2017-07-24 181 瀏覽
School Food真係食極唔厭!平時去開太古同銅鑼灣兩間都排隊起碼排半個鐘,九龍灣呢間排15分鐘左右就入得啦😬每次必點水冷面!水冷面帶微辣同微酸,夏天食消暑真係一流!水冷面材料有青瓜絲,蛋同酸蘿蔔片,雖然材料少少但個味道真係好開胃同好清新!當冷面配上青瓜絲再加上凍凍地,真係食到無停口!😋😋 同埋唔好睇佢個面好似好細個咁,一個人食份量完全夠👍🏼今次仲試左個大蔥炸雞,炸雞個皮好脆,個肉夠滑同嫩,份量大大份,兩個人食略多左少少,三個人就岩岩好喇👍🏼下次再食都會再黎九龍灣school food😋

今次仲試左個大蔥炸雞炸雞個皮好脆,個肉夠滑同嫩,份量大大份,兩個人食略多左少少,三個人就岩岩好喇👍🏼

下次再食都會再黎九龍灣school food😋
2017-07-21
15 分鐘 (堂食)
  • 水冷麵
  • 炸雞
2017-07-23 122 瀏覽
.......................💰拉絲芝士豬肋骨 $88🤤貪得意又想試下⋯點知 芝士好快就凍左⋯啲芝士已不再拉絲❄️明明個鐵板仲係好熱😵幸好豬肋骨都好入味☺️夠淋⋯可以分開食😶....……………👇🏻地址👇🏻School Food (九龍灣)九龍灣偉業街33號德福廣場一期1樓F1號舖………………
.......................
💰拉絲芝士豬肋骨 $88
....……………
👇🏻地址👇🏻
School Food (九龍灣)
九龍灣偉業街33號德福廣場一期1樓F1號舖
………………
韓國料理係我至愛,呢間之前係又一城食過,係新穎既韓國料理,而且好有水準,今日突然想食佢個勁辣年糕,即刻拉老公黎呢度裝修靚過又一城,新淨又乾淨,餐牌雖然簿簿地,但係樣樣都想食不過除左一定要叫個個辣年糕之外,其他我都無所謂,所以交由唔係好食辣同韓國菜既老公揀大葱脆脆雞炸雞上面啲醬汁好好食,加埋側邊啲大葱泡菜,一啖過真係超正!完全無油膩感跟脆脆雞加既炸餃子,兩款4隻老公話要,我唔好,不過都ok校園花卷,係牛肉餡黎個蛋捲皮好香濃溶芝士拉絲年糕,真係好野味超級辣,不過佢個辣只係辣係口,唔會話辣到胃痛,頭痛,又唔會辣到咩味覺都無哂,啲魚腐片好鮮甜,年糕夾少少芝士少少爽口既菜,一啖過,無敵老公就辣到一啖年糕,一啖野飲,食兩舊就頂唔順啦我就覺得辣係辣,不過快來快去囉滑嘟嘟暖鍋差幾蚊唔夠$400 free parking, 補飛叫左年樣,老公食完個辣年糕,跟住食呢個,差啲喊出黎,辣佢就唔辣,不過係熱即,個湯好鮮,豆腐又油,老公好中意我肯定會N call,不過都重口味架,都唔會食太密既
韓國料理係我至愛,
呢間之前係又一城食過,係新穎既韓國料理,而且好有水準,
今日突然想食佢個勁辣年糕,即刻拉老公黎

呢度裝修靚過又一城,新淨又乾淨,
餐牌雖然簿簿地,但係樣樣都想食

大葱脆脆雞

炸雞上面啲醬汁好好食,加埋側邊啲大葱泡菜,一啖過真係超正!
完全無油膩感

跟脆脆雞加既炸餃子,兩款4隻
老公話要,我唔好,不過都ok
跟脆脆雞加既餃子

校園花卷,係牛肉餡黎

個蛋捲皮好香濃

校園花卷

溶芝士拉絲年糕,真係好野味

年糕夾少少芝士少少爽口既菜,一啖過,無敵

老公就辣到一啖年糕,一啖野飲,食兩舊就頂唔順啦
我就覺得辣係辣,不過快來快去囉

溶芝拉絲炒年糕

滑嘟嘟暖鍋

老公食完個辣年糕,跟住食呢個,差啲喊出黎,
辣佢就唔辣,不過係熱即,
個湯好鮮,豆腐又油,老公好中意

滑嘟嘟暖鍋

我肯定會N call,不過都重口味架,都唔會食太密既
草莓艾菲
2017-07-05
溶芝拉絲炒年糕
草莓艾菲
2017-07-02 160 瀏覽
同中同聚會 大家都想食韓式美食 就去咗School Food食平時行過都見唔少人等位 味道應該有保證飲品可以一Jug Jug咁落單 大家Share 味道清清哋 配埋食物 可以減輕肥膩感炸雞沙律想食炸雞 又想健康小小 就叫咗炸雞沙律雞條細細件 易入口 但如果冇咁乾會更好卡邦尼年糕中同好鍾意食年糕 每次食韓餐都會點年糕 今次都唔例外哩款年糕煙煙韌韌 醬汁夠多 唔算太濃味 都幾香滑校園花卷蛋皮夠香 牛肉味亦夠濃 如果牛肉冇咁乾就更佳烏卒卒賣相不俗 口感唔錯 啲飯嘅軟硬度適中 好飽肚 食兩舊已經好夠個人覺得哩度比較適合多啲人一齊嚟食 因為一嚟可以叫多啲唔同嘅食物二嚟啲食物都幾飽肚多啲人可以試多幾款食物
平時行過都見唔少人等位 味道應該有保證

因為一嚟可以叫多啲唔同嘅食物
二嚟啲食物都幾飽肚
多啲人可以試多幾款食物
2017-06-10 139 瀏覽
依家韓國餐廳,其實係好普通,但係我係未食過喎,於是就同個老友一齊嚟食啦!兩個人,其實食嘅嘢唔多,當然咁我一定叫一碟炸雞,再叫韓國壽司,咁有飯有雞,就要個炒烏冬,一定夠啦!淨係飲水有D淡,於是叫左杯柚子蜜,杯柚子蜜好足料,我自己加咗兩次水,都仲有味。整體食物味道都算唔錯!但係傾偈就麻麻。因為座位比較得迫,有時講嘢大聲都會嘈到隔離枱。適合三四個人嚟食嘅會好啲!兩個人就唔好揀啦!一方面就坐得唔耐,大部分都係食完就走!如果想真係靜靜地傾計,真係可以另找地方啦!
依家韓國餐廳,
其實係好普通,
但係我係未食過喎,
於是就同個老友一齊嚟食啦!
兩個人,其實食嘅嘢唔多,
當然咁我一定叫一碟炸雞
再叫韓國壽司
咁有飯有雞,就要個炒烏冬,一定夠啦!
淨係飲水有D淡,於是叫左杯柚子蜜,
杯柚子蜜好足料,我自己加咗兩次水,
都仲有味。
整體食物味道都算唔錯!
但係傾偈就麻麻。
因為座位比較得迫,
有時講嘢大聲都會嘈到隔離枱。
適合三四個人嚟食嘅會好啲!
兩個人就唔好揀啦!
一方面就坐得唔耐,大部分都係食完就走!
如果想真係靜靜地傾計,真係可以另找地方啦!

2017-06-08
10 分鐘 (堂食)
  • 紳士先生
2017-06-07 107 瀏覽
小妹於人多到乜的九龍灣商業區返工,一向搵食艱難難得有朋友前來同我食個quick lunch搵定位,咁就去仲多人既德福搵食!我一向鐘意韓食,fusion野school food都係我杯茶呢!平日set lunch係main menu都有,不過有小食有飲品又有甜品,都叫唔錯!小食:煙肉芝士脆球~其實即係薯波有芝士有煙肉,外脆內軟仲有拉絲,好味芝味餃子湯拉麵~雖然係即食麵,但湯底有夠辣又有芝士,食食下連咁邪惡既湯底都飲左唔少海陸寵寵伴飯,朋友叫的~有牛肉同魚乾,加埋爽口生菜,試過都幾清新跟餐既甜品~檸檬果凍,有d失望因為好酸,少少敗筆總括都係一餐好食既lunch,為沉悶既office hour加加油
小妹於人多到乜的九龍灣商業區返工,一向搵食艱難

跟餐既甜品~檸檬果凍,有d失望因為好酸,少少敗筆

2017-06-07
  • 芝味餃子湯拉麵
2017-05-25 124 瀏覽
香港開咗都未去嘗試過,當日睇戲前專登就去嘗試吓,6點去到,門口帶位哥哥話限食時間70分鐘,我打個突... 其實70分鐘都冇問題,因為我戲睇7點15分,70分鐘兩個人應夠時間食,只係覺得好多餐廳最低限度都有90分鐘,你竟然晚餐只限70分鐘,我就睇吓你有幾好味,之後點咗個牛仔骨飯,炒年羔,炸雞,水準真係差到爆.... 個牛仔骨飯大家樂咁... 可能翠華好食過佢,炒年羔只有個汁算ok,年羔加埋冇10條,炸雞.... 佢同其他d炸雞店差九班,其實唔好味都算,可能係韓國水準都差不多,話說回頭都只係韓國快餐廳,但氣憤既係佢價錢唔平而又咁既水準,唔係你播吓kpop就有韓國味道,食咁多間... 呢間真係好失望,可能你唔會至在我兩個客... 但呢間我可以blacklist了。
2017-05-19
朋友来,就想在楼下吃一下,炸的拼盘非常油腻!梳乎蛋有一股子糊味,饭和年糕一般般。没吃过这么难吃的韩餐,不会再吃第二次。吃到一半已经腻的想吐了,真的超级难吃难吃,性价比很低很低,不愉快的用餐体验,朋友也没吃好。这种品质的店不知道怎么在香港开出来连锁店的。
2017-05-04 164 瀏覽
午飯時間附近餐廳都排晒隊,見呢間唔洗等,可能因為lunch set呢講有點貴吧,不過為咗快啲有得食,所以都係揀咗呢間餐廳。Lunch set包前菜、主菜、甜品同飲品,都幾豐富。前菜揀咗粟米脆球,幾香口,粟米亦都唔會乾身。主菜揀咗太陽蛋豬扒炒飯,用鐵板上,當然熱辣辣啦。不過炒飯太過乾身,好硬,再配埋吉列豬扒,感覺好dry好熱氣。飲品有菠蘿茶特飲,都有少少菠蘿肉,餐飲來講有特飲,都幾有心思。甜品係一件奶凍,滿足。

Lunch set包前菜、主菜、甜品同飲品,都幾豐富。

前菜揀咗粟米脆球,幾香口,粟米亦都唔會乾身。

甜品係一件奶凍,滿足。

2017-05-02 124 瀏覽
自從有次去School Food食咗卡邦尼年糕後,就愛上咗。以前會覺得出街食飯點卡邦尼意粉好嘥,求其意粉加煙肉又一碟。但卡邦尼年糕真係超好食,唔止煙肉咁簡單,係更多更深層味道。廚師卡邦尼年糕 - 無得頂嘅卡邦尼汁+ 醬油、煙肉、粉絲、韓式年糕,無敵嘅組合!海鮮燴飯 - 辣汁燴飯 + 青口、蜆、魷魚圈,都幾好食。菜一燒 - 羅馬生菜、芝士、車釐茄、麵包皮碎,即係 Caesar Salad, match得幾好味。柚子真露 - 柚子味,甜甜哋,一支兩人份剛好,$48,真係好抵。

海鮮燴飯 - 辣汁燴飯 + 青口、蜆、魷魚圈,都幾好食。

2017-05-01
  • 卡邦尼年糕
  • 廚師卡邦尼年糕
  • 水冷麵
  • 柚子真露
2017-05-01 127 瀏覽
喺九龍灣睇完戲,又想食簡簡單單,但又有少少特色啲嘅嘢食,🤤又快又平,😋最好不過就係school food 飯堂!😌最近多咗一啲新嘢推出,keep 住有新款,咁先唔會被淘汰...💪🏼👍🏻💯今晚兩個人, 叫咗個韓式肉醬炒年糕,估唔到肉醬加年糕個味道係好夾噃,芝士味濃,好味!😋😋跟住就係韓式清湯牛肉麵,呢個湯都算重牛味,但係份量就細碗左啲,牛肉好淋。🤤跟住就係每次嚟都必食嘅烏卒卒卷,keep 住水準!👌😌總括嚟講,呢度就係要食快餐,佢地d嘢食會好快上枱,亦都好快收碟清你張抬,所以呢間我心中的係韓式大家樂😅😅
跟住就係每次嚟都必食嘅烏卒卒卷,keep 住水準!👌😌
芝士肉醬年糕
韓式牛肉燉湯麵
烏卒卒卷
2017-04-27
芝士肉醬年糕
韓式牛肉燉湯麵
烏卒卒卷
同朋友睇完戲食晚飯, 選擇左食School Food, 我地21:20pm入餐廳, 侍應已提示22:00pm last call , 22:30pm關門, 好啦, 唔緊要, 反正我地兩個女仔, 又唔會叫太多野食,  時間充足有餘!坐低後我地5分鐘已叫好食物, 食物亦好快到, 但想搵侍應叫杯水, 侍應們圍埋一堆吹水, 見我要水就唔情唔願黑面甘倒水比我, 不久就有個侍應在我隔離拖地, 多次碰到我椅子, 算數, 當佢無心! 之後有位黑衣人侍應同我地講last call, 我望一望時間, 21:45pm, 唔緊要, 我地無野再加, 然後佢彭一聲比張單我地, 叫我地埋左張單先, 因要埋數, 重點係佢黑口黑面, 語氣又差, 好似我地阻佢收工甘, 埋完單D侍應金晴火眼望住我地幾時走, 時間係21:50pm, 搞到我地食都食得唔安落, 好似好阻人收工甘, 走時連一句謝謝或再見都無!之前在時代廣場分店食過, 人地D侍應真係好好服務, 仲寬容好多, 呢間黑口黑面侍應的餐廳以後唔會再來, 一肚氣!
2017-04-28
2017-04-23 284 瀏覽
星期五晚兩口子食個便飯,突然想食好耐冇食的school food.8點幾不用點等位,就有位了。見到有個新野,一匙pizza, 就叫了。其實係蕃薯😍,個面有洋蔥圈、魷魚圈、少量公仔麵、大蔥、幾塊蕃茄仔,最後就係靠芝士,令他們在一起,似塊pizza! 就可以用匙羹食~雖然個賣相同想像中有點出入,其實味道不錯,幾香口呀,好多芝士,所以兩個人食幾heavy🤣我們仲叫了校園花卷之前無食過,所以諗住試下。佢係牛肉。估唔到係牛肉碎,加左啲味菜(其實我唔知係咩材料,有咬口的),味道ok 的。不過下次我會揀番紳士先生😂。

8點幾不用點等位,就有位了。

見到有個新野,一匙pizza, 就叫了。

我們仲叫了校園花卷
2017-04-21
5 分鐘 (堂食)
2017-04-06 294 瀏覽
德福花園School food食物水準普通,他們的態度服務我去過三次真的是差到我完全沒有看過的人😡幾個夥計在一起談天說地⋯⋯你講名要一杯熱水就幾你面色看😡下午的時間還未到晚餐店內只有兩台客人,我和朋友兩個人、他們照常推我們去一張小的枱但因為我們決定叫很多東西吃,單碟子起碼有五六盆菜根本放不下,成間餐廳只有兩台客人大把枱,我們要求大啲台,講了三次在他們黑口黑面的情況換了隔壁的四人枱,㑰這種服務態度今天的社會裏真的是不行,收費亦不平我們兩人吃了快$500😡受這種氣食物又不是很好吃一般都不一般😡反正這間餐廳以後我亦不會再去
食物又不是很好吃一般都不一般😡反正這間餐廳以後我亦不會再去
2017-04-06
下午茶
2017-03-31 3818 瀏覽
當我提議晚飯去九龍灣School Food,隔住whatsapp都感受到朋友的不願意,"廣告達人"常到韓國拍廣告,跟當地攝製組光顧過一兩次,說是尋常快餐店型式,驚訝來到香港升格為餐廳,且裝修得甚有格調.彼此都是從事創作,當然喜愛嘗試新事物,{一匙披蕯}($98)以甜薯蓉替代pizza餅㡳,面鋪以水牛芝士,脆拉麵,炸魷魚絲,開邊車厘茄和大蔥絲,單看資料圖片材料組合,已教人垂涎欲滴蠢蠢欲試.奉上枱的外覯有點雜七雜八,怎看也不太似pizza,用鉄匙舀起,mozzarella拉絲強頑,賣相有點像廚餘殘羮,不過放進嘴裏又是另一番風景;甜薯清香幼滑,芝士口感豐盈,麵條甘香酥脆,加以蔥絲微微辛辣點綴,層次分明又可融合一起,個人而言覚得既複雜又有趣...唯獨雪藏魷魚絲的梘水味過於強烈,酥炸後依然留有不討好的味道,致使整體風味削弱了.{OPPA豬肉彈彈涼麵}($72) - 份量真的有點小,或者隻碗真的有點大,像屁孩的小便當,Oppa沒有可能吃得飽...拉麵爽口彈牙,調味豬肉也不賴,拌以蒜蓉油醋,大家分了一小箸就完了,嘴角留有餘韻~大蔥脆脆炸雞($88) - 這道小

一匙披蕯
一匙披蕯
OPPA豬肉彈彈涼麵
大蔥脆脆炸雞
大蔥脆脆炸雞($88) - 這道小吃是燒酒良伴,每次must eat item,酥炸外脆內軟,雞肉保持濕潤,連同辣蔥沙拉一齊吃,提昇食制.
草莓浮冰梳打
朋友的草莓浮冰梳打($35),嬌嫡紅粉很女生,跟我的西柚燒酌($48)互相輝映,我們像是性別倒置,怪有趣.今晚之後,相信他對此店的成見會有所改變.始終,年青的感覺多好,特立獨行,寄望School Food下趟還有更多新創作,和可能性.
2017-01-25