2025-01-22 3046 瀏覽
今日同朋友去旺角行街睇戲,睇完戲之後就去通菜街行街買嘢,就見到有一間泰國餐廳,出面門口有好多客人喺度排隊,亦聞到有好香嘅食物味道,咁我哋都排隊入去食,好彩都係排咗10分鐘就可以入去,因為入邊啲位都唔少㗎。這間泰國餐廳叫做Tamarind,位於旺角通菜街1號威達商業大廈地下K&L號舖,港鐵油麻地站A2出口,行幾分鐘就到,非常方便。入到餐廳見到環境不錯,地方都寬敞,枱凳都整齊都令人坐得舒服,裝修乾淨光猛,以泰國款式為主調,仲有得聽泰國歌曲,真係令人食得開心。餐牌雖然得一張,但食物款式都不少,有主食、小食、沙律、粉麵飯、甜品、飲品,我哋就叫咗泰式牛肉炒河粉、鹹蛋青木瓜沙律、芒果糯米飯、泰式綠奶茶,我哋叫完嘢食之後就見到主食嘅曼谷火山排骨來咗隔離枱,份排骨份量非常大,又不停有煙出嚟,亦聞到好香嘅肉味,賣相非常正,我哋真係下次要再來食。泰式牛肉炒河粉係泰國最具代表性美食之一,非常有鑊氣,牛肉炒得好有香氣,肉質又鮮嫩,食落好有汁感,泰式河粉咬落口香香滑滑同煙煙韌韌,非常好食,同普通河粉不一樣,醬汁味道香濃,鲜香可口,好配合牛肉、河粉、鮮菜、香蔥、青檸汁一起吃。鹹蛋青木瓜沙律賣相都靚,睇落有好多顏色

泰式牛肉炒河粉係泰國最具代表性美食之一,非常有鑊氣,牛肉炒得好有香氣,肉質又鮮嫩,食落好有汁感,泰式河粉咬落口香香滑滑同煙煙韌韌,非常好食,同普通河粉不一樣,醬汁味道香濃,鲜香可口,好配合牛肉、河粉、鮮菜、香蔥、青檸汁一起吃。鹹蛋青木瓜沙律賣相都靚,睇落有好多顏色,有黃色嘅木瓜、橙色嘅紅蘿蔔、紅色嘅蕃茄仔、鮮紅色嘅辣椒、青色嘅青豆、白色嘅花生、微紅色嘅蝦米,金黃色嘅鹹蛋,同沙律嘅味道一齊食都好夾,味道有辣味酸味甜味鹹味,真係令人食得開心開胃。

芒果糯米飯是一種傳統泰國甜品,主要材料有芒果、糯米飯與椰奶,芒果鮮嫩多汁,香甜可口,糯米飯甜中帶鹹,甜甜鹹鹹的好滋味,又有軟糯綿密嘅咀嚼感,加上份量恰到好處嘅濃醇椰奶香味,讓人一吃就忘不掉。泰式綠奶茶是泰國的特色茶飲,香濃滑順,有綠茶獨特的清香味,味道香濃又不會太甜,顏色艷麗又獨具奶香,係令人愛喝嘅飲品,這間餐廳嘅食物質素好,店員嘅服務態度亦都好,好值得來食。
4天前 0 瀏覽
平時好少寫食評,但這間餐廳絕對值得好評及推薦因有親友從外國回港短聚平常好少外出用餐都要四圍搵食,無論出名與否餐廳都有中伏。親友上機前話想食泰菜,初初一心打算去九龍城揾泰菜,但旺角就腳D就選擇這間。竟然有驚喜,樣樣都好味。最正係火山骨酸酸辣辣好惹味,豬手飯唔太肥膩,椰子雪糕好香椰子味仲有脆口花生,串燒好香炭燒味外脆內軟,粉絲蝦煲都好正,蟹肉煎蛋反而相對失色冬陰公唔辣好開胃,以前從末食過泰北咖哩麵好香口。總之係親友在香港最滿意一餐👍👍👍
平時好少寫食評,但這間餐廳絕對值得好評及推薦
因有親友從外國回港短聚
平常好少外出用餐都要四圍搵食,無論出名與否餐廳都有中伏。

冬陰公唔辣好開胃,以前從末食過泰北咖哩麵好香口。
總之係親友在香港最滿意一餐👍👍👍

2025-03-01
20 分鐘 (堂食)
  • 火山骨
  • 泰式豬手飯
  • 椰子雪糕
  • 豬肉串燒
5天前 0 瀏覽
大家好今日去了旺角通常街一間隱世既泰國餐廳食野Tamarind呢間店既裝修一入去好似穿越左去了泰國既街頭大排檔首先坐底點了個泰式奶茶感受下呢度既奶茶係同港式唔同味不過我好難用文字去型容主菜方面先點了個主菜豬肉碎生菜包豬肉碎夾雜左好多香料洋葱等等好有果種泰式酸辣咸既風味生菜就好新鮮主食我點了曼谷火車炒飯呢個都係辣既不過其實係小辣炒得好夠獲氣用料有牛肉芥蘭蕃茄葱頭等等香料都幾豐富都幾惹味但其實唔算係好咸果種仲有一條青瓜俾你解辣最後上埋甜品泰國街頭椰子雪糕椰子雪糕係放在椰子上面雪糕才身幾清甜加左椰子肉同埋粟米同少少綠豆都幾有特色總括呢間店裝修似泰國之餘食物都好有泰國正宗既風味
大家好
豬肉碎生菜包
曼谷火車炒飯
泰國街頭椰子雪糕
6天前 0 瀏覽
今日出咗旺角竟然俾我見到有間裝修咁似泰國夜市嘅餐廳!有啲位係篤篤design幾有心思呀吓!款式都多 價錢都公道幾十蚊都有交易由於我同朋友唔係好肚餓所以一人叫咗一款麵 要個鹹蛋青木瓜沙律 同兩杯嘢飲嘢飲可以跟餐平啲非常感動 佢哋嘅河粉真係泰國嗰種!闊嘅同煙煙韌韌嘅!味道同喺泰國食嘅真係非常相似very good朋友個船麵可以揀河粉或者金邊粉但係我已經叫咗河粉,所以佢都係試吓金邊粉個船麵同喺泰國食嘅差唔多呢碗有豬肉片 有肉丸 豬皮同埋通菜有菜balance下真係唔錯麵類我覺得係正常泰國味發揮沙律我就覺得好驚喜木瓜沙律係可以揀辣度嘅你睇吓佢個份量同碗麵差唔多鹹蛋都係大大粒而且同沙律好夾我同朋友都不停夾停唔到口第日泰國癮起可以嚟呢度止癮先
今日出咗旺角
竟然俾我見到有間裝修咁似泰國夜市嘅餐廳!

有啲位係篤篤design幾有心思呀吓!

款式都多 價錢都公道
幾十蚊都有交易

由於我同朋友唔係好肚餓
所以一人叫咗一款麵
要個鹹蛋青木瓜沙律 同兩杯嘢飲
嘢飲可以跟餐平啲

非常感動 佢哋嘅河粉真係泰國嗰種!
闊嘅同煙煙韌韌嘅!

味道同喺泰國食嘅真係非常相似
very good

朋友個船麵可以揀河粉或者金邊粉
但係我已經叫咗河粉,所以佢都係試吓金邊粉
個船麵同喺泰國食嘅差唔多

我同朋友都不停夾
停唔到口

第日泰國癮起可以嚟呢度止癮先

6天前 0 瀏覽
今日又約左朋友一起去搵野食,呢間位於鬧市通菜街1號威達商業大廈地下K&L號舖的Tamarind,裝修超有泰國風格,好似置身於泰國一樣!幾特別,還有不少打卡位!泰式甲拋豬肉飯,飯一上,果然無失望,肉碎超有鍋氣,配上蛋加豆角加炸過的金不換,口感超豐富!泰式燒豬頸肉,估唔到分量都好足,豬勁肉燒到外層少許焦香,內裡多汁,又幾爽脆,點上個醬,真係食不停啊!泰國虎蝦金邊粉,呢個簡直係最愛,鍋氣超够,又有最愛的虎蝦,還是已經去頭去殼,不用自己動手去剝,幾好,每條粉都炒得均勻,入口帶有酸甜,都幾開胃!配上芽菜,花生,簡直係享受!當然,吃完小食,主食後當然要來杯泰式綠奶茶和泰國龍眼水,解解渴啦!今日又是超滿足的一日!

今日又是超滿足的一日!
2025-02-22
2025-03-04 0 瀏覽
店名: Tamarind地址: 旺角通菜街1號威達商業大廈地下K&L號舖油麻地站A2出口,行5分鐘環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5呢間位於旺角嘅泰國餐廳🇹🇭裝修充滿泰國風味,有泰式大排檔feel,仲有篤篤車,真係好似去左泰國咁🥳想食嘅記住早啲排隊,佢哋成日都大排長龍🙈泰式虎蝦金邊粉❤️❤️❤️❤️❤️$88食泰國菜🇹🇭點少得pad thai😆金邊粉炒至啱啱乾身,加上雞蛋🥚、豆乾等,配有青檸🍋‍🟩花生,加上彈牙虎蝦,惹味又夠鑊氣😙炭燒牛小排❤️❤️❤️❤️❤️$148牛小排油香豐富,肥瘦相間,燒至入口即化,充滿肉香同油香😆再加上炭香,再點上秘製醬汁,惹味十足🤩泰式奶茶❤️❤️❤️❤️❤️+$8泰奶一定係泰國經典,味道唔會過甜,奶香十足,口感醇滑可口😝
店名: Tamarind

泰式虎蝦金邊粉❤️❤️❤️❤️❤️

炭燒牛小排❤️❤️❤️❤️❤️

泰式奶茶❤️❤️❤️❤️❤️
+$8
泰奶一定係泰國經典,味道唔會過甜,奶香十足,口感醇滑可口😝
2025-03-02 180 瀏覽
Tamarind 📍 :Shop K&L, G/F, Witty Commercial Building, 1 Tung Choi Street, Mong Kok🚗 :港鐵油麻地站 A2 出口,步行約5分鐘)☎️ : +852 2613 8099📍招牌蟹肉炒飯 $138金黃米粒裹著絲絲蟹肉,鑊氣十足!蟹肉的鮮甜與蛋香交織,都真係堅多蟹肉更是驚喜。份量足,適合2-3人分享,若蟹肉比例再高些更完美。📍曼谷火山排骨 $198視覺震撼!堆疊如火的排骨淋上泰式酸辣醬,肉質軟嫩脫骨,辣中帶檸檬清香。份量豪邁,適合嗜辣愛肉者,但小胃人士慎點。📍春式燒豬頸肉 $68炭香誘人!豬頸肉肥瘦均勻,外皮微脆,蘸上特製魚露酸甜醬更提味。略嫌切塊稍厚,若能薄切口感更佳。📍春式奶茶 $26茶香醇厚不澀,奶味溫潤順口,甜度適中帶淡淡煉乳香。冰塊稍多,建議走冰更能細品層次。📍芒果沙冰 $32盛夏救星!果香濃郁無人工感,沙冰細綿如雪,頂部綴以新鮮芒果粒,酸甜平衡。若能附贈小勺更方便食用。總結: 菜單兼顧經典與創意,價位中上但品質對得起價格。蟹肉炒飯與火山排骨必點,搭配一杯春式奶茶,飽足感與儀式感兼具,店面位置便利,鄰近旺
Tamarind

🚗 港鐵油麻地站 A2 出口,步行約5分鐘)

☎️ : +852 2613 8099
📍招牌蟹肉炒飯 $138
份量足,適合2-3人分享,若蟹肉比例再高些更完美。

📍曼谷火山排骨 $198

📍春式燒豬頸肉 $68

📍春式奶茶 $26

📍芒果沙冰 $32

總結: 菜單兼顧經典與創意,價位中上但品質對得起價格。蟹肉炒飯與火山排骨必點,搭配一杯春式奶茶,飽足感與儀式感兼具,店面位置便利,鄰近旺區卻隱藏於商廈內,頗有尋寶趣味。建議提前訂位避開高峰,電話在手,美食不愁!期待下次試試其它菜單~
2039 瀏覽
2025-02-28
2025-02-27 0 瀏覽
喺旺角行街,見到呢間泰國餐廳好吸引,裝修非常有特色,成間舖頭內部有泰國嘅味道,仲有篤篤車卡位坐!我哋睇咗餐牌,見到價錢都好相宜,一般泰國嘅食物都有齊,就入去試吓🤭🤭我哋四個人嗌咗唔少嘢食啊,大家都好滿意泰式牛肉船麵$88- 我認為呢隻船面嘅精髓在於個湯底!非常香濃,好有泰國風味😆泰式牛肉炒河粉$78- 呢個炒河好有鑊氣,值得一提係餐廳採用半開放式廚房設計,你落咗單之後真係可以探頭睇吓廚師即席炒你碟河粉🤣🤣招牌蟹肉炒飯 $138- 蟹肉份量非常多!好抵食呀! 好有穫氣☺️ 呢度食炒野一流🤗🤗飛天炒通菜$68- 正! 好正宗泰國風味!☺️☺️芒果糯米飯 $58- 哈哈😄一餐飯一定要有甜品!呢個芒果糯米飯別無他選👍🏻👍🏻鮮椰青$22 三個- 好鮮嫩,椰青肉一筆就甩,椰汁非常清甜🥳🥳見到隔離食火山燒排骨,好吸引呀,打卡一定一流😆😆見到隔籬枱男女老幼都食得津津有味,下次嚟就一定要試🤓🤓Tamarind (旺角)旺角通菜街1號威達商業大廈地下K&L號舖

我哋四個人嗌咗唔少嘢食啊,大家都好滿意

泰式牛肉船麵$88
泰式牛肉炒河粉$78
招牌蟹肉炒飯 $138
飛天炒通菜$68
- 正! 好正宗泰國風味!☺️☺️
芒果糯米飯 $58

鮮椰青$22 三個
- 好鮮嫩,椰青肉一筆就甩,椰汁非常清甜🥳🥳

Tamarind (旺角)
旺角通菜街1號威達商業大廈地下K&L號舖
2025-02-24 548 瀏覽
進入這家店感覺是別有洞天,泰式街頭大排檔的風格,還有色彩斑斕的卡座,打卡也好靚啊!### 泰式牛肉炒河粉又寬又薄的河粉咬起來很有柔韌的口感且滑順,高溫快炒有點微微焦香,融合了鮮嫩牛肉的鮮香,搭配小栗米、番茄和青菜,清新脆口,增添了層次感!### 泰式豚肉船麵湯底是用多種香料熬製而成,散發出濃郁的香氣,讓人忍不住想要立刻品嚐。細滑的金邊粉吸收了湯的精華,口感滑順,彈性十足,味道相當醇厚!### 沙嗲雞串燒\豬串燒沙嗲醬的香濃和微微的甜感提升了雞肉和豬肉的鹹香味,讓人無法抵擋!

### 泰式牛肉炒河粉

### 泰式豚肉船麵

### 沙嗲雞串燒\豬串燒
2025-02-24 0 瀏覽
今日同朋友去咗Tamarind食晚餐,呢間餐廳主打泰國菜,環境充滿東南亞風情,裝修帶啲泰國傳統元素,坐得幾舒服。餐廳嘅燈光柔和,音樂帶啲泰國風情,整體氣氛好適合聚餐。我哋點咗個泰式生蝦刺身做前菜,生蝦新鮮爽口,配上蒜片、辣椒同秘製醬汁,酸辣醒胃,真係令人胃口大開!再來係青咖喱雞,咖喱香濃得嚟帶少少椰奶香,雞肉嫩滑,配埋茄子同豆角,送飯一流!另外仲試咗個泰式炒金邊粉,金邊粉炒得乾身唔油膩,配料豐富,有蝦、豆腐乾同蛋絲,味道酸甜適中,好有泰國風味。甜品方面,我哋試咗個芒果糯米飯,芒果香甜多汁,糯米飯軟糯得嚟帶少少椰香,整體甜度剛剛好,為呢餐畫上完美句號。服務方面,侍應生態度友善,會主動介紹菜式,上菜速度都算快。唯一可以挑剔嘅係,餐廳嘅座位比較密集,人多嘅時候會覺得有啲嘈雜。不過,食物質素同價錢相比,性價比都算高,值得一試!
2025-02-23 232 瀏覽
嚟到旺角搵野食,見到呢間食泰國菜,好耐都冇食過泰國菜,就入去試吓午餐時段,我叫咗泰式牛肉船麵、泰式肉碎飯同埋泰式奶茶🤤泰式牛肉船麵 ($88)佢個湯底真係好好飲!有濃郁嘅牛肉味,咸咸地,適合重口味人士👍🏻入面都相當足料,例如有炸豬皮、豬肉丸同埋牛肉片😆當然啲金邊粉都好掛湯汁,所以好好食💗泰式肉碎飯 ($78)另外再叫咗泰式肉碎飯,個肉碎好好食,佢有足夠嘅調味,用嚟撈飯一流😙整爛埋隻蛋仲可以撈埋蛋汁一齊食,雙倍滋味🤩泰式奶茶 (+$8)泰式奶茶唔會死甜,好有茶香味🥰總括而言,呢間泰國野都好值得食,選擇亦都好多,如果經過旺角推薦大家去試下💖😚推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

午餐時段,我叫咗泰式牛肉船麵、泰式肉碎飯同埋泰式奶茶🤤

泰式牛肉船麵 ($88)

泰式肉碎飯 ($78)

泰式奶茶 (+$8)
泰式奶茶唔會死甜,好有茶香味🥰

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
2025-02-21 175 瀏覽
喺香港都可以又係家鄉嘅感覺, 香港極度少有嘅泰式豬肉丸沙律呢度就有啦😉真係超級正😍😍😍鍾意食泰式腸仔嘅朋友真係要過嚟試吓, 仲有佢哋嘅炭燒 🐷豬肉串真係好正嘅炭香味,真係一個人可以食晒成碟😜仲有佢哋嘅泰式☕️咖啡真係勁似係泰國當地嘅味道😚😚😚 裏面裝修都好🇹🇭泰國風, 而且仲有篤篤車卡位, 呢間泰國餐廳又可以享受泰國美食又可以打卡📸服務又好地點好方便, 下次會試埋其他美食🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻❤️❤️❤️🇹🇭🇹🇭

仲有佢哋嘅泰式☕️咖啡真係勁似係泰國當地嘅味道😚😚😚

2025-02-18 191 瀏覽
今日同個女喺附近學完琴,行經過女人街見到呢間餐廳好多人排隊,望吓裏面嘅裝修好特別係懷舊泰國街頭風。於是我哋就好快決定午餐就食呢間餐廳,店員話三位好快,所以我哋等咗一陣都好快就有枱,排隊期間見到好多人都叫曼谷雪山排骨,所以我哋都點咗一份我哋仲嗌咗粉絲大蝦煲同泰式牛肉炒河好味道😋yumyumW a h份排骨好大份,有4-5舊骨泰式辣汁可分開上排骨本身有味,所以如果有朋友唔食辣可以分開上都好好味我哋三個人都食唔晒呀需要打包返屋企😗唯一就係個椰青唔夠凍 唔夠爽🤣
於是我哋就好快決定午餐就食呢間餐廳,
店員話三位好快,所以我哋等咗一陣都好快就有枱,
排隊期間見到好多人都叫曼谷雪山排骨,
所以我哋都點咗一份
我哋仲嗌咗粉絲大蝦煲同泰式牛肉炒河
好味道😋yumyum
W a h份排骨好大份,有4-5舊骨
泰式辣汁可分開上
排骨本身有味,所以如果有朋友唔食辣可以分開上都好好味
我哋三個人都食唔晒呀需要打包返屋企😗
唯一就係個椰青唔夠凍 唔夠爽🤣

2025-02-16
2025-02-16 873 瀏覽
很一般,唔覺好食!肉碎好鹹,青木瓜沙律好甜,唔夠酸,條燒魚魚肉有d梅,唔香,燒豬頸肉唔香,個汁都唔好食,總之無第二次,張檯很細,都唔夠擺,係通道格硬擺張好細嘅摺檯,員工攞碗碟就係耳邊隨時可以撞頭!直升機起飛……伏伏伏……
喺香港如果唔想食中菜粵菜日本菜係首選,泰國嘢排第二天氣仲幾凍唔想食壽司跟住就搵到呢間喺旺角新新地嘅泰國嘢睇相好似都幾有特色 情人節就早少少嚟試吓啦☺️舖頭喺通菜街啲檔口後面原來都幾大間 入邊裝修仲好搞笑好似真係去咗泰國嘅大排檔咁入少少仲見到入邊有兩架篤篤車座位🤪大時大節梗係要食得開心啲 叫咗好多嘢.-泰式豬頸肉豬頸肉燒得好香 肉質唔乾個汁係酸酸辣辣好開胃 (唔係泰式辣醬).-炒芥蘭 *不吃辣的人可以走辣ga~好夠份量,兩個人食都夠晒蔬菜🥬.-泰式鹽燒魚燒魚最驚食到乾柴柴嘅肉~今次呢個魚肉唔鞋唔腥 都幾滑 值得一讚.-虎蝦金邊粉金邊粉炒得好好食少少濕濕地加埋青檸酸酸甜甜咁樣好快清晒-泰式牛肉炒河牛河炒得好惹味 河粉質地QQ軟滑平時好鍾意食港式乾炒牛河嘅男人都話好好食-雞肉串燒串燒嘅雞肉比平時大件 ~啖啖肉肉質冇燒到好乾、仲有少少滑 掂🤤整體嚟講環境坐得幾舒服 野食質素中上價位正常 啱晒約朋友屋企人食飯見到隔籬枱都有好多人嗌個火山排骨好似好巴閉😎 下次再黎要試
喺香港如果唔想食中菜粵菜
日本菜係首選,泰國嘢排第二
天氣仲幾凍唔想食壽司
跟住就搵到呢間喺旺角新新地嘅泰國嘢
睇相好似都幾有特色
情人節就早少少嚟試吓啦☺️

舖頭喺通菜街啲檔口後面
原來都幾大間 入邊裝修仲好搞笑
好似真係去咗泰國嘅大排檔咁
入少少仲見到入邊有兩架篤篤車座位🤪

大時大節梗係要食得開心啲 叫咗好多嘢

-泰式豬頸肉
豬頸肉燒得好香 肉質唔乾
個汁係酸酸辣辣好開胃 (唔係泰式辣醬)

-炒芥蘭
*不吃辣的人可以走辣ga~
好夠份量,兩個人食都夠晒蔬菜🥬

-泰式鹽燒魚
燒魚最驚食到乾柴柴嘅肉~
今次呢個魚肉唔鞋唔腥 都幾滑 值得一讚

牛河炒得好惹味 河粉質地QQ軟滑
平時好鍾意食港式乾炒牛河嘅男人都話好好食

-雞肉串燒
串燒嘅雞肉比平時大件 ~啖啖肉
肉質冇燒到好乾、仲有少少滑 掂🤤

整體嚟講環境坐得幾舒服 野食質素中上
價位正常 啱晒約朋友屋企人食飯