2020-09-19 808 瀏覽
好似係6月既時候食,拖到而家先寫🙈Second Bite好受歡迎下,記得9點度食完仲有人係出面等緊位@@·•封門牛柳扒 ($178)。肉質好嫩,食落有牛味,夠香👍🏼雖然份量比較少,不過有份薯蓉幫下手都夠既😂•芝士波士頓龍蝦配芥末牛柳餐 ($198)。芝士龍蝦好味,肉質都算彈牙,唔錯,黎到先知係牛柳粒,正,我係懶人唔使切好開心😆手柳粒都算嫩,仲有好多粒下👍🏼而個汁都無蓋過d牛味😋•咸蛋黃金薯條($28)。熱辣辣,好多咸蛋醬係上面,係超級正🤤•我地加咗($38)跟生啤,飲呀🍻·記得要book位先好去,好受歡迎😌
好似係6月既時候食,拖到而家先寫🙈
封門牛柳扒

芝士波士頓龍蝦配芥末牛柳餐

咸蛋黃金薯條

•我地加咗($38)跟生啤,飲呀🍻

跟餐牛角包同湯

記得要book位先好去,好受歡迎😌
2020-06-30
封門牛柳扒
芝士波士頓龍蝦配芥末牛柳餐
咸蛋黃金薯條
12人家庭聚會,透過Deliveroo叫了兩份6-8人的手抓海鮮,試了辣味和蒜蓉牛油二味,食物到家時仍新鮮熱辣,抵讚!因家人合共在不同餐廳叫了過多的食物,故當晚只能吃下蒜味手抓海鮮,食材新鮮用料足,但味道可以再豐富一點。辣味那份手抓海鮮真的不得了!極惹味!我們一家三口分了三餐共兩天時間才能完成那份大大的手抓海鮮,可見用料真的多!雖然已隔夜了,但仍然很美味,家中兩老更讚不絕口!我用Openrice多年,第一次寫食評就貢獻給Second Bite, 因食物絕對值得second bite!

2020-09-12
45 分鐘 (外賣送餐)
慶祝紀念
生日
  • 手抓海鮮
2020-09-10 743 瀏覽
今日去左長沙灣買D野上網睇下有咩lunch好食搵到呢個隱世餐廳真係幾隱世下 要係昌華街行到最入最入店面唔大不過meun都好多選擇每個餐都包了湯OR沙律我地簡左湯南瓜湯甜味適中 口感濃厚夠熱 唔錯J. 香濃蝦汁海鮮燉飯-$88估唔到係有咁多海鮮本身以為得D 雜錦細細粒點知係一隻隻蝦 青口 同蜆係真正的海鮮不過個汁就乾左少少整體都唔錯Q.手打肉餅漢堡 薯條 沙律- $98呢個真心好驚喜好少見用肉餅而唔係漢堡做餡而且係超鬆化又好多肉汁加埋酸瓜生菜蕃茄芝士等等的配料味道豐富有層次薯條都炸得好脆全部都係新鮮製作加左+8叫左水果茶同+15要左個咖啡一般 無咩特別可以唔洗特別試整體服務都唔錯食物質素好 唔算貴
今日去左長沙灣買D野上網睇下有咩lunch好食

食物質素好 唔算貴
J. 香濃蝦汁海鮮燉飯
  • 手打肉餅漢堡 薯條 沙律
2020-08-30 824 瀏覽
CSW 長沙灣 • Second Bite 🍔💛📍長沙灣昌華街45號昌暉大廈地下6號舖➰手打肉餅漢堡&薯條&沙律 $98 🍔雞扒香辣撈丁 $68 🐓400次咖啡 +$15 🤎Lunch Set 跟餐湯/沙律;飲品 +$5➰招牌手打肉餅漢堡超巨型,麥包鬆軟,用豬肉和墨魚肉打成的肉餅好juicy,夾有半溶車打芝士、生菜、蕃茄,加上蛋黃醬,滋味十足🥰 配雙色薯條,有蕃薯香🍠 高質推介👍🏼•雞扒撈丁十級辣,辣到食一啖飲一啖凍飲先得🤭 雞扒好大塊,但肉質未算嫩滑🧐 而撈丁太鹹,建議三思而後點😂 •是日餐湯是南瓜忌廉湯,飲品升級至Dalgona Coffee,綿密的咖啡奶蓋加鮮奶,不錯🤎➰👅 味道:🌟🌟🌟💫👀 環境:🌟🌟🌟💫👩🏼‍🍳 服務:🌟🌟🌟💰 抵食:🌟🌟🌟💫———————————📌 Instagram: penguin_foodblog
CSW 長沙灣 • Second Bite 🍔💛

💰 抵食:🌟🌟🌟💫
———————————
📌 Instagram: penguin_foodblog
2020-07-16 4987 瀏覽
有一天的假期,當然要外出活動一下。在門外看了看見餐廳坐滿人便沒有進入,因為近門口有食客,保持社交距離好重要!等了一會店員出來跟我們確認沒有訂位後便說要稍侯一會。幸好只等了約十分鐘便有座位,餐廳呈長形,半開放式廚房在餐廳的中心,樓底算高,放了餐枱後可以走動的地方較窄,餐枱加設擋板,應有的光度變得弱,浪漫未有多一點,安全感卻多一點!即磨凍咖啡 (跟餐加15元) 、凍檸檬水 (跟餐加5元)即磨凍咖啡味道偏淡,有點失望。凍檸檬水味道正常,份量與凍咖啡有別。點餐後仍在想要不要加小食時,店員送上一份小食,原來是因為五月一日假期送上免費小食一客,真是意想不到! 小食一客(贈送) -  五件炸雞及一條春卷炸雞不錯,有肉汁,調味亦夠,配上蜜糖芥末醬好好味。春卷幼身,內有少許菜絲,但沒有味道兼食到幾重的油炸味。餐湯點了兩份晚餐,餐湯是忌廉湯,加了菜蓉,味道適中,配兩件香脆多士。廚師精選的S3 -  美國黑毛豬柳扒 10安士 黑毛豬柳扒賣相不錯,有我最喜歡的薯蓉,而且味道調得好,有牛油味,夠軟綿及食到有粒狀混在蓉中,配菜也新鮮。黑毛豬柳有肉汁,有油脂在豬柳的周邊,肥美適中,又有芥末醬解膩,味道不錯!懷舊鐵板
有一天的假期,當然要外出活動一下。

等了一會店員出來跟我們確認沒有訂位後便說要稍侯一會。

即磨凍咖啡 (跟餐加15元) 、凍檸檬水 (跟餐加5元)
即磨凍咖啡(跟餐加15元) , 凍檸檬水(加5元)

小食一客(贈送) -  五件炸雞及一條春卷
炸雞不錯,有肉汁,調味亦夠,配上蜜糖芥末醬好好味。
小食

春卷幼身,內有少許菜絲,但沒有味道兼食到幾重的油炸味。
小食

餐湯
餐湯

廚師精選的S3 -  美國黑毛豬柳扒 10安士
廚師精選的S3 美國黑毛豬柳扒 10安士

廚師精選的S3 - 美國黑毛豬柳扒 10安士

懷舊鐵板晚餐B - 安格斯牛西冷扒10安士 、 選懷舊黑椒汁 、加白飯 $15
西冷扒還未來飯先到,到西冷扒奉上時飯已涼了,繁忙時段看來有點不太協調。
白飯

西冷扒賣相同樣不錯,牛扒軟腍,有薯條及配菜。
突出的是熱騰騰的懷舊黑椒汁,有點墨西哥風的辣味。
懷舊鐵板晚餐B - 安格斯牛西冷扒10安士

懷舊鐵板餐,在我兒時的印象,醬汁滿滿,鐵板外形是牛牛,牛扒肉質豐盈,波浪形薯條......
 我的印象與餐廳的懷舊角度有點不一樣!
食物水準以主菜為佳,只是用饍區較細座位不多,先訂位是為上策!
2020-05-01
9 分鐘 (堂食)
2020-07-01 1530 瀏覽
第一次到這間餐廳,是朋友介紹的!因為只有三個人,所以waitress 姐姐介紹叫個small size 既手抓海鮮,話應該夠食喎!老實講,我諗兩個細食嘅女仔勉強可以的,但...有啲失望因為大部分都係蔬菜,但有兩隻大🦐既,不過要300幾或4舊就真係有啲貴。可以讚下係個汁,蒜蓉牛油,好味的,另外叫咗咸蛋雞翼,麻麻地,我覺得最唔掂係個扒,我哋叫3成,因為鐵板上,我哋已經立即切開,但已經見到差唔多7成熟。唔通要叫1成🙄!有樣嘢係赞一贊就係好多野送,送飲品,春卷,又有抽獎同埋送雪糕!試吓可以的!
2020-06-25 1188 瀏覽
做運動就是要吃更多,跑完步,來到附的的Second Bite補充一下體力。 上次經過無試,今天終於有機會。 小店看似不大,原來走進去還有一片小空間,可以自成一角。 久違的鐵板餐,見到它就二話不說order了。 餐包是我最愛的牛角包,上台時還是暖暖的,夠貼心。還帶點酥脆,合格。 是日餐湯:甘荀湯,蠻濃郁細滑,不錯。 招牌豬扒配雞翼 $138超重份量的鐵板餐,3隻雞翼加1大塊豬扒,完全食唔晒,要打包XD 雞翼炸得香脆、肉質嫩滑,配上秘製菌皇黑松露汁,超惹味。 豬扒肉味蠻濃,入口軟嫩、不黏牙。還有大量薯條和蔬菜襯碟,物有所值,剛好補充運動後的卡路里。
上次經過無試,今天終於有機會。
小店看似不大,原來走進去還有一片小空間,可以自成一角。
久違的鐵板餐,見到它就二話不說order了。
是日餐湯:甘荀湯,蠻濃郁細滑,不錯。
招牌豬扒配雞翼 $138

雞翼炸得香脆、肉質嫩滑,配上秘製菌皇黑松露汁,超惹味。
之前都有幫襯開 Second Bite,啲牛、海鮮啊真係好好食!堂食永遠無得輸!因為疫情關係,好耐冇出街食飯,但真係好掛住佢哋啲美食。適逢五月之星朋友生日,決定外賣幫襯。等咗大概40分鐘(連送外賣🥡車程),終於有得食,真係好好好食!佢哋嘅味道真係令客人食得出係用心烹飪嘅成果,連壽星第一次食都讚口不絕!海鮮意粉,完美!紅椒蜜糖雞翼,完美(唔辣,小朋友一個人都食咗4隻😂)黃金鹹蛋雞翼,好好吃唯獨是啲伴碟菜因為焗咗變黃,呢個係外賣無可避免嘅問題。同埋今次雜菌意粉咸咗啲啲,不完美可接受。總括而言美味依然!因為成班餓狼一見到啲美食已經即刻一掃而空,剩返啲骨🦴同殼先醒起相機未食,唯有補返張外賣menu 交相。😰😅😂🤣

海鮮意粉,完美!

紅椒蜜糖雞翼,完美
(唔辣,小朋友一個人都食咗4隻😂)
黃金鹹蛋雞翼,好好吃

唯獨是啲伴碟菜因為焗咗變黃,呢個係外賣無可避免嘅問題。
同埋今次雜菌意粉咸咗啲啲,不完美可接受。
總括而言美味依然!

外賣送餐
諗住補祝母親節飯預早一星期book定位食飯前一日仲reconfirm埋booking但準時去到之後竟然話要一個鐘後先有枱咁點解要俾人book枱做生意可能有客想做左先但有無諗過人地慶祝食飯無得食嘅感受好失望
諗住補祝母親節飯
2020-05-15
慶祝紀念
母親節
2020-05-08 1499 瀏覽
超正,餐廳有情調,食物方面;超愛食「咸蛋薯條」熱辣辣,脆卜卜,好香咸蛋味「秘制手打肉餅脆蛋漢堡」層次感一流,牛肉得juice ,口爆流心炸蛋,不油不膩也不乾🤤「美國黑毛豬扒」肉厚,帶點半肥廋,肥膏夠香口🥰「頂級巨型牛肩肉眼扒」叫左7成熟,因有餘溫變左十成熟😑,芭菲雪糕滑也不太甜,但價錢同雪糕不成正比🤣
2020-05-01 1416 瀏覽
今次去到一間以黑色為主既餐廳🖤有金光閃閃既黃燈💡同桃紅色既霓虹燈點綴一坐低就會有店員拎消毒酒精比你搓手同紙巾比你包住口罩 夠晒溫馨呀👍🏻餐廳冇電視 但有投影機播放影音👀當日餐湯係菠菜魚湯配暖笠笠又好鬆軟既牛角包🥐個湯以為係忌廉湯但好有中湯既昧道好有趣😂 菜蓉口感有少少好似葡萄牙既薯蓉湯兩個主菜分別係經典雜扒餐同波士頓龍蝦配芥末牛柳餐雜扒餐同我係出面食開既有啲唔同 呢個有好大塊雞扒同豬扒 仲有雞翼 雞蛋 同德國腸 配上薯條同小小菜 好多雞😂我個人覺得如果少返啲雞類變做牛扒會比較好少少調味方面就好似唔小心重手左少少?有啲咸令我地有啲口渴想飲水😛店員好細心架 會留意到我地冇水會倒比我地至於龍蝦牛柳餐我覺得個牛柳幾好食唔會”拿”到冇左肉味 肉質都淋既😌配上少少芥末醬好特別幾好食 不過龍蝦既調味都係偏咸左少少🙁 希望下次調味會有改善💪🏻值得一讚既位我覺得係鐵板送上枱前預先淋好左你揀既汁避免左你彈到一身都係 送到上枱仲會聽到滋滋聲👂🏻飲品方面我地點左兩杯凍檸茶少甜少冰味道正常但飲品杯既size同水杯既size係一樣 要加錢先有飲品對於個size有一點點既失望👉🏻👈🏻如果可以考慮改為一個大啲size
今次去到一間以黑色為主既餐廳🖤

店員好細心架 會留意到我地冇水會倒比我地
值得一讚既位我覺得係鐵板送上枱前預先淋好左你揀既汁
避免左你彈到一身都係 送到上枱仲會聽到滋滋聲👂🏻

飲品方面我地點左兩杯凍檸茶少甜少冰
如果可以考慮改為一個大啲size既飲品杯 或者唔需要加錢就會比較好💪🏻
菠菜魚湯
經典雜扒餐
波士頓龍蝦配芥末牛柳餐
2020-04-26
菠菜魚湯
2020-04-28 1360 瀏覽
老公想飲生啤我想食扒就入去試吓 我哋叫咗「封門牛柳」n「鐵板西冷」店員問要幾成熟 老公話驚太生想要7成 最後2份都係要5成 先嚟南瓜湯同牛角包 湯夠熱味道係好嘅 牛角包都好食 飲完湯食完包 就上封門牛柳 上台速度係快嘅 牛柳嘅時候己經幫我哋簿切好 一望最起碼係9-10成熟 煎到好乾 我同店員講另一份如果未煎想轉3成熟 因為依份5成煎到全熟咁滯 店員望一眼話我知呀就走開咗 佢同煎扒嘅同事講我嘅要求好長細咁講埋啱啱份5成熟我覺得太熟 過咗陣佢拎鐵板上枱時同我講依份係3成熟 我即切開睇 起碼9成熟 其實你問得人要幾成熟 做唔到十足都唔應該離譜到咁 5成變全熟簡直係浪費食物 一定唔會再食
2020-04-28 755 瀏覽
{💛Second Bite👅} 非常高質嘅小店🤩Lunch set包埋湯/沙律同飲品,野飲有得揀燉檸蜜好正 🤪🤪. #香濃蝦汁海鮮燉飯 🥘 risotto食落有口感唔會太生 而且好creamy 唔錯🤪 . #手打肉餅漢堡 🍔 重點係呢到‼️個burger好大個,但塊肉餅係好juicy,唔鍾意食包嘅人都唔會覺得乾🥳 . P.S. 依家唔同地區都有得叫外賣🤩有興趣就禁入去睇下啦💛
{💛Second Bite👅}
 P.S. 依家唔同地區都有得叫外賣🤩有興趣就禁入去睇下啦💛
  • 手打肉餅漢堡
又一間值得推薦既餐廳,今次想介紹番「來佬野」,就唔介紹本地薑野住先!第二次幫襯 Second Bite,一如既往的中高水準,價錢合適,份量大,兼且邪惡同重口味🤤上一次黎係五條仔黎食,一人一杯生啤+幾份扒,對我黎講印象最深刻既係佢的 黃金薯條,咸蛋黃醬岩岩好,唔會太重太咸但又夠香,又唔會成堆粉係口咁樣,所以第二次黎都專登再叫另外發現依家download個App做新會員就送一客春卷,都非常唔錯,係即炸既蝦春卷黎而我同女朋友都鍾意食黑松露醬,所以叫左個黑松露燴飯 同 芝士龍蝦+牛柳(黑松露醬)燴飯個飯還不錯,可以用好d既米同燴冧少少,味道Okay,價錢黎講略貴 (食左少少先記得影Sorry)龍蝦同牛柳就做得非常好,個醬仲有輕微芥末係入面,同黑松露醬異常地match,有驚喜!總括而言,耐唔耐可以番兜再食既餐廳黎,價錢Okay 質素Okay 份量多 服務好

黃金薯條  +  春卷

黑松露燴飯

(食左少少先記得影Sorry)

芝士龍蝦+牛柳

2020-04-18
黃金薯條  +  春卷
芝士龍蝦+牛柳
2020-03-25 906 瀏覽
上年聖誕前夕吃所以,味道如何都給忘了⋯⋯⋯💡記得坐得好逼我們6人在4人枱坐入座前還說會換位給我們但最後⋯⋯但明白嘅黃店係比較忙。💡仲記得一tower的果茶6個人share幾開心但味道係記得係似⋯⋯雀檸🤔

上年聖誕前夕吃
所以,味道如何都給忘了⋯⋯⋯
💡記得坐得好逼
我們6人在4人枱坐