2019-03-20 196 瀏覽
近日面書大推油街實現展覽,展示香港五光十色的招牌,鬧市中有一片展覽地,旁邊仲有綠油油嘅草地,周末本應咁過。睇完展覽搭叮叮去今晚覓食嘅地方,位於錦屏街的 soul9+,在 ig 本已鎖定很久,皆因有相機食先的佈置,和賣相俱佳的美食!海膽松露蟹膏意大利飯 - 原板海膽 加上蟹肉蟹膏 以及用黑松露點綴的意大利飯,混合一起食又得,分開食亦得,估唔到海膽配意大利飯如此夾,原來以為意大利飯會蓋過海膽的鮮味呢!小食拼盤 配三色醬 - 小食包括雞亦,薯條,洋蔥圈及雞軟骨餃子,薯條是粗薯條,是我喜歡的薯條,唔會瘦猛猛無肉食,要最最出色是雞軟骨餃子,外皮咬落的香脆跟雞軟骨的爽脆,有不同口感。烟薰蟹肉玉子燒 - 店員送上玉子燒時有玻璃盅蓋蓋住,指示我們一分鐘才打開,煙薰效果很有趣,而蟹肉都吸入了煙薰味道!玉子燒微熱,配上煙薰蟹肉很夾。店面雖小,卻很有情調,享受了一個寧願的晚餐。

店面雖小,卻很有情調,享受了一個寧願的晚餐。
2019-03-16
2019-03-20 303 瀏覽
2019年3月16日。晴。北角。呢日又嚟到北角呢條巷仔覓食巷仔細細,但就開咗好多間餐廳試過古月同Villa Villa,今次就試呢間靈魂餐館-Soul9+夜晚睇落舖頭情調唔錯~餐廳入面唔算大,但坐落都幾舒服~裝修仲幾雅緻添~坐低睇睇餐牌~新鮮檸皮炸雞翼,$68炸雞翼外皮酥脆香口,而且真係食得出有檸檬味~上面再擺多片芝士,增加外皮嘅鹹香味~裏面嘅雞肉就依然嫩滑多汁~一碟有6隻!抵食又好味~原個波特菇明太子忌廉意大利粉,$98首先造型滿分~波特菇即係大啡菇,先拎開佢,卷咗啲意粉食下先~意粉係正宗al dente質感,個芯有少少硬,口感一流~明太子忌廉非常creamy好味~然後再切開個大啡菇,不得了!一切開個菇嘅汁就留晒出嚟,超級juicy!好正呀~燒美國PRIME肉眼扒,$298食肉獸至愛~大大件牛扒,嗌咗七成熟,啱啱好~~~肉質嫩滑,冇筋,食落只有輕輕香草同鹽調過味~冇任何花臣,食佢嘅原汁原味,好高質~伴碟嘅有薯角同埋沙律薯角香脆,沙律嘅醋酸甜度適中,可以平衡返牛肉嘅少少油膩感~有機會再嚟小巷為靈魂打打氣~~
2019年3月16日。晴。北角。
呢日又嚟到北角呢條巷仔覓食
巷仔細細,但就開咗好多間餐廳

夜晚睇落舖頭情調唔錯~

餐廳入面唔算大,但坐落都幾舒服~
裝修仲幾雅緻添~

坐低睇睇餐牌~
新鮮檸皮炸雞翼

新鮮檸皮炸雞翼,$68
炸雞翼外皮酥脆香口,而且真係食得出有檸檬味~
上面再擺多片芝士,增加外皮嘅鹹香味~
裏面嘅雞肉就依然嫩滑多汁~
一碟有6隻!抵食又好味~
原個波特菇明太子忌廉意大利粉

原個波特菇明太子忌廉意大利粉,$98
首先造型滿分~
波特菇即係大啡菇,先拎開佢,卷咗啲意粉食下先~
意粉係正宗al dente質感,個芯有少少硬,口感一流~
明太子忌廉非常creamy好味~
然後再切開個大啡菇,不得了!
一切開個菇嘅汁就留晒出嚟,超級juicy!
好正呀~
燒美國PRIME肉眼扒

燒美國PRIME肉眼扒,$298
食肉獸至愛~
大大件牛扒,嗌咗七成熟,啱啱好~~~
肉質嫩滑,冇筋,食落只有輕輕香草同鹽調過味~
冇任何花臣,食佢嘅原汁原味,好高質~
伴碟嘅有薯角同埋沙律
薯角香脆,沙律嘅醋酸甜度適中,可以平衡返牛肉嘅少少油膩感~
有機會再嚟小巷為靈魂打打氣~~
2019-03-17
5 分鐘 (堂食)
新鮮檸皮炸雞翼
原個波特菇明太子忌廉意大利粉
燒美國PRIME肉眼扒
2019-03-08 141 瀏覽
Very difficult to understand how come the owner of this restaurant would hire such a rude staff. When we were asking for a table, she was so rude and made us wait outside for a long time while she was cleaning the tables.  Even she was done, she still did not give us table and was mugging around. There are lot of restaurants around and we ended up having lunch at others.  Honestly, if the owner is not interested in doing business, please simply close it down. Your staff is a pure disgrace!
2019-03-07 144 瀏覽
錦屏街條小巷好多美食,今次搵左間西餐廳試試。間餐廳好多一家大細黎食,幾溫情。餐廳裝潢得好有格調,店內佈置左好多好有特色嘅裝飾,好啱打卡呃like。我地揀左一個主菜連套餐、一份漢堡及一份小食。首先上枱的是套餐的沙律同餐湯,栗米湯味道淡淡地幾易入口,而沙律菜清新爽口,加埋黑醋汁酸酸甜甜好開胃。啤酒漿洋蔥圈即叫即炸,食落香脆可口,沾上自家制他他醬一齊食感覺唔會太膩啱啱好。北美銀花鱸魚煎到金黃色,魚肉鮮甜嫩滑。薯蓉有香濃嘅忌廉味,加上黑松露令味道更突出,另附有沙律菜中和一下油膩感。牛肉漢堡一上枱散發好香嘅黑松露味,咬落啖啖肉好juicy。薯條好香脆,入口仲熱辣辣好好食。另外叫左餐飲。

我地揀左一個主菜連套餐、一份漢堡及一份小食。

另外叫左餐飲。
2019-03-02 146 瀏覽
店面唔大,客滿時會比較"熱鬧",但有露天位,而且裝修幾有特色,感覺好似尖沙咀酒吧區嘅夜遊chill感主打意大利法國餐,而且配搭上幾有心思煎北美銀花鱸魚.烤雜菜.松露忌廉薯蓉,各種材料間味道相輔相成薯蓉好滑,連埋黑松露一齊食更香沙律以簡單黑醋及橄欖油調味,好食又健康魚肉無骨啖啖肉,外皮煎得香脆而同時保持肉質嫩滑,值得欣賞而室內環境非常清幽,與他室內英國式裝飾形成強烈對比。服務生態度一流。媽媽她們說好開心。

主打意大利法國餐,而且配搭上幾有心思
薯蓉好滑,連埋黑松露一齊食更香
沙律以簡單黑醋及橄欖油調味,好食又健康
魚肉無骨啖啖肉,外皮煎得香脆而同時保持肉質嫩滑,值得欣賞

而室內環境非常清幽,與他室內英國式裝飾形成強烈對比。
服務生態度一流。媽媽她們說好開心。
2019-02-25 178 瀏覽
今日去左北角探朋友,順便一齊聚下舊,想揀間人小小,靜靜地傾心事~見呢間冇咩人又唔駛等位,就揀左呢間呢到環境不算大,英倫風裝修餐廳有Indoor 也有Outdoor牆身佈滿了裝飾品,都幾特別每張枱既枱上都有瓶水比客人飲用食物就揀左個波特菇明太子忌廉意粉個波特菇都幾大舊,菇上有d沙律菜跟住底下好多明太子忌廉醬,意粉硬度都正常,都叫彈牙份量都算多,一個人食可能會覺得有d漏本人覺得2個人share食就好d燒美國Prime肉眼扒肉眼都算大塊,我地揀左7成熟,上枱時都係覺得肉眼略為生左d跟住同店員講想要再熟d,店員都好快同有禮咁幫我地再整熟d伴碟既沙律菜好食,薯仔就微咸檸蜜正常味道總結環境寧靜,食物還可,店員有禮~

見呢間冇咩人又唔駛等位,就揀左呢間
呢到環境不算大,英倫風裝修
餐廳有Indoor 也有Outdoor

牆身佈滿了裝飾品,都幾特別
每張枱既枱上都有瓶水比客人飲用

食物就揀左個波特菇明太子忌廉意粉
個波特菇都幾大舊,菇上有d沙律菜
跟住底下好多明太子忌廉醬,
意粉硬度都正常,都叫彈牙
份量都算多,一個人食可能會覺得有d漏
本人覺得2個人share食就好d
波特菇明太子忌廉意大利粉

燒美國Prime肉眼扒
肉眼都算大塊,我地揀左7成熟,
上枱時都係覺得肉眼略為生左d
跟住同店員講想要再熟d,
店員都好快同有禮咁幫我地再整熟d

伴碟既沙律菜好食,薯仔就微咸
燒美國prime肉眼扒

檸蜜正常味道
熱檸蜜

總結環境寧靜,
食物還可,店員有禮~
熱檸蜜
今日放假同朋友相約在北角附近一間專售文青眼鏡店配鏡框,配完後,附近逛逛,無意間發現了小巷內的一間特色小店,加上早食晚飯關係,暫時只有一張枱是有客人的不用等位又可以隨便揀選想坐既位置每一張枱都獨立放了一瓶室溫水,很細心自家製龍蝦片蟹味噌凱撒沙律 $98呢個沙律有別於平時食開的正宗凱撒沙律,吃起來別有一番風味,上面鋪滿了一片片香口的自家製龍蝦片,味道有點似台灣的豬肉紙,還有一粒粒的朱古力脆脆,咸甜交替的味道,幾特別日式魚肉芝士條配自家黑松露醬 $68魚肉芝士條記得要襯熱吃,裡面的芝士放涼了沒有熱哄哄時的好吃,還有記得要沾一沾他們自家製的黑松露醬,味道更濃郁香草蒜片白酒忌廉煮紐西蘭頸蜆 $88白酒味好香濃小編最愛的一道菜式,很出色,忌廉味重得黎又不會蓋過了白酒的香味,加上蒜片,更惹味。更值得一讚的是全部都沒有沙粒的!處理得很好👍🏻原板海膽黑松露蟹膏意大利飯 $158這道菜式性價比很高,寫明原板海膽,真的是原板上的海膽意大利飯,價錢亦超值完全沒有違反商品說明條例,哈哈😄$158就能食到一板新鮮海膽,還未計其他配料呢,岩曬小編愛吃海膽的心😝

不用等位又可以隨便揀選想坐既位置

每一張枱都獨立放了一瓶室溫水,很細心

自家製龍蝦片蟹味噌凱撒沙律

2019-02-23
自家製龍蝦片蟹味噌凱撒沙律
日式魚肉芝士條配自家黑松露醬
原板海膽黑松露蟹膏意大利飯
  • 原板海膽、黑松露蟹膏意大利飯
2019-02-22 141 瀏覽
今晚去咗北角七姊妹道與書局街交界行入少少果度,有好多食肆,揀咗呢間Soul 9意大利餐廳,見裝飾報局好有五六十年代懷舊氣息!木枱,皮椅,電話亭、古舊時鐘、結他等等,佈置頗有心思!兩人點一個寶雲蘇澳洲羊架配薯蓉烤雜菜,另一個煎北美銀花鱸魚黑松露忌廉薯蓉烤雜菜!兩個主菜的份量好多,羊架八成熟剛好,鮮嫩的肉質,蘸些芥末,十分入味又可口,又唔覺有騷味!煎鱸魚皮脆肉香滑,味道亦鮮甜可口,配菜的薯蓉更是軟滑,加上黑松露的香氣四溢!令人吃不停口!整體食材製作都是有水準和用心的製作!

2019-02-21
2019-02-18 206 瀏覽
作為街坊的我經常路過這小店,今天終於一試!餐廳裝修行懷舊復古風格,有木枱、皮椅、英倫風電話亭等,大把影相位!餐牌玩味十足地加了「相機食先」菜式!所有主菜只須加$48就可升級為套餐,升級享有是日餐湯及沙律前菜要了香草蒜片白酒煮紐西蘭頸蜆~頸蜆粒粒飽滿,味道清甜,海水味濃。我們更把那白汁當成湯全喝掉呢第二道菜要了相機食先的原板海膽黑松露蟹膏意大利飯!意大利飯旁附有紫菜,可將意大利飯跟海膽、黑松露及蟹膏一起吃!十分新鮮!主菜就要了燒美國Prime肉眼扒新鮮薯角雜沙律菜!牛扒足十三安士,油花分佈平均,十分有牛肉味,完全無須添加任何醬汁最後要一讃他們的熱水果茶,香氣四溢,絕不會過甜總結這𥚃的食物外形吸睛,但絕非虛有其表
所有主菜只須加$48就可升級為套餐,升級享有是日餐湯及沙律
是日餐湯及沙律
原板海膽黑松露蟹糕意大利飯
燒美國Prime肉眼扒新鮮薯角雜沙律菜
最後要一讃他們的熱水果茶,香氣四溢,絕不會過甜
總結這𥚃的食物外形吸睛,但絕非虛有其表
2019-02-18
是日餐湯及沙律
原板海膽黑松露蟹糕意大利飯
燒美國Prime肉眼扒新鮮薯角雜沙律菜
2019-02-14 123 瀏覽
最喜歡去不同地方覓食,今次與朋友來到北角呢間小店,由於喺內街,都有少少隱蔽。舖頭唔算好大,唔算好多位,不過都有室內室外坐,而且店內格局幾特別,鍾意有一行黑白相,好有feel。講返正題,食店緊係講野食啦~呢個係魚肉芝士條配黑松露醬,個人幾鍾意佢魚肉再食到芝士味,配黑松露醬更加係提昇層次!煙燻鮮蟹肉玉子燒,上碟時有蓋蓋住,一揭開蓋就有煙散出黎!好正!蟹肉配玉子燒又好好味!係一道睇得食得而且吸like既菜式😆焗龍蝦尾有機蘆筍意大利飯,成條龍蝦尾擺碟型!影欋後,為左方便,我同朋友拆哂啲龍蝦肉出黎再配飯食😆幾好!不過多啲蘆筍會更開心!!同埋感覺更中和~寶雲蘇澳洲羊架配薯蓉及烤雜菜,一望到就覺得好正😋叫左七成熟,感覺剛好~好好味🤤🤤薯蓉又超滑!所以話,唔好睇少小店,好多都係心機之作,好睇又好味!

講返正題,食店緊係講野食啦~

所以話,唔好睇少小店,好多都係心機之作,好睇又好味!

同小妹今次去完北角搵食, 無諗過係呢條錦屏街後街裏面, 竟然會有一間咁有質素嘅西餐廳, 售不同國家嘅fusion 菜, 每一道菜都好有特色!😏 就好似呢道帶有日本🇯🇵fusion嘅煙燻鮮蟹肉玉子燒($98) 賣相真係好精緻!😍😍😍 店員會係上枱時,準備好相機📷影相時,先會為你打開玻璃蓋, 鮮拆嘅蟹肉夠晒鮮甜juicy,蟹味十足, 玉子燒食落嫩滑,正,必試!👍🏾 原板海膽、黑松露蟹膏意大利飯($158) 意大利飯用忌廉汁炆煮好, 軟硬度適中, 配上鮮味蟹膏和香濃嘅黑松露醬,十分滋味! 原板海膽份量毫不吝嗇,😍 口感嫩滑,味道鮮甜,推薦!😏 燒美國🇺🇸豬鞍扒($178) 新鮮薯角、雜菜沙律 豬鞍扒超厚切,有成3cm厚, 外皮煎得微脆,肉質鮮嫩多汁, 而且係豬鞍扒嘅關係, 所以唔肥之餘,肉質一點都唔嚡, 值得一試!👍🏻😋 雜菜沙律配上黑醋汁,可以一解豬扒嘅膩感, 薯角炸得香脆,不錯吃!☺️
同小妹今次去完北角搵食,
無諗過係呢條錦屏街後街裏面,
竟然會有一間咁有質素嘅西餐廳,
售不同國家嘅fusion 菜,
每一道菜都好有特色!😏
賣相真係好精緻!😍😍😍
店員會係上枱時,準備好相機📷影相時,先會為你打開玻璃蓋,
鮮拆嘅蟹肉夠晒鮮甜juicy,蟹味十足,
玉子燒食落嫩滑,正,必試!👍🏾
煙燻鮮蟹肉玉子燒
原板海膽、黑松露蟹膏意大利飯($158)
意大利飯用忌廉汁炆煮好,
軟硬度適中,
配上鮮味蟹膏和香濃嘅黑松露醬,十分滋味!
原板海膽份量毫不吝嗇,😍
口感嫩滑,味道鮮甜,推薦!😏
原板海膽、黑松露蟹膏意大利飯
燒美國🇺🇸豬鞍扒($178)
新鮮薯角、雜菜沙律
豬鞍扒超厚切,有成3cm厚,
外皮煎得微脆,肉質鮮嫩多汁,
而且係豬鞍扒嘅關係,
所以唔肥之餘,肉質一點都唔嚡,
值得一試!👍🏻😋
雜菜沙律配上黑醋汁,可以一解豬扒嘅膩感,
薯角炸得香脆,不錯吃!☺️
2019-02-09 118 瀏覽
星期六晚上七點左右去到餐廳,時間尚早,但已經有唔少人係到happy hour緊,感覺都有幾多係熟客😊👍門口同餐廳裏面都整得好靚,好有心思,有木枱,懷舊装飾😁食物方面就係西餐為主,食物都唔貴,意粉飯就一百蚊左右,肉都係二百☺️加$48仲有湯同沙律🥗小食叫咗個啤酒洋蔥圈,個醬係自家制,味道唔錯😁因為本人好中意食海膽,見到有個原板海膽黑松露蟹膏飯,即係叫咗一個,佢真係有原板海膽,仲要$158,真係好抵😋海膽味唔係好濃,但一定唔係臭,$158性價比真心高,仲有蟹膏送飯,好味👍朋友就叫咗羊架,朋友話個羊架都好味,個薯蓉都好香滑

小食叫咗個啤酒洋蔥圈,個醬係自家制,味道唔錯😁

朋友就叫咗羊架,朋友話個羊架都好味,個薯蓉都好香滑

• 原板海膽黑松露蟹膏意大利飯
2019-02-07 115 瀏覽
北角地鐵站附近的餐廳soul 9,餐廳內可在約20人,門外亦都可以坐6至8個人,這間餐廳主打是西餐,店內的燈光店內的燈光和裝修非常之和諧和富有歐陸色彩。餐牌上都幾多選擇,另外叫佢嘅食物都有得加$48做套餐都幾抵!我們選了三款食品,分別是香草蒜片白酒紐西蘭蜆,上碟時白酒的氣味和蒜丶香草味非常濃加上飽滿的蜆肉,湯汁是奶白色的,令你食慾大增。跟住落嚟的是Pizza,Pizza上面的是西班牙火腿,底部的Pizza非常香脆,加上西班牙火腿鹹味的甘香,剛剛恰到好處。最後的是羊架,我們選用八成熟的羊架,肉質非常之嫩滑,加上牛油煮成的薯蓉,軟滑可口,伴碟的是特撰的沙律菜。雖然我們沒有order飲料因為不想喝太多凍的飲品,但店裡易細心安排兩樽的熱開水和一瓶凍開水,服務態度非常好。

2019-02-02 3630 瀏覽
說這餐廳是隱世小店不足為過,因為真的頗難找,不熟地型的建議預先找好地圖呢!這餐廳隱藏在小巷內,暗暗的門口,其實內裡很有特色!餐廳內的裝飾和佈置都充滿歐洲特色,尤其那電話亭序為搶眼。燈光暗暗的有好cozy的感覺。菜單就這兩頁,貴精不貴多, 足以讓我倆選擇困難。 就叫一道小食和兩份主菜吧!香草蒜片白酒忌廉煮紐西蘭頸蜆端上來的時候已感受到蒜和白酒的香氣,濃稠的忌廉汁充滿鹹香的味道又creamy,加上蜆肉每個都大大粒、肥美飽滿、鮮味十足,提升我們的食慾當海膽、蟹膏和黑松露都能在同一時間享受的話會怎麼樣呢?答案是天堂級的享受! 這道原板海膽蟹膏黑松露意大利飯,絕對能滿足大家三個願望! 擺盤已經非常精緻美觀的了, 急不及待要嚐一嚐味道先看原板海膽鋪得密密麻麻的,雖然是小粒小粒的樣子,但是味道非常甜,是優質的海膽呢!想說的是,這版海膽每一粒都是鮮甜的,差點就想連底部的木板都要舔乾淨覺得蟹膏的份量很少嗎?其實只要吃一點點,整個口腔已充滿著鮮味,是帶點鹹香的鮮甜的味道,想讓它繼續停留在口腔慢慢享受,好像吞下去就會很可惜的樣子最奢侈的食法就是在紫菜上放上濃稠忌廉味道的意大利飯,加點黑松露、蟹膏和海膽捲起來

原板海膽黑松露蟹膏意大利飯

最奢侈的食法就是在紫菜上放上濃稠忌廉味道的意大利飯,加點黑松露、蟹膏和海膽捲起來一起放在口中,一咬,就是天堂。 每種食材都有其獨特又突出的味道,但是你不會感到味道複雜,而是互相輝映

另一道主菜是燒味國豬鞍扒,這塊肉非常大又厚身,並以清爽的胡麻醬沙律和烤薯角作點綴,份量豐富。
燒美國豬鞍扒 新鮮薯角 雜沙律菜

我要特別說一下這新鮮烤薯角,每一塊都大大的,外皮烤得很香,中心的薯肉非常軟身,出色!

豬鞍扒的肉雖然非常厚,但是煮得恰到好處。肉質還是軟身的,近脂肪的部分口感就會比較清爽,完全沒有粗糙的感覺!

我點的三道菜我全都喜歡,這個價錢能吃到如此質素,值了!單是那158的三味意大飯已經抵到翻天

2019-01-17
燒美國豬鞍扒 新鮮薯角 雜沙律菜
  • 燒美國豬鞍扒新鮮薯角雜沙律菜
2019-01-31 95 瀏覽
最近卿祝生日嘅時候, 朋友向我推薦咗呢間位於北角嘅cafe。 佢嘅位置都算隱秘, 但係氣氛同味道都相當之好, 非常值得推薦。cafe嘅裝修係偏向英倫風格, 牆上面貼滿咗好多好靚嘅裝飾同相, 非常之適合打卡。係一間咁靚嘅cafe, 當然唔少得飲番杯紅酒啦。cafe跟餐嘅話就可以有沙律同埋湯, 我哋嗰日嘅餐湯係南瓜湯, 味道非常之濃郁。呢本海膽黑松露risotto簡直係超乎我嘅想像, 佢嘅食法有少少偏向日式同意式嘅混合, 首先有成板海膽畀我哋去送飯, 可以用紫菜包係海膽同risotto一齊食, 亦可以將海膽加樂risotto混埋一齊食。最後呢個牛扒亦非常值得推薦, 我哋叫咗medium rare, 牛扒食落都相對嫩滑

係一間咁靚嘅cafe, 當然唔少得飲番杯紅酒啦。