2018-10-08 51 瀏覽
朋友介紹呢度食正宗印度菜,經常係尖沙咀出沒嘅我都唔知到原來漢口道有呢間大型連鎖印度餐廳,上到樓上鋪先發現呢度別有洞天,餐廳內面嘅印度人多到我以為自己去左印度,咁多本地人幫襯就證明呢道嘅野食夠晒正宗啦!首先點左道酥炸蘑菇,蘑菇面有薄薄嘅粉漿包住,再用大量嘅香料、葱蒜等炒,甚有鑊氣,食落仲要竟然有種避風塘嘅風味,好啱香港人嘅胃口。另外再點了一道印度芝士naan,內裏夾了大量芝士粉,煙靭嘅口感果然係送咖喱一流。另外我地叫了兩款雜菜咖哩,第一款芝士雜菜咖哩嘅味道都頗辣,芝士口感較硬,混和着濃郁嘅咖哩汁都食到芝士香味,再加上青椒蕃茄等令食落無咁膩。第二款嘅咖喱椰菜則完全不辣,椰汁味較濃所以食落味道偏甜,另外青豆都夠爽口唔會太粉,反而椰菜就唔多。最後仲叫多個咖哩雜菜軟包,呢款咖哩又同前兩款唔同,呢款味道都係較辣,內裏混和了薯蓉,軟包烤得外皮酥脆內鬆軟,旁邊嘅印度人食客仲好親切咁主動教我地要先將葱同香料混和到咖哩汁,再夾入軟包吃才是正宗食法。

2018-10-06 72 瀏覽
未試喺香港食過印度菜 心血來朝約埋朋友一齊去食嗰日晚市入面爆晒 店員即刻分配我地去坐戶外嘅座位冇諗過戶外嘅座位個景又幾好 wor 好有格調咁 一坐底職員即刻俾咗支水 冇記錯支水係另外收費但之後食野時非常之有用餐廳提供嘅野食非常之多 樣樣都好想試一定有一樣啱你口味初頭以為奶昔真係平時飲開個啲原來係乳酪飲品黎 好濃郁唔會好甜 解辣一流另外再叫左杯特色奶油牛奶第一淡飲落去 哇咗聲 因為係未試過嘅味道初頭真係好唔慣佢個味但飲飲下又同啲飲幾夾wor 蔬菜咖喱係我最鐘意嘅因為佢有印度咖喱嘅特色 香料味好足辣得黎 又會有啲蔬菜嘅甜 用嚟送飯一流!!後尾特登加單叫咗個印度香米飯黎送呢個咖喱啱晒唔係好食得辣嘅朋友  仲有叫咗迷你飯餐 因為貪心想試過啲唔同類型嘅飯仲有個甜品,酸瓜其實幾抵食中間個款係印度香科炒飯必試啦 黎到印度餐廳幾辣但越食越過引  加埋塊煎餅一齊食一流辣豆飯 佢會有啲腰果 咬落去唔會話食到飯同飯既感覺因為有腰果提升咗個飯嘅層次乳酪飯 口感好綿 亦係有濃郁嘅乳酪有啲食下其他香料味重嘅菜再食呢個中和返記得個職員送到埋黎時我同朋友都哇左聲因為冇諗過咁大塊!! 呢款菠菜煎餅都有少少辣 佢係有啲似
未試喺香港食過印度菜 心血來朝約埋朋友一齊去食

但飲飲下又同啲飲幾夾wor
特色奶油牛奶

蔬菜咖喱係我最鐘意嘅
因為佢有印度咖喱嘅特色 香料味好足
辣得黎 又會有啲蔬菜嘅甜 用嚟送飯一流!!
後尾特登加單叫咗個印度香米飯黎送呢個咖喱

記得個職員送到埋黎時我同朋友都哇左聲
因為冇諗過咁大塊!! 呢款菠菜煎餅都有少少辣
佢係有啲似crepe 咁既口感
初初諗住用黎送個咖喱 但原來佢已經包埋汁同咖喱
由左至右酸奶味、青檸味、蕃茄味
菠菜煎餅

間唔中黎轉下新口味係呢間係唔錯嘅選擇
份量又大又抵食 兩個人其實叫兩樣已經好多好飽
所以個晚同朋友食到抱住個肚返屋企
蔬菜咖喱
迷你飯餐
菠菜煎餅
2018-10-05 97 瀏覽
the food was very authentic and tasted very good overall. I would recommend this to anyone who enjoyed Indian cuisine. the dough was both soft and crispy and the sauces were extremely tasty, especially the masala which was absolutely amazing. the mango Lassi is highly recommended as unlike a mango milkshake or whatnot, it wasn't extremely sweet and was the perfect amount of sweetness. great for mango lovers!the customer service was also very good as all the staff were very cheerful and smiley.

Mango Lassi
Mango Lassi
2018-10-04 2385 瀏覽
一路都對印度人主理嘅餐廳非常之有好感,有次撞咗上尖沙咀呢間印度餐廳食野,在場嘅客人+員工絕大部份都係印度同鄉😂 成個感覺都好正宗,咁就試試佢啦~睇睇下餐牌先發現。。。噢!原來全部都係素食咖哩,好似發現新大陸咁新奇,一直以為咖哩一定係配雞羊牛,原來仲有素食呢個選擇,一試無妨~~餐牌啲字密密麻麻,選擇極多!!選擇困難如我就有啲無從入手,因為印度都有分唔同地區嘅咖哩,再加唔同配菜、菌類等等,甚至比肉類更多選擇。。。最後決定睇圖嗌!午餐時段可以揀lunch set,不過我見好似好多澱粉類同好dry就嗌返一份份。蘑菇炒飯(特色飯)用印度個種長米加上洋蔥、辣椒、唔同香料同蘑菇炒成嘅飯,另外有款平啲嘅係無醬版本。我地就嗌咗個個有配白色乳酪醬,只能說好彩有呢個解辣一流嘅醬,因為個飯真係勁勁勁辣。。。岩岩第一啖會覺得還好,好香好惹味,食食下就會開始眼水鼻水一齊黎,後勁凌厲嘅辣!!但又會令人食唔停口,因為香料味好重,好正!!蘑菇切到有返咁上下厚度,食落去同飯有唔同口感,我覺得好食過配肉~~印度咖哩蘑菇(北印度咖哩)又嗌咗個蘑菇類,其實係想嗌雜菜嗌錯咗,anyway係好食嘅!雖然呢個咖哩都係辣,但都冇上面個

睇睇下餐牌先發現。。。

蘑菇炒飯(特色飯)

印度咖哩蘑菇(北印度咖哩)

又嗌咗個蘑菇類,其實係想嗌雜菜嗌錯咗,anyway係好食嘅!雖然呢個咖哩都係辣,但都冇上面個蘑菇飯咁辣了,上面個個辣到喊,呢個係辣到出汗姐😂😂一樣係落重手香料味,不過除咗辣之外都有種特色嘅甜甜地嘅味~配烤餅食真係好出色,不過就咁食亦可!

芝士波菜(北印度咖哩)

呢個同我預期中有些少出入,以為仲會食到少許菠菜,但實際上係全部打溶晒,就咁一堆綠色醬撈芝士。雖然個樣好伏,但味道還是不錯的,芝士係一舊舊方形咁,好好𡁻,同埋份量驚人,好似食極都仲有咁(可能芝士本身膩先會有呢個錯覺啦)

打完上面啲大佬,我覺得呢個係完全唔辣,應該唔算係咖哩?就係菠菜醬汁加芝士咁~雖然呢度真係冇肉食,但我唔係素食者都唔覺得特別dry,甚至覺得配芝士/菌類嘅咖哩更加合我口味

椰菜餡薄餅

岩岩出爐嘅薄餅有少少燶邊,要快啲趁熱食,凍咗係冇咁煙韌的。除咗椰菜餡仲加咗啲薯仔紅蘿蔔同莞茜,似雜菜薄餅多啲。我食一塊都開始飽飽地,又食飯又食薄餅,建議可以嗌飯/薄餅是但一樣就得,個人覺得薄餅點咖哩食會正啲~

食到尾聲,真係辣到不行,先嗌咗個芒果拉昔,即係芒果沙冰咁啦,解辣一流,一黎就飲晒了,可想而知有幾辣。

除咗嗌野飲,開水飲都係要另計錢的,所以嗌咗野飲就唔好亂開啦~~

2018-09-22
2018-10-02 27 瀏覽
行完街唔知食咩好,於是就試下印度菜~揀左職員推介既特製薩拉維亞套餐,瑪沙拉煎餅同芒果lassi~個套餐好豐富,每個小圓盤都有唔同既菜式或香料,望落都吸引,d咖哩好香,酸咖哩好開胃,有d又愈食愈辣,好過癮,配飲埋芒果lassi就岩岩好~好長既瑪沙拉煎餅裏面有薯仔蓉,配以4款醬料,每一啖都有唔同風味~食到咁正宗既印度菜,真係好特別的體驗~
行完街唔知食咩好,於是就試下印度菜~
食到咁正宗既印度菜,真係好特別的體驗~
2018-10-01 37 瀏覽
鬼主意!生日話要走去食齋 。 一路都知道印度齋菜係好出名素食也聞名於世 。 一入門口,見到餐枱,好近好迫,光猛的快餐店樓底抵矮好侷促 , 冷氣唔足夠,有好多把風扇,仍然好熱因為人多 。 佢哋嘅Nana印度餅,都好食, 好夠麥味 麵粉 。 芝士薄餅冇乜芝士味但係,都好好食又脆又薄。整體嚟講真係唔錯,對麵粉、薄餅有興趣,一定要嚟試下 。 芒果特飲, 可以試下 。 我訂枱時候留低咗電話 號碼 , 用餐完之後 ,晚上就會whatsapp問我食完之後感覺,畀意見 。我覺得佢哋呢個服務好 。
我覺得佢哋呢個服務好 。
2018-08-25
  • 特製薩拉維亞套餐
2018-09-29 56 瀏覽
香港特色餐廳不少,剛好跟朋友找新餐廳吃,便逛街後挑了間印度菜試試看。店裡挺光亮也很多印度人在,感覺是較正宗的店。左邊座位可透過大玻璃見到廚房裡頭,都是印度人掌廚。點了杯蘋果汁$45,新榨的所以味道很不錯。最怕開出來那種或紙盒裝,果汁就是要原汁原味才好~奶昔$30,正常,因朋友怕冰所以走冰。Cheese masala dosa$70, 芝士香料可麗餅~這個好味~大大的一塊烤得很香脆,配上不同醬汁會有不同風味很開胃。Kadai paneer panjabi $75, 辣味的芝士咖哩,很香口的那種香辣,配飯或印度的餅也會很好吃。Phulka$35, 煎得很香脆,中間微微鬆軟所以口感不錯。配咖哩吃很好~還不錯的印度餐廳

奶昔$30,正常,因朋友怕冰所以走冰。

還不錯的印度餐廳
2018-09-29 49 瀏覽
我什少品嚐印度菜但係間唔中都要試下既...呢間印度餐廳位於亞士厘道餐牌上仲有中文版,方便睇有咩材料對於唔熟悉印度餐既我實在太好啦一定要叫嘅Mango Lassi 即係張芒果同酸乳酪打勻味道唔會好甜,而且口感幾幼滑叫咗芝士煎餅由碎車打芝士餡扁豆細米煎餅整成拉芝,陣陣芝士香氣,仲好鬼香脆配有三款醬可以點,有微辣似咖哩醬、中間既薄荷醬及小小酸既乳酪醬好大塊呀!呢款係微辣腰果炒飯炒飯之間夾著原粒腰果,蠻有口感又香脆至於飯既口感方面唔係軟綿,似係沾米既口感如果覺得飯太乾,仲有帶微酸甜既乳酪醬可以撈飯朋友就點了一杯咸既lassi我就覺得味道怪怪地啦😂炸茅屋芝士 成舊芝士交入口真係好邪惡呀口感有小許似水牛芝士食多兩啖會覺滯膩,有薄荷醬可以點,感覺又會清新一點
我什少品嚐印度菜
但係間唔中都要試下既...

呢間印度餐廳位於亞士厘道
餐牌上仲有中文版,方便睇有咩材料
對於唔熟悉印度餐既我實在太好啦

一定要叫嘅Mango Lassi
即係張芒果同酸乳酪打勻
味道唔會好甜,而且口感幾幼滑

叫咗芝士煎餅
由碎車打芝士餡扁豆細米煎餅整成
拉芝,陣陣芝士香氣,仲好鬼香脆
好大塊呀!

呢款係微辣腰果炒飯
炒飯之間夾著原粒腰果,蠻有口感又香脆
至於飯既口感方面唔係軟綿,似係沾米既口感
如果覺得飯太乾,仲有帶微酸甜既乳酪醬可以撈飯

朋友就點了一杯咸既lassi
我就覺得味道怪怪地啦😂

炸茅屋芝士
成舊芝士交入口真係好邪惡呀
口感有小許似水牛芝士
食多兩啖會覺滯膩,有薄荷醬可以點,感覺又會清新一點
  • Mango lassi
  • 芝士煎餅
重臨呢間位於尖沙咀嘅印度美食Saravanaa Bhavan, 呢度呢吸引之處係, 除咗一般主食, 餐牌內仲有超過20款地道街頭小食俾你揀。其中Puri係印度好常見嘅街頭小食, 酥炸麵粉糰形成外脆中空嘅小圓餅, 配搭唔同嘅醬汁、配料, 可以話係千變萬化。Sev Puri $65/6pcs(特色脆鷹嘴豆麵及薯蓉配炸圓脆餅)今日揀呢個Sev Puri, 就係喺Puri表面曬上細碎嘅鷹嘴豆麵 (亦稱王子麵), 淋上辣甜醬汁, 酥香惹味, 再配搭軟滑薯蓉, 口感層次豐富。Panner Biriyani $75(印度芝士炒飯)幼長不黏嘅印度香米, 最適合用來炒飯, 加入印度香料同醬汁, 炒出酸酸辣辣, 十分過癮嘅味道。旁邊嘅乳酪醬汁混入炒飯美味又解辣。 炒飯中更加入新鮮茅屋芝士粒, 香濃軟滑, 風味十足。Mango Lassi $35對奶昔嘅印象, 從來都係冰凍的, 估唔到呢杯竟然係暖暖地, 質地非常濃稠, 飲一杯已經霸佔咗半個胃。

Sev Puri $65/6pcs (特色脆鷹嘴豆麵及薯蓉配炸圓脆餅)

Sev Puri $65/6pcs
(特色脆鷹嘴豆麵及薯蓉配炸圓脆餅)

Panner Biriyani $75
(印度芝士炒飯)

2018-09-29 262 瀏覽
香脆印度煎餅人在尖沙咀咀總覺得要食異國菜,今日跟住個印度朋友去食佢家鄉菜。通過小門進入後發現係一個寬闊舒服嘅空間。由廚師,侍應生至客人都是印度人,我有如跟朋友返鄉下。朋友見我未認真食過印度菜,就同我點套餐,各種都可以試一下。先來當店特製套餐,10小碗內由湯汁,紅菜頭至酸咖哩,豆醬,到甜品一應俱全。不單止米飯,仲有兩片麥餅。非常豐富各樣小碗味道不同,清新嘅酸奶,小辣嘅咖喱,香濃嘅豆醬,配合不同蔬菜,非常過癮。朋友嘅北印度套餐有雜菜黃飯,瑪沙拉作調味,鷹嘴豆為主題,香脆印度煎餅,及有咬勁嘅烤餅。兩套餐各有特色,好適合初體驗又貪心嘅我

通過小門進入後發現係一個寬闊舒服嘅空間。由廚師侍應生至客人都是印度人,我有如跟朋友返鄉下。朋友見我未認真食過印度菜,就同我點套餐,各種都可以試一下。

北印度套餐

北印度套餐
2018-09-27 31 瀏覽
朋友約咗我嚟尖沙咀食印度野話好正宗我以為係重慶大廈點知原來佢隔離果兩條街對面就係3號小巴總站返大角咀勁方便餐廳環境好舒服唔係傳統嘅印度餐廳反而係簡單利落風格去到餐廳先知道原來係食齋打開個餐牌除咗咖喱,就係炸嘅食物我想搵fresh啲嘅菜式洋蔥番茄醬汁配搭得好好酸酸甜甜好開胃餅底非常鬆脆 帶小小咸味如果佢可以整成一小塊一小塊我覺得好啱係party嗰度食用花都眼亂 叫個套餐就唔使煩我唔係好識個逐個形容佢哋嘅味道除咗個甜品真係糖水浸 太甜我唔係好鍾意其他都好好味又有餅又有飯一定夠飽兩個女仔嚟到叫一個套餐都夠
朋友約咗我嚟尖沙咀食印度野話好正宗

餐廳環境好舒服
唔係傳統嘅印度餐廳
反而係簡單利落風格

去到餐廳先知道原來係食齋
打開個餐牌除咗咖喱,就係炸嘅食物
我想搵fresh啲嘅菜式

其他都好好味
又有餅又有飯一定夠飽
兩個女仔嚟到叫一個套餐都夠
2018-09-27 26 瀏覽
之前食過一次印度素菜😋覺得好好味,今日就同朋友試另一間想試嘅印度餐廳。餐廳係尖沙咀旺區,格局親民,餐牌勁厚勁多選擇,搞到我哋眼花撩亂😹Dosa😽今次點咗有薯泥、有芝士嘅口味,所以佢就唔係一個桶型咁出現係我哋眼前🤤芝士令到Dosa煙韌同好香,朋友就鍾意點酸奶醬、我就偏好辣醬🤤薯泥有咖哩香,配搭起嚟更鹹香😀咖哩芝士雜菜,少少辣,芝士好味,配上全麥烤餅就啱啱好😼仲有啲洋蔥,口感更佳🎃泡沫蘋果汁同原味拉昔,拉昔都係原味最好飯,蘋果汁偏甜🍎之後繼續發掘好味印度菜🤤

泡沫蘋果汁同原味拉昔,拉昔都係原味最好飯,蘋果汁偏甜🍎

之後繼續發掘好味印度菜🤤
2018-09-26 28 瀏覽
咖哩我就食得多,素食咖哩真係第一次食,本身都抱住:冇肉,一定食唔飽啦!呢個心態入去食,點之!!竟然大跌眼鏡!原來係好食兼飽到嘔😂睇個餐牌幾頁都係咁,頭都暈,仲有分南印度同北印度,不過我都唔係好識分,就根據自己鐘意食啲咩配菜黎嗌就算~蘑菇炒飯最鍾意食呢種長米,個質感好好咬,個飯係重香料味,食頭幾啖唔辣,食食下開始黎料,慢慢滲出黎個種辣,但係辣得好過癮嘅~芝士菠菜菠菜汁望落去有啲恐怖😂但食落好正,比起個飯係微辣,食返呢個汁真係會解辣。芝士係切成一粒粒,有啲野咬下咁,但芝士味就冇乜喇。咖哩蘑菇蘑菇個口感真係幾似有肉食咁,咖哩汁又係極重香料味,三樣之中最辣!配簿餅食就最好啦,配香料飯會辣上加辣,或者嗌個凈飯都可以~兩個之中我比較鐘意食個咖哩,最好呢啲重口咪嘅咖哩,真係食得出有好多唔同味嘅香料,呢種味多數都要去印度餐廳先會食到~價錢同一般印度餐廳差不多,約60~100一款食物,樓上鋪黎講貴咗少少,多人食會好啲嘅。雖然係樓上鋪,但個景係好普通,只不過室外位可以畀人食煙咁樣~

蘑菇炒飯

芝士菠菜

芝士係切成一粒粒,有啲野咬下咁,但芝士味就冇乜喇。

咖哩蘑菇

配簿餅食就最好啦,配香料飯會辣上加辣,或者嗌個凈飯都可以~

2018-09-20
午餐
  • 印度咖哩蘑菇
2018-09-25 26 瀏覽
餐廳裝修簡潔但帶點異國風情,見到一角有洗手地方,方便客人進食前先潔手,用手食嘢喺印度文化。餐廳接近八成應該都是印度人或南亞裔人士,所以有點像在外國用餐的樣子,亦相信餐廳的煮法和用料很地道!看到餐牌原來分南及北印度菜,真的明白晒。特製薩拉維亞套餐套餐好大份,眼前一亮,中間放咗白飯,圓邊有10種不同的醬料,包括有:酸辣湯、納豆、配菜、印度香料、雜菜扁豆醬、特色印度酸咖喱、乳酪、牛奶油、特製鷹嘴豆酸奶、酸瓜及甜品。除了米飯外,還備有三款不同口味的印度薄餅。用這三款薄餅或用白飯,再加上可以自己喜歡嘅醬料齊食,有辣又有唔辣,這款菜式能品嚐到多種香料的味道都好滿足。蔬菜咖喱角兩件咖哩角上面鋪滿了芝士,內裡有香料、馬鈴薯、青豆作為咖喱角餡料,但意想不到的是,它的味道是酸酸甜甜,又不太辣,吃不了辣的朋友也可以一試!芒果奶昔芒果味道好濃郁,奶亦配合得好好,只是30元一杯,比一般餐廳超值,值得再試。這間餐廳坐落在尖沙咀區,用餐來說可食到地度印度菜而價錢相宜,而且能夠感受到其他國家的用餐文化,當我們用叉進食的時候,其他食客大多都是用手,這是一種新體驗和感受。

看到餐牌原來分南及北印度菜,真的明白晒。

蔬菜咖喱角兩件

芒果奶昔

2018-09-24 42 瀏覽
今次係我第一次食正宗嘅印度菜!話說我同朋友計劃左去西九M+展亭睇In Search of Southeast Asia展覽,於是索性連lunch都試下d東南亞食物。先講下餐廳環境,餐廳環境光猛乾淨,冇印度香油味(非歧視,但我知唔係個個香港人習慣)。檯上面有一大一細嘅水,自己揀開邊枝,要收費。我開左細水$9。後黎睇番張單下面句簡介,先知道呢間餐廳世界各地都有分店,可以講,呢間係international嘅印度餐廳,用餐方面國際化,但菜色係道地的!連侍應都係印度人,但識講中文,有d受寵若驚。因為想咩都試下,所以我點左個印度套餐,包括左十樣唔同嘅菜汁。大部分都會落黑胡椒籽,所以都係辣嘅。我同朋友一致認為,個酸辣湯最正!有d似羅宋湯。另一樣正嘅野係印度炸餅點酸奶!好似食緊sour cream potato chips咁。整體黎講,雖然唔係所有野都食得慣,但絕對係一次新體驗!

整體黎講,雖然唔係所有野都食得慣,但絕對係一次新體驗!

2018-09-22