2021-09-05
Shari Shari Kakigori House 氷屋 @中環📍中環蘇豪士丹頓街47號地舗上次同朋友係蘇豪區附近食完飯經過shari shari 就入去試左🙈 前提係呢間分店要行長命斜樓梯先到 同埋要排長龍 不過比預期快就入得去~ 行到出曬汗💦大熱天時真係好需要食返碗刨冰降溫🧊果次試完抹茶味覺得佢地既刨冰好有驚喜!🤩呢幾個禮拜都keep住去左sharishari試埋其他款味道 之後會再出post講~今次率先講左2款口味尤其係我既Shari Shari 🥇 TOP 1款先😋🍵抹茶忌廉焦糖味配白玉 $100 (4.9/5)原本呢款冰係$90 不過可以加$10 要埋白玉 加完好似會開心d咁所以就加左😆 白玉口感Q彈煙韌😋 忌廉上面加左好多朱古力脆脆增加口感🌟 最正係刨冰入面有焦糖餅乾碎 味道偏甜不過可以中和返抹茶既甘香同少許既苦澀味✨✨ 🍵抹茶味道尚算好濃郁 又有奶香味👅 呢個濃道雖然未必滿足到濃茶控 但我反而覺得咁樣可以迎合到唔食抹茶/食開抹茶既人~唔會係假甜味/太苦澀👍🏼🌟重點係 我本身唔鐘意食冰都會愛上呢款 最主要係因為佢地既冰質感真係好綿密!平時出面既刨冰/沙冰我都唔鐘意因為si
📍中環蘇豪士丹頓街47號地舗
🍵抹茶忌廉焦糖味配白玉 $100 (4.9/5)
🌟重點係 我本身唔鐘意食冰都會愛上呢款 最主要係因為佢地既冰質感真係好綿密!平時出面既刨冰/沙冰我都唔鐘意因為size都偏大粒又要咬 凍到牙痛🦷🤣 但呢度既冰🧊係入口即融的!!🤤🤤好可惜依家冇左焙茶果款 如果唔係我一定會試埋🥺🥺
🍓草莓Special味配北海道牛乳奶凍 $98 (3.3/5)
味道其實好似飲緊草莓牛奶咁🥛又唔會係假甜藥水味 可以放心~ 略嫌士多啤梨汁唔係好夠可以再多d~~ 而底層配上北海道牛乳奶凍 口感係滑溜溜但奶味唔夠濃🤔
比起抹茶真係差好遠 我個人一定會揀encore抹茶!因為呢個冇乜特別 口感冇咁豐富 冇抹茶咁大驚喜🙈
👅好味:4.6/5
💲價錢:3.7/5