2024-09-24 1161 瀏覽
🐷韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬$138五花腩烤到好香脆,食落唔油膩👏佢既烏冬係扁身超掛汁😍😍泡菜+溫泉蛋撈埋烏冬食勁正!好creamy😋😋多重口感👏🐟蒲燒鰻魚配滑蛋蓋飯$128大大舊鰻魚,無咩骨唔錯👍個蛋超厚好夠餸飯!!味道唔錯👍🧀挪威芝士Croffle配鮮製忌廉及雪糕$118必試必食😍相信拎呢個慶生都好有睇頭✨✨本生係配埋cream cheese 當日就無 但我相信如果有埋仲更加好食,不過無左都係一樣好食,因為芝士好多,夾埋雪糕同croffle 食超正😋😋😋👍👍雪糕係朱古力味 好濃👍👍🍵Mochi Matchagato$58真係超有創意!!我估係呢間首創?!🤣🤣真係好得意,一粒雪米滋擺埋抹茶一齊飲 🤣🤣正,抹茶如果多啲就好拉🤣🤣🧀☕️Cheese Latte$53無唸到芝士拿鐵原來甘有驚喜,🤣🤣🤣面頭勁多挪威芝士,其實飲落有啲似芝士奶蓋既感覺,幾得意😋😋👏芝士勁香又濃🩷第一次食挪威芝士🧀正❣️
🐷韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬$138

🐟蒲燒鰻魚配滑蛋蓋飯$128
大大舊鰻魚,無咩骨唔錯👍個蛋超厚好夠餸飯!!味道唔錯👍

🧀挪威芝士Croffle配鮮製忌廉及雪糕$118
必試必食😍相信拎呢個慶生都好有睇頭✨✨

🍵Mochi Matchagato$58

🧀☕️Cheese Latte$53
  • 芝士Croffle配鮮製忌廉及雪糕
  • Cheese Latte
2024-09-23 127 瀏覽
收工Happy Friday 約左fd去食193餐廳 ,好開心有海景位坐,餐廳係尖沙咀星光行誠品入面,食完仲可以行下誠品睇下有咩新書🫶🏻🩵主食:焗盲曹魚配日式奶油粟米汁扁意粉 $128超有驚喜奶油粟米汁扁意粉 ,醬汁散發出陣陣粟米忌廉味,盲曹魚焗到啱啱好,魚肉嫩滑多汁,知你咩料LA!👍🏻🩵主食:黑松露雜菌扁意粉 $98黑松露配上雜菌係完美嘅組合,一上枱勁香黑松露味,灑上適量芝士粉,扁意粉掛汁,真係簡單又好味😋🩵甜品:抹茶紅豆croffle配抹茶雪糕 $88食完正餐再食甜品是常識吧,croffle好香牛油味,咬落酥脆,香甜軟糯紅豆餡配上抹茶雪糕,口感層次好豐富🥰🩵飲品:Tropical Lemonade $58飲落好清新,酸酸甜甜,Lemonade顏色好靚好有夏日feel💕🩵飲品:Sour Pink $58Sour Pink用左士多啤梨、檸檬、菠蘿、奶、蛋白製成,飲落口感順滑,有雜果汁嘅感覺🍓

🩵主食:焗盲曹魚配日式奶油粟米汁扁意粉 $128

🩵主食:黑松露雜菌扁意粉 $98

🩵甜品:抹茶紅豆croffle配抹茶雪糕 $88

🩵飲品:Tropical Lemonade $58

🩵飲品:Sour Pink $58

Tanuki Innovation小編今日到193主理咖啡廳探店,開店約三個月,從土瓜灣搬入尖沙咀星光行誠品。餐廳環境優美,窗口位置能把維港海景一覽無遺,建議大定日落時到餐廳進食,還可以一邊用餐,一邊欣賞日落景色!🔥鮮橙柳慢煮雞胸沙律配蜜糖芥末汁⭐️8.5/10⭐️輕食減肥之選,有大量蔬菜配搭鮮橙柳慢煮雞胸,雞胸肉不會太乾身,味道不錯!🔥黑松露雜菌扁意粉⭐️8/10⭐️意粉軟硬適中,黑松露味香濃,亦很creamy!🔥韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬⭐️9/10⭐️卡邦尼意粉是小編喜愛意粉之一,第一次嘗試卡邦尼烏冬,意想不到的好食,加入了酸酸辣辣的泡菜,增加了味道的層次感!五花腩煎得焦香惹味,必試!🔥檸檬咖啡湯力⭐️8.5/10⭐️很清新的咖啡,店員建議先品嚐檸檬湯力,再加入適量咖啡飲用!🔥手沖咖啡⭐️9/10⭐️今次用了埃塞俄比亞的日曬豆,頭調有點薰衣草味道,中調會有點橙花和菠蘿味,再帶點椰子味在尾調!
Tanuki Innovation

🔥鮮橙柳慢煮雞胸沙律配蜜糖芥末汁⭐️8.5/10⭐️

🔥黑松露雜菌扁意粉⭐️8/10⭐️
意粉軟硬適中,黑松露味香濃,亦很creamy!

🔥韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬⭐️9/10⭐️

🔥檸檬咖啡湯力⭐️8.5/10⭐️
很清新的咖啡,店員建議先品嚐檸檬湯力,再加入適量咖啡飲用!

🔥手沖咖啡⭐️9/10⭐️
🔸韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬 $138五花腩香濃惹味,加左泡菜嘅卡邦尼微辣開胃,烏冬好掛汁,大推🥰!.🔸日式明太子帶子扁意粉 $138帶子鮮味+明太子咸香,味道比例岩岩好🤤🔸挪威芝士Croffle 配鮮製忌廉 $118店員果然冇介紹錯!croffle🧇底做得鬆脆,配料甜度恰到好處,芝士香+朱古力雪糕+脆脆,係好好嘅配搭💕.🔸Matcha Coconut $58椰子香🥥估唔到同抹茶又幾夾,再加奶蓋,香濃幼滑~🔸Tropical Lemonade $58味道酸酸甜甜,清新開胃,好岩夏天飲🌴
🔸韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬 $138
🔸日式明太子帶子扁意粉 $138
帶子鮮味+明太子咸香,味道比例岩岩好🤤

🔸挪威芝士Croffle 配鮮製忌廉 $118
🔸Matcha Coconut $58
椰子香🥥估唔到同抹茶又幾夾,再加奶蓋,香濃幼滑~

🔸Tropical Lemonade $58
味道酸酸甜甜,清新開胃,好岩夏天飲🌴
2024-09-11
  • 日式明太子帶子扁意粉
2024-09-18 768 瀏覽
Error 三爺有份開設嘅Tanuki Innovation Cafe 喺尖沙咀海港城誠品開咗新店,餐廳空間相當寬敞,而且一入門口就俾個落地玻璃嘅無敵大海景吸引住,絕對有亦令人煥然一新嘅感覺呀!Cafe除咗有基本嘅Coffee之外,更加有多款自家設計嘅咖啡和甜品,走西日fusion路線,黃狸貓繼續做餐廳嘅生招牌,環境相當舒適,喺隔離誠品買本書再過來嘆杯咖啡真係可以消磨一個下晝呀🔮Hand Deep Coffee近幾年我都愛上飲手沖咖啡,因為我覺得齋啡先可以真正品嚐到唔同咖啡嘅特別味道;店加自家烘焙嘅咖啡豆,咖啡shot色澤均勻透徹,香濃嘅咖啡豆烘焙味,十分之甘香醒神,入口味道甘澀得來會有一種果仁嘅微甜香,後續帶點回甘的味道,細緻品嚐下,那種咖啡香氣一直在口腔內縈繞着,而且還用一個精緻嘅玻璃瓶裝住,除咗擺盤視覺上相當精緻高貴之外,咖啡的味道也會隨着室溫的變動而有所調整,飲到第三杯的時候整體咖啡的味道,雖然沒有剛沖出來的香濃,但是反而有另一種咖啡酸度的變化,嘆住個咖啡望住個維港海景,靜靜地其實都係一種享受🔮Matcha Coconut濃郁嘅宇治抹茶造成奶蓋,浮在清澈的椰子水上面,視覺上相當

🔮Hand Deep Coffee

🔮Matcha Coconut
濃郁嘅宇治抹茶造成奶蓋,浮在清澈的椰子水上面,視覺上相當清新,入口有回甘的抹茶香,中間亦會慢慢滲出清新的椰子香氣,微甜而已,整體味道真的比想像中好飲的

🔮香濃咖啡Tiramisu配雲呢拿雪糕
絕對係打卡到滿分嘅一道甜品呀!擺盤都經過精心設計,師傅將一個打則嘅玻璃杯平放喺鋪滿咖啡豆嘅小木盤上面,旁邊再有一個別緻的Espresso shot 玻璃兜仔,整體效果相當吸睛,像個小小的藝術品;將Fresh brew嘅Espresso淋在Mascarpone cheese和雲呢拿雪糕上面可以同時享受Tiramisu和afforgato 嘅口感和味道,濃郁的咖啡和芝士的味道混合起來,芝香十足中滲出濃濃的咖啡香味,可以話係有雙重嘅甘香味道,而且Tiramisu的質地非常綿滑,然後再食一口冰凍的雲呢拿雪糕,以甜味中和一下咖啡的苦味,味道口感都相當有層次

🔮吉列厚切豬扒溫泉蛋蓋飯
即叫即炸吉列厚切豬扒,外脆內嫩,肉質非常軟熟,大大塊份量十足,旁邊有隻剔透的溫泉蛋;將蛋汁,沙律醬和自家製的燒汁拌勻之後,非常之好送飯啊

🔮日式明太子帶子扁意粉
大大粒刺身級帶子,外面煎至微焦,入口清甜彈牙非常新鮮,扁意粉軟硬適中,十分有嚼口,明太子忌廉汁相當Creamy,每啖都有明太子粒非常之有口感,又很掛汁
  • 香濃咖啡Tiramisu配雲呢拿雪糕
2024-09-16 705 瀏覽
Bookmark咗去食呢間cafe勁耐,耐到人哋舖都搬埋先終於食到😂新店位置對正維港,景觀仲靚仲吸引😚我哋早早去到,好好彩坐到窗邊位🌊可以一路食一路欣賞維港靚景😍🎃日式南瓜沙律 ($88) 沙律勁大份😲健康人士當佢係正餐都得夠晒🤭南瓜軟硬適中,外面甜絲絲😋仲有核桃粒、提子乾、新鮮蕃茄仔同沙律菜,甜甜酸酸,清新又開胃👍🏻🍳吉列厚切豬扒溫泉蛋蓋飯 ($148) 食完嗰咁健康嘅沙律即刻嚟個邪惡蓋飯😂厚厚嘅吉列豬扒淋上燒汁加上大量沙律醬,點會唔好食🤣望落以為好硬嘅豬扒,食落估唔到又幾軟腍喎🫢配埋溫泉蛋又幾滑幾好食😆🧀挪威芝士Croffle ($118) 飲完個挪威芝士拿鐵愛上咗挪威芝士🤤要再食多個挪威芝士甜品先滿足🥴 Croffle略厭有啲硬,唔夠酥脆🫣不過喺雪糕同大量挪威芝士嘅加持下,就變得好食😋☕️挪威芝士拿鐵 ($53) 🍵抹茶拿鐵 ($48)

可以一路食一路欣賞維港靚景😍

日式南瓜沙律
🎃日式南瓜沙律 ($88)

吉列厚切豬扒溫泉蛋蓋飯
🍳吉列厚切豬扒溫泉蛋蓋飯 ($148)

挪威芝士Croffle
🧀挪威芝士Croffle ($118)

挪威芝士拿鐵
☕️挪威芝士拿鐵 ($53)
抹茶拿鐵
🍵抹茶拿鐵 ($48)
日式南瓜沙律
吉列厚切豬扒溫泉蛋蓋飯
挪威芝士Croffle
挪威芝士拿鐵
抹茶拿鐵
2024-09-13 144 瀏覽
《海景193 Cafe🐻》———————————————-#TanukiCoffee 🧸-早排去咗尖沙咀誠品行吓街,意外經過呢一間193開嘅Cafe🥰 環境都幾chill,而且座位闊落舒適,仲可以飽覽維港景色😝-🥗 牛油果煙三文魚沙律開胃菜我哋揀咗個沙律,味道清新,由幾種唔同嘅沙律菜組成而成,配搭牛油果同煙三文魚,層次豐富得嚟夠晒健康,🥑-🇰🇷 韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼意粉烏冬口感煙韌彈牙,五花腩肥瘦適中,入口脆口焦香,最特別嘅就係佢既醬汁,非常creamy,韓式泡菜嘅味道突出❤️-食到唔夠喉,嗌咗幾款甜品~必點招牌羊奶芝士Croffle🧀 麵包底做得幾好,用牛角包壓成嘅Croffle牛油香突出🥐上面刨咗勁多由牛奶同羊奶製成嘅挪威Brunost 芝士碎,夾埋雪糕一齊食味道濃郁😍另外在嗌咗個青蘋果烤多士,充滿飽足感,淋上風糖漿喺青蘋果上面,酸酸甜甜好夾🍏-🍌 抵deal 指數:7/10
《海景193 Cafe🐻》
———————————————-
#TanukiCoffee 🧸
🥗 牛油果煙三文魚沙律
🇰🇷 韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼意粉
🍌 抵deal 指數:7/10
2024-09-09
2024-09-11 195 瀏覽
☆ 𝙏𝙖𝙣𝙪𝙠𝙞 𝙄𝙣𝙣𝙤v𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣尖沙咀梳士巴利道3號星光行誠品生活2樓L201-203號舖三爺嘅Cafe開到去尖沙咀,係誠品入面好方便仲要有海景睇,緊係去試下啦😉環境舒服,有好多狸貓好得意,店員服務都好好tim🥰✦ 韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬烏冬好掛汁,顏色好靚好大碟,泡菜微微辣配烏冬咁整好得意。✦ 吉列厚切豬扒溫泉蛋蓋飯吉列豬扒脆卜卜,睇落唔係好大碗但食起嚟原來都好多😌✦ 抹茶紅豆CROFFLE配抹茶雪糕好精緻,擺盤好靚,食起黎唔會好甜。✦ 青瓜湯力咖啡少爺話 有一種敷緊青瓜面膜飲咖啡嘅感覺🤣✦ TROPICAL LEMONDE好清新,酸酸甜甜咁,仲要係我最鍾意嘅橙色🧡
☆ 𝙏𝙖𝙣𝙪𝙠𝙞 𝙄𝙣𝙣𝙤v𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣
尖沙咀梳士巴利道3號星光行誠品生活2樓L201-203號舖

✦ 韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬
烏冬好掛汁,顏色好靚好大碟,泡菜微微辣配烏冬咁整好得意。

✦ 吉列厚切豬扒溫泉蛋蓋飯
吉列豬扒脆卜卜,睇落唔係好大碗但食起嚟原來都好多😌

✦ 抹茶紅豆CROFFLE配抹茶雪糕
好精緻,擺盤好靚,食起黎唔會好甜。

✦ 青瓜湯力咖啡
少爺話 有一種敷緊青瓜面膜飲咖啡嘅感覺🤣

✦ TROPICAL LEMONDE
好清新,酸酸甜甜咁,仲要係我最鍾意嘅橙色🧡
尖沙咀維港海景西日Cafe☕️Tanuki Innovation 係Error成員193所開,由土瓜灣舊址搬遷,進駐左尖沙咀誠品生活,餐廳主打西日料理輕食,窗口位有落地玻璃可飽覽維港海景🌃🍝韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬($138)流心嘅蛋汁,撈埋泡菜醬,配上五花腩,味道酸酸辣辣配搭烏冬都幾好食!🍵抹茶椰子雲霧($58)小山園抹茶奶蓋加埋椰子水意外地好夾!椰子水好解渴消暑,帶有淡淡抹茶香氣和回甘,好適合夏天飲🤩!🍰特濃朱古力香蕉脆脆戚風蛋糕($78)一開頭會以為好甜,點知食落係甜味適中,戚風蛋糕都好鬆軟,而且配咗香蕉蓉,同朱古力真係好夾,而且個蛋糕都好大件,食完真係好飽!
尖沙咀維港海景西日Cafe☕️

🍝韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬($138)

🍵抹茶椰子雲霧($58)

🍰特濃朱古力香蕉脆脆戚風蛋糕($78)
2024-09-09 171 瀏覽
星光行誠品書店裏面隱藏住呢間以狸貓作店名嘅Cafe餐廳位置鄰近天星碼頭享受美食之餘,仲可以飽覽維港景色係近年去過最舒適嘅Cafe2:30pm有午市套餐可以選配餐湯 / 沙律仲有飲品.味道都好有水準✨椰菜花忌廉湯新鮮西蘭花製成嘅忌廉湯灑上香蔥碎同芝士粉口感香滑細膩配上香脆吐司✨鮮橙柳慢煮雞胸沙律配蜜糖芥末汁嫩腍嘅慢煮雞柳配上新鮮爽脆嘅沙律菜 同 車厘茄再淋上蜜糖芥末汁.味道清新✨Tropical Lemonade加入水果味道.酸酸甜甜放上新鮮西柚.賣相精緻✨栗子紅豆奶茶戚風蛋糕原來餐廳同瑪利工房合作厚厚嘅蛋糕 層次感分明蛋糕口感鬆軟.分成四層忌廉好幼滑.中間一層栗子蓉+紅豆底層奶凍質感軟滑帶出與別不同嘅口感
星光行誠品書店裏面
隱藏住呢間以狸貓作店名嘅Cafe

餐廳位置鄰近天星碼頭
享受美食之餘,仲可以飽覽維港景色
係近年去過最舒適嘅Cafe

帶出與別不同嘅口感
2024-09-09
午餐
2024-09-04 554 瀏覽
位於尖沙咀誠品內的cafe。談起書店,連不看書的朋友也會提起誠品,可見真的算是近年最成功的書店之一了吧。而這間誠品內的cafe, 是由error成員193所開,老實說我不是193粉絲,只是因為很就腳,而且剛巧在誠品看了陣書,加上餐廳的窗旁位置可以望到維港海景的風景,因而決定晚餐定於此。 ⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆✿  韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬 $138超級惹味的卡邦尼烏冬,綿密香滑的卡邦尼加入辛辣的泡菜,整盤橙橙紅紅又多醬,光是賣相已令人胃口大開;雖然我個人是覺得泡菜味道過於突出,但正好本人是韓式料理控,所以反而覺得香口又惹味。而五花腩肥瘦適中,脂肪部分也不會帶膻,入口脆口焦香,很是不錯!. ✿  吉列厚切豬扒溫泉蛋蓋飯 $148吉列豬扒香脆不油,而且肉質也軟嫩香口,不會太乾太柴;搭配流心的溫泉蛋及配上帶甜的醬汁,一口一口便光速吃完整碗蓋飯了。.✿  士多啤梨忌廉芝士法式西多士 $88兩件金黃色的法式西多士,搭配香甜綿滑的忌廉,質感鬆軟,入口蛋香濃郁,濕潤又甜蜜。.✿  drinks: ⧐ cucumber espresso tonic $62⧐ matc
位於尖沙咀誠品內的cafe。
談起書店,連不看書的朋友也會提起誠品,
可見真的算是近年最成功的書店之一了吧。
而這間誠品內的cafe, 是由error成員193所開,
老實說我不是193粉絲,
只是因為很就腳,而且剛巧在誠品看了陣書,
加上餐廳的窗旁位置可以望到維港海景的風景,
因而決定晚餐定於此。

⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆

✿  韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬 $138
超級惹味的卡邦尼烏冬,
綿密香滑的卡邦尼加入辛辣的泡菜,
整盤橙橙紅紅又多醬,
光是賣相已令人胃口大開;
雖然我個人是覺得泡菜味道過於突出,
但正好本人是韓式料理控,所以反而覺得香口又惹味。
而五花腩肥瘦適中,脂肪部分也不會帶膻,
入口脆口焦香,很是不錯!

✿  吉列厚切豬扒溫泉蛋蓋飯 $148
吉列豬扒香脆不油,
而且肉質也軟嫩香口,不會太乾太柴;
搭配流心的溫泉蛋及配上帶甜的醬汁,
一口一口便光速吃完整碗蓋飯了。

✿  士多啤梨忌廉芝士法式西多士 $88
兩件金黃色的法式西多士,
搭配香甜綿滑的忌廉,
質感鬆軟,入口蛋香濃郁,
濕潤又甜蜜。

✿  drinks:
⧐ cucumber espresso tonic $62
⧐ matcha coconut $58
青瓜味的咖啡湯力是餐廳招牌飲品,
先奉上青瓜味的湯力水,再自行倒入espresso,
瞬間飲品便由青色變啡色。
青瓜的清香搭配expresso的香醇,
口感清爽又清新,難怪是招牌飲品。

而matcha coconut的頂層有厚厚的奶蓋,
奶味濃厚,抹茶味亦相對突出,
入口香甜回甘;
惟椰子味偏淡,其實不太能喝得出椰子的香甜。
2024-09-02 120 瀏覽
由193主理的咖啡店☕️最近開到位於尖沙咀的誠品生活,位置方便,部分位置更可飽覽維港醉人海景🌃,是不錯的休閒好地方,可一邊品嚐美食,一邊欣賞風景。.🐟招牌英式炸魚薯條 $168炸魚份量十足,魚肉嫩滑,外皮香脆,配上香脆粗炸薯條和新鮮沙律菜,十分豐富。.💕全日早餐 $158份量十足,入面有嫩滑炒蛋、德國豬肉腸,新鮮的牛油果、香菇,還有綿密又香甜的日本南瓜,加上爽脆沙律菜,真的好豐富。可惜當日Croffle售罄,所以以多士代替。.🍮香濃咖啡提拉米蘇配雲呢拿雪糕 $118甜品由甜品師即場製作,造型滿分。富香濃的Espresso咖啡味,加入手指餅、雲呢拿雪糕等,有冰火交融的豐富口感,而且甜而不膩。.🍵抹茶椰子雲霧 $58配搭新穎,甘香的小山園抹茶,配上椰子水、奶蓋,味道有驚喜,令人回味。.🥒青瓜湯力咖啡 $62青瓜清新香氣配上咖啡,很有特色,充滿夏日感覺。

🐟招牌英式炸魚薯條 $168

💕全日早餐 $158

🍮香濃咖啡提拉米蘇配雲呢拿雪糕 $118
甜品甜品師即場製作,造型滿分。富香濃的Espresso咖啡味,加入手指餅、雲呢拿雪糕等,有冰火交融的豐富口感,而且甜而不膩。

🍵抹茶椰子雲霧 $58
🥒青瓜湯力咖啡 $62
青瓜清新香氣配上咖啡,很有特色,充滿夏日感覺。
1K
2024-09-01 184 瀏覽
“韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬”($138)“TANUKI小食併盤”($138)“士多啤梨忌廉芝士法式西多士”($88)“Sour Pink/Tropical Lemonade”($58)Tanuki最近由土瓜灣搬到尖沙咀星光行地點方便咗之餘仲有海景睇🥰食物選擇以cafe嚟講都算多點咗韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬3大件五花腩外焦內嫩🐖食落完全唔韌用烏冬整卡邦尼又幾夾加上泡菜嘅辣同酸十分開胃😋另外就點咗份小食拼盤入面有薯條,洋蔥圈,炸雞,忌廉薯餅,沙律各款炸物都表現唔錯😆當中就最鍾意忌廉薯餅😚食完主食就唔少得甜品環節啦😛士多啤梨忌廉芝士法式西多士賣相超靚士多啤梨面頭仲有啲金箔🍓😍食落西多超級鬆軟☺️加埋忌廉芝士真係好邪惡呀😝飲品就點咗Sour Pink, Tropical LemonadeSour pink用上草莓,檸檬,蛋白,奶,菠蘿味道酸酸甜甜幾特別Tropical Lemonade就夠哂fresh🍋
“韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬”($138)
“TANUKI小食併盤”($138)
“士多啤梨忌廉芝士法式西多士”($88)

Tanuki最近由土瓜灣搬到尖沙咀星光行
地點方便咗之餘仲有海景睇🥰
食物選擇以cafe嚟講都算多
點咗韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬
3大件五花腩外焦內嫩🐖食落完全唔韌
用烏冬整卡邦尼又幾夾
加上泡菜嘅辣同酸十分開胃😋
另外就點咗份小食拼盤
入面有薯條,洋蔥圈,炸雞,忌廉薯餅,沙律
各款炸物都表現唔錯😆
當中就最鍾意忌廉薯餅😚
食完主食就唔少得甜品環節啦😛
士多啤梨忌廉芝士法式西多士賣相超靚
士多啤梨面頭仲有啲金箔🍓😍
食落西多超級鬆軟☺️
加埋忌廉芝士真係好邪惡呀😝
Sour pink用上草莓,檸檬,蛋白,奶,菠蘿
味道酸酸甜甜幾特別
Tropical Lemonade就夠哂fresh🍋
2024-09-01 146 瀏覽
今日嚟咗193喺星光行開嘅狸貓主題cafe打卡,呢度環境好舒服又望到維港chill爆😌而且店員超nice⭐️🍝韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬辣辣地嘅韓式泡菜加埋滑嘟嘟嘅烏冬,再加上溫泉蛋會增加醬汁嘅粘結度同埋半肥瘦嘅五花腩,好正。🍚吉列厚切豬扒溫泉蛋飯豬扒都尚算juicy,加埋少少沙律醬送飯一流。Tanuki x 瑪莉工房🍰特濃朱古力香蕉脆脆戚風蛋糕最期待係甜品,因為係同瑪莉工房聯成,朱古力好濃郁,戚風蛋糕入面會有香蕉脆脆同埋一層朱古力奶凍,口感好豐富。🍰玄米茶栗子戚風蛋糕呢一款會比較清新,玄米茶嘅戚風蛋糕加埋栗子蓉,比朱古力會淡味少少,但係都有好香嘅茶味。另外嘢飲嘅拉花都做得幾靚🌸

🍝韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬

🍚吉列厚切豬扒溫泉蛋飯
豬扒都尚算juicy,加埋少少沙律醬送飯一流。

Tanuki x 瑪莉工房
🍰特濃朱古力香蕉脆脆戚風蛋糕

🍰玄米茶栗子戚風蛋糕

另外嘢飲嘅拉花都做得幾靚🌸
📍193 FANS 老婆們請舉手! 193主理的咖啡店轉咗去尖沙咀誠品生活🙋🏻‍♀️ 位置有優勢 人均$200就可以睇住海景Chill住嘆Fusion西式料理😻🌀 韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬 加入日韓元素的卡邦尼烏超級惹味!🌞  五花腩以甜醬油調味 邊位微脆 口感卻相當肥美軟淋🙈  溫泉蛋呈半凝固狀態 蛋黃一戳開就流出鮮黃蛋液 與惹味Creamy泡菜忌廉汁攪拌之後 令意粉口感更為滑溜🍽️ 意粉再以巴拿馬芝士+ 紫菜提升層次感 係再好食咗!🌀 日式明太子帶子扁意粉 三隻北海道珍寶帶子好大粒 厚肉得黎幾鮮甜🫶🏻 意粉較另一款烏冬清淡~ 明太子鮮味與忌廉奶香配合得很不錯 減輕忌廉汁飽滯感🌀挪威芝士 Croffle 配鮮製忌廉 (+抹茶雪糕) 店員大力推薦的招牌甜品! 牛角包窩夫放耐咗依然保持酥脆👏🏻原來表面刨到好似紙碎嘅就係TINE Brunost挪威焦糖芝士👾 初嚐有被驚艷到 焦糖味天然濃郁 帶少許羊奶香😻 質感做到入口即溶 幼滑細膩 甜味與鹹味之間好平衡⭐🌀 Match a Coconut & Fruit Tea 與朋友都想減少咖啡因攝取量 都選擇咗Non-coffee飲品! 抹茶椰子
📍

🌀 韓式烤五花腩泡菜溫泉蛋卡邦尼烏冬

🌀 日式明太子帶子扁意粉

🌀挪威芝士 Croffle 配鮮製忌廉 (+抹茶雪糕)

🌀 Match a Coconut & Fruit Tea
與朋友都想減少咖啡因攝取量 都選擇咗Non-coffee飲品! 抹茶椰子雲霧係Signature系列✔️ 採用清爽椰青水 配搭小山園抹茶粉 夏天飲真係帶股清爽感 十分消暑🙋🏻‍♀️ 水果茶果香明顯 唔會太甜 相當解膩

🔅見到餐廳經常同本地品牌聯乘合作 見到有全天然益生菌生薑梳打 感覺幾新奇 而且有助腸道健康 下次要試返支先

• matchacoconut
  • 挪威芝士Croffle配鮮製忌廉