2020-11-01
睇完電視節目介紹生蠔, 就一直都好想去食, 唔係自助餐那種回本式狂食, 況且個人嚟講半打已經係極限 , 坐低叫支白酒慢慢享受才夠寫意。尖沙咀山林道嘅 [Season's plus]就係我哋今晚嘅選擇。 雖然地點比較隱蔽難找, 但仍不減佢嘅受歡迎程度, 平日晚市來說人氣都算係好旺。這裏最受歡迎嘅係抵食優質生蠔, 有套餐( 點選一支白酒可以加$50 叫一打生蠔)或單點,最平$9 一隻。 較細個半打係精選系列,$9/隻 , 入口海水味比較鹹, 正想皺眉頭之際咬到蠔肉竟然又幾甜囗,滑身, 呢個價錢有咁嘅質素完全係喜出望外 ~~試咗兩隻$18 的款式,size 大一點,唔算咸,厚肉又肥美。 忍唔住叫多一round 生蠔~明天還要上班唔想飲太盡, 只單點了一杯白酒 Tini Vino Bianco $48 , 價錢平過啤酒,仲斟得幾滿!😍 依杯都係來自最平嗰支 意大利白酒$148, 質素唔差,帶微甜易入囗。烤焗海鮮拼盤$298食完生蠔 打開胃口之後睇見呢個真係流曬口水!! 拼盤包括帆立貝, 海蝦,翡翠螺和一隻龍蝦。旁邊仲有沙律菜, 超豐富!龍蝦肉 好容易起出, 用芝士鋪上焗得好香, 有膏, 肉質算
烤焗海鮮拼盤
烤焗海鮮拼盤$298
龍蝦肉 好容易起出, 用芝士鋪上焗得好香, 有膏, 肉質算甜不過我覺得乾咗少少。
帆立貝襯熱食,芝士仲未硬可以拉絲, 味道鮮甜。
三文魚明太子意粉
三文魚明太子意粉$128
少有地實際嘅份量大過圖片, 三文魚夠鹹香, 明太子同 忌廉打成的醬汁又滑又creamy, 意粉夠彈牙唔會太腍,味道超贊! 我仲自製咗龍蝦明太子意粉~
威爾斯羊仔架 (4支)
威爾斯羊仔架 (4支)$188
羊仔架肉質特別嫩, 雖冇問到幾成熟, 肉質呈粉紅烤得啱啱好好美味, 配菜豐富有炸薯角和沙律菜!
Happy hour $98/位任飲係真心抵, 平時一杯cocktail加杯house wine 都唔止呢個價~