跨年时雄心壮志的美食探店计划在这波YQ开始之后就变成了苦逼的外卖测评。鉴于本人吃外卖的原则——能米饭就不要面条,能干的就不要汤的,家附近已经被我吃成了美食荒漠。·然而这家店的存在,好比沙漠中的绿洲,味道好,选择多,性价比高,出餐神速,一个多月来去了3次,每次出品都很满意,简直就是我心目中的人间高质量外卖之选。·有👉牛肉/牛烧肉/烤鸡/咖喱/双拼几个系列,还有超值的早餐便当🍱,期间限定有时会融入本地元素,比如本人一度后悔错过的🍤滑蛋虾仁牛丼。·🥢香葱温泉蛋牛丼🥚🥢山药泥烧肉丼+时令青菜🥬🥢牛肉烤鸡双拼丼+青森富士苹果红茶🍎·牛烧肉口味最浓厚,比牛肉更加有嚼劲,烧制过程中逼出了一点恰到好处的油脂,色泽被酱汁润得深邃馋人,堪称米饭杀手。·鸡肉最清淡,外观大块鲜亮,能从紧致嫩滑的口感中咀嚼出鲜甜的肉汁。·牛肉作为王牌SKU,必须得重点夸夸,混合洋葱一起炒制,咸鲜多汁,切片很薄,方便入味,但又不失其形。嚼起来软中带韧,浓郁的肉香与香葱的清香相互渗透。·山药泥质地细腻绵滑,带着微微的黏性,还有点拉丝的感觉,跟温泉蛋一样都是拌饭好搭档,青菜也新鲜。·米饭是惊人的好吃,使用的是日本产越光米,米粒饱满晶
🥢香葱温泉蛋牛丼🥚
🥢山药泥烧肉丼+时令青菜🥬
🥢牛肉烤鸡双拼丼+青森富士苹果红茶🍎
米饭是惊人的好吃,使用的是日本产越光米,米粒饱满晶莹,入味和嚼劲都好得不行,让你一颗都舍不得浪费。拌匀咸香的肉汁,就是让香气撩人的绝杀!
随意试了一下新出的饮品也不错,除了25稍微有点贵没毛病,茶味能清晰感受到,苹果风味也不是糖浆兑出来的假甜,而是十分立体的自然清甜。
午餐
2022-03-13 153 瀏覽
終於係唔使排隊嘅情況下,試咗佢嘅日式早餐。早餐都有好多選擇,今日好想食牛肉,又想試吓佢嘅豚肉味增湯,所以揀咗牛肉元氣豚肉味增湯早餐。落咗order之後好快上菜,早餐真係分量十足,豚肉味增湯唔會太鹹,好好味,溫泉蛋新鮮,牛肉都好嫩滑,日本米飯大大碗,真係好滿足嘅一餐,配料嘅醃菜,鮮橙色的薑條可以喺枱面旁邊嘅罐內自己夾,但係薑條味道就麻麻啦,覺得好似冇咩味😅食完滿足嘅一餐,又可以在晴朗一天出發喇☀️☀️☀️

牛肉元氣豚肉味增湯早餐
2022-01-18
10 分鐘 (堂食)
$34 (早餐)
牛肉元氣豚肉味增湯早餐
2022-03-06 172 瀏覽
成日見到呢間Sukiya門口都有一條人龍 所以一直都冇試過 今日經過依然見到人龍 又心血來潮想試吓 就入去買咗個外賣😟最近有呢個新登場嘅大阪燒牛丼 最鍾意試新野嘅我梗係要幫大家試吓伏唔伏😗外賣食呢個飯 會有一包預先包裝好嘅木魚絲 咁樣幾貼心 咁就唔怕啲木魚林晒 一打開個飯就見到滿滿嘅蛋黃醬同大阪燒醬 食落真係會以為自己食緊大阪燒 味道有啲重 要攪勻啲先好食啲飯🐷牛丼嘅牛肉都幾好食 不過因為俾蛋黃醬同大阪燒汁遮蓋咗陣味 所以都食唔到本身牛丼嘅味道嗌咗個L size 個人覺得size 份量啱啱好 堂食嘅話可以加套餐 但要排隊又趕時間就不了😣

大阪燒牛丼

午餐
2022-02-21 247 瀏覽
比起火鍋其實佢更加似一個鍋燒烏冬,因為所有嘅配料喺上枱嘅時候基本上已經喺晒個鍋入邊,只有少量嘅生菜同埋額外加錢要嘅雞蛋係額外上枱,湯底係甜甜地嘅壽喜燒味,配料方面除咗有肥牛同烏冬,仲有蟹柳同金菇,飽肚得黎都算豐富,烏冬吸哂壽喜燒汁變得濃味又彈牙,當咗佢係全餐嘅主角~~肥牛分量都唔少,呢個價錢來講算係非常抵食。不過當然走唔甩嘅就係漫長嘅排隊時間,基本上即使係臨收鋪之前佢都要預等返半個鐘以上先可以入座。
晚上回家之前想带点东西回去,正好看到这家想吃,就冲了过去,当时很晚了,就点了一个最小份的炸鸡咖喱饭,他家的外卖是只有饭没有饮料的,就这花了将近五十块,感觉不是那么合适,回家之后打开发现他特意把炸鸡和咖喱分装开来,感觉蛮良心的,米饭的味道有所保留,可惜当时太饿了咖喱的那张照片拍糊了。
2022-01-28
3 分鐘 (外賣自取)
2022-01-30 176 瀏覽
午飯時間門外有長長嘅堂食人龍,即刻選擇買外賣返去食。外賣落完order,1分鐘準備好,神速。外賣只可以比八達通或者現金。叫左M size牛丼,只係$30!($1外賣盒)一打開香噴噴,份量合理,唔會得幾條牛肉,不過調味略嫌鹹左少少。另外嘅飯仲加左隻溫泉蛋,係原隻雞蛋自己加落去,生熟程度啱啱好,撈埋啲飯,沒有不好吃的理由🤤🤤而且呢個飯加左大量蔥花,味道相對無咁寡,香口惹味好多,蔥花嘅份量比得勁慷慨。

叫左M size牛丼,只係$30!($1外賣盒)

2022-01-29 107 瀏覽
想試呢一間好耐啦!自從冇得食吉野家,又知呢一間係來自日本嘅日式快餐,可惜其他分店排隊真係要等好耐,所以每一次都冇去食😢 難得返工經過附近,見到紅磡呢間唔算多人,雖然都要等,但只係因為佢哋人流管制,好快就入得去食~~三式芝土烤雞丼 +炸雞set 冰紅茶見到佢有三種唔同嘅芝士,真係好吸引,而且佢嘅圖片係拉絲咁嘅款,所以就揀咗佢😆 但嚟到嘅時候賣相真心麻麻地😖 即刻趁熱撈勻佢,又真係拉絲!食落去又幾好食😂 紫菜嘅香氣加埋炸雞,食落去都幾惹味😆😆😆 炸雞就普普通通啦,似係炸完放咗喺度好耐咁嘅款,識嘅時候仲暖暖地,但無咩炸嘅感覺🙈宇治抹茶牛奶其實一開始入嚟食就係俾佢出面嘅宇治抹茶牛奶廣告吸引住😆 所以唔理佢個餐有冇送嘢飲,我都諗住一定會試呢個㗎啦!唔知係咪希望越大失望越大😟佢似係牛奶入面加抹茶粉,飲落啲抹茶粉粒粒分明,都幾粗糙,牛奶味比較濃,似係抹茶味牛奶多啲😓佢呢個價真係唔值😖

三式芝土烤雞丼 +炸雞set 冰紅茶

2022-01-24 149 瀏覽
之前同咗兩個朋友去紅磡整嘢,朋友話呢間日本嘢都幾多人幫襯,一齊去試試。環境同吉野家我覺得都幾似,可能日系食飯快餐店係咁。三個餐,一個係牛肉飯加咗炸雞仲有隻蛋,佢話炸雞唔油好啱佢食。一個係我唔記得佢叫咩...好多蔥佢就話好香好正...我自己叫咗個牛肉鍋打邊爐,都好多料,又有獅子狗同蟹柳,連埋新鮮牛肉全部都正,係粒唔知咩丸,食落好粉,唔真係食唔出咩嚟。大大個烏冬同飯,不過又飯又烏冬係食唔落嘅。第一次嚟印象唔錯,真係嚟開紅磡再嚟食多次牛鍋。

第一次嚟印象唔錯,真係嚟開紅磡再嚟食多次牛鍋。
2022-01-11 161 瀏覽
外賣左個北海道湯咖喱鍋,$68,外賣加$5。有個飯、一個湯包、同埋一個鋁兜兜住d野食~個宣傳海報睇落好豐盛,一打開個碗,無粟米(明明海報寫明有),蘿蔔得三條,食落無乜特別,對個份量有d失望。無下次。不過d職員好有禮貌,值得一讚。

無下次。

不過d職員好有禮貌,值得一讚。
2022-01-10 141 瀏覽
話說琴日去咗黃埔買玩具,買到差唔多8:30,完全唔記得咗未食晚飯,跟住突然之間先醒起,今次大鑊啦!遺忘咗禁今晚市堂食🤬,點算好?!如果捱到返屋企起碼要10點先有得食,冇計啦一定要買外賣,跟住諗吓要係邊度食見到SUKIYA すき家,心諗都好喎~我喺香港未食過,經常排長龍所以…好快就揀咗溫泉蛋燒肉丼。我記得喺日本食嘅時候又唔係覺得佢咁好食,但係唔知點解喺香港有咁多人爭住食,今晚食過之後…我更加諗唔明🤔我返碗溫泉蛋燒肉丼先,洋蔥唔夠淋、牛肉有啲韌,我叫個碗係燒肉,我諗啲牛肉應該會好惹味,結果冇乜味?會唔會係佢俾錯我呢?我覺得同吉野X嗰啲牛肉飯差唔多味?開啟播放基本上係致命傷,好淋、太淋,有啲爛飯feel、溫泉蛋就正常囉⋯⋯好彩唔使排隊,如果唔係我會更加失望!講返其實我去咗邊度食有好多(姐姐)陪我食,因為我坐咗係公園食🤣
話說琴日去咗黃埔買玩具,買到差唔多8:30,完全唔記得咗未食晚飯,跟住突然之間先醒起,今次大鑊啦!遺忘咗禁今晚市堂食🤬,點算好?!如果捱到返屋企起碼要10點先有得食,冇計啦一定要買外賣,跟住諗吓要係邊度食[失望]見到SUKIYA すき家,心諗都好喎~我喺香港未食過,經常排長龍所以…好快就揀咗溫泉蛋燒肉丼。我記得喺日本食嘅時候又唔係覺得佢咁好食,但係唔知點解喺香港有咁多人爭住食,今晚食過之後…我更加諗唔明🤔我返碗溫泉蛋燒肉丼先,洋蔥唔夠淋、牛肉有啲韌,我叫個碗係燒肉,我諗啲牛肉應該會好惹味,結果冇乜味?會唔會係佢俾錯我呢?我覺得同吉野X嗰啲牛肉飯差唔多味?開啟播放基本上係致命傷,好淋、太淋,有啲爛飯feel[撇嘴]、溫泉蛋就正常囉⋯⋯好彩唔使排隊,如果唔係我會更加失望!
講返其實我去咗邊度食[笑哭]有好多(姐姐)陪我食,因為我坐咗係公園食🤣
溫泉蛋燒肉丼
食戟之靈講過:「所謂丼飯就係將快速好食便宜的樣式美感;將一切集中在一碗之內🍚」#小胖遊黃埔🐠 #小胖遊紅磡🐠—————————————————秋葵牛丼(M) $38最平嘅細牛肉飯低至$25和風醬汁肥牛,肥同瘦肉嘅比例一半一半(小編比較prefer少啲肥),洋蔥吸滿醬汁同牛肉精華好軟、入口甘甜🧅配上小編最喜歡秋葵,又有菜又有肉,加少少紫菜點綴,撈埋一齊真係好送飯🥢.W溫泉蛋♨️燒肉丼(M) $48燒牛肉相對有香濃燒烤肉汁味,而且肉比較有大片,但同時相對比較肥膩同濃味揀咗雙蛋🥚撈蛋汁永遠都唔會錯,但係因為溫泉蛋嘅溫度係室溫偏冷,兩隻🥚撈飯就搞到啲飯凍咗少少🤏所以其實一隻就已經好足夠.🔹宇治抹茶牛奶 $22有香濃抹茶味🍵,牛奶都算好滑🥛有甜度可以選擇,重點係正常糖都唔會太甜,質素唔錯,個人認為呢個價錢幾抵—————————————————🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌗🌑🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌕🌗🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌑🌑🥰舒適度:🌕🌕🌕🌗🌑👅再食指數:🌕🌕🌕🌕🌑.♟Overall♟價錢真係好平🤣用越光米又好味😋丼飯重點係飯!! 味道適中的牛肉同配菜啱晒😂冬天仲有得食壽喜燒火鍋♨️下次再食過!———————
#小胖遊黃埔🐠 #小胖遊紅磡🐠

秋葵牛丼(M) $38
最平嘅細牛肉飯低至$25

W溫泉蛋♨️燒肉丼(M) $48

🔹宇治抹茶牛奶 $22
有香濃抹茶味🍵,牛奶都算好滑🥛

🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌗🌑
旺角亞皆老街31號地下
黃埔時尚坊時尚坊第二期G6B號舖
油麻地彌敦道558-560號譽發廣場地下A舖
2021-12-09 218 瀏覽
上星期去開紅磡,特別避了繁忙時間去試一下這家過江龍牛肉飯!等了大約10分鐘便可以入坐~熱溶三色芝士燒肉丼 ($55) 牛肉係半胖瘦既美國牛,少少肥 ,咬落不鞋口~芝士呈半溶狀態,混埋牛肉埋一齊食非常好味,帶甜的燒肉醬汁再加上鹹香的芝士,十分惹味!香蔥溫泉蛋牛丼 ($38)牛肉汁再撈匀來自日本的越光米,再加上一隻半熟溫泉蛋的蛋汁和牛肉!配上裝修!吃下去就覺得「就是這個味道!」充滿在日本吃牛肉飯的感覺😍🇯🇵

熱溶三色芝士燒肉丼 ($55)

香蔥溫泉蛋牛丼 ($38)

2021-12-06 183 瀏覽
天氣轉冷最好高就係去打邊爐,Sukiya有兩款一人鍋,每日下午3點後供應。日光腐皮豆乳鍋 $68 牛肉壽喜燒鍋 $60兩個鍋未加熱之前係類似肥膏及思樂冰的濃縮湯底,滾左就變成豆乳湯及壽喜燒湯底。湯底幾濃味,當湯飲既話豆乳湯可以飲多幾啖,壽喜燒就甜得濟。鍋內有牛肉,烏冬,蟹柳,生菜,白菜,蘿蔔,金菇,洋蔥。豆乳鍋仲有腐皮,壽喜燒則有豆腐炸魚球,類似魚腐。個牛肉唔係高級但都唔差,份量亦算多。個烏冬亦係正既,另外仲跟碗白飯,真係好飽。不過我就建議加錢要多隻溫泉蛋,絕對係Sukiya精髓。.唔夠湯可以叫店員加湯,餐廳唔係加清湯或熱水,而係加豆乳湯及壽喜燒湯底!
日光腐皮豆乳鍋 $68
牛肉壽喜燒鍋 $60

牛肉壽喜燒鍋

20 分鐘 (堂食)
牛肉壽喜燒鍋
- 長期堂食都有好多人排隊🥲唔想排隊 就直接買外賣🥡價錢真係幾平,$30就食到個牛丼👏🏻-香蔥溫泉蛋牛丼 (M)($38)依個有個溫泉蛋🥰好多香蔥(^ν^)將溫泉蛋加入飯,再攪拌均勻食😚配埋肥牛都不錯👍份量都足夠(*´ω`*)-牛丼 (M)($29)而肥牛份量唔會好少☺️有軟淋的洋蔥和自家醬汁醬汁偏少,食到底的飯就無曬醬汁( ̄▽ ̄)洋蔥和肥牛都好好食~平平地食個牛丼 過口癮都不錯👍-Name🏠::SUKIYA すき家 Location📌: 紅磡黃埔天地時尚坊(第2期)地下G6B號舖(港鐵黃埔站 C1 出口, 步行約1分鐘)價錢💰: 香蔥溫泉蛋牛丼 (M)($38),牛丼 (M)($29)

長期堂食都有好多人排隊🥲
唔想排隊 就直接買外賣🥡
價錢真係幾平,$30就食到個牛丼👏🏻
香蔥溫泉蛋牛丼 (M)($38)
依個有個溫泉蛋🥰
好多香蔥(^ν^)
將溫泉蛋加入飯,再攪拌均勻食😚
配埋肥牛都不錯👍
份量都足夠(*´ω`*)
香蔥溫泉蛋牛丼 (M)

牛丼 (M)($29)
而肥牛份量唔會好少☺️
有軟淋的洋蔥和自家醬汁
醬汁偏少,食到底的飯就無曬醬汁( ̄▽ ̄)
洋蔥和肥牛都好好食~
平平地食個牛丼 過口癮都不錯👍
牛丼 (M)

Name🏠::SUKIYA すき家

香蔥溫泉蛋牛丼 (M)
牛丼 (M)
2021-11-13 365 瀏覽
因為夜晚通常好多人,所以有好多次我哋都會外賣.. 最鍾意食燒牛肉丼..但外賣2-3次俾錯好肯定因為有兩次一人一款,$29牛丼and $40燒牛丼,第一次係啱嘅,第二次兩盒一樣之後只買1個燒牛肉到食嘅時候就發現錯,但係因為太遠而且已打開都冇辦法了..其實其他菜式都好食但係就蓋過咗牛肉本身的味道..至於飲品,都ok ar但同人share最好秋葵都ok ge, 不過我寧願$15比原條的因為通常買去海邊食,好暗所以冇影相今次又俾錯想反映一下咁...
但外賣2-3次俾錯
其實其他菜式都好食但係就蓋過咗牛肉本身的味道..
至於飲品,都ok ar但同人share最好
秋葵都ok ge, 不過我寧願$15比原條的
因為通常買去海邊食,好暗所以冇影相
今次又俾錯想反映一下咁...