2022-08-25 96 瀏覽
個大門幾有特色門口細細隻嘅餐廳名未嚟過嘅朋友差啲miss咗出面放咗兩張雙人木櫈帶狗可以坐入面仲有埋狗仔餐添食物選擇都算多揀咗superhooman big breakfast$138Main set 嘅南瓜甘荀濃湯 好味個all day breakfast 整體味道普通咗啲 左下角係南瓜粒 煙三文魚多少少好啲但係個窩夫好好味道
個大門幾有特色

整體味道普通咗啲
左下角係南瓜粒 煙三文魚多少少好啲
但係個窩夫好好味道
2022-08-19 95 瀏覽
之前已經黎天后呢間朝啡夕酒既餐廳試過Cafe Menu,今次就黎試埋晚餐~✺ 吞拿魚他他 ✧ 牛油果 ✧ 芥末 ✧ 蟹籽 有驚喜❣️ 口感Creamy,仲有超多蟹籽增加口感~ Wasabi醬大加分,微辣開胃又唔會嗆鼻💚✺ 白麵豉醬 ✧ 炒蜆炒蜆用左微辣既白麵豉醬,蜆肉鮮甜得黎好惹味💕 如果有麵包可以點埋啲汁就好🤤✺ 澳洲M5和牛切片 ✧ 士佐醋醬油汁仲保持到顏色粉嫩,食落肉味香濃,唔會有筋位❣️✺ 海膽麵豉汁 ✧ 海鮮意粉上面鋪住滿滿既蝦、蜆同青口💕 Creamy既醬汁包住每條扁意粉,可惜海膽味唔算太濃~✺ 西班牙炸油條 ✧ 開心果雪糕即炸既西班牙炸油條外脆內軟,無得輸呀~ 我地仲轉左開心果雪糕💚 ✺ Cloudy Apple ✺ Coffee Collins 試左兩杯用咖啡做主題既Cocktail🍹 估唔到咖啡同酒都幾夾💗

✺ 吞拿魚他他 ✧ 牛油果 ✧ 芥末 ✧ 蟹籽

✺ 白麵豉醬 ✧ 炒蜆

✺ 澳洲M5和牛切片 ✧ 士佐醋醬油汁
仲保持到顏色粉嫩,食落肉味香濃,唔會有筋位❣️

✺ 海膽麵豉汁 ✧ 海鮮意粉

✺ 西班牙炸油條 ✧ 開心果雪糕

✺ Cloudy Apple
✺ Coffee Collins
📍天后全黑型格餐廳‼️· 濃郁海膽醬意粉🤩 -- Superhooman🍷🖤·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_天后#pigfoodiexhk_西餐========================Superhooman位於天后清風街,裝修走全黑路線,型格十足!食物多元化,有fusion嘅元素~上星期就同朋友嚟試下😻------------------------------⭐️海鮮·意粉·麵豉海膽醬$168 (4.5/5)呢個好好食!😻意粉口感煙韌有咬口,掛汁力強~麵豉海膽醬味道濃郁,啖啖都好有鹹鮮味~🤩配菜仲有青口、蜆、蝦仁等等👍🏻·⭐️澳洲M5和牛切片·時令蔬菜·土佐醋醬油汁 $238 (4.5/5)M5和牛呈粉紅色,肉質非常軟嫩,帶油脂香~加埋洋蔥醬油汁酸酸甜甜好開胃😻·⭐️吞拿魚他他·牛油果·芥末·蟹子 $178 (4.1/5)吞拿魚同牛油果蓉上面鋪滿蟹子,好有鹹香!呢個他他仲加入咗芥末,有啲辣,個人覺得略嫌搶咗吞拿魚嘅鮮味🙈·⭐️炒蜆·油封車厘茄·紫菜·麵豉醬 $158 (4.1/5)蜆肉份量慷慨而且都幾厚肉😋番茄辣湯
#pigfoodiexhk_天后
#pigfoodiexhk_西餐
========================
⭐️海鮮·意粉·麵豉海膽醬$168 (4.5/5)

蜆肉份量慷慨而且都幾厚肉😋番茄辣湯底夠曬惹味👍🏻
⭐️鬆軟小班戟·雪糕 $108 (4.3/5)

Superhooman嘅招牌甜品😋班戟係bite size,口感鬆軟濕潤~配埋香濃嘅開心果雪糕perfect!😋
⭐️Chocolate Vieux Carre $108 (4.2/5)

朋友order嘅,小編試咗少少🤣呢杯用咗whiskey, mancino rosso,cacao沖製,第一啖先會飲到朱古力味,及後就係whiskey嘅酒香
⭐️Victory $58 (3.8/5)

呢杯係salted lime,orange juice,soda沖製~飲落酸酸甜甜幾清新!
整體嚟講食物幾有特色,欣賞佢哋加入fusion嘅元素😻店員服務都好周到👍🏻唯一缺點係餐廳用半開放設計,所以一路食會有熱風吹入嚟,會有啲熱🥺
賣相:3.8/5
味道:4.3/5
性價比:3/5
推介度:3.5/5
店舖資料
名稱:Superhooman
地址:天后清風街16號地舖
前往方法:天后站A出口
#hkfood #hkfoodie #foodblogger #foodreviews #hkfoodlover #hkig #美食 #likeforlike #hongkong #食評 #香港 #superhooman #causewaybay #銅鑼灣 #tartare #tuna #avocado #uni #urchin #pancakes #dessert #cocktail #食好西
2022-08-07 1216 瀏覽
裝修走簡約工業風,以水泥色為主調,亦加入唔少植物裝飾🪴 餐廳樓底高,仲有室外座位,夜晚燈光較暗,整體幾有氣氛☺️❀ 澳洲M5和牛切片 🐮和牛色澤粉嫩,肉質軟腍又重牛香✨ 下面墊有冬菇及椰菜仔等配菜,成碟菜充滿住土佐醋醬油汁既味道,香濃惹味❀ 吞拿魚牛油果他他 🐟有一層層吞拿魚及牛油果蓉,上面鋪滿蟹籽,勁足料呢😍 最特別係中間加入芥末,令整體味道更濃郁,配埋生菜包住食味道啱啱好,而且更有口感~❀ 明太子白飯魚薄餅 🍕Pizza係薄批底,口感香脆☺️ 上面有芝士、明太子、白飯魚及紫菜粉,芝士味好突出,加埋明太子及白飯魚食好夾~比平時食既pizza無咁易膩👍🏻❀ 油封車厘茄炒蜆 🥠有好多蜆肉✨ 食落新鮮亦無沙,湯底充滿蕃茄及蜆肉既鮮味,酸甜入味❀ 鬆軟小班戟 🧆招牌甜品✨ 迷你班戟外脆內軟,旁邊有唔少香蕉、士多啤梨、紅莓及藍莓,食落唔會太甜膩,另外加配埋香濃既開心果雪糕食,味道更豐富😍❀ Truth 🍸揀咗兩杯cocktail,依杯有香濃既玫瑰及紅莓味,入口香甜,酒味唔算好濃❀ Treacle 🍸Cocktail以蘋果為主調,味道較為清甜,好易入口

❀ 澳洲M5和牛切片 🐮

❀ 吞拿魚牛油果他他 🐟

❀ 明太子白飯魚薄餅 🍕

❀ 油封車厘茄炒蜆 🥠

❀ 鬆軟小班戟 🧆

❀ Truth 🍸

❀ Treacle 🍸
Cocktail以蘋果為主調,味道較為清甜,好易入口
2022-08-04 907 瀏覽
Mentaiko Chicken Wings / 88雞肉嫩滑彈牙 切開中間有滿滿嘅明太子非常滋味 得四隻唔夠喉呀ε-(´∀`; )The Perfect Combo / 188Soft-shell crab | Calamaries | Mozzarella Stick | Fries 香脆可口嘅炸物拼盤 款式多份量又大同朋友share超級滿足🫶🏻Mussels with Sourdough Toast / 158青口大約有10隻 隻隻都非常厚肉最正係個有超濃海鮮味嘅醬汁配埋充滿口感嘅酸種麵包 十級推介!Seafood Risotto in Lobster Bisque Sauce / 188滿滿嘅海鮮加上濃濃嘅龍蝦汁 絕對係一個100分嘅Risotto💯Signature Baby Pancakes w/ Pistachio Ice-cream / 98基本上每一枱都會見到嘅甜品即叫即做每粒pancake都暖粒粒另外仲轉左要開心果味雪糕 成個人都即刻開心晒(*¯︶¯*)Treacle / 98Mistia Kamikaze / 882杯睇得又飲得嘅cocktail 仲要有Gummy

Mentaiko Chicken Wings / 88
雞肉嫩滑彈牙 切開中間有滿滿嘅明太子
非常滋味 得四隻唔夠喉呀ε-(´∀`; )
Mentaiko Chicken Wings

The Perfect Combo / 188
香脆可口嘅炸物拼盤 款式多份量又大
同朋友share超級滿足🫶🏻

青口大約有10隻 隻隻都非常厚肉
最正係個有超濃海鮮味嘅醬汁
配埋充滿口感嘅酸種麵包 十級推介!
Mussels with Sourdough Toast

滿滿嘅海鮮加上濃濃嘅龍蝦汁
絕對係一個100分嘅Risotto💯

基本上每一枱都會見到嘅甜品
即叫即做每粒pancake都暖粒粒
另外仲轉左要開心果味雪糕 成個人都即刻開心晒(*¯︶¯*)
Signature Baby Pancakes

Signature Baby Pancakes
  • Mentaiko Chicken wings
  • Baby pancakes & Ice Cream
2022-07-29 61 瀏覽
呢到嘅吞拿魚他他真係好特別😍吞拿魚夠晒肥美嫩滑 又鮮甜 仲有芥末牛油果蓉🥑味道又幾夾😚加埋粒粒蟹籽同多汁蕃蓉仔 再用爽脆嘅生菜包住🥬口感味道層次感好豐富🫶🏻
2022-07-29 67 瀏覽
呢間西餐廳氣氛真係好chill🍴除左主食吸引之外~好推介鬆軟嘅小班戟🥞佢同平時嘅pancake好唔同 佢係整到細細粒咁 好可愛😍食落外脆內鬆軟 蛋香味好濃郁🥚加埋啲楓糖漿 真係好好食😋仲配左啲水果更加清新✨
上星期約左接近一年冇見既朋友食飯🍽 至從上年夏天學完潛水就冇再見面了🥹 特意搵左間位於天后的小酒吧一齊傾計飲下野!🥂-非常欣賞餐廳的設計格局🖤 門口出面已經放置了長櫈 相信是方便主人帶埋毛孩假日一齊黎chill下~🐕🦮 門面裝修以工業風為主 顏色偏暗但很有氣氛 裡面位置不算太多 但空間感不錯✨ (注意 因為餐廳設計比較開放式 夏天可能會偏熱 但晚上時間有自然風也挺舒服🍃)🔻🔻🔻🔻🔻✨ 牛油果芥末蝦籽吞拿魚他他 ($178)牛油果磨成蓉🥑再以wasabi輕微調味 面層佈滿粒粒蝦籽 店員推介可以用旁邊嘅生菜包住一齊食🥬 (感覺就好似韓燒咁🤣) 的確! 用生菜包埋吞拿魚蓉+蕃茄仔🍅 感覺清新又開胃! 重點係一道健康又好食既前菜!-✨ 明太子白飯魚薄餅 ($168) 🍕餐廳嘅招牌菜之一! 初次食白飯魚配料嘅pizza🐟 鹹香味好突出 再加埋明太子嘅辛辣味 變得好惹味! 而且薄餅餅底係薄批 烤得非常香脆 唔會話食完成個pizza就好有果腹感! 推薦!!🌟-✨ 魷魚炸蝦 ($128)小食就叫左魷魚炸蝦🦑🍤 即叫即炸非常熱辣辣 點埋檸檬蛋黃醬一齊食 因為加左檸檬 感覺酸甜中和炸物的油膩感~🍋-✨ 鬆

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 牛油果芥末蝦籽吞拿魚他他 ($178)

✨ 明太子白飯魚薄餅 ($168) 🍕

✨ 魷魚炸蝦 ($128)

✨ 鬆軟小班㦸 ($108) (+$18轉開心果雪糕)
終於可以食到小班㦸!🥞 其實黎呢間餐廳最主要就係為左呢道甜品 小班㦸好鬆軟 感覺有D似一口size既窩夫🧇 上面淋上果醬🍯 當中有不同水果放在小班㦸之間 最畫龍點睛既一定係開心果味雪糕 好香濃開心果味 但要注意融化既速度好快 大家打完卡就要快D食啦~🌰

✨ Truth ($58 mocktail / $78 cocktail)
店員介紹呢到既特色cocktail都係以旁邊TUVE酒店既英文字母命名 我就揀左Truth 係由玫瑰🌹同小紅莓汁🍓混合而成 飲落去會有好香玫瑰味 而紅莓汁又好清爽!
✨ 新品預告 - Summer cocktail
朋友問左調酒師 想睇下可唔可以再有杯refreshing既cocktail! 然後調酒師就率先公開佢地黎緊會出既新menu 係以菠蘿🍍、檸檬🍋、同烏龍Vodka🫖混合一起既cocktail! 我同朋友試完都超~級~推~介!! 菠蘿跟本就係夏天必點既單品 而且我地都話唔會好重酒味 感覺會有D似mocktail🍸 唔多飲酒既女仔都可以試!

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 Superhooman
🗺 天后清風街16號地舖
Superhooman @superhoomanhk📍天后清風街16號地舖.位於天后嘅Superhooman,日間就係cafe,晚間就搖身為bar,佢仲係一間pet-friendly嘅餐廳🐶;餐廳室內裝潢走工業風,光線較昏暗,好有格調;最近更推岀咗全新嘅A La Carte menu,大家不妨一試~.🔸MAIN🔸🥩 Australian M5 Wagyu Tataki $238: 澳洲M5和牛肉質軟腍,油脂分布平均,肉汁juicy,再配上土佐醋醬汁,提升味道嘅層次,仲有香茹、洋蔥、brussels sprouts等蔬菜作伴碟😝🍝 Seafood Spaghetti $188: 海鮮意粉配上秘製海膽麵豉汁,味道濃郁入味,海鮮鋪滿全隻碟,有青口、蜆肉、大蝦,非常豐富😍🔸SNACK🔸🐟 Tuna Tartare $178: 吞拿魚他他面頭係牛油果蓉,再放滿厚厚一層嘅蟹籽,口感層次豐富,味道更有wasabi嘅微辣,店員建議包住生菜嚟食,成個感覺好fresh😙🍗 Mentaiko Chicken Wings (4pcs) $98: 雞翼煎至金黃色,外脆內嫩滑,內𥚃係滿滿嘅明太子餡料,非常飽滿,面
Superhooman @superhoomanhk
📍天后清風街16號地舖

🔸MAIN🔸

🍝 Seafood Spaghetti $188
Seafood Spaghetti

🔸SNACK🔸
🐟 Tuna Tartare $178

: 雞翼煎至金黃色,外脆內嫩滑,內𥚃係滿滿嘅明太子餡料,非常飽滿,面頭係辛口明太子,味道帶微辣,夠惹味😆

🔸DESSERT🔸
🥞 Baby Pancakes $108
: 迷你班戟好鬆軟,有空氣感,有香蕉隔住每塊小班戟,中間仲有一球開心果雪糕,同草莓、藍莓作伴碟,賣相精緻🤩
Baby Pancakes

🔸DRINKS🔸
店員特製咗兩杯嘅飲品,其中一杯係mocktail,用上橙汁🍊、檸檬汁🍋、梳打水,再加入raspberry syrup,酸酸甜甜,好清新;另一杯就係cocktail,以gin做base,加入菠蘿同青檸汁,再伴入蜜糖,好易入口😁
Seafood Spaghetti
Baby Pancakes
今日嚟咗天后試吓呢一間日式西式嘅Fusion餐廳,門面睇落去都好Modern,啱晒同朋友喺度慢慢食嘢坐低飲下嘢!店舖呢喺寵物友善餐廳見到好多客人都帶寵物嚟一齊食飯!店員非常友善,態度好好,會主動介紹餐牌斟水收碟都好有速度,嘢食飲品嘅質素都好高質!店員介紹佢哋呢度都好出名飲Cocktail,主打TUVE四杯,四杯都比較易入口酒精濃度比較低,適合想飲又唔想太醉嘅朋友,微醺嘅程度就啱啱好啦,今次就揀咗其中兩杯試吓,兩杯都幾有驚喜幾唔錯。🍸Unique $78 (9/10)桂花、西柚汁、紅茶,甜甜地好易入口,偏甜有桂花香,酒味最後先出。🍸Eternity $78 (8/10)奇異果,蘋果汁,再加綠茶,酸酸地,都係好易入口係好清新入口唔苦,但個味苦嘅尾會慢慢喺後邊上嚟。🍴炸蝦,魷魚,七味粉,檸檬蛋黃醬 $128 (7/10)檸檬蛋黃醬,好清新酸酸地啱晒配炸物,豐富得來但又唔會太油膩。魷魚好彈牙係新鮮魷魚,蝦仁都好爽口,唔會炸得太乾,炸得啱啱好過份唔會太厚,個粉唔油,乾身又夠脆。🍴吞拿魚他他,牛油果,芥末,蟹子 $178 (10/10)吞拿魚蓉好林,真係有吞拿魚味,幾香,蟹子超爽口勁爆開好爽,真係

🍸Unique $78 (9/10)

🍸Eternity $78 (8/10)

🍴炸蝦,魷魚,七味粉,檸檬蛋黃醬 $128 (7/10

🍴吞拿魚他他,牛油果,芥末,蟹子 $178 (10/10)
吞拿魚蓉好林,真係有吞拿魚味,幾香,蟹子超爽口勁爆開好爽,真係食得出好新鮮!加埋牛油果同埋芥辣,成個口感好豐富,好刺激。加埋生菜食更加爽口清新。真心好食😋

🍴 澳洲M5和牛切片,時令蔬菜,土佐醋醬油汁 $238 (8/10)
好有日式風味,醬汁係甜甜地,煮到五成熟,肉質比較有口感,結實得來又有慢煮嘅淋,有牛味有肉汁,紫洋蔥好香口好清新,蔬菜有羽衣甘藍冬菇苦嘅椰菜,吸晒汁好香好林好好食😋。

🍴海鮮,意粉,海膽麵豉汁 $188 (8/10)
好香濃海鮮味,屬於比較鹹香,麵條係扁身嘅,好軟身好吸汁,味噌味道好似日式嘅Fusion菜。海鮮都唔腥,幾新鮮,蜆肉係冇沙,青口都唔會腥,口感就比較紮實啲大大隻。

🍴鬆軟小班戟 雪糕 $108 +$18 升級開心果雪糕 (9/10)
班戟好鬆軟,少少外脆內軟,入面好似蛋糕仔嘅質感,有蛋香味,開心果雪糕好香濃開心果味,超香濃nuts,一啲都唔會太甜,質感比平時嘅雪糕creamy 仲有藍莓士多啤梨紅莓同埋香蕉,口感都豐富,加埋楓糖漿,真係甜甜地好好食。

推薦指數: 8/10
呢度坐得舒服又唔會太多人,氣氛好好啱晒坐低飲番杯野傾吓計,嘢食都幾好食店舖好有心思每個月都會轉一次Menu🤩真係成日嚟都唔怕悶啊,真心推薦俾大家😆
2022-07-19 54 瀏覽
天后有好多餐廳都幾正🤫呢間餐廳係冇門㗎 幾特別既裝飾 最surprise既係廁所 我唔expect廁所咁大同 好高樓底😂sorry focus左落toilet🤣講番野食先~🌈Seafood Risotto in lobster Bisque Sauce $168Risotto❤️係龍蝦汁煮既risotto配青口 creamy😚一啖又一啖💛其實risotto只要唔好太乾身同埋太多汁就一定好食😂煮risotto要嘅係時間🤫🌈 Mussels with Sourdough $148呢餐多咗少少青口 上面嗰個都有青口 跟住呢度又特登叫左個🫣我覺得個麵包好出色🤣青口嘅汁真係好正 一流呀!🌈Tuna & Avocado Tartare $138我本身自己好鍾意食他他 無論係牛肉tartare定係吞拿魚tartare 總之係他他就好食😚因為好fresh 呢個tartare既蟹子加左好多分!令到成個他他好有層次有口感 因為吞拿魚同埋牛油果都係啲腍身 有啲索索聲嘅口感 好正 呢個配生菜食好正❤️多一種食法😚🌈Mentaiko Chicken Wings $88明太子雞翼☺️最鍾意無骨嘅雞翼 唔使慢慢食😂仲要入

🌈 Mussels with Sourdough $148

🌈Tuna & Avocado Tartare $138

🌈Mentaiko Chicken Wings $88
明太子雞翼☺️最鍾意無骨嘅雞翼 唔使慢慢食😂仲要入邊係滿滿嘅明太子😚不錯不錯 啖啖明太子heehee 只不過只係得4隻😢

———————————————
整體評分👅
好味🧡🧡🧡🧡
抵食💜💜💜💜
再戰率💛💛💛💛
2022-06-08
今次我地又黎到一間寵物友善既𝚌𝚊𝚏𝚎🐶依家真係越黎越多寵物友善既餐廳🥰除咗一般𝙼𝚎𝚗𝚞之外,仲有適合小狗享用嘅餐牌,大家可以同自家主子一齊享用美食😋哩間係行工業風嘅,日頭就係一間 𝚌𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 𝚜𝚑𝚘𝚙☕️夜晚就會轉變為酒吧🥃🍝𝚂𝚊𝚕𝚝𝚎𝚍 𝙴𝚐𝚐 & 𝚂𝚖𝚘𝚔𝚎𝚍 𝙳𝚞𝚌𝚔 𝙱𝚛𝚎𝚊𝚜𝚝 𝙲𝚊𝚛𝚋𝚘𝚗𝚊𝚛𝚊 $𝟷𝟺𝟾哩款卡邦尼加入左鹹蛋,味道更濃厚😋配埋煙燻鴨胸鹹香味更加出,配菜都幾足料,鍾意鹹蛋既朋友可以試下~🍳𝚂𝚄𝙿𝙴𝚁𝙷𝙾𝙾𝙼𝙰𝙽 𝙱𝚒𝚐 𝙱𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝 $𝟷𝟹𝟾見倒佢地既𝚊𝚕𝚕 𝚍𝚊𝚢 都好似幾出名所以叫左黎試✨都幾足料,味道正常吾錯👍🏻幾鍾意個大啡菇🍄🥞𝚂𝚒𝚐𝚗𝚊𝚝𝚞𝚛𝚎 𝙱𝚊𝚋𝚢 𝙿𝚊𝚗𝚌𝚊𝚔𝚎𝚜 𝚠/ 𝙳𝚊𝚒𝚕𝚢 𝙸𝚌𝚎-𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 $𝟿𝟾哩個店家好似好推薦🤣所以我地就叫左~第一次食哩種覺得幾得意🥰細細粒好似雞蛋仔咁,外脆內軟,雪糕方面本身就跟雲哩拿口味我地就+$𝟷𝟾𝚞𝚙𝚐𝚛𝚊𝚍𝚎 左開心果味,食落去好濃開心果味,仲有少少顆粒感口感幾豐富👍🏻🍸𝙴𝚝𝚎𝚛𝚗𝚒𝚝𝚢 $𝟻𝟾見到哩度有幾款特色𝚖𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕,就試左哩款加左奇異果、蘋果同綠茶既,感覺幾清新,飲落其實就係果茶咁

🍸𝙴𝚝𝚎𝚛𝚗𝚒𝚝𝚢 $𝟻𝟾
見到哩度有幾款特色𝚖𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕,就試左哩款加左奇異果、蘋果同綠茶既,感覺幾清新,飲落其實就係果茶咁樣🤣

☕️𝙲𝚛𝚊𝚏𝚝 𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 - 𝙿𝚎𝚛𝚞 𝙳𝚎𝚕𝚏𝚒𝚗 𝙲𝚛𝚞𝚣 𝙼𝚘𝚛𝚎𝚝𝚘 $𝟼𝟾
除咗一般咖啡之外仲有三款手沖可以選擇~我哋就揀咗呢款偏𝚏𝚛𝚞𝚒𝚝𝚢既咖啡豆,飲落都唔錯,味道偏酸唔苦✨

2022-07-15 40 瀏覽
今次黎到天后呢間人氣西餐廳~~餐廳裝潢走型格工業風,環境舒適有格調❤️❤️見佢地最近推出左新menu,就約埋朋友黎試試🥂🥂🍗明太子雞翼(4隻) $98✨雞翼煎得金黃色,口感外脆內嫩~~裡面有滿滿既明太子餡料,辣辣地幾開胃😋😋🦑炸蝦·魷魚·七味粉·檸檬蛋黃醬 $128✨份量十足!聞落仲好香~~炸蝦同魷魚既炸皮夠薄,口感爽口彈牙👍🏻👍🏻食之前再蘸蘸檸檬蛋黃醬,送酒一流!!🐮澳洲M5和牛切片·時令蔬菜·土佐醋醬油汁 $238✨M5和牛切得厚薄適中,啖啖肉🤤🤤肉質鮮嫩,仲好重牛味~~配上土佐醋醬油汁又幾特別❤️❤️🍝海鮮·意粉·海膽麵豉汁 $188✨賣相豐富!包括有青口、蜆肉、大蝦等海鮮~~海膽麵豉汁味道香濃,意粉爽滑掛汁!!整體配搭得唔錯😍😍🥞鬆軟小班戟·雪糕 $108✨班戟外型脹卜卜,口感外脆內軟🤩🤩我地(+$18)升級開心果雪糕,味道香甜~推介👍🏻👍🏻飲品方面,我地叫左Unique($58)同Victory($58)兩杯mocktail~~Unique飲落好香桂花味,重茶香😋😋Victory味道酸酸甜甜,飲完好清新🌿🌿
今次黎到天后呢間人氣西餐廳~~
餐廳裝潢走型格工業風,環境舒適有格調❤️❤️
見佢地最近推出左新menu,就約埋朋友黎試試🥂🥂

🍗明太子雞翼(4隻) $98✨
雞翼煎得金黃色,口感外脆內嫩~~
裡面有滿滿既明太子餡料,辣辣地幾開胃😋😋

🦑炸蝦·魷魚·七味粉·檸檬蛋黃醬 $128✨
份量十足!聞落仲好香~~
炸蝦同魷魚既炸皮夠薄,口感爽口彈牙👍🏻👍🏻
食之前再蘸蘸檸檬蛋黃醬,送酒一流!!

🐮澳洲M5和牛切片·時令蔬菜·土佐醋醬油汁 $238✨
M5和牛切得厚薄適中,啖啖肉🤤🤤
肉質鮮嫩,仲好重牛味~~
配上土佐醋醬油汁又幾特別❤️❤️

🍝海鮮·意粉·海膽麵豉汁 $188✨
賣相豐富!包括有青口、蜆肉、大蝦等海鮮~~
海膽麵豉汁味道香濃,意粉爽滑掛汁!!
整體配搭得唔錯😍😍

🥞鬆軟小班戟·雪糕 $108✨
班戟外型脹卜卜,口感外脆內軟🤩🤩
我地(+$18)升級開心果雪糕,味道香甜~推介👍🏻👍🏻

Unique飲落好香桂花味,重茶香😋😋
Victory味道酸酸甜甜,飲完好清新🌿🌿
最近搵緊同朋友食飯吹水嘅地方 見到呢度好似唔錯咁就特意搵咗個夜晚去試試💕餐廳採用工業風設計 加上極高嘅樓底 空間感十足 比起日頭 夜晚變成酒吧餐廳嘅Superhooman更是情調滿分💯係同三五知己聚會、飲返兩杯🥂嘅好選擇 呢度亦歡迎毛孩進入 當日隔離兩枱都分別攜「犬🐶」前來餐廳更設有Doggy Menu 讓狗狗都可以大吃一頓🤣吞拿魚他他、牛油果、芥末、蟹籽($178)呢個他他明明已經好大份 但我哋2個食完都仲覺得唔夠喉🤣要一人嗌一個先得 不建議share🤪牛油果🥑加wasabi 食落似魚生 再加上吞拿魚蓉 口感相得益彰澳洲M5和牛切片🥩、時令蔬菜、土佐醋醬油汁 ($238)和牛肉質軟嫩 加上調味得宜嘅配菜 食落味道好夾2個人食 話咁快就食完🥲烤北海道五花肉、烏冬🍜($178)五花肉烤得有啲乾 不過配埋醬汁食就啱啱好烏冬湯底菇味濃郁 滋味十足炸蝦、魷魚、七味粉、檸檬蛋黃醬($128)炸蝦同炸魷魚圈都幾大件 採用天婦羅方式炸起食落幾香口 如果再脆身少少就更好黑糖、雪糕咖啡、蕨餅($88)黑糖配蕨餅就見得多 不過餐廳將黑糖加落咖啡 變成Affogato🍧 蕨餅煙韌得嚟帶點彈牙 抹茶味🍵蕨餅味
最近搵緊同朋友食飯吹水嘅地方 見到呢度好似唔錯咁
就特意搵咗個夜晚去試試💕
餐廳採用工業風設計 加上極高嘅樓底 空間感十足
係同三五知己聚會、飲返兩杯🥂嘅好選擇

呢度亦歡迎毛孩進入 當日隔離兩枱都分別攜「犬🐶」前來
餐廳更設有Doggy Menu 讓狗狗都可以大吃一頓🤣

吞拿魚他他、牛油果、芥末、蟹籽($178)

呢個他他明明已經好大份 但我哋2個食完都仲覺得唔夠喉🤣
要一人嗌一個先得 不建議share🤪
吞拿魚他他、牛油果、芥末、蟹籽

澳洲M5和牛切片🥩、時令蔬菜、土佐醋醬油汁 ($238)

和牛肉質軟嫩 加上調味得宜嘅配菜 食落味道好夾
2個人食 話咁快就食完🥲
澳洲M5和牛切片、時令蔬菜、土佐醋醬油汁

烤北海道五花肉、烏冬🍜($178)

五花肉烤得有啲乾 不過配埋醬汁食就啱啱好
烏冬湯底菇味濃郁 滋味十足
烤北海道五花肉、烏冬

炸蝦、魷魚、七味粉、檸檬蛋黃醬($128)

炸蝦同炸魷魚圈都幾大件 採用天婦羅方式炸起
食落幾香口 如果再脆身少少就更好
炸蝦、魷魚、七味粉、檸檬蛋黃醬

黑糖、雪糕咖啡、蕨餅($88)

黑糖配蕨餅就見得多
不過餐廳將黑糖加落咖啡 變成Affogato🍧
蕨餅煙韌得嚟帶點彈牙 抹茶味🍵蕨餅味道濃郁
黑糖、雪糕咖啡、蕨餅

Chocolate Vieux Carre🥃($108)
唔多飲酒嘅我哋 純粹係被朱古力🍫吸引而揀咗呢杯cocktail🍸
不過朱古力味道其實唔太濃烈 而係有花香味同濃烈酒味
Chocolate Vieux Carre

20th Century🍸($98)
呢杯甜中帶點苦 對女士嚟講就相對容易入口
黑糖、雪糕咖啡、蕨餅
Chocolate Vieux Carre
20th Century
2022-07-12 47 瀏覽
天后嘅清風街都幾多野食,今日路過見到呢間餐廳門口裝修得幾特別,即刻對呢間餐廳產生咗興趣😌😌一於同朋友入嚟試下佢😆入到去發覺佢係一間行工業風嘅餐廳,日頭就係一間coffee shop😜夜晚就會轉變為酒吧😙😙真係有著唔同嘅感覺,仲坐得好chill好舒服👍🏻👍🏻澳洲M5和牛切片,時令蔬菜,土佐醋醬油汁 $238和牛嘅生熟度啱啱好,仲見到微紅嘅嫩肉,肉質軟靭☺️牛味都幾濃郁🤩賣相方面都幾出色,採用咗不同款色嘅蔬菜,食起嚟冇咁單調,而和牛同土佐醋醬油汁都好登對,沾上醬汁後真係每味道更上一層樓😜😜令人大快朵頤👍🏻👍🏻👍🏻吞拿魚他他,牛油果,芥末,蟹籽 $178嚟到呢到真係一定必點呢碟吞拿魚他他🤪,🍣軟綿綿嘅吞拿魚蓉再結合🥑滑溜嘅牛油果整成嘅他他,配上層爽口嘅飛魚籽,口感豐富有層次🤤🤤 而味道更帶有wasabi嘅微辣,真係超好食😻😻 店員仲建議我地用生菜包住一齊食用,果然爽口又fresh👍🏻👍🏻👍🏻薄餅,明太子,白飯魚 $168呢款薄餅同平時傳統食開嘅有啲唔同,佢採用左脆薄餅底,拎上手就好輕盈☺️好易入口😆😆仲食到好濃香嘅芝士味,餅底仲混合咗明太子同埋白飯魚,上面仲灑上紫菜粉,好有日式風味🤩🤩超超鐘意食

澳洲M5和牛切片,時令蔬菜,土佐醋醬油汁 $238

吞拿魚他他,牛油果,芥末,蟹籽 $178

薄餅,明太子,白飯魚 $168
呢款薄餅同平時傳統食開嘅有啲唔同,佢採用左脆薄餅底,拎上手就好輕盈☺️好易入口😆😆仲食到好濃香嘅芝士味,餅底仲混合咗明太子同埋白飯魚,上面仲灑上紫菜粉,好有日式風味🤩🤩超超鐘意食,食完都唔會太濟😛

唐揚炸雞,紫菜芝麻汁 $98
呢碟唐揚炸雞,外賣已經十分香脆誘人😋旁邊仲配上紫菜芝麻汁🤩食住熱辣辣嘅唐揚炸雞,加上鹹酥香脆嘅外皮,結合多汁肉嫩嘅雞肉,酥脆外皮一咬,認真冇得輸呀🥰🥰

鬆軟小班戟,雪糕 $108
呢到嘅甜品都幾出名,甜品外型好精緻,中間擺放左一球雲呢拿嘅雪糕,圍住雪糕嘅就係小班戟、香蕉片,隔離仲有啲小草莓🍓同埋藍莓🫐,超有口感又有營養😝😝食完好滿足,心情都靚咗😽

Victory $58/Mocktail
- Salted Lime, Orange Juice, Soda

Matcha latte (H) $46