2024-12-14
好耐冇無同朋友見面,梗係要搵間好食又好坐嘅餐廳慢慢傾啦💃🏻呢間西班牙餐廳裝潢非常有心思,有好多好吸睛嘅霓虹燈,適逢12月仲有好多聖誕佈置,勁有氣氛🎅🏻西班牙檸檬啤酒🍺夜晚傾計點少得飲番杯,呢杯啤酒酒精濃度唔高,但就有非常清新嘅檸檬香味,仲有少少生果嘅甜味,非常易入口亦好適合女士,而且現時仲做緊特價,$38/杯真係非常抵玩!🥰當晚我哋點左個二人餐,有好多款式岩哂人少但又想試唔同食物🙌🏻🤗前菜有沙律、餐湯同埋西班牙風乾火腿配水晶包番茄莎莎🥗餐廳當日係雜菜湯,有好多蔬菜用料充足,不過得半碗對於我呢啲鍾意飲湯嘅人嚟講略嫌唔太夠喉🫣沙律醬汁幾特別,有啲似千島醬再加啲辣醬咁,酸酸哋辣辣哋好開胃🤤水晶包外脆內軟,配合微酸嘅番茄莎莎同埋咸咸哋嘅西班牙風乾火腿,層次豐富🥫兩項主菜我哋揀左西班牙豬鞍扒同埋signature嘅西班牙海鮮飯🥘豬扒上菜果刻有少少震撼,無諗過跟餐嘅豬扒都咁大塊🥩切開豬扒見到仲有肉汁流出嚟,肉質都非常嫩,唔會好似平時啲豬扒又乾又鞋🤣嚟到西班牙餐廳點可以唔叫西班牙海鮮飯😌以二人份量嚟講剛剛好,唔會太大份,配料方面有蝦、魷魚圈同青口,但如果海鮮份量再多啲就比較好,同埋點解要出現三色豆嘅
西班牙檸檬啤酒🍺
前菜有沙律、餐湯同埋西班牙風乾火腿配水晶包番茄莎莎🥗
豬扒上菜果刻有少少震撼,無諗過跟餐嘅豬扒都咁大塊🥩
嚟到西班牙餐廳點可以唔叫西班牙海鮮飯😌
以二人份量嚟講剛剛好,唔會太大份,配料方面有蝦、魷魚圈同青口,但如果海鮮份量再多啲就比較好,同埋點解要出現三色豆嘅紅蘿蔔🥲
甜品係西班牙油炸鬼,食到最尾先叫起,所以上菜嘅時候係又熱又脆,配埋雲呢拿雪糕食絕對係perfect match🥓
除左二人餐之外,我哋仲另外點左蜜糖芥末雞翼🍗
全晚最出色我覺得就係呢碟,雞翼煎到脆卜卜,雞肉嫩滑仲要超級熱出哂煙,配埋蜜糖芥末醬滋味無窮,如果唔係太飽直程想叫多碟encore!🍖
當晚仲有live band不間斷唱歌,氣氛好chill,而且可能平日晚未坐滿,就算食完我哋坐好耐繼續飲住酒傾計都無催人走,呢點非常加分👍🏻
📌Sunlight House (旺角)
旺角砵蘭街106號哋舖