看來我還是需要再熟習一下。既然已在美麗華附近,K11太遠了,就轉陣去附近的ROLL。之前買過一次ROLL的外賣蛋糕,但我卻沒份吃,最後換來不錯的評語,早已為ROLL留下一個好印象。今天的目標,卻是froyo,食友們都說很不錯。原來這裡的froyo不會很多款式,通常就只有一種味道,froyo就是大小之分,反而餐牌上的topping有28款之多。店子寫著fresh made froyo,應該是想說全是店子自己製造吧。今天的口味是士多啤梨味,不想吃太多,要了個小的。這裡的froyo做得挺身,酸甜適中,很合口味,但士多啤梨味不是很濃,可能是乳酪的酸味蓋過了士多啤梨味。topping要了粟米片、杏片、和朱古力脆球,三者都很不錯,吃froyo我喜歡一些脆身的,而且有凹凸紋的,和froyo混在一起,口感更佳。店裡還有macaron和各式餅類,但看來都是froyo和roll cake最吸引吧。下次希望能試到上次吃不到的ROLL cake,如果
是日乳酪:士多啤梨
28款topping
fresh made
小的士多啤梨froyo
粟米片、杏片、朱古力脆球
macaron
各式餅類
下次再來試roll cake
下次希望能試到上次吃不到的ROLL cake,如果能混和froyo一起吃,好像La Balance Ginza的雪糕 + cheese cake就更好了!
2011-07-23
$35 (其他)
fresh made
macaron
各式餅類
小的士多啤梨froyo
粟米片、杏片、朱古力脆球
2011-08-22 18 瀏覽
來到Roll 無理由不買她們的主打--卷蛋吧?!記得在她們剛開業時在飲食雜誌得知這間Roll是兩個女孩的夢想,每天在店中焗製新鮮蛋糕,在這以前經歷無數次的失敗,才有現在的卷卷。(故事大概是這樣吧!希望沒有記錯)這次買了三款嚐嚐 由於肚皮太滿足關係,這些卷卷要在雪櫃待一個晚上,但吃時蛋糕依然軟熟濕潤,並沒有被冷氣吹乾。鮮草莓卷大概小時候看太多日本卡通,卡通片中的媽媽總是拿片草莓卷蛋糕給小孩作茶點,這是兒時情意結呢在我心目中它是卷蛋中的經典,簡單的香草蛋糕體配上忌廉,再加草莓,縱然草莓不算甜美,但仍然吃得到幸福的感覺。焦糖杏仁香蕉卷這款用了咖啡蛋糕體,一入口即有淡淡咖啡香,反而焦糖味欠奉 中心位放了新鮮香蕉,蕉味瀰漫,杏仁脆脆非常有咬口,個人非常欣賞它,只可惜份量很小。藍莓檸檬芝士卷清蛋糕作主體,藍莓弄得蛋糕有點灰藍,外觀上有點不討好,但味道可以蓋過這些,忌廉有股很清新的檸檬味,雖然吃不到cream cheese的味道,但入口很滑很輕,沒有半點膩的感覺,不自覺之下吃了整片這個只有手掌心大小,形狀又不太公整的卷蛋索價$26一片,真的一點都不便宜,但知道卷蛋每天在店中製作,這樣有heart的小
來到Roll 無理由不買她們的主打--卷蛋吧?!
)這次買了三款嚐嚐
簡單=幸福
鮮草莓卷
忌廉不膩口,喜歡!
焦糖杏仁香蕉卷
這款用了咖啡蛋糕體,一入口即有淡淡咖啡香,反而焦糖味欠奉
夏天都適合吃檸檬口味,refreshing !
藍莓檸檬芝士卷

這個只有手掌心大小,形狀又不太公整的卷蛋索價$26一片,真的一點都不便宜,但知道卷蛋每天在店中製作,這樣有heart的小店 ,我會支持呢!

2011-08-18
外賣自取
忌廉不膩口,喜歡!
簡單=幸福
夏天都適合吃檸檬口味,refreshing !
  • 藍莓檸檬芝士卷
2011-08-21 26 瀏覽
叫左大杯裝原味froyo with chocolate brownies, mango and green tea mochi (大杯裝送gei) $32睇落唔係幾大杯........ 但係d froyo 唔係空心ga 食完成杯, d froyo都冇溶過!!!!! 實在係太厲害........ 幾出名gei froyo shops like yogo and crumbs都係快溶, 但係呢間完全冇呢個問題!yoghurt 味都幾重 又夠滑!chocolate brownies 有十幾粒左右, 好夠份量!朱古力味好濃, 又夠chewy! mango 好香果味, 好甜, 係好靚gei 芒果!不過份量嫌少左d...... 只得8, 9 小粒green tea mochi 係好重green tea 味! 岩我口味 但係唔夠煙韌............ 份量就ok 啦星期日afternoon 都竟然冇乜人....... 可以坐係度慢慢食希望生意唔係真係咁差啦. 因為佢d froyo真係正!價錢亦唔係特別貴, 係冇crumbs 份量咁多咁抵食. 不過quality 就好過crumbs啦.下次去

食完成杯, d froyo都冇溶過!!!!!
實在係太厲害........
yoghurt 味都幾重
又夠滑!

朱古力味好濃, 又夠chewy!

mango 好香果味, 好甜, 係好靚gei 芒果!
不過份量嫌少左d...... 只得8, 9 小粒

但係唔夠煙韌............ 份量就ok 啦

希望生意唔係真係咁差啦. 因為佢d froyo真係正!
下次去開tst一定會再黎
2011-08-21
  • frozen yoghurt
  • chocolate brownies
2011-08-21 13 瀏覽
食完飯,好想食甜品行到加連威老道,有幾間Froyo揀有Roll同Crumbs等,之前食過crrmbs又未食過roll已經想試很久了,就選Roll這間現在還是promotion,買大杯$32包兩個toppings仲送green tea monchi,那當然買大杯今日froyo味道是士多啤梨味topping揀了好評如潮的browine,再加藍莓賣相都唔錯,份量都好多,這裡的 froyo 都幾挺身不過吃下去不夠酸,好creamy的感覺,有點似吃雪糕而browine朱古力味不太重,可能是比士多啤梨的蓋過了不過質感還不錯,而green tea monchi口感非常好,好鐘意整體感覺好好,一定會再食froyo一番Roll還有不同卷蛋都非常有名,好像竹炭芝麻卷蛋宜家還有mini size,不過真的很細,$10一件,下次都試下先!!
食完飯,好想食甜品
行到加連威老道,有幾間Froyo揀
已經想試很久了,就選Roll這間
仲送green tea monchi,那當然買大杯
今日froyo味道是士多啤梨味
topping揀了好評如潮的browine,再加藍莓
賣相都唔錯,份量都好多,這裡的 froyo 都幾挺身
不過吃下去不夠酸,好creamy的感覺,有點似吃雪糕
而browine朱古力味不太重,可能是比士多啤梨的蓋過了
整體感覺好好,一定會再食froyo一番
Roll還有不同卷蛋都非常有名,好像竹炭芝麻卷蛋

$32 (宵夜)
2011-08-19 4 瀏覽
某夜,跟食友聊起甜點,說起了Roll有售馬卡龍,心中立刻想要試試 一早就知道Roll的存在,但個人不是特別鐘愛卷蛋,所以一直與它無緣,現在為了馬卡龍,便趁晚飯前先到這裡買回家品嚐!食友溫馨提示過有十款口味,本想一次過買所有味道的,但家裡只有我一個人吃而已,所以只挑了6款我最想試的口味Sakura macaron吸引我目光的是它小豬外形, 我想女孩子對於可愛的東西總沒有抵抗力吧?(至少我是啦)櫻花在我腦袋裡總跟詩意串連在一起的,吃下去是否會變得浪漫點呢 噢噢,是我不喜歡的味道,像香精味?我不知道,我不能作比較是因為第一次吃櫻花味的食物啊!Pistachio macaron這個青蛙王子是開心果口味,我完全不能形容的味道,它沒有半點果仁香 只能說不合我心意吧!Baileys macaron吃了這個百利甜酒口味會醉嗎?答案是當然不會啦,酒精遇上高溫便會揮發掉,我相信味道來自香油吧!百利甜酒的味道在口腔停留數秒便消失,然後就是一口甜膩。Rose macaron顏色桃紅豔麗,奪目非常,只可惜玫瑰味薄弱,如不是早知道是玫瑰囗味,我可能就吃不出來了。Black Sesame macaron芝麻味非常突
可愛造型誰可抵抗呢?
Sakura macaron
Pistachio macaron
只能說不合我心意吧!
外表平滑的法式小甜餅
Baileys macaron
Rose macaron
Black Sesame macaron
芝麻味非常突出,就跟吃芝麻糊的味道沒兩樣,我猜黑漆漆的外表是加了竹炭粉吧,其實竹炭是什麼味道我是不知道了,吃下只有濃濃芝麻味而已。
Salted Caramel macaron
鹽味焦糖對我來說有一定吸引力,是因為早前吃過此味,印象很好,焦糖那份焦香稍一不慎便會變成燒焦味。這裡當然沒有讓我失望,焦糖香焦夾雜着一丁點咸味,很搭調

要說說Roll 的馬卡龍有着家庭式制作的感覺,首先它們體積大少不一(不是相差太大,但肉眼看得出來)就算味道不同,但口感都是煙un,杏仁味不突出,不是說這樣不好,反之有自家玩味的感覺,從那些可愛造型便知道
雖然有些味道不合我口味,但有創意這點我是很支持的

2011-08-17
外賣自取
$96 (宵夜)
外表平滑的法式小甜餅
  • Salted caramel macaron
2011-08-05 8 瀏覽
去到坐滿人.. 由於dinner食得好飽` 最後決定和朋友2人share一杯大的froyo 蛋卷好吸引, 但太飽了, 惟有下次先試 雪糕酸味較奶味重, 正合我口味 綠茶mochi是買大杯送的chocolate flakes 很一般, 早知揀第二樣... 但個sales黑口黑面總括而言, 整體都好好味!! 係我食過最好味的froyo

蛋卷好吸引, 但太飽了, 惟有下次先試
green tea moch+marshmallow+chocolate flakes
雪糕酸味較奶味重, 正合我口味

綠茶mochi是買大杯送的

但個sales黑口黑面

總括而言, 整體都好好味!! 係我食過最好味的froyo
2011-08-04
3 分鐘 (堂食)
  • Frozen Yogurt
  • green tea mochi
2011-07-29 8 瀏覽
一向都唔係食開呢間嘅froyo ~之前經過都覺得呢間係專買瑞士卷所以對佢嘅froyo 冇咩信心不過一試之下就覺得應該早D 黎食!! 大嘅可以有2 種 toppings~ 簡左 crumbles 同 green tea mochimochi 比平時食嘅大粒 好有green tea 味~ 不過crumbles 唔夠碎~ D froyo 真係唔錯~~ 冇crumbs 嘅咁厚同埋比較有乳酪嘅酸味 由於天氣太熱 所以係店內享用環境都幾舒服 坐係枱度望住個街景 都幾寫意店內D ROLL 嘅買相都幾特別有一款係豹紋tim !! 下次定要試下!!
一向都唔係食開呢間嘅froyo ~
之前經過都覺得呢間係專買瑞士卷
所以對佢嘅froyo 冇咩信心
不過一試之下就覺得應該早D 黎食!!
左: 大$32 ; 右:$28
mochi 比平時食嘅大粒 好有green tea 味~

不過crumbles 唔夠碎~

D froyo 真係唔錯
~~ 冇crumbs 嘅咁厚
同埋比較有乳酪嘅酸味

由於天氣太熱 所以係店內享用
環境都幾舒服 坐係枱度望住個街景 都幾寫意

店內D ROLL 嘅買相都幾特別
有一款係豹紋tim !! 下次定要試下!!

2011-07-28
左: 大$32 ; 右:$28
  • Frozen Yogurt
2011-07-24 8 瀏覽
昨晚想起了這裡的竹炭芝麻卷,於是今早特意來到尖沙嘴,重溫這裡的瑞士卷(卷蛋)和Frozen Yoghurt。來到這裡當然要先充充飢,點了大杯裝的Frozen Yoghurt,配料有原味Mochi、Granola和蜜糖漿。這裡的Froyo向來是我的最愛之一,這並不代表它是最好,只是最符合我的口味。Froyo質感偏軟,因此比較滑溜,有乳酪的香味和味道,酸味並不太明顯,也沒有像雪榚般太明顯的奶味,甜度適中,份量十足,十分冰凍。這裡的Granola非常香脆,沒有那種說不出的難受感(不能說明的味道),加上葡萄乾整體上較甜。而Mochi粒,外皮的糯米粉較Yo Mama的少,味道上較柔和,麻糬般的咬感。蜜糖並沒想像中的極甜,甜度反而出人意料的剛剛好,伴上Granola更美味,但是以一款Topping來算,份量未免過少。這裡額外Topping只需加3元,比一般加5元更超值。竹炭芝麻卷,Black Sesame Roll。黑芝麻香氣四溢,蛋榚依舊鬆軟,忌廉奶味極其濃重,質感屬半凝固,在支撐蛋榚方面比較困難,在離盒和吃用時有一定的難度。蛋榚依舊美味,只是這次的蛋榚卷多了點點油份,在結構上比較鬆散,危險品,
昨晚想起了這裡的竹炭芝麻卷,於是今早特意來到尖沙嘴,重溫這裡的瑞士卷(卷蛋)Frozen Yoghurt

來到這裡當然要先充充飢,點了大杯裝的Frozen Yoghurt,配料有原味MochiGranola蜜糖漿
這裡額外Topping只需加3元,比一般加5元更超值。
竹炭芝麻卷Black Sesame Roll
蛋榚依舊美味,只是這次的蛋榚卷多了點點油份,在結構上比較鬆散,危險品,易碎!
焦糖布丁卷Caramel Pudding Roll
新嘗試,以布丁粒作招徠。
蛋榚是雲呢拿味,其特色亦是在於鬆軟的質感和香濃的氣味。
根據說明,內裡的是法國忌廉,說穿了只是與上者同樣的甜忌廉,令人難以忘懷亦是那奶味。
焦糖布甸質感滑溜,未曾嚐出任何焦糖味,把布丁加入蛋榚中確是新奇的想法,但是亦要相對地放棄布丁的品質,因要改變它要保持冷藏以防溶化的特質,唯一的味道是那雞蛋味。
特別但味道不出色,我想,保持和改善品質比推出新口味來得重要。
這裡的Froyo比主打的Roll Cake造得更出色,而其Roll Cake價格不夠大眾化,相信這是無法吸納新顧客的致命點,下次來這裡也只吃Froyo算了。
2011-07-24
  • Frozen Yoghurt
2011-07-19 11 瀏覽
見到ROLL有咁多人讚就專登去試下啦可能真係希望愈大失望愈大個日去到係12點幾可能因為岩岩開門無耐好多款都無晒 即刻無晒MOOD平時D人都話有大小ROLL之分今日親眼睇完先知原來細ROLL係細得好緊要咁算啦要下大啦但係都要成20幾蚊叫左個楓蜜糖漿無咩特別 反而令我最失望係佢既蛋卷口感一D都唔鬆軟我只可以講既係比起其他地方哩度既ROLL款式係比較多同創新入面既環境都可以既可以坐到2,3個人
見到ROLL有咁多人讚就專登去試下啦
可能真係希望愈大失望愈大