餐廳: Sugar
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-10-18 77 瀏覽
Sugar 🌟整體: 個景世一 酒水價錢合理 單係呢兩點就要bookmark 🏠環境: 有分內外 裏面暗暗哋配合小枱燈係Chill feel 不過我覺得唔熱的話 出面係最perfect 因為夠哂高 可以望住個夜景都幾浪漫 有時仲有音樂體驗同DJ session 🧑🏻‍🍳服務: ✅☆║.............║☆‼️ Spicy Tuna $138✅ 香辣吞那魚他他、脆米餅、山椒粉✅ 少少似一口多士咁 不過唔係好辣 鮮鮮地送酒‼️ Mercury $ 155✅ Rich, Velvety, Floral ✅ Ron Zacapa 23 Yrs Rum, Malibu, Darjeeling Tea, Orange Bitters✅ 揀咗杯酒精味 唔太重 月球係有少少類似朱古力碎嘅嘢 俾你一啖碎一啖酒咁飲‼️ Neptune $145✅ Breezy, Toasty, Mellow✅ Tanqueray Ten Gin, Ginger & Pear Liqueur,Clarified Chrysanthemum Tea. White Wine Foam✅ 呢杯造型幾得意 有一支loll

🧑🏻‍🍳服務: ✅

☆║.............║☆

‼️ Spicy Tuna $138

✅ 香辣吞那魚他他、脆米餅、山椒粉
✅ 少少似一口多士咁 不過唔係好辣 鮮鮮地送酒

‼️ Mercury $ 155

✅ Rich, Velvety, Floral

‼️ Neptune $145

✅ Breezy, Toasty, Mellow
✅ 呢杯造型幾得意 有一支lollipop 咁 正所講食得又玩得 幾開心

📍 太古太古城道29號東隅32樓

32/F, EAST Hong Kong, 29 Taikoo Shing Road, Tai Koo

⏰ 星期一至四
17:30 - 01:00
星期五至六
17:30 - 01:30
星期日
17:30 - 00:30

☎️ 電話號碼 39683738

📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
位於太古嘅呢間Rooftop酒吧超好feel 多謝朋友推介我嚟chill下朋友推薦我 我又再推薦比朋友我兩個同伴friends都鐘意呢個地方😍叫嘅三杯drinks各有特色最緊要係啱我哋各人嘅個人口味 我嗰杯係芒果smoothie feel🥭佢嘅魷魚小食都好啱送酒🦑😋最鍾意係佢個環境同埋音樂有一流嘅音樂體驗同埋夜晚嘅DJ Session都有好氣氛嚟開港島附近嘅朋友 可以嚟同chill下 感受下👍🏻😇
位於太古嘅呢間Rooftop酒吧
有一流嘅音樂體驗同埋夜晚嘅DJ Session都有好氣氛
嚟開港島附近嘅朋友 可以嚟同chill下 感受下👍🏻😇
2023-10-06
2023-10-08 69 瀏覽
太古城東隅酒店頂樓的天台酒吧Sugar,在太古地鐵站旁,非常方便酒吧有室內及戶外座位,室外位置把32層樓高的無敵維多利亞港海景一覽無遺,景觀超級開揚;酒吧燈光昏暗,設計風格時尚優雅,可以一邊吹著海風一邊摸酒杯底一邊享受現埸DJ打碟,氣氛十分放鬆十分chill🙌🏼溫馨提示,一定要參觀打卡洗手間,能夠飽覽整個太古住宅區,落地大玻璃有居高臨下的感覺,加上大理石圓柱水槽,感覺高級華麗酒店最近以星球作為一系列的創意雞尾酒🌐我們點了兩杯雞尾酒和一份小食Earth $135Earth以Tanqueray Malacca Gin為基酒,加了開心果醬、抹茶、煎茶、焦糖煉乳,配搭新鮮夢幻特別酒杯上放了棉花糖,飲之前要倒入酒令棉花糖溶化,為品酒加入體驗元素味道較creamy較甜,有濃郁的奶油口感、突出的香甜開心果味、香濃的茶味,味道豐富,整體非常易入口,適合女生Uranus $145天王星以龍舌蘭酒為基酒,加了芒果皮甜酒、青檸酒及有汽椰子水,外表簡單清秀雞尾酒奉上時已經有淡淡椰子香,加上杯邊沾滿椰絲的清新、芒果皮甜酒的新鮮微甜、青檸酒的酸香,味道清新醒神又帶點微甜,推薦畀椰子愛好者🥥Hamachi Donb

Earth $135

Uranus $145

Hamachi Donburi $148
油甘魚丼飯、青葱、柚子醋、三文魚籽
油甘魚新鮮甜美,加上切粒的青葱吊味,搭配酸酸甜甜的柚子醋,非常清新開胃,十分高質

-總體評分-
環境:9/10
食物:8.5/10
服務:8.5/10
抵食:8.5/10

📍太古太古城道29號東隅32樓
Time flies, 10 years ago at the same bar.十年前個時我係同大學朋友一齊嚟呢間靚靚天台酒吧。而家再同我嚟Sugar已轉成我嘅男朋友。10年後再嚟,Sugar個維港景色依然係咁靚,座落於鰂魚涌太古East酒店,每次嚟都唔會太多人,夠寧靜啱晒兩個人靜靜地傾偈!🍸 推介佢哋嘅銀河星球主題飲品!「Planet X」、「Earth」和「Mars」,配埋日本style嘅下酒小食,完美搭配!

2023-09-28
2023-10-06 47 瀏覽
Sugar位於太古城道東隅頂樓32樓,這家酒吧提供了壯觀的維多利亞港海景。無論是白天還是夜晚,這裡的景色都令人嘆為觀止。坐在酒吧的露台上,我感受到了城市的脈動,這絕對是一個享受難得的體驗。Golden Hour是一杯精心調配的雞尾酒,它結合了不同果汁,口感豐富而平衡。這杯雞尾酒帶來了一種溫暖和芳香的感覺,非常適合在愉快的晚上品味。而Venus則是一杯清爽的水果雞尾酒,由新鮮水果和酒精混合調製而成。它帶有微妙的酸甜味,讓人感到愉悅。這兩杯cocktail的味道和口感都非常出色,絕對是酒吧愛好者的不二之選。至於小吃,我點了油甘魚丼飯。這道小吃是一份傳統的日式料理,以新鮮的油甘魚為主要食材。魚肉鮮嫩多汁,搭配著軟糯的飯粒和豐富的配料,味道令人垂涎欲滴。在享受美酒的同時,這道小吃為我的味蕾增添了一份美好的享受。最後,我要讚揚Sugar酒吧的服務。工作人員熱情友好,對飲品和小吃都提供了很好的建議。他們總是保持著微笑,樂於回答我的問題,讓我感到非常受歡迎和舒適。

2023-10-04 55 瀏覽
早幾日,小編同另一半就去咗太古酒店上面嘅酒吧賞月,餐廳位置位於酒店最高嘅樓層,可以望到港島東嘅海景同夜景,而且好chilli, Cocktail 以星球為主,好適合用嚟打卡,而且各有特色今次小編就介紹兩款嘅Cocktail,適合少飲酒嘅朋友試吓,第一杯叫 earth 🌍, 感覺好容易入口,唔會太濃酒味,感覺好Creamy!而且呢好適合打卡,飲之前會有個藍色嘅糖水倒落去啲棉花糖上面,等佢溶落個酒嗰度另一杯呢就係叫Neptune,入口就係gin 味,而且仲有支棒棒糖俾你搞住泡泡飲,好特別!最後我哋就叫咗款小食,一路食,一路傾吓偈,欣賞吓個月光,串燒燒帶子,大致超大粒,而且好有鮮味,一碟有三串, so yummy 😋

Life's too short, let's just chill. Take time to chilll...Weekend 當然要來chill chill 吧🥂🍾,呢間酒吧我bookmarked 好耐,一直都未有時間黎,今次趁假期就來感受一下呢度既休閒捨意🥳!係酒店頂層,以摩登概念配以維多利亞港🌊 景致,輕鬆氛圍真係好正。Sugar天台酒吧設室內感覺浪漫,而戶外露天位置亦氣氛滿滿,多個⛱ 加上無遮擋180°C 醉人維港景致,真的無敵美!帶來創意雞尾酒、精選葡萄酒單和精緻共享小食盤,沒有其他地方比起這裏更適合欣賞香港的晝夜交替😚😚😚,下次再來喔💕。🔸Hokkaido Scallop 烤北海道帶子 $198Sea Urchin & lime butter 新鮮嫩滑厚肉肉帶子。🔸Mercury $155ran zacapa 23 yrs old rum, darjeeling tea, malibu, orange bitters配以小點 rum panna cotta🔸Mars $145two moons calamansi gin, avocado pit orgeat, fer

🔸Hokkaido Scallop 烤北海道帶子 $198

🔸Mercury $155
配以小點 rum panna cotta

🔸Mars $145
two moons calamansi gin, avocado pit orgeat, fernet branca, frangelico, super-juice foam
配以 avocado chocolate clip cookie

「Relaxation is the key to a happy soul.」
×××[Sugar]×××
©太古太古城道29號東隅32樓
2023-10-02 50 瀏覽
A very decent and nice place for happy hour! We ordered 2 drinks and a snack.Signature cocktail- EarthIt was a gin based cocktail, with pistachio paste, matcha, Condensed Milk, very interesting combination. Mocktail - Blush teaRose and jasmine tea with honey, soda and orange peels. I like it, mild, refreshing and lightly sweetened! Girl’s pick! We also ordered kinboshi pork belly buns, it was surprisingly good! The pork was soft and nicely cooked. I liked the sauce and the pickles, which brough

Signature cocktail- Earth

Mocktail - Blush tea

We also ordered kinboshi pork belly buns, it was surprisingly good! The pork was soft and nicely cooked. I liked the sauce and the pickles, which brought more favours to the dish!

Overall, it was a really good dining experience, highly recommended!
無敵景觀rooftop bar🏙️+ 太陽系主題特色cocktail🪐之前一直都好想去sugar位於East Hotel 32/F嘅rooftop bar有室內及戶外座位室外可以一覽無遺欣賞到無敵維港同城市景色🏙️酒吧燈光柔和昏暗,設計摩登優雅可以一邊享受DJ播放嘅音樂,一邊放鬆心情飲返杯~🍸另外,佢地嘅洗手間都係一大亮點!!✨裡面有落地大玻璃有景睇而且個大理石圓柱形水槽好豪華!真係忍唔住要影返幾張相先走(*´∀`*)Sugar嘅調酒師創作咗一系列以太陽系行星為主題嘅特色cocktail,個menu就好似一份artwork咁勁多details,欣賞咗好耐之後揀左其中一杯Saturn •̀ᴗ•́Saturn $155·˖✶ Elegant, Silky, BoldHennessy VSOP, Homemade Sweet Vermouth, Bitters, Mango sphere, sago呢杯第一眼我就想叫!用左Hennessy VSOP、自家製vermouth同埋bitters調製,入面仲有西米同埋一舊芒果球呢個組合高貴得黎好精緻

之前一直都好想去sugar
位於East Hotel 32/F嘅rooftop bar
有室內及戶外座位
室外可以一覽無遺欣賞到無敵維港同城市景色🏙️
酒吧燈光柔和昏暗,設計摩登優雅
可以一邊享受DJ播放嘅音樂,一邊放鬆心情飲返杯~🍸

另外,佢地嘅洗手間都係一大亮點!!✨
裡面有落地大玻璃有景睇

呢杯第一眼我就想叫!
呢個組合高貴得黎好精緻,飲落杯酒有一種好豐厚嘅感覺(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

Sugar Classics - Petal Fizz $145·˖✶
Elderflower Liqueur, Prosecco, Yuzu, Honey
本身諗左一陣叫佢定係Gin Blossoms入面用Monkey 47 x fever tree tonic 嘅gin&tonic (monkey47超級fans ( >д<))

不過同staff討論左一陣之後,都係推薦試下佢地嘅Sugar Classics!
Petal Fizz 加入咗接骨木花利口酒Prosecco、柚子同蜂蜜
呢杯酒有微微花香同埋酸甜嘅味道,非常清新同柔和(•͈⌔•͈⑅)♡ 完全冇後悔!

Loaded Tokyo Fries $138·˖✶
Kewpie, Furikake, Katsuobushi Flakes and Tonkatsu Sauce
呢款小食都係staff推介嘅,就咁望menu都覺得佢係最吸引✨
好似食緊章魚燒咁嘅takoyaki fries
上面鋪滿丘比沙律醬、飯素、日式豬扒醬同木魚花,千祈唔好錯過!(๑´ㅂ`๑)♡♡

Sugar嘅氛圍同埋獨特嘅設計,加上美麗嘅景色,絕對係一個值得一試嘅酒吧。無論係同朋友一齊去放鬆或者約會,都係一個唔錯嘅選擇♡

• Loaded Tokyo Fries
2023-09-30 57 瀏覽
🎋🎑中秋節屋企做完節,就去左太古城東隅酒店頂樓的💗skybar賞月。🌝酒吧布置高級, 揀咗室外位置睇風景,仲可以吹住海風好舒服。同朋友飲cocktail傾下計,食下nuts🥜 chill🍸🍹Uranus 太陽系星球命名的系列中,我選了天王星🌐,這杯味道好清新,有tequila 及椰子水,杯邊沾滿椰絲。🥥朋友就點了杯gin tonic🍋🐙小食選擇了章魚燒,熱辣辣脆卜卜。😍 想不到酒吧都有呢款日式小食。

酒吧布置高級, 揀咗室外位置睇風景,仲可以吹住海風好舒服。

Uranus

朋友就點了杯gin tonic🍋

2023-09-29
2023-09-25 47 瀏覽
______________________________ 上個weekend去的高質靚景酒吧餐廳♡︎位於太古酒店頂層•分別有室外同室內座位坐室外就可以望晒成個維多利亞港 個feel真係好正不過我嗰日咁啱紅雨 所以只係坐咗室內🤣______________________________ / Earth / ʜᴋᴅ145Gin•開心果醬•抹茶•煎茶•焦糖煉乳配搭全部都係我鍾意嘅元素 好快就決定叫呢杯入口creamy 開心果味好突出 甜度稍高少少呢杯好適合女仔 易入口又夠晒特別♡︎/ Neptune / ʜᴋᴅ145好特別嘅presentation杯上放咗枝lollipop 先舔一口再飲一啖酒鍾意呢個咁有心思嘅配搭組合!/ Loaded Tokvo Fries / ʜᴋᴅ138飲酒當然要叫埋小食 一邊飲一邊食一邊傾炸薯條配上沙律醬•木魚花•日式豬扒醬幼薯條炸得香脆 特別鍾意佢哋加咗飯素 惹味到食唔停 佐酒一流

上個weekend去的高質靚景酒吧餐廳♡︎

呢杯好適合女仔 易入口又夠晒特別♡︎

/ Neptune / ʜᴋᴅ145

好特別嘅presentation
杯上放咗枝lollipop 先舔一口再飲一啖酒
鍾意呢個咁有心思嘅配搭組合!

/ Loaded Tokvo Fries / ʜᴋᴅ138

飲酒當然要叫埋小食 一邊飲一邊食一邊傾
炸薯條配上沙律醬•木魚花•日式豬扒醬
幼薯條炸得香脆 特別鍾意佢哋加咗飯素
惹味到食唔停 佐酒一流
同朋友喺太古城食完飯意猶未盡,諗起去East Hotel 32/F既rooftop bar再飲杯野傾下~ 雖然落大雨無坐outdoor,不過室內都好有情調,仲有駐場DJ 打碟,有氣氛得黎又唔太嘈,傾到計~Cocktail 分左幾個系列點了Gin Blossoms花系列既𝐌𝐨𝐧𝐤𝐞𝐲 𝟒𝟕 𝐆𝐢𝐧 × 𝐅𝐞𝐯𝐞𝐫 𝐓𝐫𝐞𝐞 𝐑𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡𝐢𝐧𝐠𝐥𝐲𝐋𝐢𝐠𝐡𝐭 𝐈𝐧𝐝𝐢𝐚𝐧 𝐓𝐨𝐧𝐢𝐜薰衣草、茉莉花味好香,仲飲到一粒粒既薰衣草,清香柚子,入口好舒服,Tonic既bubbles亦好細緻,令人放鬆既感覺。另一杯係行星系列既 𝐏𝐥𝐚𝐧𝐞𝐭 𝐗 🌎用2款whisky,以whisky on rock 形式調製,餘韻帶麥芽、草本香氣,酒精味道亦無想像中咁強烈。𝐊𝐢𝐧𝐛𝐨𝐬𝐡𝐢 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐛𝐞𝐥𝐥𝐲 𝐛𝐮𝐧𝐬 一客兩件,叉燒汁半肥瘦腩肉加埋醃青瓜,感覺又不太膩!連washroom 都有打咭位,景觀好靚✨
同朋友喺太古城食完飯意猶未盡,

Cocktail 分左幾個系列
點了Gin Blossoms花系列既
𝐋𝐢𝐠𝐡𝐭 𝐈𝐧𝐝𝐢𝐚𝐧 𝐓𝐨𝐧𝐢𝐜
薰衣草、茉莉花味好香,
仲飲到一粒粒既薰衣草,
清香柚子,入口好舒服,
Tonic既bubbles亦好細緻,令人放鬆既感覺。
𝐌𝐨𝐧𝐤𝐞𝐲 𝟒𝟕 𝐆𝐢𝐧 × 𝐅𝐞𝐯𝐞𝐫 𝐓𝐫𝐞𝐞 𝐑𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡𝐢𝐧𝐠𝐥𝐲 𝐋𝐢𝐠𝐡𝐭 𝐈𝐧𝐝𝐢𝐚𝐧 𝐓𝐨𝐧𝐢𝐜

另一杯係行星系列既 𝐏𝐥𝐚𝐧𝐞𝐭 𝐗 🌎
餘韻帶麥芽、草本香氣,酒精味道亦無想像中咁強烈。
𝐏𝐥𝐚𝐧𝐞𝐭 𝐗 🌎

𝐊𝐢𝐧𝐛𝐨𝐬𝐡𝐢 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐛𝐞𝐥𝐥𝐲 𝐛𝐮𝐧𝐬
一客兩件,叉燒汁半肥瘦腩肉加埋醃青瓜,感覺又不太膩!
𝐊𝐢𝐧𝐛𝐨𝐬𝐡𝐢 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐛𝐞𝐥𝐥𝐲 𝐛𝐮𝐧𝐬

連washroom 都有打咭位,景觀好靚✨

𝐏𝐥𝐚𝐧𝐞𝐭 𝐗 🌎
  • Planet  X
🌃 港島東DJ打碟Rooftop Bar 🪩-TGIF! 今次揀咗位於東隅酒店頂層嘅Sugar同朋友飲杯野放鬆下 獎勵自己😌 現埸有DJ打碟 播住chillout/lounge music🎶 氣氛輕鬆 最岩傾密計😏-創意雞尾酒係佢地其中一個賣點✨ 佢地以太陽系行星為概念 創作咗9杯雞尾酒 我地試咗其中兩款比較易入口嘅🌌-🍸Mercury $155水星以Rum酒為基酒 加入大吉嶺紅茶 飲落甘醇順滑 幾乾爽🤔 雞尾酒奉上時 會附上一個配合主題嘅星球造型容器 入面有Rum酒奶凍同oreo餅碎 好特別 打咭一流🥰 一啖酒 一啖奶凍 口腔內嘅rum酒香更濃郁 好有feel🫠-🍹Uranus $145天王星以經過油洗留下椰子油香氣嘅龍舌蘭酒為基酒🥥 加上青檸酒 以及有汽椰子水 杯邊沾上椰絲 外表清秀💃🏻 雞尾酒奉上時已經聞到淡淡椰子香 加上青檸酒嘅酸香以及杯邊微甜嘅椰絲香😳 飲落清新醒神 岩哂忙完一日嘅人飲返杯放鬆下🍋 同時推薦畀椰子愛好者 不能錯過🤤-佐酒小食都以和風 開胃 香口為主🦪烤北海道帶子 $198帶子燒到焦糖色 外脆內嫩 鮮甜軟糯之餘仍然留有水份 好味😘🦑酥炸鮮魷 $138鮮魷沾上炸粉

🌃 港島東DJ打碟Rooftop Bar 🪩

帶子燒到焦糖色 外脆內嫩 鮮甜軟糯之餘仍然留有水份 好味😘
🦑酥炸鮮魷 $138
鮮魷沾上炸粉 爽口彈牙 配上柚子沙律醬 平衝油膩感☀️
🐟香辣吞那魚他他 $138
吞那魚他他食落有冬蔭香味 加埋白飯炸成嘅脆米 開胃之餘又飽肚🍙

PS 廁所有驚喜🤭 洗手位置有落地大玻璃 係居高臨下嘅感覺 可以體驗一下😉
太古太古城太古城道29號東隅32樓
2023-09-14 95 瀏覽
東區要揀飲野嘅地方,一定會諗起呢間在酒店內嘅餐廳酒吧🥰 位於酒店32樓高層,有室內及戶外座位, 裝潢設計時尚華麗,戶外座仲可以飽覽維港景色😍 無論自己同朋友消遣或帶外國客嚟都好啱飲品都有兩個menu ,其中一個係signature cocktail,有好多精心特製的Earth 🌏以Gin 做base ,加入開心果醬/抹茶/焦糖練奶/煎茶。 酒杯上放了棉花糖,飲之前要倒入酒令棉花糖溶化。 入口creamy香甜,茶味香濃Eastside 另一杯就以Hendrick's Gin為基礎,加入青瓜 🥒、薄荷、檸檬等,青綠色的,飲落好refresh 烤北海道帶子當然要小食佐杯,串燒即叫即做,烤至金黃色,上面仲加左海膽,解味十足,而且帶子好嫩滑滑

Earth 🌏

Eastside

烤北海道帶子

2023-09-13 941 瀏覽
打風前都要chill 一chill,亦因為咁outdoor 因為天氣關係冇開放,有個藉口再嚟喇🍹港島東區高質rooftop bar!32層樓高一覽無遺享盡無敵海景,超級開揚,城市海港嘅景色都盡收眼底🏙️室內燈光刻意調暗,優雅設計風格,一邊享受DJ播放嘅音樂,真係好chill🙌🏼仲有一highlight ✨一定係洗手間,大地在我腳下感,飽覽整個太古住宅區;圓柱形水槽用大理石建造,同多面鏡感覺好grand,一定忍唔住要打吓卡 🤳🏼 特色 Cocktail,以planet主題為cocktails再搭配小食,同樣高質🪐Loaded Tokyo Fries $138東京炸醬條、沙律醬、木魚花、日式豬扒醬好似食緊八爪魚丸一樣,但換上了薯條,味道十分惹味再灑上木魚花,係唔錯佐酒小食👍🏻Mars $145(Zesty, Nutty, Refreshing)Two Moons Calamansi Gin, Avocado Pit Orgeat, FernetBranca, Frangelico, Super-Juice FoamJupiter $145(Robust, Smoky, Herbaceous)

Loaded Tokyo Fries $138
東京炸醬條、沙律醬、木魚花、日式豬扒醬

Mars $145
(Zesty, Nutty, Refreshing)

Jupiter $145
(Robust, Smoky, Herbaceous)
Montelobos Espadin Mezcal, Opihr Gin, Clarified Saffron Tomato Water, Bonito Sauce, Cucumber Syrup, Zesty Tabasco

2023-08-31