2010-03-01 21 瀏覽
約左舊同學食飯,佢知我成日上openrice睇食評所以叫我揀地方,所以今次我地就黎試鴨胸。我地揾門口揾得好辛苦,首先去左地圖上所指出既門口,不過同openrice 上嗰幅相完全唔配合,結果係要打去問先揾到橫街既正門。 係一間好細既餐廳,所以我地三個身形比較大既食客坐得有少少唔舒服。 跟餐既蘑菇湯:比較稀,而且唔係好夠咸,ok la... 跟餐既Salad :友人話唔錯。 紅酒鴨胸:嘩,如大部份食家所言,真係無得彈。肉汁夠所以肉身唔乾而且咬落口感唔錯,好鬆。有好多地方個鴨胸會好咸,但Rose 就唔會,個味道校得好好。朋友都有試,都話好食。 Spaghetti Carbonara:朋友既評語係"一個值HK$38既意大利粉"。 炸雞扒飯:哥哥話幾好食,夠鬆,唔乾。 Lavender Honey Cake:好清,味道唔錯,不過有少少乾,所以唔用個cream就覺得嚡嚡地。 Expresso:唔夠濃。我固人認為幾低食既一餐,個鴨胸都已經值回票價。
,所以今次我地就黎試鴨胸。

跟餐既蘑菇湯:比較稀,而且唔係好夠咸,ok la...
 跟餐既Salad :友人話唔錯。

炸雞扒飯:哥哥話幾好食,夠鬆,唔乾。

Expresso:唔夠濃。

我固人認為幾低食既一餐,個鴨胸都已經值回票價。

Mushroom Soup
Expresso
2010-02-13
紅酒鴨胸
2010-01-20 8 瀏覽
店鋪細小,坐位也不多;菜單的菜式也偏向簡單,是實實在在的一家咖啡店店子小,坐唔到幾多人;我地一行五人都只能逼在一張四人枱,還坐出了通道呢,但給人很舒適的感覺食物算清淡,但有嫌過份簡單,所以有少少 "不值得" 的感覺。味道不錯的,最欣賞它的意粉!意粉只有6成熟,口感煙un好好味,係最正宗的食法呢!但價錢卻便宜呢! 一個lunch都要40蚊,想食都係要考慮下先。

味道不錯的,最欣賞它的意粉!

意粉只有6成熟,口感煙un好好味,係最正宗的食法呢!

賣相吸引
2K
2009-11-07 7 瀏覽
6-11-2009想試呢度好耐, 奈何每次經過佢唔係無開門就係無位, 呢日「下場」前終於同朋友嚟了. 大家都叫了 set dinner, 其中一份加了 $20 飲湯 (亦可選沙律) 兼食 dessert; 另一份就齋跟一杯餐飲.餐湯係 potato & leek soup (?), 質地有點稀, 味道較淡, 不過都飲/ 食到粗糙的薯肉, 算啦; garlic toast 薄薄一片, 幾鬆脆, 不過我覺得唔夠味, 感覺一般.主菜「西班牙紅酒汁焗鴨胸伴薯角」屬呢度「名物」, 鴨胸層皮焗得微燶,「走咁 d油」之餘又香脆, 而酒紅色的肉就十分嫩滑 juicy, 帶少少 smoked 味, 配上甜甜哋, 無乜酒香但帶點果香的「紅酒汁」, 又幾好食 On the side 的薯仔亦唔馬虎, 夠香又幾香口, 不過其他的 veggies 就 hea 了 d, 仲有我最憎的青紅椒 餐飲揀了熱咖啡 -- 幾香,「齋」飲味道甘濃, 帶點澀, 可幸酸度唔高; 落 full cream milk 及 brown sugar 後, 就當然易入口又滑了唔少, 都不錯.唔飲咖啡的朋友飲熱 (港式) 奶茶, 色
6-11-2009

唔飲咖啡的朋友飲熱 (港式) 奶茶, 色水好「茶」, 唔知好唔好飲?

甜品可選 apple crumble 或一 slice 自選蛋糕, 為免 apple crumble 要等搞到「下場」遲大到, 都係食餅櫃內的 homemade 朱古力香蕉蛋糕算了, 估唔到又不錯 -- 香蕉落得唔多, 食落亦唔多覺, 但蛋糕係好 moist, 朱古力味香濃, 甜度剛好, 不經不覺好快就「啄」晒了, 滿足.

食物不錯, 小店格局帶點家庭式, 衛生就較差, 成餐飯都有蒼蠅飛來飛去, 仲飛了落我杯水內
, 唯有唔飲吧; 兩位女店員態度友善, 招呼就不錯.

埋單每人約 $80, 唔貴, 雖然整體幾港式, 但「名物」及蛋糕係幾好食, 值得一試的.
樸實不起眼
味道誠意俱備
  • 紅酒汁焗鴨胸
  • 朱古力香蕉蛋糕
2009-10-18 2 瀏覽
估唔到咁好食!食咗好多間鴨胸,這間係無敵架!個環境比較細,但乾淨!三五知己去食下無問提!特飲都唔差,個cake 食得出係home made,食得出用心整,個意粉質感好好呀,彈牙,但個份糧比較少,但價錢係用抵字!唔記得影相,下次會後補!
估唔到咁好食!
食咗好多間鴨胸,這間係無敵架!
個環境比較細,但乾淨!
三五知己去食下無問提!
個意粉質感好好呀,彈牙,但個份糧比較少,但價錢係用抵字!
唔記得影相,下次會後補!
2009-10-17
2009-10-14 8 瀏覽
週末從大坑散步至灣仔,經過不少很有回憶的路,最後走到這間我很喜歡的小小cafe,除了取蛋糕外也順道小休一下。從tea set中點了寫了"必食"的 鮮果忌廉自製窩夫配薄荷葉檸檬冰, 讓酸酸的檸檬為我打開胃口嘛!窩夫製作需時,飲品首先送到,大大塊像鵝蛋石的冰塊首先吸引自己的目光,很少見會用上那麼大的冰塊呀!!移動杯子時發覺底層仍然微暖,一定要拌勻才可以飲用。淡淡的薄荷味道首先衝擊舌頭及喉嚨,涼涼感覺讓喉嚨非常舒服,在這開始乾燥的季節真的適合得很,個人認為薄荷味道以再重一些,要是不喜歡薄荷的也不會點這款飲料嘛;如果可以換上鮮薄荷葉又或者乾葉和新鮮葉兩者一起泡, 味道應會更加清新的; 加上幾片夠酸的檸檬片和應是來自蜂蜜的甜味,的確是一款很滋潤清涼的飲品。廚房傳來香氣,窩夫到了! 三片窩夫重疊一起, 以下午茶來說份量非常ok了。幾片窩夫大部份也是軟軟糯糯的,有著麵粉及蛋香, 以香味來說蠻不錯,只是窩夫做不到外脆內軟的感覺,總覺得這個貴價版格仔餅有點失色! 另一方面鮮果只有一條切片香蕉和三件去了芯的雪梨!連草莓也沒一粒,用雪梨作配搭已算少有,雖然香蕉片熟透香甜,味道真的不錯,但真的少點變化,莫非
週末從大坑散步至灣仔,經過不少很有回憶的路,最後走到這間我很喜歡的小小cafe,除了取蛋糕外也順道小休一下。從tea set中點了寫了"必食"的 鮮果忌廉自製窩夫薄荷葉檸檬冰, 讓酸酸的檸檬為我打開胃口嘛!

廚房傳來香氣,窩夫到了! 三片窩夫重疊一起, 以下午茶來說份量非常ok了。幾片窩夫大部份也是軟軟糯糯的,有著麵粉及蛋香, 以香味來說蠻不錯,只是窩夫做不到外脆內軟的感覺,總覺得這個貴價版格仔餅有點失色! 另一方面鮮果只有一條切片香蕉和三件去了芯的雪梨!連草莓也沒一粒,用雪梨作配搭已算少有,雖然香蕉片熟透香甜,味道真的不錯,但真的少點變化,莫非小妹們希望來個全黃色調系列給我??窩夫加了少量朱古力醬/清甜蜂蜜和香滑鮮忌廉作配襯, 味道更形變化,但也彌補不了視覺上的單調感。

由於晚飯地點在灣仔區,也在這裡訂了2個蛋糕給壽星們, 姑姐hon的pineapple upside down本來以鮮忌廉作裝飾,但我要求全部走cream,Icy姑娘改以菠蘿片、脆身格仔餅和apple crumble的脆脆作裝飾, 再來一次純黃色配搭!! 蛋糕本身質感綿密, 感覺很實淨但又帶濕潤的蛋糕底, 當中混了菠蘿粒但感覺不到丁點菠蘿味,跟吃清蛋糕沒兩樣。雖然壽星夫人說蛋糕很好吃,但個人卻不太認同,也許以前吃過做得更好水準的蛋糕,今次這個蛋糕實在是有點失色, SORRY hon!!

壽星仔的朱古力香蕉蛋糕是店中名物之一, 相當受食客歡迎。今次的蛋糕表面比較脆身, 而且看來有點閃亮,似乎比菠蘿蛋糕對辦。說是用上法國 valhona朱古力所做蛋糕中間像brownie般略為濕潤, 吃來質感也頗相像,朱古力味道沒想像中濃郁,混了少量熟透香蕉在蛋糕內,香味比較明顯,起碼真的吃到香蕉味!兩者以這個味道較佳, 不過仍覺得以前吃過的出色得多。

今次的蛋糕水準不比以前,不過icy姑娘和另一位姑娘的服務仍然很好,洋燭、膠刀沒缺少之餘, 又細心地替我設想如何將2個蛋糕包裝到讓我拿得輕鬆一點, 真的謝謝兩位的細心。
薄荷葉檸檬冰
黃色系列鮮果窩夫
借用honhon的壽星餅照片
2009-09-05 3 瀏覽
同表姐一家食飯!因為會帶埋bb恩既關係所以就提議去附近既Rose!一來唔係好多人, 二來同寶試過覺得唔錯~呢度有不少set dinner選擇跟餐加$20有沙律/湯, 多士同一件蛋糕我地一行5人再加bb叫了以下食物:今次是南瓜湯~ 飲得出是真材實料! 我幾鍾意淡淡既南瓜味!!多士 – 沒有什麼特別! 幾香脆紅酒鴨胸伴薯角 - 這裡改變了我對鴨胸的負面想法! 先是沒想到會有這麼大件鴨胸的,而且賣相討好! 還帶有濃濃的酒香! 鴨胸外脆內軟~ 記得要趁熱快食呀! 如果唔係d酒揮發曬,成碟野會變得好油!BBQ豬仔骨西蘭花配薯角 – 很一般。豬仔骨好細件而且乾,不過個source唔錯; 西蘭花凍冰冰的; 至於薯角太林了, 脆一點會好些; 驚喜的是這個set原來是連埋意粉的~雞肉意粉 – 不過不失~沒有什麼特別雙層芝士漢堡扒配飯 – 寶本來對它很有期望的…雖然芝士味濃但偏鹹,可惜漢堡扒一夾即散,亦不juicy…飯的份量又少…配菜冷冷的…海鮮意大利飯 – 我是意大利飯的fans!! 這個意大利飯的軟硬度也合心意,可惜的是意大利飯本身很淡,蕃茄source與飯未能「二合為一」! 幸好海鮮不俗, 挽回不少
同表姐一家食飯!
因為會帶埋bb恩既關係
所以就提議去附近既Rose!
一來唔係好多人, 二來同寶試過覺得唔錯~
呢度有不少set dinner選擇
跟餐加$20有沙律/湯, 多士同一件蛋糕
我地一行5人再加bb
叫了以下食物:
多士 – 沒有什麼特別! 幾香脆
紅酒鴨胸伴薯角 - 這裡改變了我對鴨胸的負面想法!
雞肉意粉 – 不過不失~沒有什麼特別
海鮮意大利飯 – 我是意大利飯的fans!!
這個意大利飯的軟硬度也合心意,可惜的是意大利飯本身很淡,蕃茄source與飯未能「二合為一」! 幸好海鮮不俗, 挽回不少分數!!!

飲品:
大家也嘗試特飲 --- 沙冰 (/冰沙?), 餐本身連一杯飲品, 轉特飲加 $8!!
1)綠茶沙冰: 得到讚賞~ 茶味濃!
2)芝麻香蕉沙冰: 味道出奇地淡!! 於是問問那裡的哥哥, 他是這款飲品本身就是淡淡的…還提議幫我們再make過~ 不過算了~
3)士多啤梨沙冰: 感覺很足料, 不過味道也是偏淡
我叫了熱情果茶(熱) – 跟餐好似要加入$5/6~: 幾香~ 味道唔會覺得好假!
蛋糕:
叫了幾款不同既蛋糕
最喜歡朱古力香蕉蛋糕 – 店主先微微丁熱件蛋糕~ 質感好似朱古力brownie!! 好rich! 不過size好似細左d…
overall 都唔錯, service好好~ 店主/店員好好笑容同好有禮貌!
值得一試!
(前) 紅酒鴨胸伴薯角
(前) 紅酒鴨胸伴薯角
2009-08-31 2 瀏覽
一行四人找地方吃中午飯,隨隨便便的來到這間cafe。看見餐廳貼著OpenRice開飯熱點的貼紙,心想水準應該不會太差吧!中午套餐有五、六款選擇,都是圍繞著意粉和意大利飯。每人揀一款,大家share食。先講香草汁三文魚意粉,賣相隨意。意粉煮得太稔身,也嗅不到香草的香味,基本功不足。至於三文魚,又是過稔,未能吃出三文魚的味道,真的淡口;青椒煙肉意粉,都是太過稔,煙肉則太硬,很極端的兩種感覺,青椒亦是硬而不爽,又唔鮮甜,不好吃。可是,這兩碟已經算是正常的了,稍後來的更為恐怖。南瓜醬什菌蕃茄意大利粉,上檯時一陣怪味。起初未能分辨怪味的來源,也照吃。蕃茄是沒問題,亦不會太酸,只份量不多;嚐點南瓜醬,味道亦正常;問題出現在什菇上,肯定是變壞了。向店員提出,要求換一件蛋糕也不行,只能換番意粉,既然吃過三碟也不出色,還是算了吧。我點的魷魚意大利飯,是香,飯卻未能做得粒粒分明,而且太糊口,我個人並不喜歡。再說,魷魚又出事了,很腥,吃一件夠了。以上四款,沒一樣是合心水的,以我的性格,應該不會再來了。

以上四款,沒一樣是合心水的,以我的性格,應該不會再來了。
2009-08-13 8 瀏覽
女友想食意大利粉, 唔想去 Delifrance 或 Olivers, 就想起呢間小店.太約7時入到店內, 只有一枱客, 我們叫了白汁盧荀蟹子意大利麵及西班牙紅酒鴨胸伴薯角. 白汁盧荀蟹子意大利麵, 麵條煮得很滑, 汁雖不濃, 但很香, 至於西班牙紅酒鴨胸伴薯角, 鴨胸好大件, 嫩滑而多汁, 外皮很脆, 全力推介另外, 一個餐加$20有蟹子沙律, 蒜香多士 及 一件蛋糕, 我們只加了一個 Set, 選了檸檬罌粟子蛋糕, 蛋糕的質感有點像 Muffin, 甜得黎很清新, 又不覺得膩.我會再來的.

我會再來的.
2009-08-12
  • 西班牙紅酒鴨胸伴薯角
(非會員)
2009-07-16 5 瀏覽
From the day that i do this job, i know i cant to BE MYSELF any more.. i want to throw away the complicated relationship n messy office table in my mind...havent been to wan chai a long time , i walk alone, trying to find sth sweet,keep waalkingi go in n choosing cake or waffle.. a lovely girl with shinning smile made a choice for me... waffle with a cup ofCamomilewaffle...big size, good, iwanna FULL,seems like winnie the pool working here, a lot of honey on the top , crazyCamomile is smooth,the

Camomile is smooth,the sunshine girl said can help me sleep well tonite, hope so.....
magazines, jazz music.......
wonderful day .......
2009-07-10
  • Homemade Waffle with Fresh Fruit
2009-04-17
又多了一個offer,沙漠王子特登黎接我放工慶祝,問我想去邊度食,我亳不猶疑地選擇食返rose home kitchen啦!carrot soup:今次好好味!唔算係cream soup,清清地,好多carrot,好正!BBQ豬仔骨西蘭花配薯角:有三大件薯角,三件細細的BBQ骨,無諗過仲有意粉墊底添!薯角今次都唔係炸到好似薯皮咁,但係都算脆,又唔太熱氣,我鐘意!BBQ骨烤得皮脆,又不失juicy,仲有軟骨添!好味呀!個sauce係返漢堡扒的芝士磨菇汁,好好味呀!不過都係芝士漢堡扒多D,等下次試埋雞肉同牛舌後再返炒!strawberry cheesecake:唔係成日都有,今次見到就一定要叫,cheesecake唔漏,但勁香芝士味,餅底又香,好好味呀!下次好想試埋百吉利甜酒蛋糕呀!試埋蜜糖雞肉同埋南瓜牛舌後,我就食過晒rose的所有menu了,我都係咁鐘意佢呀!
2009-04-16
  • strawberry cheesecake
2009-04-14 5 瀏覽
不太舒服,胃口也不大,陪朋友找吃,他一直也有意思來這裏一試,我也沒有太大意見.店內正好有兩女子在吃意粉,原來正是這裏的主人,給我們遞過餐牌後便繼續進食.下午茶餐有20款,主要是甜點或小吃.早已看準apple crumble.友人則對吞拿魚蕃茄杯起了興趣.小店只有一個小型的家用焗爐,把apple crumble焗了約10分鐘便奉上.用來盛放的小碗很別緻,猶如一隻高身咖啡杯.Crumble面上放的不是雪糕亦非custard,而是加了朱古力醬的忌簾.至於Crumble,真的不合格,不香不脆,吃下的感覺只是浸"淋"了的麵包,沒有香濃的牛油味,很失望.Crumble下的蘋果很多,也切得很薄,吃到淡淡的玉桂香,所以結論是在吃蘋果.吞拿魚蕃茄杯如所想的蕃茄裏塞滿吞拿魚,蕃茄面上很細心的放了一條條的乾意粉,賣相是一流的,只是味道總是未達標,不應互相融合.熱咖啡極之香濃,要加很多奶和糖才能脫離苦的感覺.小店的確很有Home feel,兩女子的衣著更是住家感十足.碗碟也極其精緻,只是食物未有餐廳水準,還需好好努力.

熱咖啡極之香濃,要加很多奶和糖才能脫離苦的感覺.

的式廚房
2009-04-14
的式廚房
蛋糕櫃
2009-03-29 4 瀏覽
下定決定要試晒Rose的所以菜式,今次要了龍脷柳餡餅,蛋糕要了香橙芝士蛋糕和白朱古力慕絲蛋糕soup of the day:potato soup,唔算好creamy,但係薯仔味好出,正!香蕉杏仁龍脷柳餡餅:本來以為係酥皮魚,原來只係炸龍脷柳,感覺一般,不過夠大件,有兩大件咁多,個皮都脆,其實唔錯,只係我唔鐘意姐,無諗過佢用意粉墊底,個汁係杏仁白汁,幾香,唔錯~香橙芝士蛋糕:橙味濃,仲有粒粒橙皮,反而芝士味就唔太出,比之前食的遜色~白朱古力士多啤梨慕絲蛋糕:上面層mouuse幾滑,勁strawberry味,但係無朱古力味,下面係普通清蛋糕texture,唔係我杯茶反而上面粒strawberry就好甜好味~薑汁Latte:開始戒飲凍野,唔要milkshake,要左薑汁latte,ginger味真係好勁,蓋過咖啡味,但係好好飲!下次再接再勵,試埋雞肉同豬肋骨!

反而上面粒strawberry就好甜好味~
下次再接再勵,試埋雞肉同豬肋骨!
大件抵食
藍色的是甚麼?
香橙cheese cake
ginger latte
2009-03-28
大件抵食
ginger latte
2009-03-17 13 瀏覽
本來去睇drama,但係頭兩日返工唔敢唔OT,做完晒D野已經8點幾,由灣仔去葵青可能連半場都睇唔到,我又攰到死,所以寧願唔去,枉我期待左一個月不過為左過Probation,唯有忍啦!好在宅男不單無話我,仲專登黎灣仔接我放工,好幸福啊又攰又餓,宅男問我想食乜,我話無所謂,佢就話黎返呢間(因為我鐘意),好感動!上次食左漢堡扒,今次試紅酒鴨胸(都係廚師推介!)紅酒鴨胸都幾大份啊!雖然我嫌鞋左少少,但係因為紅酒汁好多,酒味好濃,我諗佢加左honey,所以仲有甜品!點住好好食!(宅男都話鐘意!)尤其係近皮個位好滑!雖然都係漢堡扒好味D,但係都好味!下次一於試埋蜜糖雞腿肉同豬肋骨!佢伴薯角,薯角唔脆,但係仲好,因為唔會咁熱氣,我鐘意啊!今次終於試左綠茶冰沙,佢的冰沙係淡版奶昔,綠茶味都OK,不過整體黎講淡左少少~但清清地唔錯~下次試埋咖啡奶昔。上次草夠五個印仔可以有free cake,今次試左伯爵茶蛋糕,無乜茶味,我覺得似花草味多D,清清地都可以,不過無之前那些好味~下次要試百利甜酒cheesecake~睇黎Rose Home Kitchen真係會成為我地的home kitchen了,不過只要跟你

上次食左漢堡扒,今次試紅酒鴨胸(都係廚師推介!)
佢伴薯角,薯角唔脆,但係仲好,因為唔會咁熱氣,我鐘意啊!
睇黎Rose Home Kitchen真係會成為我地的home kitchen了,不過只要跟你在一起,邊度都係home

多謝你陪我啊!我會努力做好呢份工,快D草夠錢同你結婚的啊!
2009-03-17
  • 紅酒鴨胸
2009-03-15 5 瀏覽
四點幾上完堂,宅男同我都超級肚餓,就去食一個early dinner因為仲係tea time,姐姐見我地想食咩都猛推薦我地食tea set,無因為想賺多D錢而由我地,好均爭啊!但係我地實在太肚餓,所以拒絕左佢的好意上次覺得意粉唔好食,今次改叫肉類試試叫左兩個餐:西蘭花湯:鐘意上次的碗豆湯多D,今次有D曦,不過有粒粒西蘭花,也不錯~garlic tosat:今次除左garlic外仲加埋肉桂,更加香呢!而且烘得外脆內軟,好好味呀!白汁三文魚意粉:宅男對門口的外賣白汁三文魚意粉有興趣,姐姐就叫佢點set dinner的香草三文魚意粉,仲主動幫佢改返做白汁,好好人啊!這個sauce比香草汁濃多了,終於唔似係食皂水意粉,不過我都係嫌唔夠濃味,但係宅男覺得好味~雙層芝士漢堡扒配飯:不愧係廚師推介呢!漢堡扒好高好大(仲高過飯!),牛肉唔會整得老(仲有D紅),所以唔韌,可以做到皮脆內淋的效果,仲有大大塊芝士融埋入去件漢堡扒度,超級好味!個汁係磨菇汁,夠晒creamy(點解意粉唔用呢種汁?),仲有芝士味,飯的size就比較細,不過女仔食就好夠~果然肉類係好味D!朱古力香蕉蛋糕:其實係brownie,佢整

上次覺得意粉唔好食,今次改叫肉類試試
叫左兩個餐:
朱古力香蕉蛋糕:其實係brownie,佢整返熱加埋朱古力醬先serve俾我,所以好軟熟!用朱古力layer包住朱古力蛋糕,所以朱古力味更濃,反而無香蕉味,超級好味啊!
薰衣草蜜糖蛋糕:呢個蛋糕個texture比較散,也比較乾身,我唔係好鐘意呢種texture,不過個蛋糕好香薰衣草味,好fresh呢!overall都幾好味呀!Rose的cake質素真係好穩定,我試過咁多種都無一種覺得唔好味!
凍朱古力:好難飲!因為佢係熱朱古力加冰,上凍下熱,極怪!
朱古力奶昔:我覺得佢先係朱古力!因為佢朱古力味好濃,而且好滑好creamy!
Rose的肉類同cake真係好好味!下次我要食鴨胸!
滿$50又有印仔吸,我下次可以有免費蛋糕食了啊!
白汁三文魚意粉
薰衣草蜜糖蛋糕
朱古力香蕉蛋糕
凍朱古力(冰火交融)
朱古力奶昔
2009-03-14
薰衣草蜜糖蛋糕
朱古力香蕉蛋糕
朱古力奶昔
我係熟客, 由佢地開張一直幫襯至而家。一直以來, 食物o既水準都唔差, 只不過因為佢地強調健康, 唔會落重手調味, 所以久不久就有人話o的o野味道淡。但係, 最起碼, homemade cake 同埋鴨胸, 都一直係水準以上。至於服務, 如果大家係去晚市就冇事o既, 因為會係一位後生仔同兩位後生女負責番。但係午市果位叔叔, 就一直以來有問題... 唉...我睇番呢度好幾篇批評服務方面o既食評, 矛頭其實都係指向午市果同一位阿叔。其實由以前直接落單到近期改成做自己"剔紙仔", 我懷疑都係因為果位阿叔成日落錯單, 所以不如等o的客自己剔 (兩位美少女要落廚, 好難兼顧樓面)..... 我亦試過, 我張檯叫左兩客鴨胸, 隔離檯遲過我五分鐘到, 佢地又係叫兩客鴨胸, 點知廚房焗好兩客鴨胸出黎, 阿叔竟然拎左俾隔離檯先, 我真係激到啤一聲...... 不過見兩位美少女一直都好努力經營呢間"實現夢想"o既小 cafe, 我只好忍住, 埋單時先至嚴正地同阿叔講: 「你知唔知係頭先咁樣, 好易連我呢o的熟客都得失埋?」而阿叔o既反應只係笑笑口「唔好意思唔好意思」。我都唔想針對阿叔, 但係兩位美少女咁俾
我係熟客, 由佢地開張一直幫襯至而家。

我都唔想針對阿叔, 但係兩位美少女咁俾心機打理間小店, o的蛋糕又整得咁好, 熱咖啡又咁好飲, 鴨胸又咁好食, 如果只係因為果一位阿叔o的 service 差, 攪到趕晒客, 我會好戥兩位美少女唔抵囉。

大家如果怕 service 差, 去晚市啦。因為晚市唔係果位阿叔做樓面