2018-02-02 124 瀏覽
今日同朋友係朗豪坊睇衫行街後,順便揀左間可以坐下既cafe, 呢間cafe好特別,係眼鏡EGG品牌,店鋪一邊係cafe一邊係賣眼鏡。而cafe呢邊有種happy既感覺,好多笑哈哈,連碟都係。我同朋友叫左bb小食拼盤,香煎肉眼扒配薯蓉,香煎虎龍蝦汁扁意大利粉,仲有2杯野飲同2個甜品。首先講左野飲先,我叫左smiley blue 海洋檸檬梳打,杯野飲望落去一層層好飲海洋咁,帶小小檸檬酸,好開胃,而另一杯蜂蜜西柚茶,唔似一般西柚蜜死甜,有d新奇。bb小食拼盤,有蜜糖雞翼,馬介休,芝士條每樣3件,加薯條,同小小沙律菜。份量岩岩好。香煎肉眼扒配薯蓉,肉眼扒煎得岩岩好,調味都唔錯,肉質鮮嫩,薯蓉都好滑。虎龍蝦汁扁意大利粉,蝦食得出好新鮮,醬汁好味,令成碟意粉升華不小。雲呢拿朱古力脆脆雪糕杯,雪糕配上朱古力脆脆係經典組合,大大杯,2個人share都得。法式焦糖布丁,上面層焦糖燒得脆脆,整體唔會太甜,不錯。整體黎講,成間店無論食物定環都好適合打卡,啱晒同姐妹一齊黎。
好多笑哈哈,連碟都係。

杯野飲望落去一層層好飲海洋咁,
帶小小檸檬酸,好開胃,而另一杯蜂蜜西柚茶,
唔似一般西柚蜜死甜,
有d新奇。

bb小食拼盤,
有蜜糖雞翼
,馬介休,
芝士條每樣3件,
加薯條,
同小小沙律菜。份量岩岩好。

香煎肉眼扒配薯蓉,
肉眼扒煎得岩岩好,
調味都唔錯,肉質鮮嫩,薯蓉都好滑。

虎龍蝦汁扁意大利粉,
蝦食得出好新鮮,醬汁好味,
令成碟意粉升華不小。

雲呢拿朱古力脆脆雪糕杯,

法式焦糖布丁,
上面層焦糖燒得脆脆,整體唔會太甜,不錯。

2018-02-02 100 瀏覽
早幾日見到有網友介紹,喺朗豪坊呢間眼鏡店外面開左間用哈哈笑作為主題嘅餐廳,應該係新嘅,自己都算係半個smiley迷,屋企都有好多產品,知道佢地開左,都搵日過來試下食lunch,咁近啱哂。同幾個同事來到,餐廳位置唔係好多,我地來嘅時候已經係下午茶,就唔係話好多人,可以輕鬆用餐、影下相。門口都陳設左好多相關產品,周圍都貼埋哂哈哈笑圖案,如果係粉絲又或者鐘意呃like嘅人啱哂。lunch價錢唔貴,套餐五十零蚊跟埋飲品,我地點左d野分享食。卡邦尼意粉:午餐附上飲品,我地加左十蚊配梳打。意大利粉份量剛好,一人用。意粉唔會煮得太lum,仲幾彈牙,裡面加左磨菇,卡邦尼醬唔會太杰,所以食落唔會好濕立整體幾好食,不過略為鹹左少少,可以接受。煙三文魚雜菜沙律:48蚊一大碟,有三至四塊煙三文魚,沙律菜墊底,份量相當多。唔係太大食,我地啱啱好。不過店員忘記問我地要咩醬?所以食落有d dry。蜜香雞翼配薯條:小食都有幾款,雞翼都連埋沙律菜上,薯條即時炸起,粗薯,唔會太鹹,幾好食。雞翼比較細隻,共三隻,蜜味唔係好重手。自家製烤豬肋排:點左半份,價錢68蚊咋,抵食!醬烤味香濃,肉質唔老,入口離骨,又唔會痴牙而且半份

整體幾好食,不過略為鹹左少少,可以接受。

雞翼比較細隻,共三隻,蜜味唔係好重手。

而且半份呢個價錢性價比高呀,仲配薯條同沙律菜。

唔少得要叫埋甜品
鮮芒果芭菲杯:賣相幾唔錯,拍得住甜品店出品。層次好豐富,有雪糕、餅乾、蜂蜜蛋糕、忌廉、脆脆、芒果肉、啫喱等,層次感高。
份量又夠大,不過雪糕入口味道唔係太自然,蜂蜜蛋糖香甜,芒果都幾多,足料

香滑椰子奶凍:呢個就唔貴,28蚊,質素有待改善。椰子奶凍上加左d oero碎、忌廉,但奶凍入口太實,媽好在椰子味都幾出眾。

紫薯牛奶:賣相好靚呀!連埋一舊「棉花糖雲」,勁可愛,而且紫薯牛奶仲有個圖案,我影左好多張相

呢度飲品質素唔錯,紫薯味都好明顯,而且唔假呀,配埋牛奶好香,又唔會太甜。
但舊棉花糖都係打卡用,我地都冇食到。

仲有coupon下次用

2018-02-01
2018-01-29 71 瀏覽
好一排無去朗豪坊,前身係小甜谷原來已經變左Smiley Cafe,成間餐廳既擺設有好多笑哈哈,嗰日去到都差唔多滿座,咁多人食我地又唔執輸即管試下新野😄👁‍🗨 小食拼盤(7/10)💲98拼盤入面有鱈魚球,其實係鱈魚加上馬鈴薯泥既馬介休球,不過鱈魚味唔出,反而薯仔味更重,似食緊薯蓉,都幾飽肚🤔芝士條就比較硬身,但係入面芝士味都幾濃🧀雞翼辣辣地,感覺惹味🐥薯條係我地至愛既粗薯黎既,薯仔再加咁多薯條真係好薯好薯🍟😂👁‍🗨 香煎肉眼扒配薯菜(6.5/10)💲98 (Dinner Set)呢塊肉眼扒望落吸引,尤其係紋界得幾靚,仲要係厚切可以啖啖肉,可惜我地唔記得講明要幾多成熟,所以煎得比預期中熟,比較韌身同乾身,點埋醬汁一起食更好🤤個餐包一客甜品,當日係雲呢拿雪糕,同埋包一杯餐飲,就加錢轉左Smiley Blue海洋檸檬梳打😎👁‍🗨 香煎虎蝦龍蝦汁扁意粉(7/10)💲108呢三隻蝦帶點鹹香,口感爽口彈牙🦐至於個龍蝦汁都幾香濃,滲透曬落去扁意粉度,所以唔會話好乾,頗為易入口既🤗而且粉既軟硬度同份量亦都適中👁‍🗨 鮮芒果芭菲杯(7/10)💲68芭菲杯份量都幾多,兩個人食岩岩好😎面頭係雲呢拿味雪糕,吾易

👁‍🗨 小食拼盤(7/10)💲98
小食拼盤

香煎肉眼扒配薯菜(dinner  set)

👁‍🗨 香煎虎蝦龍蝦汁扁意粉(7/10)💲108

👁‍🗨 鮮芒果芭菲杯(7/10)💲68

鮮芒果芭菲杯

芭菲杯份量都幾多,兩個人食岩岩好😎面頭係雲呢拿味雪糕,吾易溶,幾香雲呢拿同牛奶味🙃上面就插左兩大塊牛油脆餅,至於第二層就有可可片,帶有淡淡芒果味既芒果蛋糕同埋頗甜既芒果粒😺cream就係第三層,但係個人認為cream既份量多左啲,有點膩,最後係透明啫喱加芒果粒,整體算吾錯

👁‍🗨 焦糖布丁(7/10)💲28

焦糖布丁

冇諗過佢既焦糖布丁🍮都做得幾吾錯,份量細細地,岩曬做飯後甜點,布丁上面既焦糖燒得夠脆身,甜度適中,布丁質感軟滑得離又夠香,連埋士多啤梨同忌廉一齊食,更加好味😋呢度既甜品比起主食更為出色

👁‍🗨 Smiley Blue 海洋檸檬梳打(7/10)💲38
Smiley  blue  海洋檸檬梳打

成杯飲品既顏色同賣相夠哂吸睛😍令人諗起係韓國成日飲既日子😳味道酸酸地,吾太甜,真係夠哂醒胃,食完咁多炸野,fresh一fresh岩岩好😺

🔛 整體評分(7/10)
焦糖布丁
Smiley  blue  海洋檸檬梳打
2018-01-28 67 瀏覽
朋友不開心,特意帶她來這間smiley cafe☺希望令她心情好一些吧!在門口已有一大堆可愛的smiley face 迎接你😍😍店內所有陳設和餐具都是smiley face的,非常治癒Menu在平板電腦上,但order還是要人手落的小食我們叫了蜜糖雞翼配薯條($48),雞翼做得挺入味,不乾身,薯條雖然不是我喜愛的粗身薯條,但還算不過不失朋友點了烤雞沙律($48),忘記問她的評價,但見那麼大的一碟她也差不多把全碟吃完,應該還不錯吧我自己則叫了三文魚蕃茄汁意粉($68),三文魚是切碎了混到意粉中的那一種,意粉味道不錯,蕃茄汁濃淡適中然後飲品方面,我叫了雲朵紫薯牛奶($38),真的好美好美! 飲品上有可愛的眼鏡笑哈哈圖案,雲朵棉花糖☁☁懸在半空中好可愛,紫薯牛奶也不算太甜,很好喝!唯獨雲朵棉花糖是觀賞性的多,太甜了~朋友的是熱Mocha($34),沒有雲朵,但都有可愛的smiley face在飲品上價格方面位於朗豪坊有如此環境及水準的cafe算是合理,而且更不收加一,最後還送了85折的優惠卷可能待應經驗不足,服務方面確實是有改善的地方,例如下單的侍應並未能準確快速的下單,我朋友的普通Moch
在門口已有一大堆可愛的smiley face 迎接你😍😍

店內所有陳設和餐具都是smiley face的,非常治癒

Menu在平板電腦上,但order還是要人手落的

然後飲品方面,我叫了雲朵紫薯牛奶($38),真的好美好美!

可能待應經驗不足,服務方面確實是有改善的地方,例如下單的侍應並未能準確快速的下單,我朋友的普通Mocha亦錯配了雲朵(相信是和我的雲朵紫薯牛奶搞混了)等等.. 但值得讚的是餐廳用餐時間是90分鐘,但看見我和朋友未吃完亦沒有催促,而且我朋友要拿店內的笑哈哈吹氣波波拍照,待應亦樂意幫她取下並在拍照下為她放回!
總結這一頓飯是令人心情愉快的
希望也能令本來心情不佳的朋友快樂起來吧~
2018-01-27
  • 雲朵紫薯牛奶
放假同朋友去朗豪坊Shopping, 朋友話想佩副新眼鏡過新年, 陪左佢去呢間eGG眼鏡店揀, 原來呢度除左有眼鏡賣, 相連還有一間面積少少既CAFE。坐埋一邊等朋友慢慢揀, 同時亦順便食DINNER~ 餐廳內以笑哈哈做主題, 很有童真, 而且給予人一個開心環境下用膳。呢度提供小食、主食、特色飲品同埋甜品, 當中既飲品同甜品更有多款選擇, 大部分款式都很有特色呢~先來一個前菜小食開開胃, 【蜜香雞翼配薯條】HK$48雞翼煎得金黃, 表面更有一層薄薄既蜜糖平均包住雞翼, 甜甜的, 不過外皮不脆, 但內裡帶些少肉汁, 不會太乾。薯條好幼, 而且份量好似太少...朋友ORDER左【波子汽水沙冰】HK$42對於呢款飲品有點驚喜, 沙冰中層加左cream, 所以飲落有D似波子汽水奶昔, 帶點甜又杰杰地, 沙冰打得非常幼細而我一向喜歡食棉花糖, 看到MENU上既圖片, 立即被吸引住, 務必要order!【雲朵紫薯牛奶】HK$38大大個棉花糖已經很吸晴, 襯托一杯粉紫色笑哈哈既紫薯牛奶, 單看賣相已經很醒神! 味道更幼滑, 奶味濃郁, 淡淡紫薯香, 很少可係其他餐廳可以飲到。【香煎虎蝦龍蝦汁扁意粉】

原來呢度除左有眼鏡賣, 相連還有一間面積少少既CAFE。

坐埋一邊等朋友慢慢揀, 同時亦順便食DINNER~

先來一個前菜小食開開胃, 【蜜香雞翼配薯條】HK$48
蜜香雞翼配薯條

朋友ORDER左【波子汽水沙冰】HK$42
波子汽水沙冰

【雲朵紫薯牛奶】HK$38
雲朵紫薯牛奶

【香煎虎蝦龍蝦汁扁意粉】HK$88
龍蝦汁份量剛剛好, 不會太膩, 味道鮮甜而不會帶甘, 意粉軟硬剛剛好, 最有驚喜就是果四隻虎蝦, 爽口彈牙! 表面既鮮甜龍蝦汁, 更保留到蝦既鮮甜味。

【包鍋西班牙海鮮飯】 HK$98
每日限量供應, 難得來到就點來試試!
包鍋西班牙海鮮飯

大大個農夫包內裝滿意大利飯, 另外更上了一個西班牙忌廉汁, 如果客人喜歡濃味一點, 飯再濕潤一點, 都可以自行再調教。

內裡有細細隻青口, 同埋爽口既蝦

因為我加左大量既汁, 所以個飯好creamy, 忌廉味突出, 農夫包表面很脆, 一切開脆得有聲, 可惜食完個飯再食包, 個包好韌~

先order一個甜品share食【雲呢拿朱古力脆脆雪糕杯】 HK$38
雪糕超出預期既滑!!!! 加上脆片, 軟滑雪糕中帶些少脆片既脆口感, 雪糕本身味道不會太甜, 所以加左朱古力醬, 甜度依然剛剛好。
雲呢拿朱古力脆脆雪糕杯

因為個雪糕太正既關係, 我地決定開動甜品胃, 各人再order一杯雪糕。

原來呢度既棉花糖除左配飲品外, 仲配甜品呢! 賣相同樣吸晴! 絕對係其中呃like既一款甜品!

【焦糖爆谷雲朵雪糕】 HK$48
大大個棉花糖圍邊, 大得連手拎既脆筒位都完全覆蓋了!!

平時食軟雪糕怕側邊漏到周圍係, 而呢款正好被棉花糖圍住, 下層仲有紙巾圍邊托住, 食既時候唔會狼狽。
食完甜甜既棉花糖, 再食脆口焦糖爆谷, 最後就是軟滑雪糕, 整杯雪糕份量都幾大, 食到脆筒底都係雪糕!!! 正啊~!!!

焦糖爆谷雲朵雪糕

朋友亦唔執輸揀左另一種味, 【朱古力雲朵雪糕】 HK$48
用左原味白色棉花棉圍住雪糕筒, 棉花糖既size同樣好大個, 呢款雪糕以朱古力醬同oreo作為配料, 朱古力醬同樣香濃, 以oreo作為點綴, 令雪糕不再單調!
朱古力雲朵雪糕

如果中意食朱古力口味既朋友,十分推薦大家食,又好食又可以影相添!
波子汽水沙冰
雲朵紫薯牛奶
雲呢拿朱古力脆脆雪糕杯
焦糖爆谷雲朵雪糕
朱古力雲朵雪糕
2018-01-26 58 瀏覽
朗豪坊係eGG隔離新開的cafe.以前係小甜谷的時候都吃過一次,見換左就試下。#環境,裝修同佈置好可愛!好鍾意d燈同哈哈笑的氣球D燈有種old school feel.#牛油煙肉分享包,首推呢個!有d意外地好食,芝士唔會太漏,配合d煙肉鹹鹹地,都幾好食。熱的時候軟d,比較香,凍左個包比較脆,都好食~#小食拼盤,正常味道,不過不失~有雞翼,薯條,芝士條,仲有一個係炸魚?(唔記得)#雲朵朱古力,幾好飲,比較濃,不過甜左dd有棉花糖,影相顏值高()#服務,好主動,態度都好好!佢地d杯杯碟碟真係好靚,唔知有無得賣呢~

#環境,裝修同佈置好可愛!好鍾意d燈同哈哈笑的氣球
D燈有種old school feel.

牛油煙肉分享包

小食拼盤

#雲朵朱古力,幾好飲,比較濃,不過甜左dd
有棉花糖,影相顏值高()
雲朵朱古力

2018-01-22
牛油煙肉分享包
雲朵朱古力
2018-01-21 300 瀏覽
今日同表弟旺角行街街,佢話要行朗豪坊,咁上下時間想食午餐,睇睇水牌有間餐廳叫smiley,個名咁正能量,就幫襯佢喇。去到餐廳門口,果然勁多哈哈笑公仔,表弟勁like,即時不停影相放上網呃like先,睇真D原來餐具,水樽都係哈哈笑圖案,未食野都感覺好開心。原來餐廳是egg眼鏡同集團,食物未到仲可以週圍睇下眼鏡框。餐牌是用ipad,可以一隻手指碌來碌去慢慢睇,食物種類都很多,牛扒,all day breakfast及各種小食。煙三文魚雜菜沙律,煙三文魚厚切夠新鮮,沙律菜全部都很爽脆,配埋芝麻汁食,相當醒胃。全日早餐加大版,份量真係好夠.炒蛋非常之香滑,德國腸皮脆味道不錯,炸薯併同蒜蓉多士很香脆。小食拼盤,有四款唔同嘅小食,燒雞翼微辣,皮脆,味道很惹味,炸芝士條皮脆內軟,芝味很夠,鱈魚球用薯蓉包裹着鱈魚再炸,味道幾豐富。香煎肉眼扒配薯蓉,肉眼扒厚切,表面燒得很香但肉質仍保持很嫰滑,而且牛味很濃,點埋附送嘅醬汁,味道真係一流。飲品方面,熱蜂蜜西柚茶,熱辣辣西柚蓉勁多,好滋潤,雲朶特濃朱古力,熱朱古力味道相當香濃,表面當然有可愛哈哈笑拉花,朱古力上邊有一舊很大的棉花糖,隨着朱古力熱度,可以令到棉

原來餐廳是egg眼鏡同集團,食物未到仲可以週圍睇下眼鏡框。

飲品方面,熱蜂蜜西柚茶,熱辣辣西柚蓉勁多,好滋潤,

雲朶特濃朱古力,熱朱古力味道相當香濃,表面當然有可愛哈哈笑拉花,朱古力上邊有一舊很大的棉花糖,隨着朱古力熱度,可以令到棉花糖變溶,慢慢滴進飲品內,真係很特別。

食完正餐,點可以唔食埋甜品,香滑芒果奶凍,味道很香滑,有點像芒果布甸,加埋有大量芒果粒粒,食完真係超級滿足。

馬卡龍三文治配棉花糖, 馬卡龍餅甜甜地又夠脆,棉花糖則口感好好,相當有童年回憶嘅感覺。

兩人食飽兼影左大量照片放上分享,都係時侯埋單,總數四百幾元,旺區商場cafe,價錢算幾抵。

• 雲朶特濃朱古力
2018-01-20 278 瀏覽
晚上相約友人在朗豪坊看電影,打算先祭五臟廟,經過十樓時被一個個黃色笑臉吸引住了,原來是間新開張的café。此店上一手是小甜谷,均與鄰舖EGG眼鏡店有合作關係。客人如果購買眼鏡特快一小時取貨,可以在Smileycafé吃點東西歇一歇腳。Dinner set價錢相當合理,有主菜、甜品、飲品。另外有一電子餐牌,有其他沙律、小食、甜點可選。整間餐廳從餐墊、餐具至大小裝修均充滿笑哈哈圖案,令人心情也不期然地好起來期間不少大人帶著小朋友入座,看來餐廳將會大受小朋友歡迎刺青瓜煙三文魚蟹子他他 $78數片煙三文魚放面頭裝飾,比較像是沙律,味道中規中矩。小食拼盤$98有鱈魚球、芝士條、雞翼、薯條,個人比較喜歡芝士條,炸得香脆可口,雖沒有強勁拉絲效果,勝在芝味濃朋友的Mocha朱古力味頗濃,咖啡味相對較弱。香煎肉眼扒配薯菜 $98 (set dinner)肉眼扒質量確實令人喜出望外三成熟煎得剛好,有肉汁,配搭蘑菇汁也不錯。$98這價錢超值!包鍋西班牙海鮮飯 $98以大大個農夫包盛載,麵包烘得脆卜卜,撕開時咔嚓咔嚓的聲音脆得像薯片般西班牙海鮮飯夠乾身,沒有沾濕麵包底部,整體很不錯,非常飽肚。雲朵特濃朱古力

期間不少大人帶著小朋友入座,看來餐廳將會大受小朋友歡迎

刺青瓜煙三文魚蟹子他他
刺青瓜煙三文魚蟹子他他 $78
數片煙三文魚放面頭裝飾,比較像是沙律,味道中規中矩。
小食拼盤$98

Mocha
朋友的Mocha
朱古力味頗濃,咖啡味相對較弱。
香煎肉眼扒配薯菜
香煎肉眼扒配薯菜 $98 (set dinner)
肉眼扒質量確實令人喜出望外

包鍋西班牙海鮮飯 $98

雲朵特濃朱古力
雲朵特濃朱古力 $40
朱古力飲品如其名,濃度相當高,以棉花糖扮演的雲朵也不馬虎,摸上手不易溶掉,能完整地撕成塊狀,比起坊間其他出品更有質素。

跟餐甜品
最後是set dinner的甜品,玻璃雞蛋殼內的是vanilla ice cream,為這頓晚飯畫上甜蜜句號

總括來說Smiley café性價比高,滿場笑哈哈彷彿是提醒大人小朋友都不要吝嗇笑容,活在當下,推介!
2018-01-12
雲朵特濃朱古力
2018-01-15 359 瀏覽
日前經過朗豪坊,發現這間新開的餐廳在10樓的角落,所以和朋友試一試發現環境舒適,味道不錯而且性價比高。趁着周末再和男友到訪。餐廳裏佈滿不同嘅表情圖案,全部都係笑容,不愧為Smiley cafe。餐廳有唔同嘅小食、飲品、甜品、主菜供應。亦有不同嘅套餐,價錢介乎於$58至98之間,套餐中包括主菜、飲品、甜品,對於在朗豪坊的餐廳來說,價錢非常划算。可惜忘記左影餐牌。因為飯前食咗小食,所以今次和男友只係各點了一個餐Share。意粉一到,店員提醒小心碟便非常熱,賣相非常吸引,份量也不少,明顯即叫即焗!而且當我們拌勻意粉時,內裏嘅意粉並非白雪雪!已有芝士和醬汁!唔可以有拉絲嘅效果!意粉味道濃郁,有唔少番茄同牛肉粒,但味道不會又過酸。不太好肉醬意粉嘅我也覺得不錯。上次光顧時,看見別枱嘅肉眼扒賣相不錯所以今次也來一份。 上枱時發現雖然份量不大,但賣相吸引!切開牛扒發現大約七成熟,肉質嫩滑,即使扒邊亦沒有韌嘅情況,一如想像牛味欠奉,但有油香,對於$100有找嘅牛扒套餐,着實收貨了。伴碟嘅配菜也比想像中好,薯條香脆夠熱,配以胡麻醬嘅沙律亦新鮮。如果想平平哋,鋸下扒也係不錯嘅選擇。食完仲有除餐附送嘅小甜品,

趁着周末再和男友到訪。

對於在朗豪坊的餐廳來說,價錢非常划算。
可惜忘記左影餐牌。
芝士焗肉醬意粉

上次光顧時,看見別枱嘅肉眼扒賣相不錯所以今次也來一份。
香煎肉眼扒配薯菜

食完仲有除餐附送嘅小甜品,賣相精緻,係雲呢拿雪糕配以脆脆!!
雲呢嗱雪糕
取餐零附送咖啡或者餐茶或者檸水。我倆均選擇柚子茶,味道沒有太特別。

另外,上次和朋友光顧亦嘗試了春雞配薯菜,肉質鮮嫩,皮脆肉滑,可惜醬汁偏酸,同春雞不太夾。

朋友看見有珍寶芭菲,忍唔住點了一個。
芭菲嘅分量十足,賣相美觀,絕對係打卡影相嘅好素材。
珍寶芭菲

內裏有雪糕球、軟雪糕、士多啤梨、果醬、朱古力脆片、忌廉、蛋糕等等。
作為飯後甜品,四個人分着吃也不為過。但相對其他食物來說,價錢較貴。

總括來說,餐廳嘅環境舒適,食物味道唔錯,暫時人流不多,沒有限制用餐時間,若預算唔夠,又想輕輕鬆鬆傾吓計, 食餐飯絕對係唔錯嘅選擇。
2018-01-14
芝士焗肉醬意粉
香煎肉眼扒配薯菜
  • 芝士焗肉醬意粉、香煎肉眼扒