2017-04-06 310 瀏覽
Sweetology一間 喺九龍塘又一城戲院側邊既西餐廳 食既野有意式法式西式既傳統食品 仲有好多唔同種類既甜品美式全日早餐 88 蚊 送柚子冰紅茶 美式早餐 大大碟 有羅馬生菜 蕃茄 紐倫堡腸 雞蛋 蕃茄豆 煙肉 薯條 鬆餅 士多啤梨 香蕉 , 材料豐富 生果新鮮 鬆餅好軟熟 煙肉煙靭度適中 夠咸 腸仔夠肉汁 配埋清新蕃茄生菜最夾 整體好正法式蕎麥可麗餅 (經典) 60 蚊 送柚子冰紅茶 如果加8 蚊可點咖啡or 茶 特別coffee可以加15 蚊 特式法國傳統既可麗餅 一塊蕎麥薄餅中間夾住火腿肉 中間留空 放左一隻太陽蛋 旁邊放有煙三文魚 蕃茄 同沙律菜 仲有醃乾左既莓乾 蕎麥餅 有好麥味 薄得黎好有厚感 中間既蛋漿 撈埋 蛋皇汁 同咸火腿 一齊放入口 味道好match而側邊既蕃茄同生菜 可以減少油膩感宇治抹茶杏仁窩夫伴抹茶雪糕 78 蚊 送柚子冰紅茶 好靚既抹茶窩夫 有八份細既窩夫合成一個花形既大窩夫 窩夫有好香綠茶味 側邊偏脆 中間上面放滿好多好林既紅豆蓉 脆新既杏仁碎 同埋軟滑既cream cream上面點左好多抹茶粉 上面再放以抹茶雪糕 雪糕好香滑 將佢放喺窩夫上面連

美式全日早餐 88 蚊
法式蕎麥可麗餅 (經典) 60 蚊
宇治抹茶杏仁窩夫伴抹茶雪糕 78 蚊
送柚子冰紅茶 好靚既抹茶窩夫 有八份細既窩夫合成一個花形既大窩夫 窩夫有好香綠茶味 側邊偏脆 中間上面放滿好多好林既紅豆蓉 脆新既杏仁碎 同埋軟滑既cream cream上面點左好多抹茶粉 上面再放以抹茶雪糕 雪糕好香滑 將佢放喺窩夫上面連埋cream同紅豆蓉 好食
2017-04-06
琴晚去試下寺呢到食,D窩夫都叫不過不失。但木糠布丁一聞好似去左迪士尼.....個廁所一樣。之但係去到9:30開始氣仍氛就好奇怪。職員想早D埋數收工我地明。所以9:30佢比張單埋黎叫我地比左錢先的時侯都無咩野。埋完單之後D職員眼神就開始想趕你走咁。仲要唔係1個半個,係全場幾個都係咁。明明星期一至四係收10:15,唔洗到9:30就眼超超趕客走呀。我地都諗住10:00前閃。9:40走淨我地一台。我地都諗住食埋尾聲就走。但我呢一刻已經從一塊玻璃鏡見到2個職員用D不友善眼神望住我地個台。到左9:45PM已經個有個女仔按耐不住心中團火走個黎用D其差態度問我地: 你地仲食唔食呀? 唔食我幫你收哂D碟啦。估唔到係座落係又一城都可以咁差服務。真係大開眼界。

2017-03-30
宵夜
2017-03-29 226 瀏覽
被相片吸引來試試。食物質素真的是好一般,又或可說是難以接受。牛角包“諗”、薯條乾到硬、蛋沙律包好似有啲酸。'飲品只有普通咖啡同紅茶,無得揀。我諗應該無下一次了。
被相片吸引來試試。
食物質素真的是好一般,又或可說是難以接受。
牛角包“諗”、薯條乾到硬、蛋沙律包好似有啲酸。
'飲品只有普通咖啡同紅茶,無得揀。
我諗應該無下一次了。
afternoon tea set for 2
2017-03-29
2017-03-25 194 瀏覽
今日去又一城睇戲,買完飛又要為晚餐食乜而煩惱,見到戲院隔離有間裝潢精緻嘅甜品店,估唔到都提供熱食,於是就決定係到用膳。點set包埋柚子冰紅茶及麵包,冰紅茶略甜,但朋友認為剛剛好。鮮蝦番茄忌廉意大利粉$62心大心細,又想食紅意粉,又想食白意粉,點呢款就啱啦!蕃茄味不酸,夠creamy,大蝦鮮味爽甜,讚好!焗雞扒長通粉$75雞扒肉質好滑,份量多,而且好夠熱,不過菠蘿汁味道偏酸,不愛吃酸的就要注意。Oreo瘋狂朱古力窩夫$78賣相真係無得彈,謀殺左好多相機空間。採用Movenpick雪糕係一賣點,窩夫質感硬、脆,Oreo好味就不用多說了,推介!一間餐廳同時滿足正餐同甜品兩個胃,食完馬上就可以去隔離睇戲,咁方便去邊度搵?

鮮蝦番茄忌廉意大利粉$62
焗雞扒長通粉$75
Oreo瘋狂朱古力窩夫$78
2017-03-23
2017-03-24 146 瀏覽
好想睇盧根,個日放左工啲時間得返又一城啱時間又有位,所以同女友去左又一城。買完飛,諗唔到食咩好,又唔想食foodcourt,就係戲院旁邊喱間野求其食啲野。間野係幾靚嘅,不過地方細,同隔離枱隔好近,都有啲嘈。我地叫左個English all day breakfast同一個意粉shareAll day breakfast嘛嘛地。薯條唔熱,淋嘅,明顯放耐左。法蘭克福腸一啲味都無,唔知咩黎。香草腸唔錯嘅,個炒蛋都幾香。黑醋柚子雜菌意粉。喱個幾好味,意粉硬度適中,加黑醋酸酸地,少少柚子甜甜地,幾醒胃。小插曲,個意粉到左先,我同女友餐前祈禱嘅時間,侍應想上埋個all day breakfast比我地,其實佢可以先放係旁邊張枱(連住我地張枱,無人坐緊),但佢就叫左叫我,打斷左我地祈禱,感覺有少少唔尊重。
English  all  day  breakfast
黑醋雜菌柚子意粉
黑醋雜菌柚子意粉
2017-03-22 124 瀏覽
最近試左一間細細地環境幾舒適嘅餐廳,裡面大多以甜品為主,仲有全日早餐俾食客揀。價錢連埋加一都唔算太貴,而且店內嘅服務都好好,食物嘅款式都非常豐富。因為食晚餐,所以叫左個意大利雜菜湯配脆巴馬火腿螺旋及長通粉,份量一般,比較啱怕肥嘅女士們,味道酸甜醒胃。而瑞士汁雜菌(配白飯)再加沙律,味道清新香甜,調味同配搭都合宜。隨餐附有多士同柚子冰紅茶,非常滋潤。甜品我就揀左鮮雜果配窩夫,生果嘅味道新鮮香甜,加上有士多啤梨雪糕做配搭,外觀都非常悦目。
2017-03-22
2017-03-20 116 瀏覽
食過幾次SWEETOLOGY, 次次都要排隊, 眼見有位坐, 但入面既STAFF 走來走去都唔安排你入座感覺真係唔係幾好食物方面, 價錢合理, 我最鐘意食呢到個ALL DAY BREAKFAST, 原因係勁大份!!!!! 每樣野都好食, 但唯一不足係每次食薯條都係冷冰冰的.....呢到既窩夫都好特別, 又係好大堆頭XDD 但係就唔熱, 不過都好食既P.S. 坐外面感覺好D, 入面D枱真係放得有D逼....

P.S. 坐外面感覺好D, 入面D枱真係放得有D逼....
2017-03-19 154 瀏覽
由於帶表妹去九龍城參加溜冰班,等她之際時間尚可,便到處逛逛。路過一間西式餐廳被它們的蛋糕吸引上前看。剛剛好high tea 時間,便走入去坐下享受下午茶也不失為好計策。Hea 吓時間。打開餐牌隨便點了朱古力2人世界伴雲呢拿夢幻雪糕。還有洋甘菊茶。享受完咁美味既下午茶。充滿氣力啊!👍🏻👍🏻
還有洋甘菊茶。
享受完咁美味既下午茶。充滿氣力啊!👍🏻👍🏻
2017-03-18 128 瀏覽
今天約了好姊妹到又一城看電影,散場正好是下午茶時間。-直都很想試試這家裝修風格很合女士和情侶的甜品屋。今天終於得嘗所願了。帶著甜美笑容的侍應安排我倆入坐店外的茶座,感覺開揚揚又舒適。看看餐牌,甜品款式頗吸引,而價錢也合理。朱古力二人世界伴雲呢拿夢幻雪糕 $92 有鮮甜多汁的士多啤利、火龍果、西瓜、奇異果和哈蜜瓜。朱古力心太軟内的流心頗厚滑,朱古力濃度十分高,伴雲呢拿雪糕和生果同吃,味道比較配搭。熱洋甘菊茶 $48 洋甘菊味道芳香,好像還有消除疲勞、穩定情緒和有助睡眠等作用。不知是否心理作用,喝過兩杯洋甘菊茶,感覺心情更見舒暢!
朱古力二人世界伴雲呢拿夢幻雪糕 $92
熱洋甘菊茶 $48

2017-03-13
2017-03-18 4382 瀏覽
九龍塘係從前返學成日會經過既地方,不過食黎食去都係food court同m記,因為其他餐廳大部分都較貴,今次約朋友黎呢間食下午茶,因為以前睇完戲見佢甜品餐牌好靚,但有幾次都太夜收左檔,今次終於比我地食到原來除左甜品仲有咸食架!午餐餐牌有三張,想食意粉既有唔少選擇,大部份都較清淡,岩好多入黎食既女仔不過我同朋友都想試d特別啲,見佢另一個餐牌有all day breakfast,好少可有分美式同英式既選擇,揀左個美式既黎試!美式all day breakfast $88實物比圖所見既更大!!可以當一個正餐既份量,有平時常見既煙肉、德國腸等煎物類,兩樣都較淡味,沙律菜配左少少醋調味唔太濃,幾新鮮。茄汁豆以鐵兜盛住,份量唔少,酸酸地開胃唔錯,其中一樣吸引我既係佢兩大塊pancake!好少可all day breakfast有,比預期中乾身左d,另上既蜜糖就可以補返數另外加左$10 既芝士焗煙肉薯皮,熱辣辣焗出黎,斜身放左一陣,d芝士即刻傾瀉左出黎估唔到加錢都可以有咁多芝士,唔係脆但味道都惹味。Crepe甜既就食得多,呢到都有好多選擇,但咸味既crepe唔係成日試到,只係好耐以前係中環食過一次,
原來除左甜品仲有咸食架!
美式all day breakfast $88

估唔到加錢都可以有咁多芝士,唔係脆但味道都惹味。
Crepe甜既就食得多,呢到都有好多選擇,但咸味既crepe唔係成日試到,只係好耐以前係中環食過一次,但記得果陣食無咩配料但都幾貴下,今次見六十幾蚊就叫黎試。

同樣地size好大!正方形既crepe四角分別放左巴馬臣火腿同沙律菜,擺盤清新吸引!皮煙韌幾易入口,有別於一般既甜食crepe,以普通既雞蛋、麵粉、糖既做法,呢個充滿麵粉麥香,又唔會得個甜字,確係幾驚喜!
下次有機會都想試下咸味crepe!
士多啤梨吐司 $68

一場黎到點都要試佢既甜品!但全部甜品睇落都好靚,又想揀窩夫又想揀蛋糕,最後見到dessert set有呢個吐司磚,揀左黎試!吐司磚或者吐司盒而家係好多地方都有,但大部分都係台式,所以幾好奇會有咩分別
比大家睇下另一面
有朱古力花紋,因為另一面實在太多士多啤梨,其實好抵食,但個人實在覺得太密集
密集恐懼症,哈哈!
同平時連埋麵包皮上既做法唔同,佢又九大條麵包磚砌成,每條都烘得非常之脆口!!應該係因為每條吐司條都塗上左足夠既牛油再加以烤焗,所以咁脆口!點埋士多啤梨雪糕就岩哂啦
士多啤梨雪糕都唔係行貨,有唔少士多啤梨果肉
係IG見到人地食,一睇落餐廳好似好令,而且甜品感覺也很不錯,加上又有意粉等食物,就打算收工去一試。環境:到步後見到餐廳裝修真係好光好白好有公主FEEL,但入到去就開始感到中伏。餐牌一上就有種舊舊的感覺。點餐時要邊樣冇邊樣,咁我黎食乜?😡最後點左兩個意粉餐連餐包+柚子冰紅茶,轉其他飲品要加錢。食物:1.餐包成個餐入面應該餐包最好,熱辣辣又脆又軟唔錯。2.意大利雜菜湯配肥巴馬火腿螺旋連餐包+$8轉熱檸水其實+8$轉熱檸水已經心諗咩料😂碟野黎到真係⋯⋯唔想講野⋯個碟邊都唔抹下🤦🏼‍♀️塊火腿?唔知想點,見到都唔開胃。個粉都OK,但係普通屋企都煮再既感覺。檸水個杯算係襯返呢度嘅裝修。3.鮮蝦番茄忌廉汁意大利粉連餐包+柚子冰紅茶照舊碟邊唔抹,賣相分冇哂。食落普普通通,蝦方面好似有陣味,唔鮮甜。杯野飲好似飲緊水咁,得果底有柚子味。而且個杯拎上黎既時候仲超多水積,好懷疑係咪唔夠杯用先拎去洗,再拎出黎用。仲有餐具都係有水的😡服務:除左灰色短髮女店員感覺態度好點,其他都好似HEA到爆,比人種好頹既感覺🙁,與餐廳比人既感覺不同。整體而言,差勁,最後同男朋友都食得唔太飽,但又廢時叫甜品再中伏,於是去左第2間餐

環境:

餐牌一上就有種舊舊的感覺。
點餐時要邊樣冇邊樣,咁我黎食乜?😡

最後點左兩個意粉餐連餐包+柚子冰紅茶,轉其他飲品要加錢。

食物:

1.餐包

成個餐入面應該餐包最好,熱辣辣又脆又軟唔錯。

2.意大利雜菜湯配肥巴馬火腿螺旋連餐包+$8轉熱檸水

其實+8$轉熱檸水已經心諗咩料😂

意大利雜菜湯配肥巴馬火腿螺旋

3.鮮蝦番茄忌廉汁意大利粉連餐包+柚子冰紅茶

鮮蝦番茄忌廉汁意大利粉
服務:

整體而言,差勁,最後同男朋友都食得唔太飽,但又廢時叫甜品再中伏,於是去左第2間餐廳食。

以後真係唔好入啲少人既餐廳食飯☹️。
2017-03-12
$71.5 (晚餐)
星期六晚上8:00去食,一心諗住餐廳靚靚地應該坐得幾舒服,可以慢慢食。可惜...沒有餐廳坐位好迫,隔離講咩都聽得一清二楚。到落order,叫左4-5次都係等陣先,完全無service。到叫野食,menu有十款左右dinner,得返四款,仲要無意粉終於有野食,碟粉細到食公仔面都飽過佢,成碟野得汁同粉,完全無配菜,野飲面包食完都未上,諗住埋單唔食,又係無人理,要自己行去部收銀機先知我要埋單,仲叫我行埋一邊總結:野食整得耐,難食,無service

總結:野食整得耐,難食,無service

2017-03-06 256 瀏覽
來Sweetology, 但我幾次都不是吃甜~~set lunch 吃過她們的意粉, all day breakfast, eggs benedict . . .  通常幾人用餐, 總有一兩個會久久未有得食~一催再催, 最後大家都是------- 等。論食物質素, 是還ok, 在又一城, 吃到這價錢算是"平"~這次的一道"早餐", 忘了價錢, 約$80吧~ 坦白說, 煮法沒大難度, 所以算有賣相也算好味喇~沙律新鮮, 配醋汁可開胃, 也中和sausage的咸, 其餘是"腸蛋治烘底"的組合, 味道合格但只能頂肚不會飽~ haha~~回想之前在這吃過的eggs benedict, 比這個有難度, 比較上來會比這個好。
來Sweetology, 但我幾次都不是吃甜~~
一催再催, 最後大家都是------- 等。
題外話/補充資料: 環境安靜, 一般在同一商場內用餐又沒訂枱的話, 這裡多數不用等位
2016-10-31
賣相唔錯不過味道就……朱古力心太軟等20分鍾是常理,切開有流心,形神兼備,不過食落口面好粉,好似未熟咁,並非軟綿綿既質地,一問之下,服務員話佢地呢個來貨係咁既質地,意思係話唔係自家製,好彩唯一有樣野好係佢用movenpick 既雪糕囉!其他甜點如waffle & crepe 都係普通,crepe 為凍既,好似整定左咁!如果您係著重賣相多於味道既都可以試一次,不過唔會令人返轉頭囉!
賣相唔錯不過味道就……
,好彩唯一有樣野好係佢用movenpick 既雪糕囉!
2017-02-10
2017-02-09 340 瀏覽
係又一城睇完早場後打算食個lunch再shopping, 唔想食food court但又唔想太貴,係又一城呢個高檔商場有D困難。行行下經過sweetology比佢裝修吸引左, 小白屋外形的裝修很少女風,最重要係價錢平。Menu 有多款all day breakfast, 意粉可供選擇,價錢都在$100內。加$15/$20可以轉套餐。一向喜歡牛角包,所以選左煙肉沙律番茄牛角包,配薯條和鮮果沙律;友人則點了蝦意粉配餐包。牛角包很鬆軟,配上芝麻醬沙律幾清新。沙律新鮮但柚子好酸呀跟餐的柚子冰茶味道太淡,冰融化後更像水。友人的意粉就一般,冇咩特別。

牛角包很鬆軟,配上芝麻醬沙律幾清新。
沙律新鮮但柚子好酸呀

跟餐的柚子冰茶味道太淡,冰融化後更像水。

友人的意粉就一般,冇咩特別。
2017-01-14