2018-03-24 77 瀏覽
優閒的星期六,約了友人到旺角行街食飯,上網得知朗豪坊有間smiley x eGG眼鏡店的cafe,有smiley笑面做主題咁得意,想去一試呀。 到了朗豪坊,已發現到店子,門面實在太搶眼了。 店子有售賣smiley的精品。 小小的店子,簡約主義的設計,白磚牆、淺木色的地板、木枱白椅,感覺柔和,天花板上掛有smiley波波,周圍擺放了smiley的精品及擺飾,到處都是笑面,充滿歡樂的感覺,餐廳隔離就是eGG眼鏡店。 用餐後如有興趣可到eGG行下。 牆上掛有不少smiley碟子,鬼馬的表情。 到了店子時,店員要我們先點餐後再入座。 餐具都是笑面。 雲朵薄荷咖啡,$42,友人的。 雲朵鮮奶咖啡,$42,賣相好可愛,棉花糖像白雲一樣,試了一點,口感帶有少許沙糖粒,棉花糖慢慢被咖啡的熱溶化了。 latte,笑面好醒神,口感綿滑,味道不俗。 有濕紙巾,食棉花糖後用,幾細心呀。 一口牛柳粒炒意粉,$78,牛柳粒比想像中份量多,口感軟嫩,幾好味,炒意粉夠惹味呀。 包鍋西班牙海鮮飯,$98。 貌似農夫包,內有蝦、魚、魷魚蜆及青口,十分足料,飯口感濃稠綿糯,有芝士味,都

到了朗豪坊,已發現到店子,門面實在太搶眼了。

店子有售賣smiley的精品。

用餐後如有興趣可到eGG行下。

牆上掛有不少smiley碟子,鬼馬的表情。

到了店子時,店員要我們先點餐後再入座。

餐具都是笑面。

雲朵薄荷咖啡,$42,友人的。

latte,笑面好醒神,口感綿滑,味道不俗。

有濕紙巾,食棉花糖後用,幾細心呀。

包鍋西班牙海鮮飯,$98。

貌似農夫包,內有蝦、魚、魷魚蜆及青口,十分足料,飯口感濃稠綿糯,有芝士味,都不俗呢,麵包配上濃郁的龍蝦汁伴食,幾好味呀。

環境有特色,食物味道不俗,價格合理,服務都幾好呀。
最近發現這間外貌出眾的smiley cafe, 原來是與EGG crossover ,感覺挺新鮮,決定來看眼鏡順道試試 !餐廳有各式各樣的小食、沙律、主菜、飲品及甜品,而且價錢經濟煙三文魚雜菜沙律配千島醬他們家的食品都用smile 餐具盛載,令人感到歡喜。沙律醬的份量剛好,不會太多,而且蔬菜新鮮,再加上煙三文魚,口感更有層次!小食拼盤沒想到這個小食拼盤的份量是頗多的!每款小食都有三至四份。先是我最愛的粗薯條,這個也是新鮮炸的,香脆可口。再來也是我喜歡的芝士棒,也是熱哄哄的,外脆內軟,芝士有拉絲!然後是蜜糖雞翼,雞翼的醬汁沒有太多蜜糖味但有少許微辣,令人開胃。再來是馬介休,第一口吃下去以為是馬鈴薯,但細心咀嚼後發現是將馬鈴薯與馬介休混和,口感更有層次,而且這個馬介休是外脆內軟。蒜香蜆肉意粉上菜是已聞到陣陣蒜香撲鼻,但吃下去是略嫌蒜香味不夠濃郁,反而椒味更突出。扁意粉軟硬度適中,而且蜆肉份量也是頗多的。雲朵鮮奶咖啡這杯是被雲朵吸引而點的!賣相十分吸引,再加上微笑,令人豁然開朗!鮮奶咖啡的咖啡味較重,再配上甜甜的棉花糖,效果不錯!職員更細心地遞上濕紙巾,提示我可以於食完棉花糖後用。Smile

士多啤梨芭菲杯

餐廳有各式各樣的小食、沙律、主菜、飲品及甜品,而且價錢經濟

Smiley  Blue  海洋檸檬梳打

煙三文魚雜菜沙律配千島醬

小食拼盤

小食拼盤(馬介休、芝士條、薯條、雞翼)

雲朵鮮奶咖啡

這杯是被雲朵吸引而點的!賣相十分吸引,再加上微笑
職員更細心地遞上濕紙巾,提示我可以於食完棉花糖後用。

Smiley  Blue  海洋檸檬梳打

是海洋清新的感覺!看餐牌寫着用了藍桔果皮萃取,但這個味道不夠濃,而每一口都是很清新的檸檬及梳打味!

士多啤梨芭菲杯

份量也是頗多的!令人驚喜的是她用了蜂蜜蛋糕及蜂蜜啫喱,蜂蜜味與士多啤梨味很搭配,再加上雪糕幼滑,而士多啤梨是甜的,令人很滿足!

整體來說,餐廳令人感覺愉快,而且食物的性價比高,職員態度有善,是旺角鬧市中的一個好選擇!

2018-03-21
煙三文魚雜菜沙律
小食拼盤(馬介休、芝士條、薯條、雞翼)
2018-03-24 32 瀏覽
記得曾經有一排好迷哈哈笑,直程會上特登上山頂去睇佢個pop-up store...所以黎到呢間cafe,所有回憶返晒黎!要值得一讚既係所有餐具都用印左哈哈笑圖案的器皿,喂呀好想帶晒返屋企!食物都係圍繞中價西餐為主,叫了最正路的卡邦尼扁意,味道不錯的,汁很多岩晒我~另外叫左個燒汁牛柳炒扁意,呢個異常地好味耶!個汁同意粉好夾,炒得點剛好,甜甜地好開胃~另一個意料之外係個小食農夫包,我以為會係軟稔的口感,點知係脆既,好特別,好似餅乾咁,好快清左呢杯latte都可以話係怨念地一定要點的選擇,棉花糖不一會就掉落咖啡中當糖用,當然你就咁食都得啦~重點係,佢真係好cute!跟餐甜品都好可愛,係奶味滿滿的雪糕。

卡邦尼扁意

一口和牛炒意

煙肉焗手撕分享包

Latt

跟餐甜點

跟餐甜品都好可愛,係奶味滿滿的雪糕。
卡邦尼扁意
一口和牛炒意
煙肉焗手撕分享包
Latt
今晚過黎朗豪坊覓食,被搶眼嘅黃色哈哈笑emoji 吸引停低睇下menus!決定與同行友人入黎試試先白色牆同餐廳周圍嘅黃色哈哈笑emoji滲透每個角落,真係超療癒☺️ 呢間餐廳係知名眼鏡店egg crossover 左smiley Ge 主題餐廳! Menus 除set dinner 外,其他用電子menus!主菜、小食、甜點同飲品, 總共有6頁甘多選擇!只要Fb 、ig 或大眾點評任何一個平台簽到就可獲得指定飲品一杯。蘋果茶清甜解膩,粒粒果肉!小食拼盤$98(雞翼、馬介休球、芝士條、薯條)每款3件,最適合3人share。雞翼惹味juicy、芝士條不是流心拉絲,但是濃濃芝士味果種!馬介休球淡淡咸香,一絲絲薯味感覺口中滲出,想念澳門了!自家製豬肋排(半份)$78有4條骨,肉質超稔,燒汁調味惹味。包鍋西班牙海鮮飯 $98農夫包烤到超香脆,海鮮有蝦、魚柳、蜆肉、青口。有別於一般西班牙海鮮飯是用忌廉龍蝦汁。 另外仲附上額外忌廉龍蝦汁沾農夫包食。甜點時間到喇!芒果芭菲 $68頂層雲呢拿軟雪糕、芒果肉、忌廉、可可米、中間夾層伯爵茶味蛋糕、底層伯爵茶啫喱!正符合食芭菲特色,一啖就食晒不同層次嘅口感。伯爵
決定與同行友人入黎試試先

主菜、小食、甜點同飲品, 總共有6頁甘多選擇!

蘋果茶清甜解膩,粒粒果肉!

小食拼盤$98
(雞翼、馬介休球、芝士條、薯條)
每款3件,最適合3人share。

自家製豬肋排(半份)$78
有4條骨,肉質超稔,燒汁調味惹味。

包鍋西班牙海鮮飯 $98

另外仲附上額外忌廉龍蝦汁沾農夫包食。

甜點時間到喇!
芒果芭菲 $68

伯爵茶焦糖布丁$28
面層焦糖超薄脆,布丁口感綿密順滑,淡淡伯爵茶香味!

紫薯牛奶$38
夾住嘅香蕉味棉花糖就好似雲朵一樣,淡紫色牛奶印有哈哈笑 emoji ,超有gimmick!
棉花糖隨意加入牛奶調較甜度。

飲到甘上下,杯底仲有哈哈笑emoji,
心靈同肚仔都有好滿足嘅感覺!
2018-03-19
  • 包鍋西班牙海鮮飯
  • 芒果芭菲杯
  • 伯爵茶焦糖布丁
  • 紫薯牛奶
2018-03-20 58 瀏覽
過了忙碌的一星期,今天要獎勵一下自己!超級藍天,配上好心情,去了朗豪坊新開的Smiley Café with eGG。見到CAFÉ有雲朵的食物已經心心眼,最愛白雪雪的雲,如我的名字一樣。 星期日的中午時間,餐廳人流不算太多,反而更安靜舒服。餐廳的主調是黃色,滿是笑哈哈的佈置包圍著,充滿歡樂的氣氛 =) 小食我們吃了蜜香雞翼配薯條 $48,雞翼吃到有肉汁,甜中帶點特別的味道。薯條很不錯,炸得剛好,脆脆卻不會太空氣,配上少少辣粉。 主菜本想點一口牛,可惜沒貨,所以選了香煎虎蝦龍蝦汁意粉 $88,熱辣辣是最重要的,新鮮煮的食物最好吃。意粉汁很足夠。虎蝦雖是急凍,但也爽口。 包鍋西班牙海鮮飯 $98有不少好評,有決心地點了,反而失望。海鮮飯分量有點少,而且味道也不是很好。外層的包也可以的,很脆,不會因放了海鮮飯令其淋了。 甜品點了焦糖爆谷雲朵雪糕 $48,這朵雲是香蕉味的,雪糕是牛奶雲尼拿。 還有伯爵茶焦糖布丁 $28,伯爵茶甜品很容易是令人心動,這個也吃到有伯爵茶的味道,很可惜,布丁太實了,不及燉蛋般好吃。 飲品分別有凍岩鹽焦糖咖啡$38和熱岩鹽焦糖咖啡$34,只有熱的咖啡才可另加雲朵棉花糖

岩鹽焦糖咖啡

蜜香雞翼配薯條

包鍋西班牙海鮮飯

焦糖爆谷雲朵雪糕

伯爵茶焦糖布丁

飲品分別有凍岩鹽焦糖咖啡$38和熱岩鹽焦糖咖啡$34,只有熱的咖啡才可另加雲朵棉花糖 $10。這就是我最期待的,送到來的時候禁不住不停拍照!咖啡是偏甜的,後來再點了朱古力咖啡叫了少甜,就剛剛好!
假日這樣寫意的過,真的很快樂!
2018-03-11
午餐
  • 雲朵咖啡
2018-03-19 60 瀏覽
[笑住甘食]友人提議黎食尼間充滿童真的餐廳,因為隔離甘岩也是自己用的眼鏡店,且系朗豪坊搵到尼個唔太貴的價位,所以上黎一試~以笑哈哈做主題,睇住笑臉emoji 食飯,真系第一次,有種給予「食飯就是開心」的感覺。友人都覺得特別餐牌有齊小食、主食、特色飲品同埋甜品,當中的飲品同甜品都多選擇。甜品有特色芭菲杯三文魚大份又厚,夠新鮮,份量算正常,可作為前菜點左尼杯,一上黎就忍不住要影相。用棉花糖當雲,都幾得意!棉花糖系香蕉味的棉花糖,不過本人並不太喜歡香蕉,所以最後試左兩啖就冇食,如喜歡香蕉味的朋友可以一試。朱古力正常的香濃夠滑!友人點的養生茶,意外地覺得好好飲,淡淡的桃香加入蘋果的清新,又真系幾養生,並不太甜。意粉系用扁意粉,蕃茄夠濃味,友人表示可一試本人點的5成熟牛扒,煮得岩岩好,大家根據自己的喜好調整成熟度。肉汁鮮嫩,薯條都似鮮炸~最後,芒果芭菲賣相好靚,用料十足、眼見到有:窩夫片、雪糕忌廉、芒果、蜂蜜蛋糕、啫喱同朱古力脆粒,食完真係都幾滿足最後,友人點的法式焦糖布丁,不算大碗,有新鮮水果士多啤梨作伴因為隔離就是眼鏡店,所以也有不少人出出入入,如感覺不便,可以選坐較裹面的位置。
[笑住甘食]

友人都覺得特別

甜品有特色芭菲杯

煙三文魚雜菜沙津

三文魚大份又厚,夠新鮮,份量算正常,可作為前菜

雲朵香濃朱古力

土耳其蘋果香桃養生菜
香草蕃茄意粉

意粉系用扁意粉,蕃茄夠濃味,友人表示可一試
香煎肉眼扒配薯菜

肉汁鮮嫩,薯條都似鮮炸~

法式焦糖布丁

煙三文魚雜菜沙津
雲朵香濃朱古力
土耳其蘋果香桃養生菜
香草蕃茄意粉
法式焦糖布丁
2018-03-18 22 瀏覽
‘’You make us all smiles😄‘’ 😃😃😃笑哈哈控 實會喜歡這餐廳 佈滿😊😃😄可以相機食先📸 食物擺設都係😊 食物質素都可以接受!小朋友見到雲朵朱古力 都話靚到唔捨得飲🤭 小食拼盤有大大粒馬介休 薯仔控爆👍仲有芝士條 少少拉絲😊芝士肉醬意粉 其實係闊條麵 麵質軟硬度適中 口感不錯👌🏻 美中不足係個牛油煙肉手撕分享包 簡單硬農夫包 煙肉 加醬 普通左d🙈可以慳返😃氣!
‘’You make us all smiles😄‘’

😃😃😃笑哈哈控 實會喜歡這餐廳 佈滿😊😃😄可以相機食先📸
小食拼盤有大大粒馬介休 薯仔控爆👍仲有芝士條 少少拉絲😊
芝士肉醬意粉 其實係闊條麵 麵質軟硬度適中 口感不錯👌🏻
氣!
2018-03-17 25 瀏覽
最近心情就是有點不爽嘛!逛街也就是悶悶不樂,走到朗豪坊10樓見到一間餐廳用哈哈笑做主題,裝修跟佈置好可愛,餐具、水樽都是哈哈笑圖案,好歡樂的感覺!於是我和朋友就走進去吃晚餐!絕對是影相呃like好地方!餐廳另一面是egg眼鏡的,客人吃完東西還可以看看眼鏡~食物種類都很多,有各款小食、主食、特色飲品和甜品~士多啤梨沙冰好girlish的飲品,酸酸甜甜,醒胃~煙三文魚雜菜沙律三大片煙三文魚,沙律菜全部都很新鮮,份量都幾多,配搭芝麻汁食,十分醒胃!小食拼盤拼盤有四款不同的小食,蜜糖燒雞翼甜中帶點微辣,不會太乾,很惹味~炸芝士條外脆,芝士味都幾濃~馬介休球用鱈魚加上馬鈴薯泥再炸,金黃色外皮,味道幾豐富。香煎肉眼扒配薯條7成熟,肉眼扒表面燒得很香,厚切啖啖肉,肉質仍保持很嫰滑,點燒汁一起食更好~薯條炸到脆卜卜~珍寶芭菲杯吃甜品也會讓人快樂嘛!很豐富的珍寶芭菲杯!超多層,2球雪糕、牛奶味軟雪糕,蛋糕粒,朱古力波波,cream!底部還有好多生果!Nice!快樂果然能感染,食完這頓晚餐之後心情居然好了很多!這間餐廳的性價比很高,食物都是幾十至一百元,相信學生也能負擔!

於是我和朋友就走進去吃晚餐!
絕對是影相呃like好地方!
餐廳另一面是egg眼鏡的,客人吃完東西還可以看看眼鏡~

食物種類都很多,有各款小食、主食、特色飲品和甜品~
士多啤梨沙冰

好girlish的飲品,酸酸甜甜,醒胃~

小食拼盤

炸芝士條外脆,芝士味都幾濃~
馬介休球用鱈魚加上馬鈴薯泥再炸,金黃色外皮,味道幾豐富。
香煎肉眼扒配薯條

珍寶芭菲杯

底部還有好多生果!Nice!
快樂果然能感染,食完這頓晚餐之後心情居然好了很多!
2018-03-11
2018-03-16 23 瀏覽
eGG賣眼鏡的形象深入民心,想不到還涉獵飲食界。Cafe門外幾隻大大的黃色笑臉好搶鏡。而內裡亦佈滿不少「Smile」圖樣,整個氛圍都好歡樂。一枱之隔,就是賣眼鏡的地方,一路食野,一路試眼鏡都得,哈哈~看到這麼多「Smile」,令一整日的工作悶氣一掃而清。意式黑醋沙律簡單數款沙律菜,再淋上濃稠的黑醋汁,酸酸地夠開胃。雲朵英式拖肥牛奶明知棉花糖好甜,但正因為好耐沒有食過,所以忍不住吃了幾啖滿足一下。雖然是「拖肥」,但比想像中沒有那麼甜,奶味較重,不錯。蜜香雞翼配薯條雞翼及薯條夠香口,菜式沒有特別,但味道不錯。香煎虎蝦龍蝦汁意粉先講虎蝦,夠彈牙,厚肉。意粉煮得剛好,帶少少韌性。龍蝦汁好香濃,不過咸味略重。蒜香蜆肉扁意粉相反,這個扁意粉的整體味道是偏淡,對我這個淡口味的人來說,是接受到的。但如果將上面的「香煎虎蝦龍蝦汁意粉」跟這碟的意粉味道互相摻合,味道應該會更好。扁意粉煮得較乾干身,好彈牙,而且蒜香味重,夠惹味。蜆肉份量適中,無沙。士多啤梨芭菲杯與朋友一人一杯芭菲杯。我點的是士多啤梨味道。份量算大,用料夠多,有蜂蜜蛋糕、窩夫片、軟雪糕、士多啤梨、朱古力脆片、啫喱、士多啤梨等等,層次與口感好豐
eGG賣眼鏡的形象深入民心,想不到還涉獵飲食界。
Cafe門外幾隻大大的黃色笑臉好搶鏡。
而內裡亦佈滿不少「Smile」圖樣,整個氛圍都好歡樂。
看到這麼多「Smile」,令一整日的工作悶氣一掃而清。
意式黑醋沙律
簡單數款沙律菜,再淋上濃稠的黑醋汁,酸酸地夠開胃。
雲朵英式拖肥牛奶
雖然是「拖肥」,但比想像中沒有那麼甜,奶味較重,不錯。
蜜香雞翼配薯條
雞翼及薯條夠香口,菜式沒有特別,但味道不錯。
蒜香蜆肉扁意粉
士多啤梨芭菲杯
與朋友一人一杯芭菲杯。我點的是士多啤梨味道。份量算大,用料夠多,有蜂蜜蛋糕、窩夫片、軟雪糕、士多啤梨、朱古力脆片、啫喱、士多啤梨等等,層次與口感好豐富。
鮮芒果芭菲杯
這是朋友點的,大致上除了將士多啤梨元素改為芒果外,其餘都差不多一樣。嚐了幾啖,芒果好清甜,不酸,不錯。
---
餐牌
2018-03-15 23 瀏覽
之前經過見到超多黃色哈哈笑emoji燈箱,已經好吸引到我,今日睇完戲又近近地就去潮聖一下吧!先有個pad menus,大概分為有小食、沙律、主食、甜點、飲品選擇!檯面上餐紙黃色+超多emoji,未食野先興奮,最鐘意呢個笑到四萬咁口!所有餐具,碟、匙羹都係有emoji,調味料仲係蛋型設計,廚房那邊擺放著整齊的笑哈哈杯,感覺已被開心包圍了!可能我太晏去了,當日雞肉凱撒沙律賣曬lu...就叫左煙三文魚雜菜沙律!菜新鮮爽口好緊要,仲有不同款既菜,有長長3-4塊三文魚!主食揀左蒜香蜆肉意粉,最喜歡有蒜片,出面好多都好淡味、乾爭爭,呢款味道偏濃,好岩我口味!香煎肉眼扒配薯條,有2款醬料,最喜歡濃濃蒜蓉汁,用來點薯條實在不錯!肉眼扒可以揀幾多成熟,厚薄適中,肉身嫩,切落有層次!凍蜂蜜檸檬清新,潤喉柚子茶!人生最愛既甜品就係法式焦糖布丁,蛋層屬口感厚,再加上面層薄脆焦糖!要周圍好多檯大人細路都有點呢個雲朵系列,亦係打卡之選吧! 雲朵濃厚鮮牛奶,亦可能將雲朵放入奶度,甜甜地幾好飲,飲完杯底都有驚喜!仲有士多啤梨雲朵雪糕,雪糕同雲朵份量都好足料!細心位:當食棉花糖都會用手整來食痴立立,好快就有員工遞上消毒

菜新鮮爽口好緊要,仲有不同款既菜,有長長3-4塊三文魚!

肉眼扒可以揀幾多成熟,厚薄適中,肉身嫩,切落有層次!

凍蜂蜜檸檬清新,潤喉柚子茶!

要周圍好多檯大人細路都有點呢個雲朵系列,亦係打卡之選吧!

仲有士多啤梨雲朵雪糕,雪糕同雲朵份量都好足料!

細心位:當食棉花糖都會用手整來食痴立立,好快就有員工遞上消毒濕紙巾!

商店結合食肆愈黎愈普遍 : ) 個人都幾鐘意呢種新趨勢行街行到累個陣 可以有個位置抖下飲下野 放鬆一下~食飽之後繼續作戰😉SMILEY CAFE係眼鏡品牌eGG同Smiley聯乘而開既cafe🙂客人入黎會先見到cafe area, 再行入多2步 就已經係眼鏡店既位置啦~兩者之間只係用樓梯級形狀既分隔牆輕輕隔開, 上面放左好多Smiley出品既精品同餐具就算唔買 望住都覺得幾開心架 : >cafe亦有少量店外既位置, 位與位之間既距離都算幾闊落不論餐具,吊燈定牆壁都係鋪天蓋地的笑臉!!不其然令人心情慢慢變得放鬆... : )沙律&小食:: 款式唔算少而且感覺好岩食, 價錢相宜我地叫左最貴的小食拼盤都唔使$100主菜:: 反而係款式最少既一項~ 只有9款但都已經包含左意粉, pork ribs, 扒類同飯類足夠滿足到唔同口味的朋友甜品::: 款式同飲品款都係呢度最多架~!!每一種甜品都好吸引,,, 因為佢除左有比較傳統既雪糕同芭菲之外仲有非常特別又吸睛既雲朵雪糕, 同埋特別茶味既Crème brûlée.. 甜品變成最期待的環節😍😍飲品款式::: 亦係多到令人眼花繚亂,, 心大心細
商店結合食肆愈黎愈普遍 : ) 個人都幾鐘意呢種新趨勢
行街行到累個陣 可以有個位置抖下飲下野 放鬆一下~
食飽之後繼續作戰😉
就算唔買 望住都覺得幾開心架 : >
cafe亦有少量店外既位置, 位與位之間既距離都算幾闊落
不論餐具,吊燈定牆壁都係鋪天蓋地的笑臉!!
不其然令人心情慢慢變得放鬆... : )
沙律&小食:: 款式唔算少而且感覺好岩食, 價錢相宜
我地叫左最貴的小食拼盤都唔使$100
主菜:: 反而係款式最少既一項~ 只有9款
但都已經包含左意粉, pork ribs, 扒類同飯類
足夠滿足到唔同口味的朋友
甜品::: 款式同飲品款都係呢度最多架~!!
飲品款式::: 亦係多到令人眼花繚亂,, 心大心細 好多都想試
佢分左咖啡類, 茶類, 梳打類, 沙冰類同埋最特別的雲朵類!

(相信唔少朋友都知道雲朵其實即係一團大大的棉花糖
用器具夾起 放置於熱飲既上方, 再利用熱飲散發既蒸氣將棉花糖慢慢熱溶...
感覺就好似落緊一場微微雨咁~~ 其實係一種視覺享受黎~
不過因為之前已經係其他地方試過, 所以今次我地就無再叫呢樣野啦😌)
我地一家4口👨‍👩‍👧‍👦💕叫左1個小食+4個主菜+1個甜品+2杯飲品
最先上枱既係小食拼盤$98 (包括馬介休x3, 芝士條x3, 雞翼x3同薯條一堆^___^)
見到有馬介休都幾驚喜.. 因為唔係咁多地方有供應~多數都係去食葡國菜時先會食到xd
不過佢每樣得3件...我地4個人食就分唔勻...>.<
食到非常軟熟既薯蓉🥔加淡淡銀鱈魚既咸香味
外層炸得薄而香脆..意外地唔會好油膩~ 岩晒我呢d唔食得太油但係又好為食既玻璃肚病患者.. lol
而且食完一件都幾有飽肚感!
好合我口味的芝士條, 外層沾滿麵包糠 新鮮炸起🧀
熱力持久~~ 芝士香味濃郁 芝士控表示很滿足🙌🏻
雞翼都係我既至愛... 呢個拼盤真係叫得好岩😂😂
無諗過會醃得幾入味, 而且面頭充滿蜜糖香味, 正正😋

仲有香脆薯條同少量麻醬沙律~~ 薯條唔會過乾過咸
輕鹽口味脆卜卜, 唔錯~!!
原來呢度唔少小食款同肉類都會跟埋沙律同薯條架~~
唔使驚唔夠食*v*
蒜香蜆肉意粉$68
一上枱已經聞到蒜香味~ 而且有唔少三色椒 感覺更健康
蜆肉粒粒飽滿有鮮味, 意粉係用扁意粉!! 唔錯~
不過份量略嫌細左少少.. 1個人單叫呢個既話 未必夠飽
香煎肉眼扒配薯菜$118😻😻😻7成熟
平平地的價錢 估唔到牛扒份量都唔細! 而且肉質軟腍又夠juicy!
係性價比高, 令人滿意的一件牛扒🥩
包鍋西班牙海鮮飯$98
用一個飽滿的農夫包盛載住熱辣辣的海鮮飯!🐟🦑🦐
海鮮飯既配料都唔少呢...有大蝦,炸魚塊,魷魚同蜆肉~
另外 佢個農夫包焗得好香脆!🍞而且貼心地配上忌廉汁沾麵包食~~ 推介一試 : )
最後又一個令我地流晒口水的自家製BBQ烤豬肋排(半份)$78 (可選全份$118)
佢地個bbq汁真心惹味呀! 而個pork ribs又香又腍身
索晒bbq汁既香味... 喜歡食豬肋骨既朋友唔可以錯過!!!⭐️
(p.s.薯條也索滿醬汁的味了🤤🤤)
其實已經好夠飽... 但見到佢咁多甜品款式都想試一試
所以我地叫左個份量細細的伯爵茶焦糖布丁$28
Crème brûlée平時食得多..加入伯爵茶口味的真係第一次試❤️
睇賣相唔會估到佢個茶味可以咁濃架☕️
custard亦都幾軟滑~ 配埋忌廉一齊食最好味😋
士多啤梨亦都好香甜呢 不過得好少咋🍓🍓
玫瑰咖啡(熱)$34
老實講...本來對佢無乜期望..因為係坊間都飲過好多虛有其表但無乜花香既Rose latte...
但呢個令人喜出望外 因為佢真係由頭飲到尾都飲到突出的玫瑰花香味🌹
而且latte個咖啡底做得唔錯 飲落順滑香醇☕️🥛
而我地既第2杯飲品 其實係唔使錢架~~ 只要上fb/ig打卡就有一杯免費指定飲品!
而今日送既係蜂蜜西柚茶$30🍹🍹
味道酸酸甜甜咁 有少少似柚子蜜+橙汁呢~~
員工話指定飲品係每星期咁轉款~
最後埋單...我地4個人食到咁飽都只係$563...即係每人平均$140左右
真心覺得好抵食...而且佢咩類型既食物都有d
無論係想黎坐低tea一tea/當飯後甜品/食正餐都可以!

最後更加送左4張85折coupon比我地^^~
不過今個月底就到期喇.. 希望有機會快d返黎再食
2018-03-15 27 瀏覽
呢間眼鏡鋪經常會同其他品牌做crossover cafe, 今期Smily合作!😄難得合作餐廳嘅lunch價錢唔太貴,貪得意就咪入去試囉,估唔到又幾有驚喜喎!🤔起初以為佢嘅肉醬意會好似大x活咁,賣相會頹頹地⋯ 但估唔到係屬於靚仔嗰一面!😂 意粉煙韌,唔會煮得過淋!肉醬唔多,但蕃茄量多,自認自己茄控一枚,所以對呢個茄量滿意!🍅😍 當然喺意粉中嘅重點,睇相都見到意粉有烤燶痕跡,其實係芝士呀,哈利!🤤🧀(當然再多啲芝士會仲滿足⋯🙊)其實成個餐最正係杯餐茶,桂花紅茶黎!🌼☕️甜甜地,好好飲!🤤呢餐真心唔錯,但對於男仔黎講,呢個餐份量絕對唔多,應該仲有唔少空位呢~😄
2018-03-15 23 瀏覽
今天去開朗豪坊行街,見到十樓有間Smiley cafe with eGG。裡面布置全是笑哈哈。氣球,碟,枱墊皆是笑哈哈,感覺很歡樂。令人輕鬆快樂,充滿正能量。這裡點餐是用iPad ,很新潮。小食,主菜,甜品,飲品樣樣有。包鍋西班牙海鮮飯$98一個焗脆的麵包承托著海鮮飯,海鮮飯有蝦,魷魚。飯焗得很有咬口而煙靱,飯粒煮得吾會過硬或者過腍,恰到好處。旁邊有海鮮醬點麵包食。我覺得這個醬似蟹醬,用海鮮醬點起麵包食,好味道。自家製烤豬肋排半份$68豬肋排烤得很腍,不錯。旁邊的薯條亦夠香脆。一口牛柳粒日式燒汁$68每粒牛柳粒亦頗惹味。雲呢拿朱古力脆脆雪糕杯$38朱古力雪糕很香滑,加上朱古力脆脆,份外好吃。伯爵茶焦糖布丁$28賣相討好,布丁有伯爵茶味,感覺特別。柚子梳打$38

這裡點餐是用iPad ,很新潮。

小食,主菜,甜品,飲品樣樣有。

包鍋西班牙海鮮飯$98

自家製烤豬肋排半份$68

豬肋排烤得很腍,不錯。旁邊的薯條亦夠香脆。

一口牛柳粒日式燒汁$68

每粒牛柳粒亦頗惹味。

雲呢拿朱古力脆脆雪糕杯$38

朱古力雪糕很香滑,加上朱古力脆脆,份外好吃。

伯爵茶焦糖布丁$28

賣相討好,布丁有伯爵茶味,感覺特別。

柚子梳打$38

• 包鍋西班牙海鮮飯
2018-03-13 828 瀏覽
今晚跟朋友到朗豪坊行街。見到這間cafe佈置得好靚,開初行街時望見已覺得很吸引,因為女孩子一定最愛靚既造型、擺設等。所以我就跟朋友提議不如今晚食這間cafe幸好朋友都十分喜愛,所以她想都沒想就一口答應了這間cafe主要以emoji圖為主,有不同的心情圖案。好得意。而且望住都感到好relax好開心這間cafe是跟眼鏡店同一間店的,但劃分為兩個區域。一部分是賣眼鏡,而另一區域則是cafe但可以放心的是兩個區域都十分獨立,所以不用怕被購物的人打擾眼睛中只有不同的emoji餐廳座位數目都不少,我最欣賞的是不論碟、餐紙、牆、杯等等都充滿著不同的emoji圖案,令人心情好愉快好像什麼煩惱都一一拋下了。餐廳連餐牌都是以pad來看的這杯飲品十分吸引雲朵是以綿花糖造成成個造型好靚綿花糖像雲,而且載著飲品的盤子都是雲圖案擺盤都十分認真這杯鮮奶熱熱的,都不錯。濃郁另外棉花糖有淡淡的香蕉味,而且不會太甜,份量剛剛好朋友所點的紫薯鮮奶紫薯味很香濃,飲品很奶滑香濃而且賣相真的好美好美我們點了一份小食拼盤,份量都不少呢。有三隻蜜糖雞翼蜜糖味很香甜,配上雞翼嫩滑,十分滋味另外芝士條都十分滋味,芝士條外皮香脆,脆卜卜的
幸好朋友都十分喜愛,所以她想都沒想就一口答應了

但可以放心的是兩個區域都十分獨立,所以不用怕被購物的人打擾
眼睛中只有不同的emoji

好像什麼煩惱都一一拋下了。
餐廳連餐牌都是以pad來看的
雲朵鮮牛奶

這杯飲品十分吸引
雲朵是以綿花糖造成
成個造型好靚
綿花糖像雲,而且載著飲品的盤子都是雲圖案
擺盤都十分認真

這杯鮮奶熱熱的,都不錯。濃郁

另外棉花糖有淡淡的香蕉味,而且不會太甜,份量剛剛好
雲朵紫薯牛奶

朋友所點的紫薯鮮奶
紫薯味很香濃,飲品很奶滑香濃
而且賣相真的好美好美
小食拼盤

我們點了一份小食拼盤,份量都不少呢。有三隻蜜糖雞翼
蜜糖味很香甜,配上雞翼嫩滑,十分滋味
另外芝士條都十分滋味,芝士條外皮香脆,脆卜卜的外皮包著芝士心。香濃

除外,馬介休球都做得十分出色,馬介休很香,而且外皮不會太厚粉,啖啖馬介休
很足料大大件的
薯條都不錯,脆卜卜
野菌卡邦尼意粉

主食來了
卡邦尼汁醬香濃,而且十分飽肚,意粉份量都不少的
成個碟都滿佈很多心情圖案
真的覺的十分吸睛
一邊食一邊望到好多精美圖案,的確令人心情更開懷

另一客意粉
蒜香味很濃所以十分惹味
而且炒得來不會太多油,所以不會感到很油膩的。仲有蜆肉粒。鮮味
芭菲杯

黎到咁靚既餐廳,當然一定要試埋甜品
有多款不同甜品選擇,但我跟朋友都選了芭菲杯
我們選了一杯芒果一杯士多啤梨
兩種芭菲杯的配料大致一樣,只是生果口味不同

雪糕很好吃,奶味很重很濃,而且雪糕都較為杰身,很實在
而我都很喜歡加了上了蜂蜜蛋糕粒
配上了雪糕來吃,十分滋味
甜香的蜂蜜蛋糕跟冰凍的雪糕,口感一流
中間仲有朱古力脆脆
脆卜卜的口感。芭菲杯的底部仲有啫喱
很好吃
一杯芭菲有多種味道跟口感,好正

大滿足的晚餐
食物環境都很好
地點又方便

坐足一晚,很開心,很喜歡這個開心既環境
雲朵鮮牛奶
雲朵紫薯牛奶
野菌卡邦尼意粉
芭菲杯
  • 芒果芭菲杯
以前我都有在這裏eGG配過眼鏡,想不到現在它除了眼鏡,也開始進軍飲食業。就在郎豪坊這一間eGG分店旁邊,便開了一間以笑臉為主題的咖啡店。整間店舖以黃色為主,給人很開心,愉悅的氛圍。主題是微笑的笑哈哈,笑臉迎人,感覺親切。餐廳環境燈光光猛,舒適,給人正能量。這裏有不少晚市套餐,價錢不貴。$60起已經可以吃到一個晚市套餐。單點價錢也大眾化,主菜$60至$80多元便有交易。值得一提的是,這裡的餐紙和餐碟都用了黃色笑臉,很可愛和親切。小食拼盤$98小食拼盤有四款小食,分別是馬介休,芝士條,雞翼和薯條。馬家休炸得香脆,薯蓉軟滑,加上有馬介休魚肉的鹹香,味道不錯。芝士條香脆,裏面的芝士有流心效果,很軟身,而且芝士味道濃郁。雞翼是蜜汁雞翼,雞翼外皮煎得薄脆,把油份迫出,所以並不油膩。蜜糖醬汁讓雞翼更添滋味。薯條份量頗多,是粗薯。薯條炸得金黃色的,配上番茄醬,減低熱氣感。一口牛柳粒炒意粉$78賣相很吸引,意粉很有鑊氣,上枱時熱辣辣的。意粉用了扁意粉,很爽口彈牙,醬汁是帶甜的黑椒汁,很惹味。牛柳粒有嚼勁,煎得香口。我很喜歡它的三色椒和洋蔥,很清甜,配上意粉更添爽脆口感。香煎肉眼扒配薯菜$118肉眼扒牛味

小食拼盤$98
小食拼盤

小食拼盤有四款小食,分別是馬介休,芝士條,雞翼和薯條。

一口牛柳粒炒意粉$78
一口牛柳粒炒意粉

香煎肉眼扒配薯菜$118
香煎肉眼扒配薯菜

肉眼扒牛味濃郁,牛扒帶有幼筋,很有口感,有嚼勁。把它切開,清楚看見一絲絲牛肉的肉質,用百多元的價錢食到,性價比都算高。把牛肉沾上燒汁更加惹味。

旁邊有些少沙律菜,很新鮮爽脆,上面淋了一些芝麻醬汁,很滋味。

鮮芒果芭菲杯$68
鮮芒果芭菲杯

這個是餐廳的招牌甜品。起初以為上面的是忌廉,原來是雲呢拿雪糕。軟雪糕十分香滑,雲呢拿味濃郁,與大牌子有得比!芭菲杯層次豐富,首先有一些蜂蜜蛋糕粒,很軟熟,蜂蜜味道很清新。再來就是朱古力脆粒,新鮮芒果和啫喱等等。口感豐富,讓人感到很滿足。

海洋檸檬梳打 $30
海鹽檸檬梳打

這個賣相很吸引,是以藍色帶出海洋主題。新鮮的檸檬加上有氣梳打,很清爽。這杯飲品是非常酸的,我很喜歡。

最後二人埋單400多元,我們兩個都飽到捧腹而回。想不到一間小小的咖啡室也有這樣的質素,很不錯。下次經過朗豪坊也可以進來試下個下午茶呢!
一口牛柳粒炒意粉
海鹽檸檬梳打