2024-12-19 1407 瀏覽
最近我去咗旺角通菜街一間泰式餐廳,真係好驚喜!入到去,環境清新又充滿泰國風情,感覺好放鬆。今次我試咗幾樣招牌菜,真係食得好開心。首先,**粉絲大蝦煲**令我印象深刻。大蝦鮮甜,粉絲吸收咗蝦肉同湯汁嘅精華,口感滑溜,非常入味。再加上一啲香料,整體味道好豐富,令人一口接一口,根本停唔到!接住,我試咗**飛天炒通菜**,菜心炒到剛好,保持咗脆嫩嘅口感,搭配泰式獨特嘅調味,令整道菜更添香氣,食落去好開胃。這道菜非常適合配飯,絕對係一個好選擇。再嚟就係**泰式魚餅**,外脆內嫩,魚肉味道鮮明,配上特製醬汁,口感層次感十足,令人回味無窮。飲品方面,我選咗**泰式奶茶**同**芒果沙冰**。泰式奶茶香濃滑順,芒果沙冰則清爽可口,兩者都非常解渴,係夏天嘅最佳搭配。最後,甜品**芒果糯米飯**真係唔可以錯過!香甜嘅芒果配上糯米,口感柔滑,令人食完心情愉快。總括來講,呢間泰式餐廳無論係食物質素定係服務,都值得一試!如果你喺旺角,記得來探訪一下!

2072 瀏覽
最近發掘到呢間泰國菜環境好有Feel🇹🇭 感覺真係好似去咗泰國夜市咁座位仲係一架篤篤既造型🛺 食物方面有特色好有泰式大排檔小菜既風味🥹岩曬最愛泰國菜嘅我⭐️ 鹹蛋青木瓜沙律 🥗青木瓜調味好清爽🍋‍🟩醬汁調味比較帶酸😛但係配上鹹蛋嘅點綴好有鹹鮮風味🥚⭐️ 蟹肉奄列 🍳蟹肉豐富又飽滿配上奄列好滑嫩🦀菜式簡單但係做到咁鮮味又唔油膩非常講究技巧🌊⭐️ 泰國街頭炸魚 🐟用上滾油炸嘅鱸魚非常香口🔥 配上醬汁做到街頭嘅風味🛵 一咬落去魚肉仍然保持嫩滑值得一讚⭐️ 泰北咖喱雞金麵 🥘咖喱麵味道濃郁幼滑又帶香氣🤪 配上嫩滑既雞髀肉好地道🥹⭐️ 芒果糯米飯 🥭糯米嘅黏度配上椰汁既甜味好平衡🥥係每次泰國菜嘅必食🧡
鹹蛋青木瓜沙律
糯米嘅黏度配上椰汁既甜味好平衡🥥係每次泰國菜嘅必食🧡
鹹蛋青木瓜沙律
泰國街頭炸魚
2024-12-17 1103 瀏覽
頭先去咗間新開泰式小店,個環境充滿泰式風味,成間舖好似泰國大排檔咁,好有feel!首先講佢嘅船麵,$88真係抵食!個湯底好夠水準,香料香濃得嚟又唔會嗆,啲牛肉煮得腍身入味。配料有牛肉、丸、通菜、芽菜等,用上泰式煙煙韌韌口感嘅河粉,吸飽湯汁好惹味。午餐加$8飲到凍泰式奶茶都抵,奶茶香濃夠滑,茶味香又唔會太甜。泰國街邊豬手飯$88都好正!啲豬手軟腍得嚟唔會肥膩,個醬汁甜中帶辣,配埋啲白飯就啱啱好。午餐加$8有熱香茅茶,陣陣香茅香,清甜解膩,飲完個胃都舒服咗。沙嗲豬串燒$48都係必試小食,啲豬肉腍身,邊邊位燒到炙香。侍應態度又好,餐廳環境幾舒服。如果想搵間平靚正嘅泰式小店,呢度真係好推介!無論係環境定係味道都好有泰國feel。

2024-12-16 985 瀏覽
最近見到這間新開的泰國菜好有特色,有一種夜市的風格就約朋友一齊試試 我們點了以下菜色鹹蛋青木瓜沙律的青木瓜保持了脆嫩的口感,與鹹蛋的濃郁完美融合。整體酸辣適中。蟹肉奄列蛋香十足,蟹肉量給得很實在!蛋液的火候掌握得宜,既有外酥內軟的口感,又不會太乾。泰國街頭炸魚簡直是神作!外皮酥脆得恰到好處,魚肉卻依然保持多汁。泰北咖喱雞金麵的咖喱香氣撲鼻而來。雞肉燉煮得入味又嫩滑,金麵的韌性剛好層次豐富。芒果糯米飯軟糯適中,不會太黏膩。芒果選用的是完全熟透的品種,甜度適中又帶有香氣

2024-12-15 1432 瀏覽
Tamarind呢間泰式餐廳真係好受歡迎!🍽️✨我去到嘅時候,外面已經排隊排得好長,直到8點仲有一條長龍🐍🦖果然係人氣之選!唔少人都話佢哋嘅菜式性價比極高,今次終於到我了🤤🤤曼谷火山排骨 🍖🔥我試咗推薦的曼谷火山排骨,真係好正!排骨好嫩好入味,我地怕辣所以分開上個汁,但好已經好好食😍😍個醬汁其實香辣適中,令人一口接一口,完全停唔到每一塊排骨都充滿咗香料的味道,特別係配上青檸和辣椒,增添咗一份清新感,令成個排骨明明應該唔少油脂,但完全唔覺油膩。份量都唔少有4大件,真係好抵食,適合同朋友分享,大家一齊享受呢個美味。泰式虎蝦金邊粉 🍤🍜接住試咗朋友一向都好鍾意食嘅泰式虎蝦金邊粉,呢碗面真係好味!佢食完話好似上癮咁😂 蝦肉新鮮,肉質彈牙,再加上金邊粉吸收咗湯底嘅鮮味,口感滑順卻又好彈牙,very surprise。本身的鮮味配上青檸汁令整碗面更加開胃。
Tamarind呢間泰式餐廳真係好受歡迎!🍽️✨

曼谷火山排骨 🍖🔥

個醬汁其實香辣適中,令人一口接一口,完全停唔到

泰式虎蝦金邊粉 🍤🍜
2024-12-14 1397 瀏覽
新開一個月多啲嘅泰國菜,6點幾門外已經很多人排隊,可能因為係新開,有book枱會比較好。裝修風格都令人有種親民嘅感覺。埋邊仲有啲篤篤車嘅卡位。見到餐牌上面好多泰國特別菜品佢都有,好似火山骨、蟹肉奄列、椰子雪糕等等。今次就叫咗招牌蟹肉炒飯、泰式燒豬頸肉、芒果糯米飯同埋椰子雪糕。首先講吓個炒飯,好似第一次見炒飯會配埋青檸,見佢有比,咁我都落咗少少,無諗過成件事係咁夾,令到個炒飯昇華咗成件事好清新,份量都好足,算係好大碟。豬頸肉同芒果糯米飯就正常好食。仲叫咗杯泰式奶茶,用不鏽鋼杯裝住,個感覺好似喺泰國食緊飯咁。2個女仔叫唔到好多嘢,下次黎一定要試埋個蟹肉奄列。新開幕,有好多客好忙,但店內員工都好nice。
泰國街頭椰子雪糕
泰式燒豬頸肉
2024-12-11
用餐優惠
試食活動
泰國街頭椰子雪糕
2024-12-12 1482 瀏覽
新開泰式大排檔🇹🇭環境非常地道😃裝修設計猶如迷你曼谷夜市般🌃仿如置身於泰國😎🥢泰式甲拋豬飯配炸蛋豬肉沫的油香夾着九層塔的清香🌿鮮香味美還不膩,配合半熟荷包蛋🍳再加上辛辣香料拌炒,鑊氣十足🤩🥢泰式和牛船麵 船麵採用澳洲和牛,口感軟嫩,充滿牛味🐮湯底以大量芫荽、玉桂、八角及香茅🍜加上豬骨熬製,湯汁特別濃厚😍🥢沙嗲豬串燒 串燒以香濃的醬汁先醃過再烤🔥再蘸一層厚厚的沙爹醬,辛香開胃😋
新開泰式大排檔🇹🇭
環境非常地道😃
裝修設計猶如迷你曼谷夜市般🌃
仿如置身於泰國😎

🥢泰式甲拋豬飯配炸蛋
豬肉沫的油香夾着九層塔的清香🌿
鮮香味美還不膩,配合半熟荷包蛋🍳
再加上辛辣香料拌炒,鑊氣十足🤩

🥢泰式和牛船麵
船麵採用澳洲和牛,口感軟嫩,充滿牛味🐮
湯底以大量芫荽、玉桂、八角及香茅🍜
加上豬骨熬製,湯汁特別濃厚😍

🥢沙嗲豬串燒
串燒以香濃的醬汁先醃過再烤🔥
再蘸一層厚厚的沙爹醬,辛香開胃😋
  • 泰式甲拋豬飯配炸蛋
  • 泰式和牛船麵
  • 沙嗲豬串燒
  • 泰式綠奶茶
  • 泰式檸檬茶
2024-12-12 1118 瀏覽
呢排見到網上成日介紹呢間鋪🤔又想食泰國🇹🇭野 所有專登過嚟試吓!星期日夜晚都要排隊!建議早小小過嚟食同預留時間排隊~店裏面裝修都好有泰國風, 似去左泰國大排檔咁🙈呢晚好熱鬧 full house🍻🍻而且廚房係開放式 可以偷睇下廚師煮野食 幾特別🤣 我地兩個人食 叫左幾樣必食試吓• 飛天炒通菜通菜炒得岩岩好,唔會好老,口感爽脆!配上辣椒一起炒,辣辣地又幾惹味😃• 蟹肉奄列蛋煎得比較熟,包到好實身,勝在內餡飽滿,都有幾多新鮮蟹肉,配上辣椒醬🌶️好快就清左成碟🤣• 泰式燒豬頸肉豬頸肉即係豬面頰附近的位置,由於脂肪比例高,擁有特別軟滑爽彈的口感,難以抗拒!•粉絲大蝦煲一份都有4隻大蝦🍤 大蝦蝦肉新鮮彈,蝦頭更有蝦膏,都幾甘甜粉絲吸收了醬汁的味道,而且醬汁帶有蝦的鮮味 值得一試~• 椰青🥥野飲我就簡左椰青既清新又解渴,飲椰子水最怕有陣怪味,呢間餐廳就冇 椰青仲幾甜tim 最後食埋椰肉 一流🤪

• 飛天炒通菜

• 蟹肉奄列

• 泰式燒豬頸肉

•粉絲大蝦煲
一份都有4隻大蝦🍤 大蝦蝦肉新鮮彈,蝦頭更有蝦膏,都幾甘甜
粉絲吸收了醬汁的味道,而且醬汁帶有蝦的鮮味
值得一試~

• 椰青🥥
2024-12-09 1370 瀏覽
Tamarind 地址: 旺角通菜街1號威達商業大廈地下K&L號舖電話: =====================清假第一日,瞓到自然醒食早餐,hea 要陣玩電話屋企拉筋,之後就出去旺角做facial 享受me time ! 晚餐一個人去試了呢間泰國菜,$48 satay 雞同豬串燒,個satay 汁夠香已經好好食,香噴噴$68 炒介蘭鑊氣十足香噴噴$58 芒果糯米飯,索曬椰奶架糯米,甜被有鹹撞落鮮芒果度,必點泰國大排檔風格裝修,好過癮岩打卡,食物定價親民食完時間仲食,再去埋全港最大兒童賭場,散埋身上架代幣!#life #foodie #dining #cuisine #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行 #delicious #yummy #foodgasm #必食推介
Tamarind

地址: 旺角通菜街1號威達商業大廈地下K&L號舖
電話:
=====================

晚餐一個人去試了呢間泰國菜,

$68 炒介蘭鑊氣十足香噴噴

泰國大排檔風格裝修,好過癮岩打卡,食物定價親民

食完時間仲食,再去埋全港最大兒童賭場,散埋身上架代幣!

2024-12-06 1725 瀏覽
又黎帶大家試新野啊,今次係去旺角試吓新開嘅泰國餐廳,3個人叫左5樣食物同3杯飲品,打電話訂位仲有9折,人均都係$170咋,真心抵食!🥰火山排骨$148比我想像淋身易入口,d汁唔算好辣,味道剛剛好🫶🏻飛天炒通菜$68正常發揮,有d偏咸沙嗲雞串燒$48一份有三串,肉質都好嫩滑💦虎蝦金邊粉$88呢個味道一般,不過就有三隻大蝦辣椒糕炒蜆$88蜆唔入味,辣椒糕好淡味,不建議🙃食物種類唔算多,不過依家百零蚊食到dinner真心買少見少,所以都可以一試😝#重申:此為自費食評,我只話抵食,無話全部好食,有無興趣去食歡迎自行決定~

火山排骨$148
比我想像淋身易入口,d汁唔算好辣,味道剛剛好🫶🏻

飛天炒通菜$68
正常發揮,有d偏咸

沙嗲雞串燒$48
一份有三串,肉質都好嫩滑💦

虎蝦金邊粉$88
呢個味道一般,不過就有三隻大蝦

辣椒糕炒蜆$88
蜆唔入味,辣椒糕好淡味,不建議🙃

#重申:
2024-12-02
20 分鐘 (堂食)
  • 火山排骨
2024-12-05 1407 瀏覽
餐廳用左泰國夜市街頭風嘅設計風格 令人有種置身於泰國嘅feel 睇得出餐廳用足心機佈置 忍唔住都影左幾張相打下卡招牌蟹肉炒飯 見佢係招牌菜 就梗係要order黎試試啦炒飯鑊氣十足 炒得好乾身 炒飯粒粒分明蟹肉份量都很豐富 每一啖都有食到蟹肉泰式甲拋豬肉飯又一道好有鑊氣嘅泰菜 味道層次豐富泰北燒雞 半隻外皮香脆 雞肉嫩滑juicy配埋自家調配嘅醬汁 十分惹味炭燒牛小排炭燒味濃 食得出係心機之作牛小排火候拿捏得岩岩好 5成熟 正!

見佢係招牌菜 就梗係要order黎試試啦

外皮香脆 雞肉嫩滑juicy
配埋自家調配嘅醬汁 十分惹味

炭燒牛小排
炭燒味濃 食得出係心機之作
牛小排火候拿捏得岩岩好 5成熟 正!
2024-12-03 1124 瀏覽
Dinner at Tamarind! Its a very nice and authentic looking thai restaurant.Their restaurant resembles eating in Thailand, even if we have a seat which looks just like tuktuk! We ordered 4 courses.The first is the thai signature pork basil rice with egg. It is very flavourful and it tasted very authentic, very fragrant but not too salty or spicy either! We then have the Wok fried rice with crab meat! the fried rice really have that wok heat smell, which is feally fragrant. The crab meat inside is
Dinner at Tamarind!

We ordered 4 courses.

We then have the Wok fried rice with crab meat! the fried rice really have that wok heat smell, which is feally fragrant. The crab meat inside is also very fresh and combined really well with the fried rice! definitely one of the dish of the night!

We also ordered the Thai roasted chicken. This chicken is tender, and seasoned really well. the seasoning doesnt overpower the chicken yet the chicken itself is not bland! really nice main dish to order!

Lastly, we also have the beef steak. The meat is cooked perfectly, not too overcooked or undercooked! the beef is tender, and juicy! a really recommended dish!

2024-12-03 1040 瀏覽
泰國街邊豬手飯這道菜的豬手肉質軟嫩,醬汁浸透每一寸,搭配香米飯,非常入味,係經典的泰國風味。 泰式虎蝦金邊粉虎蝦新鮮,口感彈牙,金邊粉吸收了蝦的鮮甜,味道層次豐富。這道菜的香料使用恰到好處,令人回味無窮。 泰式豬頸肉鮮嫩多汁,香料風味濃郁,搭配酸辣醬汁,不會太膩,有層次感。 套餐選擇Set lunch +$8 泰式奶茶:奶茶香滑,甜度適中,與飯菜搭配非常合適。Set lunch +$8 泰式咖啡:咖啡濃郁,帶有微微的香料味,適合喜歡咖啡的食客。
泰國街邊豬手飯

套餐選擇

2024-12-03 1036 瀏覽
見到呢間大排長龍嘅泰國餐廳,而且裝修具備泰式風情,當然要入嚟試吓!粉絲大蝦煲大大隻蝦, 蝦肉彈牙新鮮, 蝦頭有少量蝦膏粉絲抄得好有穫氣, 師傅放上少量花椒八角, 胡椒粒, 食落去尤其惹味!蟹肉奄列生拆蟹肉, 將奄利一切開包含大量蟹肉, 配上自家製醬汁, 更有提鮮作用!泰式燒豬頸肉豬頸肉表皮燒成脆皮, 肉質都幾juicy, 基本上可以唔洗點醬汁, 都食到原汁原味~飛天炒通菜通菜翠綠新鮮爽脆,  配上辣椒一齊炒, 尤其惹味會有少少辣, 食唔到辣既朋友要注意一下!泰式奶茶茶膽味濃郁, 甜味剛剛好, 中和一下辣度最適合不過啦~

粉絲大蝦煲
大大隻蝦, 蝦肉彈牙新鮮, 蝦頭有少量蝦膏

泰式燒豬頸肉

飛天炒通菜
通菜翠綠新鮮爽脆,  配上辣椒一齊炒, 尤其惹味
會有少少辣, 食唔到辣既朋友要注意一下!

泰式奶茶
茶膽味濃郁, 甜味剛剛好, 中和一下辣度最適合不過啦~
2024-11-29
收工想食泰菜,見到通菜街有一間泰菜出面排滿人龍,望到店內裝潢,好靚好有泰feel 泰式風情,瞬間置身於泰國,新店望落乾淨企理,試試佢😆😆🤤🤤待應態度都好親切😍叫野食都會比意見同介紹食物🥘🌟泰奶 橙色同綠色 橙色係一般大家飲開既泰奶 ✨綠色係加左斑蘭葉香d同冇咁甜✨兩杯都好飲飲落我自己鍾意綠色泰奶😆有小小似奶綠,有d綠茶味🤔🤔同特別d😍冇咁甜味道層次豐富d😋份量都叫大大杯陪到我食成餐飯😆🌟 蟹肉炒飯 成餐大推呢個炒飯,好香好好食🤤陪埋個魚露汁和青椒辣椒🌶️好鮮味好好食😋好快成碟食到乾乾淨淨❤️唔夠味枱上面都有各款好地道既泰色醬料😆不過我覺得餐廳食物都好夠味😋🌟 泰北咖喱雞金麵個麵都幾特別,冇試過呢款麵,店員話係清邁個邊的,配料有青檸、酸菜、洋蔥,有一個大雞腿🍗 撈埋黎食,佢有個雞蛋麵係底,浸埋面層脆卜卜既脆條🤔🤔食落有2種口感,都幾得意😍 咖哩都幾香,有椰味,唔係好辣個種🥰🌟豬肉丸生菜包好得意😎本來想叫生菜🥬包,係碎豬肉個種,點知見到呢款又飛火出面小d見就試下😆店員介紹話豬肉丸係醃過,會再偏泰國正宗酸酸地既口味, 食落個豬肉丸酸酸地都幾好味,肉丸都幾滑,唔係鞋口個種,但略嫌包生菜好似唔夠碎

🌟泰奶 橙色同綠色
橙色係一般大家飲開既泰奶 ✨綠色係加左斑蘭葉香d同冇咁甜✨
兩杯都好飲

🌟 蟹肉炒飯

🌟 泰北咖喱雞金麵

🌟豬肉丸生菜包
好得意😎本來想叫生菜🥬包,係碎豬肉個種,點知見到呢款又飛火出面小d見就試下😆店員介紹話豬肉丸係醃過,會再偏泰國正宗酸酸地既口味, 食落個豬肉丸酸酸地都幾好味,肉丸都幾滑,唔係鞋口個種,但略嫌包生菜好似唔夠碎豬肉分布咁平均😆,會有d生菜我包多左一粒肉丸黎送,變左最後唔夠肉丸🫣送生菜,但包住生菜食都夾既,都好好味😋

🌟芒果糯米飯
芒果都好多鋪滿成個飯,芒果都好甜好食,糯米飯都做到煙煙韌韌既感覺唔會係硬晒個種,椰淡同脆脆都夠多,撈埋食,銖好食,為呢一餐完美作結🤤🤤🥰

整體,餐廳食物都好正宗,味道好好,擺盤都好靚😆見到好多人食泰式牛小排🐒份量都多好似係夠3-4人食🐒下次齊人真係想試下😆
  • 蟹肉炒飯
  • 綠色泰奶