2022-08-27 968 瀏覽
「馬鞍」來襲💨…天文台預告將會掛起8號風球, 但無損 土豆團🥔 放工即興嘅 chill人時光原本到太古坊一帶落腳, 點知間間心儀嘅都話8號波要收檔😆打到去銅鑼灣📲嘅SKYE…風球高掛仍會照常營業無敵維港景 一邊睇👀一邊飲🍷 有效消除疲勞😌另一邊係維園 眼睛望住綠悠悠草地…好過食 藍莓素🫐話明chill人時光, 梗係要「摸住酒杯底」求其揀咗支白酒🍷 飲落又覺得唔錯喎HappyHour🥂 佐酒小食必不可缺order咗幾款串串, 最好食係八爪魚🐙 唔韌唔柴超鍾意食炸炸, 今次只order薯條🍟毫無技巧可言, 全賴醬汁「畫龍點睛」他他帶有香料同芥辣味, 入口鮮嫩有嚼勁大土豆🥔 教我另一食法🍞 橄欖油加埋黑胡椒碎、海鹽, 又幾好食飲咗幾杯🍷 食咗幾款small plates🍞🍟🥙 都係唔滿足諗咗一陣決定叫雞🐓上枱賣相同我係Louise、Bâtard食嗰陣一樣…「有啲睇頭👀」至於味道…就梗係有分別啦😂有少少🤏 唔夠入味、唔夠juicy😀是次用餐體驗今次order嘅食物…色香味一般👌服務算係到位(小插曲 原本order白酒, 送上係紅酒, 即時同waiter講…迅速改正)景觀係最大賣點唔係打風嘅話…

原本到太古坊一帶落腳, 點知間間心儀嘅都話8號波要收檔😆
打到去銅鑼灣📲嘅SKYE…風球高掛仍會照常營業

無敵維港景
一邊睇👀一邊飲🍷 有效消除疲勞😌

另一邊係維園
眼睛望住綠悠悠草地…好過食 藍莓素🫐

SCARBOLO

話明chill人時光, 梗係要「摸住酒杯底」

求其揀咗支白酒🍷 飲落又覺得唔錯喎

咖哩脆雞翼、哈里薩烤八爪魚、燒豬腩肉

辣椒青檸大蝦、照燒三文魚

HappyHour🥂 佐酒小食必不可缺

order咗幾款串串, 最好食係八爪魚🐙 唔韌唔柴

薯條(蕃茄醬及黑蒜蛋黃醬)

超鍾意食炸炸, 今次只order薯條🍟
毫無技巧可言, 全賴醬汁「畫龍點睛」

黑安格斯牛肉他他

他他帶有香料同芥辣味, 入口鮮嫩有嚼勁

手工麵包、法國手工牛油

烤本地平原雞

烤本地平原雞

諗咗一陣決定叫雞🐓
至於味道…就梗係有分別啦😂
有少少🤏 唔夠入味、唔夠juicy😀

是次用餐體驗

今次order嘅食物…色香味一般👌
服務算係到位

(小插曲
景觀係最大賣點

唔係打風嘅話…攞住杯酒🍷 走出露台👀 望住 由夕陽🌇 變成入夜🌃 嘅維港景…chill到爆

喱度係好適合三五知己gathering

#卡拉不專業foodreview
2022-08-24
SKYE Roofbar @ Pullman Hotel起銅鑼灣工作完,去咗附近嘅柏寧酒店27樓 SKYE Roofbar同朋友傾計。4pm無乜人,坐起窗邊位置,明信片一樣嘅景色,令人心情舒暢🫶🏻☁️☁️☁️🏙先嚟杯冰凍La Coste Rose Wine,果味清香,容易入口,啱晒女仕們🥂呢個時段,酒吧只供應串燒,餐廳的燒爐以長炭加入橡木,保持350度慢燒飲食令食物有獨特嘅香味,肉汁豐富,肉質嫩口,與平時日式串燒口味不同,🍢😋當日酒吧做緊promotion,串燒及酒類飲品,全部$50一串/杯,非常超值。原$50-$120/串🍴我們點了8款串燒✨SEARED SCALLOP煎香的日本帶子,沾上甜甜酸酸的Kombucha Mayo,再灑上日本飛魚子,帶子肉質彈牙,配上飛魚子,鮮味到極點✨JAPANESE A4 WAGYU BEEF $極級日本A4和牛脊肉,燒到4分熟,肉質嫩,油脂香,完美地配上法國紅莓芥茉醬非常惹味,必試😋✨ MISO-YOGHURT LOBSTER 龍蝦肉質Q彈,配上咸咸甜甜的日本味增乳酪,氈酒醃青瓜,味道濃厚✨ TERIYAKI-GLAZED SALMON三文魚外脆內嫩,鋪上
SKYE Roofbar @ Pullman Hotel

🍴我們點了8款串燒
✨SEARED SCALLOP
✨JAPANESE A4 WAGYU BEEF $
非常惹味,必試😋
✨ MISO-YOGHURT LOBSTER
✨ TERIYAKI-GLAZED SALMON
三文魚外脆內嫩,鋪上三文魚子,配上wasabi蛋黃醬,香濃魚鮮味在口裏爆發
✨KING PRAWNS
大蝦肉質爽彈,配上芝麻薑汁,再沾些辣椒醬,幾滴青檸汁,好有泰國風味
✨OCTOPUS
八爪魚肉質結實,配上辣椒醬及XO醬,味道非常香口刺激
✨CONFIT PORK BELLY
豬腩肉肉質幼嫩,肉汁加上油份,非常juicy,肉味滿瀉,配上香甜的萍果蓉,帶出一道清新嘅味道。
✨CHARRED LAM CUTLET
炭烤羊架,烤到8分熟,外面有小小燒焦味,內面就非常鮮嫩,配上印法香料,帶出羊肉嘅濃烈味道。

食完串燒,就走出陽台,欣賞吓世界級風景,維多利亞港的Golden Hour🏙🌇
2022-06-28 1943 瀏覽
餐廳重開之後去食環境好好食物都唔錯不過價錢相對都好高甜品係好好食嘅整得都好精緻好靚就算未到唔好話超級好食個樣貌都已經可以加咗好多分因為重開嘅關係送咗鵝肝味道正常跟餐配嘅嘢食都還可以唔係話特別好食。但環境各樣都好加分有個青豆湯鍾意食素嘅人應該會好鍾意食另外嗌咗個炸魚正正常常有啲配菜最後跟餐嗰個甜品雪芭有點酸出面嗰啲甜品仲好食生蠔都正正常常但係由於後來都唔多人攞啲生蠔佢keep住擺咗好耐就冇咁新鮮都仲有少少嘅蠔殼碎呀要自己小心點食lur返出嚟另外出面有得攞啲類似生牛肉他他配少少麵包嗰啲都唔錯由於個個都好斯文呀食客唔多。攞半自助份量唔多所以變咗出面啲嘢食都唔多人拎亦都唔需要refill過多變相如果遲攞味道到就有少少keep唔住呀

餐廳重開之後去食
就算未到唔好話超級好食
個樣貌都已經可以加咗好多分

因為重開嘅關係送咗鵝肝

味道正常
跟餐配嘅嘢食都還可以唔係話特別好食。
但環境各樣都好加分

lur返出嚟
另外出面有得攞啲類似生牛肉他他
配少少麵包嗰啲都唔錯
由於個個都好斯文呀
食客唔多。攞半自助份量唔多
所以變咗出面啲嘢食都唔多人拎
亦都唔需要refill過多
變相如果遲攞味道到
就有少少keep唔住呀

2022-04-14 2589 瀏覽
Went their outdoor bar before, it’s a nice place to chill with friends. You can see the city’s view with their lovely drinks. Their cocktail menu is a passport with different countries and there’s lots of choices. The staff are nice, would definitely go there again once the bar is open!
📍 Skye📍 銅鑼灣 𝗖𝗮𝘂𝘀𝗲𝘄𝗮𝘆 𝗕𝗮𝘆 • 柏寧酒店27樓-Had this meal back in 2020... Typed this review but didn't post it then. Don't wanna waste it though. 😛This 3-course lunch set was priced at $330. Has certainly gone up these years haha.-Anyway, < SKYE > is located on the 27/F of the Park Lane hotel in the bustling center of Hong Kong. The space features a rooftop bar and an indoor restaurant, both allowing guests to enjoy the views over the Victoria Harbour and the Victoria Park. They have glass window
📍 Skye
📍 銅鑼灣 𝗖𝗮𝘂𝘀𝗲𝘄𝗮𝘆 𝗕𝗮𝘆 • 柏寧酒店27樓
Anyway, < SKYE > is located on the 27/F of the Park Lane hotel in the bustling center of Hong Kong. The space features a rooftop bar and an indoor restaurant, both allowing guests to enjoy the views over the Victoria Harbour and the Victoria Park. They have glass windows that let in sunlight, creating a spacious ambience 🌤.
Food was both nicely presented and delicious. Enjoyed this high-quality, satisfying and affordable set lunch very much! 😛💓👍
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
柏寧酒店位於銅鑼灣,香港的繁華中心
酒店內的餐廳《Skye》位於27樓,分為「天台酒吧」和「餐廳」兩個區域,讓客人盡情飽覽維多利亞港及維多利亞公園的景觀🌆
餐廳空間很大,而且有很大的玻璃窗透射著陽光,感覺很開揚🌤
靠窗的位置可以欣賞銅鑼灣維園還有維港的景致;這天沒有特別預訂或提早入座,所以窗邊位置早已有客人入座了
午市套餐有三道菜,每道菜的選擇都多得令人眼花撩亂;
食物質素很高,吃得飽飽,非常滿足;
$330的價錢以酒店餐廳來說算是非常實惠😛👍
不過這頓飯在2020年吃的... 現在價錢肯定貴了不少吧~哈哈
(只是不想浪費相片和打了的食評🙈,還是想發這篇食評~)
=
3-course set lunch ($330)
- Bread | Appetizer | Main course | Dessert trolley | Chocolate | Coffee or Tea
Bread 餐前麵包
店員首先拿來餐前麵包~

Welcome drink 歡迎飲料
Welcome drink
還送上飲料作歡迎-味道忘記是什麼了,但是酸酸甜甜的蠻醒胃😋

Appetizer 前菜
Pan-seared Japanese scallops 香煎日本帶子
香煎日本帶子
伴碟的哈里薩蓉 (Harissa purée) 有一點點辣,雖然稍微蓋過了帶子的鮮味,但也很不錯
面層的脆麵絲脆脆的,配上其他各種配菜,很好吃😛
Seared "Castaing" foie gras with parsnip pancake
香煎鴨肝 配 白甘荀煎餅
香煎鴨肝 配 白甘荀煎餅
鴨軒表面煎的很香,而且帶點脆口;肉質肥美,入口即化
配上表面的焦糖蘋果,增加口感;再配以蘋果汁,減輕油膩負擔感
下面墊著白甘荀煎餅,正好吸收鴨肝的汁液還有醬汁,不錯不錯喔😛

Main course 主菜
Charred sirloin of 200-day grain-fed Australian beef ($80 supplement)
炭烤澳洲穀飼西冷牛扒
炭烤澳洲穀飼西冷牛扒
厚厚的兩件西冷牛扒,熟度剛剛好,入口感覺肉質軟滑,牛肉肉味跟油脂香味平衡得宜
服務員捧來數款沾醬,任君選擇
配有法式焗蝸牛,還有很香很滑的松露薯蓉,非常搭配👍
Pan-roasted fillet of Atlantic meagre
煎烤大西洋鱸魚柳
煎烤大西洋鱸魚柳
鱸魚柳用煎焗方法烹調,更能鎖住肉汁
配以燴茴香、香橙蕃茜脆包糠、灰蝦馬耳他醬,令整道菜味道富層次感🐟

Perrier-Jouet Grand Brut NV 巴黎之花 ($160/glass)
Perrier-Jouet Grand Brut NV
Perrier-Jouet Grand Brut NV
還加配了一杯Perrier-Jouet香檳🥂

Dessert trolley 法式甜品
法式甜品車
法式甜品車
最後的一道是甜點~
各式各樣的糕餅、甜點、巧克力放在甜品車上,令人目不暇給😳
甜點任客人無限挑選,如果前菜和主菜都不夠飽的話,這個甜品車一定可以填滿肚子
味道來說就不過不失~
另外還有一份生果拼盤還有雪芭

Coffee or Tea
滿足的一頓午餐💓

Menu (*for Sep 2020*):
2020-09-13
2021-12-14 2847 瀏覽
之前係室內食過lunch 印象中一般, 今次主要同朋友係室外飲野傾計~主要係個景出色, 叫酒要謹慎 🤣個海景真心不得了!不過個梳化勁淋坐得唔舒服 寧道坐番入少少普通凳極光隻bar枱好靚!!cocktail既menu好似passsort咁設計得好靚, 上枱時賣相都唔錯, 結果係有幾杯都極難飲 -.-飲番正常紅白酒/shots 會好d!另外個cake雖然好靚又有餐廳名 不過勁甜 一般般SKYE Roofbar and Dining Park Lane Hotel|銅鑼灣柏寧酒店27樓

極光隻bar枱好靚!!

飲番正常紅白酒/shots 會好d!

另外個cake雖然好靚又有餐廳名 不過勁甜 一般般

SKYE Roofbar and Dining
Park Lane Hotel|銅鑼灣柏寧酒店27樓
2021-12-05 1770 瀏覽
讚1.試左新出果個朱古力宴,好味道同埋超飽,最好味係鵝肝,滑溜無筋,頭盤既朱古力牛油蘸雜菜都好味道,夠晒香,鴨胸肉好有肉汁,幾樣嘢都勁好味2.環境好清靜,外面飲嘢仲有得進下靚景咁彈1.反而甜品就失望左,因為唔係好濃既可可味,反而係芝士蛋糕噃

2.環境好清靜,外面飲嘢仲有得進下靚景咁

2021-11-21 2310 瀏覽
無論係坐indoor定outdoor,環境風景都令人覺得舒服嘅餐廳落地玻璃,岩岩好望到哂附近既山景同海景 食物方面都好出色香煎鴨肝、冬蟲草、炒雜茹入口即溶,配埋冬蟲草又另一番口感  波士頓龍蝦半隻、法國海虎蝦及煙肉、南瓜、嫩菠、柚子牛油汁龍蝦及虎蝦都好新鮮而橙色既南瓜醬汁好出色,清清甜甜好開胃最後仲加埋甜品車任食,好飽😂
落地玻璃,岩岩好望到哂附近既山景同海景

食物方面都好出色
香煎鴨肝、冬蟲草、炒雜茹
入口即溶,配埋冬蟲草又另一番口感

波士頓龍蝦半隻、法國海虎蝦及煙肉、南瓜、嫩菠、柚子牛油汁
龍蝦及虎蝦都好新鮮
而橙色既南瓜醬汁好出色,清清甜甜好開胃

最後仲加埋甜品車任食,好飽😂
2021-11-12
2021-11-14 2056 瀏覽
SKYE Roofbar 坐落於繁忙的銅鑼灣鬧市中,位於酒店27樓,所以擁有無敵的維港景觀,我在11月的一個星期五晚上,因為公司有function, 所以預訂了一個角落,可以跟同事及客戶好好相聚一番。當天晚上天氣非常好,溫度適中,清風送爽。當晚安排了约三小時的美酒精選free flow 及小吃,美酒及食物質素非常高,唯一遺憾就是服務態度比較差,應對客戶要求及提問,回答沒有禮貌,相當敷衍,對於一間高級的天台酒吧餐廳來說,實在有點不相配。雖然得不到貼心的服務, 因為對環境及食物非郁常滿意,我下次還是會與朋友一起再來,希望到時可以得到更好的服務態度。

2021-11-12
每次透過呢個app揀餐廳,習慣咗睇腐皮先起初有少少擔心不過膽粗粗照打電話去即日訂枱又有喎!由坐低到買單,的確好Service,點樣證明呢?第一,每一位服務員都記得我有Special request唔使我重複,第二,indoor轉outdoor我只不過提過一次一有位佢即刻通知我然後安排妥當要知今日係星期六outdoor好爆,第三,上餐時出了小意外佢主動$180甜品wavied,最後,我杯Tequila飲剩一啖佢收走咗我同佢講我仲未飲完不過唔緊要啦,佢轉頭即刻refill 返same shot俾我, 所有服務員都係積極主動令我滿意,能夠驅使我有動力寫comment嘅餐廳依間係第二間,雖然買單有肉赤但無可否認食物同服務確係優質,不過張單都好優質LOL,牛扒紅酒tequila魚子醬買單3900可以比大家參考吓
2021-10-30
慶祝紀念
生日
平日返工咁辛苦,放假就緊係要好好慰勞下自己啦,多謝👦🏻揀左間無論係indoor定outdoor都令人覺得舒服嘅餐廳。是日午餐:🥗頭盤🥩主菜室內食嘢室外飲嘢,好好享受節奏急促下的慢活生活。香港真係好靚☺️

是日午餐:
🥗頭盤

🥩主菜

ʜᴀᴘᴘʏ ғʀɪᴅᴀʏ又跟著ʙᴇsᴛ ʙᴜᴅᴅʏ👭🏻到處吃之前都去過sᴋʏ ʙᴀʀ 不過係日頭☀️今次係夜晚🌝別有一番景色🌃我哋坐室外主要sᴇʀᴠᴇ sɴᴀᴄᴋs & ᴡɪɴᴇ叫咗🍔🍟🦪🍹人均$4XX 環境ᴄʜɪʟʟ ᴄʜɪʟʟ的晚上坐室外都唔會太熱
ʜᴀᴘᴘʏ ғʀɪᴅᴀʏ
叫咗🍔🍟🦪🍹人均$4XX
環境ᴄʜɪʟʟ ᴄʜɪʟʟ的
晚上坐室外都唔會太熱
2021-10-09 1670 瀏覽
姊妹們很久未有見面,今天我們一於出來聚聚,當然是去我們最鍾情的Skye 啦😋這裡星期一至五的午市套餐價錢是$390,包含三道菜,分別是頭盤、主菜及甜品,還跟餐飲一杯。如需要多加一款頭盤或湯,另加$90 便可。不過今次的到來,原來少了一杯Welcome Drinks 啊⋯⋯頭盤方面,我們叫了煎烤北海道帶子、日本油甘魚生魚片,及炭烤西班牙黑毛豬頂級梅頭肉。北海道帶子果然很有驚喜,份量超大兼厚身,煎烤得香噴噴;日本油甘魚鮮味十足,擺碟伴菜很美很香;炭烤西班牙黑毛豬入口嫩滑,充滿肉香。主菜方面,我們叫了炭燒澳洲牛肉西冷,及脆皮三文魚柳,和軟殼蟹天婦羅。炭燒澳洲牛肉西冷肉質級數上等,廚師烹調得宜,入口非常juicy,令人回味無窮。三文魚煎得剛熟,皮脆肉嫩;軟殼蟹天婦羅鬆脆無比,粉漿很薄,很有口感。甜品方面,我們選了享用甜品車。甜品車的糕餅、甜品、朱古力款式多樣化,有十款之多,更有自家製雪葩,及雜果杯。每款都是bite size,味道不甜,美味可口,各有特色,而餐茶方面,可選各式咖啡或茶。整體而言,整頓午餐都在水準之上,性價比超高,加上環境一流,可眺望維港景色,而座位非常寬敞,確是令人有大満足的感
整體而言,整頓午餐都在水準之上,性價比超高,加上環境一流,可眺望維港景色,而座位非常寬敞,確是令人有大満足的感覺呢!
2021-10-07
午餐
2021-09-27 1495 瀏覽
自己低B冇做好research… 一心嚟諗住食 afternoon tea, 點知去到發現原來人哋係期間限定, 已經完咗😖呢度有outdoor位, 個view可能係靚啲嘅. 但天氣真係太熱, 喺出邊冇可能生存到😅所以都係涼冷氣啦🌬我哋焗住食佢個set brunch😣 雖然份量係超多, 係食到超級飽嘅… 但嘢食全部都好普通… 所以好失望☹️得個蝦&帶子叫做ok🙊 連薯條&沙律都係麻麻地🥺個燒春雞係配鴨肝😪 個侍應同我哋傾偈時話 鵝肝太殘忍☹️ er… 但鴨肝真係難食啲呀嘛😩佢先上隻雞比我哋影相, 之後先響我哋面前切, 係幾得意嘅😅😅😅 最後甜品車.. 款式係幾多嘅🍰 但大部份都係麻麻地😅😅

得個蝦&帶子叫做ok🙊

連薯條&沙律都係麻麻地🥺

最後甜品車.. 款式係幾多嘅🍰 但大部份都係麻麻地😅😅

2021-06-14
2021-09-08 2001 瀏覽
位於銅鑼灣Parklane Hotel 27/F法國菜餐廳慶祝開業5周年,而係餐廳同層outdoor嘅"SKYE's Roofbar" 更有做3天的半價優惠 🤩詳情如下:🗒️:5th, 15th and 25th Sept🕔:from 5pm📋:SKYE Roofbar Menu &Passport Menu💰Min. Spend:HK$500▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️第一天5pm前到!人並不算多~亦可馬上入座~外面窗邊仲有好多位!<不設座位預訂,walk-in的>🔺出名飽覽維港海景🔺飲品種類多🔺主要提供小食(但有三文治,漢堡包etc)🔺享用50% off要按bar要求做妥😬 easy job,不過其實佢哋無問拎passport睇!(最後張相有details) 🔺服務亦很好 👍🏻🔺不設入座時限🤩🔺由下午坐到晚😍🔺打卡打到手軟😂飲食方面 👇🏻————————————————————#鴨肝牛肉漢堡 🍔 配薯條鴨肝無得頂😋 唯獨是牛肉漢堡煎得over咗,有啲un 😝—————————————————————#牛油果味噌蛋黃醬三文治 🥪這個好清新,健康又不膩~——————————————————

詳情如下:
💰Min. Spend:HK$500
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

🔺出名飽覽維港海景
🔺飲品種類多
🔺主要提供小食(但有三文治,漢堡包etc)
🔺服務亦很好 👍🏻
🔺不設入座時限🤩
🔺由下午坐到晚😍
🔺打卡打到手軟😂

飲食方面 👇🏻
————————————————————
#鴨肝牛肉漢堡 🍔 配薯條
鴨肝無得頂😋 唯獨是牛肉漢堡煎得over咗,有啲un 😝
—————————————————————
#牛油果味噌蛋黃醬三文治 🥪
這個好清新,健康又不膩~
—————————————————————
另外order了兩款 無酒精 mocktails
☑️ Golden Haze and ☑️ Code Red

推介依兩款🍹
好清新~酸酸甜甜好好味!如果想飲雞尾酒又不想飲有酒精的是好正選擇!

欣賞由日景到夜景,就order咗兩杯wine chill吓 🥂 由於我們是不飲酒的😆 好彩這bar有提供non-alcohol wine 🤪

雖然兩款《紅、白酒》都無酒精
但入口都好香醇呀👍🏻

依度真係好chill好舒服可以食吓傾吓坐足全日😜