2017-07-19 933 瀏覽
每次搭巴士出銅鑼灣都會係呢間simplylife前小小既百德新街站落車,次次都覺得佢裝修好靚同埋覺得係入面食野可以望到海景view好似好正,但其實次次講完都冇食到,今次就真係入左去食啦!今次好早呀,入去就有位,同男朋友食左一個牛柳同埋佢既豬試下,男朋友鍾意食牛柳,但就覺得今次佢太重炭燒味,冇咩肉味,而個豬就做到好香好juice,一上堂已經好香啦,咬落每啖肉都有好多汁包住,完全唔dry,都唔會硬,夠tender!不過男朋友話全餐最值得讚係個蘑菇餐湯,夠香夠濃味,但我就唔喜歡菌類就冇飲到,食左個蘋果沙律啦,比較偏酸,但都好開胃,我都好鍾意。本來最後想話叫個蛋糕食架,但無奈個豬份量太多啦,我同男朋友都食淨小小,太飽啦,飲埋佢地個ice fruit tea(個日咁岩係好飲既橙茶)就夠曬啦~好滿足既一餐,simple but just life!
,但其實次次講完都冇食到,今次就真係入左去食啦!

好滿足既一餐,simple but just life!
2017-07-15
2017-07-10 788 瀏覽
Dinner service starts at 1800. They had various choices for main course and if you want you can add ($30) for Soup of Salad and a homemade Iced Tea / soft drinks. You can add a little more to change to House wine instead. The iced tea had Grapefruit slices in, nice touch. They offer you some bread with butter to start off. The causeway bay location just hired some new staff so many of time aren't that experienced in service. I ordered the Organic Brown Rice with Ox tail. The texture is k

I ordered the Organic Brown Rice with Ox tail. The texture is kind of like a more wet version of a risotto. The taste is good and gets you eating it more and more. Portion wise it is enough for one person to finish.

If you are allergic to Mushroom don't order this!

We also ordered the Beef Burger. I must say, the fries were delicious ...... so crispy and hot. The meat patty is juicy and thick and just at the right temperature. The bacon and cheddar cheese compliments the burger. Portion wise, I think it is better to share the burger as it can be quite filling l.

Thumbs up
I would go again.
  • Beef burger
2017-07-10 495 瀏覽
以前去開太古城舊舖到食成日都排晒長龍 要等好耐而加轉左舖位就位置多左冇等得咁耐 仲坐得舒服左添到之後就去左銅鑼灣分店食喺名店坊食街度雖然個位置其實吾係幾方便但係想食有質素小小又平d同上菜速度快嘅西餐都會二話不說地行多幾步都會過黎食品水準都keep得幾好 下午茶又扺食 而晚餐通常我都係食扒(安格斯)叫七成熟 火喉啱啱好又吾會太生 一切會出血水同埋好中意佢地d果茶周不時會轉唔同生果口味包你吾會厭環境舒服 坐得好自在
以前去開太古城舊舖到食
但係想食有質素小小又平d
同上菜速度快嘅西餐
都會二話不說地行多幾步都會過黎
食品水準都keep得幾好 下午茶又扺食
而晚餐通常我都係食扒(安格斯)
叫七成熟 火喉啱啱好
環境舒服 坐得好自在

安格斯
安格斯
2017-07-09 429 瀏覽
老豆生日,大細路嚷著要吃西餐,所以帶佢去Simply life 試試。店舖坐落於食街之中,環境恬靜,很有情調。可惜店舖入口極難搵到,招牌底色係深啡色,店舖名又係深啡色,連度門都係深啡色🤦🏼‍♀️要不是剛好有人要進店,我想都要花幾分鐘先搵到😂要情調都唔係攞自己舖頭招牌咁玩法😂老舖要諗諗佢小妹點左個穀飼豬,豬扒大分厚身。端上桌時,心中還想「咁厚?會唔會煮到好韌?」但咬下去富彈性,著實不錯👍令我有點意外,伴著蘋果粒來吃更清新☺️

店舖坐落於食街之中,環境恬靜,很有情調。
要情調都唔係攞自己舖頭招牌咁玩法😂老舖要諗諗佢

美國穀飼豬扒伴蘋果汁

2017-07-08
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
美國穀飼豬扒伴蘋果汁
2017-07-03 369 瀏覽
時間:星期六 3pm人數:1<< 食物 >>藍莓丹麥包Blueberry danish之前食過朱古力丹麥條覺得幾正,今次試藍莓味。只係咬包嘅話,唔好味。中間有吉士醬 & 藍莓。藍莓都算新鮮。如果中間嘅餡多啲就好啦。另有士多啤梨款。
時間:星期六 3pm
人數:1

<< 食物 >>
藍莓丹麥包
Blueberry danish

藍莓丹麥包

之前食過朱古力丹麥條覺得幾正,今次試藍莓味。
只係咬包嘅話,唔好味。
中間有吉士醬 & 藍莓。
藍莓都算新鮮。
如果中間嘅餡多啲就好啦。

另有士多啤梨款。
外賣自取
下午茶
2017-05-09 695 瀏覽
太古、將軍澳Simplylife都去過,銅鑼灣Fashion Walk是第一次去,本來一個人想靜靜地,要舒服,又想不太貴,心想是一個好選擇,可惜我被安排坐在兩位韓籍女士隔離,她們似聚舊,由頭講到尾,沒有靜的一刻晚餐menu中選了飯,+30元跟湯及麵包,湯一般,麵包硬,飯不錯。 這間店應該都開了一段時間,環境可以,但細心睇睇,有點殘舊,梳化有污積,地毯上....廁所衛生麻麻,個人有少許潔癖,如要去Simplylife,會選擇較新的舖!

2017-05-04
2017-05-08 6128 瀏覽
最近春嬌和志明又再出現於螢光幕前,還未去看已經有一點感慨,由第一集到第三集,前後已經8年有多,可惜身邊陪我看的那一位,已經不再是第一及第二集的那一位了⋯這幾個月,朋友們都很積極地介紹男生給我,飯局一個接一個,每次晚飯前也要花心思挑選穿什麼衣服,晚飯時又要重新介紹自己,感覺很累⋯其實在我心目中,愛情根本不需要刻意討好,我還相信一見鍾情,我還記得那種心跳加速,手心出汗的感覺,我還等待著一個他。我不需要一個完美的人,只需要一個有擔當的終生伴侶,用他的雙手與我十指緊扣在一起,願意和我一起解決生活上和相處上各種問題的大男孩。戀愛大過天的我,感覺勝於一切。若果注定要遇上的話,火光的一刻,一定會再出現既甜蜜又溫馨的畫面,就算相擁至通宵達旦,也不感累人的。今晚暫且暫停約會,回歸家人的懷抱,來一餐溫馨又自在的晚餐。今次來到銅鑼灣這間Simplylife,我覺得是最典雅的一間,餐廳外邊有露天雅座,深櫸木色的巨大門口,感覺有點像進入皇宮的大門,餐廳裝修簡單但典雅,白色的牆身配合黑色的傢俬,半邊的餐廳有半落地玻璃,黃昏時有陽光滲入,令客人感覺舒服。服務員親切友善,可惜冷氣太大,侍應解釋是因為有一個半開放式廚房

今晚暫且暫停約會,回歸家人的懷抱,來一餐溫馨又自在的晚餐。

服務員親切友善,可惜冷氣太大,侍應解釋是因為有一個半開放式廚房,所以冷氣溫度不能夠調校得太低,建議客人帶外套保暖。

晚餐的款式也挺多,大約有20款,價錢由$98至$218不等,另可加$30配是日餐湯或沙律,和冰橙茶或汽水。

不久,外脆內軟的法式餐包先上枱,搽上蒜蓉牛油份外滋味,是日餐湯有南瓜湯,味道鮮甜,口感香滑;至於嫩綠的沙律菜新鮮爽口,為這頓晚餐展開完美的序幕。

我們點了燒美國安格斯肉眼扒10安士配薯蓉燒蘆筍紅酒香草牛油$208,美國自然穀飼豬扒配蘋果汁燒意大利黃瓜$208,燒黑鱈魚配薯蓉燒意大利黃瓜黑水欖鯷魚醬$198,烤法國春雞配甘筍大蘑菇意大利黃瓜$188,魚柳墨汁漢堡$128,凱撒沙律烚蛋配燒蝦$138。

這回我真的要特別推介一下這份美國自然穀飼豬扒,大家看一看價錢,他跟燒美國安格斯肉眼扒10安士一樣的!吃過便知道他是物有所值,這兩大塊豬扒烹調全熟,但依然可保持肉質鬆軟,根本不需要吹灰之力,便可用普通餐刀切開,再配合秘製的蘋果肉汁,份外感到清新滋味。

第二,我最喜歡的是這份燒黑鱈魚,廚師簡單用鹽葉製,再將魚的表面煎香,魚皮卜卜脆,魚的肉質嫩滑,感覺像入口即溶一樣,完全沒有雪藏味道,再用黑水欖鯷魚醬調味,配合得天衣無縫;更加不得不讚伴碟的薯蓉和燒意大利黃瓜,薯蓉用新鮮薯仔打造而成,口感一流,再配合爽口的黃瓜,簡直一絕。

第三,還有非常足料的烤法國春雞,大大隻春雞足四隻前後雞髀,口感像嫩滑火雞,烤烘的時候恰到好處,但味道不算太濃郁,不過不失;反而甘筍和意大利黃瓜味道非常入味爽口,還有薯仔和茄子做伴菜,健康非常。

至於燒美國安格斯肉眼扒,魚柳墨汁漢堡和凱撒沙律烚蛋配燒蝦的評語亦非常高分,家人亦吃得津津有味,讓我們渡過了一個愉快的晚上。

在柔和的燈光下,我們一邊閑話家常,一邊喝着特色的橙茶,再望着枱上這點燭光,想著想著⋯

n 55!W ! ......... n ao^l ! ......... 你懂的!
  • 燒美國安格斯肉眼扒10安士配薯蓉
  • 美國自然穀飼豬扒配蘋果汁燒意大利黃瓜
  • 燒黑鱈魚配薯蓉燒意大利黃瓜
  • 烤法國春雞配甘筍大蘑菇意大利黃瓜
  • 魚柳墨汁漢堡
  • 凱撒沙律烚蛋配燒蝦
2017-04-30 629 瀏覽
推開厚重的黑色大門,店內色彩繽紛的糕點櫃映入眼簾。室內簡約深沉的設計配合落地玻璃的自然採光,預告將會是輕鬆寫意的一頓早午餐。-一陣閒談過後,同桌商議好每人點一款不同口味的早午餐 (HKD$128)是日沙律:酸甜清爽的青蘋果配上多汁甘甜的鮮橙肉,淋上油醋沙律汁,增加食慾而不油膩。牛扒三文治・辣根醬・煎蛋農夫包:煎蛋增加了牛扒濕潤感,煎蛋柔滑的口感配上牛扒煎煮後的香氣,別有風味。啤酒脆漿炸青衣魚柳・薯條・柑橘椰菜絲沙律:檸檬汁配炸魚,香脆清新不油膩。柑橘椰菜絲沙律減低了吃炸物的罪惡感。薯條永遠受到食客的追棒,在我拍照時,一直減少⋯⋯。火腿蘑菇車打芝士奄列・烤薯・燒番茄:奄列加入了牛奶和麵粉,跟想象中光滑濕潤,與材料混合的奄列有出入。餡料比較少,奄列尚算鬆軟。車打芝士煙肉煎蛋牛肉漢堡:煙肉煎過後的香脆和油份配上多汁的牛肉,加上黃金組合的芝士⋯⋯不能不好吃。-吃過主食後,甜品怎能錯過?士多啤梨芝士蛋糕・香蕉撻:清新的草莓和細膩芝士蛋糕的組合,不過不失。濃郁的巧克力加入原整的香蕉果肉,看似平凡的忌廉亦加入了少許香料調味。
推開厚重的黑色大門,店內色彩繽紛的糕點櫃映入眼簾。

是日沙律
是日沙律:
牛扒三文治・辣根醬・煎蛋農夫包
牛扒三文治・辣根醬・煎蛋農夫包:
啤酒脆漿炸青衣魚柳・薯條・柑橘椰菜絲沙律
啤酒脆漿炸青衣魚柳・薯條・柑橘椰菜絲沙律:
薯條永遠受到食客的追棒,在我拍照時,一直減少⋯⋯。
火腿蘑菇車打芝士奄列・烤薯・燒番茄
火腿蘑菇車打芝士奄列・烤薯・燒番茄:
餡料比較少,奄列尚算鬆軟。
車打芝士煙肉煎蛋牛肉漢堡:
不能不好吃。

吃過主食後,甜品怎能錯過?
士多啤梨芝士蛋糕・香蕉撻
士多啤梨芝士蛋糕・香蕉撻:
清新的草莓和細膩芝士蛋糕的組合,不過不失。
題外話/補充資料: 地點・價錢・味道・飽足感 Simplylife 以上幾點都做得不錯,適合三五知己輕鬆小聚的好地方。
2017-04-30
$155 (其他)
是日沙律
啤酒脆漿炸青衣魚柳・薯條・柑橘椰菜絲沙律
2017-04-14 1083 瀏覽
之前已經睇過呢個餐廳 但一直未試 趁女朋友生日就諗住帶埋佢試下!一去到就見多好多人排隊 不過佢地個到地方大 好快就入得去👍🏻雖然個到唔算係好清靜 但暗暗地都幾舒服食野傾偈嘅!之後我地就每人嗌左一樣野食 我就係嗌左呢個慢煮紅酒牛肉闊條麵 佢呢個麵質啱啱好 唔太冧唔太硬 而因為慢煮 所以個牛肉都入晒味仲有淡淡的紅酒香 配埋意粉吸晒啲麵汁 又唔太水👍🏻 但佢份量唔太多 我啱啱好夠食 大食啲嘅朋友可能就唔夠啦🙈另外我女朋友就嗌左呢個炭燒茄汁大蝦螺旋粉我就偷食咗幾啖☺️佢呢個螺旋粉都一樣硬度啱啱好 而且佢個大蝦完全係食得出係炭燒嘅 加埋番茄汁個味好清新好濃👍🏻👍🏻加上佢係微辣 好惹味🙈另外大家仲可以加$30加佢個套餐 有包餐湯或沙律同埋一杯飲品架!呢間餐廳水準真係高值得一試!
雖然個到唔算係好清靜 但暗暗地都幾舒服食野傾偈嘅!
慢煮紅酒牛肉闊條麵

另外我女朋友就嗌左呢個炭燒茄汁大蝦螺旋粉
我就偷食咗幾啖☺️
加上佢係微辣 好惹味🙈
呢間餐廳水準真係高值得一試!
慢煮紅酒牛肉闊條麵
2017-03-29 1271 瀏覽
o甘多間 simplylife, 銅鑼灣 fashion walk 呢間係最靚有少少似去 o左台灣 o甘~四個人 ge 餐前麵包有 o甘多 一大盤麵包凍冰冰同埋有 d 硬, 麻麻地main dish 都 ok, 每碟賣相都唔錯味道正正常常甜品就好好食
有少少似去 o左台灣 o甘~
四個人 ge 餐前麵包有 o甘多
一大盤
麵包凍冰冰同埋有 d 硬, 麻麻地
main dish 都 ok, 每碟賣相都唔錯
味道正正常常
甜品就好好食
2017-03-22 1448 瀏覽
是日下午3時多,希望在銅鑼灣一帶找一處僻靜的地方下午茶。感覺上,崇光一帶的食肆較為繁忙,於是步行來到百德新街一帶覓食。難得看見Simplylife的下午茶不用排隊,於是讓店員安排座位。幸運地,被安排坐一張梳化坐,相當舒服。下午茶選擇不少,較為飽肚的選擇是漢堡包,而較輕量的選擇有蛋糕--從餐廳外櫥窗選擇是日的款式。是日點了車打芝士牛肉漢堡($48)配冰茶(iced tea)。大約十分鐘後,漢堡包便上桌了。漢堡包熹熱辣辣,車打芝士正呈拉絲狀態!煙肉不會太大塊,僅為漢堡餡料提點香味。漢堡更是牛味濃,打得鬆化,夾在自家製的芝麻包裡,實在出色。推薦指數:5/5而薯條也是炸得香脆,帶點辣味,非常過癮! 不過,份量少了一點。至於,下午茶餐更可以點配單點原價為$28的冰茶,用上西柚和糖水調製的高級版檸檬茶,別有果香和甜味。和平常只有酸味的檸檬茶相比,這裡的冰茶多了一份清甜下午茶餐加了一$52.8,便享受到Simplylife的美味出品,又坐得舒服,值得推介啊!

2051 瀏覽
車打芝士煙肉牛肉漢堡
漢堡包熹熱辣辣,車打芝士正呈拉絲狀態!
Iced Tea
2017-03-20
$52.5 (下午茶)
車打芝士煙肉牛肉漢堡
Iced Tea
2017-03-19 1070 瀏覽
食過咁多次simplylife,每次都keep到水準,一樣咁好味。今次黎食brunch,全部都係$128,叫左燒春雞同caesar salad,今次烤雞個皮燒得好脆,入面又juicy,調味唔會過咸岩岩好,仲有兩件烤薯仔同埋zuccini都好好味。caesar salad份量都係咁多,個汁唔會太咸,係個幾粒雞有d老比重鞋口。磨菇湯都係咁足料,唔會水汪汪。最後叫左件無花果乳酪蛋糕,蛋糕鬆軟,但食唔出有乳酪味。
2017-03-18
2017-03-13 1139 瀏覽
新年流流想搵個地方下午茶真係一啲都唔易,開嘅地方唔多,有開嘅就多人到爆。年初二行下行下就去左simplylife,見排隊嘅人唔係好多就即管排下啦。等左15分鐘到就有位,可以揀食Brunch或者散叫,我地揀左叫咖啡同pastry。2個叫左2杯大咖啡同3件pastry。Pastry叫左士多啤梨,咖啡同蘋果味,賣相相當精緻,味道都唔錯,而且唔係好甜,相信如果熱辣辣肯定好好味士多啤梨都有甜味,唔酸嘅,咖啡果個如果咖啡味再濃啲就好啦,另外蘋果果個就一般味道啦,味道唔特別出眾,不過唔太甜係重點。咖啡咖啡就不過不失啦,咖啡唔夠香,不過佢唔係專賣咖啡嘅咖啡店,呢樣可以原諒嘅。總括黎講,新年搵到個好坐嘅地方而且叫埋野食野飲都係幾十蚊,抵都爛

Pastry
咖啡

2017-01-29
15 分鐘 (堂食)
2017-02-22 1616 瀏覽
上回就講左呢度既lunch set 今次就講下夜晚來食既經驗啦平時食開lunch 唔講唔知dinner來食原來都幾浪漫當然價錢都會貴d啦 性價比無lunch食咁底呢個南瓜湯真係我的至愛好creamy好飲又唔會話太大疏果味橙茶清甜好飲 比起野食 反而最欣賞佢個drink同soup果日來食就叫左牛扒了牛扒好大塊配上薯條我叫既係medium rare 後悔叫太熟了 有一點乾 但薯條都係炸得好好吃既 配上一d配菜中和下 good!
上回就講左呢度既lunch set

橙茶清甜好飲 比起野食 反而最欣賞佢個drink同soup
果日來食就叫左牛扒了牛扒好大塊配上薯條
  • Pumpkin Soup
2017-02-22 1004 瀏覽
整整一條食街 都係離吾出simplylife呢一間餐廳以前會吃KLT果間既 但真係成日都好多人排隊對比之後 我比較中意Cwb呢間講下佢個Lunch先Lunch set 係自己選main course既配上餐包同佢特有既南瓜湯我覺得呢個既南瓜湯真係要比五粒星咖我通常會叫 burger 果個set既 薯條濃味burger 入面既牛肉就好juicy 推介既至於橙定桃茶係清甜好飲但坐係出面有時會有小昆蟲跳入去🤦🏻‍♀️*但係食物有時會吾穩定 有時會覺得突然變差
整整一條食街 都係離吾出simplylife呢一間餐廳
以前會吃KLT果間既 但真係成日都好多人排隊