2024-03-06 458 瀏覽
📍 The Captain's House🌍尖沙咀厚福街8號H8 18樓 18/F, H8, 8 Hau Fook Street, Tsim Sha Tsui📝整體評分:9/10⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝周日Lunch黎好舒服,環境清靜,陽光射入窗內唔會刺眼,有種度假舒暢感覺~▸ Seafood Combo A ◂✿ 翡翠螺、扇貝、海蝦煮到剛剛好,保留到鮮味,完美掌握到烹煮時間!✿ 蒜蓉加左辣油整成嘅醬,香口帶甜,味道溫和,好味到想拎黎撈意粉食✿ 配菜有粟米、成粒薯仔、腸仔,有咁好食嘅醬蘸,好難唔好食! ▸Linguine alle Vongole ◂✿ 好有心思砌到成朵花咁✿ 扁意粉口感相當出色,有咬口又掛到汁 ▸Pina NANA & Strawberry NANA ◂✿ 香蕉、乳酪、牛奶、新鮮水果,飽腹感超強
📍 The Captain's House

🌍尖沙咀厚福街8號H8 18樓

📝整體評分:9/10

▸ Seafood Combo A [Sea whelk, Scallop and Prawn with Signature CA JUN Sauce]◂

▸Linguine alle Vongole ◂
✿ 好有心思砌到成朵花咁
✿ 扁意粉口感相當出色,有咬口又掛到汁

✿ 香蕉、乳酪、牛奶、新鮮水果,飽腹感超強

2024-03-04 421 瀏覽
豐富海鮮袋!👌🏻除咗海鮮之外,仲可以揀返鍾意食嘅主食🤤檸檬蒜汁的香味,海鮮袋裏面有小八爪魚、元貝、海蝦,唯有粟米🌽薯仔🥔的配料佢有檸檬蒜汁嘅香味,裏面有小八爪魚、元貝同海蝦,加埋粟米同薯仔嘅配料先至完美。佢個味道酸酸地,帶有檸檬同蒜嘅香氣又有海鮮嘅鮮味🙈小八爪魚嘅彈牙口感,元貝嘅鮮甜,同埋海蝦嘅鮮嫩而粟米同薯仔嘅加入,令味道更加豐富,帶點甜味同軟綿綿嘅口感。食落去,啱啱好正好鮮美多汁飲品方面都有唔同選擇,冇酒精飲品打卡都好靚黑松露意粉有香濃的黑松露味道🤤黑松露意粉好正,有好香好濃嘅黑松露味道。每一口都可以感受到黑松露嘅香氣,味道濃郁而且迷人。意粉嘅質感都好好,彈牙又滑口至於脆炸雞翼,外皮真係好脆好香!一口咬落去,可以聽到脆脆地聲音,咬開外皮後,裡面嘅肉質鮮嫩多汁雞翼經過炸至金黃色,外皮酥脆,保持住肉汁
豐富海鮮袋!👌🏻
除咗海鮮之外,仲可以揀返鍾意食嘅主食🤤

小八爪魚嘅彈牙口感,元貝嘅鮮甜,同埋海蝦嘅鮮嫩

飲品方面都有唔同選擇,
冇酒精飲品打卡都好靚
黑松露意粉有香濃的黑松露味道🤤
雞翼經過炸至金黃色,外皮酥脆,保持住肉汁
琴日同朋友去食生日飯,見呢間海鮮幾出名就book左枱,一共三個人。喺樓下見到龍蝦買一送一上到去問個女同事,個女同事又答到唔清唔楚咁。再問另一個男同事先知原來當日龍蝦賣晒,話可以free一個甜品/wine比我哋。不過就唔知點解個女同事會唔知龍蝦賣晒啦。落單個陣就落左一個3個items既海鮮set,carbon同西班牙八爪魚。等左都幾耐先上到第一碟餸都算,到左海鮮set,明明叫左蜆、蝦同扇貝。最後嚟左蜆、青口同扇貝。同左一個應該係經理既人講,佢拎住個刀叉同碟,係我哋面前夾走。拎都唔拎走去廚房夾😅然後叫我哋食住先,最後拎左一碟啱啱蒸好既白蛤蝦過嚟我哋枱,叫我哋自己擺入去撈😅請問係咪連整多個sauce都費時?乜都要個客自己搞。個下已經冇乜心情食。好啦,一件事半件事都算,食完啲海鮮真係即係埋單走。蜆咁多隻都有沙,啲蝦就透透地明似未熟得晒,扇貝就熟得濟,食落口鞋口。因為有兩隻青口冇夾走到,我哋就食左,一食落口臭既,朋友個隻係唔識煮嘢食既人都睇得出唔熟😹請問一間專食海鮮既餐廳就係咁既質素?真係自己煮都仲好過去呢間到食啦!到食到碟海鮮一半,Carbon都仲未到,應該漏左單。不過我同朋友都廢時催佢單,甜

落單個陣就落左一個3個items既海鮮set,carbon同西班牙八爪魚。等左都幾耐先上到第一碟餸都算,到左海鮮set,明明叫左蜆、蝦同扇貝。最後嚟左蜆、青口同扇貝。同左一個應該係經理既人講,佢拎住個刀叉同碟,係我哋面前夾走。拎都唔拎走去廚房夾😅然後叫我哋食住先,最後拎左一碟啱啱蒸好既白蛤蝦過嚟我哋枱,叫我哋自己擺入去撈😅請問係咪連整多個sauce都費時?乜都要個客自己搞。個下已經冇乜心情食。好啦,一件事半件事都算,食完啲海鮮真係即係埋單走。蜆咁多隻都有沙,啲蝦就透透地明似未熟得晒,扇貝就熟得濟,食落口鞋口。因為有兩隻青口冇夾走到,我哋就食左,一食落口臭既,朋友個隻係唔識煮嘢食既人都睇得出唔熟😹請問一間專食海鮮既餐廳就係咁既質素?真係自己煮都仲好過去呢間到食啦!到食到碟海鮮一半,Carbon都仲未到,應該漏左單。不過我同朋友都廢時催佢單,甜品本身打算食完再叫,不過都算啦又唔知要等幾耐,一陣又中伏。😅全餐得個西班牙八爪魚係叫中規中矩,不過少份量囉,同埋叫左三杯嘢飲,真係有咁多冰得咁多冰😹最後3個人食左781,都唔知食左咩落口,啲質素以為食百幾蚊既放題,仲要唔飽搞到要同朋友去另一個餐廳食先夠飽😹嘢食唔好食,落單淨係叫幾款嘢食都可以錯咁多😅下次真係咪搞我。
2024-03-02
其他
2024-02-26 417 瀏覽
👩🏻間唔中都掛住The Captain's House嘅海鮮袋。除咗海鮮袋,西餐都幾好食㗎!✨Seafood platter B $598蜆、翡翠螺、海蝦、小墨魚仔、小龍蝦我哋今次揀咗cajun sauce,又香又辣又惹味。我哋覺得味道有啲似炒得香嘅港式咖喱,仲係有蒜味嗰種。以往食lemon garlic sauce已經覺得正,原來cajun仲好味🤭。五款海鮮我哋比較推薦翡翠螺,螺肉肥厚彈牙,味道仲好鮮甜。小龍蝦有蝦膏,味道又濃又香。✨卡邦尼扁意粉 $128好濃芝士香同蛋黃香氣,加埋口感香脆嘅煙肉粒特別惹味。感覺有喺其他地方食到嘅咁膩。✨夏威夷風爐烤雞翼 $98有菠蘿嘅甜甜酸酸味道,醬料嘅味道滲晒入去雞皮。雞皮烤得香而且肉嫩多汁。✨Tasteful lady $68✨Simple kids $68

✨Seafood platter B $598
蜆、翡翠螺、海蝦、小墨魚仔、小龍蝦

✨卡邦尼扁意粉 $128

✨夏威夷風爐烤雞翼 $98

✨Tasteful lady $68

✨Simple kids $68
2024-02-25 305 瀏覽
晚上跟朋友到位於尖沙咀搵食,愛食海鮮的他,就book左專食海鮮的西式餐廳,環境開揚座位闊落,坐得很舒適。點左餐廳主打的海鮮袋~淺嘗拼盤,內有鮮彈牙的海蝦4隻,龍蝦🦞仔2隻,八瓜魚仔4隻,鮮甜無沙的海蜆、青口各4隻,翡翠螺2隻,肥美的豬肉香腸,粟米🌽同埋新薯,醬汁是招牌卡疆棘篡汁,微辣的醬汁令海鮮味更提鮮。卡邦尼碎煙肉意粉煙肉,加入了嫩滑豚肉片跟碎煙肉,增加口感跟咸香味,意粉麵質熟度剛好,唔會太淋,咬落煙韌,醬汁夠晒多同creamy,條條意粉都索滿醬汁,將蛋黃拌勻一併食很好吃😋。飲品🥤點了甜度不多的兩款Mocktail🍹,味道清甜都唔錯👍。

2024-02-25
2024-02-17 296 瀏覽
今日去左位於尖沙咀厚福街既captain house~餐廳位於大廈高層一入到去已經可以遠望尖沙咀街景,餐廳環境都非常闊落小食揀咗脆辣雞翼,愛陳金黃脆卜卜另外放咗少量九層塔更加惹味今次試咗Combe A ,可以叫三種海鮮,我地今晚簡左鮑魚仔、大蜆同埋翡翠螺~醬汁簡咗我嘅最愛卡薑蒜蓉汁,我成日都覺得呢一個汁非常刺激店員好快就拎左我地既海鮮包好貼心幫我地搖勻放置好,一打開海鮮包醬汁香辣味都湧出泥~配料有我地自選海鮮,香腸粟米同埋薯仔鮑魚仔非常厚身,大蜆每一粒都脹卜卜,充滿海水味。食到最後將啲薯仔切開佢同啲汁撈埋一齊食,雖然係好邪惡,但係真係好滿足卡邦尼意粉意粉軟硬度適中,每一條都掛住忌廉汁,而且放滿晒唔同種類嘅菇📍The Captain's House尖沙咀厚福街8號H8 18樓

小食揀咗脆辣雞翼,愛陳金黃脆卜卜另外放咗少量九層塔更加惹味

鮑魚仔非常厚身,大蜆每一粒都脹卜卜,充滿海水味。

卡邦尼意粉
意粉軟硬度適中,每一條都掛住忌廉汁,而且放滿晒唔同種類嘅菇

📍The Captain's House
尖沙咀厚福街8號H8 18樓
2024-02-15 238 瀏覽
自從去過大圍新開的分店,便想起很久沒有來到這間分店,今晚便來到這裏。Combo A(Choose 3 Options)可選三種海鮮 $ 418,SIGNATURE CAJUN SAUCE 招牌卡疆蒜蓉汁。海蝦8至10隻,蜆肉8至10隻。鮑魚三隻。店員在客人面前將海鮮包搖勻,之後客人便可進食。海鮮包內除了鮑魚、海蝦和蜆肉之外,還有粟米、香腸和馬鈴薯。鮑魚軟硬適中,蜆肉鮮甜味味,海蝦爽口彈牙,配合蒜蓉辣汁就非常美味。招牌卡疆蒜蓉汁,蒜蓉香味十足,辣到適中,身為蒜蓉控的必點。Cheesecake $78,芝士味道香濃,層次感豐富,加上士多啤梨和藍莓,這個甜品毫不遜色於名物海鮮包。Ink Risotto $148,墨魚味道香濃,每粒米飯都會沾上墨魚汁的香味,香上爽口彈拿的墨魚,是非常飽肚的選擇。Mad Me$68,Grapefruit Juice, Pineapple Juice, Fresh Thai Lime Juice Cinger Ale。酸甜味道適中,令人胃口大開。Virgin Sangria$68,Grape Juice, Orange Juice, Diced Fruit, Gi

店員在客人面前將海鮮包搖勻,之後客人便可進食。

招牌卡疆蒜蓉汁,蒜蓉香味十足,辣到適中,身為蒜蓉控的必點。

酸甜味道適中,令人胃口大開。

Virgin Sangria$68,Grape Juice, Orange Juice, Diced Fruit, Ginger Ale。
提子汁味道香濃,非常配合吃美味的海鮮包。
同朋友食生日飯,覺得食物還可以,有d 飲品幾特別,諗住飲下食下傾下計,不過原來9:30就話關門,大約9點就要埋單,又不停過黎執枱,我地都冇為意原來係咁早要收工,9:30就要我哋離開,感覺掃興。朋友聚,不太推薦
2024-02-01
慶祝紀念
生日
2024-01-28 301 瀏覽
尖沙咀The Captain’s House係H8入面,主打食海鮮袋,仲有好多主食同甜品揀,款式豐富海鮮袋呢個海鮮袋真係好豐富,揀左招牌Cajun醬,認真惹味,同海鮮好夾!海鮮袋送上時店員即席係面前拌勻,入面滿滿海鮮,我哋叫咗扇貝、海蝦同埋蜆,仲有薯仔、粟米同脆皮腸,真係非常豐富海鮮墨魚汁意大利燴飯 意大利燴飯煮得剛剛好,口感軟糯,墨汁味香濃,八爪魚好大隻夠彈牙Apple Crumble即叫即製,撻皮食到香脆口感,中間滿是蘋果金寶,酸酸甜甜非常醒胃,加上大大球雲呢拿口味雪糕,真係大滿足Simple Kids / Mad Me兩杯mocktail都色彩繽紛,好啱打咭,整體味道清爽,解渴一流

海鮮袋

海鮮墨魚汁意大利燴飯

Apple Crumble

Simple Kids / Mad Me
兩杯mocktail都色彩繽紛,好啱打咭,整體
味道清爽,解渴一流
去過灣仔,今次黎尖沙咀店,雖然地方細D,但有大玻璃窗感覺開揚。黎到緊係要點招牌海鮮袋啦! Combo A 揀3款海鮮,選了海蝦、鮑魚仔、小蟶子配招牌卡疆蒜蓉汁,温和辣度夠風味!店員先捧起海鮮網袋,席前Shake幾Shake,海鮮連同雜錦配菜,腸仔、鮮薯仔、粟米件,好豐富。海蝦有10隻,中size爽口新鮮,蝦殼沾滿醬汁香濃入味。3隻鮑魚都唔細,肉質彈牙。小蟶子250g夠二人份量,跟香辣汁好惹味。白酒煮活蜆扁意粉 蜆肉大粒又多汁,入口咸香鮮味,蜆汁精華伴意粉條調味一流,配埋蕃茄仔、洋葱碎煮,口感香勁濃郁。點杯Mocktail 🍹Simple Kids上層係紫藍色蝶豆花,底層有益力多、檸檬汁、梳打水,味道酸酸甜甜,仲有大大粒鮮荔枝肉!另一杯Pure Spring,薑啤做base,檸檬汁,冰底薄荷香葉。食過濃味海鮮醬汁,一啖清新順喉fresh晒!🍹

黎到緊係要點招牌海鮮袋啦!

海蝦有10隻,中size爽口新鮮,蝦殼沾滿醬汁香濃入味。
3隻鮑魚都唔細,肉質彈牙。
小蟶子250g夠二人份量,跟香辣汁好惹味。

白酒煮活蜆扁意粉

這間人氣西餐廳位於尖沙咀的厚福街,鄰近尖沙咀站,主打美國新奧爾良海鮮,以船艙作裝修主題,當中必吃招牌海鮮拼盤,有多款任君選擇。海膽墨魚 - $108白哲的鮮墨魚爽滑彈牙,伴以加拿大A級海膽,呈鮮艷的橘黃色充滿光澤,質感飽滿,帶著微甜的香氣,如奶油般滑不溜口,柚子汁更顯清新。淺嘗拼盤 - $328招牌海鮮袋由侍應席前搖勻醬汁。招牌卡疆蒜蓉汁由多種香料混合而成,散發濃烈的香氣,帶點微辣突顯海鮮的鮮甜。鮮甜無沙的海蜆、鮮嫩爽脆的青口、煙韌的八爪魚仔、彈牙的海蝦各有四隻;肥美飽滿的翡翠螺及鮮美的小龍蝦則各兩隻;還有粟米、豬肉香腸及薯仔等配料則平衡膩感。蒜油辣椒鳳尾蝦 - $98十數隻去殼鮮蝦爽滑彈牙,以紅椒粉煙燻,香甜而不辣。黑松露雜菌扁意粉 - $118煙韌彈牙的扁意粉掛滿幼滑細膩的巴馬臣芝士忌廉,鹹香中散發著濃郁的松露飄香,更有一片片爽滑的雜菌和紅蔥等配料,菌味十足!Choco-Nana - $118超大杯奶昔幼滑細膩,奶香中帶陣陣香蕉味,朱古力味香濃,綿密的忌廉上更有多片香蕉。Strawberry-Nana - $118濃郁香甜的士多啤梨,還有多粒鮮士多啤梨。
海膽墨魚
海膽墨魚

海膽墨魚 - $108

淺嘗拼盤 - $328
蒜油辣椒鳳尾蝦
蒜油辣椒鳳尾蝦

蒜油辣椒鳳尾蝦 - $98
十數隻去殼鮮蝦爽滑彈牙,以紅椒粉煙燻,香甜而不辣。
黑松露雜菌扁意粉
黑松露雜菌扁意粉

黑松露雜菌扁意粉 - $118
Choco-Nana

Choco-Nana - $118
Strawberry-Nana & Choco-Nana
Strawberry-Nana & Choco-Nana

Strawberry-Nana - $118
濃郁香甜的士多啤梨,還有多粒鮮士多啤梨。
2024-01-25
2024-01-23 262 瀏覽
這店的海鮮包的確吸引,每次來都會選擇它。這次我聽朋友的建議,給其他美食一個機會,公平啦!二人套餐 $538船長沙律沙律菜新鮮,淋上酸甜的醬汁,開胃又美味。周打蜆湯 / 龍蝦湯加配酥皮 +$18龍蝦湯味濃郁,配麵包幾好。船長小食拼盤有意式醃漬吞拿魚、路易斯安那式蟹餅、夏威夷風爐烤雞翼、焗意大利腸芝士條吞拿魚味道酸甜,有茄粒墊底開胃。蟹餅香脆,蟹肉滿滿。雞翼單骨甜甜地肉軟入味。芝士條鹹香芝味一條夠晒。新英格蘭白酒海蜆扁意粉蜆肉鮮嫩無沙,扁意粉口感煙韌,帶有淡淡酒香,看似簡單但卻有水準。美國安格斯肉眼扒12安士 +$98肉眼扒大份,七成熟剛好,肉質軟腍多汁,配上香草牛油展現原味。仲有粗薯條香脆,份量十足,非常飽肚。黑森林蛋糕蛋糕軟熟細細件,朱古力味濃郁。水果茶清爽美味又解渴,又唔會好甜。

二人套餐 $538

船長沙律
沙律菜新鮮,淋上酸甜的醬汁,開胃又美味。
周打蜆湯 / 龍蝦湯加配酥皮

周打蜆湯 / 龍蝦湯加配酥皮 +$18
龍蝦湯味濃郁,配麵包幾好。

美國安格斯肉眼扒12安士 +$98

黑森林蛋糕
蛋糕軟熟細細件,朱古力味濃郁。

水果茶
清爽美味又解渴,又唔會好甜。

2024-01-18
5 分鐘 (堂食)
周打蜆湯 / 龍蝦湯加配酥皮
  • 龍蝦湯
2024-01-18 151 瀏覽
今日同老婆想鋸下排,見到呢間The Captain House有咁多like, 就決定試下,lunch坐得幾舒服,靜靜地唔會好多人雜菜沙律同埋餐湯及多士都係lunch set會包既南瓜湯夠哂香濃,多士食落脆卜卜慢煮加拿大豬鞍配焦糖菠蘿汁配薯條 $188👍🏻👍🏻👍🏻豬鞍薄切啖啖肉,本身已經起埋骨,薯條脆口熱辣辣,d配菜都好好食香煎紐西蘭西冷八安士配白飯$208👍🏻👍🏻👍🏻西冷五成熟夠哂juicy,肉質有咬口又有牛味,份量亦都係好夠既飲品凍檸茶同埋凍咖啡都各有特色👍🏻👍🏻👍🏻

雜菜沙律同埋餐湯及多士都係lunch set會包既
南瓜湯夠哂香濃,多士食落脆卜卜

慢煮加拿大豬鞍配焦糖菠蘿汁配薯條 $188👍🏻👍🏻👍🏻

香煎紐西蘭西冷八安士配白飯$208👍🏻👍🏻👍🏻

飲品凍檸茶同埋凍咖啡都各有特色👍🏻👍🏻👍🏻
2024-01-16 237 瀏覽
一諗起食海鮮🦐就諗起呢道!因為佢嘅海鮮包有得揀又滋味,仲可以配自己喜愛嘅醬汁,嚟一次點會試得哂Wo?所以今次可以試其它😌👍🏻喺食之前更貼心已具備手套🧤、濕紙巾🧻,骨筒、圍裙,咁就唔會食到污糟邋遢啦😜!🦞 Shake Shake Seafood揀咗三款海鮮$418扇貝、海蝦🦐、原隻去頭魷魚🦑 醬汁有辣有唔辣🍋🧈檸檬牛油汁💦上台時似捕魚袋一樣🤩有專人Shake埋 ,打卡有驚喜🤩一打開香噴噴💦醬汁淡黃色😍豐盛嘅海鮮入口鮮味爽彈,仲有其它配料有脆皮腸,粟米🌽,薯仔🥔薯仔粉腍,粟米清甜食起來風味十足,食完舔舔脷🤩!必推~~🌿Black Truffle & Mushroom Linguine黑松露雜菌扁意粉$118唔想食太多肉呢個唔錯~🍄黑松露菌味好重,汁唔會太多太漏,意粉輕輕掛汁口感很好,2人share啱晒!🤩🤤🍹Simple kids $68Yakult, Lychee, Butterfly Pea Tea ,Lemon Juice ,Soda🍹Tasteful Lady$118 ~Yakult Strawberry, Soda

黑松露雜菌扁意粉$118
唔想食太多肉呢個唔錯~

🍹Simple kids $68

🍹Tasteful Lady$118
~Yakult Strawberry, Soda
2024-01-15
  • Seafood platter
2024-01-15 118 瀏覽
主打Shake Shake海鮮袋嘅【The Captain's House】唔係淨係得shake shake海鮮食㗎!🤭  想簡單啲又食到海鮮... 可以order抵食嘅套餐!今晚同朋友order嘅2人套餐:🔸船長沙律🔸湯: 龍蝦湯 🔸船長小食拼盤🔸意粉或飯: 海鮮墨魚汁意大利燴飯🔸主菜: 白酒忌廉芥末煮龍蝦大蜆🔸是日精選甜品🔸招牌果茶呢度嘅龍蝦湯... 非常creamy香濃... 跟配嘅香草餐包可以點龍蝦湯嚟... 特別滋味㗎!小食拼盤有意式醃漬吞拿魚、路易斯安娜式蟹餅、夏威夷風爐烤雞翼、焗意大利腸芝士條! 當中我最欣賞嘅係炸蟹餅... 的的骰骰... 但係啖啖都係蟹肉! 烤雞翼係單骨嘅... 方便易食... 仲好惹味㖭!🤤海鮮墨魚汁意大利燴飯真係冇得輸... 墨魚汁飯煙韌有嚼勁... 入面仲撈埋切粒魷魚... 飯頂仲放咗幾隻Q彈墨魚仔... So yummy!😋主菜方面有半隻開邊龍蝦、幾隻大蜆加埋配菜... 龍蝦size唔細... 龍蝦鉗仲大大隻😍  用白酒忌廉芥末汁嚟煮好搭配... 唔會搶走海鮮本身嘅鮮味!如果唔係太多時間食shake shake海鮮袋嘅... 食套餐都係一個唔錯

今晚同朋友order嘅2人套餐:
🔸船長沙律
🔸湯: 龍蝦湯
🔸船長小食拼盤
🔸意粉或飯: 海鮮墨魚汁意大利燴飯
🔸主菜: 白酒忌廉芥末煮龍蝦大蜆
🔸是日精選甜品
🔸招牌果茶

如果唔係太多時間食shake shake海鮮袋嘅... 食套餐都係一個唔錯嘅選擇!