餐廳: The Crown
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
酒店大堂暗門後搭專屬私人電梯🛗 直達 25/F, 一打開門就進入由軒公打造嘅空中酒吧 The Crown!酒吧走英倫復古風, 裝橫華麗時尚, 吧枱旁邊有個似Opera嘅小型舞台, 加上金碧輝煌嘅長廊, 設計奢華有氣派~ 酒吧頂樓設有天台Sky Bar, 在天台飽覽灣仔夜景🌃, 同朋友享受微醺一夜🍸~ 《摩天輪驚喜飲品+熱汽球小食套餐🎈》一共12 shots, 會隨著摩天輪旋轉🎡, 好啱打卡~ 每一shot 都帶來驚喜, 配上熱汽球小食, 來個不一樣的酒吧體驗!🎡12 shots 驚喜飲品:❤️紅色: 伏特加、荔枝、玫瑰🌹飲落清甜帶花香💚綠色: 朗姆酒、薄荷🌿、巧克力🍫入口有清涼薄荷感💛黃色: 龍舌蘭、菠蘿🍍、接骨木花個人鍾意呢杯!有菠蘿清新果香🍍, 酸酸甜甜, 好易入口!熱氣球造型嘅小食架上放上多款精緻小食, 包括:雞尾酒蝦🦐、黑松露肉丸🍡、意大利芝士菠菜餃🥟、煙肉車厘茄🥓、三文魚吐司、冷盤搭配麵包條🥖、莓果香草泡芙、巧克力布朗尼

《摩天輪驚喜飲品+熱汽球小食套餐🎈》

🎡12 shots 驚喜飲品:
❤️紅色: 伏特加、荔枝、玫瑰🌹
飲落清甜帶花香
💚綠色: 朗姆酒、薄荷🌿、巧克力🍫
入口有清涼薄荷感
💛黃色: 龍舌蘭、菠蘿🍍、接骨木花
個人鍾意呢杯!有菠蘿清新果香🍍, 酸酸甜甜, 好易入口!

2025-04-17
2025-04-01 55 瀏覽
上星期五和好友躲進灣仔25樓的The Crown。室內的天鵝絨沙發的慵懶陷落感讓人想連夜搬回家,半露天戶外露台的維港夜景在腳下鋪展成流動的星光地毯。$388的五味拼盤:-冰鎮日式磯煮鮑魚猶如韓劇冷豔女角色,入口卻是令人驚豔的彈牙清甜。冰鎮松葉蟹鉗肉身飽滿,啖啖鮮甜彈牙如咬碎北海道的浪。珍寶炸蝦披著酥脆外層,蜜糖與芥末互相輝映。一口松露和牛像是霸道總裁,黑松露香氣一來就宣布主權。鹹蛋黃涼瓜最驚喜!苦韻被金沙外殼馴服成欲拒還迎的曖昧。雞尾酒才是戲肉: Pink Dahlia~長得神秘又高貴的吸血鬼,初嚐是莓果軟糖的嬌嗔,尾韻卻露出龍舌蘭的尖牙Jade是最會騙人!用英式茶杯裝著,還以為是貴婦下午茶,結果一喝, 溫柔的草本香先打招呼,酒精後腳就跟過來。我辣到皺眉:「這根本是披着羊皮的狼酒。」八點整的live band將夜色調成莫吉托,與維港燈火在落地窗上交纏。
上星期五和好友躲進灣仔25樓的The Crown。
室內的天鵝絨沙發的慵懶陷落感讓人想連夜搬回家,
半露天戶外露台的維港夜景在腳下鋪展成流動的星光地毯。

$388的五味拼盤:

冰鎮松葉蟹鉗肉身飽滿,啖啖鮮甜彈牙如咬碎北海道的浪。

珍寶炸蝦披著酥脆外層,蜜糖與芥末互相輝映。

一口松露和牛像是霸道總裁,黑松露香氣一來就宣布主權。
鹹蛋黃涼瓜最驚喜!苦韻被金沙外殼馴服成欲拒還迎的曖昧。

雞尾酒才是戲肉:

2025-03-28
5 分鐘 (堂食)
係跑馬地一個傳統豪宅地段,環境寧靜中帶旺,今晚就來到半山酒店內的一間超靚新裝修 Lounge 【THE CROWN】 來放鬆一下吧。昔日由軒公打造~以英倫復古風,金碧輝煌有氣派又華麗,而不失古典味道,有專屬私人電梯直達,滿有私穩度而不失神秘感❤️!Rooftop Sky Bar 逢星期5 & 6 晚上都有Live-Band Music🎶🎵,一邊欣賞動聽音樂、一邊把酒聊天🍸 談笑風生,確是Happy Friday 好去處。在這裡天台可以看到日落🌅,飽覽繁華而醉人美景,吹吹風很是捨意。說真的,這裡的裝飾格局 & 整體食物服務水準,都不失奢華酒店,亦提供頂級酒水,想來個不一樣的酒吧體驗,不妨來試試吧,會給你帶來驚喜🥂🍾。整體食物精緻,飲品好IG-able, 來感受一下不一樣的英倫風味道吧🥳!【Five Taste Platter 五味拼盤】 $388 p.p.🔸冰鎮日式磯煮鮑魚🔸珍寶炸蝦伴蜜糖芥末醬🔸松露一口和牛🔸日本松葉蟹鉗🔸鹹蛋黃涼瓜Selection of Cocktail 🔸Pink Dahlia🍸 or Jade🍹..×××××ש灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店25樓..

🔸冰鎮日式磯煮鮑魚

🔸Pink Dahlia🍸 or Jade🍹
×××[The Crown]×××
©灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店25樓
2025-03-27 68 瀏覽
今日咁啱喺灣仔做嘢,就去搵住灣仔嘅朋友食飯啦。不過原來佢要喺屋企食晚飯,咁就話約出嚟chill下啦,佢介紹呢間酒店樓上吧好靚,咁就一於去試吓。呢度嘅環境真係好靚,佢有兩層,樓下係室內嘅,但係都有個小露台,我哋一見到已經忍唔住係咁影相啦。之後職員就帶我哋上天台,估唔到天台仲靚,室外嘅環境加上唔同嘅裝飾,好適合影夜景相。一去到就見到呢個摩天輪set好吸引,除咗有一個摩天輪Cocktail之外,仲有一個熱氣球擺咗少少輕食,真係好適合打卡。本身有少少肚餓,但係都忍唔住同朋友互相影咗好多相先開始食。呢度嘅調酒酒味唔係好濃,好啱女仔飲,而且有好多唔同嘅味道,我就認為紅色嗰杯最清新好飲,味道唔會太甜。而佢嘅小食都有好多款,我自己就最鍾意呢個煙三文魚餅同埋鮮蝦蕃茄杯。因為佢嘅食材食到好新鮮,而且調味唔係好濃,食落感覺好開胃。呢間酒店酒吧除咗環境靚之外,食物質素都好好,好適合約會或者幾個女仔坐喺度慢慢傾吓偈。

2025-03-16 87 瀏覽
灣仔酒店樓上嘅bar,環境真係chill, 有室內同室外區域,空間好寬敞,無論係坐喺入面定係出面都好舒服。✨- 室內區域布置得非常有格調,配有柔和嘅燈光,令成個環境更加有品味。- 室外區域有一個小花園,感覺好清新,仲設有舒適嘅座椅,同朋友一齊喺呢度飲酒,真係好chill。🍃🌸透明 Pina Colada* :清爽香甜,椰子同菠蘿嘅味道完美融合,令人一試愛上。🍹- *日本豚肉腸* :豬肉腸肉質嫩滑,口感豐富,燒烤後嘅香氣撲鼻。🌭- *日式煙豬腩肉* :豬腩肉煙燻味道濃郁,外脆內嫩。非常滋味🥓- *唐揚炸雞* :外皮酥脆,內裏嫩滑多汁,味道香濃,絕對係炸雞迷嘅最愛。🍗- *芝士雞皮配酥皮盒* :雞皮烤得香脆,配上濃郁嘅芝士酱,再加上酥皮盒,口感豐富,味道非常獨特。🧀🍤

2025-02-24 141 瀏覽
周末過左黎灣仔the crown 酒吧chill下,營業時間係由晚上5點開始,酒吧有兩層~ 下層亦有分室內及戶外位置,上層天台就更美!可以感受日落至夜景景色今次點左打卡超出片摩天輪驚喜飲品+熱氣球小食套餐 @$788/2 person咸點有3層:另外有兩款甜點蝦杯、ham& cheese、bacon with tomato、smoked三文魚、meatball with tomato sauce 甜品:Brownie & 泡芙幻彩摩天輪🎡驚喜飲12shots 驚喜飲品:❤️紅色 x 4:伏特加、荔枝、玫瑰和蔓越莓—每一口都是愛的喜悅。💚綠色x 4:朗姆酒、薄荷和巧克力—每一口都是清新的享受💛黃色 x 4:龍舌蘭、菠蘿和接骨木花—每一口都是夏日的陽光

下層亦有分室內及戶外位置,上層天台就更美!
可以感受日落至夜景景色

幻彩摩天輪🎡驚喜飲
12shots 驚喜飲品:

💚綠色x 4:朗姆酒、薄荷和巧克力—每一口都是清新的享受
2025-01-18
由軒公打造嘅空中酒吧餐廳 有專屬私人電梯 夠晒神秘感🤫裝橫華麗時尚 有情調💕天台睇住日落/夜景暢飲 夠晒chill🌅🌃.📌Ferris Wheel+Balloon Set 摩天輪驚喜飲品+熱氣球小食套餐 $788/2pp熱氣球擺盤 夠晒夢幻🎈摩天輪仲會閃閃發光 超啱打卡 夜晚必嗌🎡.〰️FERRIS WHEEL摩天輪驚喜飲品〰️有三款cocktail🍸❤️紅色x4:伏特加, 荔枝, 玫瑰, 蔓越莓 充滿荔枝清甜花香味🌹💚綠色x4:朗姆酒, 薄荷, 巧克力 香甜清爽🌿🍫💛黃色x4:龍舌蘭, 菠蘿, 接骨木花 濃郁花果香 易入口🍍.〰️Balloon Snack熱氣球小食〰️一共有鹹甜點八款✨1️⃣雞尾酒蝦(2隻)-雞尾酒醬酸酸辣辣 蝦肉爽嫩唔霉🦐2️⃣黑松露豬肉丸(2件)-口感超爽彈 肉鮮味濃 松露香就唔出🍢3️⃣意大利芝士菠菜餃(2件)-外皮厚薄適中🥟鹹香十足🧀混入菠菜 食落唔會膩🥬4️⃣煙肉車厘茄(2件)-煙肉煎得好香脆🥓卷住車厘茄 好開胃🍅5️⃣三文魚吐司(2件)-三文魚厚肉甘鮮🍣配上青瓜同餅乾 中和油膩感🥒6️⃣冷盤搭配麵包條(2件)-火腿麵包條 加埋青瓜洋蔥 好香口🥓🥒🧅7️⃣混合莓果香草泡芙(2件)-泡芙一般 偏
〰️FERRIS WHEEL摩天輪驚喜飲品〰️
有三款cocktail🍸
💚綠色x4:朗姆酒, 薄荷, 巧克力 香甜清爽🌿🍫
〰️Balloon Snack熱氣球小食〰️
一共有鹹甜點八款✨
1️⃣雞尾酒蝦(2隻)-雞尾酒醬酸酸辣辣 蝦肉爽嫩唔霉🦐
7️⃣混合莓果香草泡芙(2件)-泡芙一般 偏乾 忌廉有啲奶酥味🍩
8️⃣巧克力布朗尼(2件)-Brownie口感唔錯 鬆軟綿密 朱古力香甜濃郁🍫
如欲查看相關食物相片 可查閱本人已上傳之影片🎦
The Crown 餐廳位於灣仔的The Emperor Hotel,環境浪漫又靚,絕對係拍拖、約會打卡嘅好地方📸「摩天輪驚喜飲品+熱氣球小食套餐」$788 / 2 ppl閃燈摩天輪夠晒特別3款飲品各有特式❤️紅色:荔枝加玫瑰味,搭配伏特加,甜而不膩,飲落清新又帶有花香。💚綠色:薄荷朱古力,搭配朗姆酒,濃郁嘅朱古力香氣中帶有清爽嘅薄荷感💛黃色:菠蘿加接骨木花,酸酸甜甜,搭配龍舌蘭,我自己就最鍾意呢款!酒精唔會太濃,就算溝埋一齊飲都唔會易醉熱氣球造型的小食架上擺放多種精緻的小食,包括雞尾酒蝦、黑松露豬肉丸、意大利芝士菠菜餃、煙肉車厘茄、三文魚吐司、冷盤搭配麵包條、混合莓果香草泡芙和巧克力布朗尼等。每款小食都製作精美,份量適中建議大家晏晝嚟坐到夜晚,唔同時段有唔同feel,仲可以打卡拍靚相!🌇📍 The Crown (灣仔)灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店25樓

環境浪漫又靚,絕對係拍拖、約會打卡嘅好地方📸

「摩天輪驚喜飲品+熱氣球小食套餐」
$788 / 2 ppl

閃燈摩天輪夠晒特別
3款飲品各有特式

酒精唔會太濃,就算溝埋一齊飲都唔會易醉

熱氣球造型的小食架上擺放多種精緻的小食,
每款小食都製作精美,份量適中

📍 The Crown (灣仔)
灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店25樓
下午茶
未上到餐廳已經感覺到氣派,金碧輝煌嘅升降機,是專屬The Crown可以到酒店最高層25樓及天台。 進入餐廳已感受到典雅,有小型歌劇院舞台。當晚有live brand彈結他,唱宇多田光First Love,感到很浪漫。 沒有live brand 時,這裏的環境很寧靜,很適合跟朋友談心。當然最chill的是飽覽夜景,我們在天台好像進入另一個世界,充滿色彩繽紛的夢幻世界。 我們點了 “五味拼盤” ,日式風格的食物盤,很別緻。 冰鎮日式磯煮鮑魚 :鮑魚兩隻,非常入味,煮得很嫩珍寶炸蝦半蜜糖芥末醬 : 兩隻大大隻炸蝦,新鮮炸熱辣辣松露一口牛 : 配上松露醬和少許香蒜的一口牛日本松葉蟹鉗 : 已經去殼的蟹鉗和蟹腳鹹蛋黃涼瓜 : 很特別的配搭,個人喜愛吃鹹蛋,這個鹹蛋不是超級鹹的哪一種,配上苦瓜有清新感覺 每套餐包cocktail Pink Dahia 或 Jade

我們點了 “五味拼盤” ,日式風格的食物盤,很別緻。

冰鎮日式磯煮鮑魚 :鮑魚兩隻,非常入味,煮得很嫩
珍寶炸蝦半蜜糖芥末醬 : 兩隻大大隻炸蝦,新鮮炸熱辣辣
松露一口牛 : 配上松露醬和少許香蒜的一口牛
日本松葉蟹鉗 : 已經去殼的蟹鉗和蟹腳

多年無見的朋友,農曆新年前偶然在街上碰上,可惜各有各忙的事情,唯有另行再約。隨後老朋友推薦這個空中酒吧,話景觀一流。坦白講,個人對不同國家的空中酒吧,都有強烈興趣,原因就是可以從上帝視角觀察旅遊城市的大範圍景觀。雖然自己都是土生土長的香港人,但能在繁盛的商業區中,有這種享受,也不亦樂乎。於是一口答應。甫到達酒吧,便眼前一亮。酒吧的華麗裝修,晚間再會有LIVE BAND表演,絕不比很多4、5星酒店差。細看餐牌酒水及小食定價,實屬可接受的範圍。更重要的是,昔日這酒吧是由軒公打造,個人趁友人外出接電話時,重溫其中以這酒吧作為場景的MV,更是另一種享受。由於只是聚舊,所以沒有花太多心思,隨便點了388元的小食+雞尾酒套餐便是平心而論,5款小食中,最美味首選是日式磯煮鮑魚,其次便是珍寶炸蝦。當然,擺盤確是非常美觀。能在旺中帶靜的空中酒吧,邊享受小食,邊暢談昔日往事,度過愉快的一晚。註:酒吧還有價格高昂的頂級紅酒供應,應該是城市罕見。

當然,擺盤確是非常美觀。

註:酒吧還有價格高昂的頂級紅酒供應,應該是城市罕見。
$500 (宵夜)
2025-02-11 61 瀏覽
收工約埋同事喺灣仔飲返杯入到門口已經金碧輝煌 連部lift都喺打卡位入到餐廳佈置華麗又舒適 好啱一班朋友嚟飲嘢傾偈 沙發又大又舒服😌 上多一層就喺餐廳嘅天台黃昏或者夜晚上去就最合適 夜景好美喔 🎡摩天輪驚喜飲品餐廳提供咗有三款不同口味的cocktail 🍸顏色好鮮艷 配合埋摩天輪閃燈同夜景美色 好啱打卡🔆熱氣球小食咸點有煙三文魚、茄汁蝦、意式雲吞、煙肉卷等甜點有士多啤梨泡芙同朱古力brownie飲住啲酒同食住小食 欣賞香港夜景🌃靜靜地又chill 喺不錯的選擇下次有朋友嚟香港玩 都想帶佢哋嚟呢間rooftop bar嚟邊欣賞夜景 邊飲酒chill 下

收工約埋同事喺灣仔飲返杯
入到門口已經金碧輝煌 連部lift都喺打卡位

黃昏或者夜晚上去就最合適 夜景好美喔

🎡摩天輪驚喜飲品

🔆熱氣球小食
咸點有煙三文魚、茄汁蝦、意式雲吞、煙肉卷等
甜點有士多啤梨泡芙同朱古力brownie

2025-02-05 90 瀏覽
📍 THE CROWN {灣仔} 臨近新年同朋友出嚟聚一聚,飲番杯酒竟然俾我搵到一間五星級酒店入面有間港女打卡嘅酒吧餐廳!下午茶可以喺天台度同閨蜜傾吓偈,夜晚更加可以同情人浪漫地睇夜景😍真係一舉兩得😙更加係拍拖比驚喜嘅一個好地方🥰餐廳除咗店內環境可以打卡,天台上面亦都可以打卡,亦都可以望住夜景享受之外!仲有一個Cocktail摩天輪🎡可以一路玩遊戲,一路飲飲飲!味道有三種✨紅莓荔枝玫瑰🌹比較重荔枝味亦都比較清甜 🍬✨薄荷朱古力🍫薄荷味比較重,又真係幾清新,唔覺得自己飲緊酒精飲品🍸✨菠蘿Passion food 🍍比較重水果味,初初唔覺得係菠蘿味,但係好易入口,只知道係水果😙女仔打卡必備,多層小食拼盤,無論下午茶打卡,定係夜晚打卡呢一個拼盤一樣咁靚🩷由鹹食到甜🍬比較岀色係肉丸🐷勁濃烈嘅茄汁🥫酸酸甜甜勁開胃🤤再飲一淡紅莓荔枝玫瑰🌹肉丸味道更加突出🩷✨第一層係~意大利雲吞、三文魚刺身✨第二層係~蟹肉杯、火腿✨第三層係~煙肉車厘子、茄汁肉丸✨第四層係~士多啤梨泡芙、藍莓朱古力蛋糕

📍 THE CROWN {灣仔}

臨近新年同朋友出嚟聚一聚,飲番杯酒
真係一舉兩得😙更加係拍拖比驚喜嘅一個好地方🥰

味道有三種
✨紅莓荔枝玫瑰🌹比較重荔枝味亦都比較清甜 🍬

由鹹食到甜🍬

✨第一層係~意大利雲吞、三文魚刺身
✨第二層係~蟹肉杯、火腿
✨第三層係~煙肉車厘子、茄汁肉丸
✨第四層係~士多啤梨泡芙、藍莓朱古力蛋糕

2025-02-02 167 瀏覽
最近發現灣仔有間新裝修天台Skybar響英皇駿景酒店25樓逢星期五六晚仲有live Music添室內環境舒服,仲有VIP Room可以book呢到幾寧靜,因為應該未有好多人知呢個地方,所以要趁佢紅左之前黎chill 下先上到天台環境好chill,仲可以望到好遠嘅景色無論係想嚟飲杯嘢,同朋友傾偈,聽吓音樂,睇吓景relax下,打吓卡都可以嚟呢度試吓而家仲有呢個幾抵食嘅set,Five Sense 五味拼盤+ +2杯Signature cocktail每位都係$388Five Sense 五味拼盤 野食包括Isoyaki Abalone冰鎮目式機煮鮑魚Deep-fried Jumbo Prawn withHoney mustard dressing珍寶炸蝦伴蜜糖芥末醬Wagyu Beef Cube with Truffle Sauce松露一口和牛Japan Matsuba Crab Claws日本松葉蟹鉗Bitter Melon with Salty Egg York鹹蛋黃涼瓜Selection of Cocktail - Pink Dahlia or Jade每位 HK$388
最近發現灣仔有間新裝修天台Skybar
響英皇駿景酒店25樓
逢星期五六晚仲有live Music添
室內環境舒服,仲有VIP Room可以book

上到天台環境好chill,仲可以望到好遠嘅景色

而家仲有呢個幾抵食嘅set,
每位都係$388

日本松葉蟹鉗
鹹蛋黃涼瓜
每位 HK$388
2025-01-28 148 瀏覽
臨近過年,約朋友去飲酒,揀左呢間位於灣仔英皇駿景酒店的天台酒吧。搭乘專屬電梯直達,酒吧佔地兩層,設有室內座位同天台戶外座位,如果想私隱度高一點,仲可以選擇包廂。天台視野開闊,飽覽城市景觀,是鬧市中放空的好地方。室內裝修華麗氣派,還有一個小型歌劇院舞台,每逢星期五、六晚上有現場樂隊表演,演唱水準極高,邊喝酒邊聽歌,氣氛一流。 ⭐️ Pink Dahlia以白酒為基底,這款招牌雞尾酒味道香甜,帶有櫻花、玫瑰和接骨木花的香氣。黑紗裝飾增添了一份高級感,令人回味無窮,絕對是一試愛上的佳作。 ⭐️Jade以伏特加為基底,酒味較濃郁,加入接骨木花和青蘋果,酸酸甜甜,清新開胃。以英式茶杯盛載夠特別,搭配幾片青蘋果點綴,充滿宮廷式的優雅感。 ⭐️ 五味盤擺盤充滿日系禪意,珍寶炸蝦酥脆香口,蝦肉彈牙,是佐酒的絕佳選擇;冰鎮日式磯煮鮑魚大隻肉厚,口感爽口;松葉蟹鉗新鮮鮮甜,啖啖肉;鹹蛋黃苦瓜惹味甘香;一口牛香氣撲鼻,帶有松露香和和牛味,層次豐富。 呢度絕對要encore約多啲朋友過嚟👏🏻🫶🏻

⭐️ Pink Dahlia

Pink  dahlia
五味盤
Pink  dahlia
  • 五盤
五味盤(Five Sense)冰鎮磯煮鮑魚彈牙入味😆搭配上松露一口和牛🙂夠香😀珍寶炸蝦伴芥末沙律醬炸得夠輕身酥脆😆非常下酒🙂仲有好香海鮮味既日本松葉蟹鉗同埋配搭新奇的鹹蛋黃苦瓜Pink Dahlia白酒base 配搭cranberry😆😆花香甜美😆層次感豐富JadeVolka 配搭酸蘋果🍎+接骨木花😀以英式茶杯賣相🤣杯邊放上青蘋果片作裝飾😋酸甜清爽酒味😚讓每一口都充滿驚喜ps可以飽覧270度美景😀而且有outdoor同rooftop座位適合放鬆一下😄上下兩層搭配夢幻的燈光😋適合拍照打卡觀望香港夜景🌃

五味盤(Five Sense)

Pink Dahlia