2020-07-12 223 瀏覽
Tower 535有很多新食肆今次去1樓五感六覺。叫了雜錦海鮮丼Assorted Sashimi with rice包湯,沙律同冷泡茶冷泡茶,很淡茶味的冷茶沙律,菜上加了沙律酸汁和紫菜加添了不小口感沙律的汁,不會太酸,酸味增強左食慾湯 • 相對味道很淡加太多水煮,令到湯的味增大大減淡不知道為何這味增湯會有點奇怪味道與一般的大大不同加了洋蔥,蘿蔔,昆布和蔥花應該先會有味增味,後有洋蔥和蘿蔔的甜味總言言之這湯不好喝雜錦海鮮丼廚師已經先先把魚生加了豉油的咸味所以可以直接吃,不用加豉油但習慣了點豉油所以都額外叫店員給豉油飯放多了點醋,魚生很新鮮👍🏻👍🏻同時間給了一個湯來泡飯吃很喜歡茶漬飯,這個加了分跟魚生飯也很夾但係湯就有點咸如果淡番小小就完美
Tower 535有很多新食肆
今次去1樓五感六覺

叫了雜錦海鮮丼
Assorted Sashimi with rice
包湯,沙律同冷泡茶

冷泡茶,很淡茶味的冷茶

沙律,菜上加了沙律酸汁和紫菜
加添了不小口感
沙律的汁,不會太酸,酸味增強左食慾

湯 • 相對味道很淡
加太多水煮,令到湯的味增大大減淡
不知道為何這味增湯會有點奇怪味道
與一般的大大不同
加了洋蔥,蘿蔔,昆布和蔥花
應該先會有味增味,後有洋蔥和蘿蔔的甜味
總言言之這湯不好喝

雜錦海鮮丼
廚師已經先先把魚生加了豉油的咸味
所以可以直接吃,不用加豉油
但習慣了點豉油所以都額外叫店員給豉油
飯放多了點醋,魚生很新鮮👍🏻👍🏻

同時間給了一個湯來泡飯吃
很喜歡茶漬飯,這個加了分
跟魚生飯也很夾
但係湯就有點咸
如果淡番小小就完美
2020-06-06
2020-07-03 234 瀏覽
見openrice介紹呢幢有新餐廳,而且有優惠就諗住一試,點知5個人都後悔。。未試過因為無嘢可以再揀唔夠飽而要轉場。。。menu本身有一半只在lunch提供,食物選擇非常少,質素一般,特別係壽司刺身不值得一試,某集團壽司重好食,啲刺身不新鮮無光澤,味道不鮮甜,壽司飯係硬。。12 件壽司索價$3xx,完全不合理。。伏。。。爆,如果細食可以一試。不過薯條同burger 味道ok,西式食物好過日式。環境服務ok 係食物太少!
伏。。。爆,如果細食可以一試。
不過薯條同burger 味道ok,西式食物好過日式。
環境服務ok 係食物太少!
2020-07-01 306 瀏覽
Sensu係食日本菜為主,但竟然無熱茶供應,只提供熱水☹️. 雖然有好多特式酒類飲品,但食壽司刺身,最啱都係配日本茶! 😟如果大家想飲嘢,嚟Sensu就啱,有好多款式揀!特盛刺身盛合(五款) $218刺身新鮮,正常貨色,同埋配一碗白飯🤣五感六覺壽司盛 $318壽司質素尚可,但個名叫做五感六覺,以為有帶嚟全新味覺享受,Ummm,只可以話不過不失如果想食壽司刺身,我唔會再嚟呢到,想飲嘢同埋打卡,呢到都好啱!

特盛刺身盛合(五款) $218
刺身新鮮,正常貨色,同埋配一碗白飯🤣

五感六覺壽司盛 $318

2020-06-28
2020-06-29 270 瀏覽
今日老闆帶我去銅鑼灣食飯,平時經過都唔為意呢棟大廈,原來就係正世貿隔離,呢棟大廈有咁多好野食!放工時去到6點幾度,都差唔多FULL HOUSE,入到去個環境好好,暗暗地好有氣氛,每檯有蠟燭點綴添!眼見有好多情侶、閨密黎食飯,第一個感覺已經覺得好好!睇下MENU我就揀左個SNACK COMBO,貪佢每樣細細件,又精緻又幾好味咁!見好多台客都叫左呢個SNACK COMBO,仲有埋杯COLD BREWED TEA送,百幾蚊都幾抵!一黎到果然好精緻悅目,Menu冇寫明入面有咩款式,所以都唔係好知每樣食物既名~我食到既有和牛漢堡、炸雞、八爪魚漬物、海膽魚籽魚生小碟、三文魚卷、青瓜茄子杯、玉子、枝豆同一個用肉丸包住蛋既東東~呢個非常特別,肉丸好大粒,醬汁咸咸地好好味,最驚喜係咬落去之後係溏心蛋,d蛋汁流出個樣勁吸引!食落口好有口感~海膽魚籽魚生小碟好新鮮,海膽食到好鮮既海水味,百幾蚊有海膽食真係好正! 和牛漢堡係mini版,好可愛又容易食,女仔食都唔會驚食到冇哂儀態! 炸雞份量係最多,炸得熱辣辣好香口,咬落有肉汁唔會乾爭爭! 八爪魚漬物下底有d菜,食落酸酸甜甜好清新,八爪魚唔會韌又容易食! 玉子有
一黎到果然好精緻悅目,Menu冇寫明入面有咩款式,所以都唔係好知每樣食物既名~我食到既有和牛漢堡、炸雞、八爪魚漬物、海膽魚籽魚生小碟、三文魚卷、青瓜茄子杯、玉子、枝豆同一個用肉丸包住蛋既東東~呢個非常特別,肉丸好大粒,醬汁咸咸地好好味,最驚喜係咬落去之後係溏心蛋,d蛋汁流出個樣勁吸引!食落口好有口感~海膽魚籽魚生小碟好新鮮,海膽食到好鮮既海水味,百幾蚊有海膽食真係好正! 和牛漢堡係mini版,好可愛又容易食,女仔食都唔會驚食到冇哂儀態! 炸雞份量係最多,炸得熱辣辣好香口,咬落有肉汁唔會乾爭爭! 八爪魚漬物下底有d菜,食落酸酸甜甜好清新,八爪魚唔會韌又容易食! 玉子有兩小件,上面既醬汁甜甜地好得意。總括黎講呢個SNACK COMBO冷盤多過熱盤,岩哂而家呢個大熱天時。配埋既COLD BREWED TEA清新解渴,係度食個晚餐又係幾CHILL幾唔錯!

2020-06-29 197 瀏覽
疫情關係很久沒見好友,從openrice 看到這間日本料理餐廳有多過100好評,於是約好友見面吃午餐。入門已見沒帶口罩的工作人員在處理食物,已感不妥,但已約了朋友也看看食物質素如何吧!坐下來,環境尚可,先洗手才進食。可是,令我震驚的事發生了。洗手間竟然沒有洗手液這是基本常識吧!即使平常日子,洗手液是必須,何況疫情時期!!告訴接待員,她説要帶領客人入在,沒時間。後來經理處理也說沒辦法,因自動機壞了。其實很簡單,只要另外放一瓶洗手液在洗手盤旁便可,但沒有人處理。本想吃壽司,但想想衞生問題,不吃生食了。改叫和牛,牛腩及牛舌飯$178+10%,牛肉很乾沒肉香,飯也乾根本沒味道。冷茶也沒茶味,尚用膠飲管,沒環保意識。這是一所新日本餐廳,如果不改進各方面,很難維持及不會有回頭客!
坐下來,環境尚可,先洗手才進食。

可是,令我震驚的事發生了。洗手間竟然沒有洗手液

2020-06-28 171 瀏覽
今日終於去咗呢間勁出名既Sensu,成個環境都好舒服同埋每張台都保持到空間感,同另一半食嘢同傾計都可以好盡情!和牛康堤芝士漢堡配薯條漢堡包大小適中,包皮有輕輕烘過所以脆口得嚟又保持到麵包既鬆軟,和牛扒超高質而且肉汁超多,一咬落去成口都充滿和牛既香味,加上煙韌既康堤芝士,成個包既口感同層次都一流! 薯條方面係粗身既而且夠哂熱辣辣,就咁呢個餐已經非常出色。另外再加個水牛城雞翼,雞翼炸得好脆同埋炸粉夠薄,保留到肉汁同時又好惹味。特別係個醬汁,酸辣既口感好突出,鍾意食雞翼一定要叫!

和牛康堤芝士漢堡配薯條

2020-06-28 3868 瀏覽
之前上網成日都見到一個好精美嘅小食拼盤,可以話係打卡神物,經過明查暗訪之後終於知道係呢間餐廳嘅出品。離遠已經見到這間餐廳,五感六覺這幾個字真係好型,的確亦都係呢一間餐廳所注重嘅嘢,無論係環境食物質素同味道亦都係非常講究。餐廳環境都非常高貴,亦都有啲打卡嘅地方例如話係呢個花花牆。餐牌選擇都唔少。有日式嘢亦都有西式。話說我哋都係偏向西人,所以今次就一於叫一個小食拼盤同埋漢堡。Snack Combo有九種小食加埋嘅一個小食拼盤。就噉睇已經好靚。當然食物質素亦都不負眾望。我最鍾意嘅就係佢嘅蘇格蘭流心蛋,完全做到外脆內軟嘅感覺。位於中間嘅三文魚仔亦都好鮮甜,煙三文魚亦都包嗰啲青瓜落去感覺更清新。細小既和牛漢堡亦都充滿肉汁。同埋識喐手嘅我哋就最鍾意食炸雞喇。紅蔥炸雞漢堡拼薯條。漢堡嘅分量非常之大,亦都十分足料,炸雞可以話係大大件,加上佢有個獨特嘅紅蔥汁,加埋個項目嘅酸酸甜甜噉非常開胃。另外佢都配上薯條同埋沙律,亦係一個唔錯嘅選擇。Mid Summer女朋友一見到呢杯嘢已經話想叫。因為佢成杯真係好靚,仲用個量杯嚟裝住,飲落去水果味十分突出。Earl grey milk tea 餐廳另一個招牌飲品。雖

餐廳環境都非常高貴,亦都有啲打卡嘅地方例如話係呢個花花牆。

Snack Combo

紅蔥炸雞漢堡拼薯條。

Mid Summer

Earl grey milk tea
餐廳另一個招牌飲品。雖然佢嘅賣相好似杯珍珠奶茶,但係會飲得出好香濃嘅茶底,滿滿嘅黑糖味道,仲有飲品面頭嘅芝士奶蓋,加起上嚟嘅感覺好特別。

總結,呢間餐廳的確係玩五感六覺,色香味環境俱全,waitress 態度亦有禮,誠意介紹大家嚟呢度食嘢。
  • Snack Combo
2020-06-26 161 瀏覽
超级揾笨,叫咗壽司套餐,嚟到一睇個賣相就知道吾好,一食之下果然係咁,壽司件件都比一般第二到食嘅細,魚生有少少腥味,整碟壽司嘅货質素同其他相同價位嘅餐廳有距離,不建議去吃,性價比低
2020-06-24
2020-06-21 170 瀏覽
銅鑼灣Tower 535除左有商業大厦,原來另一個入口仲有幾間餐廳tim,環境吾錯,食物都多選擇,仲有吾同既cocktails,係同姊妹食tea既好選擇😜-Snack combo ($198)一份有九格小食,附送一杯冷泡茶☺️是日係士多啤梨🍓冷泡茶,清清地幾好飲🥂九格入面有刺身/蘇格蘭免治牛肉蛋/枝豆/明太子玉子/A5和牛漢堡/炸雞塊/涼拌青瓜茄子/拖羅蓉配三文魚籽🤤蘇格蘭蛋好有驚喜,流心蛋配上免治牛肉,再淋上照燒沙律醬,好好食!!漢堡包🍔採用A5和牛,包包都夠鬆軟😬清淡d又有青瓜茄子同明太子玉子,茄子酸酸地好清新!overall 細細份但都好飽肚,如果有埋甜品就更好🤣-黑松露芝士薯條 ($68)小食menu選擇都吾少,薯條新鮮炸起,條條都好粗點埋d黑松露沙律醬,食吾停口😆

Snack combo ($198)

黑松露芝士薯條 ($68)
  • Snack Combo
2020-06-21 131 瀏覽
大熱天時中午係街簡直係超級難受😟😟梗係要啦啦臨搵間餐廳座低食個lunch嘆吓冷氣啦依家影個環境真係超級好👍🏻👍🏻 夠囇靚啊!同朋友仔過嚟傾吓計真係岩哂喔✔️✔️中午嘅選擇冇夜晚咁多~~但係味道都係一樣高質🎉🎉 我哋嗌左一個味噌三文魚丼同白芝麻醬炸雞丼!! 真係超級好味😋一黎高上左前菜同個湯🤩🤩沙律酸酸甜甜,做前菜真係一流啊🖖🏻夠哂開胃啊!!味噌三文魚丼🐟 好鍾意呢個三文魚扒了🍴🍴三文魚外皮好脆啊入面軟軟的又香又滑💕而且油脂超勁之餘🤤🤤又大條啊!! 白芝麻醬炸雞丼🍗 炸雞個汁真係冇得頂啊炸雞真係男女老幼都難以抗拒架🤩🤩而個皮夠脆!!咬下去仲勁熱👍🏻而醬汁甜中帶點少辣🥰🥰剛好中和了炸雞啲油膩感,十分開胃喔~~仲有杯冷泡茶喔💕💕 解膩👍🏻👍🏻最後想重點一提係呢度啲服務態度真係超級好✔️✔️ very nice😙❤️
大熱天時中午係街簡直係超級難受😟😟
梗係要啦啦臨搵間餐廳座低食個lunch嘆吓冷氣啦

依家影個環境真係超級好👍🏻👍🏻 夠囇靚啊!
同朋友仔過嚟傾吓計真係岩哂喔✔️✔️

味噌三文魚丼🐟

好鍾意呢個三文魚扒了🍴🍴三文魚外皮好脆啊
入面軟軟的又香又滑💕而且油脂超勁之餘🤤🤤
又大條啊!!

白芝麻醬炸雞丼🍗 炸雞個汁真係冇得頂啊

仲有杯冷泡茶喔💕💕 解膩👍🏻👍🏻
2020-06-20 112 瀏覽
哩間野嘅地點非常方便 係銅鑼灣世貿隔離行上一條藍藍好似置身係海洋嘅樓梯🐬呢間餐廳非常適合情侶或者三五知己想靜靜地一齊食餐好嘅黎一試🥢裝修靚 樓底高 枱與枱之間有適中嘅距離👍🏻由冷盤到熱食 睇得又食得蔬菜到魚肉都照顧周到嘅snack platter 見到差唔多枱枱都有order 點都要試試佢$198有9樣野食 分量仲要唔少咖有好揼本嘅嘅吞拿魚蓉加三文魚子同海膽紅菜頭醃三文魚👍🏻唐場炸雞🍗迷你A5和牛漢堡🐮仲有牛肉包住嘅炸糖心蛋 同埋唔同嘅蔬菜👍🏻抵食得黎所有嘅質素都唔錯又照顧到唔同口味嘅朋友 推薦👍🏻Signature Cocktail: So Charm🍸用左梅酒加烏龍茶整嘅cocktail 估唔到哩個配搭幾夾 梅味好出之餘又有淡淡茶香平時鐘意飲梅酒嘅唔好錯過啦

哩間野嘅地點非常方便 係銅鑼灣世貿隔離

Signature Cocktail: So Charm🍸
用左梅酒加烏龍茶整嘅cocktail
估唔到哩個配搭幾夾 梅味好出之餘又有淡淡茶香
平時鐘意飲梅酒嘅唔好錯過啦
《So Charm》其中一款signature cocktail🍸由梅酒同烏龍茶調製而成 視覺效果💯分 飲落去都好有驚喜😍梅酒加左烏龍茶之後中和左陣甜味帶返少少甘味出嚟 仲有淡淡嘅話梅香店家亦有送上真話梅伴碟.《Snack Platter》$98🥢性價比極高用9宮格呈現9種唔同嘅食物 最搶眼嘅一定係中間嘅吞拿魚蓉三文魚子同海膽🤩質素未到十分高 但絕對新鮮🐟 特別深刻的是三文魚刺身用紅菜頭醃製好有驚喜的配搭 食落多咗一份清新感🌱唐場炸雞🍗炸粉超薄 完全唔乾👍🏻👍🏻迷你A5和牛漢堡🐮好濃牛味 一咬爆汁💦😂旁邊仲有用咗免治牛肉包住糖心蛋🥚有創意 糖心蛋熟度啱啱好 包住嘅肉都好juicy🤤.《五感六覺壽司盛 12件》$318黎到日式餐廳 當然要試試壽司先知道真功夫重點推介是拖羅和油甘魚壽司👍🏻油脂甘香 吞拿魚蓉卷物 唔會淨係食到飯同青瓜食落去爆哂d魚蓉出黎🤤壽司整體都好新鮮🍣 壽司飯調味亦恰到好處但軍艦壽司嘅紫菜淋咗 壽司飯比較易散 .整體係一個好好嘅用餐體驗睇得又食得又唔會大傷荷包嘅選擇✨

《So Charm》

但軍艦壽司嘅紫菜淋咗 壽司飯比較易散

整體係一個好好嘅用餐體驗
睇得又食得又唔會大傷荷包嘅選擇✨
2020-06-18 93 瀏覽
珍惜@SENSU 地址:銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 1樓珍惜有時間可以外出食的日子, 找一個舒服的環境, 配以西式食物, 用味蕾享dinner受那短短的一小時銅鑼灣人迫人, 樓上日式CAFÉ 是鬧市中的心靈小綠洲。$98 炸魷魚沙律, 要清新易消化又唔怕食到太滯, 一碟SALAD, 魷魚圈幾有咬口, 加上輕盈的green salad就是REFRESHING$78 CHICKEN WING 4隻, 配上他他汁更覺美味,炸到脆卜卜,喜歡食炸野架我真係必點對一個FOODIE, 美食能安撫身心, 食完又再加油努力衝衝衝。這店的DESSERT 同COCKTAIL 賣相一流, 下次時間容許不妨同朋友來HAPPY HOUR及點上SNACKS

2020-06-18 93 瀏覽
氣氛環境一流的餐廳由於疫情關係,好耐無出街同愛人撐枱腳,我地出街食飯既次數都少左好多。難得今日要過銅鑼灣做野,決定約埋佢一齊拍下拖。之前經過謝斐道,就已經俾呢間餐廳吸引住,佢係位於以前既總統商場,重新裝修後打造成新既商業大廈。呢個全層鋪位係由幾間鋪合而為一的五感六覺,sensu 係店內其中一間鋪,主打日式和牛同壽司。坐低後一邊睇下menu, 一邊感受下餐廳既環境,呢度樓底好高,感覺好闊落,好relax.今次叫左一個小食拼盤同埋炙熱日山和牛丼。小食拼盤入面有迷你漢堡,海膽撻,豆腐同枝豆等等,份量適合女仔食。炙燒和牛丼係呢度既招牌菜之一,和牛以半熟狀態上碟,淨係睇個樣已經值回票價。今次已經係近期最好味既一餐,食完呢餐真係又會掛住香港人既家鄉-日本。
氣氛環境一流的餐廳

2020-06-15 121 瀏覽
平日做嘢辛苦都要獎勵下自己.我自己都幾鍾意同朋友去sensu食,lunchtime價錢中等,但食物質素絕對係超值.而其實tea set都好抵食.但平日要返工都係多數lunch time嚟食.今次同朋友要咗2個lunch set. Fried Chicken Rice with Tahini Sauce同埋Slow-cooked Pork Belly Rice with Kimichi.首先我好鍾意個個Tahini Sauce,佢係綠色,我即刻係諗係咪加咗avocado.個醬係勁fresh,配雞十分之好!而且好大瑁,仲有埋餐湯同沙律真係好滿足.而朋友都大讚佢個豬脯肉,超級肥美,又大件.味道醃製得非常好.我都試咗幾啖真係好唔錯.呢兩個set都係我哋超推介.
呢兩個set都係我哋超推介.