2022-09-11 307 瀏覽
星期日難得早起 (其實都已經11點),路人甲話踢波既時候,發現左間Coffee Shop係有意粉食,所以我地12點到就出左去搵食喇去到店鋪門口,確實唔留意係唔會睇到呢間鋪🤣但門口貼住好多Ivy So😊入到去,店鋪唔係好大,大致上6個人就會坐滿間鋪,而我地就坐係對住馬路既位置,感覺好得意,因為好多時,Coffee Shop對住都係商廈,依家我地係對馬路,同埋李鄭屋邨~好喇好喇,我地今日叫左D咩:1.  Cappuccino2.  Gin Tonic3.  煙三文魚忌廉意粉4.  蒜香欖油虎蝦意粉其實本身我就諗住飲茶,但見佢有酒飲,所以忍唔住叫左杯Gin Tonic飲☺️大家可能覺得酒好易沖者﹐但係其實都好有學問,今日飲呢杯酒絕對係岩岩好,點解咁講?我係聞到好香既Gin味,但係飲落去好舒服,完全唔覺得自己飲左酒咁~之後我又偷左1啖路人甲既Cappuccino,又係聞落去已經好香,飲落去完全唔苦,泡泡都好滑😍野食終於都黎,首先係蒜香欖油虎蝦意粉,見到個意粉,我開頭以為個意粉係普通size,點知越食越大份(竟然食唔曬🤣),呢個虎蝦亦都係有2邊脆,但感覺Esc係略勝1籌 (想知有咩咁好食,可以搵返

好喇好喇,我地今日叫左D咩:

1.  Cappuccino
2.  Gin Tonic
3.  煙三文魚忌廉意粉
4.  蒜香欖油虎蝦意粉

野食終於都黎,首先係蒜香欖油虎蝦意粉,見到個意粉,我開頭以為個意粉係普通size,點知越食越大份(竟然食唔曬🤣),呢個虎蝦亦都係有2邊脆,但感覺Esc係略勝1籌 (想知有咩咁好食,可以搵返我Esc既post呀),但蒜香非常香,油亦都算香,食落去唔會太油👍

到我既煙三文魚忌廉意粉出場喇,忌廉汁唔算太搶,但係係多汁意粉,我食到成口都係,配料亦都好多,又係食唔曬D洋蔥粒,煙三文魚配落忌廉汁好好食,下次會再食下唔同既野😍

總結: 係1個住宅舊區經營1間咁chill既Coffee Shop真係唔易,但見到老闆同客人既互動,覺得真係好窩心,最重要係我去既時候係冇人,到我走既時候,已經坐滿人,感覺好得意,所以Terra Coffee俾我係好溫暖,1定會再去☺️

P. S. 我走既時候,見到有隻毛孩好得意,冇錯,Terra Coffee係俾毛孩入去架,你都可以帶埋佢地去chill下,飲下咖啡,開心下
2022-09-04
2022-06-01 330 瀏覽
出到黎深水埗搵朋友。。緊係要搵個地方似杯啡吹下水啦。。最後黎左呢間轉角位坐下。。係我地唔太肚餓又食到少少野嘅地方。。呢間個環境同氣氛都幾好👍🏼👍🏼當然佢嘅SᑕOᑎE都無令我失望啦。。呢度坐陣ᑕᕼIᒪᒪ下都唔錯👍🏼👍🏼🧈ᑭᒪᗩIᑎ ᔕᑕOᑎE🍵ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE☕️ᑕᗩᑭᑭᑌᑕᑕIᑎO📍 Terra coffee (長沙灣)長沙灣保安道65號美寧中心D座地下D6號舖=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#terracoffee#terra#shumshu
出到黎深水埗搵朋友。。
緊係要搵個地方似杯啡吹下水啦。。
最後黎左呢間轉角位坐下。。
係我地唔太肚餓又食到少少野嘅地方。。
呢間個環境同氣氛都幾好👍🏼👍🏼
當然佢嘅SᑕOᑎE都無令我失望啦。。
呢度坐陣ᑕᕼIᒪᒪ下都唔錯👍🏼👍🏼

🧈ᑭᒪᗩIᑎ ᔕᑕOᑎE
🍵ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE
☕️ᑕᗩᑭᑭᑌᑕᑕIᑎO

📍 Terra coffee (長沙灣)
長沙灣保安道65號美寧中心D座地下D6號舖

#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#terracoffee#terra#shumshuipo#shumshuipocafe#shumshuipofood#cheungshawan#cheungshawancafe#cheungshawanfood#深水埗美食
🧈ᑭᒪᗩIᑎ ᔕᑕOᑎE 🍵ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE ☕️ᑕᗩᑭᑭᑌᑕᑕIᑎO
2022-05-10 272 瀏覽
深水埗是近年不少港人的週末首選,貪其打卡、美食、閒逛都能滿足,但其實鄰近的長沙灣同樣有不少隱世美食等大家發掘。今次約左朋友去長沙灣發掘一些小店,依次咖啡師擁有8年既手沖咖啡經驗,性價比絕對親民。我叫左杯latte牛奶的比例較高,口感十分柔順較細緻的奶泡讓咖啡口感更為滑順,咖啡表面的各式美麗拉花,也是一門值得欣賞的藝術。我朋友叫左手調咖啡呈現出最原始咖啡豆的風味,雖然外觀看起來也是黑咖啡,但與義式咖啡中的美式味道落差滿大的,咖啡本身其實也是水果,而咖啡豆就是咖啡櫻桃的種子,也使得豆子本身就會帶有水果風味的酸感與甜感,而咖啡又會因為品種、處理法、烘焙深淺度等因素的不同,讓咖啡呈現出多種不同的風味。個人感想:服務非常好,咖啡師與你有一個親民的互動,手沖期間亦會表演出非常專業,觀賞值非常高。地址:長沙灣保安道65號美寧中心D座地下D6鋪

地址:長沙灣保安道65號美寧中心D座地下D6鋪
2022-05-07
  • All Day Breakfast
最估唔到既係竟然係呢個小轉角有間小CAFE~一間小店,位子唔多~ 幾舒服小店為一人工作的啊,所以食物同飲品都要等下架XD我地叫晒佢2份 Tartine Avocado Scramble Egg (Tartine)   + Caoriander Tomato (Tartine) 因為疫情關係,原本諗住食ALL DAY BREAKFAST但因為唔夠材料整啊店員話,所以就叫左呢個~ Avocado Scramble Egg (Tartine)  (菠菜多士 配 牛油果醬,車厘茄,炒滑蛋,牛油果,沙律菜 配 意大利黑醋 )個菠菜多士唔會話係真係好多士個隻硬晒,軟硬度剛好,配上剛剛好熟既牛油果真係一流而且真係唔好睇少呢份野,食完好飽右邊個個就係 Caoriander Tomato (Tartine) (菠菜多士 配 芫茜醬,車厘茄,巴爾馬火腿片 配 帕馬森芝士,沙律菜 配 意大利黑醋 )芫茜醬真心好好好好好食~~~~ 諗都無諗過同多士咁夾! 正ah!啡就不過不失啦 不過個地板裝修真係幾有特色~ 希望下次黎既時候,食到佢地既all day 啦! 哈哈

最估唔到既係
竟然係呢個小轉角有間小CAFE~
一間小店,位子唔多~ 幾舒服

小店為一人工作的啊,所以食物同飲品都要等下架XD

我地叫晒佢2份 Tartine

因為疫情關係,原本諗住食ALL DAY BREAKFAST
但因為唔夠材料整啊店員話,所以就叫左呢個~

而且真係唔好睇少呢份野,食完好飽
Caoriander Tomato (Tartine) / Avocado Scramble Egg (Tartine)

Cappuccino

啡就不過不失啦

不過個地板裝修真係幾有特色~
希望下次黎既時候,食到佢地既all day 啦! 哈哈
2022-03-12
早餐
Cappuccino
  • Caoriander Tomato (Tartine)
2022-02-04 300 瀏覽
前排經過發現呢到閒日嘅Lunch幾抵食,👧🏻就決定同屋企人試下呢間Cafe。Cafe冇咩室內空間,開住摺門客人可坐向街/向內望廚房,冬天坐就有啲凍⛄️🌟黑松露大啡菇飯黑松露飯份量幾足料,飯唔係用上意大利米🇮🇹/珍珠米,口感唔算好突出偏缺乏口感。幸好黑松露味+芝士🧀幾濃郁,大啡菇又夠Juicy,挽回唔少分數。🌟卡邦尼煙肉意粉卡邦尼意粉醬汁有啲似罐頭質素,加上大量芝士,食落其實都幾Heavy😫幸好有磨菇平衡一下當食咗蔬菜🤣 意粉略嫌口感偏腍🍝,有啲失望😞🌟Hojicha Latte +$5睇住店員製作焙茶鮮奶,用上茶筅拌茶+茶篩隔茶粉,所以口感非常順滑,焙茶味道亦十分濃厚☕️。飲品製作速度略嫌太慢,一杯焙茶鮮奶可以整咗8分鐘左右,加上太大風呢個環境因素,店員遞上飲品時熱茶已變涼🧊🌟Latte (+ Caramel Sryup) +$5👧🏻就唔太識品評咖啡,不過見到拉花拉得幾靚,幾賞心悅目❤️⭐️餐廳二人運作,食物製作速度相對慢,大家要預好充足時間先好嚟🤣

🌟黑松露大啡菇飯

🌟卡邦尼煙肉意粉

🌟Hojicha Latte +$5

🌟Latte (+ Caramel Sryup) +$5
👧🏻就唔太識品評咖啡,不過見到拉花拉得幾靚,幾賞心悅目❤️

2022-01-18 202 瀏覽
係整車街隔離有間cafe,的確少有😂通常都係大排檔、茶餐廳居多,一於入去試下你先😏😏Cafe半開放式設計,雖然店舖細細,但都感覺到好空曠,最重要係寵物友善cafe,帶埋毛孩黎chill下都唔係問題當日2點左右到達,避開食飯時間所以人流唔多,嗌左個lunch set ,包埋杯$40以內嘅飲品都係$70,簡直平到笑,嗌左個卡邦尼意粉,因為係即叫即整關係,所以上枱時出晒煙,香噴噴,味道不過不失只係略嫌淡咗少少,飲品嗌左杯flat white ☕️ 拉花、mixing都唔差,咖啡味香濃,唔帶酸味易入口

意粉口感整得好食唔係咁易老闆見我地平安夜都過泥, 親自下廚 誠意+ 有要求有執著= 好食 😋呢度食到嘅意粉同出面嘅唔同無論口感、定係味道,都好fine,恰到好處 咖啡好飲不在話下, 住附近嘅我已經去過好多次了; 今次決定寫吓食評支持下 💪🏻食意粉,味道都係其次,首當其衝其實係口感。如果要食到口感,香港唔多餐廳做得到好嘅水準。 蒜香雞肉意粉: 雞肉雖然無第一次食咁嫩滑,但依然好食!橄欖油同蒜味嘅融合好好,成碟意粉係一體,貌似簡單卻一點都不易。  食完會好回味! 龍蝦汁大蝦意粉 味道恰到好處, 我最怕有啲餐廳整到太鹹或者太多汁浸住啲意粉。;佢地嘅程度剛好,唔會太濕/太乾。 蝦爽口有鮮味! 對上一次過泥食嘅芫茜雞肉意粉 好好食我個人覺得可以加松子 咖啡香濃,果味唔會酸, 而係香滑又醇。拉花唔洗講, 一個字:靚
意粉口感整得好食唔係咁易
老闆見我地平安夜都過泥, 親自下廚
誠意+ 有要求有執著= 好食 😋
呢度食到嘅意粉同出面嘅唔同
無論口感、定係味道,都好fine,恰到好處

食意粉,味道都係其次,首當其衝其實係口感。
如果要食到口感,香港唔多餐廳做得到好嘅水準。

蒜香雞肉意粉:

蒜香雞肉意粉

Garlic  Chicken  Pasta  No.4

對上一次過泥食嘅
好好食
我個人覺得可以加松子

Flat  White

咖啡香濃,果味唔會酸, 而係香滑又醇。
拉花唔洗講, 一個字:靚
2021-12-24
蒜香雞肉意粉
Garlic  Chicken  Pasta  No.4
2021-12-12 127 瀏覽
天氣漸涼,這間兩條街交界既CAFE可以一試,雖然店舖真的頗細,但有幾個室外坐位,若是有毛孩既朋友,在這裡COFFEE BREAK可以好放心。最難得係佢有SCONE供應,配忌廉芝士同士多啤梨醬($35)口感鬆軟,唔會成口麵粉味。另外叫左個炸香辣雞鎚配香蒜蛋黃醬($60)親民價錢,但香脆外皮配以香嫩肉汁,估唔到咖啡小店食物出品都有保證。本身對咖啡認識唔深,但貪得意ORDER PICCOLO($40)咖啡香濃,再研究番piccolo源自意大利文,意思就是樂器裡面的短笛,而咖啡中的PICCOLO是考驗espresso的萃取技術,咖啡濃度高用CREAM的油脂質感會很強烈,表現出柔滑的口感。如果喜歡飲香濃咖啡可以一試。

2021-11-20
💎總評分:8.0/10-Cafe喺兩條街交界嘅一個角落,有室內室外座位,天氣漸涼🍂,坐室外都唔會太熱,旁邊係車房面對馬路,所以無靚靚風景,不過小編會嚟呢度嘅原因係佢pet-friendly🐶🐱!雖然好多地方都可以帶毛孩,尤其係西九早己成為熱點,但係小編養嘅係金剛鸚鵡🦜,唔係每間接受毛孩嘅地方都可以帶咁大隻雀,太多狗狗地方對鸚鵡都唔太安全,而呢間cafe係接受任何寵物嫁❤️!食物方面,店主推介芫茜主打菜式☘️,但係小編唔太好就無叫。一般cafe大路野都有,另外都有一兩款冷麵同飯。1️⃣ Parma Ham Tartine $70綠色嘅菠菜多士較少見,雖然食唔出菠菜味但係麵包幾軟熟,另一樣特別嘅係茶左一層guacamole,用牛油果打成醬🥑,比起用其他醬料更為健康。Scrambled egg有蛋香炒得好滑🍳,配parma ham嘅鹹香好match,中間嘅青瓜片好refreshing🥒,balance反成件事。2️⃣ All Day Breakfast $95價錢比較便宜嘅 all day breakfast,伴料上也比較簡單。腸仔、薯餅、bacon🥓同salad🥗中規中矩,scrambled egg依
💎總評分:8.0/10

1️⃣ Parma Ham Tartine $70

2️⃣ All Day Breakfast $95
價錢比較便宜嘅 all day breakfast,伴料上也比較簡單。腸仔、薯餅、bacon🥓同salad🥗中規中矩,scrambled egg依然有水準,無baked beans同mushroom,對於追求隻碟要好澎湃嘅人可能未必滿足到你🙈,但係小編就好鐘意佢個咖央多,同樣係菠菜味多士,但係上面個咖央醬超好食👍🏻,好香椰子味但係又唔會太甜!

All Day Breakfast

3️⃣ Iced Chololate $50 / Hot Latte $40
成個lunch呢杯咖啡先係重點☕!Barista 超有心思,拉花技巧一流,竟然喺我毫不知情嘅情況下拉左隻鸚鵡出嚟呀🥰!送上嚟嘅時候真係超驚喜,影左好耐相又唔捨得飲,搞到凍左🥲。。。雖然由熱變凍,咖啡依然香濃好飲,超級推介💯~
Hot Latte

除左Barista suprise我拉左隻鸚鵡出嚟之外,老闆都好nice💕~同客人有傾有講超friendly。小插曲 - 小編鸚鵡條腳鏈個扣卡住左喺欄杆度😅,最後多得老闆出手借tools 相助,否則大獲了,thank you!
環境服務:⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐⭐
題外話/補充資料: 🚗 其中一樣好欣賞嘅野就係cafe對正馬路,可以望住架車,有咩事都走得切。
2021-10-30
15 分鐘 (堂食)
Hot Latte
好美的𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 𝚊𝚛𝚝🤙🏻今日終於有時間晚餐之前黎呢間都𝚖𝚊𝚛𝚔左一段時間嘅𝚌𝚊𝚏𝚎~特別喜歡佢地枱面同地上嘅夢幻雲彩設計!用紫色作主調也不會太突兀呢🤙🏻𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟻帶有微微回甘的焙茶拿鐵~入口順滑 甜度適中✨.𝐹𝑜𝑙𝑙𝑜𝑤 ℎ𝑘.𝑓𝑜𝑜𝑑𝑚𝑎𝑝 𝑓𝑜𝑟 𝑚𝑜𝑟𝑒 𝑓𝑜𝑜𝑑🤙🏻.𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟻抹茶味濃郁 完全不會太甜!茶香沒有被蓋過~好喝!𝙱𝚞𝚛𝚗𝚝 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎 $𝟼𝟻蛋糕入口十分香滑 芝士味充足!焦度剛好!整體不會太硬太甜 最邊嘅焦塊特別好吃呢~店面唔大 但也很好拍~
好美的𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 𝚊𝚛𝚝🤙🏻

特別喜歡佢地枱面同地上嘅夢幻雲彩設計!
用紫色作主調也不會太突兀呢🤙🏻

𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟻
帶有微微回甘的焙茶拿鐵~
入口順滑 甜度適中✨
Hojicha  latte

𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟻
抹茶味濃郁 完全不會太甜!
茶香沒有被蓋過~
好喝!
Matcha  latte

𝙱𝚞𝚛𝚗𝚝 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎 $𝟼𝟻
蛋糕入口十分香滑 芝士味充足!
焦度剛好!
整體不會太硬太甜 最邊嘅焦塊特別好吃呢~
Burnt  cheesecake

店面唔大 但也很好拍~

Hojicha  latte
Matcha  latte
Burnt  cheesecake
2021-10-26 243 瀏覽
《Terra Coffee》長沙灣尋日經過長沙灣,見Terra Coffee 新增左飯餐喺Mon to Fri 既Lunch ,超級超級超級抵食😲點抵法呢?🌟🌟🌟係$65蚊,係65蚊,係65蚊日式牛肉飯/鰻魚玉子燒飯/無激素海南雞飯,包一杯$40 飲品,超額補差價佢杯咖啡不嬲都好飲,拉花又靚🤭真係抵得好誇張🤑咖啡師哥哥好有心機,每一杯客人叫既咖啡佢都慢慢拉不同既靚花,真心要讚美佢,多謝佢令我今日心情靚爆😆<無激素海南雞飯>真係唔好睇少佢既份量,拉麵咁大碗🍜白飯係用珍珠米,海南雞就無咩特別香料味道,但估計佢用慢煮方法處理,所以雞肉好滑😋佢另外用杯仔上薑汁,個汁超好食,仲要雞肉大大件,推薦👍<鰻魚玉子燒飯>見到侍應妹妹,好比心機整玉子燒,真係要加分🥰係細心分,佢處理食材時每個步驟都好細心,每樣都整得好靚🥰一份食物用心去整,食既人真係食得出,鰻魚算係肥美,有6件左右,玉子燒都有5、6件,仲有大量木魚舖喺面🥰真係好抵呀~※今日的確係一個好愉快既用餐,無論食物、咖啡、服務、價格都係可以比🌟🌟🌟🌟🌟
《Terra Coffee》長沙灣

🌟🌟🌟係$65蚊,係65蚊,係65蚊
佢杯咖啡不嬲都好飲,拉花又靚🤭

<無激素海南雞飯>

真係唔好睇少佢既份量,拉麵咁大碗🍜

<鰻魚玉子燒飯>

真係好抵呀~

🌟🌟🌟🌟🌟

• Hojicha Latte
平日悶悶地,去睇吓多唔多人。原來平日下午真係冇人嘅。食完晏晝就喺呢度食件蛋糕。今日係芝士蛋糕. 個牌寫住lava cheesecake.但係一啲流心都冇嘅。係好實實在在嘅芝士蛋糕。本人好鍾意食芝士所以冇投訴。食得出真材實料。雖然一件芝士蛋糕$65 ,但相信佢嘅材料都唔平。可以安安靜靜坐喺度食件蛋糕,有人幫你切好件餅,擺埋盤,覺得價錢唔錯。店舖環境其實都幾細,好在今日冇人可以坐入面。如果坐外面嘅話就會好大塵。隔離係一啲車房。好污糟好臭,所以冇可能坐外面,雖然佢有枱凳系出邊。
芝士蛋糕  lava  cheesecake
芝士蛋糕
2021-09-30
芝士蛋糕  lava  cheesecake
芝士蛋糕
Located in the quiet neighborhood of Cheung Sha Wan, @terra.coffee.co is a modest corner cafe with outdoor seating. Different hues of purple bring a distinctive style to the interior, making every corner #instagrammable . When we arrived around noon on a weekend, 3 indoor tables were still available.The hojicha latte adorned with a swan pattern came first. The flavor was quite well-balanced with the natural roasted bitterness of the tea and the sweet creaminess of the milk going well together. T

Hojicha

[Hojicha]
Honey Mustard Chicken Breast Soba

[Soba]
The highlight of our lunch. The cold soba topped with cucumber and egg slices was super refreshing, especially after pouring both the katsuo tsuyu sauce and goma (Japanese sesame) dressing to enhance the taste. The slow cooked chicken breast pieces were tender and not dry at all. Highly recommend.

[All Day Breakfast]
This last dish was served after half an hour upon ordering. Apart from the bacon and scrambled eggs being slightly too salty, we enjoyed everything else, especially the kaya toast as it was a unique substitute for regular toast/croissant. Quite a hearty portion, so it’s best to share with another person.

2021-07-31
2021-08-08 234 瀏覽
🍞咖央牛油多士 $60 (8.3/10)呢個多士完全係全部嘢食入面嘅主角💚塊牛油厚度超級邪惡🤤🤤!多士烘好香脆,配埋咖央同牛油真係好香又唔會好甜,完全冇得輸~我地表示爆血管都開心咁爆🤣🤣🤣🤣🤣🧈英式鬆餅配忌廉芝士及士多啤梨果醬 $35 (6.9/10)整體好乾🥺🥺而且鬆餅冇咩味道,有啲似食緊一埋麵團。士多啤梨醬比較甜~比較一般。🍵抹茶卷蛋配鮮雜莓 $55 (7.3/10)抹茶味都幾夠,蛋糕質地比較濕同淋💦,但就比甜味蓋過咗少少抹茶嘅甘苦味~如果多啲忌廉同埋少甜就更加正了😆🥒🥑菠菜多士配牛油果醬,滑蛋,青瓜片,巴爾馬火腿 $60 (7.3/10)牛油果醬配埋滑蛋已經好creamy🤤加埋鹹鹹地嘅火腿再有埋青瓜中和refresh 下,令整體都幾特別🐖。☕️Latte $40 (7.5/10)☕️Flat white $40 (7.3/10)Latte 的苦味比Flat white 濃,兩者奶同咖啡比例都幾平均。

🍞咖央牛油多士 $60 (8.3/10)
呢個多士完全係全部嘢食入面嘅主角💚

🍵抹茶卷蛋配鮮雜莓 $55 (7.3/10)

☕️Latte $40 (7.5/10)
☕️Flat white $40 (7.3/10)
2021-08-05 211 瀏覽
這小型的角落咖啡店,位於長沙灣東京街與保安街的交界。店內以淺紫做主調 一入店就給人一種舒適的感覺💜Coriander Tomato toast綠色的菠菜多士💚💚 賣相好特別! 加上芫荽醬、蕃茄、Parma ham同芝士等食材。多士烘得外脆內軟,加上濃味剛好的芫荽醬,微鹹的Parma ham上更放有一片半烤熟的帕馬森芝士。整體配搭幾夾,味道不錯🙌🏼Mixed berries chocolate ice cream waffle 甜脆的waffle+ 朱古力雪糕,面上灑有黑朱古力碎同朱古力醬,使成件事十分朱古力🧇🍫 Waffle有三塊,是較厚硬嗰一款,我幾鍾意❤️ 因為就算影相影到雪糕溶左,個waffle都仍然好脆。甜甜地食完心情大好!! 飲品方面我揀左Hojicha latte。見到朋友嗰杯Matcha latte是用點茶的方法把抹茶粉沖泡而成。應該沒有額外落糖,令飲品有茶本身的苦澀味。不過大熱天時飲杯凍飲都係好爽的🥳店面雖然不大,但店員們都好nice同搞笑,很會跟客人打成一片😆如果唔係落雨,坐係出面都應該幾chill。不過坐入面都幾好,是一個十分愉快的下午!

Coriander Tomato toast
Coriander  Tomato  toast

Mixed  berries  chocolate  ice  cream  waffles

• Coriander  tomato  toast
  • Mixed  berries  chocolate  Ice  cream  waffle