餐廳: Sugar
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-09-12 130 瀏覽
話說我第一次去Sugar應該係2015年,當時係朋友帶我去既。果陣都唔覺香港興rooftop bar,所以我第一次去已經好鍾意。望住個最少180度維港景真係好正,當時就深深印左係我腦海到☺️直至而家有人問我香港既rooftop bar介紹,我第一個都係諗起Sugar,真係date night一流👍🏻餐廳仲設有音樂體驗及DJ Session,詳情可以問返職員~當晚去到好好彩仲有最後一張户外bar枱。雖然坐坐下突然落暴雨(無錯就係黑雨果晚😅),但有太陽傘頂住,所以係到吹水影相都坐左2個鐘先走。黎到呢到一定要試cocktails。佢地新出左個限定THE SS JOURNAL COCKTAIL COLLECTION,以九大行星做主題 ,每一杯都各有特色。有選擇困難症既我地最後要侍應介紹先揀到2杯😂Neptune $145海王星,呢個特別在有加左菊花茶,飲起上黎口感醇厚,配埋枝lollipop甜得黎打卡一流🥰Mars $145火星,入邊以calamansi gin做底,加左牛油果核杏仁餅,面頭有一層super-juice foam,仲配左塊牛油果朱古力曲奇🍪飲落帶濃郁堅果味但又好清爽。Spicy

Neptune $145

Mars $145

Spicy Tuna $138
飲飲下酒有啲肚餓所以嗌左樣野食。上面係香辣吞拿魚他他,下面係炸左既脆米餅,雖然有落到山椒粉但整體屬於少辣,幾好味😋

臨走之前去咗個洗手間,連呢到都有景睇😎
[ 點一杯 🌏Earth]在太古上班的友人,帶我來Sugar Happy Hour; 傍晚晚霞同夜景,可以在32層樓高一覽無遺,享盡無敵海景,超級開揚Happy Hour可以叫上特色Cocktail,再搭配小食,洒同食物都高質,「Planet X」、「Earth」和「Mars」等特色雞尾酒-再配日式風味下酒小食,可以去除不少疫倦感,令人絕開心,放鬆~Earth $135(Creamy, Dreamy, DelightfulTanqueray Malacca Gin, Pistachio Paste, Matcha, Sencha, Caramelised Condensed Milk, Watagashi)Mars $145(Zesty, Nutty, RefreshingTwo Moons Calamansi Gin, Avocado Pit Orgeat, Fernet Branca, Frangelico, Super-Juice Foam)Loaded Tokyo Fries東京炸薯條配日式豬扒醬和沙律醬,再撒上木魚花,正!Hamachi Donburi油甘魚丼飯,有切粒的青
[ 點一杯 🌏Earth]

Earth $135
(Creamy, Dreamy, Delightful

Mars $145
(Zesty, Nutty, Refreshing
Mars

Loaded Tokyo Fries
東京炸薯條配日式豬扒醬和沙律醬,再撒上木魚花,正!

Hamachi Donburi
油甘魚丼飯,有切粒的青葱、三文魚籽、油甘魚,搭配埋柚子醋,非常清新開胃
2023-08-31
下午茶
Mars
  • EARTH
  • Hamachi Donburi
2023-09-11 66 瀏覽
We were looking for a chill place to relax after a long day. This is a bar we randomly picked and realized it is a rooftop bar not until we arrived! The outdoor is so beautiful that we can enjoy the city and harbour view. However it was quite rainy that day, which was Black Rain right after we arrived home. The indoor was pretty chill too. Classy style design. There are nice polular music and DJ session! Special mention to the female washroom. The shared cylindrical sink is built with marbles. I

Special mention to the female washroom. The shared cylindrical sink is built with marbles. It looks so decent!

For the drinks, I ordered a glass or mock tail called Blush tea. It is a mixture of rose and jasmine tea with honey, soda and dried orange peels. It is refreshing and slightly sweet. I avoid ordering alcohol to prevent insomnia at night. This drink was just right for me as jasmine tea helps with sleeping disorder!

My boyfriend chose one of their signature cocktail cakes Planet X. It is made of Johnnie Walker, vita soy and some other ingredients. It was not as strong as expected.

For snacks, we ordered fries and pork belly bun. They were good too 👍🏻 the fries were so crunchy. It comes with ketchup and mayonnaise. Really love the combination of fries and mayonnaise! The bun was sweet too! Pork belly buns usually have cilantro inside but this doesn’t. It was perfect for us as my boyfriend doesn’t like cilantro.
Sugar 位於太古酒店頂層,享有壯麗的海港景致,讓客人可以一邊品嚐美食,一邊欣賞維多利亞港的壯麗景色。餐廳的環境設計充滿現代感,以時尚的設計元素和舒適的座位營造出時尚而放鬆的氛圍。距離太古地鐵站僅有短短的步行距離,非常方便前往。從地鐵站出發,只需沿著步行徑穿過太古坊商場,即可輕鬆到達餐廳。以星球作為一系列的雞尾酒系列,我們點了兩杯雞尾酒和一份烤北海道帶子小食。Mercury這兩杯雞尾酒都非常漂亮,第一杯是Mercury,它結合了Ron Zacapa 23年陳年朗姆酒、Darjeeling茶和Malibu椰子酒。這款雞尾酒帶有濃郁的陳年朗姆酒風味,茶的香氣和椰子酒的甜美口感完美融合在一起。它帶來了一種豪華而迷人的味道。Earth 第二杯的Earth,它以Tanqueray Malacca Cin為基酒,並加入了開心果醬、抹茶、煎茶和焦糖煉乳。這款雞尾酒帶來了一種濃郁的奶油口感,搭配開心果醬和焦糖煉乳的甜美風味,形成了一個夢幻般的組合。抹茶和煎茶的加入讓整個味道更加豐富,令人愉悅。烤北海道帶子精緻的帶子經過烤製後,表面呈現出金黃色的外皮,內部保持了鮮嫩多汁的質感。每一口都帶來了海鮮的鮮味

Mercury

Earth

烤北海道帶子
精緻的帶子經過烤製後,表面呈現出金黃色的外皮,內部保持了鮮嫩多汁的質感。每一口都帶來了海鮮的鮮味,並且與其他配料完美搭配,豪華而美味的感覺,配合埋雞尾酒絕對是值得推薦的一道小食🥰
2023-08-31
$350 (其他)
  • Mercury
2023-08-02 435 瀏覽
Let's Happy Hour in Sugar ♫ヽ(゜∇゜ヽ)Sugar is a bar that is located in Taikoo.My friend and I reserved a spot and had a great time there.The view from outside is beautiful and appealing, although it is rather hot when sitting outside.The meal is small yet great, and the drinks are delicious and unique.-♪ Slow-Cooked Polled Pork Slider🥪It tasted like pork belly buns. Sweetness and flavor.♪ Buttermilk fried Boneless Chicken WingsWe can't stop chewing because the chicken wings are really juicy inside.
We can't stop chewing because the chicken wings are really juicy inside. (´ε` )
♪ Baja Fish Tacos🌮
Our personal favorite. Small bite, but great flavor. You should give it a go!
Good memories in Sugar💫
Sugar (Taikoo)
32/F, EAST Hong Kong, 29 Taikoo Shing Road, Taikoo Shing, Tai Koo
2023-06-30
  • Baja Fish Tacos
黎過呢度唔止一次每次都好滿意地走所以決定要寫返個食評讚揚一下😇▫️夜晚黎個景好靚忙左成日收工黎chill返杯就算「唔講野/唔傾計」都覺得好舒服Relax 哂😌▫️酒同食物都高質架尤其中意Salt & pepper squid同frites (呢隻好似係off menu?!我揾返見唔到menu有,係章魚燒咁既topping,好正🤤)▫️建議大家:▫️6:30pm或之前 Walk in就得,如果唔係,想要靚景位最好book▫️室外:冬天有暖爐夏天有風扇▫️唔會趕客~太好☺️▫️
黎過呢度唔止一次
冬天有暖爐
夏天有風扇
唔會趕客~太好☺️
2023-01-20 2536 瀏覽
之前疫情位於East Hong Kong裏面既Sugar暫停營業左好耐😳🙌🏻作為東區打工人,見到呢排都開翻之前朋友就搵我去chill下😆💖環境可能位於酒店裏面,環境夠晒格調🥰,夜晚去室內唔算多人座得好舒服,有打卡既小圓檯同沙發位之餘,又有現場DJ 有氣氛💗食物🍴Pork & Vegetable DumplingsSpicy Ginger Vinegar Sauce菜肉雲吞、辣汁薑絲醋 $95🍴Mini Beef Burgers (3pc)Crispy Bacon, Zuni Pickles, Tomato, American Cheese💗迷你芝士漢堡包、牛肉🥩、蘑菇🍄、酸青瓜🥒、蕃茄🍅、生菜🥬、香蒜蛋黃醬 $145🍴Chicken KaraageHoney Mayoster Sauce日式炸雞件、蜜糖沙律醬 $125私心推介下超足料既迷你漢堡包😍比想像中size大大個適合share🍔裏面有厚厚juicy既牛肉🤤好多汁夠晒誠意!!而炸雞有水準皮好薄身😚💗🥂Yu-Colada 值得一提sugar裏面有0%選擇 就算第二日翻早都唔怕啦😚好清新柚子味夠refreshing🍊整體覺得食物高質又

食物
🍴Pork & Vegetable Dumplings
Spicy Ginger Vinegar Sauce
菜肉雲吞、辣汁薑絲醋 $95

🍴Mini Beef Burgers (3pc)

🍴Chicken Karaage
Honey Mayoster Sauce
日式炸雞件、蜜糖沙律醬 $125

🥂Yu-Colada

整體覺得食物高質又打卡😌💖而且價錢合理,如果唔想去普通餐廳同人逼,呢度絕對係個好選擇🧡下次試下🥂
mini beef burgers
mini beef burgers
2022-12-12 1901 瀏覽
第一次來香港天台酒吧! 美妙的海港夜景配上好酒! 這間酒吧位於太古酒店內,適合朋友小聚。 我坐在戶外的包廂座位上欣賞迷人的夜景。 我們點了一些無酒精雞尾酒和雞尾酒,聊得很開心。 飲料非常令人滿意,尤其是蘇格蘭早餐。 喜歡帶有巧克力香味的咖啡! 雖然草莓蜜蜂和桃花果味濃郁,但對我來說有點太甜了。 無論如何,我的主要關注點是在屋頂上的景色,我可以在那裡拍很多照片。 我認為屋頂酒吧的價格合理,所以我會再次來這裡喝一杯
🍸有海景又有浪漫情調嘅天台酒吧🤍🥃🧊聖誕節更加特別都好有氣氛,有室內室外座位,室外更有暖爐,凍冰冰嘅天氣坐室外都無問題,梳化好舒服,環境氣氛都好好,每個座位都隔得算開,有私人空間,黃昏🌆及夜晚去,景觀都好好,有小食類、主食類、甜品、酒類飲品、非酒精類提供….洗手間景觀都好開揚好靚🌃______________________________💫🅼🅸🆂🆂 🅻🅸🅾🅽🅽🦁評分:8/10𝑆𝑖𝑔𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑒 𝐶𝑜𝑐𝑘𝑡𝑎𝑖𝑙-𝑇𝑤𝑖𝑙𝑖𝑔ℎ𝑡 𝐻𝑎𝑧𝑒有花嘅香味,賣相好靚,好優雅嘅感覺,用一個玻璃箱裝住,打開嘅時候有啲好香嘅木煙燻味,最後啲煙燻味入晒杯嘢飲入邊🦋每一款𝐶𝑜𝑐𝑘𝑡𝑎𝑖𝑙都做得好有特色,睇圖就會覺得同一般酒吧嘅𝐶𝑜𝑐𝑘𝑡𝑎𝑖𝑙唔一樣,有啲有香港特色嘅元素加左落去𝐸𝑎𝑠𝑡 𝑠𝑖𝑑𝑒好有青瓜味同薄荷味配埋𝑮𝒊𝒏,幾清新嘅感覺,但就比較多冰𝑀𝑎𝑟𝑔𝑎𝑟𝑖𝑡𝑎 𝑝𝑖𝑧𝑧𝑎正常嘅味道,都偏淡味的,但要趁熱食𝑆𝑎𝑙𝑚𝑜𝑛 𝐶𝑎𝑒𝑠𝑎𝑟 𝑆𝑎𝑙𝑎𝑑三文魚煎得好香🥦🥬都幾好味每一枱都有爆谷,可惜爆谷係淋左回頭率:80% 因為落雨關係,出唔到户外睇靚景…而且都想睇埋黃昏嘅景🌇______________

💫🅼🅸🆂🆂 🅻🅸🅾🅽🅽🦁評分:8/10

𝐸𝑎𝑠𝑡 𝑠𝑖𝑑𝑒
好有青瓜味同薄荷味配埋𝑮𝒊𝒏,幾清新嘅感覺,但就比較多冰

𝑀𝑎𝑟𝑔𝑎𝑟𝑖𝑡𝑎 𝑝𝑖𝑧𝑧𝑎
正常嘅味道,都偏淡味的,但要趁熱食

𝑆𝑎𝑙𝑚𝑜𝑛 𝐶𝑎𝑒𝑠𝑎𝑟 𝑆𝑎𝑙𝑎𝑑
三文魚煎得好香🥦🥬都幾好味

每一枱都有爆谷,可惜爆谷係淋左

2021-12-26
慶祝紀念
聖誕節
  • Singnature  cocktail
香港地想搵個地方chill吓...話難唔難 話易都唔易😬放工想relax吓?想搵個地方訴心事? 不妨試試呢間位於東隅酒店頂層嘅露天酒吧 Sugar 啦!室內環境有質感 室外更可飽覽維港景色,環視四周都見到唔少上班族🤩總之一個字:正!🌟 意式肉醬芝士千層麵 ($195)份量偏細 擺盤ok,肉醬俾得好多但相對地千層麵過少😂似食緊肉醬多啲,味道正常嘅。🌟 牛肝菌辣肉腸Pizza(10寸) ($210)上枱時熱辣辣 好似啱啱焗起咁,佢係薄批黎 餅底好脆👍🏻非常惹味。🌟 Rosy Spritz/ Tango Jungle ($88)Rosy Spritz係Gin, Tonic再加啲Grapefruit, campari; Tango Jungle就係菠蘿汁溝Vodka~兩杯都係比較甜比較易入口嘅cocktail, 女士都可以一試🤣*另收加一服務費味道:🌕🌕🌕🌕🌑環境:🌕🌕🌕🌕🌗價錢:🌕🌕🌕🌕🌑

🌟 意式肉醬芝士千層麵 ($195)
意式肉醬芝士千層麵

🌟 牛肝菌辣肉腸Pizza(10寸) ($210)

*另收加一服務費

味道:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌗
價錢:🌕🌕🌕🌕🌑
牛肝菌辣肉腸Pizza
package 包sugar 三道菜dinner 同一人一set 早餐, 早餐係抵讚, 賣相味道都好. sugar 除左海景, D 食物就老實講快餐店質素(甜品ok), 支白酒非常爛, 除左酒精味無其他味道. 周圍好多人食水煙, 煙霧彌漫, 但咁靚海景無理由坐室內, 無計. 最失望係我地係celebrate anniversary, 事先已經同酒店講聲係甜品寫happy anniversary, 佢地回覆左ok但無左件事. 一般酒店知你慶祝特別日子都有支平價餐酒或2粒朱古力as a courtesy送比你, 東隅無, 無都唔緊要都係extra 野, 連寫隻字答應左都唔記得,哩樣又真係差既。順帶一提,房間的海景幾靚, 望住太古城, 房間有個獨立水喉係過濾水可直接飲用. 設計係幾時尚, 但個廁所和浴室都幾無私隱, 乜都睇到哂(如果要睇的話), 廁所通氣十分差, 開大時成間房都係味道, 真係無計. 房入面張枱係哂漬, 一間咁大酒店哩方面做得差左DD.總括來講, 哩次staycation 最特出都係海景, sugar 餐廳都係麻麻地, CP值低, 試一次夠
2021-11-03 1481 瀏覽
工作完係要飲杯野先叫work life balance🤣 呢間位於東隅酒店頂樓既酒吧,環境裝修真係一流🤩 一大個海景,望啟德郵輪碼頭同觀塘一帶,好relax😍 酒吧有室內同室外,室內有大梳化望住長長既bar枱好鬼型。而室外唔洗講,好似同個天同個海一玻璃之隔咁近,日頭好天可以望到好遠,夜晚又另一風味🤩今次黎係有萬聖節主題,周圍都係面譜既佈置咪話唔嚇人,仲有紅色既燈😂不得不提,呢度仲有好出名既廁所,非常豪華仲有不得之了既景觀,不過唔方便影就留返大家親自去參觀下🤣1️⃣Monkey King $128呢杯齊天大聖真係型到爆,佢主要係明江白酒加黑冧酒,辛辣而帶有果味,不過我唔太鍾意咁重口味都係等d冰溶咁d易入口d😂😂2️⃣Positivi Tea $80呢杯係mocktail黎,岩哂唔飲酒或者要揸車既朋友😬好香既earl grey tea加ginger ale,甜甜地好好味👍🏻👍🏻👍🏻3️⃣Gambas al Ajillo (Garlic Shrimp) $135呢個好值得推介,因為真係好香仲係辣得好刺激🤤煙燻甜紅椒粉加埋橄欖油,食完隻爽口彈牙既蝦再用toast撈埋d汁一齊食真係十級惹味🤪4️⃣Mini Be

1️⃣Monkey King $128

2️⃣Positivi Tea $80

4️⃣Mini Beef Burgers (3pc) $145
呢個burger外表普通d,但肉算juicy,都係一個唔錯既小食😃
2021-11-02 1281 瀏覽
最近去左幾次Sugar,鍾意個環境,真係好舒服。可惜食物一般。朋友揀既兩款cocktail - Rosy Spritz同Tango Jungle都偏甜。因為Halloween 特別嗌既- Yum Singggg 聞起黎有淡淡茉莉既香氣,偏甜😂叫左幾個食物,薯條係最好食。Garlic Shrimp 同Mushroom Risotto, 廚師好重手,真係好咸⋯唯有請廚房重新再做一個risotto ,正常咸淡的risotto味道不錯👌🏻
最近去左幾次Sugar,鍾意個環境,真係好舒服。
可惜食物一般。
叫左幾個食物,薯條係最好食。
2021-10-29
2021-10-02 1297 瀏覽
呢排心情唔係幾好朋友收工已經好攰,於是決定book咗附近嘅Sugar近近地飲吓嘢沿途發現竟然係頂層天台露台嘅lounge bar,立即期待level up由酒店大堂去到搭lift上去,儀式感滿分💯一上到去立即見到落地玻璃外嘅露台景。O。M。G。靚到爆,心情加分👍🏻雖然唔想做西客,但係更加唔想食煙煙到隔離,轉過三次枱,職員服務幾好。略嫌不足點大概係音樂稍大聲,需要坐近啲先聽到或者傾到計不過都OK,密計密密針最後每人消費都$800,可見係OK嘅
呢排心情唔係幾好

由酒店大堂去到搭lift上去,儀式感滿分💯

略嫌不足點大概係音樂稍大聲,需要坐近啲先聽到或者傾到計
不過都OK,密計密密針

最後每人消費都$800,可見係OK嘅
Pizza
Gin
2021-02-20
Pizza
Gin
祝大家月餅節快樂🌕🌕🌕中秋去左香港東隅酒店有個不錯的體驗!而Staycation package餐飲方面包咗welcome drinks🥳食景一流!!!🍽Sugar兩杯Welcome drinks可到32/F Sugar 或 1/F FFEAST飲用,我哋當然揀咗夜晚到32樓的Sugar Bar 飲番兩杯,景觀一流🌃平時放工同同事過來飲住Cocktails🥂望住維港都正爆🍾仲有室內室外俾您揀~飲野包左個小食😋真係夠晒Chill~***酒店🏨及生活體驗均為自費活動☺️

🍽Sugar

Signature  Cocktail