這間咖啡店位於西環石塘咀,鄰近香港大學站B出口,以健康輕食為理念,主打有營又飽肚的輕食,打破對輕食的刻板印象。店內環境寬敞舒適,以簡約的日系木材為主,擺放乾草及綠色盆栽。北海道扇貝烤挪威三文魚 - $268大大塊挪威三文魚扒,鮮甜肥美的魚肉好細膩爽滑,魚油甘香味美,魚皮酥脆咸香;雪白肉厚的北海道帶子爽滑彈牙好鮮甜;滑順的綠女神醬好清新,有碎豌豆及青菜等。牛油果有機雞蛋多士 - $158新鮮的酸種麵包特別外酥內軟,鋪滿厚厚的牛油果蓉綿軟潤滑,更有兩隻有機太陽蛋,流出濃濃蛋黃汁,再撒滿青菜等輕盈又健康。鮮草莓罌粟籽鬆餅 - $38西蘭花火箭菜切達芝士鬆餅 - $38兩款自家鮮製的鬆餅,綿軟而略為黏口;一款加入罌粟籽增添堅果香氣,更有鮮草莓的果甜,配香甜的果醬最好不過;另一款則清爽的西蘭花及微鹹的切達芝士製成,鋪上火箭菜,蘸上微辣的醬汁好特別。Dragon Berry - $68以近年大流行的燕麥奶製成,清爽甜美又健康,加入椰子乳酪帶點酸甜,更有藍莓、香蕉及紅火龍果等新鮮水果,奇亞籽及椰子優格添口感。Strawberry Lemonade - $62香甜的新鮮草莓,遇上清新的鮮檸檬汁,加上有

北海道扇貝烤挪威三文魚

西蘭花火箭菜切達芝士鬆餅
西蘭花火箭菜切達芝士鬆餅

鮮草莓罌粟籽鬆餅 - $38
西蘭花火箭菜切達芝士鬆餅 - $38
Dragon Berry & Strawberry Lemonade

Dragon Berry - $68
Strawberry Lemonade
Strawberry Lemonade

Strawberry Lemonade - $62
香甜的新鮮草莓,遇上清新的鮮檸檬汁,加上有機龍舌蘭糖漿純天然甜味,感覺好輕怡。
2024-04-07
午餐
-🦄 sᴏᴜᴛʜ ʟᴀɴᴇ @_southlane ・🧚🏻 那動人心弦的峇里情 別樹一幟 🦚・🕊️ 春光明媚 習習南風 落葉動 …🍃 夏影黯黯 白駒易逝 心思碎 (#‵′)・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🪭 【 𝓦𝓮𝓵𝓬𝓸𝓶𝓮 𝓽𝓸 𝓣𝓱𝓮 𝓢𝓸𝓾𝓽𝓱… 】・⛵️ ᴄᴀɴɢᴜᴜ ʜᴋᴅ138✨ ᴄʜᴀɴɢᴇ ᴛᴏ ᴀʟʟ ᴄᴀᴜʟɪ +ʜᴋᴅ12🌿 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌑・南里最新的峇里穀物碗 還是純素食的好選擇回想起上次的碗物時光 已是幾年前的南瓜碗這個峇里碗很異國風情 看著就像置身於綠島既然是純素食的穀物碗 那當然蔬食種類豐富我還加錢轉了全椰菜花 來滿足我的蔬菜慾望椰菜花顆粒切得很細碎 質感濕潤卻充滿嚼勁以簡單的黑胡椒鹽調味 及是一些香料去點綴整體感覺就是炒得清爽 沒有我擔憂的油膩感楓糖蘿蔔雖有楓糖二字 但其實一點甜都沒有甜味像是來自蘿蔔香甜 卻沒有蘿蔔的草青味楓糖就是取香不取味道 兩者配搭就是平衡感不過蘿蔔口感有點參差 個人還是愛軟稔的呢苜蓿芽跟紫椰菜和青瓜 三者同是清新爽脆嫩而紫椰菜竟是鮮甜得很 這個對我而言很驚喜個人最喜愛的天貝啡菇 兩種食材是畫龍點睛天貝の口感偏向
🦄 sᴏᴜᴛʜ ʟᴀɴᴇ @_southlane

🧚🏻 那動人心弦的峇里情 別樹一幟 🦚

🕊️ 春光明媚 習習南風 落葉動 …
🍃 夏影黯黯 白駒易逝 心思碎 (#‵′)

🪭 【 𝓦𝓮𝓵𝓬𝓸𝓶𝓮 𝓽𝓸 𝓣𝓱𝓮 𝓢𝓸𝓾𝓽𝓱… 】

現在各方面都是剛剛好 就是健康又好吃的碗

三訪南里去治癒我心靈 新的料理沒令我失望
雖然內心很掛念那南瓜 掛念南瓜的甜蜜澎湃
不過也沒關係不要傷感 畢竟吃到好吃的便好

ᴘ.s.① 嗚… 我還未吃到蕃薯班戟啊!!
ᴘ.s.❷ 還有早晨時光的豆腐吐司… 等我!!

📍 sᴏᴜᴛʜ ʟᴀɴᴇ @_southlane
👉🏻 西環石塘咀南里14號地舖
最後附上餐牌 😆😆
2024-04-04
10 分鐘 (堂食)
$150 (早餐)
2024-01-21 490 瀏覽
✨脆皮炸虎蝦🦐✨購自:South Lane南里(石塘咀)價錢:$258推薦度:8/10-我同家人推薦呢個虎蝦👍🏻炸得酥脆之餘肉質鮮嫩彈牙 大大隻食落啖啖肉 面頭灑上一層炸蒜 提升咗虎蝦嘅鮮味 旁邊配上紅椒粉蛋黃醬 味道酸酸甜甜 加入咗辣椒粉 唔會好辣😋 最後加入埋青檸汁 口感更有層次💚✨瑞士甜菜白豆角清雞湯🥣✨價錢:$98推薦度:7.5/10-呢款雞湯加入咗甜菜 紅蘿蔔 粟米同埋冬菇製作而成 味道鮮甜 淡淡地 同時散發雞肉香味 唔會油膩 亦都係健康營養之選👍🏻💜✨超級乾果椰子乳酪🥥✨價錢:$88推薦度:8/10-呢個椰子乳酪口感豐富 入面有藍莓🫐士多啤梨🍓仲有果仁🥜同椰子片 配料份量比得好充足 每啖都食到細膩嘅層次感 特別欣賞佢嘅藍莓乳酪口感軟滑 質感較濃稠 入面仲有藍莓蓉 令整體藍莓味濃郁👍🏻藍莓幾鮮甜 令整體味道唔太酸💜💛✨Flourless Almond Orange Cake 🍰 ✨價錢:$52推薦度:7.5/10-呢款無麵粉杏仁香橙蛋糕口感較實淨 唔會鬆散 如果可以做得濕潤少少會較好🤏 不過香橙味好濃郁‼️面頭仲灑上香橙絲 香氣十足 味道清新 唔會太甜 相比起傳統蛋糕有較少嘅碳
✨脆皮炸虎蝦🦐✨
購自:South Lane南里(石塘咀)
價錢:$258
推薦度:8/10
💛
價錢:$52
推薦度:7.5/10
呢款無麵粉杏仁香橙蛋糕口感較實淨 唔會鬆散 如果可以做得濕潤少少會較好🤏 不過香橙味好濃郁‼️面頭仲灑上香橙絲 香氣十足 味道清新 唔會太甜 相比起傳統蛋糕有較少嘅碳水化合物 亦都係值得一試✅
🤎
✨Baked Passionfruit Line Cheesecake 🍰✨
價錢:$68
推薦度:7.5/10
呢款芝士蛋糕質地鬆軟綿密 芝士入口順滑軟心效果一流 餅底部份保持一定嘅鬆脆度 呢款蛋糕加入咗百香果同青檸 帶來明顯嘅酸甜味道👅口感清新 食完唔覺得膩 幾特別
脆皮炸虎蝦
Flourless Almond Orange Cake
脆皮炸虎蝦
Flourless Almond Orange Cake
2023-12-09 347 瀏覽
I am extremely satisfied with the food at south lane. The mussels were fresh and of the highest quality, resulting in a truly delightful dining experience. Garlic bread with homemade butter was super impressive.I love the food here and a relax vibe with nice staff serving around.
2023-11-03 510 瀏覽
🥗🥗🥗好少會去西環同堅尼地城一帶,但聽聞都幾多靚靚新餐廳,的確靜靜地幾悠閒,環境都唔錯半隻香烤澳洲走地雞配香蒜薯條($198)Big plates,好有份量,半隻烤雞顏色好吸引,薯條炸得香脆有薯皮,有粒粒蕃茄醬,雞肉好嫩滑,雞翼特別入味,碟上加左檸檬同蒜,令到薯條同雞肉都有淡淡既檸檬同蒜味👍🏻👍🏻👍🏻海鮮叻沙($158)味道比平時淡味,食完唔會頸渴,有魚柳、鮮蝦、蜆等海鮮,但比較細碗,價錢略貴Super Green ($68)果味好種,質地好rich,加入左螺旋藻,飲落又有火龍果既味道,相當飽肚同健康Chocoholic ($68)有朱古力味但又好重生果底,好特別而又清新,唔會太膩太飽,要提提餐廳既smoothie同咖啡只提供植物奶

🥗🥗🥗

半隻香烤澳洲走地雞配香蒜薯條($198)

海鮮叻沙($158)

Super Green ($68)

Chocoholic ($68)

不推薦食物質素低 人均250多吃得很痛苦,覺得自己是250雞无雞味 肉特柴,沒吃完意面像是去醬汁里沖了個涼 味道一點也掛不住面本身也毫無嚼勁 全場最佳是薯條,脆脆的熱乎乎的很多人在拍照和自拍 這家餐廳環境的確不錯 看到很多人點了一個類似花盆的上面很多綠色的東西,都在拍照,大概都要Post上社交媒體吧但是更重視食物本身的就不建議來了總體性價比低,食物不好吃,不推薦這家餐廳原名14 South Lane,去之前千萬參考之前的評論,唔抵啊!
不推薦
食物質素低 人均250多吃得很痛苦,覺得自己是250
雞无雞味 肉特柴,沒吃完
意面像是去醬汁里沖了個涼 味道一點也掛不住
面本身也毫無嚼勁
全場最佳是薯條,脆脆的熱乎乎的
但是更重視食物本身的就不建議來了
總體性價比低,食物不好吃,不推薦
2023-06-22 670 瀏覽
造訪N次嘅南里,係我哋想食偽健康食物時既選擇😆 唔係餐廳食物唔健康,只係我哋叫嘅野係健康中的不健康😝是日點餐如下:馬拉喀什風穀物碗摩洛哥風味嘅穀物碗,包括有豆、蔬菜、肉類及香料超級乾果椰子乳酪雖然做法簡單,所有食材都好容易喺超級市場買到,但係就係懶得去整,要出去叫,難得呢度整得唔甜😆😋薯條配搭自家製蕃茄醬好鍾意佢呢度嘅自家細蕃茄醬🥫好有特色Green detox 混合幾種唔同嘅綠色蔬菜同水果,感覺健康,好似食咗好多菜咁,啱晒我呢啲唔鍾意食菜嘅人

是日點餐如下:

馬拉喀什風穀物碗
摩洛哥風味嘅穀物碗,包括有豆、蔬菜、肉類及香料

薯條配搭自家製蕃茄醬
好鍾意佢呢度嘅自家細蕃茄醬🥫好有特色

Green detox

2023-06-17
2023-06-09 469 瀏覽
今日同老婆過去幫襯同之前上手cafe裝修一樣,冇咩點變兩個人叫咗兩杯凍latte(冇睇張單唔知幾錢),一個鬆餅(好似係38元),藍莓士多啤梨乳酪(88元),同埋一個意大利飯(158元)咖啡幾好飲,用燕麥奶沖而食品質素同其他cafe差唔多都係嗰個味,無咩驚喜,但算唔錯不過埋單400幾元,平均每人200元,對於我同老婆嚟講一個午餐算係比較貴(因為冇套餐要散叫)總言之整體感覺就係一間普通嘅cafe,冇乜主題冇乜特點,所以都估計唔會再幫襯,因為淨係西環地區都已經有過百間cafe,好飲嘅咖啡大把,食品質素同佢一樣但價錢平過佢亦都有好多,冇必要特登行過去食
今日同老婆過去幫襯
同之前上手cafe裝修一樣,冇咩點變
咖啡幾好飲,用燕麥奶沖