2019-05-27
近年多左唔少台灣料理既餐廳,所以自己其實都好耐無去茶木食野啦,仲好記得身為包控既我當年一試就愛上佢地既吐司磚,曾經連續三個星期六既tea都去食依家既茶木多左好多分店,而K11呢間更係豪華版,當中有唔少菜式都同西餐大玩crossover,甚有fusion色彩呢晚同好友一齊到訪,一入到去已經覺得感覺不俗,店員親切有禮台式料理總是離不開牛肉麵同肉燥飯呢類經典菜式!既然一場黎到就食豪啲,就要左個店員推介有二人份量既“12小時慢煮牛肋骨台式手作麵•溏心蛋•海苔”HKd$338+10%,一試呢個“重量級牛肉麵”先等左一陣,呢個重量級既牛肉麵就到場啦嗜牛既小妹一見到呢條牛肋骨個時經已雙眼發光,因為肉既份量真係好多慢煮既牛肋肉嫩腍而香,手作麵則滑而不過淋,湯底濃而不嗆,整體來說實屬頗佳朋友仔係個不折不扣既雞控,閒閒地都可以自己ko一隻燒雞,所以就追加左份“威士忌乾炒三杯雞”HKd$108+10%黎一止雞癮而三杯雞既質素亦為不錯,先有店員即場淋上威士忌同點燃,未食已經聞到好香用上既並唔係雞件,改以選用單骨雞翼,肉嫰惹味,略帶小辣除左食物,當晚我地都各自要左杯特飲,朋友揀左杯“氮氣人蔘烏龍茶”HKd$54
呢晚同好友一齊到訪,一入到去已經覺得感覺不俗,店員親切有禮
等左一陣,呢個重量級既牛肉麵就到場啦
用上既並唔係雞件,改以選用單骨雞翼,肉嫰惹味,略帶小辣
除左食物,當晚我地都各自要左杯特飲,朋友揀左杯“氮氣人蔘烏龍茶”HKd$54+10%
,而我就試左杯“維也納的春天”HKd$65+10%
我呢杯mocktail既賣相真係好靚呀!!飲落就甜甜地咁
不過當晚同好友仲有下場,所以就無食到甜品,留待下次再訪先食啦