2021-01-24 647 瀏覽
呢間係同事極力推介既店鋪,距離港鐵站較遠。店鋪雖然唔大,但環境舒適,燈光昏暗,都幾有氣氛,餐牌都幾多選擇,入到店內店務員都好殷勤推介是日菜式。🔻美國黑毛豬柳扒都大塊,表面略煎過,肥瘦適中,幾嫩滑同juicy

🔻美國黑毛豬柳扒
都大塊,表面略煎過,肥瘦適中,幾嫩滑同juicy
2021-01-24
15 分鐘 (堂食)
2020-12-30 841 瀏覽
好一段時間沒來訪,今日有機會再來會一會這裡的「招牌肉餅飯」。先來個甘荀南瓜湯,熱辣辣丶大碗又夠creamy,細心位是當中加入了洋蔥,口感同味道都豐富不少。由飲完湯到食到個飯大約要10分鐘。要食呢個招牌肉餅一定唔可以心急,因為肉餅是生煎的,製作需時,加上個肉餅成塊pizza咁,又大又厚,製作功夫真係唔少,一定要預充足時間去煎。十分鐘過去,大大塊肉餅煎出來了。面頭脆卜卜,裡面嫩滑滑咬落去重有肉汁的,加埋個甜豉油,問你死未!$68包湯丶飯及餐飯,絕對超值!

$68包湯丶飯及餐飯,絕對超值!
2020-12-30
  • 招牌肉餅飯
2020-12-14 865 瀏覽
因為OpenRice的人極力推介,加上剛放工,就order試吓。外面看來好像酒吧,地方比較狹小。漢堡包漢堡好食,好Juicy,有口感。麵包用心製作,食得出烘過,而且不是一般白麵包。薯條因為已經冧左,所以不能評價,但是雙色的,十分有心思。意粉可能又是外賣😅,不夠口感。汁有點普通。炸雞炸得入味,攞返屋企仍然好脆。雞的質感滑嫩。其他配件ok,不過不失。欣賞沙律做得出色,每條菜都有沙律醬。好好味。員工有禮服務,走的時候也替我推門,希望繼續保持品質,期待更多新款的美食。
因為OpenRice的人極力推介,
加上剛放工

就order試吓。
外面看來好像酒吧,
地方比較狹小。
漢堡包漢堡好食,
好Juicy,
有口感。
麵包用心製作,

食得出烘過,
而且不是一般白麵包。
薯條因為已經冧左,
所以不能評價,
但是雙色的,
十分有心思

意粉可能又是外賣😅,
不夠口感。

欣賞沙律做得出色,
每條菜都有沙律醬

好好味。
員工有禮服務,
走的時候也替我推門,
希望繼續保持品質,
期待更多新款的美食。
外賣自取
2020-12-08 627 瀏覽
💛 Second Bite 💛.記得科勞  ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و些些!..............................南瓜出咗糧所以就諗住去食好少少!見到呢間又幾多好評 附近又有間黃cafe咁就去試吓佢好唔好食🤪.🔅想知黃店原因請Dm💛..............................🍽手打肉餅漢堡 $98(👏🏻8/10)🍽配 薯條、沙津.呢個漢堡包係大到單手拎唔起😂生菜好爽脆 番茄有煎過下 完全無草青味芝士就係溶咗嘅車打芝士 呢個就無咩特別🤭主角超厚肉餅好好食 同平時食開嘅完全唔同口感係超彈牙 彈到好似有墨魚膠咁🤣同埋煎到有少少焦焦脆脆咁 食落好juicy😳配菜係雙色薯條 不過蕃薯條食落無咩蕃薯味😣不過我就覺得有薯條就=正 100%薯條狂迷.🍽豬扒香辣撈丁 $68 (👏🏻7/10).塊豬扒超厚切超大塊 切落都覺得好鬆軟!食落真係不得了 表面脆嘅 入面彈牙豬味十足 一啲鬆肉粉味都無 好正呀🤩香辣撈丁我覺得可以改叫咖喱撈丁唔算辣但咖喱味濃 有少少漿埋一餅( ・᷄ὢ・᷅ )不過性價比就唔算太高 呢個價錢嗌其他會抵食啲!..............................
💛 Second Bite 💛
記得科勞  ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و些些!
南瓜出咗糧所以就諗住去食好少少!
見到呢間又幾多好評 附近又有間黃cafe
咁就去試吓佢好唔好食🤪
🔅想知黃店原因請Dm💛
手打肉餅漢堡
🍽手打肉餅漢堡 $98(👏🏻8/10)
🍽配 薯條、沙津
同埋煎到有少少焦焦脆脆咁 食落好juicy😳
配菜係雙色薯條 不過蕃薯條食落無咩蕃薯味😣
不過我就覺得有薯條就=正 100%薯條狂迷
豬扒香辣撈丁
🍽豬扒香辣撈丁 $68 (👏🏻7/10)
塊豬扒超厚切超大塊 切落都覺得好鬆軟!
食落真係不得了 表面脆嘅 入面彈牙
豬味十足 一啲鬆肉粉味都無 好正呀🤩
香辣撈丁我覺得可以改叫咖喱撈丁
唔算辣但咖喱味濃 有少少漿埋一餅( ・᷄ὢ・᷅ )
不過性價比就唔算太高 呢個價錢嗌其他會抵食啲!
🎈 Second Bite (長沙灣)
長沙灣昌華街45號昌暉大廈地下6號舖
手打肉餅漢堡
豬扒香辣撈丁
2020-12-05 717 瀏覽
特登同同事行遠啲食飯支持黃店~Lunch餐牌都幾多選擇~沙律比較普通,餐湯就唔錯~All Day Breakfast $88都幾高質👍🏻首先食物份量多又多種類腸好好味~而且有我最喜歡嘅菇!個炒蛋都炒得好靚~海鮮話嘅評語都係幾好食~咸蛋黃金薯條 +$28 都唔細份,而且幾好味😛我地仲要加咗2份,最尾食唔晒唯有打包一份拎走~加上like  社交平台同收藏openrice可以送小食物一份!講返環境,店鋪唔算大,我地獲安排坐咗係近門口嘅位置,不過我地去到都幾晏,所以冇乜客人出入~
特登同同事行遠啲食飯支持黃店~

Lunch餐牌都幾多選擇~

沙律比較普通,餐湯就唔錯~
全日早餐

腸好好味~而且有我最喜歡嘅菇!個炒蛋都炒得好靚~
香濃蝦汁海鮮燉飯

海鮮話嘅評語都係幾好食~

全日早餐
香濃蝦汁海鮮燉飯
2020-12-02 487 瀏覽
今晚突然好想食扒,上網搵推介,見到好多人話呢間好味,就即日打電話book位!因為餐廳都幾唔近自己落車既位,所以遲左去到,但佢地服務態度好好,打返去講會遲都好友善處理👍🏻我地一個叫左羊架,一個叫左豬鞍,配薯蓉、沙律菜同磨菇,仲有個湯同特色牛角包🥐個湯黎到本身以為係羅宋湯,一飲又有d蕃茄、南瓜同粟米味,最後我地忍唔住問係咩湯,原來係紅菜頭湯!超特別😻牛角包用心,外脆內軟👍🏻豬鞍肉質好嫩,煎得香口👍🏻而且份量十足,食完好夠飽又好味!

豬鞍肉質好嫩,煎得香口👍🏻而且份量十足,食完好夠飽又好味!

紅菜頭湯
羊架
豬鞍
2020-11-29
之前有家人和同事食過晩飯覺得幾好,所以book 左星期六家庭敍會,店舖位置並非旺區,book了6:30,但塞車,到了差不多7點才去到。在門外,店員已經開門熱情地帶你入座,跟著自動送上暖水,餐牌頗多選擇。四人,叫了一份牛柳餐,一份龍蝦牛柳餐,一個牛肉漢堡包及一份鮮蜆意粉,另外一份小食拼盤,及一些飲品小食拼盤好吸引,有雞塊等而跟餐亦有大份量薯條,薯條有番薯及薯仔混合,炸得好脆好透,好正肉餅脆蛋漢堡,睇落好正,好大隻,叫了待應一開二,可以share 吃,拿起一半吃,發覺個包好濕,原來裹面隻蛋係半生熟,搞到成個碟底全部蛋液,濕到黐立立,而D肉餅亦是好淋,令到個包的組合唔成比例,而且食時成手都係蛋漿,好輪盡,這份漢堡包餐廳真係要接受一下我的意見,更改一下餡料的層次組合,否則會失哂其他好印象D分😳 呢個跟餐加28蚊嘅黃金薯條,又脆又好吃香烤特級牛柳,有二大片,係好抵食,但係牛扒質素比較差,牛扒冇乜味,我情願要少一塊,只一塊質素好D嘅牛扒鮮蜆忌廉意粉,蜆肉唔算太新鮮只可以話係不過不失另外有一個龍蝦牛柳粒粒因為食到冇乜心機所以冇影到相睇得出廚師係好俾心機整食物嘅,奈何受制於材料嘅質素,希望店主能將食物
小食拼盤

肉骿脆蛋漢堡

呢個跟餐加28蚊嘅黃金薯條,又脆又好吃
香烤特級牛柳牛柳
鮮蜆忌廉意粉
鮮蜆忌廉意粉,蜆肉唔算太新鮮只可以話係不過不失
另外有一個龍蝦牛柳粒粒因為食到冇乜心機所以冇影到相
睇得出廚師係好俾心機整食物嘅,奈何受制於材料嘅質素,希望店主能將食物份量改細份D而將食物嘅質素加強啲,咁生意才可以長做長有,而食客亦會不斷增長,亦十分感謝當晚serve我哋位男仕,十分有禮貌及細心🙏🏻🙏🏻👍👍期望下次我哋再光顧嘅時候你哋嘅食物質素有所提升哪!
2020-11-07
小食拼盤
2020-11-16 412 瀏覽
同朋友去咗哩度食lunch兼吹水。餐牌多選擇, 沙律餐, Risotto, 意粉, 焗扒都有, 實有款岩你。價錢包埋餐湯/ 沙律。另外我地仲嗌咗小食, 洋蔥圈, 蝦春卷 & 金沙薯條。先黎個南瓜餐湯, 超級香濃, 綿綿既南瓜湯, 真心好飲。小食上得好快。新鮮炸起既食物永遠都係最正的 洋蔥圈個人無特別喜好, 不過岩岩炸起所以都好好食。蝦春卷值得encore! 春卷皮唔太厚, 蝦肉又足夠, 所以好正。金沙薯條一上檯就聞到好香咸蛋味, 所以都係值得encore 既小食。我嗌咗烤黑毛豬柳, 肉質一流 配薯條& 沙律。 薯條係薯仔薯條同蕃薯薯條mix。沙律就恢咩特別, 不過因為豬柳+ 薯條都多油, 所以有d 菜可人balance 下係好事。男朋友嗌黑松露帆立貝Risotto, 份量十足, 黑松露味濃而不膩, 絕對係encore 之選。朋友嗌既焗牛扒同豬扒脆蛋都係份量好夠既餐, 味道佢地都話唔差, 抵食。餐廳唯一的美中不足係地理位置, 唔近地鐵站, 但住蘇屋邨既人絕對要去試下!
同朋友去咗哩度食lunch兼吹水。

價錢包埋餐湯/ 沙律。

另外我地仲嗌咗小食, 洋蔥圈, 蝦春卷 & 金沙薯條。

先黎個南瓜餐湯, 超級香濃, 綿綿既南瓜湯, 真心好飲。

小食上得好快。新鮮炸起既食物永遠都係最正的

洋蔥圈個人無特別喜好, 不過岩岩炸起所以都好好食。

我嗌咗烤黑毛豬柳, 肉質一流

2020-11-15
2020-11-12 487 瀏覽
Lunch 好去處 南瓜湯🥘有時食西餐好怕西湯好稀呢到個湯好Creamy又夠熱, 加分!2ndBite 招牌肉餅飯同事試咗招牌肉餅招牌肉餅喺人手打出黎肉餅好大塊, 煎完上下面都好金香, 有少少脆脆地隔離再配少少沙律菜, 唔會太油🍛旋風蛋炸雞扒飯🤩賣相好吸引, 旋風蛋整得啱啱好, 唔會太生又唔會太熟炸雞扒就包住咗喺旋風蛋入面, 打開旋風蛋有一大塊雞扒, 份量好足香煎海鱸魚燉飯😋海鱸魚皮表面煎得香脆, 有3大塊燉飯做得好好, 忌廉味好濃香濃蝦汁海鮮燉飯🦐有好幾款海鮮 (蝦 青口 同蜆)海鮮放得好靚蝦汁唔算好濃黑松露帆立貝燉飯有2大粒帆立貝少少黑松露加埋燉飯一齊食味道昇華咗大蝦野菌意粉🦐大蝦有咬口,意粉幾煙韌個汁好香再加大蝦、青口、蜆肉、雜菌味道好夾☺️
Lunch 好去處

南瓜湯🥘
有時食西餐好怕西湯好稀
呢到個湯好Creamy又夠熱, 加分!

2ndBite 招牌肉餅飯
同事試咗招牌肉餅
招牌肉餅喺人手打出黎
肉餅好大塊, 煎完上下面都好金香, 有少少脆脆地
隔離再配少少沙律菜, 唔會太油🍛

旋風蛋炸雞扒飯🤩
賣相好吸引, 旋風蛋整得啱啱好, 唔會太生又唔會太熟

香煎海鱸魚燉飯😋
海鱸魚皮表面煎得香脆, 有3大塊
燉飯做得好好, 忌廉味好濃

香濃蝦汁海鮮燉飯🦐
有好幾款海鮮 (蝦 青口 同蜆)
海鮮放得好靚
蝦汁唔算好濃

黑松露帆立貝燉飯
有2大粒帆立貝
少少黑松露加埋燉飯一齊食
味道昇華咗

大蝦野菌意粉🦐
大蝦有咬口,意粉幾煙韌
個汁好香再加大蝦、青口、蜆肉、雜菌
味道好夾☺️
  • 香濃蝦汁海鮮燉飯
  • 黑松露帆立貝燉飯
  • 大蝦野菌意粉
2020-11-08 426 瀏覽
呢晚朋友介紹左呢間餐廳,果然有水準😃可能因為閒日,所以即日book都book到。聽朋友講平時都多人。我訂左1930,但1910左右到,雖然我地未齊人,但餐廳都比我地入座等。坐低之後,餐廳職員會走埋黎推介有咩食,同埋有拎搓手液比我地消毒雙手,服務都幾窩心。因為我地有5個人,叫左都好多野食,有個大蝦濃湯扁意粉,burger同埋炸雞都好好味,有驚喜。其實都有叫佢既扒餐,但扒反而對我黎講冇咁有驚喜,但都ok。價錢方面都屬於中上。
2020-11-05
  • 大蝦濃汁意粉
  • 小食
2020-11-06 434 瀏覽
好朋友結婚食派貼飯,book左呢間餐黎試試;等左5分鐘到就有得入座,餐廳職員好細心,知道我地第一次黎耐心咁介紹餐廳有咩特色美食值得一試,佢地態度殷勤風趣,超Helpful😊我地4個人叫左1個頭盤、2個小食、3個主菜、最後再黎多個小食拼盤老闆好好人、好大方,叫我地like 社交平台 page, 我地都未like好,就即時送咗四杯凍飲俾我地~係我哋傾緊計嘅時候,咁啱俾佢見到我朋友派貼,又走過來送咗一大支靚靚韓國搓手液俾我朋友賀佢結婚之喜好窩心黃金薯條略欠乾身,如果再乾身多少少就100分啦黃金雞翼同預期中一樣好食鹹蛋黃好夠份量,外皮炸得夠脆,裏面仲係好多汁好滑,炸得啱啱好而我覺得最有驚喜同最鍾意係 牛油果蟹肉沙律,冇諗過呢個價錢有咁大嘅份量而最令我驚喜ge係原本 平凡嘅蟹肉牛油果蓉沙律,遇上Wasabi醬之後本來個種霸道嘅攻鼻,係加上最底層西瓜嘅清新後竟然出奇地合拍幾樣風馬牛不相關嘅食材一啲都唔維和,層次豐富得黎各具特色,又不失和諧超驚喜100分至於小牛排肉味濃郁、厚度適中,煎得剛好;亦好喜歡佢用上菇菌類做配菜,而薯蓉亦配搭得剛剛好,口感不會太膩,你會想多食幾口另外仲有一個帶子意粉、蝦汁海鮮

好窩心

黃金薯條略欠乾身,如果再乾身多少少就100分啦

黃金薯條

黃金雞翼同預期中一樣好食
鹹蛋黃好夠份量,外皮炸得夠脆,裏面仲係好多汁好
滑,炸得啱啱好

黃金雞翼

超驚喜
100分

法國牛油果蓉蟹肉芥末沙律

頂級小牛排

另外仲有一個帶子意粉、蝦汁海鮮燉飯同埋小食拼盤
但係我哋之後掛住傾偈唔記得影相

最後拍照留念時老闆仲主動幫我地較角度,要求仲高過我地

整體餐廳服務水準好好,對客人殷勤、環境裝修特別、菜式有驚喜!下次會再嚟幫襯

2020-10-30
10 分鐘 (堂食)
紀念日
黃金雞翼
法國牛油果蓉蟹肉芥末沙律
頂級小牛排
  • 牛油果蟹肉沙律
  • 鹹蛋黃金雞翼
2020-10-24 500 瀏覽
食物質素非常高,而且價錢亦親民,性價比高。職員服務亦都好好,有下次。 海鮮意粉超級足料,手工意粉好好食。牛扒亦好好味,好嫩,入口即融。 本身想是手抓海鮮,但可惜無得選海鮮,所以無試。 強烈推薦!
2020-10-23
5 分鐘 (堂食)
生日
2020-10-24 448 瀏覽
一早係openrice book 了位,晚上跟朋友黎左呢間餐廳食dinner,一入到去waitress都好nice 地安排坐位,之後介紹一下餐單菜式,還遞上紙巾方便放口罩呢。我地點左牛排、羅勒醬帶子意粉、蛋黃醬薯條同雪落芭菲,食物質素非常的好,每個dish 都好好食,味道超棒,是一間回頭率超高的餐廳。最值得一提係裡面的waiter and waitress 都非常親切有禮,服務亦周到,同朋友傾左好耐計都無趕我地走,仲不斷幫我地fill 水,問我地有咩需要,難得地有如此認真地對待食客,實在難得。
(疫情下)中午時段12點左右好彩有位😚疫情下因為有距離所以比較迫😜因為老公要返工又想同我食好少少👉🏻👈🏻當然諗起佢😅我梗係食漢堡餐⋯超正漢堡扒值得推薦(用心製作混合一起肉汁鮮嫩多汁)薯條係混合一半係薯條一半係番薯所以值得推薦咖啡就😢把鬼🤬加錢叫cappuccino 點知拉花無😣咖啡味可以喇希望有待改善!杯咖啡一嚟到真係嬲嬲地自己搵支牙籤撩下希望有啲花睇吓,唔好咁肉酸完全冇心製作嘅咖啡☕️早知飲杯凍檸茶冇咁嬲😖老公食嘅牛扒餐ok la....(其實有時間就唔會揀佢囉因為仲有好多選擇長沙灣)🤫
(疫情下)
中午時段12點左右好彩有位😚
疫情下因為有距離所以比較迫😜
因為老公要返工又想同我食好少少👉🏻👈🏻
當然諗起佢😅
薯條係混合一半係薯條一半係番薯所以值得推薦
早知飲杯凍檸茶冇咁嬲😖
老公食嘅牛扒餐ok la....
(其實有時間就唔會揀佢囉因為仲有好多選擇長沙灣)🤫
2020-09-29
生日
2020-10-06 450 瀏覽
今次試左second bite 西餐黎架 而家外賣仲有折添啦今次試咗龍蝦芝士薯條配牛柳粒淨係個賣相就已經好靚不過份量有少少細芝士同龍蝦配搭不錯不過肉汁比較少牛柳粒就都可啊 仲有食到佢嘅意粉不過就唔記得影相啦大家都可以試吓佢嘅意大利飯
今次試左second bite
西餐黎架