2020-11-17 200 瀏覽
cosy environment with good quality Japanese food at reasonable price for lunch.I had great experience here. A real Hong Kong place. Fresh seafood.Creative and tasty food! Highly recommended to try.堪稱全香港最豪華嘅十層海膽杯, 北海道紫海膽搭配燒白飯魚脆片, 黑魚子, 沖繩海葡萄, 三文魚子, 白蝦, 每款都各有鮮味, 而且仲有油脂豐腴味道香濃嘅藍鰭吞拿拖羅蓉, 味道層次超豐富!! 海膽盛宴!食材新鮮好味!欣賞老闆同師傅既用心制作同創新,食左好多有趣又特別既菜式!老闆好好傾,傾左兩句,增進食物知識外,又了解左餐廳既意念,心思!l'm love in it!!

欣賞老闆同師傅既用心制作同創新,食左好多有趣又特別既菜式!
2020-11-15
2020-11-15 269 瀏覽
十月尾 book 嘅 5 人枱,聽晚(13/11)就食,本身見咁多好評仲係良心小店,滿心期待。點知佢今日(12/11)先打嚟話:「個客尋日先 confirm menu 聽晚包場,所以接唔到你張單,一係你 5 個人坐 Bar 枱」我話:「我係生日飯,仲有兩位老人家」佢搶答:「我班 friend 都係生日喎,你唔介意坐 Bar 枱對住我嘅,咪一齊慶祝囉!」由於我驚太急會搵唔到第二間,所以我話轉頭再打去覆佢... 然後再打去佢就掛起咗電話了...永久 Blacklist!

我話:「我係生日飯,仲有兩位老人家」

由於我驚太急會搵唔到第二間,所以我話轉頭再打去覆佢...

然後再打去佢就掛起咗電話了...

永久 Blacklist!
2020-11-12 226 瀏覽
最近工作表現好,多謝客戶支持,唸著請客人食好西,中環返工既客人都比較對食物有要求,佢又偏愛日本菜,我見到間日本餐質素評價都不錯,就決定帶客人來S2 Kitchen 呢間餐廳食晚飯。呢間日本餐有點偏,但其實唔難搵,餐廳有點似居酒屋,又有點似廚師發板,我們坐下看看餐牌,老闆熱情招待,介紹我們點了這裡幾款特色食物。首先係S2 極上海膽杯,呢個杯真心不得了,不要看這個杯好像小小的,裡面裝了好多貴價靚料,特別係面頭有黑松露同好多塊海膽,下面又好多靚魚生肉,超足料真是值了。前菜點了沙拉🥗,這個沙拉也是特別的,這是黑松露北海道帆立貝野菜沙拉🥗,好幾塊厚切帆立貝口感新鮮,做沙拉一流。再點了一些炸物有雞翅和薯餅,香脆好吃,來送飯也是不錯。所以也點了一份蟹籽露筍明太子炒飯,而這個炒飯真的無得頂,夠香夠乾身又好味,廚師炒得真不錯。這裡的食物好吃特別,服務員也很nice, 下次可以再來。
這裡的食物好吃特別,服務員也很nice, 下次可以再來。
2020-09-23
5 分鐘 (堂食)
2020-11-11 106 瀏覽
記得上年嚟過呢度同朋友食生日飯,印象中呢間餐廳無論服務定食物都好有質素,所以今日收工都捉埋男朋友過嚟試吓。前菜就叫咗個沙律,佢上面有啲黑松露同埋蟹子,而佢個蕃茄係去咗皮浸過糖水,啲菜都好新鮮,加埋啲沙律醋,都好開胃。小食就叫咗個芝士魚餅,中間有滿到漏嘅芝士,不過就冇乜芝士味,最主要都係食到面頭嘅沙律醬,但係魚餅加沙律醬,味道又幾夾。最保持水準嘅都係呢個芝麻雞翼,同我上年食到嘅味道一樣。都係外皮揸到脆卜卜,入邊好嫩滑嘅雞肉仲有好多汁。最後就揀咗呢個蘆筍炒飯,今次個炒飯唔似上年咁樣吵到粒粒分明,味道亦都比較淡,但係整體來講都唔差。可能因為時勢同市道嘅問題,令到餐廳嘅服務同質素都唔似上年咁出色,但係好嘅嘢其實值得支持,希望下一次再去嘅時候可以見到佢變返之前咁出色。

2020-11-11
2020-11-09 78 瀏覽
幫襯過一次依間居酒屋 覺得佢十分有個性所以今次黎encore😼-🥗日本蕃茄野菜沙律 $91一開波就嗌個沙律醒醒胃先蕃茄十分鮮甜 最上層有淡淡黑松露味😝-🍢芝士魚餅 $48依餐最鍾意嘅食物!!金黃嘅魚餅包著半溶嘅芝士 咬個下真係大滿足😳簡直係perfect嘅佐酒小食🤩-🍗芝麻雞翼 $38/隻雞翼係無得輸嘅item 配上白芝麻更加惹味雖然有少少燒焦嘅位 但整體都係好味😋-🍲蟹籽露荀明太子炒飯 $158最後以炒飯作結 佢嘅材料好豐富口感層次分明 飯粒嘅軟硬度適中👍🏻
幫襯過一次依間居酒屋 覺得佢十分有個性
所以今次黎encore😼
🥗日本蕃茄野菜沙律 $91
一開波就嗌個沙律醒醒胃先
蕃茄十分鮮甜 最上層有淡淡黑松露味😝

🍢芝士魚餅 $48
依餐最鍾意嘅食物!!
金黃嘅魚餅包著半溶嘅芝士 咬個下真係大滿足😳

🍲蟹籽露荀明太子炒飯 $158
最後以炒飯作結 佢嘅材料好豐富
口感層次分明 飯粒嘅軟硬度適中👍🏻
2020-11-08 86 瀏覽
中環呢一間居酒屋, 都算得上係隱世食堂。 其實佢地理位置都好方便, 地鐵站行過去都只係十分鐘路程。 入到去環境舒適, 而且裝修風格都好日式居酒屋feel。睇完menu決定要沙律小食同一個主食。 沙律方面我叫咗個日本蕃茄沙律, 佢嘅日本蕃茄好甜, 配埋酸酸嘅沙律醋 ,好新鮮好好食, 係一道理想嘅開胃菜。小食方面我叫咗芝麻雞翼, 佢嘅芝麻雞翼外脆內軟, 將雞翼嘅肉汁鎖在係脆脆嘅皮內,好juicy好好食,上碟嘅時候仲熱辣辣。另外叫咗個炸芝士魚餅, 呢個真係要讚佢,剛剛炸起嘅魚餅,咬落去好多芝士喺魚餅度流出嚟,超好食。煮食方面叫咗一個蟹子露筍明太子炒飯, 炒飯賣相好吸引, 有爽口嘅露筍同蟹子, 配埋鮮味,嘅明太子成個飯, 好match。整體嚟講嘢食水準唔錯。
整體嚟講嘢食水準唔錯。
2020-11-07 90 瀏覽
呢日同屋企人去左中環呢間黃店到食dinner,呢間日本餐廳位於小巷到,細細間,好有日本小店既感覺!我地點左個蕃茄沙律,呢個沙律好新鮮,入面仲有啲黑松露同埋魚子,好正!另外仲點左海鮮杯,呢個海鮮杯入面有蝦同埋海膽,海膽好濃郁同肥美,正!小食方面,呢個芝士魚餅都唔錯,魚餅入面有流心既芝士,好惹味!仲有呢個即燒既芝麻雞翼,皮脆肉嫩,好juicy!主食方面,我地點左個明太子蘆筍炒飯,呢個炒飯唔會太油,亦都有好多蘆筍,好健康!

仲有呢個即燒既芝麻雞翼,皮脆肉嫩,好juicy!
  • 芝士魚餅
  • 芝麻雞翼
  • 海膽杯
2020-11-01 138 瀏覽
輕食日😀😀😀😀一個沙律🥗 兩份小食再加一個飯😊😊因為係小店😛所以都有啲啲難搵!要留意多少少個牌先得☺️因為自己中意黑松露❤️所以叫左黑松露帶子刺身沙律,刺身好新鮮🤗黑松露個味都好出,好正😘中意食雞翼🤭要試哂好多地方嘅芝麻雞翼!!!芝士魚餅❤️❤️❤️痴咗線甘多芝士☺️好開心好邪惡啊😜😜仲有一個明太子蘆筍炒飯,因為朋友好中意食明太子😊佢好中意個飯!雖然我吾中意明太子,但我都會覺得好好好香😘開心嘅一餐飯☺️
輕食日😀😀😀😀

一個沙律🥗 兩份小食
再加一個飯😊😊

因為係小店😛所以都有啲啲難搵!要留意多少少個牌先得☺️

因為自己中意黑松露❤️
所以叫左黑松露帶子刺身沙律,刺身好新鮮🤗
黑松露個味都好出,好正😘

中意食雞翼🤭要試哂好多地方嘅芝麻雞翼!!!

芝士魚餅❤️❤️❤️
痴咗線甘多芝士☺️好開心好邪惡啊😜😜

仲有一個明太子蘆筍炒飯,
因為朋友好中意食明太子😊佢好中意個飯!
雖然我吾中意明太子,但我都會覺得好好好香😘

開心嘅一餐飯☺️
2020-10-29 137 瀏覽
記住係中環S2!中環!中環!中環!佐敦有間野叫S2係藍店!不是佐敦!不是佐敦!小店位於中環石板街上去既右手邊,比街嘅檔口遮住。✨味道80分,環境70分,價錢中高,服務不錯。.🔸黑松露北海道帆立貝野菜沙律($91)帆立貝鮮甜,加左黑松露好香,野菜新鮮,沙律加咗啲黑椒,沙律醋調味,辣辣地酸酸地,好開胃。.🔸芝士魚餅($48)外面金黃色,裏面熱辣辣,夾住溶晒嘅芝士,一咬落去,口內滿滿既芝士,配魚餅好正。.🔸芝麻雞翼($38/隻)熱辣辣,皮薄又脆口,一咬落去有啲雞油唧出嚟,肉質嫩滑,肉汁多,少許胡椒辣味,超惹味。.🔸蟹籽露筍明太子炒飯($158)乾濕度適中,唔濃味,有淡淡明太子香,落露筍炒,夠爽甜。
記住係中環S2!中環!中環!中環!
佐敦有間野叫S2係藍店!不是佐敦!不是佐敦!
小店位於中環石板街上去既右手邊,比街嘅檔口遮住。

✨味道80分,環境70分,價錢中高,服務不錯。

🔸黑松露北海道帆立貝野菜沙律($91)
帆立貝鮮甜,加左黑松露好香,野菜新鮮,
沙律加咗啲黑椒,沙律醋調味,辣辣地酸酸地,好開胃。
黑松露北海道帆立貝野菜沙律

🔸芝士魚餅($48)
外面金黃色,裏面熱辣辣,夾住溶晒嘅芝士,
一咬落去,口內滿滿既芝士,配魚餅好正。
芝士魚餅

🔸芝麻雞翼($38/隻)
熱辣辣,皮薄又脆口,一咬落去有啲雞油唧出嚟,
肉質嫩滑,肉汁多,少許胡椒辣味,超惹味。
芝麻雞翼

🔸蟹籽露筍明太子炒飯($158)
乾濕度適中,唔濃味,有淡淡明太子香,
落露筍炒,夠爽甜。
蟹籽露筍明太子炒飯
2020-10-27
黑松露北海道帆立貝野菜沙律
蟹籽露筍明太子炒飯
2020-10-28 79 瀏覽
中環有間小店,雖然細細間感覺好有日本居酒屋風味,店員都好親切。日本蕃茄野菜沙律:凍蕃茄整得好清甜,沙律汁好開胃調教得好好味,最重要面頭有小小黑松露帶出晒成碟沙律嘅精粹👍🏻👍🏻👍🏻芝士魚餅:魚餅夾住流心芝士加埋小小沙律醬,真係佢特別之處,好好味😋芝麻雞翼:整得好脆口連雞翼尖都可以食埋,送酒一流.....蟹籽露荀明太子炒飯:滿滿都是蟹籽,飯真係炒到一粒粒,我鐘意佢夠乾身,加埋露荀好清新。

芝麻雞翼:整得好脆口連雞翼尖都可以食埋,送酒一流.....

日本蕃茄野菜沙律
蟹籽露荀明太子炒飯
2020-10-28
2020-10-26 83 瀏覽
日本蕃茄野菜沙律 💲91芝士魚餅 💲48芝麻雞翼 💲38/隻蟹子蘆筍明太子炒飯💲158✅ 唔知係咪心理作用🤣 日本蕃茄食落特別香甜🇯🇵🍅✅ 炒飯粒粒分明🍚 加上各項配料好滿足🥰✅ 一入門口就見到大大塊連儂牆✋🏻☝🏻👅Taste:3.5/5💰CP值:3.5/5🙋🏻‍♀️Service:3.5/5👁‍🗨Stylishness:3.5/5
日本蕃茄野菜沙律 💲91

💰CP值:3.5/5
🙋🏻‍♀️Service:3.5/5
👁‍🗨Stylishness:3.5/5
2020-10-20
10 分鐘 (堂食)
2020-10-26 61 瀏覽
o係中環行下影下相無意發現呢間隱世日式小店,入到餐廳好有日本居酒屋feel,杯碟好靚好講究,絕對無缺角嘅情況,所有野都一絲不苟,可以媲美藝術品咁欣賞❣️黑松露帆立貝沙律帆立貝好鮮味,同平時食既好唔同,o係香港好少食到呢個水準既帆立貝,成粒係通透,而且帶有甜味。沙律菜新鮮,特別係紫椰菜,好鮮甜,沙律醬酸酸甜甜好開胃❣️芝士魚餅熱辣辣既魚餅,帶有甜味,雖然炸過,但一D 都唔油膩,反而好香口,而且芝士🧀爆哂出黎❣️泡菜炒飯泡菜炒飯唔算好辣,唔食辣野既我都接受到,而且唔會有一陣泡菜酸味。櫻花蝦同野菜做配料,飯面仲有幾片炸過既紫菜好脆口,珍珠米炒到好乾身,粒粒分明,愈食愈開胃。到最後食曬唔會成碟都係油,真係好考工夫❣️芝麻雞翼搾一搾青檸汁o係雞翼面可以提鮮解膩,香味飄逸嘅芝麻雞翼,外皮好脆,入面好juicy 唔乾身,咬落去會有肉汁流出黎,肉質嫩滑,伴酒一流

❣️黑松露帆立貝沙律

❣️芝士魚餅

❣️泡菜炒飯

❣️芝麻雞翼
2020-10-22 144 瀏覽
這間居酒屋之前都介紹過,但啊次主要係食的魚生,今次就同朋友試下佢的熟食。我哋叫左份黑松露帆立貝沙律做前菜,帆立貝固然新鮮配合埋黑松露的濃味,醋汁的酸,的確做到開胃醒神的效果之後上的赤蝦他他,友人形容為驚艷,蝦身極大,肉質爽滑,吞拿魚蓉亦都鮮味,配合埋帆立貝一齊食,的確係極好的享受。之後上的熟食,芝麻雞翼比較普通,雞味唔夠出;蘆筍明太子炒飯個人幾鍾意每粒炒飯都有足夠咬口,配合蘆筍,食落又夠fresh;不過小編最推薦的都係芝士魚餅,魚肉咬落充滿口感,芝士味極濃。PS:舖頭其實係喺石板街㗎

PS:舖頭其實係喺石板街㗎
2020-10-16 3759 瀏覽
今晚嚟到中環呢邊食晚餐☺️見到石板街呢度有一間小店食日本嘢~喺門口就見到好大隻連豬😍見到係一間黃店👍🏻就梗係嚟支持一下💪🏻一入到餐廳就見到佢以居酒屋嘅形式做主調🥰好似去到日本嘅居酒屋咁😆有唔同類型嘅日本菜選擇~感覺都好吸引😋黑松露帆立貝沙律有四舊好大舊嘅帆立貝刺身😍好新鮮~食落啖啖肉👍🏻沙律菜配左黑醋~酸酸甜甜幾開胃😋仲有啲黑松露醬好濃郁💕芝麻雞翼有兩隻炸雞翼~表面有芝麻粒好香脆😋表面有少少窿嘅感覺🙈不過都唔影響佢嘅口感👍🏻外脆內軟🥰咬落去仲有好多肉汁出嚟😍超級Juicy☺️忌廉蟹肉薯餅表面呈金黃色😍咬落去脆卜卜👍🏻好香口😋入面包住忌廉蟹肉~忌廉好creamy☺️蟹肉好新鮮🥰好豐富嘅texture💕S2 special 海鮮杯係一個玻璃酒杯裝住好大隻刺身蝦~仲有青瓜粒同埋飛魚蟹子,仲有吞拿魚肉碎😆海蝦刺身幾鮮嫩👍🏻飛魚蟹子粒好大粒😍食落啲汁流出黎😋超級鍾意咁大粒嘅飛魚蟹籽🤣吞拿魚肉碎一樣咁好味☺️青瓜粒幾新鮮爽口🥰蟹子明太子蘆筍炒飯佢個擺盤超級靚😍好有日式風情💕表面仲有兩棵蘆筍伴碟~炒飯好香口😋伴有蟹子同埋明太子☺️炒飯好有鑊氣👍🏻熱辣辣餐廳嘅服務態度好好👍🏻見到你啲茶飲晒唔夠水會不停幫你加水🥰

蟹子明太子蘆筍炒飯

餐廳嘅服務態度好好👍🏻見到你啲茶飲晒唔夠水會不停幫你加水🥰而且店舖入邊有好多文宣☺️好多連豬,腦魔同Pepe公仔😍同路人好值得幫襯💪🏻
2020-10-15
2020-10-12 180 瀏覽
收工去飲野,之前個friend話想食少少野,求祈搵一間簡單食少少野啦,結果都有小驚喜。今天特登一夠6點就收工,黎到呢間鋪頭基本上無客,速戰速決快手食完野就去飲野。叫左個蕃茄沙律、刺身飯、芝士魚餅、芝麻雞翼同埋炒飯。最有驚喜係芝麻雞翼同炒飯,真係幾香口。另外芝士魚餅芝士味好香,初初唔知有沙律醬,下次可以叫佢整少d沙律醬,怕肥 haha至於蕃茄沙律,有少少西日fusion咁,酸酸地,有點日式風味,又有點西式風食。食飽飽,可以去happy hour了!
叫左個蕃茄沙律、刺身飯、芝士魚餅、芝麻雞翼同埋炒飯。
食飽飽,可以去happy hour了!
2020-10-06