2019-11-25 855 瀏覽
今日難得黎到太古城梗係過黎食個school food啦,已經有好幾間執左唔係咁易食到😕😕😕今次叫左烏卒卒,卡邦尼年糕同埋個泡菜熱鍋飯3樣野一如既往既水準👍🏻👍🏻提提大家如果叫個泡菜熱鍋飯一定要叫埋卡邦尼年糕,年糕個汁撈埋個飯係100分☺️☺️識食一定係咁食😌值得一講餐廳個位置係溜冰場隔離,店員都安排左我地係溜冰場旁既窗邊,一邊食飯一邊欣賞花式溜冰,別有一番風味😌本身想再叫飲品既,不過又唔想飲有氣既,冇氣既特飲種類又得好少,希望以後可以加多啲冇氣既飲品啦🙈

今次叫左烏卒卒,卡邦尼年糕同埋個泡菜熱鍋飯3樣野
一如既往既水準👍🏻👍🏻

2019-11-19 322 瀏覽
少有食韓國菜,見到幾有特色,一於坐低試試飯卷,入面好多種配料,有肉有菜,酸酸甜甜,好開胃👍卡邦尼年糕,年糕幾有咬口,但個汁太咸😖呢個價錢份量亦太少了!好普通既拼盤好少食韓國嘢,難得一試,可惜呢間並不出色。
少有食韓國菜,見到幾有特色,一於坐低試試

飯卷,入面好多種配料,有肉有菜,酸酸甜甜,好開胃👍

好普通既拼盤
好少食韓國嘢,難得一試,可惜呢間並不出色。
2019-10-14 304 瀏覽
中午和朋友想吃韓國菜,尋到這家店,上來水一股怪味,換一杯還是怪味,沒喝,炒年糕也一股怪味,沒吃。而且口味跟韓餐差太多了,根本不是韓式口味第一次吃這麼難吃的韓餐,再也不會來,噁
第一次吃這麼難吃的韓餐,再也不會來,噁
2019-08-26 401 瀏覽
因为要去旁边ice rink上堂所以每次都去school food食饭,次次都差不多要等餐半个钟。今次仲离谱,连续两次服务员都漏单/落错单,我等左成一个钟先食到,仲收埋我服务费(夹硬送了一杯柠蜜,虽然我已好清楚话唔要)。食物质素都好一般,anyway下次唔会再食。
2019-08-22 413 瀏覽
與同事一行四人去吃午飯,點了午市套餐。我叫了一個紫菜豆腐湯加阿豬媽炒麪。紫菜湯需要額外加10港幣,結果結賬的時候,顯示需要加12港幣。詢問服務員之後,服務員告訴了一個讓我哭笑不得的答案:我們所有午市套餐的餐牌都印錯了,只有我們電腦系統是正確價格,之後堅持我們按照12港幣來付款。真的是太好笑了,幾十張餐牌都印錯了,居然沒有人發現,還理直氣壯叫我付款。雖然只是差兩塊錢,但商家的做法也太幼稚,餐牌打印是很重要的事情,居然如此不嚴謹。以後不會再來。
2019-08-19 275 瀏覽
本身去親太古都會食school food,但無奈今次既體驗,令我唔會再去,永久 black list。下午時間去, 大約3點幾鬆啲,店內無乜客人,但放眼望埋去員工都見唔到多個,可能下午無乜客啦,嗌左兩聲先有人應下,仲要望左我兩眼,再慢慢咁放低電話,先理我。最後嗌左個水冷麵,廚師卡邦尼貼埋烏卒卒,無set,只有單點,可能我耐無去食啦。宜家係價錢貴及食物細份,水冷麵啲麵勁硬,卡邦尼勁細份。我以為自己食緊下午茶餐,但價錢就收正價。永無下次。純粹個人意見。

永無下次。
純粹個人意見。
2019-08-19
下午茶
2019-08-07 275 瀏覽
每日既Lunch time都好苦惱要食咩 平時經過school food見到排晒隊 但今日竟然冇咩人 緊係要把握機會食下😋等3張枱 大概10分鐘左右就入得去 都幾快👍🏻Lunch set 1款小食+主菜+飲野 平均係$60-$70左右 今日叫左白色戀人 入面有意粉+年糕滿足我兩個願望😍另外野飲叫左百香果茶 餐廳支持環保 所以唔會比吸管 杯百香果茶唔算太甜 但味道偏淡 可能係我食完先飲 啲冰沖淡左啲百香果味 但整體黎講呢個價錢 換來呢個質素 合理既👍🏻
2019-07-30 211 瀏覽
SchoolFood係本人最中意食既其中一個餐廳,耐唔耐都會去食一次,希望可以試晒佢menu上既所有食物。太古既依間school food 開響溜冰場既隔離,好易搵。3個人總共嗌左4樣野食,望落份量好似好少,但食晒都覺幾飽下(可能我地都係細食既人)。第一道菜係牛肉餅,依間既牛肉餅同出面好唔同,佢外面既餅皮係林既,岩晒我口味,口感似係食緊漢堡包咁。第二道菜係牛肉卷,外面包左層好簿既蛋皮,令到個手卷既口感好突出,好有驚喜,而且蛋皮同紫菜又出奇地夾。第三道係黑松露意粉,但黑松露味唔係好重,入面有加埋韓國年糕。最後一道係冷面,冷面係每次都會點既,其實唔係話突別好食,只係中意佢有少少酸酸地,覺得幾開胃。最後要講既係入面既員工服務態度都好好,值得一讚!
最後要講既係入面既員工服務態度都好好,值得一讚!
2019-07-26 204 瀏覽
今日係happy friday,收工同friend去咗太古城行下,想平平哋食個晚飯,又唔知食乜,所以就去咗好耐都冇食過嘅School food,巡視一下佢嘅業務🤣香港餐廳晚餐時段有限時已經唔係啲咩新鮮事,一般餐廳限時90分鐘,不過School food更利害,限時75分鐘,所以我哋坐低之後,立即嗌野食餐廳限時75分鐘,所以嘢食都上得特別快,我哋嗌左一個水冷麵(走辣),上枱時見到紅色,已心知不妙,一試,冇走到辣,即刻叫店員換過,店員都好樂意今次見到透明,就知道啱啦🙂可惜今次水冷麵嘅酸味稍少,冇平時咁好食,如果酸味多番少少就Perfect啦!呢個校園花卷中間係牛肉,出面係蛋皮包住,而且有醬汁,唔會太乾身,不過個人最愛都係烏卒卒☺️呢個松露醬年糕意粉係一如既往嘅好食,年糕非常煙韌,我仲嫌佢少左啲,唔夠喉呀🙈呢個牛肉蛋餅亦非常有驚喜,味道食落好似芝士漢堡包,啱晒啲芝士迷🧀

水冷麵

校園花卷
烤牛肉脆餅
  • 牛肉饀餅
2019-07-26 107 瀏覽
太古城午市算幾好食,去到等位等咗三個字左右,對比其他都唔算耐。入到去坐低睇餐牌,價錢都算合理,叫咗芝士年糕、墨魚壽司、芝士焗午餐肉蛋飯同埋杯凍檸茶。個芝士年糕算唔錯,但係唔係好入味。喺到要加插一下,先嚟咗一碟嘢,然後等咗差唔多四個字先嚟到第二碟,中間有問過兩次係咪漏單,結果發現隔離枱六個人,五個人食咗半個鐘食完,仲有一個人碟嘢係未嚟。埋單時個侍應仲好冇禮貌咁搶咗嗰本埋單嘅簿仔。講到哩到都打唔落去講嘢食,自己衡量。
2019-07-10 186 瀏覽
早幾年香港吹韓風印象最深就係school food喇記得當年仲係要排隊食既餐廳黎 依家幾次都直入約左朋友睇戲前食飯行過見到無咩人又覺得好耐無食過韓國野就入左我地4個人 點左幾樣野食既 不過食完都唔太飽呢款卷物用左炸蠔同飛魚籽仲主角食第一舊真係好失望 炸出黎卷都可以凍成咁面且蠔可能放置太耐先包 味道有點腥臭試過上面款卷物 對呢款都唔會抱太大期望用午餐肉做主角 外層再有蛋皮同芝士又係凍凍地 無咩味卡邦尼年糕起碼熱既 味道都好正常 可惜份量真係少到爆我諗大概得12-15條年糕到 如果一個人食可能會肚餓梳乎蛋 賣相就幾好不過味道偏咸 同埋蛋好鞋不過呢個有石鍋熱住算係全場最熱既食物總括黎講 呢間餐廳已經不後當年勇野食無以前咁好食同高質座位亦非常逼 同隔離台只有10cm間距而且啲梳化又爆開哂好介腳 如果唔改善肯定會流失好多客人
早幾年香港吹韓風

座位亦非常逼 同隔離台只有10cm間距

而且啲梳化又爆開哂好介腳

如果唔改善肯定會流失好多客人
2019-07-07 99 瀏覽
等餐30分钟了解一下,上菜慢,加菜也慢,等餐更慢,这种烂地方根本不值得浪费时间去打80个字,但是为了不坑别人,该是要凑够字数发出来给个差评。这种餐厅以后不要来,来就是浪费时间
2019-06-29 180 瀏覽
有一段時間沒有光顧,現在轉了新的餐牌,感覺上食物選擇更少了一點。我們一行5人總共點了7樣食物,包括拉絲芝士香草辣雞翼($88/6隻),芝士頗油膩、雞翼少肉,放涼後亦不再滋味。另外濃香松露寒意($72)味道令人驚喜,松露與意粉及年糕非常搭配,可惜份量較少,這個價錢令人驚嚇。卷物方面選了校園花卷($75)及花郎卷($68),兩款均水準平平,其中花郎卷較為鬆散,一咬即爛。最後因不夠飽再點了一款鐵鍋飯、小食拼盤及粟米脆片。整體來說,服務尚可,店員會主動加水,食物份量較少,比較像小吃。

最後因不夠飽再點了一款鐵鍋飯、小食拼盤及粟米脆片。

2019-06-27 135 瀏覽
行太古城,見到塊介紹商場有咩食既牌,見到school food 既紫菜卷就即刻好想食,然後立即起行啦~我地order咗花郎卷。$68有10件。出黎都幾鮮豔,紅黃白綠,配撘得5錯;酸酸甜甜幾好食。裡面的牛肉少少乾但係好食既。跟住我叫咗個水冷面。因為驚食5晒個紫菜包飯,所以叫呢個,希望會開胃啲同無咁飽。面係煙韌既質地,牛肉係香同埋好食既(聞到會分泌口水嗰種)。食完果然開胃,可以食得晒啲包飯ha朋友叫既係芝士牛肉紫菜x面。最底應該係韓式拉面,又有啲似公仔面。可能煮得耐咗啲,啲面有啲林。然後啲牛肉5知係咪特登,芝士下面既部分係紅色既,生生地咁。雖然話牛肉可以生食,但無expect掀開芝士之後會係呢個效果。。。如果佢個面可以煮少一分鐘,牛肉可以煮多一陣陣,就好啦。

2019-06-26
  • 牛肉水冷面
2019-06-26 1608 瀏覽
今晚放工約理個朋友去太古城中心逛街,行到去溜冰場附近時,我與友人商議到那間餐廳開餐食晚飯,看了幾間,最後決定食下韓國菜school food ,正在7時,都有不人正在等待入座,約我等了30分鐘終於入座了,座位與座位之間都幾近,始終地方晤算大,考慮了一陣,最後點了一些招牌卷物壽司及小食足矣先來有美人卷(牛油果+青瓜絲+雞蛋)用了紅菜頭汁製成卷物,色澤夠曬鮮豔另一款較多人點的烏卒卒(墨魚、墨汁)賣相真是黑漆漆,墨魚味道帶甜而爽口,也是不錯接下來一份脆脆炸雞伴青瓜沙律,都是即炸熱辣辣,外脆內嫩又juicy ,加上清爽的青瓜絲沙律就帶點辣香,都幾惹味🤗最後來份青口煲,青口肉非常鮮甜,浸在一個有洋葱、蘿蔔及泡菜的湯中,一邊吃些青口,再來一清甜的湯水,暖暖胃超好吃服務就晤算有殷勤招呼,都是正常收下碟,不過佢地都有禮貌又nice ,整體令我最驚喜是食物方面,食物的質素用料都不錯,卷物壽司都做得好美又好食,值得一試

美人卷

烏卒卒

脆脆炸雞伴青瓜沙律

卜卜青口鍋

2019-06-21
30 分鐘 (堂食)
美人卷
烏卒卒