2023-09-09 50 瀏覽
妹妹是西班牙菜專家,今日帶我到這間西班牙餐廳,品嚐了角色特別西班牙美食,我們先點了兩杯Sangria飲品。第一杯是Cava Sangria,帶有奇異果味的。而令一杯Rose Sangria以香橙菠蘿味到為主。先來個Cold Tapas ,#Octopus Carpaccio 是味道帶點酸甜的慢煮八爪魚,味道酸酸甜甜再八爪魚上加入蕃茄蓉,洋蔥和香料等,是一道開胃的凍盤。#Tuna Carpaccio厚切的煙燻吞拿魚加入了芝麻黑椒等做toppings,味道不算強烈,是清新的前菜。在Hot Tapas 中,Pardon Peppers 屬於西班牙十分特色的小吃,平日在仿間也不容易找到,必定要一試,用上粗鹽配搭小青椒,一口一個,毫不開胃。#Potato Omlette with Sobras 同樣是特色西班牙小吃,用上大量薯仔製作,中間加入了Sobras,令到味道更豐富層次更高。#Seafood Paella 吃西班牙菜必點項目西班牙海鮮炒飯,用上大蝦,大蜆,珍珠米炒飯,飯香味濃,粒粒炒飯風美滿滿。

2023-09-06
  • Sangria
2023-09-08 31 瀏覽
放假日同男朋友拍拖,係尖沙咀搵到間食西班牙菜嘅餐廳😌一入門口就比佢嘅設計吸引住,啲燈泡一個個咁掛係度好夢幻😍打卡一流啊✨ JAMON IBERICO (24 MTH) 黑毛豬火腿 24 個月濃郁嘅風乾咸香,用作餐前小食十分醒胃✨ CLAMS IN LEMON WHITEWINE SAUCE 檸汁白酒煮蜆隻隻蜆都好大隻,而且好鮮甜!加埋檸檬汁令整體更有層次✨ IBERICO HAM CROQUETAS炸黑毛豬火腿球外層酥脆,內層香口,而且一啲都唔油膩!令人回味✨ MOJITO LAMB PINTOS 莫希托羊肉串燒鐘意食羊嘅朋友一定要試👍🏻香羶味十足,而且肉厚多汁,真係一試難忘✨BLACK ANGUS RIBEYE STEAK INMOJO VERDE SAUCE 黑安格斯肉眼牛扒配香草青醬牛扒好大塊,而且肉質鮮嫩、口感柔軟,配上香草青醬,每一啖都令人陶醉✨ VIRGIN SANGRIA香甜嘅士多啤梨味,令人飲出少女感✨ ROSÉ SANGRIA酸酸甜甜,好清爽
放假日同男朋友拍拖,係尖沙咀搵到間食西班牙菜嘅餐廳😌

濃郁嘅風乾咸香,用作餐前小食十分醒胃

✨ CLAMS IN LEMON WHITE
WINE SAUCE 檸汁白酒煮蜆
隻隻蜆都好大隻,而且好鮮甜!加埋檸檬汁令整體更有層次

外層酥脆,內層香口,而且一啲都唔油膩!令人回味

✨ MOJITO LAMB PINTOS 莫希托羊肉串燒

✨BLACK ANGUS RIBEYE STEAK IN

✨ VIRGIN SANGRIA
香甜嘅士多啤梨味,令人飲出少女感

✨ ROSÉ SANGRIA
酸酸甜甜,好清爽
2023-09-07 34 瀏覽
如果要講西餐裏面鍾意食咩菜式,西班牙菜一定係其中一樣。最近就同fd去左一間非常打卡able既西班牙餐廳【Tapa Room】,岩岩開果時已經想去試。餐廳位置比較少,記得要先book定。 Tapas- 黑毛豬火腿24個月:鹹鹹香香油脂味重,分量都算多 薄切慢煮八爪魚:八爪魚無咩口感、而且有少少腥味,個人唔係太推。不過上面個醬汁調味不錯。薄切炙燒吞拿魚腩:一邊炙燒已經一邊聞到都香味,外面香氣好濃,入面油脂味濃,入口即化、調味都好好食。西班牙薯仔蛋餅:外面蛋好鬆軟、裏面係流心蛋黃加薯仔。熱辣辣、而且調味非常好,超級好食、大推。西班牙慢烤乳豬番茄飯:慢烤乳豬非常軟霖,好容易就皮肉骨分離,外皮香脆、肉質juicy。西班牙番茄飯完全唔會酸、而且好香香草味。CAVA Sangria:奇異果加柑橘類既sangria,甜甜地無咩酒味,係比較特別既sangria Virgin Sangria:無酒精sangria,士多啤梨味比較出,味道偏甜。
Tapas-

黑毛豬火腿24個月:鹹鹹香香油脂味重,分量都算多

• Sangria
  • 西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯
打卡網紅酒吧餐廳🌹夢幻星空🌌西班牙酒吧🎈 Tapa Room (尖沙咀) 今次同朋友終於嚟到尖沙咀一間酒吧餐廳,餐廳主打西班牙菜🇪🇸佢門口既打卡位靚到好夢幻,一顆顆水滴形既燈飾,七彩繽紛,襯托上漆黑既背景,好似水滴星空,倒轉睇更似迷人既熱氣球😍放工後嚟到尖沙咀chill 一chill,啱曬同事、朋友、情侶嚟聚會放鬆吓🤭餐廳員工待人親切🥰前菜到主食水準唔錯,哩度既Sangria飲品幾好味🍸非常推薦大家試吓~✨White Sangria🍸 $60西班牙水果酒,white會較易入口,甜甜地,白酒既清香,加上荔枝、燈,蘋果等,多元化既味道,充滿夏日既氣息,非常清新🏖️✨Virgin Sangria🍹$50哩杯Sangria係無酒精,啱曬唔適合飲酒既人士,飲品有啲似雜果賓治嘅味道,用上士多啤梨、燈、青檸等,甜度較高✨薄切慢煮八爪魚🐙 $88慢煮既八爪魚好軟滑,味道好鮮美,富有彈性,配上香料、蕃茄蓉、橄欖油,酸甜酸甜更開胃🥰✨香煎鵝肝,脆包,紅酒梨片 $48鵝肝入口即融,充滿油脂香~配上紅酒浸煮既梨片,帶酸甜味,配上香脆既法包,口感豐富有層次😋✨西班牙薯仔蛋餅 $78必點‼️薯仔蛋餅蓬鬆感十足,充滿空
打卡網紅酒吧餐廳🌹
夢幻星空🌌西班牙酒吧
🎈 Tapa Room (尖沙咀)

White Sangria, Virgin Sangria

✨White Sangria🍸 $60

✨Virgin Sangria🍹$50

✨薄切慢煮八爪魚🐙 $88
香煎鵝肝,脆包,紅酒梨片

✨香煎鵝肝,脆包,紅酒梨片 $48

✨西班牙薯仔蛋餅 $78
必點‼️薯仔蛋餅蓬鬆感十足,充滿空氣感,中間一切開係流心蛋,蛋味香濃,仲有香濃嘅芝士😍

✨檸汁白酒煮蜆 $98
蜆肉粒粒飽滿,好新鮮,一啲沙都冇,好鮮甜😍檸檬汁配上洋蔥粒,酸酸甜甜夠曬開胃,白酒味食落好香😆

✨西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯 $298
西班牙菜必點乳豬😍慢烤乳豬外皮香脆彈牙,肉質超嫩滑🤩豬皮既油脂好香,蕃茄飯超香濃惹味,配埋White Sangria可一解油膩感😋

食物✨✨✨✨
環境✨✨✨✨✨
衛生✨✨✨✨✨
價錢✨✨✨✨

🏠 Tapa Room (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道176號The Nate 2樓B號舖
2023-08-29
White Sangria, Virgin Sangria
香煎鵝肝,脆包,紅酒梨片
西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯
之前響網上見到 Tapa room藍波波打卡走廊既環境😍已經覺得好靚好想黎朝聖一下架啦!和朋友相約dinner,大家都好想試吓西班牙菜,我就即刻諗起呢度啦!美食之餘重可以滿足一下我既港女打卡🥰西班牙薯仔蛋餅呢個真係必點,唔好睇佢外型的的骰骰細細粒,其實都飽肚架!薯仔蛋餅一切開係流心架😍入面餡料薯仔粒混合蛋汁,香濃既蛋味😋好好食呀!!薄切慢煮八爪魚🐙呢個小食既秘製醬汁,番茄蓉混合橄欖油酸酸甜甜好開胃🤩八爪魚口感彈牙新鮮黑毛豬火腿24個月風乾火腿油潤軟香,唔會太過偏鹹,用來配洒,配Cocktail都一流👍🏻煙紅椒蒜辣單骨雞翼呢個雞翼我都好鍾意食😋好香口惹味,炸得唔會話好油,蒜香味濃,又係用嚟送洒好正!Main Course黑毛豬鞍架配些里醋燒汁伴炸薯粒呢個黑毛豬鞍真係好好食❤️有驚喜,豬鞍幾厚身,肉好嫩而且保持到有好多肉汁🥰連個炸薯仔粒都非常好食😋呢個真係私心推介👍🏻 Sangria 🍹🍸我哋各點咗一杯無酒精&有洒精的,有水果粒,香香甜甜,有fruit punch的感覺,但我杯White Sangria 做得比較淡,而且都唔多覺有洒味😆倆個女仔點咗4 款小食、一個主菜,夠哂飽了,大滿足☺️喜歡
薄切慢煮八爪魚🐙
黑毛豬火腿24個月
煙紅椒蒜辣單骨雞翼
Main Course
黑毛豬鞍架配些里醋燒汁伴炸薯粒
Sangria 🍹🍸
倆個女仔點咗4 款小食、一個主菜,夠哂飽了,大滿足☺️
喜歡西班牙小食,細細碟,人小既時候可以多點幾款試吓非常好👍🏻
呢度主打既西班牙Tapas小食的確唔錯啊😋
臨走之前,再走去波波通道狂影相❤️
滿足一下我既港女打卡😝走廊通道至天花都掛滿一個個藍白色燈泡🤩夢幻feel 重,好靚吖🥰完滿
  • 薄切慢煮八爪魚
  • 烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒
2023-08-27 19 瀏覽
一出lift 就係好靚嘅藍色➕白色燈飾打卡位,餐廳環境好有格調,係餐聚嘅好選擇血橙燒牛柳沙律燒牛柳香嫩惹味,配上新鮮嘅血橙沙律,感覺好fresh,好健康檸汁白酒煮蜆一上菜就聞到一陣陣白酒香氣,上次黎已經想試吓呢個,蜆肉冇沙嫩滑,美味可口薄切慢煮八爪魚小食薄切八爪魚🐙咬落煙煙韌韌,點上秘制醬汁一齊食就更滋味巴塞隆拿式烤紅蝦個蝦🦐又香又大條,蝦肉新鮮彈牙,好好食👍🏻令人一試便愛上西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯呢個一定要試下,乳豬烤到皮脆肉滑,配埋個蕃茄鍋飯一齊食,真係好夾呀😍White Sangria 飲落有點兒酸酸甜甜,酒味唔算太重,幾好飲Virgin Sangria呢杯係冇酒精飲品🍸,口感清甜,好啱我飲

血橙燒牛柳沙律

薄切慢煮八爪魚
小食薄切八爪魚🐙咬落煙煙韌韌,點上秘制醬汁一齊食就更滋味

巴塞隆拿式烤紅蝦
個蝦🦐又香又大條,蝦肉新鮮彈牙,好好食👍🏻令人一試便愛上

White Sangria
飲落有點兒酸酸甜甜,酒味唔算太重,幾好飲

Virgin Sangria
呢杯係冇酒精飲品🍸,口感清甜,好啱我飲
2023-08-26 18 瀏覽
Tapa Room尖沙咀彌敦道176號The Nate 2樓B號鋪尖沙咀有各式各樣唔同國家既餐廳,自己都幾鐘意食西班牙菜,好岩我口味,今次就聽朋友介紹黎試左呢間係尖沙咀近山林道既<Tapa Room>,餐廳地方唔算太大,但裝修幾有特色,淨係進入餐廳既一條走廊擺左好多盞唔同既燈做點綴,好有格調薄切慢煮八爪魚八爪魚好爽口唔會覺得韌,食落非常有口感,配合埋橙色既秘制醬汁一齊食就最match黑毛豬火腿(24個月)每一片黑毛豬火腿都切得好薄,入口已經聞到淡淡既油香,但食落又唔會感到太油膩,如果配合埋蜜瓜一齊食就岩晒啦巴塞隆拿式烤紅蝦超大隻既西班牙紅蝦,蝦身食落爽口彈牙,而蝦頭仲有好多膏tim,  值得一試檸檬白酒煮蜆份量都幾多,蜆肉都幾大粒,餐廳用個大量蒜蓉一齊煮,配合埋少少白酒同埋檸檬汁更加能突顯蜆肉既鮮味西班牙慢烤乳豬番茄鍋飯離遠已經聞到好香,乳豬既皮又薄又香脆,同本地既乳豬完全唔同,而且肉質非常嫩滑真係無轉頂,至於飯底混香左番茄同醬汁一齊先炒過,所以特別惹味Virgin Sangria/Rose Sangria
Tapa Room
尖沙咀彌敦道176號The Nate 2樓B號鋪

薄切慢煮八爪魚

黑毛豬火腿(24個月)

檸檬白酒煮蜆

西班牙慢烤乳豬番茄鍋飯

Virgin Sangria/Rose Sangria

2023-08-23 31 瀏覽
在尖沙咀閒逛時發現這間隱蔽餐廳。還未進去,店舖裏就感到心曠神怡。走馬看花般經過類似婚禮現場佈置的走廊,就進入了用霓虹燈作出「食鬼」主題的西餐廳🍴,有年代感的同時又不會跟不上潮流,隨時隨地也可以打卡留影。👉🏻Mojito Lamb Pintxos $78印象中是三串的羊肉串,每一串有兩嚿。雖然每一嚿只有兩隻拇指粗,但千萬不要小看它,很有飽腹感。另外也推薦趁熱食。👉🏻Potato Omlette w/ Cod Roe $88西班牙薯仔蛋餅🥞,一個字:飽。👉🏻Bikini Sandwich with Foie Gras $784塊烘好的三文治🥪,像咖啡廳裏的「飛碟三文治」,超級香脆,細細舊同時不會油膩。👉🏻Tuna Carpaccio $98前菜,吞拿魚很鮮甜,沙律也很好吃。👉🏻Seafood Paella (For 2) $208西班牙炒飯有一陣燶燶地的味,有10分豐富的海鮮,每一款貝類海鮮都超容易殼肉分離,同時也很有鮮味。👉🏻Virgin Sangria $50紅色,無酒精🍷,像雜果賓治。👉🏻Cava Sangria $80醒神。

👉🏻Mojito Lamb Pintxos $78

西班牙薯仔蛋餅🥞,一個字:飽。

👉🏻Tuna Carpaccio $98
前菜,吞拿魚很鮮甜,沙律也很好吃。

👉🏻Seafood Paella (For 2) $208

👉🏻Virgin Sangria $50
紅色,無酒精🍷,像雜果賓治。

👉🏻Cava Sangria $80
醒神。
2023-08-21 17 瀏覽
8月之星終於有時間一同慶祝了,生日乾個杯都好合理呀😆所以同好友來 Tapa Room 見個面嘆返杯吹吹水。我地先點d 小食再點酒 ⬇️⬇️⬇️✡️ 黑毛豬火腿24個月 ~ 火腿帶獨特榛果香,味道濃郁配 Sangria 一流。✡️ 薄切炙燒吞拿魚腩 ~ 炙燒後的吞拿魚腩口感油潤豐腴。✡️ 太陽蛋西班牙火腿薯條 ~ 飲野最喜歡叫薯條食, 薯條炸到脆卜卜,西班牙火腿粒咸香味濃。✡️ 西班牙薯仔蛋餅 ~ 我情有獨鍾最愛呢個,今晚的薯仔蛋餅亦成為我地的 birthday cake 🎂 😂😂😂 薯仔蛋餅一切中間有肉碎流出,配搭住薯仔和蛋餅味道好夾。✡️ 西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯 ~ 見到乳豬有髀我同fd 講笑話生日要食髀架,乳豬烤到個皮好脆口,乳豬肉又嫩滑真係好滋味。🍹 Virgin Sangria🍹 Red Sangria

我地先點d 小食再點酒 ⬇️⬇️⬇️

✡️ 薄切炙燒吞拿魚腩 ~ 炙燒後的吞拿魚腩口感油潤豐腴。

🍹 Virgin Sangria

🍹 Red Sangria
大概兩年前曾拜訪銅鑼灣店,當時已經出名難預約,用餐體驗十分不錯👍🏻後來得知尖沙咀有分店,決定和朋友拜訪,晚市人均 $242餐廳環境很chill,適合下班後與朋友小酌一杯,食物方面並沒有出色的表現八爪魚味道正常發揮,特製醬汁頗為開胃鵝肝味道較濃,個人更喜歡搭配多士西班牙薯仔蛋餅是流心的,整體調味依靠中間的流心醬汁豬鞍厚實,切開帶淡淡粉紅色,唯醬汁和肉並不夾西班牙海鮮鍋飯上碟時是處於暖和冷之間,口感又乾又生,味道令人失望;海鮮尚算鮮甜

八爪魚味道正常發揮,特製醬汁頗為開胃
鵝肝味道較濃,個人更喜歡搭配多士

西班牙薯仔蛋餅是流心的,整體調味依靠中間的流心醬汁

豬鞍厚實,切開帶淡淡粉紅色,唯醬汁和肉並不夾

2023-08-18
依間餐廳位置尖沙咀樓上鋪位置,一上到去比佢地嘅裝飾驚艷左,走廊燈飾絕對係打卡聖地,而佢地嘅食物更加係高質,十分推薦男女朋友拍拖上黎共聚晚餐💡💡.小食一共嗌左四個薄切慢煮八爪魚🐙依個小食有少少偏鹹,比較啱重口味嘅朋友食,份量合適.檸汁白酒煮蜆大推💕 餐廳職員好有心機,睇得出蜆在上盤時都好用心,每隻蜆都好厚肉,我地連啲汁都飲得乾乾淨淨🤤.西班牙薯仔蛋餅+明太子大推💘好好味😋入面嘅餡料薯仔同蛋液夾埋一齊有流汁嘅效果,好有驚喜.火炙吞拿魚每舊都好厚肉,好肥美💕鍾意食呑拿魚嘅唔好錯過!.🥘 西班牙慢烤豬蕃茄鍋飯烤豬層皮脆卜卜🐷飯粒佔有蕃茄味,完全對得住個價錢!.🍸Red Sangria, White sangria一杯含有紅酒成份,一杯含有白酒成份,兩杯都加入左水果,入口嘅時候無咩酒味,容易入口,兩杯都推介一試👍🏻
小食一共嗌左四個
薄切慢煮八爪魚🐙
依個小食有少少偏鹹,比較啱重口味嘅朋友食,份量合適
西班牙薯仔蛋餅+明太子
火炙吞拿魚
每舊都好厚肉,好肥美💕鍾意食呑拿魚嘅唔好錯過!
🥘 西班牙慢烤豬蕃茄鍋飯
烤豬層皮脆卜卜🐷飯粒佔有蕃茄味,完全對得住個價錢!
🍸Red Sangria, White sangria
2023-08-16
📍 Tapa Room📍 尖沙咀 𝗧𝘀𝗶𝗺 𝗦𝗵𝗮 𝗧𝘀𝘂𝗶 • 山林道 The Nate 2樓B號舖 (Multiple locations)〔 Follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-Perfect place to have a glass or two of sangria, some Spanish tapas, and a great chat with friends! 🥂Nice selection of cold and hot tapas. Would definitely recommend their [ tortilla de patatas (potato omelette) ] which is slightly soft and runny inside - loved it! 😝-(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)=想吃西班牙小吃,來《Tapa Room》準沒錯🇪🇸他們的尖沙咀分店位於山林道,位置十分方便-一步出升降機,一個個藍色燈泡即映入眼簾💡,打卡一流的門面進到Tapa Room餐廳範圍內,還是
📍 Tapa Room
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
想吃西班牙小吃,來《Tapa Room》準沒錯🇪🇸
他們的尖沙咀分店位於山林道,位置十分方便
一步出升降機,一個個藍色燈泡即映入眼簾💡,打卡一流的門面
進到Tapa Room餐廳範圍內,還是他們招牌的「食鬼」霓虹燈裝飾
色彩繽紛,令氣氛變得輕鬆
餐廳座位用上高腳桌椅,有二人、四人桌、吧檯位置、面向街道的靠窗座位
Red sangria ($48/HH)
Virgin sangria ($50)
首先來兩杯飲料 - 西班牙菜裡總不能缺的sangria~
Happy hour特價、$48一杯的red sangria
還有全日都是售$50的無酒精virgin sangria🍹
兩者都夾雜各種水果的甜味❤️
Sangria
Red sangria
Virgin sangria

Tapas
Tapa Room顧名思義提供多種西班牙tapas🇪🇸
冷熱皆有,任君選擇
我們就點了冷盤跟熱盤各兩款~每種都好好吃,好想推薦!
Octopus carpaccio ($88)
冷盤1️⃣ - 薄切八爪魚配蕃茄蓉、橄欖油🐙
口感煙韌彈牙,味道新鮮;跟醬汁相當配搭
Octopus carpaccio
Toro carpaccio ($98)
薄切炙燒吞拿魚腩
冷盤2️⃣ - 又是薄切的carpaccio~ 這次是炙燒吞拿魚腩!
坐在吧檯位置,可以看著吞拿魚腩的炙燒過程,滿滿的視覺享受🥰
炙燒逼出豐富魚油,又加添炙燒香氣🔥
切成薄片,可以看見中間位置的半熟狀態;魚肉口感軟嫩、彈牙
另外撒上了辣椒跟芝麻,香口又惹味
Toro carpaccio
Toro carpaccio
Tortilla de patata w/ sobrasada ($78+$20)
西班牙薯仔蛋餅 加配肉腸茸
熱盤1️⃣ - 差不多每次必點的菜式【蛋餅】!
厚厚的,煎至金黃色,表面灑上蛋黃醬跟辣粉,賣相吸引
蛋餅的中央約七分熟,質感帶點流心,滑溜、不乾柴,超喜歡這種口感!✨
蛋味香濃,裡面還有口感軟綿的薯仔粒
可以加配明太子或肉腸茸,更添層次,不妨試試看!
西班牙薯仔蛋餅
Grilled red prawns - Barcelona style ($98)
熱盤2️⃣ - 最後的小吃同樣推薦🦐
每隻紅蝦都份量十足,肉質彈牙、蝦味香濃,蝦頭也有滿滿蝦膏
盤上的醬汁也是主角之一,把蝦蘸著吃特別香,超級享受!
巴塞隆拿式烤紅蝦

Suckling pig paella ($298)
西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯
雖說剛才吃的都是小吃,但四道來說份量都很夠滿足,主食點一道都已經足夠~
平時一定會吃seafood paella,這次就嚐嚐同樣帶西班牙地道風味的西班牙乳豬(還配蕃茄鍋飯)!
蕃茄鍋飯薄薄一層,上面放上一大件烤得外脆內軟的乳豬
外皮薄脆,忍不住把他都吃光光😛;肉質柔嫩多汁、香氣誘人❤️
Sangria
Suckling pig paella
重要事情說三次,尖沙嘴好靚好靚好靚既酒吧餐廳🍴———Tapa room💡🪼🦑🟡🟢🔵🔴🟣西班牙🇪🇸菜式餐廳為主既Tapa Room真係喜歡極了,呢度由門口到餐廳內都係打卡之選,門口超多波波燈燈,靚到好似去左月球🌝世界一樣。餐廳裡面更是色彩繽紛🔴🟣🔵🟢🟡🟠的小時卡通公仔燈飾,打卡係必然,見到都開心啊🥳講下野食,出乎驚喜的驚喜,點左四款小食,一款主食,都已經好夠兩個女仔食啦🥳😋🥰1. 凍切拼盤——西班牙🇪🇸火腿曼徹格芝士🧀️紅酒燴梨🍐 $88 擺盤好靚,而且火腿同芝士都比較香濃味道👅真係好適合我送酒,必食啊😋😙2. 香煎鵝肝,脆包,紅酒梨片 $48 未食過咁抵食既鵝肝,而且配上紅酒梨片🍐味道絕對有驚喜,必食啊again 🤪😚3. 薄切慢煮八爪魚🐙$88 聽聞超多人都會選擇的小食八爪魚🐙,點埋秘制醬汁,係好味既。4. 巴塞隆拿式烤紅蝦🦐$98 呢個就無得彈,食蝦其實好易食得出係咪新鮮同烹飪功力,就單憑蝦的質量同埋味道👅絕了,不吃蝦的朋友也突然間愛上了,必食之選again and again 😋😋😋主食: 黑安格斯肉眼牛扒🥩配香草🌿青醬$248 ,食物尊重我們,擺盤靚,我們都尊重食物,真係讚美,
主食: 黑安格斯肉眼牛扒🥩配香草🌿青醬$248 ,食物尊重我們,擺盤靚,我們都尊重食物,真係讚美,好好味😋🤣😛一定要配香草🌿青醬,非一般驚喜😘
酒精飲品🍸都好靚好好飲:
點左兩杯:white sangria & red sangria
$60 一杯,如果Happy hour 仲抵飲$48,甜甜地易入口,岩曬女仔飲啊。
最後埋單尖沙嘴來講,唔洗$1000,但真係又好味又靚既場地,小柔超級推薦😋😛😚
2023-07-25
5 分鐘 (堂食)
2023-08-03 22 瀏覽
尖沙咀好多美食,但有時約咗朋友又要唸食啲咩好,喺openrice 偶然見到有間高質西班牙菜兼女神夢幻打卡,超靚- Tapa Room ! 西班牙菜點可以唔配Sangria ,呢到有多款選擇,我哋今次飲左White sangria &Red sangria 甜度適中,好refresh !Cold tapas Octopus carpaccio薄切慢煮八爪魚 $88切片好鮮嫩,配上香草汁,好好味!Cold cut platter Jason, manchego cheese, mulled pear 凍切拼盆-西班牙火腿,曼徹格芝士,紅酒燴梨$88最特別係紅酒燴梨,甜甜地又爽脆,同酒絕配!Hot tapas Foie gras bikini sandwich$78鵝肝比堅尼三文治邪惡嘅鵝肝脂肪比例配上三文治極正,有時做做下gym 都想cheat 下Grilled red prawns Barcelona style $98巴塞隆拿式烤紅蝦超大隻同肉質鮮甜,醬汁絕配PaellaSuckling pig paella $298西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯乳豬卜卜脆,粒粒米飯煙煙韌韌非常有口感!

Cold tapas
Octopus carpaccio
薄切慢煮八爪魚 $88

切片好鮮嫩,配上香草汁,好好味!

Cold cut platter
曼徹格芝士,紅酒燴梨$88

最特別係紅酒燴梨,甜甜地又爽脆,同酒絕配!

Hot tapas
Foie gras bikini sandwich$78
鵝肝比堅尼三文治

巴塞隆拿式烤紅蝦

超大隻同肉質鮮甜,醬汁絕配

Paella
Suckling pig paella $298
西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯

乳豬卜卜脆,粒粒米飯煙煙韌韌非常有口感!
2023-07-29 19 瀏覽
又到牛媽去覓食既時間啦!今次下午同朋友仔去咗一間食西班牙菜既餐廳,餐廳氣氛非常之好,薄切慢煮八爪魚亦配搭得非常之鮮味💕莫希托羊肉串燒亦都非常之野味!!!單骨雞翼亦都非常之好味!推薦!