2019-02-20 29 瀏覽
荔枝角自有D2 place以來就成為一個年輕人聚腳既地方有半年係呢邊番part time都好少周圍覓食而今日放工呢我就黎左呢邊行下食下!其實呢度出色既餐廳有好多咁多個推薦之中呢我就揀左the americano 黎試啦佢個名令我聯想起係韓國日飲夜飲既americano嗚 好想即刻買機票!!位置好易搵到 就係程班長個度!咁啱有窗邊位坐 望住D2place two加上啲小裝飾都幾chill㗎!略略影左餐牌 大家可以參考下咁我地就叫左兩樣主菜set同一個小食既首先上既當然係餐湯啦哈哈蘑菇湯黎講黎呢佢有頗多蘑菇粒粒 亦唔會太稀我覺得幾好飲既跟住係美國極黑豬聽個名都唔知佢有咩特別但一切開咬落塊即刻明哂佢係好瘦既豬扒 肉質非常堅實唔係講既佢煎過龍喎 係真係咬到但爽實既感覺配上清新既菠蘿同蔬菜 我十級推薦呀!跟住係水牛城雞翼雖然我覺得佢似雞槌多啲 哈哈不過味道係唔錯 炸粉都唔會過量辣辣地好惹味~講漏左個抹茶拿鐵添!好濃抹茶味呀~最後講既係邪惡芝士漢堡我冇細心睇啲字原來呢個野係咁多料㗎!入面唔單止有漢堡扒 仲有香腸 薯餅店員係你面前表演芝士瀑布嘩嘩嘩 仲問我要唔要多啲芝士!為左個肚著想 我都係知足啲好
荔枝角自有D2 place以來
就成為一個年輕人聚腳既地方
有半年係呢邊番part time都好少周圍覓食
而今日放工呢我就黎左呢邊行下食下!
其實呢度出色既餐廳有好多
咁多個推薦之中呢
我就揀左the americano 黎試啦
佢個名令我聯想起係韓國日飲夜飲既americano
嗚 好想即刻買機票!!

位置好易搵到 就係程班長個度!

咁啱有窗邊位坐 望住D2place two
加上啲小裝飾都幾chill㗎!

略略影左餐牌 大家可以參考下

聽個名都唔知佢有咩特別
但一切開咬落塊即刻明哂
佢係好瘦既豬扒 肉質非常堅實
唔係講既佢煎過龍喎 係真係咬到但爽實既感覺
配上清新既菠蘿同蔬菜 我十級推薦呀!

跟住係水牛城雞翼
雖然我覺得佢似雞槌多啲 哈哈
不過味道係唔錯 炸粉都唔會過量
辣辣地好惹味~

講漏左個抹茶拿鐵添!
好濃抹茶味呀~

最後講既係邪惡芝士漢堡
我冇細心睇啲字
原來呢個野係咁多料㗎!
入面唔單止有漢堡扒 仲有香腸 薯餅
店員係你面前表演芝士瀑布
嘩嘩嘩 仲問我要唔要多啲芝士!
為左個肚著想 我都係知足啲好 哈哈
所有餡料都好好味 大滿足!
漢堡扒熟得啱啱好 手打出黎既牛味十足~
2019-02-18 86 瀏覽
這裡是荔枝角朋友們常約的地方,不是程班長便一定是這裡。呢日假日剛好有要事,來到荔枝角D2 Place附近,大部分工廈裡的餐廳週日都唔開門,所以就黎到Americano。平常很愛來這裡食fish and chips,雖然魚柳是急凍的,但味道很不錯,是我和朋友們的comfort food,工作一有壓力便會過黎食。今日午餐時段,叫了個Americano Breakfast,份量十足,味道唔差,比附近也是吃all day breakfast的地方好吃多。套餐加15蚊有是日餐湯,今日是南瓜湯。另外也叫了fish and chips,平時黎會散叫,今日變做set lunch $95 時份量小了,魚肉也沒有那麼大塊。
這裡是荔枝角朋友們常約的地方,不是程班長便一定是這裡。

套餐加15蚊有是日餐湯,今日是南瓜湯。

2019-02-14 167 瀏覽
今晚約左男友睇戲,佢好醒目咁買左戲飛💕我又好醒目咁上網搵好野食,帶佢食好西🤤。 今晚我揀左依間工廈西餐廳,食burger 🍔我地至愛。 一向挺喜歡工廈餐廳,其中一個原因是環境夠寬闊,冇逼狹感坐得舒服。-除左環境唔錯,食物都有一定質素🌟是日餐湯 $48先來一碗暖笠笠酸酸甜甜又開胃的雜菜湯,還配有一盤帶蒜香的麵包粒。-🌟熱熔拉可雷特芝士漢堡 $108就是俾單張吸引,所以非試不可🤤凡是加了芝士的菜式,在我眼中總被冠上迷人的光環😇餐廳新推出的熱熔拉可雷特芝士漢堡,採用瑞士Raclette cheese 。職員即場刨出熱溶的芝士,要趁熱食喔。如果放涼了,濃郁的芝士會變得煙韌。牛肉切開裡透出少許嫩紅,肉味非常濃郁。還有略帶咸香的Swiss chive pork 豬肉腸及薯餅,確實讓人充滿驚喜。-🌟香草烤雞牛油果漢堡$98男朋友很愛吃烤雞,所以二話不說點了這個burger。烤雞厚切兩十塊,夠霸氣而且賣相吸引。 而且肉質十分嫩口。還配上健康的牛油果及蕃茄,中和油膩感。一個出色漢堡,除了餡料外,麵包亦是靈魂呢,這個麵包微暖夠軟熟👍🏻-🌟墨西哥芝士粟米片 (炸雞絲)$98Nachos 係一道墨西哥非常受歡

除左環境唔錯,食物都有一定質素
🌟是日餐湯 $48

🌟熱熔拉可雷特芝士漢堡 $108

熱熔拉可雷特芝士漢堡

就是俾單張吸引,所以非試不可🤤
🌟香草烤雞牛油果漢堡$98

🌟墨西哥芝士粟米片 (炸雞絲)$98

墨西哥芝士粟米片

Nachos 係一道墨西哥非常受歡既開胃菜。熱辣辣墨西哥脆片大大碟幾抵食。有香蔥、蕃茄、橄欖、豐盈芝士、雞絲,配上忌廉及醬汁,份外惹味。
一間質素不錯的西餐! 平日的日子也很旺場👏🏻
墨西哥芝士粟米片
今日情人節開開心心同女朋友黎慶祝我地叫左個牛油果燒雞漢堡同埋牛肉漢堡,點知食食下發現D牛生,完全冇煮過咁,一pat pat又林又腥,真係食唔落吐左出黎我地冇意思要換餐或退錢,因為我地食完個燒雞漢堡都夠飽,只係想餐廳注意一下就同員工講聲d牛好生個員工一開口就話依個burger係medium半生熟,我地如果想食well done落單嘅時候就應該出聲,我地話d牛根本係raw,佢就繼續話牛可以唔洗煮咁熟,生生地都食得,然後仲好差態度問我地而家係想點,意思好明顯就係嫌麻煩唔想換餐俾我地,我地廢事嘈落去就埋單走人本來大好心情比就俾佢地破壞哂,希望大家吾好中伏去幫襯,百幾蚊食生肉,真係食m記都好過食佢,失望至極
今日情人節開開心心同女朋友黎慶祝
2019-02-05 184 瀏覽
朋友生日,聽人講The Americano 好出名Burger,就決定帶佢去試試☺☺明明出名漢堡,我地竟然冇叫到😂😂😂,但就叫左煙三文魚沙律($98)有好多塊煙三文魚,沙律菜好新鮮👍🏻西西里風情香煎春雞($178)隻雞都烤得幾香,肉質嫩滑,都幾好食!👍🏻👍🏻👍🏻香煎美國頂級牛扒($218)有2塊鵝肝,但煮得太乾,相反牛扒就煎得好脆,味道都唔錯,沙律入面仲有無花果😋啲幼薯條又熱又脆,最鐘意餐廳提供2種醬料,有茄汁同芥末醬,最岩我哩啲唔食茄汁既人😂
明明出名漢堡,我地竟然冇叫到😂😂😂,但就叫左

煙三文魚沙律($98)
有好多塊煙三文魚,沙律菜好新鮮👍🏻

西西里風情香煎春雞($178)
隻雞都烤得幾香,肉質嫩滑,都幾好食!👍🏻👍🏻👍🏻

香煎美國頂級牛扒($218)
2019-01-26 211 瀏覽
慶祝生日去了americano, 大部份食物都可以丶但其中—個餐的三文魚唔熟丶跟侍應反映丶佢話三文魚唔會係全熟丶拍了張相讓大家也看看。i have visited Americano for celebrate the birthday with Family. in general speaking, we think the food are reasonably good. however, there is a salmon which is not well cooked and still abit raw. we check out with the waitress and she thinks it is nothing wrong with it. I have taken a picture and let's check out by the public. hope the restaurant can improve or otherwise you won't hear any further critics
2019-01-26
慶祝紀念
生日
2018-12-10 509 瀏覽
星期六做完正事,係時候歎個all day breakfast梳乎吓!The Americano Jumbo有炒蛋、火腿、牛仔腸、香草腸、煙肉、薯餅、茄汁豆、大啡菇多士、沙律菜。個人黎講幾鍾意all day breakfast有薯餅,脆卜卜食落真係覺得會開心啲,依個All day breakfast腸仔都有兩款,感覺好有誠意,大啡菇大隻又夠juice,成個餐睇同食落都好豐富!黑松露蟹肉炒蛋黑松露蟹肉炒蛋配牛油多士,黑松露不論聞定食都好濃郁,不過炒蛋略嫌熟咗少少同塊多士個底係有啲燶,就有少少扣分啦!依個‘早餐’都配有脆卜卜嘅薯餅同新鮮嘅沙律菜。

The Americano Jumbo

黑松露蟹肉炒蛋

2018-12-05 429 瀏覽
又係荔枝角收工食飯😂不過今晚唔同啲,唔洗一個人食頹飯,今晚有朋友過黎接我收工、搵我食飯、比手信我😆幸福的我~😋·今次好似係我荔枝角工作左兩年幾以來,第三次食呢間野😂同附近既D2place餐廳比較下,呢度性價比的確幾高,而且畢竟係工廈入面,地方幾闊落,坐得好舒適👍🏻··煙燻鵝肝牛肉漢堡🍔💰HKD1686安士既煙燻牛肉漢堡,唔係勁juicy但都唔會乾爭爭,而且都幾厚身、啖啖肉😛鵝肝煎得好香下,加左啲少少意式黑醋汁,感覺唔膩👍🏻👍🏻* 每一枱都有茄汁、黃芥末醬、黑椒供應,比客人隨意加上👍🏻👍🏻··路易斯安那什錦燴飯🦐🦑🐚💰HKD148材料好豐富😍有大蝦、帶子、兩三種菇菌、翠肉瓜粒、芝士等等貝兒本身超愛食菇😂啖啖都好滿足,而且燴飯既飯粒都係好正宗、偏硬身果種,唔會煮到好稔~ 但係😟兩隻大蝦既質感就差左啲、不過都整得好細心,𠝹開左蝦背,唔洗自己動手都輕鬆食到蝦肉🦐··朱古力棉花堡壘🍨🍫🥄💰HKD58賣相幾吸引😋棉花糖燒得幾靚,Brownie 既朱古力味好濃郁🤤而且本身微微暖,配上冰凍既雪糕一啖過!正😋·呢間店價錢就講唔上好平,不過質素一直都唔錯,對得住價錢,間中同朋友食飯傾計都幾好👭
今次好似係我荔枝角工作左兩年幾以來,第三次食呢間野😂

煙燻鵝肝牛肉漢堡🍔💰HKD168

鵝肝煎得好香下,加左啲少少意式黑醋汁,感覺唔膩👍🏻👍🏻
路易斯安那什錦燴飯🦐🦑🐚💰HKD148

材料好豐富😍有大蝦、帶子、兩三種菇菌、翠肉瓜粒、芝士等等
朱古力棉花堡壘🍨🍫🥄💰HKD58

2018-10-23 714 瀏覽
星期六日工作區,系会静D,menu少左野揀,但水準依然高。星期六日仲少人D 靜D,正!Egg Benedict with smoked salmon. 好少有地方Egg Benedict食,旦黃流心,正,harsh bown夠脆吾油膩,伴菜沙律超新鮮,vinegar sauce醒胃無比.Sirloin扒要5成,夠嫩夠林超有牛味,值回票價,本來觉得+200元好貴,食完系超值。朋友叫左pasta,吾記得影,超弹牙,sauce掛面,正。仲有Burger,肉汁標出,牛味濃,包又香,薯條超脆無得頂。cappuccino n Mocha拉花好睇好飲,只是得耐D。

sirloin brunch

朋友叫左pasta,吾記得影,
超弹牙,sauce掛面,正。
cappuccino n Mocha

• Texas BBQ Burger
  • 德州漢堡
  • Egg Benedict
2018-10-09 538 瀏覽
周五晚來到長沙灣,這邊的工業大廈都有不少餐廳CAFE,而且鄰近D2 PLACE,晚上不乏人流。我們就選了一間美式餐廳HAPPY FRIDAY囉!店子環境很不錯,裝潢配合工業風,算是寛敞。好啦!坐下來就選定晚餐啦!我們一人點了一個DINNER SET,隨餐附上是日餐湯或沙拉。蘑菇餐湯香濃好味主菜來啦!首先是牛油果軟殼蟹牛肉漢堡配薯條,賣相份量十足呢!牛肉漢堡SIZE雖然不算大,但吃起來挺油膩的。再加上炸軟殼蟹,吃到一半已有點吃不消的滯肚感。另一主菜是檸檬百里香烤焗春雞配薯條。烤得皮脆,雞肉嫩滑,相當好吃相較之下,烤焗春雞討喜多了!

相較之下,烤焗春雞討喜多了!
2018-10-02 490 瀏覽
新工初來報到,LUNCH幾乎都在D2 PLACE因選擇少而深感抑鬱正當本人覺得荔枝角是美食沙漠時SENIOR便帶本人到此工廈發現原來也有好幾間餐廳本來是打算食程班長但可能是星期六,要等10張枱便不了最後選擇對面的這間餐廳本人為牛油果的死忠見到牛油果便情不自禁地想試但是日不想食太多肉便點了素食牛油果漢堡素食牛油果漢堡漢堡包烘過帶微脆口感而且麵包的麥味頗香豆製扒份量是剛好,食完也不會超飽滯令本人最欣賞的是蒙特利傑克芝士具有獨特而香濃的乳酪香味半融芝士再配上口感幼滑牛油果相當高汁,感覺在挑選材料時有花心思令本人有意下次ENCORE跟餐薯條也是即炸的,上枱時熱辣辣由於本人已戒食油炸物便不了但眼見SRNIOR食得津津有味應該都是不錯的加配的CUPPUCCINO不算特別,不過不失總括而言,漢堡質素的確不錯落單即整的情況下等10-15分鐘也是可接受唯白日夢女侍應表現的確需改善沒有問過客人,便企圖收走仍有食物的碟希望下次再來食物質素仍能保持水準
新工初來報到,LUNCH幾乎都在D2 PLACE

但是日不想食太多肉
便點了素食牛油果漢堡

漢堡包烘過帶微脆口感
而且麵包的麥味頗香
豆製扒份量是剛好,食完也不會超飽滯
令本人最欣賞的是蒙特利傑克芝士
具有獨特而香濃的乳酪香味
半融芝士再配上口感幼滑牛油果
相當高汁,感覺在挑選材料時有花心思
令本人有意下次ENCORE
素食牛油果漢堡

跟餐薯條也是即炸的,上枱時熱辣辣
由於本人已戒食油炸物便不了
但眼見SRNIOR食得津津有味
應該都是不錯的
加配的CUPPUCCINO不算特別,不過不失
CAPPUCCINO

總括而言,漢堡質素的確不錯
落單即整的情況下等10-15分鐘也是可接受
唯白日夢女侍應表現的確需改善
沒有問過客人,便企圖收走仍有食物的碟
希望下次再來食物質素仍能保持水準

2018-09-29 306 瀏覽
🎉普通Happy Friday晚餐飯,🌠上網搵到呢間店。入到去覺得環境唔錯,😌唔會好局束。餐廳都乾淨有格調✨先嚟嗌咗個鵝肝漢堡🍔,包皮鬆軟少脆配上鵝肝嘅入口即溶,再加上有少少甜,好好味。😋😋之後再嗌咗個dinner set(肉眼扒)— 🥘🍟☕️一湯一主菜一飲品。個扒嗌咗5成熟,但嚟到似8成,好韌🤭mama地。Dinner set嘅飲品選擇好少,得lemon tea & coffee,餐飲冇咩特別。😿😿因為上OpenRice訂座,最後買單有八折🤗
🎉普通Happy Friday晚餐飯,🌠上網搵到呢間店。

入到去覺得環境唔錯,😌唔會好局束。餐廳都乾淨有格調✨

因為上OpenRice訂座,最後買單有八折🤗
2018-09-28
  • 煙燻鵝肝漢堡
2018-09-28 225 瀏覽
午餐野食一般 叫左個蜆肉意粉 蜆肉無味 勁多彀 上菜極慢 大半個鐘都未上齊 追單又無乜禮貌淨係話整緊 好似未訓醒咁 仲要漏左單 追2 次都話整緊整緊 最後話漏左單?!逼你cancel !失望!
2018-09-22 3415 瀏覽
位於荔枝角嘅The Americano 聽講係Texas Burger嘅姊妹店仲新推出左未來漢堡🍔聽落個名夠晒特別🤣原來未來漢堡係全球首個用全植物原料制成嘅漢堡扒🌿雖然一啲牛肉都無 但食落色香味俱全 簡直係素食人士同戒牛肉人士嘅福音😍😍.🐷女都好似大部份香港人一樣 受住濕疹困擾 平時都唔敢食太多牛 今次可以盡情咁食😍.未來漢堡 $88 (+$28可升級做套餐)套餐包飲品🥤薯條🍟廚師沙律🥗未來漢堡扒雖然無牛嘅成份 但鐵質竟然比一般漢堡扒豐富 仲係零膽固醇 不含激素 抗生素 無基因改造🙌🏻🙌🏻夠哂健康😱.未來漢堡扒口感同一般漢堡扒相比較為無咁實身 但香味十足 真係好似食緊肉類一樣😋 雖然唔知佢用咗乜嘢植物原料 但食到好似有用到薯仔粒🤣另外我哋仲叫咗北海道鮮帶子香草意大利麵 $138隨套餐跟配餐湯或沙律我哋揀咗餐湯 番茄🍅薯仔湯西式嘅蕃茄薯仔湯相當濃郁 食到粒粒薯仔😋鮮帶子份量都不少 有三大粒咬落彈牙爽甜😃 但味道稍為淡身了配上香草醬嘅意粉非常清新🌿意粉每條都沾滿醬汁😋😋.跟餐加配奶昔+$28揀左beauty and the peach 🍑樣貌非常吸睛😃一球雲呢拿雪糕配上鮮忌廉 蜜桃 車厘子
仲新推出左未來漢堡🍔聽落個名夠晒特別🤣

未來漢堡 $88 (+$28可升級做套餐)
套餐包飲品🥤薯條🍟廚師沙律🥗

New  York  Cheesecake
  • The  beyond  burger
  • 墨西哥烤餅
2018-09-16 402 瀏覽
要係假期搵到間食物好味、人唔多、價錢又合理既餐廳hea下都唔容易。The Americano就有齊晒以上特質!可能佢係工廈區,假期冇乜人去,得幾台客,入到去感覺好闊落,仲有得坐係窗邊卡位,對住D2 Place,未睇食乜都已經俾個環境吸引左黎之前睇食評話Burger係招牌菜,我同朋友各自揀左個burger牛油果烤雞漢堡🥑($108)鵝肝牛肉漢堡($168)兩個burger都好足料,牛油果切開一片片,望落有半個咁多,熟度岩岩好,烤雞都有三大舊!個雞好滑另外果個有一塊鵝肝,加埋塊厚厚既牛好好好香!煎得剛好雖然個burger超大個,以為會好膩,因為之前食過既都油淋淋,但呢間絕對唔會,食完好滿足而且每個漢堡都會配半條酸青瓜,一兜薯條🍟,非常豐富。茄汁可以要幾多擠幾多,太開心了見到Milkshake個圖好靚又叫左個Berry Lover 冇乜特別。如果餐廳有酒的話應該會更好,始終覺得burger係要配啤酒🍻呢到好就好在由朝坐到黑都唔會被餐廳趕你走,坐又坐得舒服最後,餐廳服務非常一般...加1%服務費俾得有點不順氣...冇服務可言

牛油果烤雞漢堡🥑($108)
鵝肝牛肉漢堡($168)
另外果個有一塊鵝肝,加埋塊厚厚既牛好好好香!煎得剛好

見到Milkshake個圖好靚又叫左個
Berry Lover
冇乜特別。

呢到好就好在由朝坐到黑都唔會被餐廳趕你走,坐又坐得舒服

Berry  Lover
牛油果烤雞漢堡