2024-09-22 397 瀏覽
今日又去咗間好啱輕鬆下嘅餐廳而且$𝟐𝟖𝟎 就可以食到希臘早午餐雖每樣都只有少少感覺份量不多且基本上每款都有用到芝士配搭其實食完係已經好飽🤰🏻𝐄𝐠𝐠𝐬༯ Kagiana, tomato and feta cheese egg scramble༯ Cheesy scramble, with mixed Greek cheeses兩款都似偏熟的奄列蛋同樣有芝士 前者更有洋蔥蕃茄粒𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝༯ Pita Bread類似印度薄餅 鬆軟不硬༯ Carob Rusks外層質感似麵包 內裏口感似曲奇朱古力味道不會太甜𝐃𝐢𝐩༯ Tzatziki乳酪醬酸酸清爽感 配Pita很不錯༯ Eggplant dip茄子醬質感少少似薯蓉 味帶少許酸𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝༯ Greek Salad羽衣甘藍 洋蔥等拌上甜醋跟芝士片 酸酸甜甜合我口味十分開胃༯ Mix green salad, with feta cheese crumbles以清新爽脆青瓜為主 除芝士配搭外無其他調味 跟酸酸Tzatziki比較夾𝐌𝐞𝐚𝐭(四款可選)༯ Beef Souvlaki烤牛肉串無特別調味肉質香口較薄的算嫩腍 較厚的略有過火稍乾配兩款醬都不
今日又去咗間好啱輕鬆下嘅餐廳
酸酸甜甜合我口味十分開胃

以清新爽脆青瓜為主
除芝士配搭外無其他調味
跟酸酸Tzatziki比較夾
𝐌𝐞𝐚𝐭(四款可選)
༯ Beef Souvlaki
烤牛肉串無特別調味肉質香口
較薄的算嫩腍 較厚的略有過火稍乾
配兩款醬都不太差 整體還可以
༯ Kolokithokeftedes (Zucchini balls)
四款中唯獨一款長到名都唔識讀😂
原來係櫛瓜肉丸 我勇於試新野
口感跟質感同薯波相似 外脆內綿糯
內有肉 紅蘿蔔 明顯的薄荷葉味
個人覺得食落係幾好食 配Tzatziki 很不錯
每個Platter 除以上五款亦有:
扁豆湯(濃稠度高略咸)
橄欖 / Graviera Cheese
Dolmadakia(葡萄葉包飯)
呢個令孤陋寡聞的我大開眼界
༯ 𝐒𝐡𝐢𝐫𝐥𝐞𝐲 𝐓𝐞𝐦𝐩𝐥𝐞 +$𝟕𝟖
以石榴糖漿+Ginger ale製成
清爽微甜 汽感不太重
有酒浸樱桃作點綴
༯ 𝐑𝐨𝐬𝐞𝐦𝐚𝐫𝐲-𝐁𝐥𝐮𝐞𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐒𝐦𝐚𝐬𝐡 +$𝟕𝟖
以藍莓及迷迭香作底 有粒粒籽
配搭蜂蜜 檸檬 糖 Soda製成
甜度低 味偏淡清香
◡̈ 以上食評乃個人意見僅供參考
◡̈ 價錢僅供參考一切以餐廳為準
2024-09-22 463 瀏覽
#pb食在灣仔 #pb西餐系列 灣仔特色希臘菜🇬🇷今次介紹香港比較少有嘅希臘菜😋 呢間希臘菜係中環、灣仔都有分店 我今次就去左灣仔店🤪 中環店位於扶手電梯旁、大館附近 而灣仔就位於利東街附近 兩間都以希臘著名小島Santorini為名🥰 店內環境幾大 裝修亦用左小島最出名嘅藍白色 充滿異國風情👍🏻.食物選擇都幾多 而且價錢比想像中平🤪 主食有Pasta、海鮮、肉類等 價錢$120-$225不等👍🏻 另外佢有幾款Sharing Platter For 2 價錢$450-$680不等😋 最特別佢有幾款芝士選擇🥰 🔹Spinach-Sesame Feta Salad🥗沙律菜主要係菠菜、火箭菜配上黑醋 再加少少無花果、蕃茄乾、車厘茄😋 味道簡簡單單 酸酸地咁🤪 最欣賞係炸Feta芝士 炸左之後冇咁漏 脆脆地 雖然冇拉絲但幾好食👍🏻🔹Seafood Platter🐙一上枱真係嚇親 呢個點止兩個人份量🤣 細食嘅朋友可以4個人食🤪 佢有炸魚柳、燒蝦、燒魷魚、燒吞拿魚、白酒煮蜆、比得包、薯條 份量十足😋 不過整體燒得比較乾身 但真係幾抵食🥰.整體✨ 呢間希臘菜係灣仔、中環都有分店 店內袋修充滿異國風情
#pb食在灣仔 #pb西餐系列
灣仔特色希臘菜🇬🇷

🔹Spinach-Sesame Feta Salad🥗

🔹Seafood Platter🐙

整體✨ 呢間希臘菜係灣仔、中環都有分店 店內袋修充滿異國風情 環境幾大👍🏻 食物質素一般 不過勝在價錢唔太貴 而且份量幾多😍 想食得特別d可以選擇呢間🤪

Santorini Greek Taverna (灣仔)
灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 5樓
2024-09-11 426 瀏覽
餐廳嘅裝修充滿外國風情因為我同朋友都係第一次食希臘菜 基本上冇咩概念lol所以就同朋友嗌咗唔同款式 咁就可以一次過試晒咁多種味啦!佢哋嘅份量真係超級多Make your brunch platter- $280pp🍳 Egg⟡ Kagiano, tomato and tota choose egg scramble
⟡ Cheesy scramble, with mixed Greek cheeses🥖Bread ⟡ Pita bread ⟡ Carob Rusks個人覺得pita bread 好有驚喜 睇落似印度薄餅但係咬起嚟好chewy 配埋醬汁就一流🍆Dip⟡ Tzatziki⟡ Eggplant dipTzatziki 食落似係yogurt咁 又唔會覺得好酸 用嚟點pita bread食好正呢🥗 Salad
⟡ Greek Salad⟡ Mix green salad, with feta cheese crumbles佢哋嘅沙律好fresh 好開胃 雖然我平時麻麻哋沙律 但今次忍唔清晒🍖 Meat⟡ Chicken souvlakis ⟡ Beef souvlaki佢哋烤肉串
餐廳嘅裝修充滿外國風情
因為我同朋友都係第一次食希臘菜
基本上冇咩概念lol
所以就同朋友嗌咗唔同款式
咁就可以一次過試晒咁多種味啦!
佢哋嘅份量真係超級多

我哋就揀咗雞肉同牛肉
雞肉肉質幼嫩 滿滿的protein
牛肉整得啱啱好 唔會un
2024-09-01 392 瀏覽
Santorini Greek Taverna — 週末早午餐套餐今日嘅時間位於灣仔區嘅西餐廳,主打希臘菜,配合埋餐廳嘅裝潢設計特色,可以俾人一種置身於希臘異國風情嘅感覺。Make your Bruch Platter $280/位總共有五個類別可以選擇,可以拼成按自己喜好嘅brunch platter 。1)EggsKagiana洋蔥、蕃茄嘅炒蛋。Cheesy scramble芝士炒蛋,炒蛋略嫌有點過熟。2)Bread Pita Bread口感香口微微焦香,似印度薄餅。Carob Rusks類似烘脆左既麵包蛋糕。3)DipTzatziki經典嘅希臘乳酪,青瓜醬。Eggplant dip另一款就係酸酸哋茄子醬。4)Salad 一款係青瓜為主嘅沙律,另一款就係芝士、紫洋蔥嘅沙律。5)Meat Chicken SouvlakiBeef Souvlaki主食就叫咗串燒,一款雞、一款牛,雞肉本身有少少嚡,但係配上希臘乳酪醬之後正哂!牛肉就咁食就已經夠晒肉汁。

1)Eggs
Kagiana
洋蔥、蕃茄嘅炒蛋。
Cheesy scramble
芝士炒蛋,炒蛋略嫌有點過熟。

2)Bread
Pita Bread
口感香口微微焦香,似印度薄餅。
Carob Rusks
類似烘脆左既麵包蛋糕。

3)Dip
Tzatziki
經典嘅希臘乳酪,青瓜醬。
Eggplant dip
另一款就係酸酸哋茄子醬。

4)Salad
一款係青瓜為主嘅沙律,另一款就係芝士、紫洋蔥嘅沙律。

5)Meat
Beef Souvlaki

2024-09-01 294 瀏覽
Soup of the Day好難得去食希臘菜,亦都係我第一次食,就膽粗粗叫咗個精選餐湯,首先佢份量真係好多啊,兩個人share都好足夠。Santorini's Pasta就相信大家都知道Santorini佢係一個好出名嘅度假地方,咁到底Santorini pasta係啲乜嘢呢?呢?一款意粉主要用蕃茄醬去做基調。再加上啲車厘茄同埋蒜蓉去吊味簡單得來又好好食。Grilled Octopus呢個八爪魚非常之有驚喜,以前食嘅燒八爪魚可能都比較幼嚼口,但係呢個八爪魚就燒到好腍一次就切開,但係又唔會冇咗八爪魚嘅鮮味,亦都有一啲用豆磨成嘅醬半碟,可以按個人嘅口味去呢一啲嘅醬Grilled Sovlakisovlaki 到底係啲咩呢?其實佢有啲似我哋嘅串燒,所以今次就揀咗豬肉同埋牛肉,每一款串燒都會配上傳統嘅希臘bl bread, 仲可以點希臘Yogurt,半碟亦都有沙律菜,夠晒健康House White Wine不得不提嘅係呢一間嘅分店每日都有happy hour,而且平日happy hr仲去到舖頭閂門,所以同朋友叫咗House white買一送一!好抵飲呀
Soup of the Day

Santorini's Pasta

Grilled Octopus

Grilled Sovlaki

House White Wine

2024-08-22 372 瀏覽
以希臘著名旅遊聖地Santorini為名既希臘菜餐廳,由中環開到黎灣仔主打既當然係各式希臘菜式,而且係精緻又好食既方式呈現呀Saganaki希臘著名既經典前菜,Saganaki用芝士放入鐵板或者鍋中煎炸,得出外脆內軟仲有拉絲既炸芝士口感煙韌,味道幾豐富,除左芝士味,外層仲有調味,味道非常唔錯Tsouchti用左一個鑊仔上菜既意粉,配上左香辣既辣肉腸同埋煎蛋Creamy既意粉食落好似carbonara,奶油感非常重Klaftico Lamb配料十足,希臘風味好濃郁羊腿肉非常軟熟,基本上係一刀未切已經可以將佢分開濃郁既醬汁令羊腿肉都非常入味Rice Pudding口感同味道好似食緊燕麥😂米粒口感幾好,再加上軟軟滑滑既奶製布甸味道,係一個幾出色既甜品Virgin Mojito佢地同時朝提供唔如既飲品,飲品方面就大眾化一d,好似呢杯隨處可見又經典既Virgin Mojito📍灣仔皇后大道東 202 號 QRE Plaza 5 樓

主打既當然係各式希臘菜式,而且係精緻又好食既方式呈現呀

Saganaki
希臘著名既經典前菜,Saganaki
用芝士放入鐵板或者鍋中煎炸,得出外脆內軟仲有拉絲既炸芝士

Tsouchti
用左一個鑊仔上菜既意粉,配上左香辣既辣肉腸同埋煎蛋
Creamy既意粉食落好似carbonara,奶油感非常重

Klaftico Lamb
配料十足,希臘風味好濃郁
羊腿肉非常軟熟,基本上係一刀未切已經可以將佢分開
濃郁既醬汁令羊腿肉都非常入味

Rice Pudding
口感同味道好似食緊燕麥😂

Virgin Mojito

📍灣仔皇后大道東 202 號 QRE Plaza 5 樓
2024-08-21 300 瀏覽
今日同男朋友仔放假,去咗試一間好有希臘特色嘅希臘餐廳,我哋都誠意推介,菜式十分健康及味道非常正,我哋各人叫咗個set去試❤️蛋料理Kagiana: 炒蛋搭配洋蔥和番茄,口感滑嫩清爽。🥚Cheesy Scramble: 加入希臘式羊奶芝士,質地濃郁。🧀麵包類Pita Bread: 類似印度薄餅,有彈性,建議搭配沾醬或蛋。🥖Carob Rusks: 外觀像黑糖麵包,口感酥脆。🍞沾醬Tzatziki: 由黃瓜和酸奶製成,口感滑順,酸度適中。🥒Eggplant Dip: 由茄子和蒜泥製成,適合搭配Pita Bread。🍆沙律Greek Salad: 用黃瓜、青椒、番茄、洋蔥和芝士組成,強調食材鮮味。🥗Mix Green Salad: 大量新鮮蔬菜,搭配番茄和起司,清爽怡人。🥬肉類Souvlaki: 希臘烤肉捲餅,有雞肉和牛肉選擇,肉質鮮嫩。🍢 飲品藍莓乳酪奶昔: 藍莓和乳酪奶昔混合,甜酸適中,口感滑順。🫐希臘餐廳的侍應十分友善,仲同我哋解釋這個希臘套餐的特色,如果未試過希臘菜,我覺得可以一試,健康又好味😙

蛋料理
Kagiana: 炒蛋搭配洋蔥和番茄,口感滑嫩清爽。🥚

麵包類
Carob Rusks: 外觀像黑糖麵包,口感酥脆。🍞

沾醬

沙律

肉類

飲品
藍莓乳酪奶昔: 藍莓和乳酪奶昔混合,甜酸適中,口感滑順。🫐

襯暑期試下新鮮嘢,帶哥哥去食希臘菜 🇬🇷 由餐廳裝潢、用餐氣氛、菜式煮法、食材配搭,都係滿滿嘅異國度假風~今次試了最新Make your Brunch Platter 包括5款自選食材:1雞蛋/ 2麵包/3醬汁/4沙律/5肉類,跟隨自己心情選擇自己喜歡嘅組合再配上餐湯、橄欖、芝士塊、葡萄葉捲飯根本係希臘版全日早餐,豐富又健康炒蛋方面,個人喜歡加番茄🍅同芝士嘅炒法,味道更有層次麵包方面,個人推薦選擇#Pitabread 似烤餅,淡淡嘅鹹味,軟硬適中,無論配搭乳酪/炒蛋/湯都可以😌 沙律方面,比起mixed green salad (番茄🍅洋蔥🧅青椒🫑青瓜🥒),我會覺得Greek salad 好味好多~一來芝士多啲,二來後者沙律菜🥗好食啲肉類方面,4個選擇中我哋試咗雞肉和牛肉,串燒形式,味道兩者都唔錯,要相比的話會揀牛肉串,因牛肉冇咁乾4款小配菜:湯超濃超杰,番茄汁底,適合點包;橄欖粒亦都係開胃小食;芝士塊係乾硬身口感粉粉的,適合作飲酒小食;最大驚訝最特別嘅係葡萄葉捲飯,未必個個可以接受整體餐廳環豐舒適~ 設室內外座位~ 適合攜同小朋友🧒🏻 拍拍照📷 休息閒度過假日

再配上餐湯、橄欖、芝士塊、葡萄葉捲飯
根本係希臘版全日早餐,豐富又健康

炒蛋方面,個人喜歡加番茄🍅同芝士嘅炒法,味道更有層次

整體餐廳環豐舒適~ 設室內外座位~
適合攜同小朋友🧒🏻 拍拍照📷 休息閒度過假日

• Chicken Souvlaki
  • Greek Yogurt with fresh fruits and honey
2024-08-15 229 瀏覽
今日同朋友去咗位於灣仔嘅希臘餐廳「Santorini Greek Taverna」朝聖,餐廳嘅環境真係好有希臘風情,藍白色嘅主題,配上牆上掛住嘅希臘風情畫,簡直就係置身喺愛琴海邊,影相打卡一流️!一坐低,我哋就立即叫咗個招牌嘅「Dip Sampler」。呢個拼盤有齊晒希臘嘅經典醬料,包括hummus、tzatziki、melitzanosalata等等。每款醬料都各有特色,hummus 夠香滑,tzatziki 酸酸甜甜,而melitzanosalata 嘅茄子味就特別濃郁。配埋暖烘烘嘅pita bread 一齊食,簡直係完美嘅開始!Spanakopita 菠菜酥都做得非常出色,酥皮好鬆脆,餡料嘅菠菜同芝士嘅比例剛剛好。主菜方面,「Grilled Squid」真係令我驚喜,魷魚嘅鮮甜味完全保留住,配埋啲橄欖油同香草,每一啖都充滿驚喜。特別推薦佢哋嘅Pork Gyros 豬肉卷,肉質好嫩,配埋醬汁同埋薯條食,真係好滿足!仲有每晚都有Happy Hour 買一送一,超抵飲!如果大家想品嚐正宗嘅希臘菜,呢間餐廳超推介!食物份量十足,多人share都很夠食,而且味道非常地道,下次一定會再嚟試吓其

如果大家想品嚐正宗嘅希臘菜,呢間餐廳超推介!食物份量十足,多人share都很夠食,而且味道非常地道,下次一定會再嚟試吓其他款式先!
📍 香港主打希臘菜式的餐廳頗為罕見 裝修以天藍配襯白色為主軸🏝️ 加上小島照片及希臘地圖 散發住地中海小島風情 好有度假feel 好chill! 🌀 Make Your Brunch Platter $280/pp第一次嘗試希臘菜 食前完全毫無概念😂 感覺很新奇🙊! 由於希臘主打健康崇尚自然 食物沒有太多醃煮 料理都會加入蔬菜🥬元素 有點像自選 all day breakfast 店員建議與朋友點不同款式 可以試多幾款特色菜😻 由Egg/ Bread/ Dip/ Salad/ Meat 各選一項 另配有蕃茄扁豆湯+ 黑橄欖+ Dolmadakia 葡萄葉粽+ Graviera 羊奶芝士 營養好均衡🔅EGGS/ Kagiana: 加入蕃茄及紫洋葱 再潵上少許Feta Cheese 🧀鹹香開胃 /Cheese Scramble: 用上多款希臘芝士 芝士味濃 炒蛋帶點羊奶香氣! 🔅BREAD/ Pita Bread: 麵糰🫓口感煙韌有嚼勁 表面略為烤烘過 沾上少許特色希臘醬 同麥香相當配合 而且係低GI食品好健康🙈 / Carob Rusks: 店員🕺🏻大推話係最喜歡的麵包 乾身偏脆 帶點天
📍

🔅EGGS

🔅BREAD
/ Pita Bread: 麵糰🫓口感煙韌有嚼勁 表面略為烤烘過 沾上少許特色希臘醬 同麥香相當配合 而且係低GI食品好健康🙈 / Carob Rusks: 店員🕺🏻大推話係最喜歡的麵包 乾身偏脆 帶點天然甜味同肉桂香 不沾醬更好吃🙋🏻‍♀️

🔅 DIP:
/ Tzatziki: 青瓜酸乳酪醬味道清新 好raw 幾百搭 / Eggplant Dip: 呢款比較重口味 加入煙燻茄子蓉及蒜末等調味 質感較濃稠

🔅 SALAD:
/ Greek Salad & Mix Green Salad: 不得不大讚沙律菜好新鮮🫶🏻 車厘茄爽脆清甜 以少許芝士同橄欖油調味已經好足夠!
🔅 Meat
/ Chicken Souvlaki: 希臘特色餐就必須要有烤肉串🌯 份量很大 無過多調味 配上Tzatziki乳酪醬令雞肉口感更濕潤 / Greek Pork Sausage 味道有點像煙肉 但鹹度頗高 建議夾埋Pita 同沙律菜食

🔅 我最鍾意係個蕃茄🍅扁豆湯 飲落似偏酸羅宋湯 口感豐富 食到好多扁豆蓉 🔍而Dolmadakia呢款地中海獨有小食 唔算符合我口味😂 用上葡萄葉包上米飯 加入咗檸檬汁同香料 可以連埋藤葉一齊食~
  • Chicken Souvlaki
2024-08-11 180 瀏覽
星期日,餐廳有提供brunch menu類似一個拼盤形式,首先會包括扁豆湯,橄欖,葡萄葉粽和格拉維埃拉芝士。然後有五個自選:沙律/麵包/醬/肉類/雞蛋。這九樣食物就組成了一碟早午餐拼盤,每位$280。飲品不包括在內,要另外點,或者可以選擇2小時無限暢飲+$189餐廳環境很有希臘風情,以藍白色為主調,配上希臘風裝飾,而且有自然光,星期日和朋友慢慢享受一頓悠閒時光,實在是不錯的。第一次吃希臘菜,甚為滿意,喜歡他食物那種平實和自然的感覺,肉類我們分別選擇了串燒牛和串燒雞,都好吃,吃到食物的原味,不會過分調味,也不會太淡。另外比較有驚喜的是那個香葉糭,之前沒有吃過類似的,糯米飯是酸酸的,葡萄葉帶着一股特別的香氣。叫餐廳侍應介紹些不太甜的希臘特色飲品,因為我和朋友都不好甜。最後我選了希臘的cocktail ,Santorini Sunset ,成份有西柚汁梳打和酒,杯邊抹有少許鹽,放棄飲管直接連埋鹽一齊飲比較適合,味道清爽,很適合夏天。朋友選了藍莓味的希臘乳酪,不帶甜味,真材實料的天然水果和乳酪味道。總括來說,這餐很滿意,也覺得希臘菜原來是很健康好吃的。
星期日,餐廳有提供brunch menu
然後有五個自選:沙律/麵包/醬/肉類/雞蛋。
這九樣食物就組成了一碟早午餐拼盤,每位$280。

總括來說,這餐很滿意,也覺得希臘菜原來是很健康好吃的。
🌊充滿希臘風味的Brunch Platter🧕話說成日都聽人講中東菜係好健康既菜式,我同太太都好想試。所以就趁今日放假去試試呢間位於灣仔,非常出名的希臘餐廳。一入到餐廳,完全感受到地中海餐廳的格調,餐廳裝潢以藍白色調為主,營造出Santorini的氛圍,週末來此享受一頓輕鬆的Brunch,非常Chill 🥳🥚 蛋料理Kagiana:口感像炒蛋,嫩滑的蛋液搭配爽脆的洋蔥和番茄,口感清新。Cheesy Scramble:加入希臘式羊奶芝士,質地較為紮實,味道同樣令人滿意。🍞 麵包類Pita Bread:類似印度薄餅,份量充足且有彈性,建議與沾醬或蛋一起享用。Carob Rusks:外觀像黑糖麵包,但口感更接近零食,酥脆的口感令人難忘。🥣 沾醬Tzatziki:由黃瓜和酸奶🥛製成,口感滑順且酸度適中。Eggplant Dip:由茄子🍆和蒜泥🧄製成,非常適合與Pita Bread搭配。🥗 沙律Greek Salad:由黃瓜、青椒、番茄、洋蔥和芝士粒組成,無過多調味,突顯食材本身的鮮味。👍Mix Green Salad:由大量新鮮蔬菜、番茄和起司組成,非常清爽怡人。🧕🍖 肉類Souvlaki:我
🌊充滿希臘風味的Brunch Platter🧕

🥚 蛋料理

🍞 麵包類

🥣 沾醬
Tzatziki:由黃瓜和酸奶🥛製成,口感滑順且酸度適中。

🥗 沙律

🍖 肉類
Souvlaki:我地選左雞肉和牛肉的希臘烤肉捲餅,其實就是烤肉串。地中海風味的烤肉通常肉質特別有嚼勁,飽腹感十足。雞肉選用蛋白質豐富的雞胸肉,牛肉則彈牙有勁,味道正🫶

🧋藍梅乳酪奶昔
藍梅乳酪奶昔賣相滿分,乳酪奶昔加埋攪拌左既藍梅,甜酸味道適中,奶昔口感滑順綿密,解渴又開胃!

-🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🍴🍽🍴🍽🍴🍽-Santorini Greek Taverna以藍白色為主調,店內環境寬敞,有好多唔同充滿希臘風情嘅擺設,感覺好舒適。餐廳嘅菜式健康同多元化,而我們就嗌咗lunch set,包括咗是日精選餐湯/沙律、主菜、甜品同飲品。🥢蘑菇忌廉湯 🆙蘑菇湯加咗忌廉濃郁而滑順,每啖都可以感受到蘑菇嘅鮮甜味道👍🏻。🥢Mixed Salad 🆙希臘沙律有蔬菜、番茄、橄欖、酸豆、羊奶芝士,份量意外地大份!沙律醬酸酸甜甜好開胃,整體感覺好清新健康。🥢Souvlaki $150 🆗Souvlaki可以揀雞肉或牛肉,而我哋就揀咗雞肉。雞肉唔算好滑但勝咗調味香口入味,配埋希臘烤餅同乳酪醬味道更加清新同豐富。配菜仲有酥脆嘅薯條同沙律菜,份量多到女仔未必食得晒🤣。🥢Santorini pasta $110 🆙長通粉軟硬度適中,充分索晒啲忌廉汁,雞肉粒亦都幾嫩滑。🥢Greek Yogurt🆙最後嘅甜品喺我好鍾意食嘅希臘乳酪!乳酪加咗蜜糖同核桃喺面,食落去酸酸甜甜,奶香味濃郁👍🏻。🥢Greek Coffee🆗比起我哋平時飲開嘅美式咖啡較為細杯,佢會配埋薄荷糖,先食種薄荷糖,再

🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🥢蘑菇忌廉湯 🆙

🥢Mixed Salad 🆙

🥢Souvlaki $150 🆗

🥢Santorini pasta $110 🆙
長通粉軟硬度適中,充分索晒啲忌廉汁,雞肉粒亦都幾嫩滑。

🥢Greek Yogurt🆙

🥢Greek Coffee🆗
比起我哋平時飲開嘅美式咖啡較為細杯,佢會配埋薄荷糖,先食種薄荷糖,再飲一啖希臘咖啡

🥢Frappe🆗
涷冰冰嘅Frappe好適合夏天飲,咖啡面頭佈厚厚嘅咖啡奶泡,口感綿密,⼂乛⼂咖啡味唔算好濃郁,適合啲唔鍾意好濃咖啡味嘅客人飲👍🏻。

🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8.5/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7.5/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7.5/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7.5/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.5/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 Santorini Greek Taverna (灣仔)
灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 5樓
#bakdiu希臘菜 #bakdiu灣仔 #Santorinihk #Santorini #GreekRestaurants #希臘菜 #中環美食 #灣仔美食
2024-06-16 351 瀏覽
「Santorini Greek Restaurant」是一家位於中環SOHO區的地中海餐廳,以其白色調的希臘風格裝潢,環境充滿了小島的風情,讓人彷彿置身於希臘的秘密花園,在這裏用餐真的非常舒適,這晚和朋友來朝聖,餐廳全場爆滿甚有氣氛👍🏻🥗▪️Greek Salad $160 最人氣的沙律,材料豐富,有番茄、黄瓜、洋葱、青椒、橄欖、酸豆、山羊芝士、橄欖油、牛至,口感非常豐富,味道最突出,當然係山羊芝士和橄欖,美味又開胃🌮▪️Spanakopita $125 用酥皮包住羊奶芝士和菠菜焗製,非常酥脆的酥皮,溶化了的羊奶芝士和菠菜融在一起,鹹香鹹香好香口🧆▪️Grilled Souvlaki $195烤肉可選擇豬肉、牛肉、羊肉或者雞肉,我們選了牛肉烤肉串,肉質嫩滑而有咬口,帶一點點香草味好入味,搭配希臘烤餅在塗上乳酪青瓜醬,造成一合個清新美味嘅烤餅,仲有炸得香脆可口嘅薯條,這種菜式是餐廳最多人點嘅其中之一🦑▪️Grilled Squid $205燒魷魚口感非常豐富,新鮮、煙靭、彈牙集於一身,配上煙燻茄子蓉、櫻桃小番茄、香葱、酸豆和香醋忌廉,再加上燒魷魚的燒汁醬汁,味道香甜,非常美味🍋▪️Lemonad

🥗▪️Greek Salad $160

🌮▪️Spanakopita $125

🧆▪️Grilled Souvlaki $195

🦑▪️Grilled Squid $205

🍋▪️Lemonade $ 68
非常簡單的配搭,新鮮檸檬配上薑味汽水,味道清新

🍹▪️Pink Grapefruit Lemonade $ 78
新鮮檸檬汁、西柚汁、糖漿、梳打水和薄荷葉,酸酸甜甜好開胃
  • Grilled Squid
  • Spanakopita
打卡 + 味道 + 男友飽肚度 + 服務 兼備💯同老公黎食Brunch 🥰 一入餐廳 已經被環境驚艷了好exotic又好relax既氛圍店員都係好nice既外籍人士,令人更加覺得輕鬆~我地試左餐廳既Brunch 因為佢樣樣野都可以自選😍The Greek Brunch Platter $280 🥗🥙🫛喺Egg、Bread、Dip、Salad、Meat呢五大Category入面,各自按自己喜好選擇每碟都default包埋 扁豆湯、橄欖粒、Dolmadakia同Graviera芝士🧑🏻老公既platter::蕃茄Feta Cheese炒蛋、Pita bread、Eggplant、Greek Salad、Chicken Souvlaki飲品 - Orange & Pink Grapefruit Juice $78👱🏻‍♀️我就揀左::芝士炒蛋、Pita bread、Tzatziki、Mixed Green Salad、Kolokithokeftedes飲品 - Berries Yogurt Smoothie $88份量勁大 !! 色彩鮮艷 配搭好豐富呀 !!本來以為咁多香料野 會唔岩口味,但竟
打卡 + 味道 + 男友飽肚度 + 服務 兼備💯
同老公黎食Brunch 🥰 一入餐廳 已經被環境驚艷了
好exotic又好relax既氛圍
店員都係好nice既外籍人士,令人更加覺得輕鬆~
我地試左餐廳既Brunch 因為佢樣樣野都可以自選😍

喺Egg、Bread、Dip、Salad、Meat
呢五大Category入面,各自按自己喜好選擇
Dolmadakia
🧑🏻老公既platter::
Berries Yogurt Smoothie/ Orange & Pink Grapefruit Juice
👱🏻‍♀️我就揀左::
The Greek Brunch Platter
份量勁大 !! 色彩鮮艷 配搭好豐富呀 !!
本來以為咁多香料野 會唔岩口味,但竟然食到停唔到口 !
The Greek Brunch Platter
只能講 食材配搭好匹配,亦係香港比較少地方食到嘅味道
有特色得黎 好易入口,配pita bread亦好正🥰
芝士炒蛋好邪惡 但食返大量沙律菜 又balance返 !
Pita Bread
Kolokithokeftedes 我第一次試,呢粒波係素食黎
外脆內鬆~內餡有好多材料,芝士/蛋/洋蔥等等🤔
唔洗夾個dip都已經好夠味
開頭完全唔知Dolmadakia係咩黎
一食先知係用 葡萄葉包香草同米飯, 呢個個人黎講就覺得味道上比較清淡
Kolokithokeftedes
成個用餐體驗都好新鮮 😆 食得好開心
餐廳播既希臘音樂 都好正~
見到仲有室外位 都好靚🥹 呢間有下次 !
2024-06-02