大坑薯條🍟$78呢個係signature必叫😀新鮮炸熱啦啦外脆內軟係基本😇最特別就係用花椒炒薯條🍟仲要d薯條好幼身所以索曬味☺️同埋佢仲有d榨菜既fd 撈埋超香口😆最鍾意就係佢個自家製既千島醬☺️超match 成個薯條🍟封門柳🐂$248哇知唔知咩叫入口即化😆呢個牛真係驚艷好出色😇沒一絲既肥膏但係唔硬身一咬即開☺️同埋食得出佢表面有輕輕煎過既香味😆畫龍點睛既點係去個黑椒橄欖油完全帶出牛本身既香味布袋麻婆$158拿唔好話佢貴🤣人地貴得有原因😇麻婆豆腐就食得多😄麻婆芝士真係第一次食😊係意想不到既match🤣佢d 肉醬超香但係唔算好辣😃中和返heavy既布袋芝士獅子頭肉丸🦁️$88最特別一點就係佢用生根包住成個肉丸😂😂😂同埋d番茄醬都係用新鮮蕃茄整🍅所以超甜唔酸🤗同埋表面有d香菜所以平衡返個重口味😂整體都好好食呢間餐廳主打中西合璧😃用你意想不到既材料用心煮出唔同既嘢食☺️配埋佢唔同本地手打啤酒🍻值得推薦-🚽(5🌟滿分)🌟🌟🌟🌟其實廁所🚽整體都光猛同乾淨😂雖然入面有海量紙巾同雜物但係都ok大🤣不過得1格要扣一分

大坑薯條🍟$78

封門柳🐂$248

布袋麻婆$158

獅子頭肉丸🦁️$88

🚽(5🌟滿分)
🌟🌟🌟🌟

2021-04-23 440 瀏覽
環境舒適而且嘢食好高汁✨ 個All Day Breakfast望落去好吸引😆 所以我就叫咗啦☺️ 果然係好足料😍 有 沙律菜🥬 煙三文魚🐟 蝦肉春卷🥖 蘑菇🍄 香腸🐖 炒蛋🍳 牛角包🥐同蕃茄🍅 真係超級豐富🤤 仲要每樣都好好食😋 牛角包烘得好鬆脆 個炒蛋就好滑同creamy💕 三文魚都好新鮮😚 個人認為最正嘅係個春卷同香腸😍 脆香嘅春卷夾住鮮味嘅蝦肉 口感超讚👏🏻 香腸嘅份量都好多 有兩款不同口味嘅德國香腸🇩🇪 夠晒抵食👍🏻 至於個人氣漢堡都係超大份🤑
至於個人氣漢堡都係超大份🤑
  • 手打肉餅漢堡
2021-04-22 420 瀏覽
【Second Bite】隠隱於長沙灣昌華街,2018年5月開業,是有特色有堅持的西餐廳。這些年來在老人福利、社會運動甚及抗疫工作上都不遺餘力,是值得回饋的良心小店。餐廳裝潢以黑色工業風為主,昏暗燈光配上霓虹燈牌,情調十足,適合情侶慶祝或朋友聚餐。點了"芝士龍蝦燒配野菌蝦汁扁意粉",開邊龍蝦如手掌般大,上面鋪滿芝士,焗得香口。青口和大蝦也算新鮮。扁意粉煮得煙韌富彈性,醬料濃郁滋味。套餐還包括餐湯、飲品及牛角包,非常豐富。小吃點了"炸雙色薯條",分別是薯仔條及蕃薯條。薯條粗身,不過質地偏向柔軟,要襯熱吃不然很快變淋。"櫻花奶蓋白桃紅茶"奶蓋灑上櫻花瓣,賣相吸引,湊近芬香撲鼻。奶蓋打得細滑,配上白桃紅茶,感覺清新。"懷舊香蕉船"簡直是童年回憶,開邊香蕉加入3個渾圓雪糕球:朱古力、雲呢拿和芒果口味絕對經典。

2021-04-19 277 瀏覽
這間餐廳雖然距離港鐵站較遠,但都依然很有名氣,店舖環境呈長形,半開放式廚房,樓底都算高,環境舒適 燈光昏暗幾有氣氛幾浪漫。叫咗三個午餐, 午餐包餐湯。南瓜湯超級香濃, 好有質感,好飲。手打肉餅漢堡,好少見有餐廳用肉餅做漢堡 餡的,但係佢又做到好鬆化好多肉汁,加埋芝士,蕃茄,生菜等配料味道好有層次。 薯條係混合的一半係薯條,一半係番薯條,真心推介這漢堡。旋風蛋雞扒飯 ,旋風就是蛋,而旋風雞扒飯就是將蛋包住整個飯, 旋風蛋整得啱啱好,唔會太熟又唔會太生,打開蛋就有一大塊雞扒,份量十足。香煎海鱸魚生飯,海鱸魚表面煎得好香脆,燉飯忌廉味好濃。飯的生熟度剛剛好,但可惜份量偏小。餐廳整體水準不錯,值得再回頭。
叫咗三個午餐, 午餐包餐湯。
南瓜湯超級香濃, 好有質感,好飲。

餐廳整體水準不錯,值得再回頭。
午餐
朋友生日飯預早訂左檯所以唔洗等位平日晚市都唔算太多人餐廳座位都算多而且唔會好逼3個人點左3個主菜套餐有鐵板套餐同普通主菜朋友想試套餐入面嘅封門牛柳雖然我唔知有咩特別🤣6oz封門柳$178套餐配餐湯(粟米湯)同香脆牛角包另外再追加$28配黃金薯條(即係咸蛋黃薯條)咸蛋黃味好出 薯條即炸都好脆口朋友同我都食唔停口🤤然後主菜到啦6oz封門牛柳(朋友點左5成熟)賣相靚份量都好足不過最驚喜都係兩個意粉大蝦濃汁意粉$178(超推介鮮蜆忌廉意粉$148所有野食賣相唔單止靚仲好好味意粉口感有咬口唔會太淋意粉超入味完全掛到d意粉汁大蝦意粉有3隻大蝦配2隻蜆同青口蜆意粉就有7-8隻海鮮份量超足堆滿碟意粉呀蜆同青口唔會有沙而且炒到入味(因為我唔食得蝦所以評價唔到)題外話:本身想叫個甜品寫句happy birthday但朋友好飽只係想食雪糕於是套餐追加$38有個雪糕芭菲侍應好好咁將雪糕芭菲加隻碟寫左句happy birthday🥳 成餐飯好滿足
朋友生日飯預早訂左檯

雖然我唔知有咩特別🤣
6oz封門柳$178
套餐配餐湯(粟米湯)同香脆牛角包
另外再追加$28配黃金薯條
(即係咸蛋黃薯條)
黃金薯條

咸蛋黃味好出 薯條即炸都好脆口
朋友同我都食唔停口🤤
然後主菜到啦
6oz封門牛柳(朋友點左5成熟)
S1 6oz封門柳

意粉超入味完全掛到d意粉汁
大蝦意粉有3隻大蝦配2隻蜆同青口
蜆意粉就有7-8隻
海鮮份量超足堆滿碟意粉呀

蜆同青口唔會有沙而且炒到入味(因為我唔食得蝦所以評價唔到)
題外話:
生日
黃金薯條
大蝦濃汁意粉
鮮蜆忌廉意粉
餐廳:Second Bite (長沙灣)地址:長沙灣昌華街45號昌暉大廈地下6號舖行完深水埗一啲市集同埋特色商鋪之後,去咗長沙灣一間比較隱世嘅西餐廳—— @secondbitehk 食飯🍽,佢哋喺一間不折不扣嘅黃店💛,主打手抓海鮮,最近仲開始推出「春日美饌節」餐牌,一齊陪大家迎接春天嘅來臨,另外吸引到我嘅仲有佢哋嘅懷舊鐵板大餐,真係好耐冇食過鐵板喇🤤餐廳以藝術工業風做主調,牆身掛滿油畫同壁畫🖼,餐廳老闆屋企有養貓🐱,專程搵人畫咗啲貓貓嘅畫放咗喺餐廳度,俾你可以一邊食嘢一邊欣賞呢啲畫作今次叫咗兩個主食套餐:春蘆見游魚 $168招牌豬扒配雞翼餐 $138叫主食套餐嘅話包埋餐湯同牛角包🥐,佢哋嘅牛角包真係極致😍,鬆脆香口,同埋極少數餐廳係會以牛角包取代餐包,真係好特別👍春蘆見游魚即係香煎蘆筍三文魚扒配香蔥忌廉炸新薯,本身食三文魚扒就無咩特別,不過佢哋嘅忌廉醬真係好掂,帶有陣陣香蔥wasabi味,三文魚唔腥,稍微煎香嫩滑,仲要成件都無骨,唔錯唔錯😽招牌豬扒配雞翼餐真係夠晒驚喜,塊豬扒大到接近成塊鐵板嘅大小😂,豬扒鬆軟入味,加上洋蔥汁就更蔥味🧅;雞翼有3隻,仲有雜菌、薯條同蔬菜🥦,份量都幾足
餐廳:Second Bite (長沙灣)
地址:長沙灣昌華街45號昌暉大廈地下6號舖

佢哋喺一間不折不扣嘅黃店💛,主打手抓海鮮,

今次叫咗兩個主食套餐:
春蘆見游魚 $168
招牌豬扒配雞翼餐 $138

叫主食套餐嘅話包埋餐湯同牛角包🥐,佢哋嘅牛角包真係極致😍,
鬆脆香口,同埋極少數餐廳係會以牛角包取代餐包,真係好特別👍

不過佢哋嘅忌廉醬真係好掂,帶有陣陣香蔥wasabi味,
三文魚唔腥,稍微煎香嫩滑,仲要成件都無骨,唔錯唔錯😽

豬扒鬆軟入味,加上洋蔥汁就更蔥味🧅;
雞翼有3隻,仲有雜菌、薯條同蔬菜🥦,份量都幾足
2021-04-03
10 分鐘 (堂食)
2021-04-06 313 瀏覽
💛黃店 🔱今次要介紹嘅食物就係位於長沙灣!📜”Second Bite (長沙灣)📌 地址: 長沙灣昌華街45號昌暉大廈地下6號舖🕐營業時間:12:00-22:00🍽分店地區: 長沙灣📝評價💬📢 好豐富嘅海鮮意粉😆😆大大隻龍蝦仲有鮮蝦再加青口🙈🙈😍😍龍蝦上面仲有好多芝士🤩🤩好足料!!! 海鮮都好新鮮😏😏仲有配埋牛角包同埋餐湯🤤🤤$178呢個價錢真係合情合理👍🏻👍🏻好大份兩個人share都好飽🤣🤣🤣🤣沙律又係好大份⭐️⭐️鹹蛋黃雞翼幾好好香隻隻都好大隻💛💛💛 環境方面都幾有風格同埋情調💫有好多名畫掛喺牆上面同埋天花板🙈 燈光有啲黑暗啱晒大家地約會😏💫依家仲有其間限定💫 「春日美饌節」🌸🌸千祈唔好錯過😉😉包括主食、甜品及飲品😎兩款推介主食🤩爆芝燒龍蝦意粉 及 蘆筍香煎醬油三文魚🤤限定甜品及飲品:櫻花奶蓋白桃紅茶 及 芝士蛋糕配雪糕

💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於長沙灣!
📜”Second Bite (長沙灣)
📌 地址: 長沙灣昌華街45號昌暉大廈地下6號舖
🕐營業時間:12:00-22:00
🍽分店地區: 長沙灣

📝評價💬📢

沙律又係好大份⭐️⭐️鹹蛋黃雞翼幾好好香隻隻都好大隻💛💛💛

依家仲有其間限定💫 「春日美饌節」🌸🌸
千祈唔好錯過😉😉包括主食、甜品及飲品😎
兩款推介主食🤩爆芝燒龍蝦意粉 及 蘆筍香煎醬油三文魚
🤤限定甜品及飲品:櫻花奶蓋白桃紅茶 及 芝士蛋糕配雪糕

2021-04-04 374 瀏覽
醬汁 口感都好好 ~~~~~~~除左有一隻我吾鐘意既奶酪味 個人口味 但都很好味 香港少有豬肉漢堡 吾食牛既朋友可以來試試坐得舒服 店員十分nice 地方整潔 環境不錯 ~~~~~
醬汁 口感都好好 ~~~~~~~
除左有一隻我吾鐘意既奶酪味 個人口味

但都很好味 香港少有豬肉漢堡
吾食牛既朋友可以來試試

坐得舒服 店員十分nice
地方整潔 環境不錯 ~~~~~
手打豬肉漢堡
手打豬肉漢堡
2021-04-04 296 瀏覽
呢日去左長沙灣一間良心店試試都幾高質 適合打工仔放工去輕鬆吓佢哋出左 期間限定 「春日美饌節」餐牌⭐️芝士龍蝦燒 配野菌蝦汁扁意粉 ⭐️蘆筍香煎醬油三文魚⭐️櫻花奶蓋白桃紅茶⭐️芝士蛋糕配雪糕簡單講吓食咗咩啦.我就試左 意粉餐 跟牛角包 同餐湯⭐️芝士龍蝦燒 配野菌蝦汁扁意粉$178👍🏻醬汁好creamy 龍蝦味好重👍🏻扁意粉軟硬適中 入口幾滑 👍🏻龍蝦好大隻 表面有滿滿既芝士記住呢碟一定要趁熱食⭐️荔枝白桃梳打$48⭐️泡沫咖啡芝士餅$98甜品同飲品 賣相都靚靚適合打卡
呢日去左長沙灣一間良心店試試
記住呢碟一定要趁熱食
⭐️荔枝白桃梳打$48
⭐️泡沫咖啡芝士餅$98
甜品同飲品 賣相都靚靚適合打卡
兩點半近三點做完嘢後來食個tea 。我點了蝦汁海鮮燉飯,朋友點了黑松露飯立貝燉飯,兩份也是$88。食物:黑松露飯幾香,夠味,幾creamy,好食。帆立貝完全肥佬,得兩粒,仲要硬骨骨,完全沒有鮮味,簡直不知道是什麼口感。比我在一田買的自己煮的差50倍⋯⋯建議點松露嘢菌飯算了(平$10)。海鮮飯整體一般,和我想像中完全不一樣味。蝦汁的確應該是蝦汁,但又不是很好吃的那種,怪怪的,又或許是跟黑松露飯相比下有點遜色。海鮮方面有兩粒青口,兩隻蜆,顯有沙,青口可以接受,還有一隻八爪魚🐙。忘了說,還有一個粟米忌廉餐湯,濃郁好飲,當時以為主食一定差不了,想不到竟然失望!總的來說,質素average輕微偏好食,但地點又偏僻,下午茶時段又午餐價,性價比不高。環境服務衛生:服務真的很不錯,店員很主動,提供消毒酒精和紙巾,開水。店面乾淨,但有點擠迫,如果是正餐時間可能會有點侷促。還要一提埋單的時候,店員竟然沒戴口罩走過來,令我嚇了一條。另外店員竟然說不知道我們是點了什麼,擾攘了一輪才能結帳,稍為莫名其妙。
兩點半近三點做完嘢後來食個tea 。

環境服務衛生:

-{黃店💛長沙灣肉餅漢堡🍔}又係黎食長沙灣食burger喇😍今次食聲稱全港第一嘅肉餅又有蕃薯條😋就黎左試喇~🤤手打肉餅漢堡🤤 ($98)配料有蕃茄 酸瓜 芝士 手打肉餅 生菜仲有啲汁 個包似淡味嘅黑糖包有微微烘過但可以再脆啲!個重點係個肉餅😍就黎大塊過個包😂係肥豬肉黎好多汁💁‍♀️個包勁大個一啖食落下好juicy👍配料唔多更突顯個肉餅好好味😋另外有蕃薯條😍😙個薯條嘅薯味好足!另外蕃薯條可以甜小小👀仲有啲沙律配醬👖褲評: 8.8/10🤤second bite手打肉餅飯🤤 ($68)就係肉餅同飯 一樣嘅肉餅配甜豉油好夾☺️撈飯塊好好味 by @nire😂個沙律佢都係點甜豉油食~👖褲評: 8.5/10另外個菠菜忌廉湯都唔錯~值得一堤服務超好😍我book左枱但早左好多到😢店員俾我坐入面等 見我多野拎又俾多張櫈我擺野🥺真係好好🙌會再黎試risotto同牛扒架🥳性價比: 9/10服務: 9.3/10環境: 8.3/10🚩Second Bite🚩地址: 長沙灣昌華街45號昌暉大廈地下6號舖 #fuudjai #fuudjai黃店 #fuudjai西式 #fuudjai漢堡 #fuud
{黃店💛長沙灣肉餅漢堡🍔}

🤤手打肉餅漢堡🤤 ($98)

👖褲評: 8.8/10

🤤second bite手打肉餅飯🤤 ($68)

👖褲評: 8.5/10

性價比: 9/10
服務: 9.3/10
環境: 8.3/10

🚩Second Bite🚩
地址: 長沙灣昌華街45號昌暉大廈地下6號舖

#fuudjai #fuudjai黃店 #fuudjai西式 #fuudjai漢堡 #fuudjai長沙灣 #fuudjai港式
手打肉餅漢堡
second bite手打肉餅飯🤤
手打肉餅漢堡
second bite手打肉餅飯🤤
  • second bite手打肉餅飯
2021-03-18 386 瀏覽
今日lunch time時間較長,可以行過嚟呢邊覓食💓 呢間餐廳係朋友介紹!餐廳牆上面有唔同既惡搞畫作,幾得意🤣 佢lunch menu 都有幾多選擇!lunch會跟1 沙律/ 湯!😆 飲品加左5蚊叫一杯熱檸水呢排想食得light d,揀左牛柳沙律,沙律菜份量正常,都幾新鮮✌🏽✌🏽牛柳簡單調味已經唔錯,幾健康!!仲有紅腰豆,粟米🌽 不過少少意見,如果係用碟上就會無咁狼狽,因為食嗰陣好易跌啲沙律菜出嚟🤣🤣🤣

@secondbitehk 《 長沙灣高性價比隱世西餐🍔🥩 》🥑法國蟹肉牛油果蓉芥末沙律 $88(9.5/10)下午經過呢一間隱蔽嘅西餐廳📍😆誤打誤撞入咗去食lunch🍔💕點知好驚喜!午餐有好多選擇🔅就咁沙律已經有三款😆仲有意大利飯🍚意大利粉🍝手打漢堡🍔全日早餐🥙!呢一個沙律🥗面頭鋪滿左充滿肉汁嘅蟹肉🦀 下面就係滿滿嘅新鮮牛油果蓉🥑 爽口嘅沙律菜🥬🥕🥒🥦🌶裏面仲有一粒粒豆同埋粟米🌽增加口感🔅🌈成個沙律份量好大🥗💕最特別就係個芥末😆雖然有啲位好攻鼻🤣但係食落去好過癮🥺💕令到成個沙律感覺上好fresh 💦 今次仲食咗招牌肉餅漢堡😂💦超Juicy🔅🔅 下次再介紹!呢間絕對會瘋狂encore😈因為Menu上好多嘢都好吸引😍——————————————————📍 Second Bite (長沙灣)長沙灣昌華街45號昌暉大廈地下6號舖
@secondbitehk
《 長沙灣高性價比隱世西餐🍔🥩 》
🥑法國蟹肉牛油果蓉芥末沙律 $88
(9.5/10)

——————————————————
📍 Second Bite (長沙灣)
長沙灣昌華街45號昌暉大廈地下6號舖

2021-02-10 1432 瀏覽
長沙灣好少好食嘅西餐,經過呢度見到裝修幾chill就試吓,點知有驚喜!一入到去,雖然座位唔算多,但佢嘅樓底比一般餐廳高,空間感就變得大好多,唔會有種壓迫感,不過燈光略嫌偏暗,可能做慣酒吧🤔如果大家like👍🏻佢fb或都收藏佢嘅OpenRice就會送飲品🥤或小食🍟下次大家黎可以留意店內有冇優惠~🤫==============================🍔 Second Bite @secondbitehk📍長沙灣昌華街45號昌暉大廈地下6號舖⏰ 星期一至四 12:00 - 23:00 星期五至日 12:00 - 20:15, 20:30 - 23:00 *最後落單:22:00 6點後做外賣==============================1️⃣【香煎豬扒脆蛋飯】$68份量超多,男仔食一定夠飽!😱原本以為脆蛋係普通煎蛋🍳原來係炸蛋,不過有啲油豬扒🐷有一大塊,勁厚,食極都仲有🤣飯嘅份量都好多,目測差唔多兩碗🍚食完成個飯飽到上心口🤰🏻整體味道普通,唔會特別有驚喜,但勝在份量夠大,幾抵食🤫(🔥 怒食指數:7/10).2️⃣【香濃蝦汁海鮮燉飯】$88呢個不得了,可以話係必食!份量
🍔 Second Bite @secondbitehk
📍長沙灣昌華街45號昌暉大廈地下6號舖
⏰ 星期一至四 12:00 - 23:00
*最後落單:22:00 6點後做外賣
1️⃣【香煎豬扒脆蛋飯】$68
份量超多,男仔食一定夠飽!😱
原本以為脆蛋係普通煎蛋🍳原來係炸蛋,不過有啲油
豬扒🐷有一大塊,勁厚,食極都仲有🤣
飯嘅份量都好多,目測差唔多兩碗🍚食完成個飯飽到上心口🤰🏻
整體味道普通,唔會特別有驚喜,但勝在份量夠大,幾抵食🤫
(🔥 怒食指數:7/10)
2️⃣【香濃蝦汁海鮮燉飯】$88
呢個不得了,可以話係必食!
份量都唔少,淨係食飯都飽,個飯仲要唔係普通白飯,係用蝦汁燴嘅飯,啖啖飯都好似飲緊蝦汁🤤
海鮮方面有青口、蝦🦐同墨魚仔🦑,都幾好味,啲肉唔會梅同埋味道唔會過咸,啱啱好!
整體來講超正,一定會再食過!
(🔥 怒食指數:9/10)
3️⃣【鹹蛋黃金薯條】+$28
鍾意食鹹蛋黃先好叫,因為佢有濃烈嘅鹹蛋黃味,同行嘅友人唔鍾意食鹹蛋黃所以覺得麻麻地😶
其實整呢個薯條都有一定難度,因為要用炸嘅方式處理,因為鹹蛋黃一炸就好易燶,好彩呢位師傅無炸到燶,好值得讚👍🏻
味道方面咸咸香香,又炸得夠脆,份量又多,適合幾個朋友一齊share😋
(🔥 怒食指數:8/10)
🔥評分:
環境:9/10 (樓底夠高)
味道:8/10
性價比:8.5/10
總分:8.5/10
黑松露野菌意粉
鹹蛋黃金薯條
蘑菇忌廉湯
2021-01-25 968 瀏覽
.長沙灣 一個新舊住宅交融既地方🏬🏠雖然比我既感覺通常都係啲舊式茶餐廳但細心搵下都總係會有啲驚喜😍搵到一間平民良心西餐💛.🥢 烤焗安格斯西冷牛扒 轉意粉 $148Set lunch有餐湯 沙律🥗價錢黎講唔算好平💰但lunch偶爾對自己好啲啦當然牛扒肉質鮮嫩 咬落唔會好乾🐮啲肉汁一咬開就出曬黎都幾有驚喜👍🏻份量仲好足夠

長沙灣 一個新舊住宅交融既地方🏬🏠
雖然比我既感覺通常都係啲舊式茶餐廳