餐廳: Royal Pantry
資訊:

2024-06-27 88 瀏覽
見有很多空位,故選擇了這間。 叫了叉燒拉麵加飲品,叉燒還好,但拉麵未煮熟,咬落去勁硬,未熟透。 最大問題野拉麵中的嗚門卷已變酸,咬下去已經有臭味。大家進食要小心!!
見有很多空位,故選擇了這間。

2024-06-26
2022-08-09 1774 瀏覽
見到有個皇家秘製日式叉燒拼滷蛋拉麵,還可以選豬骨湯底或地獄湯底。我選了豬骨湯底,冇選錯,個湯底夠濃,美味的叉燒浸在其中很好吃,拉麵也不會過「冧」,加上大量蒜粒,個拉麵好好味。最抵是下午茶的時段叫這個午餐還有八折並包飲品,折完$53 元。朋友叫了香芫茜爆腩仔飯,是下午茶餐,$54,腩仔份量超多,個汁加上香芫茜,十分惹味。最欣賞的是個汁和飯分開,不用像頹飯一樣撈在一起,朋友說自己鍾意幾多汁撈幾多較好。我們見這間餐廳的下午茶還有鮮蝦乾燒伊麵、瑞士汁炒豬扒/雞扒意粉,連麻辣雞飯都有,都幾特別,約好同事下次再來,試一試其他的菜式。

有無搞錯,這小餐廳未至絕頂好吃,但它的食物質素,製作之認真,以及旺場指數,都應該值得多點人為它發聲,怎可能在openrice對上一次有人寫評竟然是一年前的我!今天開會開晚了,總還要吃飯的,就用下午茶優惠吃了個“馬來咖哩汁焗雞扒飯炒飯底”簡單一句,「好食」,馬來咖哩惹味,足料,咖哩汁及芝士夠份量,雞扒嫩滑,juicy,加上炒飯底夠香,分量又適中,遲了吃飯但又不想分量太多,這個「啱啱好」。多提一句,這裏有做好的三文治放在門外,20元有三文治有盒裝飲品,快靚正,早餐午餐時段都有,我偶爾也會在沒時間吃午餐時買一隻醫肚,但我最欣賞它的是,那些侍應姐姐會幫我交回廚房翻叮,還給我一份暖暖的腿蛋治,十分窩心。

2022-05-05
2021-05-20 1208 瀏覽
偶然也會路過這小店買三文治,但今早才首次認真地坐下來吃個舒舒服服的早餐 ...娘娘點了個“奄列”,我不太餓,點了個“奶油朱”。先來的是 ... “奶油朱”嗎?包面全黃的,沒有一角沒沾上牛油,不像一般茶餐廳,隨便撩两下便算,涂好牛油再焗才有這效果,加上適量煉奶 ... 對不起,一面寫一面流口水了!奄列 ... 嘩, 五星級酒店自助餐水準,餡料充滿每個角落,有四五層蛋皮包裹著,放在嘴裏像蛋糕一樣,口感十足,正!價錢跟一般茶餐廳沒兩樣,廚房的那份認真,簡直難以置信!

娘娘點了個“奄列”,我不太餓,點了個“奶油朱”。

價錢跟一般茶餐廳沒兩樣,廚房的那份認真,簡直難以置信!

2021-05-14
$26 (早餐)
the best 馬來咖哩牛腩飯 in town ,沒有之一呢間D馬來咖哩牛腩飯真係好好味,佢有齊濃 香 ,另外入面仲有波羅粒粒你仲會食到D甜味 D汁唔會淡 用黎撈飯真係一流D牛腩都整得好淋好滑 入晒味咁呢間真係好正不過咁講一個lunch 81蚊對普通上班族黎講唔算平但可以一個月食2-3次都好開心

呢間D馬來咖哩牛腩飯真係好好味,

佢有齊濃 香 ,另外入面仲有波羅粒粒

你仲會食到D甜味

D汁唔會淡 用黎撈飯真係一流

D牛腩都整得好淋好滑 入晒味咁

呢間真係好正

不過咁講一個lunch 81蚊對普通上班族黎講唔算平

但可以一個月食2-3次都好開心
  • 馬來咖哩牛腩飯
2019-12-27 2008 瀏覽
假期後的午餐,唔知食咩又凍凍哋,食熱野暖下先😆...之前食過拉麵和扒餐,今次試食咖哩,叫左咖哩雞跟飯,配凍檸寧茶😋好多雞和飯,個汁ok夠辣,可惜,薯仔少d,如果比例平均一點就好😆...anyway,整體尚好。
馬來西亞咖哩雞跟飯

2019-12-27
馬來西亞咖哩雞跟飯
2019-11-10 1265 瀏覽
朋友介紹呢間餐廳好食,所以Lunch time 就過黎食,果然無令人失望。呢度環境吾錯,座窗口位,可以望到對面公園同馬路。Lunch set 黎講選擇都算多,有13個選擇,價錢中等,吾係特別平同貴。不過食物質素算高,所以性價比黎講係高既。我叫左鰻魚汁䈬燒挪威鯖魚飯拼炸帶子,可以配白飯/意粉粉/薯菜,我揀左薯菜。鯖魚燒得勁香,而且魚肉肉質鮮甜,份量適中,薯仔炸到外脆內軟,炸帶子,食吾到帶子味,似炸魚餅多D,不過係好食既。另外叫左餐飲-熱奶茶,都好香滑,拍得住茶餐廳。如果一點前離座,會有9折,好抵。

呢度環境吾錯,座窗口位,可以望到對面公園同馬路。

如果一點前離座,會有9折,好抵。
2019-11-05
2019-08-26 981 瀏覽
喺Exchange Tower 睇完醫生,隨便搵間餐廳食個快飯便回公司,這裡的餐廳普遍都偏貴,Royal Pantry 叫做較合理而且當天不用等位。我order左 set B 皇室秘製叉燒拼棒形餃子配烏冬 (地獄湯底) $64細心將葱分開上,叉燒軟腍,地獄湯底比較淡, 只有微辣,如可濃味一點較好,烏冬不過不失。室溫的棒形餃子,味道偏咸,如果熱上應該較好。

我order左 set B

皇室秘製叉燒拼棒形餃子配烏冬 (地獄湯底) $64

室溫的棒形餃子,味道偏咸,
如果熱上應該較好。

2019-07-18 606 瀏覽
見依間餐廳好似好細咁,一直都無乜留意到,但有同事食過話幾好食,所以今次就去試下。午市大約十二點半都已經坐爆哂,但等位都唔算等好耐,七位等左三個字到就入得。野食選擇都幾多元化最後揀左S3,傳統椰香葡萄牙汁伴美國雞扒拼法蘭克福腸 配薯菜一上碟 賣相唔錯,份量都好多!雞扒整得好好,啲肉好滑而且仲好juicy,個汁椰汁味濃,甜甜地好好味!腸仔就無乜特別嘅,正常水準。但個薯角係最驚喜,整得好好食,個外皮好脆,帶微微嘅鹹味,唔洗點茄汁都已經好正。另外依碟仲有唔少青瓜同椰菜係底,有番啲蔬菜食感覺無咁heavy餐飲就加左$3飲凍檸茶,但原來加$5已經有啲特飲,賣相唔錯,下次要試下!
野食選擇都幾多元化

2019-07-15
午餐
2019-06-19 509 瀏覽
是日午餐,去左呢度食。係九龍灣返工三年幾,第二次去,印象模糊,成日經過,感覺高級 (可能是價錢影響)。選了蜂蜜青蘋果燒肉汁豬扒,其實,係個汁個名吸引左我叫。個汁係 ok 的,帶輕微酸甜,開胃。豬扒份量都可以。配薯菜,有菜同薯角,薯角都香口,份量唔少。午餐配湯,本身以為係羅宋或忌廉湯,一上枱都驚喜,係好多雪耳的湯,好潤,個湯都甜甜地。朋友選了一個吉列豬扒拉麵,因為今日要扮瘦既 OL。上到枱,朋友表示好似讀書時在科大飯堂食既吉列豬扒拉麵,很高興她找到快樂的回憶,可惜返到公司問她個午餐好食嗎?她說不。下次唔再食拉麵好了,薯角比較吸引。餐廳同事算有笑容,好過其他店午市要鬧客人。大家在九龍灣返工可以一試。可能我三年後會再來?

餐廳同事算有笑容,好過其他店午市要鬧客人。

大家在九龍灣返工可以一試。

可能我三年後會再來?
2019-05-28 298 瀏覽
這家餐廳是我們其中一家午餐常來的地方,除了較近公司外,食物質素向來都是很有沒準,主要以扒類較為推薦。這天一如以往跟幾位同事到來,大家一約而同點了扒類,其中附圖有「燒肉汁伴美國豬扒」及「白汁伴美國雞扒」,豬扒肉汁鮮甜、雞扒煎的香滑,意粉則軟硬適中,連其中一位對意粉有要求的同事也說不錯,餐可配是日餐湯或熱飲,而加港幣5元更可配皇室紅豆冰、涼粉凍奶茶、涼粉紅豆冰,而且非常足料,實推介大家一定要加配。另下午一時前結帳更享九折優惠,加上不用加一,確是實惠

白汁伴美國雞扒

跟餐皇室紅豆冰

燒肉汁伴美國豬扒
2019-05-15
5 分鐘 (堂食)
白汁伴美國雞扒
跟餐皇室紅豆冰
燒肉汁伴美國豬扒
2019-05-04 208 瀏覽
位於國際交易中心的樓下,除了銀行外,一排的食市林林種種,任君選擇。看見門口的餐牌,菜單好日式。我選了櫻蝦豚肉拉麵,味道一般,如果對拉麵沒有太大要求,質量還好,夠快速。配菜也夠多,伴著濃湯頭,麵條的軟硬程度還可以,唔會太軟,有彈性。碰上午餐時間,這裡也會出現人龍,可能因為大家都愛速食吧。這裡還有一點前結帳會有九折優惠喔~~~ 可是唔知道現在還有沒有?價格位於中位數,只能說在這算一般。環境還算宽敞,不會太擁擠。
看見門口的餐牌,菜單好日式。
碰上午餐時間,這裡也會出現人龍,可能因為大家都愛速食吧。
2019-03-04
5 分鐘 (堂食)
2019-04-02 214 瀏覽
有日同同事去隔離Royal pantry 食飯好耐都唔去食最懷念都係佢地下午茶時間嘅焗飯焗意粉😭呢到嘅焗飯有好多種類揀唔同汁唔同餸起碼有十幾類每次嘅combination 都可以唔同😂😂😂今日叫咗焗雞扒意粉❤️係辣汁😎😎👍👍有菠蘿有車厘茄辣汁唔算好辣亦都唔會一pat pat 好油膩都算幾開胃😎😛意粉唔乾唔淋啱啱好👏👏👏雞扒肉質一流👏👏👏好滑煎得好香口大大件好抵食小結都算係同區抵食之選👍👍👍
有日同同事去隔離Royal pantry 食飯

大大件好抵食

小結
都算係同區抵食之選👍👍👍
2019-01-04 316 瀏覽
初嚟報到, 在九龍灣返工, 同同事一齊食飯, 唔到我選擇, 我唯有跟大隊啦。 一行七人去到依家叫 Royal Pantry 嘅餐廳食午餐。我哋早放食飯, 所以唔使等位。我叫咗一客<皇室秘製日式吉列豬扒拉麵豬骨濃湯> 價值$64元(九折後$58), 包基本熱餐飲, 我照舊, 都係飲一杯<熱奶茶>。呢個拉麵個名太長、太勁, 我都唔想再講多次。 個湯唔濃, 飲唔出有豬骨濃湯嘅味道及風格; 塊吉列豬扒好薄, 炸得好乾, 令我非常失望。麵, 唔算差, 但好普通, 跟一般茶餐廳嘅所謂拉麵冇分別。而個<熱奶茶>, 並非港式奶茶, 唔好飲。

我哋早放食飯, 所以唔使等位。

皇室秘製日式吉列豬扒拉麵豬骨濃湯

而個<熱奶茶>, 並非港式奶茶, 唔好飲。
2019-01-04
2018-12-06 286 瀏覽
有時侯突然好想食素, 今日就係咁,  就試下Royal Pantry既 橄欖油雜菌意粉。 叫完野食, 對住落地破璃, 望住外面人來人往街景,真係幾舒服。羅宋湯望落色水正常, 好夠濃郁, 好多料, 不過實在太甜, 好似茖左兩份糖咁。主菜好有驚喜。意大利粉上面舖滿香濃忌簾既蔬菜, 粟米同草菇。蔬菜同忌簾一向都好夾, 由於廚師調味得宜, 引出各種蔬菜各自有獨特既味道。 食到最後已經好夠飽, 太好味都不由自主咁繼續食。 下次會再黎, 不過唔會再叫羅宋湯。

下次會再黎, 不過唔會再叫羅宋湯。

2018-12-04
1 分鐘 (堂食)