2019-12-01 251 瀏覽
得明都會上網睇吓有咩特別嘢食,見到呢間韓國fusion,想去食好耐,過咗幾個月終於搵到呢日去試喇.星期六約早d食啦!坐低快睇。。。其實餐牌都唔係好多選擇食完呢餐之後雖然無想像中咁特別,但始終都係想嚟食好耐嘅一間餐廳,只係嚟試咗之後唔會再專登再嚟

紫暑牛奶咖啡
棉花糖朱古力
小食拼盤
唔記得咩名,其實係鰻魚櫻花蝦炒飯
2019-11-30
小食拼盤
唔記得咩名,其實係鰻魚櫻花蝦炒飯
2019-11-30 193 瀏覽
這間餐廳的名聲早已響噹噹,一直都好想過來試。今日難得有機會。整個餐廳的佈置就類似一間小型咖啡店,但食品就非常多元化。有日式、韓式、意式及Fusion 菜。睇呢間午餐餐牌覺得價錢都幾合理,不過因為唔係午膳時段來所以沒得嗌,而係廚師推介和主餐牌上既食物我就覺得有啲貴。我就嗌佐一客一嚿Seoulmate 雲下的鰻魚飯及鐵板芝士韓燒豬仔髀(四條)配K爆米餅。一嚿Seoulmate 雲下的鰻魚飯既外相其實真係幾得意,內面的鰻魚飯啲鰻魚飯都係一塊一塊,俾足料。但係係餐牌上寫有流心就沒左,唔知係咪因為太忙(那裡真的好多人)而唔記得整。至於鐵板芝士韓燒豬仔髀(四條)配K爆米餅,就真係好正。芝士做到濃香而完全不肥膩,配K爆米餅真係絕配,而豬仔髀的肉質不錯,煮得剛剛好,再撈埋芝士醬就十分正。埋單連加一就係$314.6。雖然有點貴,但優質的食物質素都係值得。其他各方面(環境、衛生、服務)都ok既。

鐵板芝士韓燒豬仔髀配K爆米餅

2019-11-29
5 分鐘 (堂食)
鐵板芝士韓燒豬仔髀配K爆米餅
  • 鐵板芝士韓燒豬仔髀(四條)配K爆米餅
2019-11-27 170 瀏覽
今天心血來潮想食韓國食品,所以叫了閠蜜一起去,加上閠蜜原來未去過這間Cafe,所以不作它想!去韓國餐廳好多時也會揀炸雞食,今天係Seoulmate Cafe 當然也不例外,我們倆人同時揀選了鉄板炸雞配公仔麵($68)- 可選咖哩汁或蕃茄芝士,friend即係friend,連配汁也一樣揀蕃茄芝士,只是飲品有異,我要了熱的柚子薑,而朋友就加$8,要伯爵茶啫喱黑焦糖奶蓋。好友說加$8 是值的。首先會有一碗清湯,如果單食公仔麵,發覺係冇乜味,一定要撈埋炸雞那邊蕃茄芝士醬一起食,蕃茄芝士醬味道好濃,炸雞也很大塊,但畧嫌炸醬厚了一點。Cafe的佈置就不錯,有好多打卡的地方,所以頗受女生歡迎。以這樣的價錢,有這樣的環境和食物,未曾試過的是可以一試!值得一提是可以預早在網上訂位,非常方便!

Cafe的佈置就不錯,有好多打卡的地方,所以頗受女生歡迎。

以這樣的價錢,有這樣的環境和食物,未曾試過的是可以一試!

值得一提是可以預早在網上訂位,非常方便!
2019-11-21
2019-11-26 340 瀏覽
我一去到呢間位於銅鑼灣嘅韓式樓上cafe就即刻俾呢個【烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯】吸引到🌋呢個飯嘅外圍係用蛋白鋪滿左所以同入邊嘅炒飯一齊食會有蛋白軟棉棉嘅感覺☁️但係我就會覺得個炒飯鰻魚汁偏甜左小小😉呢間餐廳仲要普通嗰啲意粉焗飯之類嗰啲但係唔太特別所以唔介紹了(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)除左呢個火山飯之外佢仲有個白色版架😍慶祝朋友生日之類呢間餐廳都會係個唔錯嘅選擇餐廳外牆有啲圖畫有小清新嘅感覺✨✨✨✨✨
2019-11-22 1254 瀏覽
為左慶祝我生日, 今晚朋友特登過黎銅鑼灣接我放工, 再同我去食生日飯, 真好! 😚 想去Seoulmate Cafe 好耐, 因為呢度係一間西式混合韓國元素既餐廳, 好多KOL都有推薦過, 今次終於可以食到啦~ 朋友話打俾佢confirm booking果位店員應該係韓國人, 因為要講英文的, 哈哈!😂我地大概7:15左右到餐廳, 當時既入座率大概一半左右, 可能因為最近夜晚既交通唔太穩定, 少左人出街食晚飯。入到餐廳, 覺得好舒服, 裝修好平實, 白色牆身加淺木色餐枱, 令人有種係屋企食飯既感覺。我地總共叫左2個主菜, 1個甜品同埋2杯飲品。烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯 ($148)呢個外形咁可愛既小火山, 打卡影相真係無得頂, 好吸睛。餐牌上面都有圖片教你食呢個火山既步驟 😆 剛上枱時係一個普通的火山, 之後要將山頂上面既蛋黃篤爛, 等蛋漿自然流落黎, 就變成火山爆發既樣! 最後將火山劈開, 用飯既熱力將蛋漿整熟, 成過過程就完成啦! 真係好得意!講番個味道, 火山外層的灰色部分應該係用蛋白打成的, 有少少黑芝麻味道。而火山的內部就係櫻花蝦鰻魚炒飯! 食落去每粒飯都好濕潤, 滲透住好濃郁

烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯 ($148)
烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯

講番個味道, 火山外層的灰色部分應該係用蛋白打成的, 有少少黑芝麻味道。而火山的內部就係櫻花蝦鰻魚炒飯! 食落去每粒飯都好濕潤, 滲透住好濃郁的鰻魚味, 令炒飯帶有一種甜甜的味道, 不過我食唔係好出有櫻花蝦味。另外就係炒飯入面都放左幾多舊鰻魚, 我同朋友share食, 我果半碗入面都會到3舊仔既鰻魚切片, 幾足料。

留意番, 呢個咁特別的菜式係每日限量供應架, 有時去到都未必有得食。另外就係剛上枱時的碟邊會好熱, 要小心唔好辣親。不過店員都會溫馨提示一下

味噌海鮮意大利粉配炸軟殼蟹 ($128)
味噌海鮮意大利粉配炸軟殼蟹

比較少聽到有餐廳會將味噌同意大利粉配搭一齊煮, 幾特別既嘗試。佢既意粉係扁意粉, 上碟既時候唔算太多汁, 所以要襯熱食, 如果唔係意粉凍左就係變成一pat pat, 漿住哂影響口感。配料方面有大蝦, 小魷魚同埋細細粒既帶子, 落既分量算多。蝦同帶子都唔錯, 無雪藏味, 不過魷魚有少少硬同韌, 同埋無乜味道, 有少少失色。另外就係軟殼蟹略嫌唔夠脆口, 可能炸完放左一陣, 所以淋左少少, 不過味道都還好。

韓式醬缸中的紫薯焦糖燉蛋 ($58)
韓式醬缸中的紫薯焦糖燉蛋

朋友熱烈推薦我食呢個紫薯焦糖燉蛋, 話佢食過一次, 覺得超級好味喎~ 紫薯燉蛋上面有一層好脆的焦糖, 再有一舊雲呢拿雪糕, 幾粒芋圓同埋脆米。第一啖食落去, 焦糖味搶哂紫薯既風頭, 第二啖開始不多少少最底層既紫薯燉蛋先開始食到好香的紫薯味。紫薯燉蛋口感好綿滑細膩, 不過整個甜品有少少太甜, 如果少甜會好好多。

草莓芝士奶蓋($48)
草莓芝士奶蓋

賣相好靚, 士多啤梨同乳酪既味道好夾, 口感好厚滑。面頭的芝士奶蓋好稠密, 咸香味適中, 重要既係佢個芝士奶蓋唔會因為放得耐溶左落去飲品入面。

凍薑餅拿鐵 ($46)
凍薑餅拿鐵

朋友點的, 薑味唔會太濃, 易入口。
慶祝紀念
生日
韓式醬缸中的紫薯焦糖燉蛋
草莓芝士奶蓋
朋友住係cwb 去開就搵埋佢食甜品!韓式食店!!(注!!!!真係有個韓國哥哥係到做服務員架)去到係門口企左陣就有得入!一睇菜單 一人底消費100hkd有少少驚訝!!叫左3杯野飲 3個甜品!其實都會夠/過 但今時今日又真係比較小見到會要求最底100咁高!怪怪的!我飲果杯自制綿花糖熱朱古力!外表好搞野!!!入口軟綿架綿花糖又真係幾正!!相對朱古力反而有d失色!比佢個韓式米酒提米拉穌吸引左 即點!黎到朋友話e種係好家庭式架做法 出面好少會咁做!我又唔太識 所以就聽聽啦!米味唔夠突出 但都幾有好食慨!!其他2個我就冇食唯有等下次再去!!!
朋友住係cwb 去開就搵埋佢食甜品

一睇菜單 一人底消費100hkd
有少少驚訝!!叫左3杯野飲 3個甜品

我飲果杯自制綿花糖熱朱古力!

比佢個韓式米酒提米拉穌吸引左 即點!
米味唔夠突出 但都幾有好食慨!!
其他2個我就冇食唯有等下次再去!!!

2019-11-20 114 瀏覽
之前就有留意這間餐廳想試食.  因為這兒有個招牌鰻魚飯...一坐下就馬上問問店員因為 黑色牌的鰻魚飯是每日限量 怕今次既目標沒有了...慶幸還可以點所以今次就叫了火山鰻魚飯...下次有機會才叫白云鰻魚飯~這個飯因為要即焗關係所以要等20分鐘.  到上台時..火山頂仲有隻生雞蛋..很有動感的....味道方面這個飯也煮得不錯..而且份量都很足的 $168 有得食有得影有得玩都唔錯之後另外點了炒年糕同炸雞吃...年糕就辣味十足不錯. 如果可以再煮軟一些更好食.而炸雞方面.. 可能太期望韓或炸雞 所以當一食落就有點落差.. 佢都係炸雞 外脆肉軟...不過那不是韓或口感.. 如當佢係炸雞球食其實都還可以既.之後再一人叫了一支手工啤飲.. 麥味比較重. 同苦一點..$68 都還可以接受 其實這兒仲有甜品menu睇圖好似好好食咁..  不過已經太飽了 下次有機會 會再來試食..

如當佢係炸雞球食其實都還可以既.

手工單
外脆肉軟..都好似 但唔係韓式口感.
火山櫻複鰻魚飯
失色一點的炒年糕
2019-11-20
外脆肉軟..都好似 但唔係韓式口感.
火山櫻複鰻魚飯
2019-11-20 89 瀏覽
上網見到好多人都推介呢間喺銅鑼灣嘅韓式餐廳,喺京都廣場4樓,近地鐵站,食物種類多而且性價比高🥘🍲🌮🍛於是就試下啦😃我係平日Lunch去的,有好多人排隊,好在一早book咗位😎個餐牌好多選擇,揀咗香煎肉眼扒配薯菜,午市仲有餐飲送,塊扒都幾入味。下次會再試其他。😁

2019-09-27
2019-11-18 77 瀏覽
叫左一個飯,一個意粉,一個年糕個日喉嚨痛,叫個清淡d既年糕卡邦尼炒韓式年糕,味道太淡,d汁完全唔入味,唔建議叫尼個😞😞而烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯,好好食,d飯配個汁,好好味,仲要估唔到好咁多舊鰻魚,有驚喜👍🏻👍🏻黑色外面個層唔知係咩,但係好特別另外,海鮮意大利粉配炸軟殼蟹,個味道都ok,原隻炸軟殼蟹,估唔到,以為會分件,而海鮮都係普通蝦仁🍤,魷魚🦑原來諗住叫飲品,但價錢偏貴職員態度都滿意最好book位,眼見都幾fullOverall都ok,但食一次就夠
叫左一個飯,一個意粉,一個年糕
個日喉嚨痛,叫個清淡d既年糕
原來諗住叫飲品,但價錢偏貴
職員態度都滿意
最好book位,眼見都幾full
Overall都ok,但食一次就夠
2019-10-27
慶祝紀念
生日
用餐優惠
優惠券
  • 烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯
2019-11-17 133 瀏覽
Lunch會搵下有咩餐廳值得支持同同事食感呢間兩次Lunch set係幾抵食 都好大份 男仔都會飽既份量韓式拌飯既蛋可以轉熟蛋,感覺好味啲韓式粉絲正常好多人嗌👉🏻炸雞撈公仔麵(蕃茄/咖哩汁)下次都想試跟set包湯同飲品兩次都有加錢叫甜品,紫薯焦糖燉蛋加雪糕🍦幾特別👄天氣涼涼可以坐户外,有deco有搖搖凳👧🏻
Lunch會搵下有咩餐廳值得支持
同同事食感呢間兩次
Lunch set係幾抵食 都好大份 男仔都會飽既份量

韓式拌飯既蛋可以轉熟蛋,感覺好味啲
韓式粉絲正常

好多人嗌👉🏻炸雞撈公仔麵(蕃茄/咖哩汁)下次都想試

跟set包湯同飲品

兩次都有加錢叫甜品,紫薯焦糖燉蛋加雪糕🍦幾特別👄

天氣涼涼可以坐户外,有deco有搖搖凳👧🏻

2019-11-15
10 分鐘 (堂食)
  • 韓國米酒意式芝士蛋糕
  • 韓式醬缸中的紫薯焦糖燉蛋
2019-11-16 119 瀏覽
#支持良心餐廳韓式雞絲冷麵 $56雞肉好淋身 醃過少少辣更加惹味冷麵質感都唔錯 撈埋麻醬食正🤪仲要跟餐有個湯同野飲韓式窩蛋肉碎拌飯$52呢個都試咗 自己個人反而鍾意呢隻多啲佢仲有啲南瓜好鬼正唯獨係覺得啲肉碎有少少鞋身呢度坐得好舒服 靜靜地傾下計又得💛
#支持良心餐廳

佢仲有啲南瓜好鬼正
唯獨係覺得啲肉碎有少少鞋身

呢度坐得好舒服 靜靜地傾下計又得💛

2019-11-10 143 瀏覽
係銅鑼灣搵間黃店食飯難得搵到間食韓國野既雖然唔係點佢招牌菜但個泡菜忌廉三文魚烏冬 味道唔錯仲有個韓式紫菜卷 味道可以泡菜煎餅 脆卜卜 如果有個汁會更好個炸番薯條 好食 既脆又甜店內環境唔錯下次可以試反佢啲招牌菜門口有打卡位 不妨影張相先走
係銅鑼灣搵間黃店食飯
店內環境唔錯
下次可以試反佢啲招牌菜
門口有打卡位 不妨影張相先走
2019-10-22 190 瀏覽
星期二晚上🌃跟朋友食生日🎂飯 去之前已訂枱,早咗少少到,已有位。環境温暖可愛🥰餐廳主題應該與白雲☁️有關,menu 選擇唔算太多但每一項都令人流口水🤤。兩人👭點了一杯棉花糖朱古力咖啡☕️,泡菜忌廉烏冬,火山🌋櫻花🌸蝦鰻魚飯及米酒Tiramisu 甜品🍮 $400兩位,份量都算多,味道好好. 棉花糖朱古力咖啡好sweet💕, 泡菜忌廉烏冬好滑好香泡菜味(有少少辣),重點火山🌋櫻花蝦鰻魚飯好可愛,相機📷先食,外層係蛋白,有少微甜味,鰻魚飯味道唔錯。甜品Tiramisu 分量適中,白酒味唔自凸出。下次會試下其他甜品
,白酒味唔自凸出。下次會試下其他甜品

米酒Tiramisu
火山櫻花蝦鰻魚飯
泡菜忌廉烏冬朋友
米酒Tiramisu
火山櫻花蝦鰻魚飯
泡菜忌廉烏冬朋友
上星期見到呢間有好多好評 就即刻決定去試當日bk左7點,上到去吾算太多人,本身坐室內,但後尾侍應話坐室外都好舒服,可以靜靜地傾下計,咁我地都好順應咁坐室外睇完餐牌之後真係好多野都想試,但無奈得兩個人,只能試部分第一個就叫左個招牌烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯,我見到佢呢個餐牌寫住要20分鐘製作,但最後我哋落完單之後5分鐘都冇就已經上咗,成個外觀幾得意,打卡一流,味道都吾錯。但唯獨係個飯唔夠熱,明顯係預先整定,所以有啲減分。第二個係叫咗泡菜蕃茄忌廉芝士烏冬配帶子,味道都OK小小辣,但個份量略嫌少咗啲,同埋個忌廉好似無咩驚喜,但都不過不失。第三道就係炸魚配甜薯條,個炸魚好食,魚肉好滑,同三個醬好夾。另外個甜薯條有驚喜,食落去冇普通薯條咁油膩,同三個醬都好夾,食唔停口。三個當中最like呢個飲品就淨係叫咗杯荔枝柚子乳酪梳打,我覺得偏甜咗啲,但都唔錯嘅總括而言,成餐飯都有85分,會再encore嚟試其他嘢!!希望下次都keep住有驚喜
上星期見到呢間有好多好評 就即刻決定去試

睇完餐牌之後真係好多野都想試,但無奈得兩個人,只能試部分

三個當中最like呢個

2019-10-17 196 瀏覽
星期六兩點令鐘同朋友黎到,座位大慨坐滿一半。原意bookmark呢個cafe都係因為想試烏卒卒火山鰻魚飯😂😂但今日唔想食得太飽,所以只係簡單叫左兩樣野食😬🥗煙三文魚凱撒沙津~煙三文魚被卷成玫瑰花,好多餐廳都係咁做架啦😂沙津菜脆爽,幾新鮮既,咁都係果啲配料汁醬,無咩特別,正正常常啦😅🍕黃金海鮮鹹蛋黃醬薄餅~咁邪惡既鹹蛋黃,雖然好唔健康🤣🤣🤣但真係好難抗拒囉😌pizza即烤,所以都等左三四個字,黎到係幾香,餅底薄到好似餅乾咁好脆口😂好多芝士,拉絲無難度,海鮮加千島醬係唔會輸既組合😌😌食落有啲粉粉地沙沙地,真係鹹蛋黃既鹹鹹香香,食落唔會覺得漏,都ok ge😌😌呢間餐廳韓又韓唔晒😂😂播歌都係播住廣東歌😌價錢我覺得貴左少少,食物選擇唔多,質素一般正常,唔算好突出,未必會令人記得,想返轉頭再食😬😬

🥗煙三文魚凱撒沙津~

🍕黃金海鮮鹹蛋黃醬薄餅~