2010-12-23 169 瀏覽
Sogo殺落超市, 去左我最愛既beard papa到買野返歸食!!去完beard papa之後就一定會行過隔離既stick STICKS !!!佢地而家做緊CHRISTMAS 既PROMOTION, 好似見到個櫃好似好吸引咁war!!心大心細之下, 又諗到頭先係beard papa到買左一個甜品…買一條STICKS食好啦!!!左簡右簡之下, 簡左最穩陣既朱古力味Brownies !條Brownies有好多nuts, 應該話有一大半係nuts, 所以攪到個cake 好干身, 一路食, 一路要”趙”野…食都食得好累呀…所以食左一半就無食啦! 唔可以話佢難食, 食, 但佢cake 同nuts 既比例實在唔對板囉~~

左簡右簡之下, 簡左最穩陣既朱古力味Brownies !

2010-12-22
2 分鐘 (外賣自取)
$20 (其他)
慶祝紀念
聖誕節
2010-06-27 42 瀏覽
甜耶耶薑餅人再買來甜點, 今次是四條士的, 味道是芒果慕絲, 綠茶忌廉, 紐約芝士和雲石芝士.比較起來, 還是愛芝士系列多些.

甜耶耶薑餅人再買來甜點, 今次是四條士的, 味道是芒果慕絲, 綠茶忌廉, 紐約芝士雲石芝士.
比較起來, 還是愛芝士系列多些

2010-06-13
2010-05-31 17 瀏覽
Sogo正進行「感謝週年慶」,全店舉行優惠。經過此小店,見所有貨品皆是優惠價$10,故買了一件來試試。芒果窩夫(優惠價$10):窩夫因在雪櫃很久,所以比較「韌」,亦沒有香味。芒果吉士餡雖然不少,但不夠滑和芒果味淡,夾雜著的芒果粒也不多。比較好的是窩夫皮和餡之間有層朱古力,增添一點口感。看來,凍的窩夫還是不及熱的~另外,職員封紙袋的動作很慢,收錢時又顧著和一另一位店員說話,收錢和找錢時皆漫不經心又沒有笑容。服務態度真的要好好改善。

看來,凍的窩夫還是不及熱的~

2010-05-28
$10 (其他)
2010-05-02 21 瀏覽
我食嗰個綠茶味好濃味,又香,但係好滯。其實係格仔餅裏面加咗幾種Cream,所以我覺得呢個好似高級嘅格仔餅,好食~甜味不多,但卻有濃濃的茶味,吃下去有點舒服嘅感覺~
我食嗰個綠茶味好濃味,又香,但係好滯。

甜味不多,但卻有濃濃的茶味,吃下去有點舒服嘅感覺~
2010-05-02
2010-04-10 33 瀏覽
係SOGO行行下見有D肚餓,就決定搵D野食下。我之前經過呢間stick Sticks見到佢有個waffle sandwich好似幾得意咁,已經想試下,不過上次都係無試到,所以今次就決定買黎食下。佢有7-8款口味,都係朱古力,tiramisu個d咁,最後我要左榛子味,榛子味係最貴架,要$16一件。佢個Waffle都有兩隻味,一隻係原味,另外係朱古力味,不過榛子味既餡料就一定係配朱古力味既waffle。不過呢個waffle sandwich其實唔好食,係雪櫃拎出黎非常之凍,所以個waffle都變得非常之硬,而且佢無咩朱古力味,不過偶然會食到一粒粒類似朱古力既野。入面既榛子餡雖然多,都算幼滑,但都係無左榛子個種香濃既味道,間唔中會食到一粒粒花生,但對整件waffle sandwich既味道都無咩幫助。總結一句覺得唔係幾好食,我都唔會再買黎食。

總結一句覺得唔係幾好食,我都唔會再買黎食。
2009-11-07 12 瀏覽
每次行過都會被五顏六色的sticks吸引住,見到買3送1,決定買!因為還有幾個鐘才回家,盒裝無咁容易傾倒。可惜店員堅持,買五條,先至可以俾盒裝。精心挑選了:莫加杏仁Mocha Almond$14,為減少甜度,已將焦糖勃走,但都好甜,唔似mocha味,似咖啡味,感覺求求其其咁。Tiramisu Chocolate$15,似乎有栗子層,夾Tiramisu都ok好食。蘋果Tarte Tatin($18free),好似食蘋果布甸咁,所以第一啖都有d驚喜,但食食吓,又覺太甜。朱古力Shanti Chocolate$12,廉價朱古力味,麻麻。食完晒,邊件最好?好難講,因為食完真係無乜感覺,只係覺得甜,同埋只顧玩「別具一格」,不顧內涵優劣。食完一次真係唔洗再諗喇。
每次行過都會被五顏六色的sticks吸引住
,見到買3送1,決定買!
。精心挑選了:
食完晒,邊件最好?好難講,因為食完真係無乜感覺,只係覺得,同埋只顧玩「別具一格」,不顧內涵優劣。食完一次真係唔洗再諗喇。
紙袋 packing
2009-11-06
$41 (早餐)
紙袋 packing
2009-05-01 2 瀏覽
次次經過都係買Bread papa, 今次決定試一試...細細件所以可以多試試不同口味Chocolate Mouse Cake唯一比較好味的, 朱古力Mouse不錯。Mango Mouse Cake很普通的芒果mouse cake, 沒有驚喜...Green Tea Mouse Cake不太感覺到的綠茶味, 只有甜。Apple Cheese Cake與想像差太多, 果肉不好吃, 蛋糕本身的甜味怪怪的...不會再買。真係有啲失望...又少一間可以閒時買嚟開心下既cakeshopps. 店員好似玩得太瘋...打打鬧鬧, 又好大聲傾計同調情...感覺有點不太好....

Chocolate Mouse Cake

唯一比較好味的, 朱古力Mouse不錯。

Mango Mouse Cake

很普通的芒果mouse cake, 沒有驚喜...

Green Tea Mouse Cake

不太感覺到的綠茶味, 只有甜。

Apple Cheese Cake

...感覺有點不太好....
黑色扁扁的盒子...不錯
Apple Cheese Cake
2009-05-01
黑色扁扁的盒子...不錯
2009-02-03 28 瀏覽
同事升職,可喜可賀。最可喜還是送了蛋糕來寫字間,用黑色長方而扁的盒載著,看來很有卡士。有數款不同顏色和味道,我選了啡色的一件,看介紹的單張,應是叫Classic Brownies,以朱古力和果仁為主,長條型的切法,頗為別緻,能吸引一眾少女的青睞,味道方面,因有雜果仁的關係,咬落有「趙」頭,果仁與朱古力亦已拍檔多年,相安無事。然而,除賣相稍為變更些少,有些特別外,其餘無甚驚喜。同事吃的一件是檸檬味,回應是得個酸字。藍莓味的則不錯。聽聞要十幾元一件,要是我升職,要求到,我也會買吧?

同事升職,可喜可賀。

聽聞要十幾元一件,要是我升職,要求到,我也會買吧?

黑色長條型的紙盒
幼幼長長
夾雜了很多果仁
下午茶
2008-10-26 13 瀏覽
買完蛋糕後, 行經這裡竟發現有焦糖燉蛋賣, 真算是個驚喜發現, 賣$16一件, 雖然份量不多, 但用上了很精緻的小盅盛著, 未吃已被它的造型吸引註明是雲呢拿味, 但吃著好像不太覺, 反而蛋味雖不太濃, 但奶味卻很重, 夾著薄薄一片焦糖伴來吃, 甜度適中

$16 (其他)
(非會員)
2008-10-22 3 瀏覽
我第一次食stickcake係今年既年頭,當時覺得唔錯,平均一個月都會去幫襯2-3次,6月時到了外地工作,剛剛回來2星期,前2日心月來潮走左去買stickcake食,老實講,我食完今次以後都唔會再幫襯,唔知係咪自己口味變左定係經濟唔好轉左d平價材料,食落完全唔同左以前既水準,好似d homemade 蛋糕既感覺,唔可以話難食囉but真係無以前咁好食,因為自己平時都有係屋企整下蛋糕,我覺得自己整既仲好味,咁既價錢食homemade cake,有點兒那過囉
2008-08-11 7 瀏覽
i've tried a couple of their different flavors. None are good.Gorgonzola cheese stick- a weird blue cheese taste.Tiramisu- no where near tiramisu, just cream ontop with a hard cheese stick under.chocolate cheese stick- neither chocolate or cheese can be tasted.Original cheese stick- um......even Italian Tomato is better.Apple pie stick- it's BITTERBrownie- 3 words. SWEET TO DEATH.1 big dissapointment.Such price for such a small and awful stick.??

Apple pie stick- it's BITTER

1 big dissapointment.

2008-07-24 14 瀏覽
stick stick其實是日本的36 sticks,在日本挺火紅,來到香港是beard papa之下,蛋糕的recipe來自日本,全都是本地製造。當天去到雖然單張介紹有很多款,但每次款式也不是太多,約十來款。是次試了 Gorgonzola cheese stick和red bean chocolate cake。gorgonzola 是味道略重的芝士,這條有那款芝士味但不重也不濃,質感卻介乎普通美式芝士餅與sponge cake之間,不太特別。紅豆朱古力更差,紅豆cream沒紅豆味,朱古力沒朱古力味,蛋糕部份有點乾。我相信日本的水準會更好...得意是幾得意的,但也不會再試。同類芝士條不如光顧italian tomato。而且蛋糕一條細細的,大食一點吃兩條也不夠當甜品。

紅豆朱古力與哥根蘇拿芝士
$23 (其他)
2008-06-11 6 瀏覽
到友人家吃飯, 仲有飯後甜品. 的的式式的長條chesse cake, 都幾有芝士味, 香滑, 但幾口便幹掉它. 10多元, 似乎不值., 最慘係....到喉唔到肺. 好吊癮.
2008-06-03
貌似挺受歡迎的一間新甜品店(試的時候還算新,而家都不是了),可惜就我試的兩款來講,還真是蠻失望的。Green tea tiramisu, $14,最大問題是綠茶味比較弱,tiramisu的芝士部分過于硬,芝士份量又欠了少少;餅底又不夠酥化,非我所愛。Red bean choc, $12,也不太理想,紅豆慕絲香滑,可惜與朱古力不是特別夾的一對,但就口味講略勝與前者。確實,該店出品款式豐富式樣又討好,可惜所試味道都幾普通,價錢同份量一比又較為貴價,不太推薦。

不吃也罷
2008-04-13 1 瀏覽
買了四條士的餅回家做甜品(因四條以上才附送盒包裝).Strawberry shortcake –其實只是一層忌廉一層酥皮再面層加半粒士多啤梨, 酥皮不酥脆, 也不襯士多啤梨之名.紅豆朱古力- 紅豆mousse幾香兼有沙沙地感覺, 但混埋朱古力餅吃味道難突出.Gorgonzola Cheesecake –芝士味淡, 又乾又鞋, 不好吃!Tiramisu –四條中最好吃, 夠creamy夠濕潤, 但咖啡味不足.

買了四條士的餅回家做甜品(因四條以上才附送盒包裝).