2007-04-04 20 瀏覽
今日下午時間約左個朋友食午飯, 因為佢有張VIP 咭既關係, 就去左ruby tuesday 喇~~1. 小食拼盤(可以揀4種食物: 雞翼, 炸"由"魚, 炸芝士條, 煙肉炸薯角 4樣野都好味, 最欣賞個炸芝士條, 雖然好heavy, 不過真係值得一試2. 芝士西蘭花雞肉通心粉 唔知係唔係之前食得太多芝士, 總係覺得呢樣好似普通d~雞肉係有少少grill既, 不過似白灼多d。西蘭花太林。PS. 朋友有VIP咭, 可以半價找數... 服務生態度好, 一叫即應, 唔會唔理人, GOOD GOOD GOOD ..

2. 芝士西蘭花雞肉通心粉

2007-03-28 15 瀏覽
好地地一間餐廳點解成日要做半價promotion先? 我呢種marketing人好有興趣知道點解,於是走去試試...哇,都幾多人喎...估唔到! 坐低後冇人理過我地,我地兩丁友想叫杯啤酒都唔得,揮手成幾十先有人應,位server仲好似唔係幾耐煩咁樣添,唉...算,唔好同佢嘈,人地都係搵食.到D食物喇,又鬼咁耐先到(等45分鍾)!又算,反正有時間,不過D食物品質真係好差喎,用呢句形容詞就最貼切喇-舢舨充炮艇!只要你係食過美國野就會知到!唉,反正都冇人過來問過我地,臨食完就走啦,點知,最後終於有人好似好欣勤咁走來sell我地買一個叫什麼半價卡,又講到點好點好...,但最後我地都係冇買到,點解?就係因為上述經歷,再加上D"咁"品質(食物+服務),講真,如果食佢原價真係可以用超貴來形容,但無論如何我都冇興趣再返去喇,並唔係錢問題,錢要使得值,唔知你地點睇呢?!...唉,仲想係聖誕後食返餐好美國野,點知試錯野!!而家我知點解佢成日做大大個折頭囉!
上星期六一行十人去左九龍灣ruby tuesday 食飯。之前都有係沙田果間食過,唔好食,所以今次都唔抱太大期望,不過喜出望外,又幾好味喎。最深印象係個烤火雞(因為唔係我叫菜,所以唔知個正確名係咩) 好食﹗一般食果d 烤火雞都係又粗糙又無味,呢個無汁伴住都好有味道同唔太鞋。而其他野都過得去﹗最唔好食係個炸雞漢堡,其差!!!!!! 整體而言,都係好味架! 不過唔好去沙田果間就得!同埋人多的話,位置相當唔好坐,因為係長枱,唔方便夾送!
2007-03-24 8 瀏覽
就如一般美式餐廳一般, 呢度d氣氛會令人食得好開心, 因為所以侍應都滿面笑容, 好nice. 因為幾個朋友都係同月生日, 所以約埋黎慶祝. 我地叫咗Tuesday sampler, (有雞翼, 薯皮, fried cheese同雞柳), 味道唔錯, 另外Quesadilla都幾特別, 自助沙律就一般, 只係餐牌冇乜蔬菜又怕食物好'溜'所以order. 我地仲order咗blondie, 唔知係咪我地開餐前曾碰杯互祝生日, 負責service我們那張枱的waiter哥哥就走黎問我地係咪有人生日, 我地話我地全部都係今個月生日, 所以到佢拎個blondie黎個陣見上面插咗支洋燭, 我以為佢個買相係咁既冇為意, 點知跟住成班侍應走埋黎唱生日歌, 真係好開心. 可能因為美國人比較熱情吧, 所以每次去美式餐廳食飯都好enjoy佢地既氣氛.

2007-03-04 3 瀏覽
超大burger可選生熟salad 重現pizza hut 浪費通天塔foater beertoo deep fried onion ringwaiter 衫與碟都污糟
超大burger可選生熟
salad 重現pizza hut 浪費通天塔
foater beer
too deep fried onion ring
waiter 衫與碟都污糟
2007-02-14
上次挑戰巨型漢堡飽,自覺不能勝任。有自知知明既我,是次只選了牛扒條拼燒雞蝦鐵板餐。朋友就依然故我,再度挑戰漢堡,更走多轉自助沙律吧,一人一杯可樂。勵害勵害!鐵板餐夠大份,勁熱,好吸引。包起牛扒條、雞,加上芝士、生菜絲和蕃茄粒,一流!而且牛扒好"淋",好入味,燒雞好香口,美味之極!份量不客置疑,吃好整個餐飽得要命。之後更要share朋友的自助沙律,好在他只拿生果。西瓜、菠蘿和桃都幾甜,但太大盤還是有點"難頂"。一向都好鐘意Ruby Tuesday,這次也沒有令我失望。暫時仍未到過沙田的那分店,下次一定會去試。

2007-02-03 1 瀏覽
一向都很喜歡食ruby, 雖然份量好大, 但真係好味道尋晚, 食左4樣野1. salad bar: 德福的salad bar應該係最大~ 由細到大都好鍾意salad bar, 所以都唔會太差啦2. cheese fries: 其實想食fried cheese, 不過驚太濟, 呢個就不過不失啦... 但我認為cheese西蘭花同炸cheese比較好食3. ribs: 好"林", 個醬都好食! i luv it4. blondie: 即係ice-cream+brownie, with caramel sauce. 好甜好caramel... 如果鍾意食caramel的應該留肚食, 否則太飽由於份量大, 而且d野好cheesy, 都係多人食抵d, 又可以叫多d野, 又唔駛食到咁濟
一向都很喜歡食ruby, 雖然份量好大, 但真係好味道

尋晚, 食左4樣野

2007-01-15 0 瀏覽
黎呢度同屋企人慶祝生日。6個人叫左6碟野~1. salad bar, 純粹因為好耐無食過, 好所食, 可以疊到好多。6個人都夠食2. 拼盤, chicken wing, shrimp, potato and fried cheese , 除左shrimp 之外,都好好味!3. cheese shrimp spagahitti, 一般。4. 2個肉眼扒, 好有水準, 不過5成熟似6熟到5. ribs, 好香好唸....值得推介....同埋有半價, 真係好低食...!
黎呢度同屋企人慶祝生日。
6個人叫左6碟野~
4. 2個肉眼扒, 好有水準, 不過5成熟似6熟到
5. ribs, 好香好唸....值得推介....

同埋有半價, 真係好低食...!
2007-01-09
係1月3日同男朋友慶祝birthday!!!!由於係年尾依完buffet 唔想太heavy d野食so 黎左依度食tea 再去第度食其他野我地5點鐘去到。之前為左安全book左台由於依個時間去,去到都無咩人好似成個場比我地book左禁叫左個Tuesday Sampler 有好多野choose!!!我地叫左chicken wings ,炸cheese (最好味),炸薯片(煙肉)>>>好好味呀!!!!,重有cheese 西蘭花。成個都好好味,係chicken wings 普通左d之後坐左陣,之前order (book 台時) 既tall cake出場個度好好禁幫我地插左支蠟燭。出黎of cos 好靚,好滿意。食落就唔洗講。真係好好彩無咩叫好多野,可以盡情食個cake!!!正
係1月3日同男朋友慶祝birthday!!!!
由於係年尾依完buffet 唔想太heavy d野食
so 黎左依度食tea 再去第度食其他野
我地5點鐘去到。之前為左安全book左台

由於依個時間去,去到都無咩人
好似成個場比我地book左禁
成個都好好味,係chicken wings 普通左d

個度好好禁幫我地插左支蠟燭。
出黎of cos 好靚,好滿意。
食落就唔洗講。
真係好好彩無咩叫好多野,可以盡情食個cake!!!

2007-01-03
晚餐選擇了九龍灣德福的「Ruby Tuesday」,望住滿滿的餐牌…都唔知揀邊樣好,最後點左:Colossal Burger、Tuesday Sampler、Quesadilla。Colossal Burger:兩塊厚厚的牛肉,一咬落去…無得頂,連個包皮都烤得香脆,而且塗滿左香濃牛油,一個足夠4人分享。Tuesday Sampler:包含左炸芝士、魷魚脆圈、水牛城雞翼、炸。炸芝士真係好味到…一口咬落去,真係合晒我口味。Quesadilla:第一次食d甘好味既墨西哥薄餅,上邊塗上一層芝士醬,ooo味力沒法擋。

2006-09-30 13 瀏覽
Food was always good here so i picked this for my fairwell...26th Sept~Table for 14 and we ordered a lot of food from the main menu as my colleuage got a membership card and everything is half price... hee hee~Potato Skin with mushroom -ok bacon - much nicerOnion Rings... a lot of rings with 3 types of sauces...Ribs (one spicy and one honey & mustard)Personally i like the H&M... hee hee Salad Bar for one visit - we have the salad stacker expert there so she can use the space of

Potato Skin with mushroom -ok
bacon - much nicer

Salad Bar for one visit - we have the salad stacker expert there so she can use the space of one little dish to packed salad for 14 of us... haha~

Chicken Carolina Salad.. sauce is very special.. very nice...

Beef Lasagna - Is nice.. not bad...

The WORST!!! 白蒜蝦長通粉NO taste to it at all... do not tempt to order this!!!

supprisingly we were all full that we can't even order dessert... but i am sure we didn't order that much food...?@?!?

the total price was amazing...

$660 after discount... to share

What a bargan~
2006-09-21 134 瀏覽
16/9 (星期六)同細表弟補祝生日,早幾日前就來電訂位(7:30pm),但接線小姐說9:00pm就要交枱,心想1小時30分鐘應該夠吧!準時7:30m到,見門口沒有人等位,入去取位時接待小姐再次提醒9:00pm要交枱,妹妹聽到即時說這麼少時間怎能夠吃完,於是我告知訂位時已說明了,是我忘記告知,好在這時另一位接待小姐笑笑口說可以去到9:30pm,並且無人等位時更可坐耐些,可能今晚人流不多,我們最後都差不多10:00pm才離開.今晚我們選了以下幾款食品:1. 周打蜆肉湯$40 ~ 味道幾好,但大表弟同弟弟嫌鹹了 少少2. 意大利雲吞蕃茄湯$40 ~ 起初以為是有陷料的雲吞, 原來只是雲吞皮,味道濃度適中,而且湯中還加了幾個 烤過的麵包塊,咬落還脆脆地幾得意3. 白蒜蝦長通粉$176 ~ 我們覺得不太好味,雖然知道白 汁煮都是偏淡,但這個味道可能不大合口味4. 炸芝士條$62 ~ 可能不是熱辣辣的,芝士開始凝固 而且偏鹹,普普通通5. 烤鷄肉西蘭花長通粉$176 ~ 醃過的鷄肉夠味而且 肉質唔鞋,加上用芝士烤焗過,味道幾好6. 焗薯皮$72 ~ 我們選了一半用煙肉,一
16/9 (星期六)

今晚我們選了以下幾款食品:

1. 周打蜆肉湯$40 ~ 味道幾好,但大表弟同弟弟嫌鹹了
少少
2. 意大利雲吞蕃茄湯$40 ~ 起初以為是有陷料的雲吞,
原來只是雲吞皮,味道濃度適中,而且湯中還加了幾個
烤過的麵包塊,咬落還脆脆地幾得意
汁煮都是偏淡,但這個味道可能不大合口味
4. 炸芝士條$62 ~ 可能不是熱辣辣的,芝士開始凝固
而且偏鹹,普普通通
5. 烤鷄肉西蘭花長通粉$176 ~ 醃過的鷄肉夠味而且
肉質唔鞋,加上用芝士烤焗過,味道幾好
6. 焗薯皮$72 ~ 我們選了一半用煙肉,一半用蘑菇,兩
種味道各有千秋,但一樣好味
7. 焗薯$32 ~ 主要是細表弟想吃,我們各人都有試少
少,但我們多數人認為薯皮好味些
8. 西蘭花$32 ~ 一般的白灼煮法又健康
9. 露比燒排骨$236 ~ 選了密糖燒醬汁,好入味又夠腍,
而且好多肉不是只得一排骨,平日不喜歡多吃肉類的
弟弟連聲說好味,連同表妹兩人吃得最多條
10.濃情朱古力$82 ~ 是全晚的高潮,除了是甜品外,還
是我們作為同表弟慶祝的生日蛋糕,經一輪的祝福
語及許願後,我們急不及待想溶化它,一個大酒杯
裡面放著一塊三層正方形的朱古力蛋糕,面上有兩
個雪糕球加一個忌廉球,再淋上焦糖及朱古力醬,
好吸引而且朱古力味夠濃又好有口感,果然好好味

今晚值得一讚的是其中一位年輕男侍應,經常面帶笑容,又不時幫我們加水,最令我們驚喜的是差不多吃到一半時,他走來問我們食物如何,可發表意見,弟弟說湯及芝士條偏鹹了些,他說會幫我們反應吓,其實今晚整體上都好滿意,而且用中銀卡有6折優惠,原本結帳要$1042.8,但6折後連加一都是$663.6

2006-09-11 0 瀏覽
想食ruby tuesday 都唔簡單之前個晚諗住book點知沙田full 左得返太古城同九龍灣有位. . .小食叫左個拼盤(4款),好味喎. . .不過個焗薯好似唔夠熱咁其他都唔錯叫左個自己堆的salad,呢個麻麻可能個bar 又有少少亂糟糟的感覺令我唔太開胃但個人都好鍾意佢d 薯仔另外叫左千層闊條麵,不錯,但又唔係超好食叫多個類似牛肋骨o既野,好好喎! d 醬又好味,d 肉又稔,只係嫌份量有d 少,六個人食,一人一條骨,但係真係好大舊骨呢! d 飲品可以無限refill,仲可以轉架tim!好過加州pizza kitchen ,佢地refill 個d 汽水真係稀d 架! 最抵梗係有半價coupon!6個人都係$441
想食ruby tuesday 都唔簡單
之前個晚諗住book
點知沙田full 左
得返太古城同九龍灣有位. . .
小食叫左個拼盤(4款),好味喎. . .
不過個焗薯好似唔夠熱咁
其他都唔錯
叫左個自己堆的salad,呢個麻麻
可能個bar 又有少少亂糟糟的感覺
令我唔太開胃
但個人都好鍾意佢d 薯仔
另外叫左千層闊條麵,不錯,但又唔係超好食

d 飲品可以無限refill,仲可以轉架tim!
最抵梗係有半價coupon!
6個人都係$441
2006-09-11 0 瀏覽
放工想近近地飲杯野所以來呢度, Happy Hour時間到1930, 叫了杯科士打, 而朋友就叫喜力, 另外再叫兩個小食小食拼盤- 有幾款選擇, 要了炸蝦, 雞翼, 薯皮同洋蔥圈, 其中我覺得薯皮最好味, 而呢個拼盤用來送酒就最好Nachos - Happy Hour時段半價$48, 份量很大又美味, 超抵之後來多兩杯嘉士伯同一支喜力, 埋單$330, 價錢差唔多啦, 食物都ok, 但如果可以多d啤酒選擇會更好
2006-09-10 2 瀏覽
2005年11月22日某日係某本飲食雜誌見到有呢度既六折coupon,同朋友講開,佢地都好想試,就約左佢地,同埋我叫埋我個大人出黎一齊食,本來有六個既,不過有位唔舒服,所以得番五個.拼盤對對(蜜糖雞翼,炸西蘭花,芝士香脆,炸芝士條,焗薯皮)~~個人最愛就係炸芝士條,食落還有少少半溶芝士掛著,正呀!芝士係我最愛之一,另外烔薯皮都唔錯,其他的只屬一般吧.露比四合一拼盤(燒排骨,炸蝦,炸雞柳,香辣牛柳)~~燒排骨勁得,好淋好入味,無牙都食到,個汁正到爆,酸酸甜甜既汁正好中和排骨既油膩,其餘三款亦是一般,另外吃個拼盤仲有洋蔥圈,薯條同椰菜絲沙律,洋蔥圈係三種之中最好味既.超級漢堡真係好超級,好大個,仲要搞笑到用刀插住個包,由于要影相既關係,把刀承受唔住個包既重量,慢慢咁斜落黎,就好似比薩斜塔咁,而食味就認真一般,話就話塊漢堡要求五成熟,但就咩肉汁都無,係成晚最失敗既一道菜.蜆肉意大利幼麵~~蜆肉不多,麵不是我們食開的意粉,而且煮得淋了點,只有酸酸甜甜的蕃茄醬最好味.甜品方面要了濃情朱古力,勁大個酒杯盛載著那蛋糕,古古力味非常濃郁,而且蛋糕內亦藏有古古力粒,令古古力味更濃,正到爆燈,雖然食食下會
2005年11月22日

甜品方面要了濃情朱古力,勁大個酒杯盛載著那蛋糕,古古力味非常濃郁,而且蛋糕內亦藏有古古力粒,令古古力味更濃,正到爆燈,雖然食食下會覺得幾溜,但本人仍然極力推介,另外亦叫了tiramisu,這個的水準也不俗,吃一口蛋糕再加伴碟的雪糕球,亦是這晚的一大享受.