2013-05-28
我曾經睇過一篇名食家嘅訪問,佢話一間食店,要判斷好唔好食,質素水平平唔平穩,係絕對唔應該喺新開業就去試(除非食店已是集團式),因為一間新開業嘅食店,往往會因為環境(消費模式及客人質素),員工,供應商嘅配合,收支平衡等呢幾個問題,而影响某程度上嘅食物嘅出品質素及口味!咁啱去元朗探朋友,之前喺網絡上,朋友FB嘅相已經睇到呢一盆食得嘅人氣盆栽甜品,好想試,但一路無時間...朋友話黎左幾次,話已經開左半年,徐左甜品啲咖啡都唔錯,咁我嘅目標...當然係甜品啦 !舖內裝修簡潔, 枱椅及半牆身以木為主題,配合ADELE嘅歌聲陪襯下,予人鬆弛嘅感覺! 當正同d朋友"蹉商"食咩嘅時,店員話今週特式甜品有兩款,當我問及,店員有禮地解答,佢地每一兩星期厨師會推出一兩款分子甜品,會寫喺門口黑板上,原因厨師唔想受住menu嘅限制,當有靈感或潮流興食咩,厨師們就創造啲特式甜品,讓客人保持驚喜常新,所以我地就決定放棄初衷, 找尋驚喜紅白心太軟,見店內半數客人都係叫這款招牌甜品,旁邊嘅低溫分子雲尼拿同野莓雪筢,口感特別,配以流心之心太軟,味道甜甘酸適中,出奇地配合,特别在野莓雪筢有解膩之助除左個名之外,以一柸馬天尼柸
舖內裝修簡潔, 枱椅及半牆身以木為主題,配合ADELE嘅歌聲陪襯下,予人鬆弛嘅感覺! 當正同d朋友"蹉商"食咩嘅時,店員話今週特式甜品有兩款,當我問及,店員有禮地解答,佢地每一兩星期厨師會推出一兩款分子甜品,會寫喺門口黑板上,原因厨師唔想受住menu嘅限制,當有靈感或潮流興食咩,厨師們就創造啲特式甜品,讓客人保持驚喜常新,所以我地就決定放棄初衷, 找尋驚喜 紅白心太軟,見店內半數客人都係叫這款招牌 甜品,旁邊嘅低溫分子雲尼拿同野莓雪筢,口感特別,配以流心之心太軟,味道甜甘酸適中,出奇地配合,特别在野莓雪筢有解膩之助 除左個名之外,以一柸馬天尼柸盛上,那層叠式嘅演釋,已很"意亂"了, 由頂層向下之朱古力分子泡沫,雲呢拿mousse,拖肥白蘭地mousse,覆盆子凝膠果蓉,同最底之黑朱古力mousse,整體味道淡至濃,顔色淺至深,細味岀廚房們一返苦功,"情迷"了! 當上枱時還真的嚇親,除左d飯外,疍同條腸同真一樣,超高像真度,玩味十足,腸仔以朱古力包住蛋卷,太陽蛋係椰子布甸圍住粒流心Mango Egg, 白飯以飯味之分子雪糕,但味道配塔一般,一試無妨 朋友話呢個唔係分子 甜品,但因為佢食過,所以再食,脆格係丹麥麵包切方粒焗至脆口,配以creme bluree打之忌廉,雪糕生果同食,冷熱交替,一試上癮!
一輪驚喜後,差d唔記得我黎嘅目標"嗰paul草" tiramisu,可能未見過真身時,已經見過好多次,所以黎到竟然唔記得影相! 面層勁似泥嘅係朱古力,果仁同餅乾,幾crunchy, mascarpone cheese打得滑溜,含咖啡酒香,手指餅濕度適中,口感順滑!
題外話/補充資料:
以一間開業半年之食店,整體唔錯,食物外表口味獨特,特別一讃員工禮貌可嘉,在巿場應佔一席,但還要不斷創新,期待"妳的"新作!