2021-07-27 450 瀏覽
Coffee is on the expensive side which is worth every penny. The beans are roastwork which is very nice. By far one of the best among many in ssp and prince Edward. We went on a weekday which means that we don't need to wait (which is good). Ordered a sourdough with honey, creamcheese, walnut and fig. It is quite relaxing cafe with a lot of space (considered the high rent in hk). They provide oat, soy alternative if you are lactose intolerant. Its chill with nice decor. Warm and quick service.
2021-07-09 338 瀏覽
稍為遠離大南街cafe激戰區🥵嘅新cafe,喺太子行過去都幾近。特高嘅樓底為本身唔大、裝潢簡約嘅小店增添咗好多空間感,坐喺入面絲毫唔會覺得有壓迫感。店員態度非常友善,熱情咁招呼我地仲推薦埋嘢飲嘢食添。走嘅時候見到有人食burnt cheesecake seems jeng,i will be back!;flat white $40偏nutty嘅味道,就算加咗奶都仲好濃,膚淺嘅我直覺覺得佢嘅咖啡豆應該係靚嘢,個杯都係✌︎('ω'✌︎ )。;blueberry bagel w cinnamon cream cheese $25本身想試個toast,不過$90實在超曬我budget hahaah💸💸,所以轉投bagel的懷抱。藍莓味唔算好突出,可能係個cinnamon cream cheese太搶fo了:香滑嘅cream cheese同肉桂嘅香味好夾,真係好好食呀!!!
稍為遠離大南街cafe激戰區🥵嘅新cafe,
喺太子行過去都幾近。
特高嘅樓底為本身唔大、
裝潢簡約嘅小店增添咗好多空間感,
坐喺入面絲毫唔會覺得有壓迫感。
店員態度非常友善,
熱情咁招呼我地仲推薦埋嘢飲嘢食添。

;flat white $40
偏nutty嘅味道,就算加咗奶都仲好濃,
膚淺嘅我直覺覺得佢嘅咖啡豆應該係靚嘢,
個杯都係✌︎('ω'✌︎ )。

本身想試個toast,
不過$90實在超曬我budget hahaah💸💸,
所以轉投bagel的懷抱。
藍莓味唔算好突出,
香滑嘅cream cheese同肉桂嘅香味好夾,
真係好好食呀!!!
  • flat white
2021-07-05 356 瀏覽
行山前要食飽飯,我就回訪呢間重金屬工業風設計的咖啡店,食份午餐先出發呀。我揀嚟這裡因為上次覺得咖啡大杯好飲,今次試吓啲鹹食先。𝒞𝒾𝓃𝓃𝒶𝓂𝑜𝓃 𝒜𝓅𝓅𝓁𝑒 𝐵𝒶𝒸𝑜𝓃 𝒯𝑜𝒶𝓈𝓉𝑒𝒹 𝒮𝑜𝓊𝓇𝒹𝑜𝓊𝑔𝒽 (𝐻𝒦$90).粒粒酸甜的焦糖蘋果被灑滿香香的肉桂粉和烤果仁碎.脆煙肉片與焦糖蘋果一起吃,味道都好夾喎!.下面的烤酸種麵包,皮薄脆口,不過有點奇怪塗上忌廉芝士,忌廉芝士與焦糖蘋果味道有點唔夾,也感覺好似太多味道了。𝑀𝑜𝒸𝒽𝒶 (𝐻𝒦$45).大杯面上有靚拉花.朱古力、咖啡和奶的味道剛好,不錯👌🏻

.粒粒酸甜的焦糖蘋果被灑滿香香的肉桂粉和烤果仁碎
.脆煙肉片與焦糖蘋果一起吃,味道都好夾喎!

Mocha  &  Cinnamon  Apple  Bacon  Toasted  Sourdough

𝑀𝑜𝒸𝒽𝒶 (𝐻𝒦$45)
.大杯面上有靚拉花
.朱古力、咖啡和奶的味道剛好,不錯👌🏻

Mocha
2021-02-28
Mocha
起太子想飲杯咖啡☕️醒起好近地鐵站有間cafe 就黎試試嘩!好高質喎以後變成飯堂先門面好靚起周圍舊樓之中好耀眼採光十足好鐘意佢既胡桃木色裝修型格又舒適餐牌選擇唔算多都係輕食為主不過價錢合理唔會好似出面啲Cafe咁過百蚊一碟我同朋友叫咗Americano and flat white咖啡好香我特別鍾意flat white好香濃飲慣咗咖啡嘅人通常好怕咖啡淡味同埋太重奶味佢呢度嘅咖啡好濃味咖啡同奶嘅份量啱啱好!好好味呀!佢唔會太偏向nutty同埋太偏向fruity Very good呢個cinnamon apple bacon($90)好好食呀首先佢嘅煙肉好香好脆!雖然有少少太鹹但佢面頭有啲蜜糖中和返另外我最欣賞係個玉桂蘋果玉桂味唔算好濃唔會掩蓋左蘋果味我覺得所有調味都恰到好處麵包軟熟!我好怕出面嘅酸種麵包好硬好硬呢個好出色呢個芝士牛角包配炒蛋好靚好靚($70)上面有食用花好啱打卡講返嘢食先炒蛋調味恰到好處亦都好滑溜牛角包好脆!唔會好似出面嗰啲咁淋哂我最鍾意佢上面有少少(七味粉?)令到個味道層次提升呢個都好好味呀整體來講服務好好,職員都好有禮環境舒適!採光十足我見好多人都拎部電腦出嚟做嘢性價比
起太子想飲杯咖啡☕️

好香濃
飲慣咗咖啡嘅人
通常好怕咖啡淡味同埋太重奶味
佢呢度嘅咖啡好濃味

咖啡同奶嘅份量啱啱好!
好好味呀!
佢唔會太偏向nutty同埋太偏向fruity
Very good

Cinnamon  apple  bacon
呢個cinnamon apple bacon($90)
好好食呀

首先佢嘅煙肉好香好脆!
雖然有少少太鹹

我覺得所有調味都恰到好處

麵包軟熟!

我好怕出面嘅酸種麵包好硬好硬
呢個好出色

Cheese  croissant  with  truffle  scramble  egg

呢個芝士牛角包配炒蛋好靚好靚($70)

上面有食用花
好啱打卡

講返嘢食先
炒蛋調味恰到好處
亦都好滑溜

牛角包好脆!
唔會好似出面嗰啲咁淋哂

我最鍾意佢上面有少少(七味粉?)
令到個味道層次提升
呢個都好好味呀

整體來講
服務好好,職員都好有禮
環境舒適!採光十足
我見好多人都拎部電腦出嚟做嘢
性價比高
百零蚊可以坐足成日
食物咖啡好高質!
我一定會再嚟食
好想試吓佢其他嘢~
Cinnamon  apple  bacon
2021-05-23 238 瀏覽
今年深水埗開左好多文青Cafe, 由於我住太子附近, 常常放工都行過去買杯咖啡飲下, 支持下本地小店, 亦都放鬆減下壓. 平時我例牌叫一杯mocha, 再睇下d cake.今次我order左件cheesecake, 氹下自己開心. 誰知食一啖就愛上. 好好味好好味好好味(重要嘅野要講三次). 我欣賞件cheesecake不太甜, 細膩而軟綿, 入口即融. 呢間cafe嘅cheesecake 算係我個人心目中嘅排行榜前五位. 睇見cafe坐滿人, 好多港女來打卡, 煩忙時間來定必要排隊. 離走時, 我都外賣多件cheesecake. 強力推薦~

離走時, 我都外賣多件cheesecake. 強力推薦~

2021-05-23
2021-05-04 270 瀏覽
工業風高樓底加上暖色系好舒服,門口打卡位一定要影~ 食物方面有輕食、咖啡同甜品,而且甜品種類以Cafe 黎講算幾多,今次試左磅蛋糕🍰Tiramisu同曲奇🍪🍰磅蛋糕檸檬味幾香,酸度和甜度都岩岩好,入面仲有切碎左既檸檬皮,口感方面幾實在,就係一叉入去會易碎少少,上面既糖漿其實唔甜🍪曲奇🥜🥜🥜花生味好正,外面酥酥地入面係花生軟心,花生味濃郁🍫tiramisu 一般般,成舊都係偏蛋糕口感,食唔到手指餅,無咩酒味,朱古力粉太多,下次應該唔會叫整體黎講,咖啡都係偏一般,pink lemonade似係藥水味🤯不過勝在甜品多選擇👍🏻而且環境好靚

🍰磅蛋糕

🍪曲奇
🥜🥜🥜花生味好正,外面酥酥地入面係花生軟心,花生味濃郁

🍫tiramisu

• Lemon  Pound  Cake
  • Peanut  butter  cookie
2021-04-19 205 瀏覽
特別鍾情哩間日頭做咖啡;夜晚做酒精嘅餐廳!平日夜晚人流唔算好多,係靜靜哋chill下嘆杯酒之選。叫咗兩杯Gin Tonic - moonlight 淡味啲、另一杯細細杯叫cut to the chase 幾strong下。芝士有三款加埋辣肉腸,如果加埋ham應該會更perfect雖然酒黎講選擇唔算太多,但係中肯啲以日啡夜酒黎講都算唔錯啦!咁啱係正teatime轉dinner交界,日頭teatime 感覺好chill 夜晚轉埋燈反而好有情調 希望香港有更多哩類既日啡夜酒😜

2021-04-01
2021-04-17 207 瀏覽
話說前幾天到頤東酒家飲茶後, 聽聞深水埗附近一帶開了很多咖啡店, 我和媽就沿着基隆街向深水埗方向行,第一間就見到這店,門外張望店內設計華麗,美麗嘅設計吸引了入到店內打算一嚐咖啡的味道,拿着餐牌一看媽媽有點不悅,原因是餐牌全是英文的,她說唔識字冇得飲,我便向她解釋餐牌的內容,坐下準備點餐時陣陣濃烈的吸煙味從門前吸煙的幾位女士吹進店內,媽媽便說(不飲)我們便離開了。因為我深深地這店內的氣派吸引了,昨天我又自己特意到來想品嚐一下這店咖啡,可惜門前又遇到這幾位女士前吸煙,很奇怪為何咖啡店好似個吸煙店嗎?所以也沒有進入店內便離去了!
門外張望店內設計華麗,美麗嘅設計吸引了入到店內打算一嚐咖啡
的味道,拿着餐牌一看媽媽有點不悅
2021-04-17
2021-03-24 1297 瀏覽
如果閣下有接觸過精品咖啡,有可能留意到深水埗大南街一帶,由昔日布行林立變成精品咖啡小區,而版圖更由大南街伸展至附近街道,再蔓延至太子方向,選擇之多對新手啡客如吾者一籌莫展,於是,吾開始偷窺各大啡師去哪喝😜,而知道這裡,是因為看到飛龍先生也曾到訪啊!😎🍑呈長走廊型的這裡樓底極高,所以空間感很強,除了有手沖啡外,還有虹吸可選,吾較鍾情前者,當然不作他選了😄首次來時點了這款Ethiopia GotitiHeirloom Natural Light RoastGrape, Strawberry, Citrus, JasmineRoasted by RoastWork☕️由於當時還未開始寫下即時感覺,所以未能想起風味😎再來時選了這款NicaraguaFinga El Limoncillo Erhiosar Natural Light RoastBlood Orange, Brown Sugar, Black GrapeRoasted by RoastWork☕️乾香時嗅到酸酸的果味,清爽的花香☕️☕️濕香時,前段時柑橘類之微酸,中段是濃縮的甜感,後段是巨峰葡萄皮的香氣,餘韻是有點像黑加侖子糖啊☕️這裡日間
🍑

首次來時點了這款
Ethiopia Gotiti
Heirloom
Natural
Light Roast
Roasted by RoastWork
☕️由於當時還未開始寫下即時感覺,所以未能想起風味😎

再來時選了這款
Nicaragua
Finga El Limoncillo Erhiosar
Natural
Light Roast
Roasted by RoastWork

☕️乾香時嗅到酸酸的果味,清爽的花香☕️

這裡日間可喝啡,本來入夜後變身為酒吧,只是現階段已暫停實行,祈盼不久的將來再就座時,是摸著酒杯底的體驗吧🙏🏻

插曲:是日喝啡前先選品種,Barista推介了三款,小的本身選了其中一款,可惜啡豆已售罄,再選擇另一款時亦如是,小妮子啡師前來道歉並道給吾折扣,小的以「生意難做」來拒絕,想說在下並非自命清高,只是當日來這裡之前,其實先去另一所頗具人氣的啡店,但居然可直入,之後來這裡時,沿途亦有不少啡店,放眼所見的是,昔日門庭若市的啡店幾乎變得門可羅雀,本人認為並非甚麼精品咖啡店的熱潮已過才如此,真正原因是什麼?相信明眼人最清楚不過,雖說各行各業皆重創,但飲食業定必首當其衝,衷心希望各啡店/餐飲業也能跨過寒冬,雖則吾未能幫忙甚麼,只能繼續努力細味,用心寫作,只要各位堅守信念,總會難關難過關關過的啊,共勉之🤜🏻🤛🏻

下午茶
某日假日黎到深水埗一帶,間間cafe都大排長龍,行行下(近太子)終於搵到間相對冇咁多人既cafe,悠閑地過左一個午后咖啡時光店舖樓底高,空間感十足,其實呢間cafe一早已經book mark左想去,終於俾我去到,值得一提係cheese cake很不錯,唔食好甜,口感軟硬適中,係我喜歡既味道🥰Coffee方面,當日點了coffee soda and flat white,唔係太大既驚喜,風味對我黎講就一般般啦🙈

• Cheese  cake
2021-02-24 234 瀏覽
店內提供不同飲品 和 精品咖啡,可叫店員介紹,看到不少人會來特意品嚐一杯咖啡,安靜的享受時間,咖啡質素是不錯的。Shakerato $50名乎其實,shake 到非常冰凍,選了cucumber flavour ,甘苦的espresso 滲出青瓜味,非常的清新,甜甜的,很特別,我非常喜歡!會因為這杯而再嘗試他們其他的咖啡。Mint Mocha $50不只有咖啡香,有濃濃的朱古力味 和 滲出淡淡的薄荷味,最怕沒朱古力味的Mocha,這不錯。Cinnamon Apple Bacon $90甜甜的蘋果帶有淡淡的肉桂味,跟鹹香鹹香的bacon 非常合拍,bacon 被炸得非常香脆 可口,毫無油膩感,配合煙韌的酸種麵包,有驚喜,非常不錯。Avo n’ Egg $90太陽蛋煎得非常靚,蛋液配合牛油果火箭菜 和 煙韌的酸種麵包,簡單的組合 也很滿足。

Shakerato $50
會因為這杯而再嘗試他們其他的咖啡。

Mint Mocha $50

Cinnamon Apple Bacon $90

Avo n’ Egg $90
簡 潔 風 型 格 𝚌𝚊𝚏𝚎 ☕️ 朝啡 晚酒 ☾☀︎︎ 𝙱𝙰𝙶𝙴𝙻 • 咖啡 • 甜品 好喜歡長𝚋𝚊𝚛枱嘅設計!加埋勁高嘅樓底空間感很充足 好悠閑的感覺💆🏻‍♀️雖然設計主要都係木色 但配上橙色嘅高櫈 同金色嘅裝飾 加添左格調💖.𝐹𝑜𝑙𝑙𝑜𝑤 ℎ𝑘.𝑓𝑜𝑜𝑑𝑚𝑎𝑝 𝑓𝑜𝑟 𝑚𝑜𝑟𝑒 𝑓𝑜𝑜𝑑 🍽.𝙱𝚕𝚞𝚎𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝚋𝚊𝚐𝚎𝚕 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 $𝟺𝟶𝙱𝚕𝚊𝚌𝚔 𝚂𝚎𝚜𝚊𝚖𝚎 𝚋𝚊𝚐𝚎𝚕 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 $𝟺𝟶佢地嘅𝚋𝚊𝚐𝚎𝚕都係走脆身嘅路線🥯真係食落𝚜𝚘𝚔𝚜𝚘𝚔聲果種🤣又有小小𝚌𝚑𝚎𝚠𝚢咁!我自己係幾中意個口感~𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎入面好有咬口!食落有啲果仁同花生之類的東西☺️幾特別嘅配搭🤤不過𝚋𝚊𝚐𝚎𝚕本身嘅味道就唔算太出~𝙱𝚊𝚜𝚚𝚞𝚎 𝙱𝚞𝚛𝚗𝚝 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎 $𝟻𝟶芝士味充足 入口夠滑身 質感也不會太實淨或者過腍🧀味道很不錯!𝙸𝚌𝚎𝚍 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎漸層的𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎打卡一流 入口濃滑!𝙲𝚑𝚊𝚒 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟻𝟶帶淡淡嘅肉桂香 配埋奶香 飲落好香好滑☕️
簡 潔 風 型 格 𝚌𝚊𝚏𝚎 ☕️ 朝啡 晚酒 ☾
☀︎︎ 𝙱𝙰𝙶𝙴𝙻 • 咖啡 • 甜品

好喜歡長𝚋𝚊𝚛枱嘅設計!加埋勁高嘅樓底
空間感很充足 好悠閑的感覺💆🏻‍♀️

Blueberry  bagel  with  cream  cheese

佢地嘅𝚋𝚊𝚐𝚎𝚕都係走脆身嘅路線🥯
真係食落𝚜𝚘𝚔𝚜𝚘𝚔聲果種🤣
又有小小𝚌𝚑𝚎𝚠𝚢咁!
我自己係幾中意個口感~
幾特別嘅配搭🤤
不過𝚋𝚊𝚐𝚎𝚕本身嘅味道就唔算太出~

𝙱𝚊𝚜𝚚𝚞𝚎 𝙱𝚞𝚛𝚗𝚝 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎 $𝟻𝟶
芝士味充足 入口夠滑身
質感也不會太實淨或者過腍🧀
味道很不錯!
Basque  burnt  cheesecake

𝙸𝚌𝚎𝚍 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎
漸層的𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎打卡一流 入口濃滑!
Iced  latte

𝙲𝚑𝚊𝚒 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟻𝟶
帶淡淡嘅肉桂香 配埋奶香 飲落好香好滑☕️
Basque  burnt  cheesecake
Iced  latte
啡·嚐 @ Slash一個月前放長假,去左深水埗咖啡遊,第一站去咗slash食野飲啡先。門口望入去已經感覺好寬躺,店內打造金屬工業風格,咖啡師在吧台沖手沖,真的感覺互動性好強!坐低叫左杯espresso tonic同flat white,冇咩驚喜,都合心水,反而值得一提係個牛油果蛋包,佢係包面搽咗啲cream cheese,鹹鹹地配合牛油果同蛋嘅鮮甜味,配合得天衣無縫,真係越食越開胃,再飲啖奶啡,成個感受好滿足😌😌食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️互動:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️#aus_cafe
啡·嚐 @ Slash

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️
互動:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️

#aus_cafe
2020-10-23
📍驚喜十足‼️· 肉桂蘋果煙肉多士 -- Slash☕️💛•============================今日嘅post繼續介紹深水埗嘅cafe💕🤪Slash係the brewjob嘅姊妹店,裝修走型格工業風路線~當日平日3:00幾同朋友去到咁啱唔洗等位,但之後陸續都有唔少人嚟到,可見小店人氣十足!!😛食物方面小編就推薦大家試Cinnamon Apple Bacon Sourdough🍎🍞------------------------------⭐️Cinnamon Apple Bacon Sourdough ($90)其實小編係衝住呢個sourdough 而去,因為呢個配搭真係好特別好少見,果然食完之後無失望~😆sourdough份量頗大份,上面放滿晒肉桂蘋果粒,而且肉桂味非常濃郁‼️‼️🥰蘋果酸酸甜甜,比人好清爽嘅感覺~再加埋香脆嘅煙肉片,味道鹹甜交錯,非常驚喜💖sourdough內𥚃食落幾軟熟,亦有微微嘅韌度,惟外邊略為乾硬🙈但整體來講真心高質有驚喜!👍🤤------------------------------⭐️Basque Burnt Cheesecake ($50)食
📍驚喜十足‼️· 肉桂蘋果煙肉多士 -- Slash☕️💛

============================
今日嘅post繼續介紹深水埗嘅cafe💕🤪

食落軟軟哋,質感creamy細膩🙈惟個人覺得甜度略高,而且芝士嘅鹹香唔係太突出,正正常常🙈
整體嚟講小編好滿意個sourdough❤️‼️有機會會再去試下其他combination~大家去開深水埗嘅話不妨一試💛
賣相:7.8/10
味道:8/10
性價比:6.8/10
回頭度:7/10
店舖資料
名稱:Slash
地址:深水埗基隆街107號地舖
前往方法:深水埗站A2出口
  • Cinnamon  Apple  Bacon  Sourdough
2021-01-10 174 瀏覽
UNLOCKKKK又一間daytime coffee nighttime bar了!這次來到𝙎𝙇𝘼𝙎𝙃 一試這家澳洲風的,一進來高樓底加上簡單木色裝潢好舒服😌👦🏻就選了 𝑨𝑽𝑶 𝑵 𝑬𝑮𝑮 超豐富的,超多牛油果加上太陽蛋的蛋黃超棒🤪🧒🏽就因為對肉桂蘋果不能抗拒,所以一早無論怎樣都要選 𝑪𝑰𝑵𝑵𝑨𝑴𝑶𝑵 𝑨𝑷𝑷𝑳𝑬 𝑩𝑬𝑨𝑪𝑶𝑵 ,厚厚的sourdough加上creamcheese加上🍎真的是超級好吃~珈琲我們就選了𝑪𝑶𝑳𝑫 𝑩𝑹𝑬𝑾  跟 𝑰𝑪𝑬 𝑳𝑨𝑻𝑻𝑬,珈琲是fruity的酸酸的不過加上較甜的🍎是超夾的~

AVO N EGG

CINNAMON APPLE BEACON