2017-09-26 88 瀏覽
Drinks were not particularly cold, and the food was... passable. Not good, but not bad. Eggs on toast of their quality should not be worth more than $50. But, leaving the okay food aside, the service is below average. They aren't terrible, but out of three waiters in total, one has zero recollection of why she's even there, it seems. My order, which I provided with their menu number, had to be clarified three times by two different people. It's not hard. It's eggs on toast. Honestly, the pasta a

Honestly, the pasta and sandwich place opposite here is a much better option.
20 分鐘 (堂食)
2017-09-23 100 瀏覽
今日去左又一城行街 喺溜冰場隔離睇睇下人溜冰果陣有啲肚餓 見隔離有間細細地 裝修幾靚 成間都係白色嘅餐廳 就行左去攞位試下今日係lunchtime時間去食 都幾多人嘅 但唔洗等位 即刻就入得啦我叫左個$59嘅卡邦尼煙三文魚意大利粉 喺又一城黎講 除左food court 五十幾至六十幾蚊嘅lunch set算係幾平 仲會跟set送一杯柚子蜜紅茶 揀凍或者熱都得 係同價嘅卡邦尼煙三文魚意大利粉:份量適合女仔食 如果係男仔食嘅話就可能要話就追加少少野食會飽肚啲 味道方面就普普通通 無話特別出色 三文魚有三至四小塊 略為鹹左少少 平均黎講呢個價錢都可以接受柚子蜜紅茶:紅茶唔會太甜 但係對重口味少少嘅人 可能會覺得淡左啲

仲會跟set送一杯柚子蜜紅茶 揀凍或者熱都得 係同價嘅

柚子蜜紅茶
2017-09-13
卡邦尼煙三文魚意大利粉
2017-09-11 78 瀏覽
我叫煙三文魚卡邦尼,唔係金寶蘑菇湯撈意喎#本身完整兩塊三文上枱靚少少嘅#食完一啖忍唔住影返低#仲要漏單#啲員工全部遊雲咁#最好係杯柚子茶堅有茶#以前lunch time忙爆員工少仲好食好多
我叫煙三文魚卡邦尼,唔係金寶蘑菇湯撈意喎

#本身完整兩塊三文上枱靚少少嘅
#食完一啖忍唔住影返低
#仲要漏單
#啲員工全部遊雲咁
#最好係杯柚子茶堅有茶
#以前lunch time忙爆員工少仲好食好多

星期六嘅晚飯時段,又一城嘅呢一間餐廳竟然無人排隊。不過太肚餓,又想坐下。於是我同兩位朋友都照入左去。餐牌下有幾幅意粉嘅圖。我指住其中一幅,同個侍應講我想要呢個「野菌意粉」。 佢話「我地無賣呢個意粉,而餐牌上嘅圖片亦都只係俾你參考!」佢地無賣任何一個餐牌圖片上嘅意粉!好奇怪的一個餐廳!好!於是我都叫左個瑞士汁雞翼野菌意粉。雞翼有咖啡色,有甜味。但雞皮下只係有白勺雞翼的雪肉味。意粉有咖啡色,除左微甜味,亦吳多覺有「醬汁」。即係一個我以為係鹹嘅意粉,竟然係甜嘅!我嘅朋友「阿甲」叫左一個焗肉醬長通粉,又係有顏色無咩味道嘅一碟粉。我嘅另一位朋友「阿乙」想叫件蛋糕黎食。對吳住!呢款無,呢款無!呢款呢?都無!咁請問有邊款蛋糕係有嘅呢?侍應行左去三分鐘,然後話俾我地知⋯⋯餐牌上呢D蛋糕 (大概十幾二十款),都只係得返五款!星期六,晚上七點鐘,得五款蛋糕俾你揀!OMG!!!!朋友叫左一個Tirimisu 加一杯 Mocha.黎到,杯 Mocha 得半杯,仲要聞落都無咖啡味嘅!我地問「吳好意思!請問杯 Mocha 係吳係咁樣ga?」侍應答「吳係呀!吳好意思!可能我同事吳識沖!我而家幫你跟跟!」十分鐘後侍應
星期六嘅晚飯時段,又一城嘅呢一間餐廳竟然無人排隊。

不過太肚餓,又想坐下。
於是我同兩位朋友都照入左去。

餐牌下有幾幅意粉嘅圖。
我指住其中一幅,同個侍應講我想要呢個「野菌意粉」。

佢話「我地無賣呢個意粉,
而餐牌上嘅圖片亦都只係俾你參考!」
佢地無賣任何一個餐牌圖片上嘅意粉!
好奇怪的一個餐廳!

好!於是我都叫左個瑞士汁雞翼野菌意粉。
雞翼有咖啡色,有甜味。
但雞皮下只係有白勺雞翼的雪肉味。
意粉有咖啡色,除左微甜味,亦吳多覺有「醬汁」。
即係一個我以為係鹹嘅意粉,竟然係甜嘅!

我嘅另一位朋友「阿乙」想叫件蛋糕黎食。
對吳住!
呢款無,呢款無!
呢款呢?都無!
咁請問有邊款蛋糕係有嘅呢?

侍應行左去三分鐘,然後話俾我地知⋯⋯

餐牌上呢D蛋糕 (大概十幾二十款),都只係得返五款!
星期六,晚上七點鐘,得五款蛋糕俾你揀!
OMG!!!!

朋友叫左一個Tirimisu 加一杯 Mocha.
黎到,杯 Mocha 得半杯,仲要聞落都無咖啡味嘅!

我地問「吳好意思!請問杯 Mocha 係吳係咁樣ga?」

十分鐘後侍應拎返杯正常嘅 Mocha 黎!

佢話「頭先咖啡機未開,所以同事無落到咖啡俾你!我去到加左咖啡ga la! 」
雖然我吳知道呢個係咩道理!但佢好似好吳好意思咁,我地亦都吳想難為佢。

結論⋯⋯成餐「飯」,得杯Tirimisu 係正常味同正常樣的。
瑞士汁雞翼野菌意粉
?瑞士汁雞翼野菌意粉
2017-08-18 127 瀏覽
又一城係小朋友溜冰嘅好地方,食完仲有好多餐廳選擇,原本想去先simple life,但要等成10張枱,所以轉左係溜冰場隔離呢一間餐廳試一試,中午時分咁多吉枱,入咗後先醒起但已中招!今餐個冰紅茶特飲其實非常難飲,唔甜唔酸唔知想點!煙肉雜菌意粉份量少,味道一般!個意粉好似掛唔到汁,食完剩返啲湯咁!加錢加左個焗薯,算係OK!值得一讚係小朋友見到隔離枱有個車車杯,問姐姐可唔可以比佢用,姐姐樂意嘅笑容係餐廳唯一值得欣賞嘅地方。 但食物質素方面仍有待改善,難怪其他餐廳要等位,你間餐廳都咁多位!
今餐個冰紅茶特飲其實非常難飲,唔甜唔酸唔知想點!
2017-08-15 105 瀏覽
周末tea一tea,約左朋友黎又一城,唔係太肚餓決定試下呢間甜品店。裝修夠哂港女,以白色為主,有啲花做裝飾。食物方面,認真麻麻,好睇唔好食。tiramisu窩夫,幾大份,但tiramisu只得面頭,而且只有甜味,一啲咖啡味都冇。下面的窩夫都沾唔到,最後要同個vanilla雪糕食,但個雪糕好甜同係雀巢貨色。窩夫一般,唔夠新鮮又唔脆,有啲dry。呢個伯爵茶梳乎厘賣相就唔錯,用個英式茶杯上,幾有心思。個梳乎厘都做到個airy質感,但略嫌太甜,茶味有但被甜味蓋過。整體合格但唔出色。黎到所謂的梳乎厘pancake,哇一上抬就知中伏!首先賣相已經差,三個平排,佢係厚呀但一睇就知幾乾身,一啲都唔鬆軟,連普通pancake質素都冇,更不用說梳乎厘。我自問自己係屋企買包pancake粉整都整得好過佢。真係超級唔掂👎🏻
Tiramisu  waffle

Earl  grey  soufflé

pancake

2017-08-13
下午茶
2017-08-09 96 瀏覽
食左個木糠布甸,一上枱一食就知唔掂,個布甸係雪櫃攞出黎,硬到差啲要用刀切。一食入口就知奶油味好重,啲木糠又硬。另外朋友食鍋夫,朱古力無味,個蜂巢淋既佢全部甜品都證明佢根本無心做甜品

另外朋友食鍋夫,朱古力無味,個蜂巢淋既

佢全部甜品都證明佢根本無心做甜品
2017-08-02 101 瀏覽
好地地食個tea,試下啦點知出事。首先個侍應行過倒瀉左啲糖漿,一地都係之後都係無人處理,無人清潔。其實應變措施完全唔足夠。本身以為算啦,都無咩野,但原來彈到我下半身都係糖漿 好啦話落單,前後對足三次都無落到單。雖然個話得事既人有對多次,跟手都係話搵唔到我地張單。坐左甘耐,台台都落錯單或者無落單,無餐具,想要杯水已經好似做唔切甘。後尾話compensate我地送返野飲,埋單又係收埋我地錢,同個員工講佢仲話無人講我知。唔會再黎。
好地地食個tea,試下啦點知出事。

本身以為算啦,都無咩野,但原來彈到我下半身都係糖漿

唔會再黎。
2017-07-29
5 分鐘 (堂食)
2017-07-27 116 瀏覽
其實我好小寫食評,但今次真係無辦法!!一定要講番出黎!!因為呢間甜品真心好難食!!!我地叫左兩個甜品,1係芒果粒+雪榚+爆珠+椰果同啫喱!!整體上都ok!! 但到第二個甜品..荔枝龍眼號!!我真心食到燥!!d龍眼係酸同壞丶荔枝明顯係罐頭個d都算,但陣味都係酸同怪,至於個汁底係中西米,勁淡同無味,價錢仲要買8X元!!最後仲有加一服務費,真係唔想比/............\完全唔明個117個正評係點黎any肥,黎1次就夠...sad
完全唔明個117個正評係點黎

any肥,黎1次就夠...sad
2017-07-26 117 瀏覽
琴晚係附近食左晚飯又行左一陣 都仲係想食甜品 記得又一城有間食甜品的 便走去看看 睇左menu感覺上都可以 咁就入坐了 我同朋友分別點了 雪地芒果船伴雲哩嗱芒果雪糕 同埋 龍眼荔枝號 點知錯哂呀.........係勁中伏😡😠食之前又唔記得相機食先😩😫唉......真係嬲嬲豬左講返甜品先 雪地芒果船伴雲哩嗱芒果雪糕係後加嘅 但竟然嚟先😳😮仲要食左等左陣時間先嚟龍眼荔枝號 咁都算了 味覺方面 真係好難食 未食過咁難食嘅甜品 個芒果係酸嘅 雪糕又唔好食 芒果味啫哩又真係稀左啲嘅 我諗最好味應該係啲罐頭椰果囉🙄🙄至於龍眼荔枝號 賣相係幾吸引 但味道方面真係唔得呀 啲荔枝係酸架😡😠有無搞錯呀😤😤真係好過份 個甜品仲有爆珠 兩球雲呢嗱雪糕 我地真係食左兩三啖就已經唔想食 成碗野出哂水呀😠😡搞到啲味道好奇怪 真係食到好嬲同埋無心情👎🏽👎🏽我諗無下次囉......

2017-07-25
宵夜
兩點幾,一行五人起又一城搵食,見到店面裝潢幾有格調﹐間野應該主打甜品,有意粉set,menu價錢ok就入去。坐既係店舖外比較簡陋既位,地下有d污糟,我地肚餓想即刻坐低食野,都唔介意坐咩位。睇完一輪menu,order左三個意粉set同兩個甜品。意粉set跟飲品同沙律,等左一陣,沙律只上左兩個,意粉上左一個。我地諗可能漏單,叫店員check check。明明只係好簡單,我地都好清晰話比店員知我地叫左邊三個意粉,而家只有一個到左,去睇返機落左邊個,咪知道落漏邊個囉,店員竟然拎番佢手寫果張單,走黎問番我地係邊個冇落,嘩最好我地做客既係會知啦。第一碟意粉食完,過左一陣甜品芒果雪山黎左一個,漏果個沙律又到左,叫做人人都有d野落肚啦。第一碟意粉係瑞士雞翼鮮菌意粉,雞翼好食,菇味道太重,意粉味道太淡,冇再食既意慾。叫既甜品芒果雪山外觀同menu相差別極大,配料樣樣都有但少過menu既相,不過味道都ok,可以接受。冇幾耐第二三碟意粉都到左,朋友話卡邦尼煙三文魚意粉ok,拿破倫香飲品(唔甜既果茶)分左一次一杯同一次兩杯咁上,怪怪地,唔知點解飲品後上,仲要分左兩次上三杯飲品。直到清哂台面所有食物,orde

直到清哂台面所有食物,order左既甜品栗子鬆餅仲未到,但無啦啦又多第四個沙律比我地,店內既傳菜真係混亂到一個極點。我地叫店員睇睇係咪漏左栗子鬆餅,店員話栗子鬆餅係耐d,要等半個鐘。我地話「下,我地已經食哂其他野,都坐左半個鐘啦」,店員話check check,結果真係漏單,我地就埋單走人,五個人只食左四份食物,餓住咁走,埋單6人共$249(三意粉一甜品)。

成個過程冇店員為漏單表示歉意,我地比完錢離店都冇人講「多謝幫襯」「拜拜」。店員全部冇咩笑容,態度未至於好惡劣,但冇所謂到好似唔想做人生意咁。呢間野只有店面裝潢靚,意粉麻麻,甜品只試左一個,無法客觀評論甜品質素,但整體經驗非常差,絕對唔會想再幫襯,係除左大學canteen外我食過服務最差既餐廳。店內客唔多,四個樓面店員都咁慢咁亂,服務差仲要收加一,冇下次既餐廳。
2017-07-21
2017-07-21 90 瀏覽
今日放假去又一城 Waitor古怪! 食物勁難食!入左呢間,同老公分別叫一個英式一個美式早餐未講完個waitor阿姐話:係咪要咖啡我地都無話飲,個餐本身都包一杯是日特飲的跟手佢自己又講飲咖啡要加錢我就問佢特飲係乜,如是者叫左特飲兩杯等左一陣,尼左一杯特飲,一杯咖啡同佢講落錯,又再等啦跟手尼嘢食,佢放低一個餐,口講英式再放低另一個餐,口講美式,但一睇就知兩個餐係一樣的我同佢講錯左,美式係有窩夫的佢竟然話「可能無窩夫,所以俾左牛角包」我「但依家兩個餐係一樣架喎」佢先拎走返轉頭先話錯左再整結果尼到個餐,個樣係正常嘅但d 窩夫竟然係酸嘅勁難食無下次
今日放假去又一城

Waitor古怪! 食物勁難食!

入左呢間,同老公分別叫一個英式一個美式早餐
未講完個waitor阿姐話:係咪要咖啡
我地都無話飲,個餐本身都包一杯是日特飲的
跟手佢自己又講飲咖啡要加錢
我就問佢特飲係乜,如是者叫左特飲兩杯

等左一陣,尼左一杯特飲,一杯咖啡

同佢講落錯,又再等啦

跟手尼嘢食,佢放低一個餐,口講英式
再放低另一個餐,口講美式,但一睇就知兩個餐係一樣的

我同佢講錯左,美式係有窩夫的
佢竟然話「可能無窩夫,所以俾左牛角包」
我「但依家兩個餐係一樣架喎」
佢先拎走

返轉頭先話錯左再整

結果尼到個餐,個樣係正常嘅
但d 窩夫竟然係酸嘅
勁難食

無下次

2017-07-18 62 瀏覽
睇完戲肚仔餓,走過隔離就食呢間。門面睇落ok既,唔洗等位就入得。Menu選擇比較少,求其醫肚叫左碟#拿破崙香草腸意大利粉。賣相非常普通,意粉食落口感似橡筋,香腸就淡而無味。坐位空間狹窄,上菜、埋單速度奇慢。睇戲趕時間既話,#墨嚐唔建議食呢間。營運者應多加改善。
睇完戲肚仔餓,走過隔離就食呢間。
門面睇落ok既,唔洗等位就入得。
Menu選擇比較少,求其醫肚叫左碟#拿破崙香草腸意大利粉。
賣相非常普通,意粉食落口感似橡筋,香腸就淡而無味。
坐位空間狹窄,上菜、埋單速度奇慢。
睇戲趕時間既話,#墨嚐唔建議食呢間。
營運者應多加改善。
拿破崙香草腸意大利粉
2017-07-18 59 瀏覽
今日出開九龍塘拎野,所以就約了朋友食tea,上OpenRice 竟然搵到間唔太貴既cafe,店鋪不算大,不過裝潢光亮,全是白色牆身,給人輕鬆悠閒高貴既感覺,幸好沒人等位,很快便入座,叫了煙三文魚意粉,味道ok, 還叫了芒果大蝦牛角包併薯條,牛角包很脆,蝦亦新鮮,味道不錯,不過薯條有點淋,不夠脆,像放了很久隨餐附送冰紅茶,朋友叫了all day breakfast 等了很久才到,味道一般,而隨餐還有多士亦隔了很久才到,幸好本身餐廳限時90 mins,最後沒人等位坐了很久,可以同朋友傾下計,而這間餐廳相對其他餐廳價錢已算便宜
,不過薯條有點淋,不夠脆,像放了很久
  • 煙三文魚忌廉汁意粉
是日同男友買左早場飛睇戲@又一城其實"早場"都唔算真係好早, 因為係11點半先開始睇戲前要食個靚早餐, 發覺好多平時幫襯開的餐廳 (eg simply life cafe) 都要11點先開門由於趕唔切, 所以就揀左呢間sweetology 佢0係正戲院隔離, 而且好似開9am, 岩哂睇早場前入去食!我就揀左american breakfast, 男友就揀左碟意粉我個american breakfast 都幾ok bor~~個waffle 都幾脆架下次會再encore 呢個!意粉就麻麻地啦~~普通貨色餐飲跟是日peach tea, 唔太甜, 岩我不過美中不足的是, 呢度竟然只係得即磨咖啡!有d 失望呀~~攪到我食完早餐要過starbucks 買杯latte , 哈!
是日同男友買左早場飛睇戲@又一城
其實"早場"都唔算真係好早, 因為係11點半先開始

由於趕唔切, 所以就揀左呢間sweetology

下次會再encore 呢個!
意粉就麻麻地啦~~普通貨色
餐飲跟是日peach tea, 唔太甜, 岩我
不過美中不足的是, 呢度竟然只係得即磨咖啡!