2021-10-10 154 瀏覽
Specialise in 啤酒🍻可以叫staff 介紹下,但唔識飲嘅我都只係聽下就算🤣揀左款suppose 果味重啲嘅,但對我黎講都係差唔多😂但好神奇地飲完呢杯個人已經發熱,仲頭痛到第二日😳另外order 左個fries,新鮮熱辣炸起但唔算脆,調味好惹味但偏咸,真係啱晒送啤酒🤣

2021-09-26 174 瀏覽
以中西fusion為主的second draft 可以話係大坑核心餐廳,裝修已經看得到用上不少本土元素,氣氛輕鬆真係好適合收工來飲返杯🍻▫️𝘛𝘢𝘪 𝘩𝘢𝘯𝘨 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘴薯條+重口味控必點!炸得香脆,加上均勻佈滿在薯條上的孜然香辣粉,簡直係終極版麻辣shake shake薯條▫️𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘤𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘴𝘢𝘯𝘥𝘸𝘪𝘤𝘩Menu 寫炸雞治但應該叫炸雞漢堡,特別之處就係其南乳醬和酸瓜用了子薑代替,整體都不過不失,可以一試▫️𝘍𝘶𝘺𝘶 𝘤𝘢𝘳𝘣𝘰𝘯𝘢𝘳𝘢中式芝士腐乳配合卡邦尼意粉,因為腐乳的微辣相比傳統的卡邦尼意粉,感覺沒有太膩,但稍為有小小偏鹹溫馨提示-記得要訂枱呀

▫️𝘛𝘢𝘪 𝘩𝘢𝘯𝘨 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘴

▫️𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘤𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘴𝘢𝘯𝘥𝘸𝘪𝘤𝘩

▫️𝘍𝘶𝘺𝘶 𝘤𝘢𝘳𝘣𝘰𝘯𝘢𝘳𝘢

溫馨提示-記得要訂枱呀
之前見到好多人推介呢間餐廳嘅薯條🍟話係全港數一數二好食嘅薯條喎😦😦作為薯條控嘅我梗係去試吓啦~大坑薯條 $78唔係講笑真係好好食🤣可能因為太夜,冇晒幼薯條,餐廳幫我哋轉做粗薯條。薯條係有孜然粉、高菜同埋辣椒調味,特別惹味!一嚟到之後我就狂食了🤣賽螃蟹麵 $298好貴🤧🤧🤧 但見佢係特色,所以都係忍唔住叫咗黎試吓。果然係好好味,超好味嘅蟹肉味!而且每條意粉都好似吸收到咁樣,仲好彈牙添🤩好味不過都係試一次就夠了,me窮🤢

賽螃蟹麵 $298
2021-09-10 159 瀏覽
位於大坑外型充滿特色嘅品酒餐廳~其實幾年前佢一開我都有留意,但一直都未有機會入去食🤣今次因為同三個好耐冇見的朋友聚舊,即刻諗起呢間餐廳。餐廳主打係飲唔同口味嘅draft beef 🍺Total我自己叫咗兩杯一杯係荔枝味,另一款就普通麥味啤酒呢兩款嘅啤酒麥味都好香,口感屬於偏清新~唔會太苦,女士都啱飲。小食方面超級推介佢個大坑薯條👍🏻帶少少辣好惹味🌶送酒一流,由於太好食我哋食完一份又encore多一份😋主菜方面叫咗腐乳卡邦尼意粉食落其實係幾match, 腐乳代替芝士,幾創新👍🏻但如果唔鍾意太重口味,就唔推介因為偏鹹。南瓜意大利飯味道普通,有淡淡嘅南瓜味,冇咩特別。
位於大坑外型充滿特色嘅品酒餐廳~
其實幾年前佢一開我都有留意,但一直都未有機會入去食🤣
今次因為同三個好耐冇見的朋友聚舊,即刻諗起呢間餐廳。
餐廳主打係飲唔同口味嘅draft beef 🍺
Total我自己叫咗兩杯
一杯係荔枝味,另一款就普通麥味啤酒

小食方面
超級推介佢個大坑薯條👍🏻帶少少辣好惹味🌶
送酒一流,由於太好食我哋食完一份又encore多一份😋

主菜方面叫咗腐乳卡邦尼意粉
食落其實係幾match, 腐乳代替芝士,幾創新👍🏻
但如果唔鍾意太重口味,就唔推介因為偏鹹。

南瓜意大利飯

味道普通,有淡淡嘅南瓜味,冇咩特別。
2021-09-09 169 瀏覽
Bookmark咗呢間餐廳好耐😝終於有機會俾我呢隻新界牛出嚟大坑飲下食下啦🤪一場嚟到,當然要試下呢度最出名嘅【大坑薯條】啦~夠膽係大坑主場改個咁嘅名,肯定唔可以失禮街坊啦😏等咗一陣,主角登場!我平時其實偏好食肥大肉厚嘅粗薯條嘅,因為好多幼薯條只有香脆口感,完全食唔出薯肉嘅質地同薯味😖不過!呢個大坑薯條雖然係典型幼身薯條,不過香脆得嚟依然食到少少薯肉,以薯條控嚟講都算不過不失🙂但係最精彩之處當然係佢嘅調味啦!雖然薯條面放左兩條辣椒條,但係食落其實唔算辣(利申我唔太食得辣),反而其他調味味道好出,有陣孜然粉嘅味道🤩對於同時係羊肉控嘅我嚟講簡直猶如雙倍享受😍😍鍾情重口味嘅朋友就叫咗呢款【蒜泥黑肉】黑肉其實就係燻牛肉!可惜醬汁味偏濃,其實唔係太食得出煙燻嘅香味。不過醬汁本身微甜帶辣都相當惹味😛不過講真蒜味唔算太濃🙃由於實在太肚餓🤣所以我同朋友另外再叫多咗一份【燻牛治】,外型無咩特別,食落都正常發揮咁啦😂題外話:餐廳佈置得有種七八十年代舊香港嘅感覺,仲有打卡廂座(有客坐緊唔方便影相🥲)呢!如果大家有興趣就記得預早book枱啦😝

一場嚟到,當然要試下呢度最出名嘅【大坑薯條】啦~

夠膽係大坑主場改個咁嘅名,肯定唔可以失禮街坊啦😏

等咗一陣,主角登場!

鍾情重口味嘅朋友就叫咗呢款【蒜泥黑肉】

蒜泥黑肉

黑肉其實就係燻牛肉!

燻牛治

燻牛治
2021-09-03 150 瀏覽
大坑薯條🍟 招牌大坑薯條絕對係必嗌之選,大大份薯條,即叫即炸好脆口,孜然味好重,食落口有少少似土匪雞翼味,配啤酒一流。 紅菜頭牛油果 真身就如名一樣,就係紅菜頭加牛油果😂加左yogurt 同黑醋汁,酸甜開胃 腐乳卡邦尼 一向都唔鐘意食腐乳嘅我本身對呢個卡邦尼有啲保留,港式嘅腐乳代替原本嘅芝士,腐乳味道唔算太濃,整體味道新穎,就算唔食腐乳嘅我都覺得可再試。炸雞治炸雞先用南乳醬醃好再炸,就咁食雞肉已經好味,一咬落去嫰滑Juicy! 而且估唔到南乳同三黃雞出奇地夾,加埋軟熟唔乾嘅麵包,好有特色嘅burger🤩成晚最有驚喜嘅一道菜。

腐乳卡邦尼

炸雞
慶祝紀念
生日
  • 炸雞治
2021-09-02 193 瀏覽
💛Second Draft💛大坑薯條 $78唔洗講,大坑薯條係呢間signature,一定要試啦。份量唔少。薯條好香脆,孜然味好出。如果連埋面頭嘅高菜食,會有驚喜,兩者係好夾。不過整體係正常,冇乜特別。布袋麻婆 $158肉+ Burrata一齊,再加上少少辣汁,都有少少麻婆豆腐嘅味(小編朋友話個味似薩莉亞個菠菜喎🤭)。其實整體幾惹味,濃味,椒麻味好香,係撈飯好伴侶。Burrata係固體同凍身嘅。佢每種食法(單食肉,連burrata食,再加埋菠菜食)都係唔同,所以大家可以試下。小編就覺得3樣野一齊食係最好食。封門柳 $248小編覺得Size係有少少細嘅,而且唔知係米過咗時間,牛肉表面嘅燶味都幾重,但勝在肉質嫩。不過小編就唔支持叫呢個。總括而言,大坑薯條係三樣野食當中最好食,不過其實都冇乜特別。封門柳就唔支持大家試,反而可能試下Risotto,小編見都多人叫。小編仲叫咗2杯酒,不過搞唔掂😂😂

💛Second Draft💛
大坑薯條 $78
唔洗講,大坑薯條係呢間signature,一定要試啦。

布袋麻婆 $158

布袋麻婆

封門柳 $248
封門柳

2021-09-01 75 瀏覽
老實講 作為大鄉里嘅我真係第一次走入大坑…我發覺自己都真係幾鍾意呢個district!!!旺中帶靜 每間舖頭都有自己特色 nice! 第一入嚟 梗係要試吓遠近馳名嘅大坑薯條Um…大坑薯條 $78 係高級版嘅shake shake薯條即叫即炸好香脆 上面鋪咗孜然粉、高菜、乾椒 但冇辣味! 入口唔會過分油膩 而且有薯仔味未到又未到好驚為天人嘅 係預計到嘅味道幼薯條 配啤酒 chill住食 好爽棍賽螃蟹麵 $298都係第一次食賽螃蟹做theme嘅上海麵老實講 呢個水準就一般啦值得一讚 裏面真係有蟹肉配加上海醋嚟食 的確幾開胃 不過略嫌鹹咗少少但呢個中西合璧嘅諗法唔錯熱浪軟殼蟹 $88呢個質素都係so far so good本身個人係熱浪fans 可惜食唔出熱浪味但軟殼蟹要讚一讚 炸得幾好 脆卜卜 而且隻蟹食得出好新鮮!鹹檸啤:鹹檸味好重 好playful Si L Dan:有果香花味 quite cute 整體嚟講 餐廳好啱一班朋友圍埋傾偈 食薯條飲啤酒I miss my friends🥲整體性價比:🦖🦖🦖🦖Second Draft 地址:大坑銅鑼灣道98號地舖
老實講 作為大鄉里嘅我
真係第一次走入大坑…
我發覺自己都真係幾鍾意呢個district!!!
旺中帶靜 每間舖頭都有自己特色 nice!
第一入嚟 梗係要試吓遠近馳名嘅大坑薯條
Um…

係高級版嘅shake shake薯條
即叫即炸好香脆 上面鋪咗孜然粉、高菜、乾椒 但冇辣味!
入口唔會過分油膩 而且有薯仔味

但呢個中西合璧嘅諗法唔錯

熱浪軟殼蟹 $88
呢個質素都係so far so good
本身個人係熱浪fans 可惜食唔出熱浪味
但軟殼蟹要讚一讚 炸得幾好 脆卜卜 而且隻蟹食得出好新鮮!

鹹檸啤:鹹檸味好重 好playful

Second Draft
地址:大坑銅鑼灣道98號地舖
2021-08-16
2021-08-23 240 瀏覽
元蹄治Shanghai Dip Sandwich 第一推薦一定是這個元蹄三文治🥪三文治的汁比較特別 有點像barbecue sauce但又再加點中式醬汁味道🤗另外喜歡三文治內有酸瓜 配上特製醬汁 酸酸甜甜更開胃!☺️大坑薯條Tai Hang Fries送啤酒一流!這款大坑薯條也是很有名的!口感絕對跟大型連鎖快餐店的不同,口感脆身 放久一點也不軟身 但如果下少點鹽和調味便更好了 有點略咸🤭獅子頭肉丸Lion Head Meatballs個人很喜歡這道🤭fusion酒吧內有中式菜式已很新奇 煮法也是西式的肉丸煮法 但也加了點中式酒樓獅子頭吃法的元素👍大蝦南瓜意大利飯Prawn & Pumpkin Smokey Risotto 不想再吃mushroom risotto 和tomato sauce 的話 這款risotto挺有新鮮感的😏特濃朱古力蛋糕Dangerously Rich Chocolate Cake難得的朱古力蛋糕作飯後甜品卻並不膩☺️👍而且朱古力味也濃郁!
元蹄治 Shanghai Dip Sandwich

Tai Hang Fries
獅子頭肉丸 Lion Head Meatballs

獅子頭肉丸
Lion Head Meatballs
大蝦南瓜意大利飯 Prawn & Pumpkin Smokey Risotto

大蝦南瓜意大利飯
特濃朱古力蛋糕 Dangerously Rich Chocolate Cake

特濃朱古力蛋糕
元蹄治 Shanghai Dip Sandwich
🥂𝐒𝐞𝐜𝐨𝐧𝐝 𝐃𝐫𝐚𝐟𝐭💛• 今次嚟到話要銅鑼灣大坑嘅𝐒𝐞𝐜𝐨𝐧𝐝 𝐃𝐫𝐚𝐟𝐭🍻其實bookmark咗好耐但因為覺得好遠所以一直都冇去食到🥺今次的起心肝決定去試吓!餐廳裝修好特別 有舊香港嘅特色 但中間有個好搶眼嘅調酒bar位🍺個感覺好中西合璧🤣————————————————❶ 大坑薯條 𝐓𝐚𝐢 𝐇𝐚𝐧𝐠 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬 $𝟕𝟖大坑薯條絕對係必嗌之選✨係依度嘅signature🍟有孜然、高菜和乾椒🌶薯條新鮮炸起 炸得香脆 成碟薯條都鋪滿孜然粉 帶啲微微嘅辣味🤪上面鋪咗少少高菜 味道酸酸地有啲似酸菜 配埋薯條食出奇地夾🌟除咗本身調味之外 仲有個醬汁應該係普通千島醬😋但係佢地自己加咗啲洋蔥碎、basil 和少少酸豆!欣賞佢哋自己條配醬汁嘅心思💛 依款薯條送酒食啱啱好 會令人越食越上癮😍❷ 燻牛治 𝐑𝐞𝐮𝐛𝐞𝐧 $𝟏𝟔𝟖個人真係好鍾意依款🤣💛包用咗黑麥酸種包 咬落夠晒煙煙韌韌 而且充滿麥香 加上有烘底 所以外皮有少少香脆✨入邊包住燻牛、瑞士芝士、醃菜和薑汁😋特別欣賞佢煙熏味好出 同時又唔會遮蓋咗牛肉味‼️加上牛肉生熟度啱啱好 而配菜夠晒新鮮 咬落仲係好脆 同埋應該仲有啲酸瓜碎 令到個包冇咁油膩
🥂𝐒𝐞𝐜𝐨𝐧𝐝 𝐃𝐫𝐚𝐟𝐭💛

————————————————

❶ 大坑薯條 𝐓𝐚𝐢 𝐇𝐚𝐧𝐠 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬 $𝟕𝟖

❷ 燻牛治 𝐑𝐞𝐮𝐛𝐞𝐧 $𝟏𝟔𝟖

入邊包住燻牛、瑞士芝士、醃菜和薑汁😋特別欣賞佢煙熏味好出 同時又唔會遮蓋咗牛肉味‼️加上牛肉生熟度啱啱好 而配菜夠晒新鮮 咬落仲係好脆 同埋應該仲有啲酸瓜碎 令到個包冇咁油膩 同時豐富咗口感✨不過可惜唔係好食得出芝士味 但係整體嚟講食完都已經覺得好滿足🥰
我就咁同人share咗一半都已經覺得好飽🙊因為真係好大份好足料😚keep住食到底都仲有配料😍

❸ 熱浪軟殼蟹 𝐇𝐞𝐚𝐭 𝐖𝐚𝐯𝐞 𝐒𝐨𝐟𝐭 𝐒𝐡𝐞𝐥𝐥 𝐂𝐫𝐚𝐛 $𝟖𝟖

有三隻大大隻嘅軟殼蟹🦀上面有啲辣粉和薯片碎 真係好似熱浪🤣炸得啱啱好 入面都仲有啲軟殼蟹肉汁!最欣賞佢入邊加咗埋紫蘇葉一齊炸 作用中和返軟殼蟹嘅寒涼✨呢款都好啱用嚟送啤酒🍻

➍ 飛雲 𝐅𝐥𝐞𝐞𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐂𝐥𝐨𝐮𝐝𝐬 (𝐌𝐞𝐝𝐢𝐮𝐦) $𝟔𝟑
【酒精度:4% 苦度:8】

味道比較清爽 特別加入柑橘橙皮以及新鮮磨制的芫荽籽 所以唔太苦 適合啲平時唔飲開酒嘅女仔✨

❺ 𝐋𝐢𝐤𝐞 𝐓𝐡𝐞 𝐖𝐢𝐧𝐝 (𝐌𝐞𝐝𝐢𝐮𝐦) $𝟕𝟎

飲落有好豐富嘅果香 有芒果、柑桔和桃香😍飲落有好多層次變化✨

總括嚟講個人好鍾意佢嘅大坑薯條和燻牛治✨依間餐廳會再繼續幫襯 因為食物質素高 而且款式特別 環境舒服 性價比高😋下次會再試多啲其他唔同款式😍希望繼續有驚喜‼️
————————————————
🌟歡迎留言話俾我哋知你哋食完嘅𝐟𝐞𝐞𝐝𝐛𝐚𝐜𝐤🥰

🍴𝐒𝐞𝐜𝐨𝐧𝐝 𝐃𝐫𝐚𝐟𝐭
📍大坑銅鑼灣道98號地舖
  • Tai  Hang  Fries
  • 燻牛治
2021-08-13 293 瀏覽
我同友人20:00到去攞位,餐廳同事A同我地講第三張到我地,因我地怕會等得耐,已經問定同事A,用餐時間幾耐,A答我地90分鐘,咁我地就決定係出面等,等到20:45,我地再問同事A仲有幾多張檯,A話有兩枱就快走,第一二個waiting list 既客已經入左去,就快到到21:15,我地再入去問到我地張檯未,同事B話:「我諗你地今日都好渺茫」我地呆左,(😂請注意,當時同事B係目無表情,毫無歉意)然後我地立即搵仲有無餐廳開,因為我地等到啲鋪頭就黎關,而結果係我地附近啲鋪都唔再做新客我地再問同事B:「頭先你地同事A同我地講每檯用餐90分鐘」,同事B話:「係喎,我地無限用餐時間架啵,咁今日啲客唔走我地都無辦法,你地都要體諒我地政府限聚令,又多警察巡查。」我地著哂火,我話:「咁叫你地經理出黎丫」,同事B話:「我係」,我話:「如果你係經理,咁你對客既態度都幾差,你地同事答既野,同你對客人既回應都好差,好唔負責任」佢話:「係呀,我地同同事有communication breakdown,但今日都真係比唔到檯你,如果你地要guarantee有位,你地可以book 定下星期」真係佛都有火,無檯唔緊要,但都

真係佛都有火,無檯唔緊要,但都唔係用呢啲態度去對個客,亦都唔係叫我地等,然後話幫你唔到,然後餓住個肚叫我book 下星期

諗都唔洗諗,一定無下次,講完!
90 分鐘 (堂食)
2021-08-11 191 瀏覽
又來幫襯啦!嚟到呢一間,一定要幫襯佢中西合璧嘅嘢食及手工啤今次黎都係生日飯,我哋先叫咗兩杯手工啤!先叫咗杯鹹檸啤,其實有啲似鹹檸七,但又唔係咁有氣😳 另外仲叫咗杯Si L Dan, 哈哈,呢一杯酒反而係比較酒味重啲,如果兩杯比較,我會鍾意呢一杯多啲,因為似返啤酒😅啤酒當然要配香口小食- 大坑薯條配孜然、高菜、乾椒 - 好友四川風味,兼且好攻鼻🙈 係好食嘅,係好惹味嘅,不過如果鼻敏感嘅話,就可能帶定紙巾去食😅另外叫咗個三黃雞塊配南乳醬,又係好中西合璧嘅一個小食,南乳醬配炸雞,估唔到有幾夾,兼且會想點多啲汁嚟食🙊🙊🙊由於我哋唔係好主食嘅人,所以叫咗個大蝦南瓜意大利飯share, 個飯好creamy,隻蝦好大,南瓜味都好重,我覺得係幾好食喎👍🏻總括來講,呢一間係好啱大家The Happy Hour傾偈嘅地方,同埋會有好多外國人嚟幫襯,大家可以嚟練下英文😄
又來幫襯啦!嚟到呢一間,一定要幫襯佢中西合璧嘅嘢食及手工啤

今次黎都係生日飯,我哋先叫咗兩杯手工啤!

三黃雞塊

2021-08-10
慶祝紀念
生日
三黃雞塊
2021-08-04 207 瀏覽
平日收工時間唔想去中環啲bar, 可以試下大坑尼個second draft上網search都幾多人推薦尼間💛💛7點前坐底人唔多,都可以靜靜地傾下計,飲多兩杯8點左右已經坐滿人,燈光都校暗左,氣氛幾好重點係8點前點既酒仲有happy hour優惠🙌Mapo nachos. 9/10飲酒必配小食!麻婆肉碎醬配nachos 超夾!辣辣地好惹味缺點係食到尾會有啲咸👅Beetroot avocado salad. 9/10將紅菜頭加牛油果切塊,切得幾大塊最鍾意佢加左Greek yogurt 同黑醋汁酸甜開胃Prawn & pumpkin risotto. 7.5/10前兩個菜式太出色,顯得尼個risotto有啲平淡。蝦🦐冇咩味,但南瓜粒好甜好好食😋El crispy boi. 7/10330ml既Mexican larger, 係同nacho 配成一個套餐~餐牌度形容佢係refreshing finish taste, 但我覺得好苦大部分女仔應該唔鍾意Hangry. 8/10L
重點係8點前點既酒仲有happy hour優惠🙌

Mapo nachos. 9/10
飲酒必配小食!麻婆肉碎醬配nachos 超夾!辣辣地好惹味
缺點係食到尾會有啲咸👅

Beetroot avocado salad. 9/10
將紅菜頭加牛油果切塊,切得幾大塊
最鍾意佢加左Greek yogurt 同黑醋汁
酸甜開胃

El crispy boi. 7/10
大部分女仔應該唔鍾意

Hangry. 8/10
Large size, 店員推介既易入口清新之選~加左洛神花,所以酸酸甜甜,唔會有苦澀味,但又唔會係太甜既果汁酒味

下次想試大坑薯條啊
見到好多人都叫黎食~
Prawn  &pumpkin  Smokey  risotto
Mapo  Nacho
Beetroot  &  avocado  salad
El  crispy  boi
Hangry
Mapo  Nacho
Beetroot  &  avocado  salad
Hangry
  • Mapo  nacho
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و【大坑薯條坑 獨特人人啱】呢間嘅薯條真係勁出名🍟 之前喺果籽都見到有介紹過🍎 一直都勁想試!今次去開港島就去試吓係咪真係咁正😎 我哋嗰日朝早9點幾喺openrice都book到12點半食🤪~我是Menu~大坑薯條 Tai Hang Fries $78呢度嘅薯條果然名不虛傳,我哋真係食到停唔到手,兩個人都K.O.到成盤薯條🤤 一上枱就聞到好香嘅孜然味,食落唔會太濃味,剛剛好!面頭有啲高菜,咸咸哋,同啲薯條一齊食鹹度剛好😋 另外仲有個蛋黃醬,入面都撈咗啲高菜,點嚟食超正🤩 我相信係因為啲高菜已經夠鹹,所以啲薯條就冇落太多嘅鹽去做調味,正因為咁,我哋可以一條接一條咁食曬成兜佢😝蒜泥黑肉 Pastrami Slices $78蒜泥白肉就食得多啦,黑肉又有無見過呢🤪 呢度嘅黑肉係燻牛肉,面頭配上蒜泥同鎮江醋打成嘅醬汁,食落幾濃味,因為啲鎮江醋酸酸微微,都幾開胃,而啲牛肉口感偏硬,感覺似餚肉,不過又唔係咬唔到嘅韌,唔使擔心🤣腐乳卡邦尼 Fuyu Carbonara $138見到咁特別嘅配搭當然要嗌嚟試吓啦,估佢唔到幾好食喎🤩 其實佢有隻温泉蛋㗎!但係俾啲
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
【大坑薯條坑 獨特人人啱】

~我是Menu~

大坑薯條 Tai Hang Fries $78
蒜泥黑肉 Pastrami Slices

蒜泥黑肉 Pastrami Slices $78

腐乳卡邦尼 Fuyu Carbonara $138
見到咁特別嘅配搭當然要嗌嚟試吓啦,估佢唔到幾好食喎🤩 其實佢有隻温泉蛋㗎!但係俾啲火箭菜遮住咗🥲 撈嘅時候見到都幾多配料吓,碟入面除咗溫泉蛋同埋火箭菜之外,仲有煙肉、青瓜、黃椒同埋洋蔥🧅 腐乳醬做得唔錯,唔會好突兀,我哋覺得幾夾幾好味😋 雖然腐乳醬會偏鹹,但撈埋啲蔬菜食感覺fresh同light 啲🥒
夏威夷果茶 Hawaiian Iced Tea

夏威夷果茶 Hawaiian Iced Tea $58
果香就唔太飲到,但感覺好清新,解渴一流🤓
檸檬仔 Lemmy Lemonade

檸檬仔 Lemmy Lemonade $58
呢枝lemonade有驚喜!一見到個檸檬仔個樣咁cute已經好鍾意,飲落唔會太酸,甜度剛好,好好飲🥺 上網search發現每枝係有31%檸檬汁,然後仲會加啲葡萄柚同埋柑橘油✨

~評分~ (5分滿分)
環境:🦦🦦🦦🦦
食物:🍯🍯🍯🍯
服務:🐻🐻🐻🐻
總分:💛💛💛💛

地址:
Second Draft (大坑)
大坑銅鑼灣道98號地舖
2021-07-24
午餐
蒜泥黑肉 Pastrami Slices
夏威夷果茶 Hawaiian Iced Tea
檸檬仔 Lemmy Lemonade
2021-07-25 266 瀏覽
1) 賽螃蟹麵 2)腐乳卡邦尼 3) 大坑薯條&手工啤講個總結先,Gimmick > Quality上網見到個menu幾有特色,原本都好期待,點知食落真係好普通...希望味道方面可以改善吓1) 大坑薯條最好味係大坑薯條,炸得夠脆又唔油,落咗勁多調味粉好惹味配啤酒prefect match1) 腐乳卡邦尼腐乳卡邦尼完全無腐乳味反而重甜甜地,同意粉都幾唔夾2) 賽螃蟹麵賽螃蟹麵聞落就好香,食落都有唔少蟹肉但味道真係好普通
1) 賽螃蟹麵
2)腐乳卡邦尼
3) 大坑薯條&手工啤

講個總結先,Gimmick > Quality

1) 大坑薯條

1) 腐乳卡邦尼
腐乳卡邦尼完全無腐乳味反而重甜甜地,同意粉都幾唔夾

2) 賽螃蟹麵
賽螃蟹麵聞落就好香,食落都有唔少蟹肉但味道真係好普通