2018-03-09 83 瀏覽
今次來到旺角朗豪坊10樓「黃咁咁」的哈哈笑主題餐廳,整間店鋪都有很多哈哈笑,正能量爆燈。 充滿哈哈笑紙和碟 號外!打卡有飲品送 一早訂位和男友共進晚餐,七點準時到達,這裡的餐牌用IPAD顯示,餐廳隔離就有眼鏡賣。 B5:蜜香雞翼配薯條 $48 個茄醬好好味,粗薯條成為配角, 雞翼很滑,有淡淡的蜜糖味,不會搶掉主角的的戲。 C5:野菌卡邦尼意粉 $78 濃濃醬汁包著每一條意粉, 配料都足夠,煙肉不會太咸。 F6:薄荷朱古力 $36 朱古力甜度對於我來說是剛好, 還有薄荷的清新感覺呢! 棉花糖邊吃邊溶, 拍完照就叫店員收走了。 D9:士多啤梨雲朵雪糕 $48 由雪糕、蜂蜜蛋糕、士多啤梨片、朱古力脆脆波、Jelly、士多啤梨醬 組成的甜品,賣相相當好, 雪糕好香滑牛奶味濃郁。 總計這頓晚餐吃了$231(連加一服務費) 其實本人不是哈哈笑的粉絲,但男友來香港這麼多次都是購物,他第一次坐這麼久的車到旺角,我好像第一次去主題餐廳吃飯喔!
充滿哈哈笑紙和碟

號外!打卡有飲品送

B5:蜜香雞翼配薯條 $48
個茄醬好好味,粗薯條成為配角,
雞翼很滑,有淡淡的蜜糖味,不會搶掉主角的的戲。

C5:野菌卡邦尼意粉 $78
濃濃醬汁包著每一條意粉,
配料都足夠,煙肉不會太咸。

F6:薄荷朱古力 $36
朱古力甜度對於我來說是剛好,
還有薄荷的清新感覺呢!
棉花糖邊吃邊溶,
拍完照就叫店員收走了。

D9:士多啤梨雲朵雪糕 $48
組成的甜品,賣相相當好,
雪糕好香滑牛奶味濃郁。

總計這頓晚餐吃了$231(連加一服務費)

題外話/補充資料: 打卡有飲品送!
2018-03-07
  • 薄荷朱古力
每次去完電腦中心, 我地都會响旺角食埋嘢先走~今次, 黎左間好 cute cute o既 cafe 食我地嘅 early dinner~ ;)佢話早前行經門口, 就比佢嘅海量哈哈笑吸引咗~所以就一早諗起食要呢間~好有童年回憶呀笑 係好事笑人大咗 反而笑少左我地坐响自成一角嘅位置傾計食嘢好放鬆, 好自在啊~日本甘栗焙茶 $36因為預咗要叫雪糕, 而且因為心情好 更想食大杯啲, 要叫番款熱嘢飲~打開茶壼, 聞聞茶葉, 嗯 香濃香濃, 化唔開嘅烘香味道, 順心自在, 我好鍾意啊!!!佢叫黎比我打卡嘅雲朵熱奶~so far so good, 熱奶一杯~要用另一部電話黎比番啲面光佢先影到, 因為 有大舊雲丫麻~ XD蜜香雞翼好味啊~我食咗大部份, 佢外皮脆而入面 keep 到內汁唔嚡口, 甜甜外皮 啱我口味呀, 想 encore 的~佢鍾意食嘅 Steak,佢話燒得剛好熟, keep 得住嫩而有肉味, 性價比高喎佢話~薯條正路嘢, 唔油笠笠, 我忍唔食咗幾條呀都~ ;)撞啱全部沙律暫停供應, 好在佢小食同 steak 都有啲沙律菜, 我地感覺都 balance 番 d~HEHE~一人一份心頭好~
每次去完電腦中心, 我地都會响旺角食埋嘢先走~

佢話早前行經門口, 就比佢嘅海量哈哈笑吸引咗~
所以就一早諗起食要呢間~

好有童年回憶呀

笑 係好事笑
人大咗 反而笑少左

我地坐响自成一角嘅位置
傾計食嘢好放鬆, 好自在啊~

日本甘栗焙茶 $36

佢叫黎比我打卡嘅雲朵熱奶~
so far so good, 熱奶一杯~

要用另一部電話黎
比番啲面光佢先影到, 因為 有大舊雲丫麻~ XD

蜜香雞翼好味啊~

佢鍾意食嘅 Steak,

薯條正路嘢, 唔油笠笠, 我忍唔食咗幾條呀都~ ;)

HEHE~

一人一份心頭好~

珍寶芭菲杯

其實...
係我扭計要叫的~
因為佢唔想我食咁多凍嘢, 不過 我為食...

軟雪粒同另外 2球雪粒都好味呀~
軟雪糕 真係估唔到會咁好味同咁多, 濃濃牛奶味, 挺滑, yumyumyum!!!

底部生果都 ok 多架, 可惜芒果過熟;
如果底部唔落果醬同會浸濕爛嘅蛋糕就更清新 perfect 嘞~

我自己食咗 >2/3, 難得 難得~
下次都想再食~
但會想 走 cream, 走果醬 同去蛋糕~
  • 珍寶芭菲杯
  • 蜜香雞翼
  • 甘栗焙茶
2018-03-09 744 瀏覽
其中一個表姨甥女去完澳洲,仲喺玩埋露營車(我都好想試),啱啱返香港就梗喺搵佢食番餐,等佢分享呢次行程嘅點滴同體驗啦。地點就佢,搵番旺角區,偶然發現間「Smiley Cafe」,貪佢成間店都擺滿「哈哈笑」,充滿正能量。餐廳走咖啡店路線,木地板配白色仿磚牆,淺木色系跟純白對襯嘅枱椅,自不然一室以輕鬆為主。但最大賣點就喺充滿「歡笑」,由外到內,一室鮮黃醒目,每一吋地方都擺設各式各樣嘅「哈哈笑」產品:氣球、霓虹燈飾、枱墊……等等,甚至連餐具、器皿都喺,設計別出心裁,真喺未食淨喺睇見個人都開心咗。主餐牌以ipad顯示,夠晒型格,菜式嘅大分類計有沙律、小食、主菜、甜品及飲品,每分類都有唔少選擇,有笑臉嘅就喺推介菜式,其中甜品及飲品選項特別多。以主題餐廳而言,消費唔算貴。馬介休配雜菜沙律 $58(散點)比較特別嘅小食,所以,特別想試吓。馬介休喺葡菜名物之一,以前都只喺去澳門時晌啲葡國餐廳食過。一客3粒而且搓得幾大粒,每粒大概一隻普通雞蛋嘅大細。炸得外型金黃,一切開熱氣騰騰,麵包糠外皮甘香脆口唔油膩,而中間嘅薯蓉搓得軟熟,馬介休令味道帶點鹹香,伴點胡麻醬雜菜沙律,平衡番啲食炸嘢嘅感覺。此外,晚市有套餐
馬介休配雜菜沙律 $58(散點)

馬介休配雜菜沙律
馬介休配雜菜沙律
此外,晚市有套餐供應,比散點嚟得更實惠。晚餐,A-F共5款選擇,有沙律、脆脆包、意大利麵、意大利飯、肉眼扒,包甜品及餐飲,定價都喺$58-$105,餐飲可加$10轉其他飲品(雲朶、沙冰系列除外)。

拿破崙茄蓉海鮮意大利飯 $85(晚餐)

意大利飯一向最啱我,所以,晚餐之一亳無懸念揀佢。個飯睇落幾對辦,汁濃夠黏,賣相又幾討好,尤其隻碟,繽紛夠活力,睇到都有種開心嘅感覺。
拿破崙茄蓉海鮮意大利飯
一小啖放入口,啲飯粒入口夠晒咬口,米心有煙韌感,但唔會有種生嘅感覺,又夠濕潤;除有一隻大蝦之外,飯內混了少少魷魚、帶子,餸料就唔算多,但整體味道好
。其實,意大利飯都幾蝦人煮架,因為火喉唔準,啲米一喺太生,一喺太腍。
拿破崙茄蓉海鮮意大利飯
香煎肉眼扒配薯菜 $105(晚餐)

一百鬆少少嘅晚餐有得揀肉眼,肉眼又喺小弟嘅心水菜式,無理由唔揀佢。仲配上脆薯條及胡麻醬雜菜沙律,伴燒汁(但味道有少少咖喱味,幾得意)。
香煎肉眼扒配薯菜
件肉眼都幾大塊,估計有8-10安士,最意外喺燒得外層帶焦香,我哋要5分熟,算喺燒得僅僅好,最緊要喺肉質保持軟腍,肉味濃郁,又無乜筋,我哋都覺得性價比高
香煎肉眼扒配薯菜
巨蜂提子啫喱伴軟雪糕(晚餐)

晚餐所奉送嘅甜點初以為淨喺軟雪糕,啲軟雪糕故然好軟滑,富奶香,原來下面啲星星喺巨蜂提子味嘅啫喱,別緻可愛,有啲意外嘅驚喜
巨蜂提子啫喱伴軟雪糕
巨蜂提子啫喱伴軟雪糕
芒果芭菲杯 $68(散點)

表姨甥女話細細一小杯軟雪糕佢唔夠喉,再者,甜點絕對喺「Smiley」嘅強項,由雪糕杯、芭菲杯、雲朶雪糕、布丁、奶凍……等等十多款。所以,追加一客店家推介嘅芒果芭菲杯,芭菲吸引之處,就喺將(由下而上)窩夫片、蜂蜜蛋糕、軟雪糕、朱古力脆米、蜂蜜蛋糕、忌廉、蜂蜜啫喱、芒果粒一層又一層放埋一齊
,好睇就唔在講,一次過試到咁多嘢食,對甜品迷就實滿足死啦。的確,既豐富,又滋味多變,食完令人更開懷。
土耳其蘋果香桃養生茶 +$10

表姨甥女揀杯養生茶,香桃原來喺鮮桃肉,蘋果則嚟自茶葉,養唔養生就唔知,但佢話味道甜甜酸酸,有微微山渣嘅感覺,幾順喉。
土耳其蘋果香桃養生茶
土耳其蘋果香桃養生茶
玫瑰咖啡 +$10

小弟鍾情鮮奶咖啡,杯玫瑰咖啡咪以為加幾片食用玫瑰花瓣就了事,入口每啖都滲出幽香嘅玫瑰味,當然,味道喺嚟自啲玫瑰糖漿啦,但襯托出醇香嘅咖啡味,拉花亦算喺做得唔錯,再者,杯碟嘅可愛圖案,飲完杯底又有個「哈哈笑」公仔
,亦為杯咖啡加分!
玫瑰咖啡
整體食物嘅水準唔錯,定價相宜,最好喺餐廳嘅氣氛夠陽光、夠正面,讓人積累更多正能量。依家啲人怨氣太多,個個塊面都似烘燶麵包咁,咩事都向負面看,其實,嘈兩句都喺傷自己身,學習吓放鬆,多啲笑臉迎人啦
2018-03-08 43 瀏覽
喺旺角返工嘅人真係每日諗食咩都好苦惱咖,今日真係興起走上朗豪坊上面搵間餐廳食, 呢間喺10/F 嘅Smile egg , 原來上面高層餐廳唔難等位喎。首先見到呢間我第一眼都唔覺得佢係餐廳, 周圍都係黃色"笑哈哈" , 門口就已未出發先興奮喇。叫左肉眼扒配薯菜, 合曬我心意! 落單時沒有詢問我要幾多成熟但係就啱啱好七成熟,軟身唔會過熟不過仍有點血水, 有牛味, 係煎完面頭灑上少少黑椒粒,個汁又分開上所以無搶走牛扒O既味道。 最鍾意佢薯菜係麻醬沙律配粗薯條, 薯條外面係灑左椒鹽,新鮮外脆裡面又多肉。沙律都好新鮮。另外嗌咗個”香煎虎蝦龍蝦汁意粉 “ 虎蝦就好爽口彈牙但略嫌有少少咸 ,另外龍蝦汁就正常有龍蝦味。意粉適中唔算硬又沒有過淋 合格的喔! 仲有不得不讚佢嘅芒果沙冰,因為個芒果沙冰好似一杯芒果布甸打成嘅咁, 好軟滑, 好香甜嘅芒果味, 飲曬應該覺得唔夠喉囉。 最後杯玫瑰咖啡, 對於呢個咖啡精O既我黎講咖啡味唔夠, 有玫瑰香味嘅, 咖啡味就比例少啲, 下次應該要嗌都多啡少奶先得。雖然係餐廳細.細但絕對可比美出面西餐廳,並不是兒戲制作。整體黎講, 食得真係好開心, 咁多笑哈哈陪住, 人

沙律都好新鮮。

雖然係餐廳細.細但絕對可比美出面西餐廳,並不是兒戲制作。整體黎講, 食得真係好開心, 咁多笑哈哈陪住, 人都開心D, 食野最緊要食得開心嘛。
2018-03-07 28 瀏覽
成日行開朗豪坊都冇留意依間餐廳,因為呢間餐廳係同一間眼鏡專門店EGG合作嘅餐廳,今次見到佢個裝修非常之特別而且好搶眼係用快樂來做主題所以就好奇入去試吓。成間餐廳都係充滿笑哈哈同埋笑臉,而且餐廳係用黃色做主題所以非常之吸引人。除咗餐廳嘅設計非常之特別之外食物其實都唔差,餐廳主要都係食西餐,嘢食嘅價錢都非常之合理,我今次就叫咗一個小食拼盤,一個carbonara同埋西班牙炒飯。最後甜品就叫咗一個士多啤梨巴菲首先小食拼盤嘅婚禮其實都幾多,仲有一本叫做馬介休嘅小食,你都幾特別而且炸得非常之香脆另外小食仲有炸雞薯條等等,啱晒鍾意食香口野嘅朋友然之後就係carbonara味道唔錯,賣相都幾靚,我好鍾意餐廳用嘅碟全部都係笑哈哈。然後就係西班牙炒飯,味道唔錯口感好好感覺有少少似意大利飯,用咗幾款唔同新鮮嘅海鮮食落去都好有口感。然之後就係士多啤梨吧飛,包飛嘅份量都幾多,分咗好多層次,連一層係雪糕下一層有朱古力波波然之後下面係一啲啫喱同埋忌廉。幾款唔同嘅甜品夾埋一齊夾呀飛口感好好而且好夾最後我同朋友每人都叫咗一杯朱古力飲品,朋友叫嘅係朱古力沙冰,應我叫嘅就係雲朵香濃朱古力,我個人就非常之推介香濃朱古力嘅飲

全部都係笑哈哈。

最後我同朋友每人都叫咗一杯朱古力飲品,朋友叫嘅係朱古力沙冰,應我叫嘅就係雲朵香濃朱古力,我個人就非常之推介香濃朱古力嘅飲品,因為佢嘅朱古力係非常之香滑而且好飲
2018-03-07 19 瀏覽
行朗豪坊, 經過EGG眼鏡店, 想配返個文青眼鏡, 扮番半個文青, 揀咗一陣, 買咗眼鏡心頭好之後, 先發現原來店隔離crossover咗一間餐廳,  色彩鮮豔,  幾得意,  就一於食埋野先啦最欣賞嘅就係餐廳嘅擺設同埋佢嘅餐具, smile笑容為主題, 十分精緻, 令人食得都開心啲叫咗個香煎虎蝦龍蝦汁意粉,  我最欣賞既, 就係佢嘅龍蝦汁, 唔算好濃, 岩岩好,  令到意粉嘅口感非常之豐富佢嘅虎蝦煎得微微焦香, 落咗少少胡椒同埋香草喺面, 提升虎蝦嘅味道, 蝦身非常之彈牙, 值得一讚~

佢嘅虎蝦煎得微微焦香, 落咗少少胡椒同埋香草喺面,
 提升虎蝦嘅味道, 蝦身非常之彈牙, 值得一讚~
1K
2018-03-07 31 瀏覽
過來取眼鏡,驚見旁邊開了同品牌的餐廳,想不到眼鏡亦踩過界,反正眼鏡要等多一會才有,就試一試這裡的食物。餐廳以黃色哈哈笑臉作主題,我從小(當年還未有 whatsapp emoji,咳咳)就很喜歡這個笑臉。跟眼鏡店一樣,店員感覺比較年輕(是我超齡吧?)不知是否剛開業,很多menu上的食物六點已經都沒有了...(苦笑)所以本來只打算吃點輕食,變成吃晚餐。主菜之一,豬肋條配薯條。豬肋條份量不算大,但有兩條補數。烹調方法乃先煲熟,後塗上燒烤醬,如果烤焗時間再長一點更好,因為醬汁收得不夠,感覺就有點不夠入味,而且食物不夠熱。幸好燒烤汁對胃,沒有過甜失真。以主菜來說,份量和賣相上不夠震撼,薯條和沙律菜有點「擱在一旁充數」的感覺,所以我只能給主菜一個合格分數。小食拼盤比主菜後上,小餐廳才幾個員工,還要求什麼,反正我不介意先後次序。每款小食均有三件,奇怪為何是單數?(目測多是二人和四人一枱嘛⋯⋯)當中的炸芝士條和馬介休球有驚喜,值得一試。最抵食反而是甜品!大大杯芭菲不用$70,內有多層layer,不同口感,大量oreo餅碎不吝嗇。軟雪糕細滑無冰粒,甜度屬中高,吃到底端有咖啡凍,誠意之作。最後點了一杯la

最後點了一杯latte,可愛的笑臉加上signature 哈哈笑杯子,味道不錯,拍照也美。在IG打咭送梳打一杯,不過我不愛炭酸飲料所以不要了。說句公道話,價格在朗豪坊中不算高,食物不夠熱是致命傷,如果年輕人志在打咭selfie我覺得還是可以的,但若要留住客人,食物賣上和味道須下苦功。餐廳似是開業不久,店員不似熟手,但笑容搭救,值得一個笑臉支持一下。
2018-03-07 394 瀏覽
之前行朗豪坊,已知有一間眼鏡店舖,配鏡一小時可取,而且店內另一邊是SMlLEY CAFE餐廳,可以邊食邊等,非常方便,今天我就是來配眼鏡,等待時就試試這間餐廳美食吧!鮮奶咖啡:奶味香咖啡濃。蜜香雞翼配薯條:雞翼嫩滑,加上蜜糖的甜味,份外惹味!薯條亦很香脆。西班牙海鮮飯:本來是包鍋西班牙海鮮飯,但因當天已賣晒個包,只可用碟上,價錢平了10元,隻碟D圖案很美麗又特別,碟中有不同的公仔齊齊向我微笑,海鮮和飯加上很creamy的醬汁,十分美味!香煎虎蝦龍蝦汁意粉:煎得很香的大大隻虎蝦,已經去殼方便進食,並加入香料,爽口彈牙,意粉軟硬適中,配上特製的龍蝦汁,十分惹味!伯爵茶焦糖布丁;滑滑的蛋有很香的伯爵茶味,清香味甜,不錯!焦糖布丁:我最喜歡的甜品,甜度適中,口感滑流,真的令人回味無窮!鮮芒果芭菲杯:有香甜的鮮芒果,滑滑的忌廉和雪糕,切了粒的蛋糕,朱古力脆脆等,味道超正,不同口感相同美味!士多啤梨芭菲杯:甜中帶微酸的士多啤梨,加上有雪糕、忌廉、蛋糕、脆脆等,美味可口!

鮮奶咖啡:奶味香咖啡濃。

伯爵茶焦糖布丁;滑滑的蛋有很香的伯爵茶味,清香味甜,不錯!

• 香煎虎蝦龍蝦汁意粉
  • 鮮芒果芭菲杯
  • 焦糖布丁
2018-03-05 22 瀏覽
同兩個朋友係旺角行開街 血拼完一輪就當然要搵個地方食晚餐😬 因爲裝修幾靚 之前經過都想試下🍴主菜我點左香煎肉眼扒配薯菜 以$105依個價錢算係好抵 雖然沒有得簡熟成度 但塊肉眼扒🥩應該是我最愛既7成熟 煎得岩岩好 唔會太老太乾 好多肉汁好juicy🤤 肥瘦既比例剛好 已撒上既黑椒粒配埋塊扒好惹味 跟餐有薯條🍟同沙律👍🏻小食就叫左蜜香雞翼配薯條😋 叫得蜜香就知道是蜜糖雞翼 雞翼有5隻 size唔算好大隻 甜甜地都幾滋味 配上香口軟身既幼薯條🍟 雖然有d邪惡 😈 但又加左沙律菜平衡番 即刻將罪惡感減低⬇仲嗌咗個小食: 香脆炸蝦丸配雜菜沙律😋 蝦丸炸得夠香脆 份量唔細 一旁在泰式辣醬點 另外所配既雜菜沙律都可以消炸物既油膩感😝套餐仲包左甜品 當日既甜品係軟雪糕🍦 雪糕用透明既蛋殼造型杯盛載 好可愛💓 雪糕好軟滑 最底有d橡皮軟糖 好有咬口 但雪糕冰點較低 記得要盡快食☝🏻套餐加左$10轉左杯餐飲海洋檸檬梳打🍋 成杯飲品好靚 用上藍柑橘同檸檬形成漸層既藍色真係好似海洋咁🌊 真係視覺味覺俱備☺️我地仲簡咗個拿破侖茄蓉海鮮意大利飯 食落夠蕃茄味又有齊多款豐富海鮮 樣樣食落都幾新鮮 特別係大蝦🦐 意大

我地仲簡咗個拿破侖茄蓉海鮮意大利飯 食落夠蕃茄味又有齊多款豐富海鮮 樣樣食落都幾新鮮 特別係大蝦🦐 意大利飯飯身偏稔 岩哂我食 口感唔錯👍🏻 醬汁味道唔錯 份量中等

食完主菜又點可以唔試埋佢地既甜品😆 伯爵茶焦糖布丁🍮既份量迷你 作為飯後甜品一流 面頭既焦糖脆燒得金黃脆身 布丁入口幼滑有淡淡既伯爵茶味🍵 估唔到哩款甜品食落都幾有驚喜😬

香滑芒果奶凍好岩鐘意食芒果既朋友仔 感覺有d似芒果布甸 幾滑幾香芒果味 仲有大量既芒果粒粒 撈埋面頭既忌廉食就仲正😋
草莓芭菲杯賣相加分 有幾層唔同既配料😍 雪糕🍦軟滑配搭當造既草莓🍓 脆片同幾舊帶蜂蜜味既蛋糕件 我覺得食落係一種幸福既味道❤️
成間餐廳無論環境 擺設 甚至係餐具都係哈哈笑既emoji😄 除左好有一致性 仲比到一種開心既氣氛 加上定價親民 開放式廚房可以望到入面既廚師烹煮👨🏼‍🍳 咁就更為透明同放心 用上iPad 睇餐牌感覺上更方便同科技 食物有沙律🥗 小食 飲品 主菜 甜品等 質素都唔錯 係朗豪坊入面算係性價比高🤓
2018-03-05 28 瀏覽
本身只係想快手配過副眼鏡, 呀為食怪等拎眼鏡時 就話不如我地都食 tea 啦...XD 所以, 我地就食住等眼鏡嘞~見到咁多哈哈笑, 我地都不奇然變埋開心仔鋪頭 cafe 相連, 又幾好啊我對培茶情有獨鍾, 所以 就叫 日本甘栗焙茶 $36 飲, 濃濃烘香茶味, 好香好香好香啊!佢要左杯 凍泡沫咖啡 $34, 佢話感覺唔錯, 對辦的~意式黑醋沙律份量唔多, 一人份量剛好, 菜新鮮爽脆 清新, ok 的~野菌卡邦尼意粉 $78so far so good la, 同平日食開大路嘢相近~咸香味道剛好, 如果汁再滑身小小就更佳~小食拼盤 $98炸薯條 . 炸芝士 . 炸馬介中規中矩, ok 的;反而個係好味啊!!!香香甜甜, 皮微脆肉軟滑, 好啱胃口~想 encore 佢!$28一客, 唔貴啊, 所以我地試齊佢 2個味~布甸嘛我地都覺得可 skip 掉~面脆, 香奶味係濃郁, 可惜唔夠軟滑, 口感比較實, 爭啲~btw,百爵茶味係食得出有茶味的, 不過稍稍唔夾~香煎肉眼扒配薯蓉 $118佢好鍾意食呀~肉恰好熟, 軟得黎肉味吾錯; 我就鍾佢個薯蓉, 足料薯仔, YUMYUM!
XD 所以, 我地就食住等眼鏡嘞~

見到咁多哈哈笑, 我地都不奇然變埋開心仔

鋪頭 cafe 相連, 又幾好啊

我對培茶情有獨鍾, 所以 就叫 日本甘栗焙茶 $36 飲,
濃濃烘香茶味, 好香好香好香啊!

佢要左杯 凍泡沫咖啡 $34, 佢話感覺唔錯, 對辦的~

意式黑醋沙律
份量唔多, 一人份量剛好, 菜新鮮爽脆 清新, ok 的~

野菌卡邦尼意粉 $78

咸香味道剛好, 如果汁再滑身小小就更佳~

小食拼盤 $98
炸薯條 . 炸芝士 . 炸馬介中規中矩, ok 的;
反而個係好味啊!!!

香香甜甜, 皮微脆肉軟滑, 好啱胃口~
想 encore 佢!

$28一客, 唔貴啊, 所以我地試齊佢 2個味~

布甸嘛我地都覺得可 skip 掉~

btw,
百爵茶味係食得出有茶味的, 不過稍稍唔夾~

香煎肉眼扒配薯蓉 $118
佢好鍾意食呀~
近期又做番《百萬富翁》,等我都同M佬玩番個A姐版《百萬富翁》先!A姐:$1題目,我最鍾意食嘅嘢?M佬:打邊爐!A姐:答啱!$2題目,我最鍾意飲嘅嘢?M佬:梳打水!A姐:答啱!$5題目,我最鍾意嘅男明星?M佬:余文樂!A姐:答啱!$10題目,我最鍾意嘅顏色?M佬:黃色吖麻!A姐:答啱!一百萬題目,呢度有幾多個笑哈哈...好彩M佬唔識答,因為我都唔知呢度有幾多個笑哈哈,而且我更加無一百萬!呢度係邊度?就係旺角朗豪坊嘅SMILEY CAFE with eGG!香脆炸蝦丸配雜菜沙律熱辣辣嘅炸蝦球,外脆彈牙,香口得嚟又唔會好油,配埋泰式辣醬就更惹味。蜜香雞翼配薯條雞翼夠晒入味,而且蜜味香甜,5隻雞翼真係同M佬分唔勻。蒜香蜆肉意粉上枱個刻已經聞到好香嘅蒜味,蜆肉好多,仲有色彩鮮豔嘅三色椒,夠晒健康,不過,略嫌意粉份量太少。香煎肉眼扒配薯菜平時去餐廳据扒,叫5成會俾7成你,叫7成就會俾全熟你。呢度就啱啱好,叫5成嘅肉眼扒真係夠晒火喉。肉汁鮮嫩,口感一流!雲朵特濃朱古力嘩!成舊雲係天空摘咗落嚟呀!呢個咁得意嘅雲就係綿花糖,而特濃朱古力好香濃好滑!Smiley Blue 海洋檸檬梳打除咗顏色好靚,好有夏

A姐:$1題目,我最鍾意食嘅嘢?
M佬:打邊爐!
A姐:答啱!$2題目,我最鍾意飲嘅嘢?
M佬:梳打水!
A姐:答啱!$5題目,我最鍾意嘅男明星?
M佬:余文樂!
A姐:答啱!$10題目,我最鍾意嘅顏色?
M佬:黃色吖麻!
A姐:答啱!一百萬題目,呢度有幾多個笑哈哈...

蜜香雞翼配薯條

雞翼夠晒入味,而且蜜味香甜,5隻雞翼真係同M佬分唔勻。

香煎肉眼扒配薯菜

肉汁鮮嫩,口感一流!

Smiley Blue 海洋檸檬梳打

除咗顏色好靚,好有夏日feel,最重要係夠晒解喝。
Smiley Blue 海洋檸檬梳打

鮮芒果芭菲杯

食到飽飽又點少得甜品呢!呢杯芭菲除咗賣相好靚,更重要係用料十足,有甜脆嘅窩夫片、雲尼拿雪糕、忌廉、新鮮芒果、蜂蜜蛋糕、啫喱同朱古力脆片,口感豐富,食完真係好滿足。
2018-03-04
5 分鐘 (堂食)
Smiley Blue 海洋檸檬梳打
2018-03-04 353 瀏覽
行開旺角大家應該都會見過10樓呢一間眼鏡舖~原來佢哋搞新野隔離開左哈哈笑餐廳 勁多哈哈笑樣黃gumgum 我好鐘意!!!勁搶眼! 朋友覺得間餐廳好得意所以我哋就衝左入去喇~坐低之後 店員就畀左個ipad我地睇menu~~第一時間就梗係叫左野飲先 飲品方面我哋叫咗招牌雲朵朱古力 $36 同士多啤梨沙冰 $42 因為基本上見台台都嗌呢個棉花糖! 過咗一陣朱古力上到嚟真係完全冇失望 l,超級igable! 杯咖啡上面畫左一個笑哈哈另外就有一舊雲即係棉花糖啦 成件事好吸睛~ 至於沙冰就不過不失 都幾大杯! 之後就到小食喇~本身我哋想點芝士香蒜分享包但係店員話已經售罄...所以佢就介紹咗一個餐牌都未上嘅卡邦尼分享包 $48 卡邦尼醬好濃 但我覺得可以再多啲 因為點左幾舊就好似無醬了~另外再叫埋香脆炸蝦丸配雜菜沙律$48 蝦丸份量都幾多 再點啊呢個酸辣醬食下食下有幾開胃~之後再試埋蜜香雞翼配薯條 $48呢個個味道好熟悉覺得hahaha 好似某pizza 連鎖店既味道! 整得好好味有少少辣惹味非常~跟住終於都到主食了 我地就揀咗香煎肉眼扒配薯蓉$118 牛扒好大一塊而且牛肉軟稔味濃唔鞋口 再點埋蒜蓉

朋友覺得間餐廳好得意所以我哋就衝左入去喇~

坐低之後 店員就畀左個ipad我地睇menu~~

招牌雲朵朱古力

因為基本上見台台都嗌呢個棉花糖!
士多啤梨沙冰

至於沙冰就不過不失 都幾大杯!

另外再叫埋香脆炸蝦丸配雜菜沙律$48
蝦丸份量都幾多 再點啊呢個酸辣醬食下食下有幾開胃~

之後再試埋蜜香雞翼配薯條 $48

跟住終於都到主食了 我地就揀咗香煎肉眼扒配薯蓉$118

牛扒好大一塊而且牛肉軟稔味濃唔鞋口
再點埋蒜蓉醬 食到不能停止~~

跟住就係包鍋西班牙海鮮飯 $98
但係好可惜嘅係嗰日佢哋個包底用晒 淨係可以用碟上 正因為咁樣所以個價錢就變咗做$88

好得意呀隻碟 唔知點解一路睇住隻碟 一路食都好開心~海鮮飯有蝦啦青口蜆仔 飯好有粒粒口感 感覺好rich~~~
食到反肚每人都係二百幾, CP值奇高呀~~~~
2018-03-04
士多啤梨沙冰
  • 香煎肉眼扒配薯蓉
2018-03-04 41 瀏覽
第一眼比呢間餐廳吸引住,係好多個笑哈哈波波,心唸又可以影張相呃like。同朋友影咗一陣,睇吓個餐牌,價錢都好合理,就決定入去食啦。入到去 全部都係黃色笑哈哈波波,最欣賞係個碟寫住 “you made us all smile 😃 ” 坐底就覺得開心。香脆炸蝦丸雜菜沙律用咗個籃裝住啲蝦丸,蝦丸外脆內有大大蝦肉。仲有雜菜沙律可以食,感覺可以沖淡熱氣。馬介休球配雜菜沙律炸馬休魚球食落軟琳琳,外面係薄薄地少脆,內面有馬鈴薯泥、洋蔥、芹菜同馬介休,食落好飽肚自家製烤肋骨 (半份)份量都唔少,有肋骨,薯條同沙律。肋骨大大條,醬汁酸酸甜甜。薯條係細條薯條,沙律份量多。包喎西班牙海鮮飯本身想食呢個飯,可惜食嗰陣時冇包,個staff都同我哋講個日冇哂包,叫我哋可以轉食其他,或者照食個飯就可以減$10。朋友都係好想食飯,最後都叫咗呢個飯。西班牙海鮮飯飯則比較硬身,有咬口,入面有唔少嘅海鮮有青口魷魚虾,飯入味,相信如果有包味道層次會更多。雲朵特濃朱古力呢個好靚呀,上面有個大棉花糖,可以滅嚟食,下面係笑哈哈樣嘅朱古力。好驚太甜,飲落味道啱啱好。焦糖爆谷雲朵雪糕呢個都係呃like既時候,雲朵上面有焦糖爆谷,中間

同朋友影咗一陣,睇吓個餐牌,價錢都好合理,就決定入去食啦。

香脆炸蝦丸雜菜沙律

馬介休球配雜菜沙律

自家製烤肋骨 (半份)

包喎西班牙海鮮飯

焦糖爆谷雲朵雪糕
呢個都係呃like既時候,雲朵上面有焦糖爆谷,中間係有笑哈哈圖案,同雪糕。雪糕好柔軟,同朋友不黎食。

伯爵茶焦糖布丁🍮
鍾意食焦糖布丁,上面整到吹卜卜,食落甜地地

特飲
呢間餐廳做緊一個優惠,只要係ig/fb打卡,就可以免費有一杯特飲,梗係要拎優惠啦。
2018-03-04 33 瀏覽
又到了朗豪坊行街,多了不少新店呢,行過見呢間Smiley cafe幾得意,仲係crossover Egg,黎試下佢先。門口好得意全部都係笑臉牛油煙肉焗手撕分享包($40)芝士醬加埋煙肉乾同香草,基本上係唔會錯嘅配撘,只可惜不夠熱。小食併盤($98)炸物盤幾豐富,有雞翼,芝士條,馬介休球同薯條,其中馬介休球最有驚喜,內餡綿滑帶鹹香,好食喎。煙肉芝士炸薯條($48)薯條炸得香口,芝士醬好味。日本金栗焙茶($36)好香栗子味喎,幾特別,細細壺一個人飲剛剛好。雜莓疏打打卡送特飲一杯,淡淡的莓香幾好飲。朱古力芭菲杯($68)&芒果芭菲杯($68)主要係為左食甜品而來,好靚的芭菲杯!大大舊軟雪糕,中間有蛋糕粒,朱古力波波球,再有cream同芒果肉,朱古力杯就係咖啡啫喱,兩杯都好好味,正。打卡有飲品送好可愛的食店,小朋友好喜歡呢。
門口好得意
全部都係笑臉
牛油煙肉焗手撕分享包($40)
小食併盤($98)
煙肉芝士炸薯條($48)
薯條炸得香口,芝士醬好味。
日本金栗焙茶($36)
好香栗子味喎,幾特別,細細壺一個人飲剛剛好。
雜莓疏打
打卡送特飲一杯,淡淡的莓香幾好飲。
朱古力芭菲杯($68)&芒果芭菲杯($68)
打卡有飲品送

好可愛的食店,小朋友好喜歡呢。
2018-03-03
5 分鐘 (堂食)
2018-03-03 35 瀏覽
朗豪坊開左間好吸睛嘅新餐廳,星期六晚六點幾人流未算太多,唔洗等位最啱我,哈哈笑主題,隔離的egg眼鏡店應該都是同一間舖來的,眼鏡店做埋cafe,雖然兩者好似沒有關係🤔,但都幾特別吖。餐牌上菜式雖然不多,但就好多都好吸引,結果由小食開始到甜品我都一一有叫,太滿足了😂,加上價錢都好吸引,一點也不貴。首先點左蜜香雞翼配薯條,雞翼好好味呀,好甜好濃的蜜糖味,熱辣辣,仲有薯條沙律菜跟埋。虎蝦意粉味道恰到好處,虎蝦煎香了,爽口彈牙厚切牛扒份量適中,煎至6-7成熟,有肉汁,不錯。勁大杯芒果芭菲杯,加埋呢個甜品實在大滿足,好有層次,雪糕中夾著蜂蜜蛋糕,蜂蜜味超香甜,I like,中層仲有朱古力脆波,底部有芒果啫喱中和返,不會太甜。朱古力芭菲同樣都係好有層次,中間夾著蜂蜜蛋糕、焦糖爆谷及咖啡味啫喱。咖啡雖然飲唔出焦糖味,不過咖啡濃度剛好,淡淡的鮮奶味搭夠,好香滑。

首先點左蜜香雞翼配薯條,雞翼好好味呀
,好甜好濃的蜜糖味,熱辣辣

仲有薯條沙律菜跟埋。

蜜香雞翼配薯條

虎蝦意粉味道恰到好處,虎蝦煎香了,爽口彈牙

香煎虎龍蝦汁意粉

厚切牛扒份量適中,煎至6-7成熟,有肉汁,不錯。

勁大杯芒果芭菲杯
,I like
,中層仲有朱古力脆波,底部有芒果啫喱中和返,不會太甜。

朱古力芭菲杯

凍岩鹽焦糖鮮奶咖啡