2012-01-20 140 瀏覽
今日出開mk, 順道用埋最後一張da dolce coupon. 去到已經勁多人. 收銀條隊勁長. 不過我已經預了今天最後一天應該很多人趕來換了. 但最火並不是排隊排得耐, 而是個雪糕比之前換的少一個馬! 由於沒什麼味好選, 又沒有開心果味, 所以我叫了香蕉味, 其實香蕉味只有一點點, 並不太出, 但其他的味試過後不好吃又太普通了.看著那個waitress 好快手地“不”上黎, 亦好快手到了我手上. 拎上手已經知輕稱了. 食到中間竟然見到係空心! 我來過食過幾次無一次雪糕是空心的! 還是空到見到杯底!!! 即係… 我都知你今天很忙, 但都不是這樣做生意吧!以後團購千萬不要留待最後一日才去.

. 食到中間竟然見到係空心
! 我來過食過幾次無一次雪糕是空心的

以後團購千萬不要留待最後一日才去.
香蕉味一般, 還比之前影的塌了!
竟見到底!
2011-09-30
10 分鐘 (外賣自取)
2011-10-10 62 瀏覽
團購買左$118,5吋蛋糕~原價$228 滿心歡喜去取貨~店內大約有5個員工~得2個係做緊野~另外2個著便服既阿姐~完全冇服務~等左10MINS先問到人拎蛋糕 當時係冇咩客嫁.....拎完個蛋糕~好唔鍾意佢地個包裝~蛋糕明明好細個~偏要用個大盒充大頭!!我要企埋個盒度伸個頭向前先見到件蛋糕~點解唔用返啱SIZE既盒??自己見到都覺得超肉酸~何況係送俾人的!!講到味道~我買既係栗子慕士~有少少栗子碎~不是栗子粉~但總評係~無驚喜~無特別~用栗子成份不多~甜味係糖既味道~冇栗子既甜味~唔值$118~何況用原價$228.....絕無下次~偷工減料~貨不對辦~點解差咁遠~連外面既脆脆都冇~好難令人諗唔到連材料都有偷工減料~
團購買左$118,5吋蛋糕~原價$228

滿心歡喜去取貨~

店內大約有5個員工~得2個係做緊野~

當時係冇咩客嫁.....

自己見到都覺得超肉酸~何況係送俾人的!!

講到味道~我買既係栗子慕士~有少少栗子碎~不是栗子粉~

但總評係~無驚喜~無特別~

用栗子成份不多~甜味係糖既味道~冇栗子既甜味~

唔值$118~何況用原價$228.....絕無下次~
介紹話有外層的栗子茸.....可是實物卻係另一回事!!
偷工減料~貨不對辦~點解差咁遠~連外面既脆脆都冇~

好難令人諗唔到連材料都有偷工減料~
這是我買的樣子~完全貨不對辦!!連小牌都冇!
10 分鐘 (外賣自取)
$59 (其他)
生日
情竇初開 = 朱古力心心 + 綠茶雪糕 + 豆腐花 + 紅豆 滿心期待既堂食雪糕店, 點知無論係環境or 甜品, 都好似 foodcourt 咁, 唔特別, 冇裝修冷氣唔夠, 但價錢好貴, 好在有柸熱茶, +1 都抵d , 綠茶雪糕奶味比較重, 但都ok, 豆腐花紅豆冇味道, 係好淡, 碗野仲有水, 但又唔係奶, 所以唔知係豆腐花or 紅豆出水?? 佢既甜品冇得自己選雪糕味道, 呢樣野與雪糕老品牌哈巾大師真係差好遠.結論 : 可能叫咖啡蛋糕會好d, 不過個人而言都唔會再去.

結論 : 可能叫咖啡蛋糕會好d, 不過個人而言都唔會再去.
2011-09-16
$53 (其他)
2011-08-09 17 瀏覽
是日要到mk, 大熱天時都是想食杯雪糕, 決定用了之前買的$25半價coupon.日本雪糕真的很有創意, 很多沒見過的味道. 我都試了好幾隻味.雪糕有分不同類, 細杯裝有些是$28, 有些是$33. 我最後加了$8 要了開心果味. 上次在the one 的milkissmo 食了開心果味已經情有獨中, 所以希望再食到.這裡的開心果味都不錯, 都很香果仁味, 但自覺沒milkissmo 的濃和實. 但這裡的可以食到大大粒開心果粒呢! 有一整粒! 個杯太細, 很快就食完. 如果是原價$33 我是不會買的. 但很多種的味道的確不錯.

2011-05-08
2011-06-27 46 瀏覽
以前試過da dolce嘅Gelato意大利雪糕,今次轉轉口味試佢嘅蛋糕。其實,除雪糕,da dolce仲有賣甜品、蛋糕,只係賣成$238一磅嘅蛋糕(並非雪糕蛋糕,而係烘焙蛋糕),的確售價感覺有啲偏高。幸而有團購嘅「補貼」,依家$99就買到一磅,不過手續有啲麻煩,必先以團購嘅優惠券親身去換取da dolce烘焙蛋糕禮券,而訂蛋糕又要提早至少5日致電預訂,不過,平咗咁多都無所謂啦。睇番佢哋啲款式,比起平時食嚟食去都係嗰幾間連鎖餅店嘅出品,有三幾款又真係幾有新鮮感,例如:紅酒無花果慕士蛋糕、香檳熱情果慕士蛋糕、綠茶豆腐蛋糕等,既然有朋友生日,就一於試吓新嘢啦。眾多款蛋糕中,揀咗款叫Last Dance嘅蛋糕,即係紅酒無花果慕士蛋糕,紅酒搭無花果,依個配合都真係非常少見,感覺可能幾特別。先講賣相,蛋糕嘅造型雖然只不過係三角形,但比起常見嘅圓形或方形已顯出少許心思。其實,凈睇蛋糕外觀都睇出佢嘅做法唔複雜,底層係海綿蛋糕,中層係無花果慕士,面層係紅酒軟漿,做法無花巧,但食落味道確實有驚喜。無花果慕士打得細滑,食到濃郁無花果嘅味道,仲帶有無花果較獨有嘅甜香;配以紅酒軟漿,淡淡嘅酒香,入口嘅軟滑,幾
外賣盒,幾好揸手
;配以紅酒軟漿,淡淡嘅酒香,入口嘅軟滑,幾夾個無花果慕士,如果慳皮啲用紅酒啫喱蓋面,一定大打折扣!最緊要係朋友試過都齊聲讚好

外賣自取
$99 (其他)
外賣盒,幾好揸手
2011-06-19 34 瀏覽
團購瘋系列 -- 早前在團購網站以 $99 購入了原價 $238 的 da dolce Secret Pasticceria 一磅裝烘焙蛋糕,所以吃完讓人不太滿意的心太軟後,下一站目的地就是去朗豪坊取蛋糕。其實 “da dolce gelato” 是歐洲著名的雪糕品牌,主打雪糕和慕絲,在香港自設雪糕工場,而且聽講其雪糕柔軟度頗高、口感亦特別滑;加上不含香料及人造色素,以純天然材料製造,所以入口會感受到原有的鮮果香味。可惜由於這店舖的位置,全部都在九龍或新界區,對我來說,並不算方便,所以筆者從沒品嘗過這店的雪糕,更遑論是甚麼烘焙蛋糕,不過見這次團購優惠都幾抵,加上又未食過,就買了一張 coupon。原來朗豪坊的 da Dolce 同 X Domon 札幌拉麵是同一位置,在這兒除了可吃到雪糕外,還可點麵食、煎餃子等。其實這次的蛋糕優惠,共有十個款色可供選擇,包括焗香橙芝士、紅酒無花果、香檳熱情果、濃朱古力軟心、栗子慕絲、朱古力班尼士、香蕉朱古力、綠茶豆腐、芒果慕絲及朱古力慕絲。對朱古力情有獨鍾的我和兒子,就選了這個濃朱古力軟心蛋糕。由於使用優惠券要五天前預訂,所以來到後只需出示
濃朱古力軟心蛋糕
原來朗豪坊的 da Dolce 同 X Domon 札幌拉麵是同一位置,在這兒除了可吃到雪糕外,還可點麵食、煎餃子等。其實這次的蛋糕優惠,共有十個款色可供選擇,包括焗香橙芝士、紅酒無花果、香檳熱情果、濃朱古力軟心、栗子慕絲、朱古力班尼士、香蕉朱古力、綠茶豆腐、芒果慕絲及朱古力慕絲。對朱古力情有獨鍾的我和兒子,就選了這個濃朱古力軟心蛋糕。由於使用優惠券要五天前預訂,所以來到後只需出示 coupon, 不消 5 分鐘,店員便已把蛋糕奉上。
蛋糕盒上的公仔圖案,十分 cutie 可愛
店員先讓我檢視一吓個蛋糕,噢!真係幾細個,幸而我家只得三個人分享,一定不怕唔夠食。回家途中,細看個蛋糕盒,原來印在上面的公仔頭圖案,都幾 cutie 可愛。另外,個盒的質料,看來亦比一般餅店實淨,個 size 更加大得有點誇張,與內裡蛋糕絕不成正比,真係妹仔大過主人婆。
黑朱古力表層非常膩喉
蛋糕質感有些嚡口
至於這個濃朱古力軟心蛋糕,主要結構有濃朱古力蛋糕底,朱古力慕絲及黑朱古力醬蛋糕面,再在蛋糕頂頭插上幾片朱古力塊作裝飾。晚飯後拿出來切開,蛋糕的朱古力味入口確實很濃,餅底還有點脆米口感,也算不錯,但多吃幾口後,個黑朱古力表層非常膩喉,味道甜中帶一點點苦,而且個蛋糕的質感還有些嚡口,感覺上「聖安娜」的比利時朱古力蛋糕比這個更好吃。由於實在太甜漏,三個人只分吃了半個,餘下的一半,隔了一天吃反而沒有那麼甜啊!未知這次是我選錯了款式,定係這兒的蛋糕水準只是如此,講真若果以正價 $238 來買這般質素的蛋糕,真的不值。

2011-06-15
5 分鐘 (外賣自取)
$33 (其他)
蛋糕盒上的公仔圖案,十分 cutie 可愛
2011-06-09 7 瀏覽
呢日去左旺角捐血, 捐完之後就梗係要補充下體力啦~一於去食杯雪糕仔先, 呵呵!!身上帶備之前團購得黎既 $25 coupon....殺呀 \"/幾經辛苦穿過人群, 終於去到朗豪坊~然後, 到達目的地嚕...kekekee男友仔見到呢個 99% dark....即刻話要試~好!! 一於就食既個 99% dark 朱朱力味啦!!一杯仔賣 $28, 特級賣 $33.....wow....呢個口味原來屬於特級, 所以要加 $8 耶~= =+ 到手啦, 到手啦.....用雪糕仔黎形容絕對合適!!真係細杯到呢~~~~~~~~~~~~~不過食味真係唔錯, 濃濃既朱朱力混合醇度極高既可可甘苦, 讚讚!!!食完之後, 完全唔會有食完朱朱力要飲水既衝動....甘甘既感覺 hold 左響口好耐好耐都仲有, 讚!!!
呢日去左旺角捐血, 捐完之後就梗係要補充下體力啦~
一於去食杯雪糕仔先, 呵呵!!

幾經辛苦穿過人群, 終於去到朗豪坊~
然後, 到達目的地嚕...kekekee

男友仔見到呢個 99% dark....即刻話要試~
好!! 一於就食既個 99% dark 朱朱力味啦!!
一杯仔賣 $28, 特級賣 $33.....
wow....呢個口味原來屬於特級, 所以要加 $8 耶~
真係細杯到呢~~~~~~~~~~~~~

食完之後, 完全唔會有食完朱朱力要飲水既衝動....
甘甘既感覺 hold 左響口好耐好耐都仲有, 讚!!!
2011-05-27
外賣自取
$33 (其他)
  • 99% 醇朱古力雪糕
2011-04-17 29 瀏覽
之前團購買落da dolce的現金劵(以 $49 購買原價 $100 da dolce 雪糕禮券($25 x 4張)我共買了4套,hehe.....即差不多半價食da dolce同媽媽一齊去換劵,不過因為是星期六,所以不能堂食,所以只叫了2杯單球,用了2張劵補少少錢開心果味及意大利芝士餅味.....2個都好正,好香,未食已經嗅到香味了,尤其是開心果味更是一食難忘
GOOD
2011-04-09
GOOD
  • 開心果味
2011-01-10 12 瀏覽
在團購用$99買了一個價值$238的306 香檳熱情果慕士cake賣相都仲ok gei ,1磅cake望落去都幾細下但係味道真係酸得可憐~~唔知以為係食緊lemon cake 男友阿媽生日送個酸到咁既cake...真係有d唔好意思!我下星期訂了303 champion 到時睇下個cake的味道係咪咁差!如果連朱古力cake都做唔好的話...我諗以後唔洗再幫襯
賣相都仲ok gei ,1磅cake望落去都幾細下

但係味道真係酸得可憐~~
唔知以為係食緊lemon cake

男友阿媽生日送個酸到咁既cake...真係有d唔好意思!

我下星期訂了303 champion
到時睇下個cake的味道係咪咁差!
如果連朱古力cake都做唔好的話...
我諗以後唔洗再幫襯
2011-01-09
2011-01-02 9 瀏覽
買了團購慶祝姐姐生日, 用少於一百的價錢買價值二百多的蛋糕很可惜它讓我們失望了, 一開盒的時候, 已經覺得很小姐姐挑了我最喜歡的栗子蛋糕但是連栗子粉絲的我也覺得沒有驚喜我認為它味道太淡了, 沒有栗子獨有的濃滑沒有奶香也不是很creamy總之感覺是怪怪的所以奉勸大家千萬不要買它的蛋糕作生日蛋糕, 免得掃興或許不喜歡甜的朋友會覺得不錯
買了團購慶祝姐姐生日, 用少於一百的價錢買價值二百多的蛋糕
很可惜它讓我們失望了, 一開盒的時候, 已經覺得很小

姐姐挑了我最喜歡的栗子蛋糕
但是連栗子粉絲的我也覺得沒有驚喜

我認為它味道太淡了, 沒有栗子獨有的濃滑
沒有奶香也不是很creamy
總之感覺是怪怪的
所以奉勸大家千萬不要買它的蛋糕作生日蛋糕, 免得掃興
或許不喜歡甜的朋友會覺得不錯
2010-12-28
2010-09-29 15 瀏覽
今晚同男朋友飯後去左食甜品我地每人叫了一個「可可狂熱」和[情竇初開]可可狂熱中有兩球不同味道的朱古力雪糕,底層有桃等生果,仲有士多啤利做裝飾。另一杯情竇初開是綠茶配紅豆和豆腐,綠茶味雪糕好濃。如果是抺茶愛好者必食。男朋友話有少少似食緊紅豆冰整體黎講好好味。值得推介
今晚同男朋友飯後去左食甜品
我地每人叫了一個「可可狂熱」和[情竇初開]
整體黎講好好味。值得推介
可可狂熱
倩寬初開
2010-09-28
可可狂熱
倩寬初開
  • CoCo Panic 可可狂熱
  • Puppy Love 情竇初開
2009-12-08 12 瀏覽
本人十分喜歡吃雪糕,尤其係意大利雪糕。之前食過da dolce的榛子味雪糕,覺得不夠creamy,有點失。今次經過朗豪坊,原來又有da dolce﹐決定俾多次機會佢﹐坐低嘆個下午雪糕。今次選了籃苺芝士,非常驚喜。籃苺酸meimei,配芝士有點creamy,不會似雪葩,但也不會奶太濃,喜歡吃酸味的人必定喜歡。特別一提朗豪坊這個位置坐得好舒服,等人一流。
特別一提朗豪坊這個位置坐得好舒服,等人一流。
2009-12-05
2009-08-10 11 瀏覽
本人都很多時同男朋友周圍食雪糕, 今日同男朋友諗住甜甜蜜蜜食個甜品, 諗起DA DOLCE, 又未試過, 不如試下啦!!唔算太多CHOICE, 同男朋友CHOOSE左好耐先CHOOSE到, 最後我地CHOOSE三款FAVOUR, 發現佢地冇將雪糕fully put in the cup. 咁我問佢地其中一個同事, 佢不但至冇話幫我睇下, 仲同我講:"唔係呀, 都好FULL呀, 我地有磅GA, 一定夠GA" 我話:"吓? 你睇呀? 唔係FULL GA WOR!!" 我心諗, 既然我CHOOSE DESSERT, 我想食得開開心心, 佢呢個態度本人十分不滿, 而個雪糕味道並不是特別, 最令我生氣的是, 當我走的時候我發現原來佢地並沒有磅每一杯雪糕, 真的有被欺騙的感覺.下次我一定唔會再幫襯, NO MATTER係另一間分店.
下次我一定唔會再幫襯, NO MATTER係另一間分店.
食到一半已經見到個雪糕唔FULL
2009-08-08
2009-08-02 20 瀏覽
和老婆吃完素食後,走過 market place,還有點肚餓,於是便到旁邊的 SLOWLY by da dolce,這間食店標榜慢食,最適合我這些要慢慢享受的人。我們兩人點了: 雪糕窩夫:窩夫是熱呼呼的,咬下去好脆。芝麻雪糕不是我的最愛,但味道 ok,和窩夫頗配合。 心太軟:細細件,但一爆開,朱古力漿如熔岩般湧出,不分壯觀!!不過甜品價錢有點貴,如果減 10 元就 perfect。 環境帶舒適和簡約,而且不會趕人走,傾計談心一流!

我們兩人點了:

不過甜品價錢有點貴,如果減 10 元就 perfect。

環境帶舒適和簡約,而且不會趕人走,傾計談心一流!
自成一角,擺設簡約
雪糕窩夫
心太軟 - 未'流'前
心太軟 - 己'流'
2009-07-03
$45 (宵夜)
雪糕窩夫
心太軟 - 未'流'前
心太軟 - 己'流'
2009-07-29 9 瀏覽
約咗朋友,但係未夠鐘,所以就去Da Dolce坐低食杯Gelato,邊食邊等。服務員好友善,會介紹唔同嘅Gelato,仲任試唔嬲,最後我揀咗The Dark from 99%。The Dark from 99%係超濃黑朱古力味,大家睇睇相,個樣有點不雅...不過呢,朱古力味好濃好濃,有少少苦,唔太甜,絕對適合朱古力怪。而且嘛,聞說Gelato脂肪含量比一般雪糕低,食起上嚟都開心D!有機會要試埋其他味先得!

有機會要試埋其他味先得!
2009-07-24