2018-10-08
朋友介紹呢度食正宗印度菜,經常係尖沙咀出沒嘅我都唔知到原來漢口道有呢間大型連鎖印度餐廳,上到樓上鋪先發現呢度別有洞天,餐廳內面嘅印度人多到我以為自己去左印度,咁多本地人幫襯就證明呢道嘅野食夠晒正宗啦!首先點左道酥炸蘑菇,蘑菇面有薄薄嘅粉漿包住,再用大量嘅香料、葱蒜等炒,甚有鑊氣,食落仲要竟然有種避風塘嘅風味,好啱香港人嘅胃口。另外再點了一道印度芝士naan,內裏夾了大量芝士粉,煙靭嘅口感果然係送咖喱一流。另外我地叫了兩款雜菜咖哩,第一款芝士雜菜咖哩嘅味道都頗辣,芝士口感較硬,混和着濃郁嘅咖哩汁都食到芝士香味,再加上青椒蕃茄等令食落無咁膩。第二款嘅咖喱椰菜則完全不辣,椰汁味較濃所以食落味道偏甜,另外青豆都夠爽口唔會太粉,反而椰菜就唔多。最後仲叫多個咖哩雜菜軟包,呢款咖哩又同前兩款唔同,呢款味道都係較辣,內裏混和了薯蓉,軟包烤得外皮酥脆內鬆軟,旁邊嘅印度人食客仲好親切咁主動教我地要先將葱同香料混和到咖哩汁,再夾入軟包吃才是正宗食法。