2019-04-03 114 瀏覽
最近所畫的圖只有增無減,我都累透了,弟婦非常體貼,為了方便我下班不用多走幾步,說去市中心Sedap惹味馬拉吃馬拉菜,放鬆一下,驅除疲勞。弟婦先來一碟馬來沙嗲雞串燒,雞串燒經過炭火仔細翻烤,雞肉被烤得酥脆不油膩,讓人一咬下去就可以感受到肉質的軟嫩多汁,正是雞肉新鮮的最佳證明。米紙炸春卷外皮所用的是米製的春卷皮,故外皮炸得特別香脆。米紙炸春卷內餡非常豐富,有木耳,蘿蔔,豬肉等,加上表層甜滋滋的蜜糖,實在對味。我超級推介大家喝這裡的馬來西亞肉骨茶,除了因為好喝之外,還有它可無限添飲,這點我都沒有留意,是弟婦發現的。當店員問我們要添加茶嗎,我才知曉呢。馬來西亞肉骨茶超級對我的味兒,一字骨的肉蠻厚實的,而且肉和骨頭一夾就分開,所以在吃的時候十分方便,肉質柔嫩,肉有吸到湯汁的味道,味道挺厚重的。肉骨茶當然不只是有一字骨,還有雞腳與豬肚,用料不手軟。湯頭部份真的很重藥材味,味帶胡椒香,每一口都喝得到湯的濃重,喜歡重口味的定必愛這湯。鮮蝦炒粿條迅速熱炒上桌,粿條鑊氣十足,並運用獨特的馬來西亞醬料提味,粿條有著厚實的滑彈感,鮮蝦,魚片,雞蛋充分吸附醬汁,入口惹味香辣,吃完後蠻有飽足感的。弟婦未嚐過甜口味

弟婦未嚐過甜口味的印度飛餅,我叫她要嚐嚐看。印度飛餅配香蕉看似平平無奇,和一般印度飛餅無異,一咬印度飛餅,天然的香蕉甜味十分討好,搭配酥香的飛餅不賴的吃,幾乎大部份的烤餅都被弟婦吃光。

吃辣的當然也要解辣,尤其是怕辣的人,弟婦愛透熱蜂蜜檸檬水,酸酸的檸檬遇上甜蜜的蜂蜜,既可解飽膩,又能美白,女生如何抗拒。

至於我則童心未泯,想喝美祿恐龍。美祿上鋪滿美祿粉,有種吃脆片的口感, 一邊吃美祿粉一邊喝美祿,童年趣味立即湧上腦海。
2019-04-02 93 瀏覽
今晚兩小唔返屋企食飯,於是約朋友去屯市搵食,見新開咗呢間食馬來西亞菜的餐廳就去試吓啦店內裝修帶點馬來西亞風味,吊扇是芭扇狀甚有特色,加上牆上掛有攪笑有趣的掛畫,甚覺玩味怡保咖哩海鮮叻沙有大蝦,花甲,魷魚,茄子,豆卜,支竹,麵底是油麵加米粉混合而成,馬拉叫摻摻,湯底椰香濃郁而且辛辣惹味椰漿飯配吉隆坡咖哩雞椰漿飯有淡淡的椰香味,雞肉滑嫩入味,配埋咖哩辛香惹味馬來西亞肉骨茶(細滲)有豬肚,三層肉,一字骨,雞腳,杞子及其他配料,食材相當豐富,藥材味唔太濃郁,啱香港人口味,而且湯是無限添飲的相當貼心蠔煎似港式的煎蠔餅但無咁油膩,雞蛋煎得金黃有蛋香,蠔肉新鮮甜美又唔腥,蘸埋魚露食更可提鮮凍薏米水最後叫了杯薏米水,微甜又有益

怡保咖哩海鮮叻沙

椰漿飯配吉隆坡咖哩雞

椰漿飯有淡淡的椰香味,雞肉滑嫩入味,配埋咖哩辛香惹味

馬來西亞肉骨茶(細滲)

蠔煎

凍薏米水

最後叫了杯薏米水,微甜又有益
2019-03-25
  • 怡保咖哩海鮮叻沙
2019-04-02 55 瀏覽
此店去過兩次, 第一次午餐, 食物好吃, 款式也多, 坐得很舒服, 而已價錢不太貴.第二次假日晚餐, 等了半小時(1940), 不設留位, 三個人叫了五個菜, 可惜有兩個菜買光沒貨(胡椒蝦, 手撕馬來薄餅),改了咖哩鯧魚, 一般, 細肉骨菜, 肉排好硬, 上次吃時是非常軟熟, 容易咬, 炒棵條, 馬來飯, 正常ok, 最後個炒通菜, 好多沙, 所以退回去沒收錢.我兩位朋友說沒下次光顧, 我會給多一次機會, 希望店家能保持水準及預貨多一點吧, 才第二輪就沒貨買太可惜了.
才第二輪就沒貨買太可惜了.
2019-03-31
35 分鐘 (堂食)
2019-04-02 55 瀏覽
屯市開左新餐廳主打馬來西亞菜有黎自馬拉嘅朋友試過覺得唔錯所以最近經過決定試下餐廳裝潢充滿南洋風味而且環境明亮座位寬敞馬來沙嗲羊串燒/馬來沙嗲豬頸肉串燒羊肉表表微焦肉質依然軟腍唔羶,沙嗲醬料香濃惹味加埋花生碎粒層次豐富;豬頸肉口感嫩滑爽彈配搭沙嗲醬燒油脂豐腴甘香鮮蝦炒粿條粿條寬厚而且質感柔軟滑溜加埋芽菜韭菜同埋蛋絲爆炒鑊氣十足,色澤較淺但味道微辛且帶醬油香;大蝦爽脆鮮甜,魚片厚薄適中而且口感彈牙檳城白咖哩麵湯底本身清淡加左咖哩醬後變得濃惹辛辣,配料豐富包括白肉魚片同埋豆卜麵底採用由米粉同埋油麵混合而成嘅摻摻口感特別亞參叻沙鮮魚湯底清鮮加入亞參膏醬微酸帶辛,食之前加埋蝦膏醬腥甜濃郁;魚肉細碎無骨,配料方面除左洋蔥同辣椒仲有生菜絲菠蘿同青瓜等食材感覺清新麵底質感似米線但偏粗幾特別紅豆冰沙冰紅豆沙冰份量好多而且質感幼滑唔會過甜幾正
屯市開左新餐廳主打馬來西亞菜

紅豆沙冰份量好多而且質感幼滑唔會過甜幾正

2019-03-26
  • 馬來沙嗲豬頸肉串燒
2019-03-31 229 瀏覽
行完街想早d食飯,係屯門巿廣場二期近自動電梯附近見到一間裝修別緻的餐廳,位置不大開掦,好像是新店。原來係食馬來西亞菜,中、西餐都經常食,馬拉菜就唔係周圍有。雖然只係六點多但己經有好多枱客食緊嘢👨‍👨‍👧‍👧,坐位有一定的距離,較為舒適。用咗吊扇做裝飾加埋地磚的配搭、真係好似去咗馬來西亞咁🛫。此店採用開放式厨房,可以見到厨師👨🏻‍🍳炒得好有鑊氣。🔸細滲肉骨茶$72🥣湯頭沒有跟馬來西亞本地的濃濃藥材味,這裏的較易入口,湯料充足:有豬腩肉、一字排、豬肚及雞腳👍🏻飲晒仲可以無限量添加湯底👏🏻👏🏻,店員都添得好頻密,起碼主動問咗我地三次,(我地只添了一次😂)。若是一字排可以腍d就更好😉🔸海南鷄例牌$83皮薄肉嫩,食到雞嘅香味,叫了例牌但都會跟上兩份醬料,毫不吝嗇👍🏻🔸鮮🦐炒粿條$62有海鮮炒及鮮蝦炒兩種,店員細心主動講出兩者之分別,非常清楚👍🏻除了蝦還有魚片,粿條好像河粉,但它們的不會有油膩的感覺😘🔸蒜蓉炒通菜$48🥦原本想叫馬拉盏炒,但老公話今日唔想食辣🌶,所以叫咗蒜蓉炒。呢度除咗有蒜蓉仲有紫洋葱添價錢合理又好食,下次可以再幫襯

🔸細滲肉骨茶$72🥣

🔸海南鷄例牌$83

🔸鮮🦐炒粿條$62

🔸蒜蓉炒通菜$48🥦

價錢合理又好食,下次可以再幫襯

2019-03-28
2019-03-29 71 瀏覽
昨天去了屯門一間馬來亞餐廳食飯,絕對有驚喜,所以想跟大家分享一下,餐廳名字🎈惹味馬拉🎈,位於屯門市廣場2期一樓去到的時候約六點半,雖然不需要等位,但已經坐滿一半人,挺受歡迎💪餐廳的裝修風格,喺馬來西亞風,有吊扇,牆身的畫有趣搞笑,座的位置也很舒服,開放式廚房,清潔明亮👌餐牌印刷精美,附相片,十分清楚👍✨肉骨茶,细渗$72材料十分之豐富,有雞腳,豬肚,豬骨,杞子, 湯頭濃郁,豬骨很大件很腍,軟骨都食埋 ,最意外驚喜是免费refill湯, 如果喜歡,還可以加油炸鬼一齊食,當然油炸鬼就要另外order,加$15✨海南雞例牌$83這個菜無得輸,醬料味道正宗,雞肉去骨嫩滑,肥瘦適中👍✨鮮蝦炒粿條$62鮮蝦魚片跟粿條,炒得一氣呵成,色澤均勻, 十分飽肚😋😋😋✨蒜蓉炒通菜$48整碟餸炒得很香口, 通菜青綠 ,脆卜卜,👏👏兩人食飽飽,都是290蚊左右,😁😁😁

餐牌印刷精美,附相片,十分清楚👍

✨肉骨茶,细渗$72

肉骨茶細滲

✨海南雞例牌$83

這個菜無得輸,醬料味道正宗,雞肉去骨嫩滑,肥瘦適中👍

海南雞例牌

✨鮮蝦炒粿條$62

鮮蝦魚片跟粿條,炒得一氣呵成,色澤均勻, 十分飽肚😋😋😋

鮮蝦炒惈條

✨蒜蓉炒通菜$48

整碟餸炒得很香口, 通菜青綠 ,脆卜卜,👏👏

蒜蓉炒通菜

蒜蓉炒通菜
  • 肉骨茶
  • 鮮蝦炒粿條
2019-03-29 41 瀏覽
原來市廣場呢個位開左間馬拉西亞野,今日收早就來試試。餐廳面積都幾大,L字用餐區,幾闊落,坐得舒服。呢個時間都好full,可能呢邊冇同類型食物,加上呢度價錢唔貴,所以都好多人枱面整齊放左餐具、紙巾、水,旁邊嘅櫃桶有牙籤之類。餐牌選擇好多,肉骨茶、小食、飯麵、飛餅、菜、海鮮類都有,而且價錢合理,人均消費百零蚊已經幾豐富,如果人多更加抵啦,又可以叫多幾款。咖央多士:一件切半,咖央醬都算均勻,唔會太甜,多士好微微脆,中規中矩。海南雞飯:加左錢轉雞脾,賣相唔錯啊,雞脾滑溜無骨,肉質完全唔鞋,我地當然連雞皮都食埋啦。飯粒分明,亦都好香,唔錯。點呢個飯仲有個湯,蘿蔔湯幾甜,熱辣辣,蘿蔔都多。胡椒蝦:有少少驚喜,以飛餅墊底,入面嘅蝦大小適中,份量大器,都有十三隻。蝦殼沾滿胡椒醬汁,啜過唔停口,而且唔會話淨係得個殼有味,蝦肉都有少少香氣。蝦肉實淨爽口,唔錯;墊底嘅飛餅要盡快食,其實都幾酥,放涼左會變硬,記得盡快食馬來風光:馬拉盞炒通菜主要係菜葉為主,幾入味,唔會太鹹。巴東牛肉:好快上枱,牛肉沾滿醬汁,唔會好老,幾有嚼勁,但個人認為可以再辣D,會更加惹味。紅豆沙冰抵飲啊,28蚊大大杯,紅豆香,仲有粒粒紅豆

枱面整齊放左餐具、紙巾、水,旁邊嘅櫃桶有牙籤之類。

點呢個飯仲有個湯,蘿蔔湯幾甜,熱辣辣,蘿蔔都多。

馬來風光:馬拉盞炒通菜主要係菜葉為主,幾入味,唔會太鹹。

紅豆沙冰抵飲啊,28蚊大大杯,紅豆香,仲有粒粒紅豆食到,沙冰都算打得夠滑,唔會話太多冰碎。
2019-03-28 50 瀏覽
肉骨茶竟然可以無限添飲,你又試過未?  惹味馬拉提供肉骨茶無限添飲,凡惠顧3401-3407肉骨茶可無限添飲,只限肉骨茶湯,內裡的豬骨是沒有的啊。肉骨茶-皇帝骨 —肉骨茶的豬骨有不同款式可選,侍應推介我們試皇帝骨,是豬隻背部的骨,比較軟熟,肉骨茶味道不算太濃,帶有藥材味。印度飛餅配咖哩雞腿 —是印度咖哩的味道,香料比較重,咖哩味較濃味,有點辣,可配印度飛餅一起吃,而且雞肉也很滑。海鮮炒粿條—味道有點辣,辣得來惹味,配料有蝦、花蛤、芽菜、韭菜和蛋。馬來沙嗲牛串燒 (兩串) —牛肉烤得香口,配甜甜的馬來沙嗲醬。

印度飛餅配咖哩雞腿

海鮮炒粿條

馬來沙嗲牛串燒 (兩串)

2019-03-27
印度飛餅配咖哩雞腿
海鮮炒粿條
馬來沙嗲牛串燒 (兩串)
2019-03-24 47 瀏覽
啲服務態度極差 叫極都冇人應 一入出都已經冇人理 一系就嗯咗一句 當應咗 之後就冇咗件事 效率又低 野食上得好慢 又成日漏單 野食又唔正宗又唔好食 價格又唔係低 真心一個字 差 唔會再去
2019-03-10
15 分鐘 (堂食)
午餐
2019-03-24 53 瀏覽
第一次屯門食到馬來風味,既興奮又緊張!!但因為我同媽媽都唔食得辣野,就叫左d唔辣嘅野食~叫左個瓦煲老鼠粉,超正超入味,開頭以為係銀針粉,但佢質地又淋過銀針粉,但幾煙un幾有口感仲有隻窩蛋喺面另外叫左個海鮮炒粿條,原來有少少辣,不過都接受到,但超大碟,食到好飽飽。 最後當然唔少得個甜品:香蕉薄餅~~~係十級好食。 連媽媽都愛不釋口,係咁食食食,因為香蕉味好香濃,薄餅皮又易入口,下次泥都會再叫:)但店舖冇咩2人枱,繁忙時間需要搭枱

仲有隻窩蛋喺面

但店舖冇咩2人枱,繁忙時間需要搭枱
2019-03-22 585 瀏覽
住喺屯門納米樓嘅朋友揾飯腳, 我當然第一時間黎, li間馬來餐廳喺屯門市廣場二期, 位置有啲低調但入到去好有馬來西亞🇲🇾特色同空間感. Menu簡單五頁就有齊小食, Nasi Lemak椰漿飯, 各款炒麵飯, 肉骨茶, 海鮮, 仲有多款特色飲品, 我見個環境幾舒服, 隔離啲食物好似好正, 一時眼闊肚窄地嗌左六樣野食✌🏻.>馬來沙嗲雞串燒 (HKD28)串燒除左燒得均匀無燶到結焦, 沙嗲醬係亮點, 充滿花生香味而且有粒粒花生增加口感; 地道咁有埋一小塊薄餅, 紫洋蔥, 青瓜平均返味道, 雞肉夠唒香而嫩, 仲好大串添.>鮮蝦炒粿條 (HKD62)原來粿條係比河粉更闊嘅麵, 剝好殻連蛋, 芽菜一齊炒, 非常惹味, 因為粿條較闊, 所以大大吸收炒起嘅味道, 蝦肉好爽! li個係大件夾抵食之選.>蘭花椰漿飯配炸雞腿🍗 (HKD64)食馬拉菜點可以唔點Nasi Lemak呀! 記得有次吉隆坡旅行就愛上那清香嘅椰漿飯. 見到隔離枱藍藍地食咁靚就try try, 原來係近排好興嘅天然顏色蝶豆花呢, 雖然加入蝶豆花味道無分別, 但係可以食落肚嘅佢係有抗氧化同美顏嘅作用, 啱唒一

馬來沙嗲雞串燒

馬來沙嗲雞串燒 (HKD28)
鮮蝦炒粿條

鮮蝦炒粿條 (HKD62)
蘭花椰漿飯配炸雞腿

蘭花椰漿飯配炸雞腿🍗 (HKD64)
食馬拉菜點可以唔點Nasi Lemak呀! 記得有次吉隆坡旅行就愛上那清香嘅椰漿飯. 見到隔離枱藍藍地食咁靚就try try, 原來係近排好興嘅天然顏色蝶豆花呢, 雖然加入蝶豆花味道無分別, 但係可以食落肚嘅佢係有抗氧化同美顏嘅作用, 啱唒一眾貪靚嘅女生. Li個椰漿飯一樣有好清香嘅椰子味, 我會將少少飯點隔離個醬再同花生一啖食, 味道口感豐富得多, 圓錐型嘅餅想必是mini版紙巾飛餅, 咬落勁脆, 點返串燒個沙嗲醬一流. 我一邊食飯, 一邊食雞脾(好忙), 生炸嘅雞脾大件厚肉, 外層嘅皮脆卜卜, 推介推介.
馬來風光(馬來棧炒通菜)

馬來風光(馬來棧炒通菜) (HKD48)
俾佢份量嚇一嚇, 48蚊咁多通菜嘅?馬來棧炒過, 嗰種醎香會令人停不了口, 但就要留意不時會咬到一粒粒好細嘅硬粒粒, 事關炒菜時毫不吝嗇馬來棧醬嘅份量, 咁先夠娘惹.
肉骨茶-細滲

肉骨茶-細滲(HKD72)
細鍋份量好夠兩個人飲, 豬骨好大舊(有大骨, 皇帝骨, 一字骨揀), 味道偏溫和, 唔會飲到濃濃藥材味, 飲唒湯, 原來有得refill!!!
巴東牛肉

巴東牛肉 (HKD32)
選用牛坑腩加入多種香料嘅巴東style, 充滿微辣, 薑香, 椰香, 牛腩勁tender, 就咁夾都可以分開, 夠惹味.

美祿恐龍 (HKD30)
真的起濃美祿嘅凍朱古力, 面頭大量美祿粉完全覆蓋住, 甜度好適中.
紅豆冰沙冰 (HKD26)
Menu有紅頭冰通常都會叫杯, 自問飲盡各大小快餐店冰室嘅紅豆冰, li杯好高質, 奶加紅豆蓉加冰現打, 每一口都嘆到紅豆粒同甜甜冰沙, 店家用嘅紅豆有口感夠腍身, 黎食飯一定要整返杯呢!
Remark:
店員大部份係叔叔同姨姨, 個個都nice, 店內除左四方枱for二人or四人, 仲有幾張六人圓枱, 好乾淨坐得好舒服😌.

2019-03-21
馬來沙嗲雞串燒
蘭花椰漿飯配炸雞腿
馬來風光(馬來棧炒通菜)
肉骨茶-細滲
巴東牛肉
  • 馬來風光
  • 美祿恐龍
  • 紅豆冰沙冰
2019-03-21 430 瀏覽
在屯門市廣場新開的這間惹味馬拉,因為在二期的角落位置,開咗張都不知道,好彩食肉獸搵食最叻,原來好近杯渡輕鐵站個商場入口。在商場的一角,裏面地方超大,好多座位,所以唔使等位,不過都幾乎全場滿座。見到餐牌仲開心,價錢好抵食,小食好吸引,二十多元左右,好多選擇,最鍾意馬來西亞的香口小食!諗起去馬來西亞行到邊食到邊的情況都興奮。喺屯門市中心來說,這個價錢應該是全場最抵,食指大動, 有食肉獸在場,點多幾個小食都唔怕。點完菜,會即時印單給你,有加一收費。馬來沙爹雞串燒,兩串,$28。 賣相好靚,估唔到仲有青瓜洋蔥沙律伴碟,還有小小一片烤薄餅給你增加口感,這個很抵食!雞肉很嫩滑,燒完外層很香脆,灑上沙爹汁,鹹甜適中,非常惹味,推介!胡椒雞翼$26,一碟有三隻。 超級好味!外層雞翼皮香煎過,脆脆的,裏面雞肉肉汁超多,滑嘟嘟,黑椒份量強勁,吃下有點辣,但醬汁香濃,極度惹味!像黑椒粉蜆風味!能吃辣的人,這個超推介!參峇豬頸肉$28。 參峇其實是馬來西亞人常吃的醬料,用蝦醬、蝦米干、葱蒜、辣椒乾、黃薑等製成,香甜帶微辣。一入口,有香濃的蝦醬味,滿口蝦香。豬頸肉薄切,香煎過,金黃色,拌上醬汁,加紅椒伴碟,是否

參峇豬頸肉$28。 參峇其實是馬來西亞人常吃的醬料,用蝦醬、蝦米干、葱蒜、辣椒乾、黃薑等製成,香甜帶微辣。一入口,有香濃的蝦醬味,滿口蝦香。豬頸肉薄切,香煎過,金黃色,拌上醬汁,加紅椒伴碟,是否覺得很有特色呢 ? 比較少見豬頸肉用碗裝,是啊,這裏的所有小食大部分用碗裝,很有馬來西亞風格。

怡保咖哩海鮮喇沙$60, 有大蝦、豆卜,蜆肉、茄子、魷魚片、支竹,材料超豐富。 枝竹和豆卜是心思食材,因為浸在咖哩海鮮湯裏吸收味道,特別鮮甜惹味。

好開心!原來麵底是摻摻,也是馬來西亞常吃的一種麵。摻摻即是我們說的「兩溝」,是油麵和米粉混合,在馬來西亞的路邊小檔,就像香港的車仔麵,有很多種麵讓人選擇,常有人選擇兩溝,成為了現在的摻摻,也是最有馬來西亞特色的麵食。 我特地讓摻摻浸在湯裏,吸收湯的味道,因為有海鮮,所以味道很鮮甜,咖哩不辣,但香料味濃,麵質浸得久了也沒有變淋,好味!

蘭花椰漿飯配巴東牛肉$66。 見到紫藍色的椰漿飯賣相非常吸引! 而且,又見到參峇醬出場啦!因為馬來西亞人吃的椰漿飯,通常都拌參峇醬一起吃。 這裏的椰漿飯不是包在荷葉裏, 因為要讓人看到這麼美麗的顏色吧?

紫色蘭花煮成的椰漿飯,椰漿味香濃,也有更多膳食纖維,拌著參峇醬一起吃,更加惹味。最估不到伴碟有還放了兩條秋葵,半隻雞蛋,薄餅和炒花生,感覺多了很多小食,也增加口感,更覺抵食!

馬拉窩仔雞柳雙球煲$62。

有小食有飯,不少得試試小菜。滿滿的白咖哩汁煮成,用蠟燭熱著, 令椰汁味揮發得更香, 咖哩汁裏的香料更加惹味,配飯食一流!淨食會咸左少少。雞球仍然很嫩滑,走過油的雞皮很香口,裏面雞肉仍然結實有質感,夠新鮮!

埋單加一$297,兩個人食咗咁豐富嘅晚餐,人均消費$150,食到好飽,試曬唔同口味的馬拉菜,好開心!抵食。食肉獸今次大豐收啦!
2019-03-20
2019-03-21 80 瀏覽
很多年前去過新加坡同馬來西亞旅行,都幾鐘意那裏的純樸同地道食物,食物吾係貴但有特色,由其肉骨茶係我幾喜愛既。今日嚟到屯門就試下呢間特色馬拉菜,當然一定叫肉骨茶,湯既药材味吾係好濃,比較適合香港人口味,而且店員好細心,見你飲到好咁上下會同你加返啲熱湯排骨的肉質也不錯另外叫左個海鮮炒粿條,粿條即厚身河粉,佢炒得吾係好油, 而且有點兒微辣,所以好醒胃。串燒類要左雞同牛,牛串燒雖然價錢相對貴啲但肉身嫩滑,吾會燒到乾噌噌,所以都抵食馬拉盞炒通菜都幾惹味,為呢餐馬拉菜畫上完美 句號
排骨的肉質也不錯

馬拉盞炒通菜都幾惹味,為呢餐馬拉菜畫上完美 句號

2019-03-19 80 瀏覽
快閃食個晚飯,今日晚飯時間早,6點人流還未多。呢到地方都幾大, 座位闊, 坐得幾舒服, 有馬拉氣氛👍🏻怡保咖哩海鮮叻沙($60)我覺得叻沙比平時出面的辣d,又帶d椰醬香味,好野味好開胃👍🏻我中意叻沙有2種粉麵, 有米粉及油麵,份量岩岩好比女仔食❤️又有蜆又有魷魚🦑&蝦,足料印度飛餅配吉隆坡咖喱雞腿($58)咖哩唔辣好好襯, 加落飛餅食加多多都唔夠丫✌🏻馬來風光($48)好大碟, d通菜好嫩檸檬薏米水 ($24)&紅豆冰($26)紅豆冰真係沙冰, 好紅豆好正丫❤️❤️😍
快閃食個晚飯,今日晚飯時間早,6點人流還未多。
呢到地方都幾大, 座位闊, 坐得幾舒服, 有馬拉氣氛👍🏻

怡保咖哩海鮮叻沙($60)
又有蜆又有魷魚🦑&蝦,足料

印度飛餅配吉隆坡咖喱雞腿($58)
咖哩唔辣好好襯, 加落飛餅食加多多都唔夠丫✌🏻

馬來風光($48)
好大碟, d通菜好嫩

檸檬薏米水 ($24)
&紅豆冰($26)
紅豆冰真係沙冰, 好紅豆好正丫❤️❤️😍
2019-03-18
2019-03-14 320 瀏覽
聽好友講屯門市廣場有新餐廳,是馬來菜,這個商場較少有馬來西亞食品,好友住在附近,當然要相約一起去品嚐下較少吃這類美食啦 ~餐廳裝修獨特,設計時尚,富色彩繽紛,天花掛上吊扇,懷舊亦帶有時代感,地方不是很大,但感覺親切,舒適寫意。餐牌上菜色特別,有海鮮、雞煲、印度飛餅、串燒、肉骨茶、小食、椰漿飯、炒粉麵飯、特色飲品及甜點等,選擇很多,真的很不錯。椰漿飯配参峇蝦     $62用竹盤盛載著多種食物,賣相特別。清香撲鼻的椰漿飯,加上少少辣的蝦肉,好吃  ;  配合薄餅、魚乾、花生、烚蛋、青瓜的配料,我會將所有材料拌勻一起吃,辣辣的,爽爽脆脆,口感非常豐富,很惹味。  亞参叻沙     $52這碗是湯粉,材料除了粉外,還有魚肉、菠蘿、青瓜、洋蔥等,加入蝦膏汁拌勻一起吃,味道鹹鹹香香,鮮味爽口,很不錯。蠔煎     $56蠔煎色澤金黃,蛋味香濃,蠔肉新鮮,,不會有腥味,亦不黏口,把蠔煎沾上魚露更鮮更美味可口。紙巾飛餅     $68外形像金字塔,相當吸引。食法只要用手撕下,逐片逐片吃,脆卜卜,另可將飛餅沾上底部的美祿粉和煉奶一起食,爽脆可口,香香甜甜,實在太好味啦!值得推薦給大家!印度飛餅配香蕉

椰漿飯配参峇蝦     $62

蠔煎

紙巾飛餅     $68

紙巾飛餅

印度飛餅配香蕉    $42

薄薄的飛餠,鹹香可口,而餡料是香蕉水果,清清甜甜,煙煙韌韌,很好吃的小食。
印度飛餅配香蕉

豆漿湯圓配椰糖     $28

濃濃豆漿香,配備椰糖,自己可以調配甜度,很細心。香濃的芝蔴湯圓,清甜滋潤。
豆漿湯圓配椰糖

紅豆冰 (沙冰)     $26

紅豆冰就食得多,將它製作成沙冰,自己都是第一次飲,甜度適中,不會過甜,飲到有少少粒粒紅豆,有口感,清清甜甜,冰冰涼涼,好飲。
紅豆冰 (沙冰)
2019-03-14
紙巾飛餅