2008-12-11 8 瀏覽
是日是跟男朋友仔的週年紀念,故特意訂左呢度慶祝一下~~雖然我地早左到,但係唔駛等都可以俾到檯我地,真幾好~~一入去就見到個個沙律吧,感覺上唔算太多配料唧~~跟住帶左我地去坐卡位,呵,太好了~~可以放哂D野~~之後好快就有個侍應走過黎主動介紹自己同倒左2杯水俾我地~~跟住我地左睇睇右睇睇,最後就揀左:和牛漢堡、牛肉同雞肉COMBO鐵板同埋自助沙律吧一次;再加多杯BLOODY MARY 同埋RUGY RELAXER~~佢好細心呀,落單個時問我地駛唔駛CUT開佢等我地方便D SHARE~~~另外,仲幫我地將2杯野飲轉番做HAPPY HOUR既價錢(個時已經過左7點一陣了)自從細個去PIXXX HUT砌過沙律之外,都冇再砌過了~~~而家有機會玩喎,梗係唔放過啦~~呵~~~砌完個沙律番埋住之後,原來D食物已經上哂LU~~上菜速度幾快~~首先第一個試既係牛同雞的鐵板:又係有得食同有得玩!因為有塊皮俾你包住黎食的~~不過我覺得FRIXXX個度食個個感覺好D唧~~不過呢個都幾好味~~~但係放左一陣,已經冇左"炸炸"聲的感覺。。。所以唔似食緊鐵板囉~~~跟住再黎和牛漢堡~~沒有加芝士,因為男友話純粹想食
是日是跟男朋友仔的週年紀念,故特意訂左呢度慶祝一下~~
雖然我地早左到,但係唔駛等都可以俾到檯我地,真幾好~~
一入去就見到個個沙律吧,感覺上唔算太多配料唧~~
跟住帶左我地去坐卡位,呵,太好了~~可以放哂D野~~
之後好快就有個侍應走過黎主動介紹自己同倒左2杯水俾我地~~
跟住再黎和牛漢堡~~沒有加芝士,因為男友話純粹想食個和牛味道~~~不過其實食哂個鐵板已經好FULL。。。所以感覺個漢堡好油膩咁。。。好彩我地叫左5成熟,所以都OK~~一路食D油一路係咁滴~~~正到呢~~~~

旁邊D薯條都好好味喲,最喜歡食粗薯條~~KAKA~~~
仲有個沙律呀~~自己砌的~~不過一時貪玩砌得太多。。。食左一D都食唔哂。。。太飽了。。。。
總括黎講,呢度D野食食味道,但好大碟,所以2個人試唔到太多食物。。。。
最後埋單有半價會員咭,折完都只係$358~~~
仲送左2張冬季美食嘉年華入場券,可以聖誕節入去睇睇~~~
牛同雞肉COMBO 鐵板
和牛漢堡加薯條~~
自己砌的沙律~~~
正~~5成熟既和牛漢堡~~~
牛同雞肉COMBO 鐵板
和牛漢堡加薯條~~
自己砌的沙律~~~
正~~5成熟既和牛漢堡~~~
  • 和牛漢堡
上次 (25.11.08) 同朋友去Ruby Tuesday食dinner, 朋友話聽人講間餐廳d野好好食, 所以就選擇左去lu~服務一般 - 要坐低10低分鐘之後先有人問要唔要清水~ 1. nachos - 好普通既nachos上淋chees source 2. mini trio - 都仲叫可以既dish, (男士們就唔好叫啦. 因為好細portion)3. chicken pasta - 尚算可以. 4. chocolate cake - 好大份(個杯) 都仲ok既... (是次消費 $580.80 - 十分唔抵)
服務一般 - 要坐低10低分鐘之後先有人問要唔要清水~
3. chicken pasta - 尚算可以.

(是次消費 $580.80 - 十分唔抵)
  • chicken pasta
2008-12-03 12 瀏覽
有人生日wor~~~襯佢仲有中銀卡6折, 快d 去食先~~星期日晚都幾多人wor好彩book 左位...4個人食左好多野...小食拼盤 (Onion ring, bread shrimp, potato skin + bacon, fried cheese), potato skin 幾好食呀! 好多芝士~ bread shrimp 都唔錯~ 不過, fried cheese 就差d... salad bar, choice 唔多, 得幾樣, 而且, 都幾dirty 下... 大家都"畢" 到周圍係... 不過"畢"gei 過程都幾開心~ 愈高愈開心~Combo Ribs(Teriyaki/Honey BBQ), 個ribs 係好淋, 但唔太入味, d 味係哂表面lor... honey bbq 味好食d~ 反而佢個薯蓉唔錯wor, 好滑好rich~ 墨西哥烤薄餅(雞肉), 我覺得呢個係今晚最好食的一個dish~ 好豐富, 味道又good~Colossial Buger , medium, 都幾juicy, 但因為食gei 時候已經凍左, 所以無想像中咁好食...Chocolate
有人生日wor~~~
襯佢仲有中銀卡6折,
快d 去食先~~

星期日晚
都幾多人wor
好彩book 左位...

4個人食左好多野...

Chocolate Tall cake, 其實已經飽到死, 但堅持一定要食!!! 但有少少失望, 因為個cake 好"鞋", cake 中間gei mousse 好硬, 成個cake 得個大...味道認真麻麻...

呢度service 真係幾好~
時不時有人過黎問你岩唔岩食

但我覺得,
上菜gei 速度可以慢返少少...
頭盤剛剛上
熱食就已經"pang pang" 聲上黎~
結果, 最後d 野係凍哂

其實
今晚唔係話真係好難食gei
不過
可能期望太高
而食落, 都只係麻麻
所以, 真係有d 失望
加上, 差唔多gei 價錢, 有一d 更好食, 水準更高更stable的american dish ...
睇黎....
哈哈~
Colossial Buger
Combo Ribs(Teriyaki + Honey BBQ)
墨西哥薄餅 (雞)
Tall cake
2008-11-25 4 瀏覽
今年生日,W說要請我去萬豪吃自助餐,我心想那麼貴.....千辛萬苦說服了他打消主意,不過他說要選環境好一點的地方,無論如何也不接受火鍋的反建議,最後一人讓一步,決定了ruby tuesday。一早知道美國菜份量驚人,所以我們只點了半份ribs和一個和牛芝士漢堡,飲品則要冰茶。ribs選了傳統燒汁,因脂肪比例略高,所以極軟滑,可是並不膩,吃到最後有點意猶未盡;配菜的薯蓉非常精采,充滿牛油香,打得很細,口感溫柔,是我吃過最好吃的薯蓉。和牛漢堡又是我吃過最好的漢堡,最喜歡是沒有奇怪的醬汁,只有芝士番茄酸瓜等簡單的配料,雖然是比我們要的七成熟有點過熟了,但肉味之濃郁仍是一流的。兩份主菜吃完,非常滿足,飽得走不動,本來想再要個心太軟當作生日蛋糕,也只能作罷。負責招呼我們這一桌的waitress非常殷勤,一坐下先打招呼,會得適時來問味道如何覺得還喜歡嗎,refill飲品等得略久一點便忙不迭道歉,收了盤子自動送上牙簽,還很有禮貌地推介甜品,全晚感覺窩心。借了W的哥哥的VIP卡,有半價,埋單一看價錢,簡直驚喜萬分。今年生日,很快樂。
今年生日,很快樂。
  • ribs,和牛芝士漢堡
中銀咭6折優惠, discount程度近乎VIP, 這麼吸引, 於是一大群人一齊前來大吃一番~很想瘋狂地order, 不過考慮到serving也頗大份, 為免浪費, 我們還是節制了, 結果如下:::~~~appetizer sampler~~~雞翼, 薯皮, 芝士, calamari... 沒有通通吃過, 不過最吸引還是雞翼和薯皮... 薯皮芝士份量特別多! 很高興~~~~ ruby minis~~~4個minis, 有雞肉牛肉... burger size細細的, 很可愛... 味道方面不太突出, 反而旁邊的薯條卻是最快清碟, 大家果然仍是後生一輩, 炸物最愛! ~~~full ribs~~~是全晚最受讚賞的dish吧! 肉質很淋, 但不會像煲湯豬肉般味淡, 反而今次覺得燒得不錯, 又香又夠味! 大家極度清碟!~~~燒汁雞肉~~~明顯是雞脾肉起骨, 即雞扒也... 所以這雞肉並非如其他西式dish般嚡口, 但雪藏肉的肉味當然不夠吧... 而燒汁也沒令人留下印象不過, 受眾人注目的反而是side dish 的mashed potato, 雖然有可能是開粉貨式, 不過大家都對其香濃的奶味

~~~appetizer sampler~~~

~~~ ruby minis~~~

~~~full ribs~~~

~~~燒汁雞肉~~~
不過, 受眾人注目的反而是side dish 的mashed potato, 雖然有可能是開粉貨式, 不過大家都對其香濃的奶味感興趣!

~~~ steak, 西冷~~~
這個西冷真是令人失望, 明顯過熟了, 而且牛肉味不香, 是不夠新鮮吧! 要花很大的力氣才能把一小塊牛肉吞下... 肉質太 "um"了! 自己造的比這塊扒更好!

想不做吃罷這些鹹點, 大家都沒能力吃甜品!
太失望了, 趁著有折扣, 我一定要再訪, 只吃甜品, 萬無一失!

今次的主要目的還是聚會吧! 面對美食, 大家也談得很高興, 少了甜品多了歡笑, 不打緊吧!
2008-11-18 5 瀏覽
之前去開德福見到呢間店已經想試..終於BOOK左檯去試下啦 BOOK左八點半..我地8:20pm就到左啦..不過個staff話點都最早要8點半先有檯啦..通常都係有遲冇早-.-所以都係等左好一陣子~期間…聽到有人walk-in..@@好似話要等成個鐘~不過都係啦.. 個個都book檯而且book檯都有要等…一睇個MENU~原來呢間店都唔平喎~我地叫左3樣野~^^garden minis + salad2個迷你漢堡包又幾好味喎…
之前去開德福見到呢間店已經想試..
終於BOOK左檯去試下啦
BOOK左八點半..

我地8:20pm就到左啦..
不過個staff話點都最早要8點半先有檯啦..
通常都係有遲冇早-.-
所以都係等左好一陣子~
期間…聽到有人walk-in..@@好似話要等成個鐘~
不過都係啦.. 個個都book檯而且book檯都有要等…

一睇個MENU~原來呢間店都唔平喎~
我地叫左3樣野~^^

garden minis + salad
2個迷你漢堡包又幾好味喎…

沙律BAR
garden minis + salad
唔記得左個名. 牛.雞.薄餅..
海鮮闊條麵
沙律BAR
garden minis + salad
唔記得左個名. 牛.雞.薄餅..
海鮮闊條麵
2008-11-13 8 瀏覽
十月的一天,約上男友和朋友一起吃露比,怎料很失望呢。點了一個肉醬千層麵、墨西哥薄餅和芝士著條。肉醬千層麵︰感覺比較水汪汪,麵質有點粘,味道反而不錯。墨西哥薄餅︰一看賣相就覺得很失望,因為跟我想像的並不一樣呀。而且不大夠熱,感覺像在吃中式的薄撐,大家都覺得好無奈。最好的應該是芝士薯條吧,夠熱夠脆,有芝士香也有點點黑椒味,是不錯的。但以份量和價錢來說,我覺得outback更抵吃。雖然在openrice有coupon,吃滿$300減$100,但我覺得一點都不值,也許是我們點的菜不好吧,如果有機會再來都是吃burger好了。
十月的一天,約上男友和朋友一起吃露比,怎料很失望呢。

點了一個肉醬千層麵、墨西哥薄餅和芝士著條。

肉醬千層麵︰感覺比較水汪汪,麵質有點粘,味道反而不錯。

肉醬千層麵
墨西哥薄餅
芝士薯條
芝士薯條
2008-11-04 12 瀏覽
十月既時候, 一行十二人去左九龍灣既Ruby Tuesday食飯預早一星期訂, 八點鐘, 去到等左一陣, 因為星期日晚多人十分正常入坐Waiter都好快黎到照顧我地, 問我地要熱水定凍水, 好的waiter之後我地相量食咩, 因為有一個小朋友所有一開始听左個Kid Meal - Hot dog1) Bacon Cheddar Fries - 個汁好好味, d Bacon又唔係好salty2) Potato Skin (Mushroom) - 個感覺好特別, 值得一試3) Potato Skin (Bacon) - 好好好好好味好想叫多碟4) Nachos - 個Salsa好正加埋個Sour cream間直冇得頂, 不過唔係個個岩口味5) Mushroom Salad - d Mushroom 同d 菜再加汁, 正6) Combo Ribs(Teriyaki/Classic) - 今次第二次食, 上次CWB個個冇咁好食, 但本人對有芝麻既teriyaki冇咩興趣所以食左原味, 一份大概十二條, 一人一條冇多冇小, 有Mash potato 同西蘭花跟, 唔錯唔錯7) 牛肉千層面 - 上次
預早一星期訂[木台], 八點鐘, 去到等左一陣, 因為星期日晚多人十分正常

[Staters]

[Main Course]
7) 牛肉千層面 - 上次試既海鮮唔太好, 今次個個層次分明
8) 巴馬芝士炸雞通粉 - 唔太好, 除左面有芝士好味之外, 下面同屋企用茄汁整一樣
9) 墨西哥烤薄餅(雞肉) - 加上我最愛的sour cream同salsa, 一流丫!! 不過今次燶左小小
10) Colossial Buger - 太超級, 令我地叫唔到Bayou Sirlon, 唯有等下次, 牛肉太厚了, 七成都太dry..有點兒失望, 比起cwb的差左d

[Dessert + Drink]
10) 朱古力Talkcake - 一定要食! 美味
11) Mega 士多啤利smootie - 唔係太sweet, 味道岩岩好, $98杯mega 2個人飲好d
友人既mega 朱古力milkshake, sunrise smootie, ice tea 同 hot lemon tea ( ice tea可以refill, 好似幾抵, 一個主菜一杯refill 都抵)

不得不提既!!!自助沙律吧!!!!款式多, 味道一般, 為的是我最愛的桃及友人的薯仔沙律, 埋單有半價, 一千四百幾! 價錢有點兒貴, 最緊要食得開心

• Ribs
  • Nachos
  • Talkcake
2008-10-23 11 瀏覽
每年老闆都會事後請食飯 唔係take for granted 多謝哂。兩年都係露比只係上年係太古今年轉左場地。而身旁的新面孔比舊面孔多。大家同場暢飲豪談 但課後的我 的確不勝"氣"量 吹不到多少。食量比以往少了 吃不了多少 甚至過不到前菜就快要投降叫了很多記億中有雞翼自助沙津幾個凱撒沙津幾個harmburger幾個扒xyz吃到也不知自己放什麼進口 年青的我 真的沒有什麼選擇和讀書一樣 唔知係咩就入口入腦 出黎既似乎都係一堆x最後結尾黎個皆大歡喜既top cake不如第一次的激情 男孩子的情意結是這樣嗎?望著盛著一紅一黑的杯 我的精神又離開了prison...P.S. 服務超差 特別係高級dd 定 門口既姐姐 0個禮貌!! 同埋人手極不足!!!!!!!!!!!!!!!! 叫十次都係無人收野 換野 加水!!!!!!!!!!
兩年都係露比
只係上年係太古今年轉左場地。
而身旁的新面孔比舊面孔多。
食量比以往少了 吃不了多少 甚至過不到前菜就快要投降
z
吃到也不知自己放什麼進口 年青的我 真的沒有什麼選擇
和讀書一樣 唔知係咩就入口入腦 出黎既似乎都係一堆x
最後結尾黎個皆大歡喜既top cake
不如第一次的激情 男孩子的情意結是這樣嗎?
望著盛著一紅一黑的杯 我的精神又離開了prison...

P.S. 服務超差 特別係高級dd 定 門口既姐姐
0個禮貌!!
2008-09-30 16 瀏覽
上星期去Ruby Tuesday同老公慶祝佢嘅birthday,當日先book枱,所以好多時間都full晒,剩番8:00p.m.後嘅枱就大把,算啦,知佢鍾意食美式嘢,加上有一段時間冇嚟過呢間餐廳,即管就照book啦~今次order咗個10oz既特級西冷$256味道唔錯,最正係西冷上仲有d磨菇同白汁好好味,另外又order咗羊架,都係10oz$226,我一向唔食羊,因為怕"騷",但試過後又幾好噃,一d"騷味都冇,至於拼盤就普普通通無乜特別$134呢個價還可接受,再黎仲有蕃茄芝士糙米飯$40同煙肉芝士焗薯$46就唔多掂,淡而無味要自己攞枱上嘅salt同pepper嚟調味先有番少少咸味,連同行嘅囝囝都唔鍾意食呢兩樣嘢!不過呢度d侍應服務幾好,本來西冷我哋要八成熟(因為囝囝有份食,唔想比佢食太生)但佢整咗七成熟,本來只係想同個侍應反映吓,冇諗過叫佢攞去再整,佢建議幫我整番熟d,我亦都話算啦,有得佢啦,但佢都仲keep住笑容好有耐性咁話幫我再整熟d,另外佢都經常埋嚟問d食物得唔得!雖然以上有兩種食物超唔掂,但見佢服務咁鬼好,都唔好意思話佢!我哋一家三口食咗九百幾蚊!

就照book啦~

好,都唔好意思話佢!

我哋一家三口食咗九百幾蚊!
  • 西泠
(非會員)
2008-09-28 5 瀏覽
搵到份新工 , 諗住賀一賀佢 *我男朋友就搵左九龍灣呢間ruby tuesday 入到去 , 真係好有復古懷舊feel !真係食個環境都夠 XD之後,我叫左個肉眼扒 , 男朋友要左個羊架 ,我叫個肉眼扒好易入到口,起碼冇乜渣,加埋叫左紅酒配合一下味道 ,真係恰到好處!至於我男朋友叫既羊架都好好味 ! 我不嬲都唔食羊既, 都覺得個羊架冇太濃既"穌"味,覺得唔錯!!至於服務方面 , 個侍應哥哥好好服務 , 面帶笑容咁同我地講有咩好介紹 , 再介紹埋支紅酒比我地,好長盡咁講解支酒既資料 ,証明個侍應哥哥有料到啦,唔係只會識拎野執枱果D侍應仔!總結黎講,真係唔錯既一間餐廳 , 值得再去!!!^^

之後,我叫左個肉眼扒 , 男朋友要左個羊架 ,

總結黎講,真係唔錯既一間餐廳 , 值得再去!!!^^
  • 肉眼扒
2008-09-26 4 瀏覽
友人準備回英國, 鑑於友人是BBC, 碰巧另一友人有vip card, 就決定係露比星期二食晚飯餞行. 蒲一踏入門口已被這裏的氣氛所吸引, 很有美式Bar的風格, 有圓檯、長檯、bar檯等, 格調很好.一行4人點了以下菜色:烤汁芝麻雞扒: 粒粒芝痲鋪係面, 烤到陷入雞扒裏面, 一口咬下去層芝痲皮香香脆脆的; 烤雞扒鎖住肉汁係入面, 很好味honey barbecue ribs(半份): 好腍, 一d都唔會嚡口, 蜜糖味甜甜的加上烤汁, 令這份ribs滋味無窮精選和牛芝士漢堡(medium-well): 這個buger令我頗失望, 原以為會食到像buger king的質數, 豈料只是像M記的double cheese buger, 分別只是較有肉味salad: 自助形式, 俾隻碟你出fresh green bar檯任你挾, 都幾新鮮爽口, 且種類繁多一般main dish會附送薯蓉/薯條, 均在水準以上; 惟一缺點是食物令人容易口渴, 每人均喝了3大杯水; 環境優雅, design非常有style, 令人仿如置身外國中; 服務方面, 門口receptionist陰聲細氣, 且黑口黑臉,

一行4人點了以下菜色:

一般main dish會附送薯蓉/薯條, 均在水準以上; 惟一缺點是食物令人容易口渴, 每人均喝了3大杯水; 環境優雅, design非常有style, 令人仿如置身外國中; 服務方面, 門口receptionist陰聲細氣, 且黑口黑臉, 帶位的較好, 有笑臉, 另外為左溶入美國情調, 於是BBC友人決定用英文落order, waiter對答得宜, 加番少少分啦; 最後若沒有vip card, 這餐會貴一倍, 好在友人求得vip一張打救我們, 若要再光顧, 友人你識做啦
烤汁芝麻雞扒
honey barbecue ribs
精選和牛芝士漢堡
幾有外國feel
  • ribs
2008-09-22
真係好飽好飽3 個人食食左一個巨型 burger一個沙律一個appetizer其實 "不" 沙律個 friend 太勁可以 "不" 到咁多食極都食唔完咁個 spinach cheese dip 都好好味, 但少少偏咸個 burger 唔駛講... 好好味, 但 shake 'em buns 較好味有vip 咭抵好多
真係好飽好飽

其實 "不" 沙律個 friend 太勁
可以 "不" 到咁多
食極都食唔完咁

有vip 咭抵好多
之前都有去過太古分店同呢間分店,都係覺得呢間好食d,就專登過海食。上星期四同男友見呢度有買一送一優惠卷download就決定去食,男友就叫左個蝦意粉,我就叫左個露比三合一(有炸蝦,豬肋骨同炸雞仲有焗薯)男友叫左個鮮蝦長通粉,d蝦好爽,男友讚口不絕...不過都已經叫過兩次露比三合一,炸蝦都爽口...但男友個個d蝦好食d...炸雞用雞胸肉,我不喜歡鞋鞋的雞胸,豬肋骨一般,我覺得呢碟最好食係個焗薯(可能低係因為我鐘情於薯仔同牛油)食到好漏,炸雞同豬肋骨有d剩...買一送一,兩人埋單$303,如果有優惠就可以一試,正價就唔抵,不過注意買一送一冇牛叫。唔知係咪間餐廳多左優惠,多左人(因為餐廳本身自己都做緊優惠),叫侍應落單叫左好耐先有人應。
男友叫左個鮮蝦長通粉,d蝦好爽,男友讚口不絕...

• 鮮蝦長通粉
2008-09-18 12 瀏覽
好久沒有幫襯, 食物同服務一樣超水準, 一行7個人去食, 加埋90幾歲既阿公, 最初都擔心阿公唔岩食, 點知佢對 Ribs 讚不絕口, d 肉好冧, 真係嚇左一跳!叫左全份Fork Tender Ribs, 大既 Chicken Wings (有兩個口味, 燒汁同棘汁同好正), 墨西哥薄餅, Nachos, Mini Trio, Beef Burger (塊牛肉真係好好味), 海鮮闊麵, 我同老公叫左杯 Mega 既 Blue Margarita 來 share 飲, 個個都食得好開心, Waitress 姐姐好細心同親切, 最後叫埋個 Chocolate Tall Cake, 竟然食晒!好在問左同事倡半價咭, 埋單 $1013, 都好抵食!

好在問左同事倡半價咭, 埋單 $1013, 都好抵食!
Chocolate Tall Cake 正!
Chocolate Tall Cake 正!
  • Fork tender Ribs
  • Chicken Wings