Shari Shari Kakigori House 氷屋 @中環📍中環蘇豪士丹頓街47號地舗上次同朋友係蘇豪區附近食完飯經過shari shari 就入去試左🙈 前提係呢間分店要行長命斜樓梯先到 同埋要排長龍 不過比預期快就入得去~ 行到出曬汗💦大熱天時真係好需要食返碗刨冰降溫🧊果次試完抹茶味覺得佢地既刨冰好有驚喜!🤩呢幾個禮拜都keep住去左sharishari試埋其他款味道 之後會再出post講~今次率先講左2款口味尤其係我既Shari Shari 🥇 TOP 1款先😋🍵抹茶忌廉焦糖味配白玉 $100 (4.9/5)原本呢款冰係$90 不過可以加$10 要埋白玉 加完好似會開心d咁所以就加左😆 白玉口感Q彈煙韌😋 忌廉上面加左好多朱古力脆脆增加口感🌟 最正係刨冰入面有焦糖餅乾碎 味道偏甜不過可以中和返抹茶既甘香同少許既苦澀味✨✨ 🍵抹茶味道尚算好濃郁 又有奶香味👅 呢個濃道雖然未必滿足到濃茶控 但我反而覺得咁樣可以迎合到唔食抹茶/食開抹茶既人~唔會係假甜味/太苦澀👍🏼🌟重點係 我本身唔鐘意食冰都會愛上呢款 最主要係因為佢地既冰質感真係好綿密!平時出面既刨冰/沙冰我都唔鐘意因為si

📍中環蘇豪士丹頓街47號地舗

🍵抹茶忌廉焦糖味配白玉 $100 (4.9/5)

🌟重點係 我本身唔鐘意食冰都會愛上呢款 最主要係因為佢地既冰質感真係好綿密!平時出面既刨冰/沙冰我都唔鐘意因為size都偏大粒又要咬 凍到牙痛🦷🤣 但呢度既冰🧊係入口即融的!!🤤🤤好可惜依家冇左焙茶果款 如果唔係我一定會試埋🥺🥺

🍓草莓Special味配北海道牛乳奶凍 $98 (3.3/5)
味道其實好似飲緊草莓牛奶咁🥛又唔會係假甜藥水味 可以放心~ 略嫌士多啤梨汁唔係好夠可以再多d~~ 而底層配上北海道牛乳奶凍 口感係滑溜溜但奶味唔夠濃🤔
比起抹茶真係差好遠 我個人一定會揀encore抹茶!因為呢個冇乜特別 口感冇咁豐富 冇抹茶咁大驚喜🙈

👅好味:4.6/5
💲價錢:3.7/5
🌟性價比:4.3/5
👥服務:4.3/5
2021-09-05 61 瀏覽
排隊熱店,好多年輕人來訪吃甜品,亦是少數開得夜的甜品屋坐得不是很舒服,有點過於擠逼服務都不錯,侍應都頗有禮貌椰子菠蘿冰$88好吃!椰香十足,內裡還有椰子碎片,菠蘿清爽帶微酸,開胃又不太甜,好吃檸檬忌廉芝士味$95帶酸味又有creamy的感覺,非常開胃又濃厚,正黑白天使$85也就是Oreo味,奶香Oreo並重,但因為Oreo 太少,吃到尾會有種失落感柚子芝士餅$38是日式,口感軟稔偏甜,質素非常一般,一試無妨,再試就不用了
排隊熱店,好多年輕人來訪吃甜品,亦是少數開得夜的甜品

坐得不是很舒服,有點過於擠逼

服務都不錯,侍應都頗有禮貌

椰子菠蘿冰$88

檸檬忌廉芝士味$95
帶酸味又有creamy的感覺,非常開胃又濃厚,正

黑白天使$85

2021-09-03 36 瀏覽
夏日炎炎就緊係要食刨冰啦🍧見到好多人食過尼間,決定黎試下,果然無令人失望🤤伯爵朱古力味 ⭐️: 5/5👍🏻香濃嘅伯爵茶味配埋朱古力味真係好夾,但又唔會掩蓋咗朱古力嘅甜味❤️👍🏻分量超級足!兩個人食都幾飽肚🙈所以性價比都幾高👌🏻食到底味道會變得好淡,成碗都係冰食食下會有d漏同埋有d單調,但都可以接受👍🏻特別想講嘅係有個女店員服務態度好好!!!好熱情熱心尼間一定會再黎🤤🤤下次就試其他味

伯爵朱古力味 ⭐️: 5/5
伯爵朱古力味

👍🏻分量超級足!兩個人食都幾飽肚🙈所以性價比都幾高
👍🏻特別想講嘅係有個女店員服務態度好好!!!好熱情熱心

尼間一定會再黎🤤🤤下次就試其他味
5 分鐘 (堂食)
伯爵朱古力味
今次同朋友黎到食依間甜品店🥸 舖頭轉左新地址,大家記得唔好去錯!🐷 當時係夜晚7點左右排隊,雖然人龍都幾長,但因為翻枱速度快所以15-20分鐘就入到去了!抺茶黃豆粉刨冰 ($105)一入口冰感好棉密✨香濃嘅抺茶味冇蓋過黃豆粉嘅味道😋 面頭煙煙韌韌嘅麻糬粒加埋忌廉食落超滿足👍🏻👍🏻🤤 食到入面就有紅豆蓉 最後食曬成個都唔會太甜!同fd一人一半share就啱啱好啦推介指數:5/5好味❤️除左多人排隊之外都冇咩好挑剔

抺茶黃豆粉刨冰 ($105)

推介指數:5/5
好味❤️除左多人排隊之外都冇咩好挑剔
2021-08-26 144 瀏覽
👇🏻丁丁探店|Shari Shari Kakigori House 氷屋|中環👇🏻地址:中環蘇豪士丹頓街47號地舗点评:🌟🌟🌟🌟🌟人均:43 HKD朋友心心念念这家上次来铜锣湾正好店家休息这次过来排队的人太多了我们就一路坐叮叮车去了中环店刚好前面只有两个人排队十分钟不到就落座了分量蛮大的我们都有点饱就三个人share一份不过人均消费最低40所以我们加了个蛋糕「抹茶忌廉焦糖味冰沙」这个大家最推荐就尝试了这个很好吃!不会过甜又有抹茶的一点点苦味里面的曲奇增加了不一样的口感大家预期都蛮高的但完全没有失望!「柚子芝士蛋糕」这个蛋糕有淡淡柚子味配上浓香芝士味个人觉得还蛮好吃的不过因为要先吃冰冰很甜再吃这个可能不太合适两个朋友都觉得味道很奇怪要认真品尝才可以呀!服务:只能Ali/Wechat/Apple Pay或者现金不能刷卡
地址:中環蘇豪士丹頓街47號地舗

刚好前面只有两个人排队
十分钟不到就落座了
分量蛮大的我们都有点饱就三个人share一份
不过人均消费最低40所以我们加了个蛋糕

「抹茶忌廉焦糖味冰沙」
这个大家最推荐就尝试了这个
很好吃!
不会过甜又有抹茶的一点点苦味
里面的曲奇增加了不一样的口感
大家预期都蛮高的
但完全没有失望!

「柚子芝士蛋糕」
这个蛋糕有淡淡柚子味配上浓香芝士味
个人觉得还蛮好吃的
不过因为要先吃冰
冰很甜再吃这个可能不太合适
两个朋友都觉得味道很奇怪
要认真品尝才可以呀!

服务:
只能Ali/Wechat/Apple Pay或者现金
不能刷卡
抹茶忌廉焦糖冰沙
2021-08-25
10 分鐘 (堂食)
抹茶忌廉焦糖冰沙
  • Matcha  Cream  Special
2021-08-18 363 瀏覽
💚抹茶控必試💚中環超人氣刨冰🍧~~~😍😍聽講連平日都大排長龍個日同朋友去吾洗排隊就有位 真係好好彩呀🙈💚💚抹茶忌廉焦糖 配白玉🤍🤍 $100刨冰🍧綿密幼細 入口即溶😋😋抹茶味香濃 配上煙韌既白玉刨冰中間仲有焦糖醬同餅碎增加口感層次🆙🆙~~~~~~~𝐒𝐡𝐚𝐫𝐢 𝐒𝐡𝐚𝐫𝐢 𝐊𝐚𝐤𝐢𝐠𝐨𝐫𝐢 𝐇𝐨𝐮𝐬𝐞 𝐒𝐎𝐇𝐎地址:中環士丹頓街47號
💚抹茶控必試💚

💚💚抹茶忌廉焦糖 配白玉🤍🤍 $100
刨冰🍧綿密幼細 入口即溶😋😋
抹茶味香濃 配上煙韌既白玉
刨冰中間仲有焦糖醬同餅碎
增加口感層次🆙🆙~~~~~~~

地址:中環士丹頓街47號
抹茶忌廉焦糖 配白玉
2021-08-17 198 瀏覽
又再訪呢間人氣日式冰屋,因為好想試哂所有口味。一向鍾情中環分店,雖然遠少少但唔會咁逼人同埋位處Soho 區,成個格調都唔同。因為咁,就算明知銅鑼灣開左新分店都係覺得還是中環好唔會選擇番銅記。.Strawberry Special with Panna Cotta 💲98⭐️3.8/5作為冰屋推薦頭三位之作,士多啤梨奶系糖漿刨冰配鮮忌廉、士多啤梨同額外加錢配埋北海道牛乳奶凍。其實呢個冰已經比起一般士多啤梨系甜品好味,因為滑滑既日式刨冰配士多啤梨奶唔太甜同幾夾,底層加既牛乳布甸都係個人喜歡既項目。不過整體感覺只屬四平八穩,無大驚喜亦唔會好失望。.試到第四款,個人排名:1️⃣培茶 (期間限定品已下架🥲🥲🥲)2️⃣抹茶忌廉焦糖3️⃣草莓special 4️⃣伯爵奶茶.喜嚐新,會一路繼續試新口味😎
⭐️3.8/5
試到第四款,個人排名:
1️⃣培茶 (期間限定品已下架🥲🥲🥲)
2️⃣抹茶忌廉焦糖
3️⃣草莓special
4️⃣伯爵奶茶
喜嚐新,會一路繼續試新口味😎
2021-08-17 159 瀏覽
已經有一段時間沒吃shari shari一來因為之前疫情嚴重二來因為坊間多了不少選擇某天心血來潮決定再去幫襯一下八點來到都已經有一條長龍但已經比銅鑼灣好很多排了20分鐘也可以入座了發覺多了兩款限定口味青檸 cream cheese和雜莓乳酪鮮果系列的刨冰通常都是清新向,但雜莓乳酪有乳酪,感覺又偏回去奶綿向一點,想吃點奶的我就決定試試雜莓乳酪頭頂有yoghurt還有一些鮮果、yoghurt伴著雜莓汁的冰是好吃的吃完頭頂的旁邊還有一小杯乳酪可以自己加吃到一半還會有餅碎和奶凍,也為刨冰生色不少可是歡欣過後剩下的是味道單調的雜莓味,本身這味道偏淡其實不太能carry整個味道加上看到圖片底部都是白冰,其實由一兩年前開始我已經抱怨白冰日漸變多,現在只覺得越來越多,連上面的汁都無法鋪滿冰⋯底部的就靠旁邊的乳酪救可是比起其他濃味系列的冰(抹茶,伯爵)是遜色不少吃的時候也聽到旁邊點了lime cream cheese的人在抱怨某些冰的位置是沒有lime味的,對比起其他刨冰競爭對手滿滿是味道的做法,shari shari這個策略的確無法為客人的甜點帶來一個完滿的落幕失望而去,希望下次回來時會有改善,服務倒
已經有一段時間沒吃shari shari

排了20分鐘也可以入座了

發覺多了兩款限定口味
青檸 cream cheese

雜莓乳酪

鮮果系列的刨冰通常都是清新向,

雜莓乳酪

吃完頭頂的旁邊還有一小杯乳酪可以自己加
吃到一半還會有餅碎和奶凍,也為刨冰生色不少

底部的就靠旁邊的乳酪救
可是比起其他濃味系列的冰(抹茶,伯爵)是遜色不少

失望而去,希望下次回來時會有改善,服務倒是一流,見我自己一個來吃,有主動offer我喝水
2021-08-12
20 分鐘 (堂食)
2021-08-17 148 瀏覽
人氣刨冰🍧我想試好耐喇,無得book位成日排長龍,今日特登喺開門時間入,我第一枱之後,唔駛十分鐘巳爆哂,真係好誇張😱急不及待叫咗個伯爵白玉$100,同埋柚子cheesecake $38 , 刨冰一嚟到店員會提你,唔好影相影咁耐,要喺上面開始食落去,呢度服務真係好好,個個都好Nice👍🏻👍🏻👍🏻 第一啖巳經好有滿足感,伯爵茶味好突出,清清地唔甜膩,刨冰仲內有乾坤,有消化餅碎、布甸、食到底仲有奶凍添..增加不少口感,唔會只係食個冰咁齋😁柚子cheesecake都十分出色,好清新,絕對可以食多件🤤雖然睇落好似有少少貴,但係我覺得非常值得,因為佢份量夠大,一個可以兩份食,我會再嚟,因為佢仲有好多味道我好想試😋溫馨提示:千祈唔好諗住慢慢嘆,因為真係溶得好快😂

溫馨提示:
千祈唔好諗住慢慢嘆,因為真係溶得好快😂
  • 伯爵白玉
  • 柚子芝士蛋糕
食完’’吃什麼’’之後當散步行過嚟食冰,當日排左30mins左右,應該都算快架啦,留意番間鋪頭有最低消費,每人要$40蚊,當日3人同行,食唔晒2個冰,所以格硬加啲配料加到$120……(個人覺得3人去最尷尬,1個唔夠消費,2個又太多).2位男店員好嘈,係咁亂叫,反而整冰嘅妹妹仲有禮貌,如果可以改善埋服務就完美啦.抹茶刨冰配白玉個冰真係好大個,抹茶味好重,感覺到係落左成支抹茶醬咁,個冰入面有黃豆粉,唔怕食到中間但返冰,頂頭嘅白玉其實唔係好襯冰,放耐左仲有少少硬,反而個焦糖醬就唔錯,整體黎講係好味嘅,有機會會再食!

抹茶刨冰配白玉
2021-07-15
30 分鐘 (堂食)
$40 (宵夜)
2021-08-12 229 瀏覽
🍧中環蘇豪甜到暖入你心日式氷屋「𝑺𝒉𝒂𝒓𝒊 𝑺𝒉𝒂𝒓𝒊 𝑲𝒂𝒌𝒊𝒈𝒐𝒓𝒊 𝑯𝒐𝒖𝒔𝒆氷屋」“𝐎𝐮𝐫 𝐟𝐨𝐨𝐝 𝐢𝐬 𝐢𝐜𝐲, 𝐛𝐮𝐭 𝐨𝐮𝐫 𝐡𝐞𝐚𝐫𝐭 𝐜𝐚𝐧 𝐰𝐚𝐫𝐦 𝐲𝐨𝐮” 世上其中一樣最幸福既事,係即刻食到想食既野,今日就係啦!我係一個#茶控,#抹茶、#培茶、#伯爵茶 我通通都鍾意。今次都唔例外,黎到我最愛既#ShariShari 諗都唔洗諗就楝到《抹茶忌廉焦糖味》🍵— 軟綿綿既香濃抹茶焦糖#刨冰 同中間既餅乾碎真係勁夾,係每啖既茶味都好濃。上面層淡忌廉同煙煙韌韌既白玉中和返陣甜味,而且份量十足!店舖提供多款口味,另有期間限定口味,你仲可以自由加配蕨餅、cheese cake 、牛奶布甸等配料落去!無論係凍到震既冬天❄️,定熱到嘔既夏天☀️,食完Shari Shari 都會足以令我開心成日🥰。所以想做咩就做,想食咩就食啦!Just follow your heart ♥️喂喂!銅鑼灣除左希雲街店最近係加路連山道開埋分店,大家唔洗再排得咁辛苦!📮中環SOHO士丹頓街47號地鋪🕰 Mon-Sun: 12:30-22:30📞 26612347❗️Cash only❗️

喂喂!銅鑼灣除左希雲街店
最近係加路連山道開埋分店,大家唔洗再排得咁辛苦!

📮中環SOHO士丹頓街47號地鋪
🕰 Mon-Sun: 12:30-22:30
📞 26612347
❗️Cash only❗️
抹茶忌廉焦糖味
2021-08-05
  • 抹茶忌廉焦糖味
2021-08-11 159 瀏覽
SHARI SHARI Kakigori House 氷屋🌺大熱天時,最好的甜品選擇當然是刨冰,呢間店老板據說是來自日本,刨冰的冰塊都是日本進口的。😍抹茶忌廉焦糖味刨冰(配白玉)$100今次試左招牌的抹茶刨冰,好大一碗,刨冰堆得好高,店家話打卡最好在15秒內完成,記得留意要從上而下開始吃,因為呢間的刨冰溶得好快,冰花鬆軟,入口即化,消暑得來卻唔會凍到牙痛。😋最值得一提的是抹茶味好濃郁,同時帶有少少奶香味,中間的醬用左焦糖味,同外層的抹茶刨冰配搭岩岩好,焦糖味剛好中和左抹茶的少少苦澀味,推薦!

抹茶忌廉焦糖味刨冰(配白玉)

抹茶忌廉焦糖味刨冰(配白玉)$100

2021-08-04
15 分鐘 (堂食)
抹茶忌廉焦糖味刨冰(配白玉)
2021-08-08 196 瀏覽
有咩好過喺熱辣辣既夏天食冰?🌞😎🍧食完呢間,我會答冇,因為呢度既冰真係好好食!☺️本身係去銅鑼灣店既,但真係好多人等位,所以我地黎左呢間喺蘇豪既分店!😎雜莓乳酪味($98)季節限定!🤩怕下次黎冇,所以別無他選,就係佢!佢地既冰賣相好靚,可能怕大家掛住打卡啲冰會融,佢地建議20秒內影相,然後就好開始食喇!😂淋滿自家製雜莓糖漿,每啖冰都食到甜甜酸酸既雜莓味!👍🏻因為食冰真心怕食到冇味既冰。🙈另外,唔單止刨冰面有芝士忌廉同新鮮雜莓,食到中間仲有曲奇碎同北海道奶凍!真係好好食!🤤🤤🤤

雜莓乳酪味($98)
季節限定!🤩怕下次黎冇,所以別無他選,就係佢!

2021-08-04 333 瀏覽
今次係第一次食依間刨冰🍧店,好多朋友仔都大推,估唔到真係出乎意料地好好食! 就算要再排好耐隊流曬汗💦,都依然覺得好值得再去食呀😆!🍧 抹茶忌廉焦糖味 配白玉 (價錢: $100)評分: 5/5刨冰抹茶醬份量比例調較得非常好,食到底依然有抹茶醬❤️。 抹茶味幾突出,第一啖就食到好香醇、帶少許苦澀甘香既抹茶味🍵,而且入口即溶,好似真係飲緊抹茶咁,非常解渴👍🏻。好多時食刨冰🍧會覺得凍到要系口入面醞釀一陣先吞到,但依度既刨冰口感細滑,相當容易入口,食完之後即刻透心涼,幸福感滿瀉🥰。此外,裏面仲焦糖同餅乾碎,令食冰口感即時提升🚀️。 而白玉口感煙靭,大家可以選擇唔加或者加錢選配其他配料都得嫁🤩。🌟 今次去左中環店,離地鐵站有少少遠,但都好值得去食👍🏻。🌟 記得蓋印花卡儲印花呀!————————————————————————🐷 整體食物: 5/5🐷 環境:4.5/5🐷 可達度: 3.9/5

🍧 抹茶忌廉焦糖味 配白玉 (價錢: $100)
評分: 5/5

抹茶忌廉焦糖味 配白玉

🌟 今次去左中環店,離地鐵站有少少遠,但都好值得去食👍🏻。

🌟 記得蓋印花卡儲印花呀!

————————————————————————

🐷 整體食物: 5/5
🐷 環境:4.5/5
🐷 可達度: 3.9/5
下午茶
抹茶忌廉焦糖味 配白玉
  • Matcha  Cream  Special
2021-08-02 226 瀏覽
邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️一到夏天就好想食冰涼野,但每次去銅鑼灣分店無論咩時候都要排成個鐘以上,今次趁tea time去咗中環分店碰運氣,好好彩唔使點排隊就入到🥳⭕️ 伯爵朱古力味刨冰係Earl grey味刨冰再加上香濃朱古力醬topping。一上枱成個冰山咁已經好photogenic,而Shari Shari嘅刨冰唔易溶之餘仲做到好「綿」,每一啖都係入口既溶,而且仲唔會食到碎冰,唔似其他地方會食到「klock klock」聲😍我建議兩個人叫一份已經好夠,同可以叫多啲配料,雖然唔會膩,但食到中後期冇晒朱古力醬會有少少單調。鍾意食冰嘅朋友一定要嚟試吓!
邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽

⭕️ 伯爵朱古力味刨冰