2024-12-14 162 瀏覽
好耐冇無同朋友見面,梗係要搵間好食又好坐嘅餐廳慢慢傾啦💃🏻呢間西班牙餐廳裝潢非常有心思,有好多好吸睛嘅霓虹燈,適逢12月仲有好多聖誕佈置,勁有氣氛🎅🏻西班牙檸檬啤酒🍺夜晚傾計點少得飲番杯,呢杯啤酒酒精濃度唔高,但就有非常清新嘅檸檬香味,仲有少少生果嘅甜味,非常易入口亦好適合女士,而且現時仲做緊特價,$38/杯真係非常抵玩!🥰當晚我哋點左個二人餐,有好多款式岩哂人少但又想試唔同食物🙌🏻🤗前菜有沙律、餐湯同埋西班牙風乾火腿配水晶包番茄莎莎🥗餐廳當日係雜菜湯,有好多蔬菜用料充足,不過得半碗對於我呢啲鍾意飲湯嘅人嚟講略嫌唔太夠喉🫣沙律醬汁幾特別,有啲似千島醬再加啲辣醬咁,酸酸哋辣辣哋好開胃🤤水晶包外脆內軟,配合微酸嘅番茄莎莎同埋咸咸哋嘅西班牙風乾火腿,層次豐富🥫兩項主菜我哋揀左西班牙豬鞍扒同埋signature嘅西班牙海鮮飯🥘豬扒上菜果刻有少少震撼,無諗過跟餐嘅豬扒都咁大塊🥩切開豬扒見到仲有肉汁流出嚟,肉質都非常嫩,唔會好似平時啲豬扒又乾又鞋🤣嚟到西班牙餐廳點可以唔叫西班牙海鮮飯😌以二人份量嚟講剛剛好,唔會太大份,配料方面有蝦、魷魚圈同青口,但如果海鮮份量再多啲就比較好,同埋點解要出現三色豆嘅
好耐冇無同朋友見面,梗係要搵間好食又好坐嘅餐廳慢慢傾啦💃🏻

西班牙檸檬啤酒🍺

前菜有沙律、餐湯同埋西班牙風乾火腿配水晶包番茄莎莎🥗

豬扒上菜果刻有少少震撼,無諗過跟餐嘅豬扒都咁大塊🥩

嚟到西班牙餐廳點可以唔叫西班牙海鮮飯😌
以二人份量嚟講剛剛好,唔會太大份,配料方面有蝦、魷魚圈同青口,但如果海鮮份量再多啲就比較好,同埋點解要出現三色豆嘅紅蘿蔔🥲

甜品係西班牙油炸鬼,食到最尾先叫起,所以上菜嘅時候係又熱又脆,配埋雲呢拿雪糕食絕對係perfect match🥓

除左二人餐之外,我哋仲另外點左蜜糖芥末雞翼🍗
全晚最出色我覺得就係呢碟,雞翼煎到脆卜卜,雞肉嫩滑仲要超級熱出哂煙,配埋蜜糖芥末醬滋味無窮,如果唔係太飽直程想叫多碟encore!🍖

當晚仲有live band不間斷唱歌,氣氛好chill,而且可能平日晚未坐滿,就算食完我哋坐好耐繼續飲住酒傾計都無催人走,呢點非常加分👍🏻

📌Sunlight House (旺角)
旺角砵蘭街106號哋舖
佈置霓虹燈、櫻花樹及聖誕裝飾天花吊頂垂吊植物藤蔓綠令人疲憊歸零,綠活慢療中…chill而逢星期五有🎤🎸🎹Music life Band更值得推介💖九龍唯一西班牙🇪🇸檸檬手工啤Dinner set for two $368✨Serrano Ham With Cristal Bread✨Chef Salad✨Daily Soup✨Slow Cooked Duck Legs✨Seafood Paella+$30✨ Churros🥓Serrano Ham With Cristal Bread脆口小食鹹香,要趁熱食🥗Chef Salad天天唔同~鮭魚青蘋果沙律,清新酸甜🥄Daily Soup -🥦Broccoli soup🦆Slow Cooked Duck Legs慢煮鴨髀皮脆有驚喜,一啲膩感都無呈現鮮嫩完美 配油醋沙律菜(西班牙甜醋又有中和膩感好夾)🍤 Seafood Paella海鮮西班牙飯 飯底混合西班牙肉腸、豆角、紅蘿蔔,面層魷魚、青口、蝦吱上檸檬汁更fresh,飯粒吸收高湯精華在焗,微焦濕潤✨Churros西班牙油炸鬼即叫即做,雪糕伴碟油條曬上肉桂糖,甜甜的冰火交集,不會過於甜膩✨Ne

佈置霓虹燈、櫻花樹及聖誕裝飾

天花吊頂垂吊植物藤蔓綠
令人疲憊歸零,綠活慢療中…chill
而逢星期五有🎤🎸🎹Music life Band

更值得推介💖九龍唯一西班牙🇪🇸檸檬手工啤
Dinner set for two $368
Chef Salad
✨Daily Soup
✨Slow Cooked Duck Legs
✨Seafood Paella+$30
✨ Churros

脆口小食鹹香,要趁熱食

🥗Chef Salad
天天唔同~鮭魚青蘋果沙律,清新酸甜

🥄Daily Soup -🥦Broccoli soup

🦆Slow Cooked Duck Legs
慢煮鴨髀皮脆有驚喜,一啲膩感都無
呈現鮮嫩完美 配油醋沙律菜
(西班牙甜醋又有中和膩感好夾)

🍤 Seafood Paella

✨Churros

✨New✨Damm Lemon $38
"手工釀檸啤"3.8%清新易入口,淡然清香,一試難忘

🎈Love confession$48
告白氣球~荔枝乳酸特飲荔枝味重,大大粒荔枝
2024-12-06
  • 廚師沙律
  • 西班牙檸檬啤酒
Happy Friday又到旺角吃晚餐。見到這間西班牙餐廳很漂亮。餐廳地方不大,但佈置很舒適清新。一進門就被一棵粉紅色的櫻花樹所吸引,天花板上佈滿綠色植物,還有一些霓虹燈牌。很relax,很舒服的。晚市二人套餐前菜:西班牙風乾火腿配水晶包番茄沙沙剛出爐的水晶包外脆內軟,塗上自家製的番茄沙沙,配上鹹香的西班牙火腿,口感層次分明,十分開胃。廚師沙律出乎意料的是,廚師沙律不僅僅是幾片生菜,還加入了慢煮雞肉和自家製的辣醬汁。雞肉鮮嫩多汁,醬汁的微辣感很好味道,讓沙律不再單調,令人驚喜。主菜:香煎西班牙豬鞍排份量十足!豬鞍排煎得外焦內嫩,搭配蒜油的香味,蘸上醬汁汁,讓人一口接一口。拌菜的薯條和翠玉瓜也很入味。豬梅肉西班牙飯豬梅肉入味十足,店員介紹先捏壓少許檸檬汁,讓整道菜的口感更加清新,平衡了豬肉的油膩感,讓人胃口大開。甜品:西班牙油炸鬼肉桂粉香氣撲鼻,剛炸好的油炸鬼外酥內軟,搭配冰淇淋,口感完美。甜而不膩,讓人回味無窮。蜜糖芥末雞翼雞翼外脆內嫩,蜜糖和芥末的搭配增添了獨特的風味。西柚梳打清爽的口感,適合搭配豐富的西班牙菜。西班牙檸檬啤酒很特別有檸檬味的啤酒,微酸的味道很易入口,中和了啤酒的酸苦

晚市二人套餐
前菜:西班牙風乾火腿配水晶包番茄沙沙

廚師沙律

主菜:香煎西班牙豬鞍排

豬梅肉西班牙飯

甜品:西班牙油炸鬼

蜜糖芥末雞翼
雞翼外脆內嫩,蜜糖和芥末的搭配增添了獨特的風味。

西柚梳打
清爽的口感,適合搭配豐富的西班牙菜。

西班牙檸檬啤酒
很特別有檸檬味的啤酒,微酸的味道很易入口,中和了啤酒的酸苦澀味,令人耳目一新。

這間小小的西班牙餐廳,不僅環境舒適,食物的性價比也非常高。
  • 廚師沙律
2024-12-07 148 瀏覽
原來旺角有間西班牙小酒館,晚市二人套餐平民價錢但西班牙風味十足🇪🇸知道朋友從來無食過西班牙菜,今晚一於帶佢嚟試吓新嘢,順便坐低飲杯嘢傾吓大家近況😌西班加風乾火腿配水晶包蕃茄莎莎 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️開胃前菜一定唔少得,酸酸地嘅蕃茄莎莎,加埋咸香味十足嘅風乾火腿,配上長條形脆口麵包,足夠令我對呢一餐充滿期待🩷香煎西班牙豬鞍扒 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️西班牙豬鞍份量超足,豬鞍熟度剛剛好肉質鬆軟juicy,食落口完全無豬臊味,配上主廚特製洋蔥汁令味道更提升👍🏻海鮮西班牙飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️2人份量嘅西班牙海鮮飯,海鮮配料有鮮蝦、青口、魷魚筒❣️飯粒吸收大量湯汁,軟硬適中有輕微嘅咀嚼感,係我鍾意嘅口感😍西班牙油炸鬼 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Churros一定係我最鍾意嘅西班牙甜品,每次咬落去嗰種鬆脆感都會有強烈嘅幸福感!呢度嘅Churros有濃濃嘅肉桂味,加埋朱古力醬同雲呢拿雪糕一齊食,係完美嘅配搭🥳西班牙檸檬啤酒 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️朋友話要鬆一鬆,所以嗌咗西班牙檸檬啤酒,佢飲第一啖已經話好正好易入口,係一隻好啱女仔口味嘅啤酒,原來啤酒加埋檸檬味又幾特別喎🍺花海 ⭐️⭐️⭐️⭐️我就叫咗杯sunlight special,藍色嘅飲品甜甜地好清新🔵呢度嘅
原來旺角有間西班牙小酒館,
晚市二人套餐平民價錢但西班牙風味十足🇪🇸
知道朋友從來無食過西班牙菜,
今晚一於帶佢嚟試吓新嘢,
順便坐低飲杯嘢傾吓大家近況😌

西班加風乾火腿配水晶包蕃茄莎莎 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
開胃前菜一定唔少得,
酸酸地嘅蕃茄莎莎,
加埋咸香味十足嘅風乾火腿,
配上長條形脆口麵包,
足夠令我對呢一餐充滿期待🩷

香煎西班牙豬鞍扒 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
西班牙豬鞍份量超足,
豬鞍熟度剛剛好肉質鬆軟juicy,
食落口完全無豬臊味,
配上主廚特製洋蔥汁令味道更提升👍🏻

海鮮西班牙飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2人份量嘅西班牙海鮮飯,
海鮮配料有鮮蝦、青口、魷魚筒❣️
飯粒吸收大量湯汁,
軟硬適中有輕微嘅咀嚼感,
係我鍾意嘅口感😍

西班牙油炸鬼 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Churros一定係我最鍾意嘅西班牙甜品
每次咬落去嗰種鬆脆感都會有強烈嘅幸福感!
呢度嘅Churros有濃濃嘅肉桂味,
加埋朱古力醬同雲呢拿雪糕一齊食,
係完美嘅配搭🥳

西班牙檸檬啤酒 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
朋友話要鬆一鬆,
所以嗌咗西班牙檸檬啤酒,
佢飲第一啖已經話好正好易入口,
係一隻好啱女仔口味嘅啤酒,
原來啤酒加埋檸檬味又幾特別喎🍺

花海 ⭐️⭐️⭐️⭐️
我就叫咗杯sunlight special,
藍色嘅飲品甜甜地好清新🔵
呢度嘅飲品每一款造型都勁靚,
淨係打卡都已經夠開心!

西班加風乾火腿配水晶包蕃茄莎莎
海鮮西班牙飯
西班牙油炸鬼
花海
2024-12-05 89 瀏覽
旺角鬧市的確有好多野食但未必會重覆想再去呢晚試嘅隱世西班牙菜餐廳@sunlight_house_hk性價比超高 尤其係前菜甜品款式特別多食完會想bookmark再嚟試埋其他🤭今次頭盤係西班牙風乾火腿松露醬多士🌮主菜係美國安格斯封門柳🥩同海鮮意大利粉🍝肉質嫩 海鮮份量又多♨️甜品必點西班牙Churros💕仲有老闆推介西班牙檸檬啤酒🍻清新易入口加多杯鮮甜菠蘿汁🍍大滿足啊 🈵️✨ Sunlight House ✨📍旺角砵蘭街106號地舖

旺角鬧市的確有好多野食

用餐優惠
試食活動
  • 西班牙風乾火腿松露醬多士
2024-12-04 89 瀏覽
媽媽表示好想食西班牙嘢咁爸爸上網睇旺角有一間西班牙嘢食裝修幾靚,而且食物都好似幾好所以一於去試吓門口已經有影相位入到去覺得個環境都幾舒服我哋就嗌咗幾樣嘢食試⭐️西班牙小青椒:西班牙嘢一定要食小青椒,少少鹽再加埋橄欖油嚟烤,青椒表面脆但入面不會太乾⭐️野生紅蝦配芥末青蘋果:紅蝦新鮮,配埋個芥末青蘋果,好醒胃⭐️意大利香草包: 焗得好鬆脆,好香⭐️美國安格斯封門柳(8安士): 整得勁靚,個牛有牛味,而且個生熟程度岩岩好⭐️海鮮西班牙飯:材料豐富,每粒米都包住醬汁,不會過咸,好食⭐️鵪鶉髀: 因為㟲啲見到鵪鶉髀上枱,就2眼發光🤣🤣之後一啖一啖咁食到津津有味🤭🤭⭐️西班牙水果酒(jug):又係一樣食西班牙菜必叫嘅野飲,好易入口總括嚟講,呢度嘅嘢食都幾好食環境坐得有舒服!
媽媽表示好想食西班牙嘢
所以一於去試吓

門口已經有影相位
入到去覺得個環境都幾舒服
我哋就嗌咗幾樣嘢食試

⭐️意大利香草包: 焗得好鬆脆,好香

總括嚟講,呢度嘅嘢食都幾好食
環境坐得有舒服!
2024-11-30 126 瀏覽
異國菜系一向比人印象高檔,價值不菲。今次小編就帶大家黎到旺角,同大家介紹一間隱身於鬧市之中既平民西班牙菜 一Sunlight House @佢地既午市lunch set由 $68起,而今次小編就嗌左佢地既招牌 :🌟雞肉西班牙飯 $98雞肉鹹香,搭配惹味既西班牙臘肉腸、豆角、紅蘿蔔粒等蔬菜,西班牙飯口感偏Creamy,加埋檸檬汁、酸忌廉拌住食清新解膩🤤👍🏻👍🏻*隨餐會附送餐湯、餐飲📍Sunlight House地址:砵蘭街106號地舖#旺角 #sunlighthouse #燉飯 #留港消費 #支持小店 #覓食旺角 #食在旺角 #西班牙菜 #西班牙飯 #為食關注組 #旺角食乜好 #香港美食地圖 #雞肉西班牙飯 #九十後行到邊食到邊 #HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE
異國菜系一向比人印象高檔,價值不菲。

🌟雞肉西班牙飯 $98

*隨餐會附送餐湯、餐飲

📍Sunlight House
地址:砵蘭街106號地舖

#HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE

2024-11-28 90 瀏覽
之前嚟過一次,經過附近決定再嚟食,呢度環境感覺relax,係放工放假放鬆打卡嘅首選⭐️蜜糖黑醋雞翼蜜糖加上黑醋嘅配搭,係一個Perfect Match,酸酸甜甜,好開胃⭐️西班牙蛋餅西班牙蛋餅特別嘅地方係除咗蛋之外,仲加入咗馬鈴薯,令到佢嘅口感滑之外仲有小小彈牙,口感層次好豐富⭐️松露醬蘑菇意大利粉松露味道好濃,而且仲加咗芝士粉,令到整體更加香,意大利粉都好彈牙⭐️香煎西班牙豬安扒首先個扒非常大,肥瘦都好均勻,食材係經過精挑細選,而且肉質都好軟熟,廚師技術一流⭐️西班牙檸檬啤酒呢款啤酒全港獨有,完全冇啤酒嘅苦澀味之餘,仲有淡淡檸檬清香,好飲得來又好特別,滿分推介⭐️青花瓷特飲外貌非常靚,打卡必選,而且有濃濃嘅薄荷味,感覺好Fresh

⭐️蜜糖黑醋雞翼

⭐️西班牙蛋餅

⭐️松露醬蘑菇意大利粉

⭐️香煎西班牙豬安扒

⭐️西班牙檸檬啤酒

⭐️青花瓷
2024-11-27 105 瀏覽
尋晚喺旺角做完嘢之後,經過見到有間餐廳好特別有棵櫻花樹係出邊,入面亦都用咗好多霓虹燈嘅裝飾,於是就決定今日晏晝同屋企人嚟食lunch。呢到12點開門,有提供lunchset,套餐跟餐湯同飲品,仲會免+1服務費,最平$68有交易! 我地最後決定左要豬梅肉西班牙飯同紐西蘭安格斯肉眼扒配意粉。話晒呢度都係西班牙餐廳,梗係要叫下paella啦!有得揀雞肉定豬肉,我哋最尾要咗豬肉。啲嘅口感真係幾好食,唔會太細,而且一上枱已經聞到好香。今日嘅餐湯係羅宋湯,亦都好好飲,而家天氣凍凍地飲一碗熱湯真係可以暖到胃。飲品方面就要咗西班牙檸檬啤酒,我哋第一次飲呢隻,但係覺得好清新,好好味,都幾易入口!紐西蘭安格斯肉眼扒唔會太嚡,份量都好多,加埋個牛肉醬汁都真係幾好味,不過最近有啲熱氣,所以最終都揀咗意粉,意粉嘅口感亦都煮得al dente,not bad!原來呢度仲有印仔卡,食滿10個lunch就可以免費任揀一個lunchset

2024-11-27 70 瀏覽
之前朋友同我哋介紹過一間旺角嘅西班牙餐廳,佢話晏晝好抵食,而且食10次午餐就可以免費任揀一款午市套餐,所以佢俾咗佢個草印仔卡我哋,今日我哋都嚟呢度食。呢度嘅裝修都幾特別,原來夜晚係酒吧嚟嘅,我自己都幾鍾意呢種酒吧餐廳,因為覺得食嘢環境比較輕鬆。今日入到嚟碼頭唔使半個鐘已經有多過一半嘅座位坐滿左,大部份都更加係五人或以上,喺旺角呢個位置開西餐廳都咁高人氣,一定有佢嘅原因。呢度嘅嘢食都幾好食,我哋叫咗豬梅肉西班牙飯同紐西蘭安格斯肉眼扒配意粉。飲品就要左西班牙檸檬啤酒、橙汁同柚子茶。西班牙檸檬啤酒係4part lemonade,6 part酒,超易入口,lunch飲都真係幾正!paella份量雖然睇落好似相對少啲,但係只要$68,而且因為整到好Creamy好濃郁,所以食完都覺得幾飽。個肉眼扒都唔可以被睇小,絕對冇鞋。個醬汁加埋落個意粉度食就剛剛好,會唔會太鹹!

餐廳好近油麻地站A1出口一出行2分鐘就到👍離遠已經見到大大棵櫻花樹🌸🌸餐廳門口幾似酒吧,入面仲有打卡位呀🤳🏻睇得出設計裝飾好有心機😍😍而且環境闊落,坐落一D都唔迫,坐得好舒服😬👍仲可以手機落單,啱晒ℹ️人嘅我而呢度既午市套餐都好抵食$6️⃣8️⃣-8️⃣8️⃣有主菜(飯/意粉/牛扒)➕西湯➕野飲,仲免加一❌❌星期六/日都有架😎😎➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖因為放假未訓醒既關係🥱我就叫咗☀️Sunlight Breakfast☀️$8️⃣8️⃣有意大利香草包➕西班牙火腿➕法蘭克福腸➕什菜沙律➕温泉蛋➕薯餅➕碎蛋他他醬超豐富~醒哂😋意大利香草包同薯餅都熱辣辣架😍重點係西班牙火腿,味道又濃又好味,越咬越香😋完全唔需要加任何調味👍👍推薦一定要試💟💟另外仲叫咗甜品西班牙油炸鬼即係吉拿棒🩷好Sweet好好味另外唔知有無周杰倫既FANS呢?如果係就一定要叫呢度既特飲啦係用周杰倫D歌命名架😍😍例如有<青花瓷>,<煙花易冷>,<告白氣球>,<不能說的秘密>,<花海>等每款都超靚架~一上枱就瘋狂打卡😍😍我就叫咗🌸花海🌊~ 顏色真係好似大海咁,好靚,飲落去有汽,口感
餐廳好近油麻地站
A1出口一出行2分鐘就到👍

離遠已經見到大大棵櫻花樹🌸🌸
餐廳門口幾似酒吧,入面仲有打卡位呀🤳🏻
睇得出設計裝飾好有心機😍😍
而且環境闊落,坐落一D都唔迫,坐得好舒服😬👍

仲可以手機落單,啱晒ℹ️人嘅我

而呢度既午市套餐都好抵食
$6️⃣8️⃣-8️⃣8️⃣
有主菜(飯/意粉/牛扒)➕西湯➕野飲,仲免加一❌❌
星期六/日都有架😎😎

因為放假未訓醒既關係🥱
超豐富~醒哂😋

意大利香草包同薯餅都熱辣辣架😍
重點係西班牙火腿,味道又濃又好味,越咬越香😋
完全唔需要加任何調味👍👍
推薦一定要試💟💟

另外仲叫咗甜品西班牙油炸鬼
即係吉拿棒🩷好Sweet好好味

另外唔知有無周杰倫既FANS呢?
如果係就一定要叫呢度既特飲啦

係用周杰倫D歌命名架😍😍
每款都超靚架~一上枱就瘋狂打卡😍😍

我就叫咗🌸花海🌊~
顏色真係好似大海咁,好靚,飲落去有汽,口感好豐富,夠晒特別😍

仲有都推薦西班牙檸檬啤酒🍻
暫時香港得呢間有架咋😘
易入口,仲有淡淡檸檬味,女仔都啱飲架😍😍

而且逢星期五六日晚
呢度夜晚仲會有Live Band架🥁🎸
下次再嚟試下佢地既DINNER先~

🪄仲有儲印仔優惠🪄
每次去Sunlight House消費就有1個印仔
只要儲夠10個印仔就可以Free一餐啦😍
2024-11-27 105 瀏覽
呢間酒吧餐廳主打西班牙菜式🇪🇸, 門口有棵櫻花樹🌸, 好吸睛啊!《晚市二人套餐》前菜有西班牙風乾火腿配水晶包蕃茄莎莎、廚師沙律🥗及餐湯。沙律內有沾上黑松露醬嘅三文魚刺身, 松露香氣撲鼻~ 🍗慢煮鴨脾鴨皮略焦脆, 鴨脾肉質頗嫩, 黑醋汁中和油膩感, 旁邊配合新鮮沙津菜🥘雞肉西班牙飯以小鐵鍋上枱, 米飯煮至軟身, 偏濕潤, 仲有飯焦!配料有雞肉、西班牙肉腸等等, 建議唧少少檸檬汁🍋, 能提升西班牙飯嘅味道!🥖西班牙油炸鬼一上枱已經聞到cinnamon味, 香脆西班牙油炸鬼鋪滿砂糖同朱古力醬, 旁邊配上雲呢拿雪糕我哋另外仲叫咗香煎牛脷, 似係醃製過嘅咸牛脷, 外層焦香, 咬落軟腍, 調味做得唔錯, 鹹香惹味!

《晚市二人套餐》

🍗慢煮鴨脾

🥘雞肉西班牙飯

🥖西班牙油炸鬼

2024-11-23
2024-11-27 104 瀏覽
喺旺角嘅砵蘭街,新開咗一間西班牙餐廳,喺鋪頭前面擺放咗一棵櫻花樹,再配合如酒吧般嘅裝修,十分有特色,啱哂朋友眾會同時係打卡嘅好地方。西班牙水果酒食西班牙餐好難唔飲西班牙水果酒,色彩繽紛嘅水果配上西班牙紅酒、果汁、檸檬汁同肉桂等調味,十分容易入口又開胃。意大利香草包麵包上枱時依然係暖粒粒,入口非常軟熟而且十分香嘅香草味道。西班牙小辣椒烤小辣椒係西班牙其中一款特色小食,烤過之後辣椒嘅甜味同獨特嘅椒味顯得更加突出、更加之香。與傳統嘅製法一樣,辣椒表面鋪有鹽粒,調味之餘同時增加口感。野生紅蝦配芥末青蘋果野生紅蝦鮮甜彈牙,蝦味十分之濃郁。青蘋果絲配上芥末十分清新。兩者十分之match。鵪鶉髀鵪鶉髀表面烤得十分香口,而入口十分嫩滑。美國安格斯封門柳封門柳係牛橫隔膜旁嘅肌肉,每隻牛只得兩條,牛肉味十分之濃。我地選擇咗5成熟,煮嘅時間同休息嘅時間啱啱好,入口十分鮮嫩,唔鞋又唔韌。西班牙海鮮飯即點即製,等候嘅時間會較長,但都係值得嘅。上枱嘅時候會連埋平底鍋熱騰騰咁送上,店員都特意提醒我地非常之熱要小心。飯上面鋪滿新鮮的海蝦、蜆肉、青口、帶子和魷魚,海鮮的濃郁香氣非常誘人。海鮮飯粒粒分明,而且每一粒米飯都

西班牙水果酒

意大利香草包

麵包上枱時依然係暖粒粒,入口非常軟熟而且十分香嘅香草味道。

西班牙小辣椒

野生紅蝦配芥末青蘋果

鵪鶉髀

鵪鶉髀表面烤得十分香口,而入口十分嫩滑。

美國安格斯封門柳

西班牙海鮮飯

即點即製,等候嘅時間會較長,但都係值得嘅。上枱嘅時候會連埋平底鍋熱騰騰咁送上,店員都特意提醒我地非常之熱要小心。飯上面鋪滿新鮮的海蝦、蜆肉、青口、帶子和魷魚,海鮮的濃郁香氣非常誘人。海鮮飯粒粒分明,而且每一粒米飯都裹著濃稠的海鮮汁,食落鹹香帶鮮,煙韌有嚼感。食之前再加上檸檬汁撈一撈佢,更加倍滋味。
旺角西班牙餐廳🇪🇸 Sunlighthouse☀️ʕ๑’ㅅ’๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡旺角Sunlighthouse西班牙餐廳✨午市又幾抵食👍🏻🍽️ 午市套餐✨▪️BBQ醬燒豬肋骨呢個BBQ醬燒豬肋骨又幾大份 仲要多肉🐷BBQ醬酸酸甜甜 偏酸 味道濃郁 又幾開胃✌🏻唔知係咪因為係午市 佢仲要係配飯 夠哂飽肚!▪️西班牙飯(雞肉)西班牙飯用鐵鍋上 熱辣辣Keep到個溫度!西班牙飯炒至金黃 啖啖都好重香料味道👅餡料方面都有雞肉、腸仔、紅蘿蔔等等〰️點啲酸奶油醬汁 口感滑順 更加好味✨▫️跟餐奉送餐湯及飲品❤️而家午市仲有限時優惠:免加一服務費💰 價錢都算幾抵食✌🏻
旺角西班牙餐廳🇪🇸 Sunlighthouse☀️
旺角Sunlighthouse西班牙餐廳✨午市又幾抵食👍🏻

🍽️ 午市套餐✨
▪️BBQ醬燒豬肋骨
呢個BBQ醬燒豬肋骨又幾大份 仲要多肉🐷
BBQ醬酸酸甜甜 偏酸 味道濃郁 又幾開胃✌🏻
唔知係咪因為係午市 佢仲要係配飯 夠哂飽肚!

▪️西班牙飯(雞肉)
西班牙飯用鐵鍋上 熱辣辣Keep到個溫度!
西班牙飯炒至金黃 啖啖都好重香料味道👅
餡料方面都有雞肉、腸仔、紅蘿蔔等等〰️
點啲酸奶油醬汁 口感滑順 更加好味✨

▫️跟餐奉送餐湯及飲品❤️
而家午市仲有限時優惠:
免加一服務費💰 價錢都算幾抵食✌🏻
2024-11-20 124 瀏覽
為咗杯西班牙檸檬啤酒,我再次到訪呢間座落響砵蘭街嘅隱世西班牙餐廳😬知道餐廳近來轉咗Menu,等我今次又試吓其他款式嘅美食先😋我哋揀咗抵食嘅晚市二人套餐 $368🌿Main course 🌀雞肉西班牙飯用鐵鍋上嘅西班牙飯熱辣辣,一上枱到已經聞陣陣香味飄出嚟🤤原來呢個西班牙飯係用自家熬製嘅海鮮湯嚟煮嘅!難怪個飯底咁鮮甜好食啦🥰材料方面都好豐富,大大舊雞肉好鮮嫩,一啲都唔會嚡👍🏻重有西班牙腸,紅蘿蔔粒,飯做得啱啱好粒粒分明,將面頭嘅Sour cream撈埋一齊嚟食就更加滋味😋🌀西班牙檸檬啤酒 $38上次嚟嘅時候飲唔到,今次當然一定要試吓啦😉老闆果然冇介紹錯,第一啖入口已經好有檸檬嘅清香味🤩小小甜甜哋,60%啤酒,40%檸檬,而且絕無苦澀味,非常容易入口,酒精度只係3.8,啱晒我哋啲酒量唔高嘅人飲😝happy hour 真係好抵飲$38大大杯🥰🌀香煎西班牙豬鞍扒豬鞍扒都幾大塊,調味得啱啱好,肉質嫩滑好Juicy唔會乾👍🏻連配菜炸薯都相當好食,而且夠晒份量😋🌀西班牙風乾火腿西水晶包蕃茄莎莎水晶包上面有酸酸甜甜嘅蕃茄沙沙,再配上西班牙風乾火腿,鹹香又滋味,呢個開胃小食認真唔錯😋🍮 Dessert🌀
知道餐廳近來轉咗Menu,等我今次又試吓其他款式嘅美食先😋
我哋揀咗抵食嘅晚市二人套餐 $368
🌿Main course
🌀雞肉西班牙飯
🌀西班牙檸檬啤酒 $38
上次嚟嘅時候飲唔到,今次當然一定要試吓啦😉
🌀香煎西班牙豬鞍扒
🌀西班牙風乾火腿西水晶包蕃茄莎莎
🍮 Dessert
🌀朱古力心太軟 +$48
食飽飽之後,就要攞第二個位出嚟食甜品嘞😬
心太軟朱古力味好香濃,一切開入面朱古力好流心,加埋紅莓醬一齊食仲更加正㖭🥰
  • 雞肉西班牙飯