2024-08-15 89 瀏覽
今日同朋友去咗位於灣仔嘅希臘餐廳「Santorini Greek Taverna」朝聖,餐廳嘅環境真係好有希臘風情,藍白色嘅主題,配上牆上掛住嘅希臘風情畫,簡直就係置身喺愛琴海邊,影相打卡一流️!一坐低,我哋就立即叫咗個招牌嘅「Dip Sampler」。呢個拼盤有齊晒希臘嘅經典醬料,包括hummus、tzatziki、melitzanosalata等等。每款醬料都各有特色,hummus 夠香滑,tzatziki 酸酸甜甜,而melitzanosalata 嘅茄子味就特別濃郁。配埋暖烘烘嘅pita bread 一齊食,簡直係完美嘅開始!Spanakopita 菠菜酥都做得非常出色,酥皮好鬆脆,餡料嘅菠菜同芝士嘅比例剛剛好。主菜方面,「Grilled Squid」真係令我驚喜,魷魚嘅鮮甜味完全保留住,配埋啲橄欖油同香草,每一啖都充滿驚喜。特別推薦佢哋嘅Pork Gyros 豬肉卷,肉質好嫩,配埋醬汁同埋薯條食,真係好滿足!仲有每晚都有Happy Hour 買一送一,超抵飲!如果大家想品嚐正宗嘅希臘菜,呢間餐廳超推介!食物份量十足,多人share都很夠食,而且味道非常地道,下次一定會再嚟試吓其

如果大家想品嚐正宗嘅希臘菜,呢間餐廳超推介!食物份量十足,多人share都很夠食,而且味道非常地道,下次一定會再嚟試吓其他款式先!