2017-02-17 1068 瀏覽
出到銅鑼灣晚餐 到到都好多人咁我同朋友就選擇去食貴d 貪唔洗等位排隊🙈🙈去到Fashion Walk 個邊 最後揀左呢到 Simplylife坐係出面位置 order 左兩個dinner set頭盤一個青蘋果沙律 一個蘑菇湯 都唔錯👍🏻👍🏻👍🏻蜆肉手打意粉 第一次試手打意粉 但唔係我鐘意嘅texture 所以我覺得麻麻地之後仲叫左個扒 好好食 仲好juicy 對得起個價錢👍🏻👍🏻❤️❤️下面嘅薯菜同露筍都好正最後我地仲另外加左甜品食無花果撻同士多啤梨撻 撻皮脆身 生果新鮮👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻☺️
出到銅鑼灣晚餐 到到都好多人
但唔係我鐘意嘅texture 所以我覺得麻麻地
下面嘅薯菜同露筍都好正
最後我地仲另外加左甜品
2017-01-22 2081 瀏覽
畢業之後的暑假,當讓是在好朋友們各散東西前不停的聚會吧。今次,住在跑馬地的她就帶我來到銅鑼灣的simplylife。之前在九龍塘讀書的我們經常都會在又一城經過這間餐廳,但是通常都會因為有好多人所以我們放棄排隊了。這次來到這間的時候剛好不需要等位,所以我們好快就能享用下午茶。對了,這間的價錢好像是比沙田的便宜(假如我沒有記錯的話)。我忘記了我點的那個漢堡確實的名稱是什麼了⋯⋯漢堡的肉質非常嫩,而且很多肉汁,真的吃過翻尋味w然後雖然餐廳標註了那個薯條是辣的,但是實際上是不辣的._.不知為何他們要這樣說....
2017-01-10 1735 瀏覽
🗓1月9係奧海城附近返工時 個到既Simply life 係我lunch 去得最密既 搬左尼銅鑼灣 甘近又有間simply life 當然唔會唔去啦一睇個menu 個slow cook 碎牛意粉係新野當然要試試啦 不得不説 之前係simply life 試親新野 好味既機率唔多高 🤣 今次依然中伏 重要等左鬼死甘耐 冇check 時間 感覺上4 5個字甘🤔個啲碎牛冇咩味 食落去既味道 ⋯⋯⋯ 竟然浮出尼形容詞係尷尬 唔知佢係想整咩味好在又未叫好難食 加上啲意粉幾爽 又細份 我都成碟食哂 講起上尼 尼間既湯重要一般般 冇奧海間甘出色😔
🗓1月9

一睇個menu 個slow cook 碎牛意粉係新野
當然要試試啦

好在又未叫好難食 加上啲意粉幾爽 又細份 我都成碟食哂

講起上尼 尼間既湯重要一般般 冇奧海間甘出色😔
2017-01-09
2017-01-02 1457 瀏覽
因為租金問題, 想簡簡單單喺銅鑼灣食個簡單價錢合理而且有氣氛嘅西餐並唔容易。而我通常會選擇Simplylife, 因為地點方便, 價錢合理, 食物水準不變。今次同愛人叫左牛肉芝士漢堡同蘑菇黑松露闊條麵。愛人加30要湯同冰茶, 我就加40要紅酒同湯。食主菜前會有面包, 不過不失。我比較喜愛佢嘅蘑菇湯, 係用蘑菇打出黎嘅湯, 欣賞佢足料同健康。闊條麵係手打嘅。個汁好香黑松露同芝士味。個漢堡好香脆, 但有少少油。

闊條麵係手打嘅。個汁好香黑松露同芝士味。
個漢堡好香脆, 但有少少油。
2017-01-02
2016-12-27 1407 瀏覽
1. 品質不穩:來過2次,poached eggs一次幾乎全熟一次太生,但值得一提的是,第一次全熟的狀況店員還是耐心幫我換了一盤新的;第二次我就沒特別反應了。2. 美味度一般:Egg Florentine的muffin有點焦,各種配料的味道不是很均衡(醬、蛋、muffin);餐前麵包味道微焦、冰冷,仍可接受但絕對可以更好。3. brunch價格又比銅鑼灣店貴10蚊。雖然價格只差10蚊,但食物很平均地比銅鑼灣店差(餐前麵包、冰茶、主菜)。來這裡用餐的前2天才到銅鑼灣店吃brunch,所以自然以該店為準(benchmark),又記憶猶新,到這間炮台山店的整體食物經驗盡是失望。

2016-12-27
$151.8 (午餐)
  • Daily Salad
2016-12-25 1367 瀏覽
一向鍾愛食炸魚薯條, 但香港好少炸得好味, 一係多粉, 一係魚肉小, 一係份量細, 好吃又足料,沒有多間。這間brunch, 有炸魚薯條, 試一試, 都滿有驚喜, 粉薄魚肉厚(請看圖), 魚味有, 伴碟沙津菜份量多又新鮮,只是薯條有點炸得太乾。 另外值得一提,餐湯 是南瓜湯,很濃有質量,一百多元有湯有茶, 整體來說很值得食。

• Fish  n  chips
2016-11-17 2811 瀏覽
10安肉眼扒,配鵝肝醬紅酒汁,鵝肝醬好滑好香,酒味濃,個汁係特別的濃味,多返D 汁會好D。 塊扒10安足份量、樣靚,要5成熟就真係5成熟,岩岩好,肉汁鎖得好好。肉質香滑,肉味香。$208 跟餐 只加$30 有湯或沙律指定凍飲,性價比高。另外叫左茄香虎蝦手工螺絲粉,蝦係鮮味的、茄汁濃度適中,手工粉都唔錯畢竟係手製當然係食佢的原味 (我係覺得佢有點太厚,但手做就係咁), $138 價錢尚算合理。服務: 分別有黑面男神,同黑面女神佢到只係黑面,都係好勤力做野,無影響我的心情。環境: 黑黑哋幾好架,如果坐到窗邊應該會更好。

服務: 分別有黑面男神,同黑面女神
佢到只係黑面,都係好勤力做野,無影響我的心情。

環境: 黑黑哋幾好架,如果坐到窗邊應該會更好。
紅酒鵝肝醬肉眼扒
茄香虎蝦手工螺絲粉
紅酒鵝肝醬肉眼扒
茄香虎蝦手工螺絲粉
  • 紅酒汁鵝肝醬肉眼扒
2016-10-27 2771 瀏覽
今天是友人生日,朋友建議在這吃,我們每人點了一個套餐(add 30$),6個人6個套餐,加30元包餐湯或沙律及飲品,飲品是冰茶或加啡。我們分別點了,肉眼排,冬蔭功海鮮飯,黑松露磨菇扁意,燒春雞及羊架。除了飯和意粉值得吃,排,羊,雞都一般,排更是很難咬的,感覺不做值這價錢。羊就較so味濃。雞不嫩口。我們都是點湯的,是蘑菇忌廉,味道普通,味道不夠濃。但價錢還好,但意粉真的好好吃。
我們都是點湯的,是蘑菇忌廉,味道普通,味道不夠濃。
但價錢還好,但意粉真的好好吃。
2016-10-26
慶祝紀念
生日
  • 黑松露忌廉闊麵
2016-10-20 2183 瀏覽
可能係星期日既原因,兩點幾黎到銅鑼灣舖頭就要排隊,而入面都已經坐滿曬人。排左二十分鐘到就可以入得去。店內環境好舒服乾淨,光線又充足,係一個好岩傾計既地方。每個lunch set都跟一個餐包配餐湯or沙律。我就選擇左餐湯。餐湯係蘑菇湯,呢個湯係將蘑菇打碎成,所以食到粒粒蘑菇肉,而且有好香濃既味道,相當不錯。至於個法包可能係包既頭尾關係,所以十分硬,而且焗到有少少燶左,所以食落有d位有d苦。雞肉蘑菇水牛芝士薄餅好大份,我地兩個人食左四件已經頂唔順,太飽😵薄餅皮焗到好脆,而芝士都幾濃味,可以拉到絲,味道不錯,食到少少香草既味道。炸魚柳配薯條就令我有d失望,薯條固然好食,炸至脆身,而且大大條,好快就俾我地食哂。至於炸魚柳個脆漿都幾厚,切完個脆槳同魚柳已經幾乎分離。而且魚柳好似冇點調味,味道好淡。

店內環境好舒服乾淨,光線又充足,係一個好岩傾計既地方。

銅鑼灣想坐下吃個下午茶,茶餐㕔太行貨又吾可以坐得耐,去高级餐厅或酒店又太贵,Starbucks / Pacific Coffee 又太多人。今天找到个好地方:Simplylife. 餐廳装修優雅,可坐𥚃面或外面。来了一个下午茶:藍梅芝士餅+意大利即磨咖啡。出奇地盛餅的碟是凍的,這様可保持凍餅溫度,預你跟友人聊天是慢慢品嚐,這就是貼心服務。蓝梅大大粒有口感,奶油/藍梅mosusse/芝士三層口味混為一體,層次複雜。配上一啖香濃咖啡,安坐無人打擾地消磨一個下午,連加一都是HK$53!
餐廳装修優雅,可坐𥚃面或外面。
2016-09-14
2016-08-14 2088 瀏覽
it's great time to have a tea time in simplylifei love the bread here and the lovely environment as well. Today i ordered a little spicy dish: Quesadilia with chicken, Jalapeno, cheddar cheese, together with a cup of coffee.it' s really my favour, cheddar cheese with chicken is a super match. Thin bread with little spicy sauce, very very very yummy and tasty. I prefer thin bread than thick one and Simplylife did it very well. Thanks to have a nice tea time to be here, will come back next time😊

2016-08-10
  • Quesadilia  with  chicken
  • Jalapeno
  • cheddar  cheese
2016-08-13 1493 瀏覽
 八月,趁著最後一個月的假期,一定要約見三五知己聚聚舊、交換下大家的近況。友人於銅鑼灣附近上班,想晚餐有一個舒適、闊落、又不會限時的餐廳食飯,於是就選擇了這間Simplylife。銅鑼灣的Simplylife 夜晚是挺full的,所以都要等位。  是日餐湯 配 冰茶(+ $30)。如果想飲冰茶和加starter,就要再加多三十元。Simplylife的iced tea挺特別,這裡的冰茶不是使用檸檬,而是西柚。所以與檸檬茶相比,西柚冰茶的澀味會重些。個人認為這個茶的茶味不夠濃,喝不出有茶味。  餐包。dinner set裡會有餐包,這是不用加錢,但是味道比較遜色。首先麵包比較硬,很難吞嚥;另外麵包不夠熱,所以牛油塗上去也溶不了。  哥達芝士燒烤蘑菇雞肉漢堡 ($118)。漢堡包有烘過,表面香脆,內裡鬆軟;哥達芝士味道不濃,亦沒有拉絲的感覺;燒烤蘑菇味道香濃,蘑菇不會乾,咬下去有肉汁;雞肉的肉質很厚,但是比較「鞋」口。配菜方面,薯條炸得十分酥脆,味道有點像KFC的薯格;還有半個烤蕃茄,味道偏酸。  總而言之,味道方面,除了主菜之外,其他食物都需要多加改善;環境方面,不錯,夠大,唯

冰茶
餐包
哥達芝士燒烤蘑菇雞肉漢堡
 總而言之,味道方面,除了主菜之外,其他食物都需要多加改善;環境方面,不錯,夠大,唯燈光比較暗;服務方面還可以,會主動為顧客介紹食物;衛生方面亦做得不錯,看不見有垃圾或水跡;抵食方面就覺得不太值得,份量是比較少但價格set得有點高。
2016-08-10
15 分鐘 (堂食)
2016-08-09 1132 瀏覽
今日去銅鑼灣行街,去到百德新街附近,唔洗睇,緊係simplylife,貪佢有set lunch,坐得又舒服。兩個人一人一個set, 今次冇add on沙律或餐湯,因為真係食唔哂!一個點了carbonara, 呢個係我最愛,另一個點了芝士雞肉pizza。carbonara賣相幾好,食入口個汁又濃,其次個意粉又夠硬身,加上佢地用厚身smoked ham(應該係)代替煙用粒,口感非常好!至於個pizza,上枱個下又係嘩嘩聲,表面好多芝士,加上大粒雞肉,入口熱辣辣,好好味!讚👍🏻

Carbonara
2016-08-08
5 分鐘 (堂食)
Carbonara
2016-08-09 941 瀏覽
今日跟友人到銅鑼灣行街,在銅鑼灣想找一間坐得舒服而性價比高嘅餐廳,好似並不容易!偶爾行到fashion walk, 感覺很有情調,便走入去看看有什麼好吃的!😋😋😋到處看看,行到最後見到我最愛的Simplylife, 又忍不住進去了!環境不錯,這間Simplylife都算幾大(由於太肚餓已忘記影一下環境-.-'), 一坐下便急不及待點東西吃了!我點了最愛的beef burger, 香濃的芝士加上煙肉、牛肉,一口咬下去認真滿足😌😋😋再加上熱辣辣的炸薯條真係無得輸!朋友點了墨西哥薄餅(雞肉),看起來都很吸引,所以我都試了一些,可是想不到比想像中辣,可能我太幸運吧!一口咬到辣椒🙈🙈儘管是好味的,但我吃了真有少少噴火的感覺!不能吃辣的朋友最好不要試!天氣那麼熱,我喜歡透心涼的冰茶,朋友點了熱伯爵茶,好像也不錯呢!雖然已經吃飽,但最後還是「為食」,跟朋友share了一件蛋糕🍰很濃郁的焦糖和合桃味,很喜歡,但吃半件真的夠了!總的來說,環境舒適,又唔使驚限時比人趕走,仲要下午茶只是五十幾蚊一個set, 實在是性價比高之選!

很濃郁的焦糖和合桃味,很喜歡,但吃半件真的夠了!

2016-08-02 925 瀏覽
三個女人第一次去加寧街搵食,呢度名店雲集,Lady M,Burgeroom都喺度搵到,我就揀左Simplylife Bakery Cafe,貪佢價錢合理,加$30就有沙律或湯加餐飲,啱我。睇食評先知呢間餐廳係美心集團嘅,餐廳比我想像中細,但環境唔會太黑,枱嘅距離足夠,坐得好舒服。我點左紅酒燴牛尾糙米飯($108),其實我食唔到有紅酒味,應該揮發晒,但醬汁濃郁,包住粒粒米飯,好入味。牛尾燴得夠淋,三扒兩撥就比我K O左成碟啦。朋友點嘅係茄汁燒虎蝦手製扭紋粉 ($138),燒蝦係香嘅,茄汁都唔錯,唯獨是呢個扭紋粉太實啦,我試左一啖覺得要多幾吓至吞,我朋友就話食到佢好攰添。另一個朋友點嘅燒美國嫩牛柳($218)我覺得係整晚嘅驚喜,我試左兩啖,驚為天人,未食過咁嫩嘅牛柳,正到一試立即愛上左佢呀!呢度嘅侍應好親切友善,當晚沙律轉左款會即刻同客人更正。雖然久唔久會見到一條小人龍喺度等位,但都無話要限客人用膳時間,咁樣食都食得舒服啲啦!

2016-07-23